Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
joyce83 schreef:Als eerste vind ik het fijn om te lezen dat jullie lekker bezig zijn met jullie hond! Ik denk dat je alleen daarmee al goed bezig bent.
Loody schreef:als je hond naast je volgt of wandelt en netjes bij je blijft is het ook goed. hij hoeft niet steeds zijn koppie omhoog te hebben om op jou te letten.
Loody schreef:De ene hond doet het super op alleen positieve beloningen, dus de aai, het snoepje, het woordje goed zo of het balletje waar ze zo gek van zijn. De andere hond heeft misschien wat meer duidelijkheid nodig, zoals nee=nee, nee met je stem is goed. Als je daarna meteen laat weten wat je wel wilt van de hond.
Eelmo schreef:Maar positief/R+ trainen betekent niet dat er geen 'nee' gezegd kan/mag worden he? Het gaat om de manier waarop je die 'nee' aanleert/inzet/gebruikt. Mijn hond kent 'nee' als zijnde 'stop met wat je aan het doen bent' en dat is gewoon R+ aangeleerdMaar ook hij kent een 'fysieke nee': het einde van de riem/lange lijn of anderszins een fysieke stop bij bananen in de oren. Wat je zou kunnen zien als een P+ (positive punishment), namelijk het toevoegen van druk op de lijn. Of juist een P-, het ontnemen van zijn vrijheid (want aan de riem ipv los).
Eelmo schreef:Focussen op R+ is niet hetzelfde als 'hij mag alles en ik mag hem niet corrigeren'. Wat spreekt je aan in de trainer die je linkt? Wat zouden zijn methodes toevoegen aan je huidige training en verbeteren in je eigen hond? Zeker omdat je zegt dat je huidige training 'prima werkt'.
Hannanas schreef:De grootste vraag met dit soort type trainers vind ik altijd: waarom we die zweep op de kogels voor het verbeteren van een piaffe en een fysieke tik bij een kind (natuurlijk!) niet vinden kunnen maar dit soort type training bij honden wel?
Eelmo schreef:Maar positief/R+ trainen betekent niet dat er geen 'nee' gezegd kan/mag worden he? Het gaat om de manier waarop je die 'nee' aanleert/inzet/gebruikt. Mijn hond kent 'nee' als zijnde 'stop met wat je aan het doen bent' en dat is gewoon R+ aangeleerdMaar ook hij kent een 'fysieke nee': het einde van de riem/lange lijn of anderszins een fysieke stop bij bananen in de oren. Wat je zou kunnen zien als een P+ (positive punishment), namelijk het toevoegen van druk op de lijn. Of juist een P-, het ontnemen van zijn vrijheid (want aan de riem ipv los).
Ik krijg altijd de griebels van de 'balanced trainers' online. De meeste zijn gewoon verkapte P+ en helemaal niet 'balanced'. Uiteindelijk denk ik dat iedereen die met dieren werkt automatisch balanced traint. Je ontkomt er namelijk niet aan om alle kwadranten toe te passen, bewust of onbewust. Maar daar heb je geen wurgbanden, schokbanden en god mag weten wat allemaal voor nodig. En het gros van de online 'balanced' trainers lijken te beweren dat als je je hond ophangt aan de riem bij uitvallen, maar ook af en toe een koekje geeft bij braaf, je 'gebalanceerd traint'.
Focussen op R+ is niet hetzelfde als 'hij mag alles en ik mag hem niet corrigeren'. Wat spreekt je aan in de trainer die je linkt? Wat zouden zijn methodes toevoegen aan je huidige training en verbeteren in je eigen hond? Zeker omdat je zegt dat je huidige training 'prima werkt'.
Mars schreef:Dat filmpje had ik ook gekeken en in diverse andere filmpjes heeft deze meneer het wel over 'leiding nemen'. Hij benadrukt een aantal keer dat een hond een groepsdier is en een groepsdier een leider heeft. Waar wij dus op school iets anders leren. Vandaar ook dat ik in de OP de dominantietheorie al aanhaalde. Best verwarrend dat de één er zo prat op gaat en de ander het achterhaald noemt.
Deze meneer komt vrij groot in lijkt het, maar je ziet ook wel mensen die achteraf heel tevreden zijn en verandering merken bij de hond. Zit er dan toch iets goeds aan de methode of weten ze gewoon niet beter?
Duhelo schreef:De trainer uit de link is een pure dominantietheorie trainer. heeft weinig te maken met balanced trainer, of hij moet heel veel veranderd zijn.
ik ben er een tiental jaar geleden eens met de wolfhondenclub op workshop geweest. Hij heeft de mijne en een andere hond vast gehad. De andere hond is compleet doorgedraaid en hebben ze jaren nodig gehad om terug goed te krijgen. De mijne heeft sowieso een heel sterk karakter en die vond het allemaal wel een joke, die trok er zich geen bal van aan. Ik was de eerste dus bij de mijne heeft die niet zo doorgegaan. De andere reu was een heel gevoelig all over de place dier, die heeft er toch wel een knauw van meegekregen.
Imo moet je ook overal kijken, leren en gebruiken wat werkt voor je hond. Met mijn wolf moet ik echt samenwerken, onderhandelen en kijken wat ze antwoord. Sommige dingen (los lopen) zijn echter niet mogelijk met deze methode omdat ze gewoon doet wat ze wil. De meeste wolfhonden hebben een TT om om los te lopen en dat werkt vaak perfect, zou bij de mijne vast ook perfect werken, maar ik begin er niet aan.
Ze weten heel goed wanneer je ze niet meer kan raken. Op bepaalde vlakken heeft ze dus wel een duidelijke nee nodig. Als ze mij op mijn buik tracht mee te sleuren omdat ze ruzie wil maken met een hond achter de omheining, dan wordt ze echt wel gecorrigeerd, verbaal of indien nodig met een grabbel in de nek. Als ze over mij komt trappelen, te grof is, uitvliegt naar de katten omdat ze passeren of de katten gebruikt als voetbal, wordt ze echt wel gecorrigeerd. Voor de rest kan en mag er heel veel en heeft ze weinig restricties, mits ze het beleefd aangeeft. Snoepjes kan ze bv altijd wel krijgen, maar ze moet het vragen met haar knop. We gaan geen kasten openslopen en zelf bedienen.
Ondertussen zijn we wel zo ver dat een éh, nee! ruim voldoende is. Een nekgrabbel is enkel nodig als ze met een andere hond wil gaan ruzie maken en even vergeet dat ik nog aan de leiband hang
Eelmo schreef:Hannanas schreef:De grootste vraag met dit soort type trainers vind ik altijd: waarom we die zweep op de kogels voor het verbeteren van een piaffe en een fysieke tik bij een kind (natuurlijk!) niet vinden kunnen maar dit soort type training bij honden wel?
EensZeker omdat we zó goed weten dat het anders (vriendelijker) kan.