Narcose oude hond

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Daphne__
Berichten: 13123
Geregistreerd: 12-12-06

Narcose oude hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-12-24 17:21

Hoihoi,

Ik heb een hondje van 16 jaar en hij moet binnenkort onder narcose.. En ik ben echt zo bang dat hij er niet goed uit komt, heb wat positieve berichten nodig :=

Hij is dus 16, heeft een hartruisje, is wat slechthorend en slechtziend, maar verder echt nog heel fit. Hij is goed op gewicht, springt van de ene bank naar de andere, galoppeert door het huis.. Elke avond om 10 uur wil hij eten en word helemaal lijp als hij zijn voerbakje ziet. Gek op snacks, nog heel fanatiek met voerpuzzels en snuffelmatjes.
Dierenarts vond hem ook nog heel goed voor zijn leeftijd, die was verbaasd toen ik zei dat hij 16 is.

Toen hij 1.5 was is hij aangereden en had hij zijn kaak in de breedte en lengte gebroken, dat hing gewoon naar beneden.. Hij is daarvoor meerdere keren geopereerd, wat prima gegaan is, ondanks dat hij toen ook al een hartruis had.
Hij heeft nog plaatjes en draad in zijn kaak. Mist een hoop tanden en kiezen. En dat is dus ook de reden dat hij weer onder narcose moet, z'n gebit.



Afbeelding




Dus, iemand ervaring met narcose bij oude hond? Vooral positieve ervaring graag :+

Rubs

Berichten: 684
Geregistreerd: 29-03-11
Woonplaats: Zaanstad

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-24 17:42

Als het goed is onderzoekt de DA eerst z'n bloed om te kijken of er bijzonderheden zijn, of de narcose op zijn leeftijd nog verantwoord is.

Ibbel

Berichten: 51014
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-24 17:50

Meeste dierenartsen gebruiken tegenwoordig gasnarcose bij álle honden, maar het is sowieso altijd al gebruikelijk geweest gasnarcose te gebruiken bij honden boven de 10. Gasnarcose is heel veilig, je hond wordt dan ook, net als bij mensen, continu gemonitord op hartslag, bloeddruk en zuurstofsaturatie.

Ik heb mijn oude kat van 18 nog voor z'n gebit onder narcose gehad, hij is uiteindelijk bijna 20 geworden.
Ook oudere honden met hartruis waar het gebit van moest worden schoongemaakt gaan hier gewoon zonder problemen onder narcose.

dierenfan
Berichten: 10822
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-24 17:51

Ik heb er vrijwel enkel negatieve ervaringen mee en zou het nooit aan raden om welke reden dan ook op die leeftijd nog onder narcosete laten gaan. De narcose doorstaan is iets wat meestal wel lukt. Echter net als oude mensen komen ze er zelden zonder gevolgen overheen. Onzindelijk, dement, totaal de kluts kwijt of binnen 2 dagen alsnog in slaap overleden.
Kan het onder plaatselijke verdoving? Zou dat eerst uitvragen. Is lastiger maar minder ingrijpend. Is zonder operatie pijnloos leven niet mogelijk? Dan kun je het risico nemen van narcose maar hou er rekening mee dat het je hond blijvend veranderd

Noukie123
Berichten: 705
Geregistreerd: 04-06-14
Woonplaats: België

Re: Narcose oude hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-24 17:57

Onze hond is op zowel 12 als 13 jaar onder narcose gegaan voor het verwijderen van tumoren en dit is twee keer goed gegaan. Hond die heel snel ontwaakte en direct terug de oude was na de operatie. Dierenarts heeft wel twee keer grondig onderzoek gedaan naar de algemene gezondheid en bloedresultaten maar hier dus een positieve ervaring. Wel telkens met de waarschuwing van de dierenarts dat het altijd wel kan mislopen op die leeftijd. Als de narcose dus nodig is voor het comfort van de hond en de dierenarts durft het risico nemen zou ik het dus wel aandurven.

Wintu

Berichten: 4768
Geregistreerd: 30-01-23
Woonplaats: Drents Friese Wold

Re: Narcose oude hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-24 18:52

Onze oude boxer van 12 ging destijds ook onder narcose, is er ook gewoon goed door gekomen.

Earth

Berichten: 10419
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: Ergens oost

Re: Narcose oude hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-24 18:57

Ik zou ook van tevoren een geriatrisch profiel laten doen met bloedonderzoek, dan kun je kijken of hij nog gezond is om dit soort dingen aan te gaan.

Saranghea

Berichten: 309
Geregistreerd: 11-04-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-24 20:16

Paraveterinair hier :wave:
De meeste dieren die voor hun gebit onder narkose gaan zijn ouder en met kwaaltjes. Immers hebben de meeste jonge dieren nog geen problemen met tandsteen of gingivitis. Een goede dierenarts past de narkose ook aan aan de algemene toestand van het dier. Als het nog niet gedaan is dan ook graag nog bloed laten onderzoeken om even te kijken dat innerlijk ook alles op orde is. Het risico is natuurlijk hoger als bij een 4 jarige zonder problemen, maar met dd juiste maatregelen breng je het risico ook weer naar beneden.
16 jaar is natuurlijk ouder maar als hij verder nog fit is zou ik het ook zeker met mijn eigen dieren ook nog aandurven

Zoolgangster

Berichten: 10417
Geregistreerd: 08-04-06
Woonplaats: 587 km van Londen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-24 20:36

dierenfan schreef:
Ik heb er vrijwel enkel negatieve ervaringen mee en zou het nooit aan raden om welke reden dan ook op die leeftijd nog onder narcosete laten gaan. De narcose doorstaan is iets wat meestal wel lukt. Echter net als oude mensen komen ze er zelden zonder gevolgen overheen. Onzindelijk, dement, totaal de kluts kwijt of binnen 2 dagen alsnog in slaap overleden.
Kan het onder plaatselijke verdoving? Zou dat eerst uitvragen. Is lastiger maar minder ingrijpend. Is zonder operatie pijnloos leven niet mogelijk? Dan kun je het risico nemen van narcose maar hou er rekening mee dat het je hond blijvend veranderd



Blijvend veranderd was mijn oude hond niet, wel na de operatie, eenmaal thuis na een uur ineens in shock, hij kon zichzelf niet op temperatuur houden. Ik heb hem in in mijn armen gehouden, deken om ons heen, om met mijn lichaamstemperatuur hem weer op te warmen, na drie kwartier was hij weer uit die shock. Dan zul je zeggen, had de dierenarts gebeld, maar ik merkte dat even loslaten en telefoon pakken al te gevaarlijk was... en mijn man was naar zijn werk met de auto. Het is dus handig een elektrische deken of meerdere kruiken plus dekens, bij de hand te hebben, mocht de hond moeite hebben met op temperatuur te komen of blijven, en dat is zeker een risico met oudere kleine honden.
Ik weeg bij oudere dieren inderdaad het risico van narcose af tegen het lijden van de oude hond.

Wat gasnarcose betreft: ik trof voor een noodgeval ooit een dierenarts aan die géén gasnarcose mocht gebruiken, want ze was zelf zwanger. Dus ook dat kan niet altijd, ook niet als men in de praktijk dat normaal wel toepast.

prugelpiet

Berichten: 12972
Geregistreerd: 20-01-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-24 21:01

Als je je erg zorgen maakt kan je je dierenarts vragen om van te voren even een bloedonderzoek te doen. Dit is sowieso wel verstandig bij oudere dieren, maar geeft je misschien wat zekerheid.

Mochten er bijzondere dingen uitkomen zal een goede dierenarts de middelen die gebruikt worden hier op aanpassen.

Ik heb persoonlijk nog nooit een hond gezien die gekke restklachten heeft over gehouden aan de narcose. Maar ik pas een paar jaar in het vak, dus ik wil niet zeggen dat het niet gebeurt.

Er liggen regelmatig oudere dieren onder narcose voor hun gebit. Helaas een kwaaltje die soms met de leeftijd komt. Er zijn altijd risico’s aan verbonden uiteraard, maar het gaat echt vaker goed dan dat er was mis gaat.

Grit

Berichten: 6195
Geregistreerd: 09-07-08

Re: Narcose oude hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-24 21:29

Onze vorige oudje is op haar 15e probleemloos nog onder narcose geweest. En ons huidige oudje ook op 16 jarige leeftijd. In januari moet hij ook weer vanwege het trekken van zijn hoektand en een gebitsreiniging.
Ik vind het ook spannend, maar hij is verder nog fit en zijn tanden zijn helaas gewoon zijn zwakke plek.

Martje70
Berichten: 181
Geregistreerd: 05-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-24 22:51

Onze (toen) 14 jarige hond moest een hele zware en lange (meer dan drie uur durende) kaakoperatie ondergaan. Dat is allemaal uitstekend verlopen. Geen enkel probleem met de narcose. Ook daarna geen enkele klachten van de narcose.

LisaVH96

Berichten: 203
Geregistreerd: 25-01-15
Woonplaats: Katwijk

Re: Narcose oude hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-24 01:04

Ik snap je spanning, afgelopen jaar onze Jack russel op 16 jarige leeftijd laten opereren om een bult op z'n rug te verwijderen. Veel wikken en wegen vooraf, maar gekozen voor kwaliteit. Hij had er duidelijk last van en het begon te ontsteken. Hij was verder top fit op een hartruis na die hij al jaren heeft. Hiervoor krijgt hij ook al jaren medicatie.
Vooraf uitgebreid bloedonderzoek laten doen en hij werd tijdens de operatie streng gemonitort.
Vooraf en tijdens dacht ik echt dat ik de verkeerde keuze had gemaakt maar achteraf zo verschrikkelijk blij mee geweest. Bleek dat hij meer last van die bult had dan wij dachten en merkten.
Afgelopen week is hij 17 geworden. Hij stuitert nog lekker mee met ons als we leuke dingen gaan doen.

Django_Mette

Berichten: 1422
Geregistreerd: 25-03-13
Woonplaats: Betuwe

Re: Narcose oude hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-24 01:59

Ik zou ook aanraden om een bloedonderzoek en een hartfilmpje laten maken. Onze hond van 15 moest onder narcose vanwege een gebitsreiniging. Die had ook een hartruis, maar uit het bloedonderzoek bleek niks vreemds. Extra gemonitord tijdens het wakker worden en daar ging alles goed.

Hij heeft het helaas niet gered omdat zijn hartruis erger bleek dan we aanvankelijk wisten. Hadden we dat wel geweten, dan hadden we daar rekening mee kunnen houden en dan had hij het misschien wel gered. Als we naar een andere kliniek waren geweest, dan hadden we er rekening mee kunnen houden. Dat zal altijd speculeren blijven.

Misschien niet de ervaring die je wil horen, maar een hartfilmpje had samen met een bloedtest onze hond kunnen helpen, en dat risico nemen we niet nog eens.

Hettieheks
Berichten: 1385
Geregistreerd: 13-03-12
Woonplaats: Het noorden

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-24 11:08

Django_Mette schreef:
Ik zou ook aanraden om een bloedonderzoek en een hartfilmpje laten maken. Onze hond van 15 moest onder narcose vanwege een gebitsreiniging. Die had ook een hartruis, maar uit het bloedonderzoek bleek niks vreemds. Extra gemonitord tijdens het wakker worden en daar ging alles goed.

Hij heeft het helaas niet gered omdat zijn hartruis erger bleek dan we aanvankelijk wisten. Hadden we dat wel geweten, dan hadden we daar rekening mee kunnen houden en dan had hij het misschien wel gered. Als we naar een andere kliniek waren geweest, dan hadden we er rekening mee kunnen houden. Dat zal altijd speculeren blijven.

Misschien niet de ervaring die je wil horen, maar een hartfilmpje had samen met een bloedtest onze hond kunnen helpen, en dat risico nemen we niet nog eens.


Dit is een goed advies!
Onze hond (10 jaar) is kort geleden ook onder narcose gegaan voor zijn gebit. We hebben eerst bloedonderzoek gedaan en ook een echo bij de specialist. Dit doen we sowieso nu eens per 6 maand. Gewoon periodieke controle. Maar daar kwam een heel gericht narcose advies uit. En dat is dan ook heel goed verlopen.

KarmaChansy

Berichten: 6983
Geregistreerd: 17-05-05
Woonplaats: Sverige

Re: Narcose oude hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-24 13:05

Ook met bloedonderzoek en hart check kan het misgaan, mijn toen 9 jarige zijn hart stopte voor 2 minuten en was helemaal goed verklaart om onder te gaan. Ik zou dus zeker meer spenderen en naar een specialist gaan.

ik las dat je graag positieve ervaringen wilde, maar ik wilde dit toch nog even delen. Kan je eventueel toch mentaal wat voorbereiden.

Overigens heeft hij het nog volgehouden tot 13 jaar.

Silvia

Berichten: 3320
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-24 14:24

Hier een positief verhaal: Mijn vorige hond was bijna 15 jaar toen ze onder narcose moest om 2 gebroken kiezen en een paar tanden te trekken. Echter, ze had een serieus longprobleem en daardoor ook hartproblemen en was onder behandeling bij een veterinair cardioloog.
Ik besefte dat de operatie op zichzelf het probleem niet was maar wel de narcose. Ik heb de cardioloog om advies gevraagd naar welke kliniek ik het beste kon, dus eentje met een ervaren anesthesist en het liefst ook met een ervaren veterinaire tandarts, iemand die weet wat hij / zij moet doen om snel en efficiënt te werken. Hij adviseerde mij Utrecht en anders Evidensia in Nieuwegein.
We hebben gekozen voor Evidensia omdat we daar eerder terecht konden. Ik vond het doodeng maar een hond met gebroken kiezen rond laten lopen was geen optie.
De operatie heeft ruim 2 uur geduurd en ze is er goed uit gekomen! Uiteindelijk is mijn hond 2 1/2 jaar later overleden aan ouderdom.
Dit was bijna 4 jaar geleden en het goed mogelijk dat er nu meerdere klinieken zijn waar je terecht kunt.
Mocht je kiezen voor een gespecialiseerde kliniek dan moet je wel een goed gevulde portemonnee meenemen :')

Daphne__
Berichten: 13123
Geregistreerd: 12-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-12-24 22:21

Bedankt voor de reacties!


Dierenarts waar we normaal heen gaan is een kleine praktijk, doen vooral simpelere dingen als castraties etc. Toen mijn moeder daar met de hond was zei de dierenarts meteen, maak maar een afspraak bij de balie, zonder evt bloedprikken oid. Maargoed, mijn moeder weet dat ik heel voorzichtig ben met m'n hond.. Ga voor dat soort dingen dan liever naar een grotere kliniek := Geld maakt me dan echt helemaal niks uit, hij is echt alles voor me.

Heb morgenmiddag een afspraak bij een andere kliniek. Daar gaan ze kijken of hij onder narcose kan en dan word hij daar ook behandeld.


Zo laten is helaas echt geen optie. Hij heeft een plekje in z'n bek waar het bot bloot ligt.. Daar heeft hij al antibiotica voor gehad en ik moest het aanstippen met propolis spul. Daardoor was het rustig geworden, maar niet dicht. Maar door zn vieze gebit is dat plekje nu weer slechter geworden.
Hij smakt nu ook veel.

Echt niet diervriendelijk dus om hem niet te laten behandelen.


Warmtedeken heb ik en hij heeft ook een eigen warmtematje die ik elke avond voor hem aan zet :+ Dus dat warm houden gaat goed komen!

cinniz123

Berichten: 4651
Geregistreerd: 14-08-12
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-24 23:15

Ik heb alleen maar 2 niet fijne verhalen.
Mn teef met hartruis extra gemonitord tijdens een spoed operatie aan haar oog maar haar leverwaarde is na de narcose enorm hard achteruit gegaan ondanks dat was de operatie wel echt nodig ze heeft nog 9 mnd geleefd.
Mn reu was buiten zn hartruis verder gezond en moest geopereerd worden op een cyste op zn knie die steeds open ging omdat het op een rotplek zat en is daarna nooit meer de oude geworden en ging hard achteruit kwa de weg kwijt zijn en ook kwa leverwaardes helaas.
Het extra monitoren,bloedonderzoek en hart echo van te voren heeft ze helaas niet geholpen ondanks groen licht voor de operaties ik denk echt dat de organen het opruimen van de narcose niet aan konden.

Daphne__
Berichten: 13123
Geregistreerd: 12-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-12-24 19:19

Vanmiddag bij de andere kliniek geweest. Daar vond de dierenarts hem ook heel fit voor zijn leeftijd, gelukkig.

Wel vond zij zijn gebit véél slechter dan de andere dierenarts. 5/6 Stuks moeten er zeker uit.. Echt geen optie om dit zo te laten.


9 Januari word er een hartecho gemaakt, als die goed genoeg is gaan we direct bloedprikken. En dan daarna een nieuwe afspraak voor de behandeling.

Hannanas
Berichten: 14083
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-24 20:31

Groot gelijk dat je het laat checken en laat behandelen. Ondanks het risico kun je hem niet zo door laten lopen.
Ik weet niet of die grotere kliniek oa tweedelijns is? Anders kan ik je van harte de tandarts in de Wagenrenk aanbevelen. In zo’n tweedelijns kliniek is de anesthesie controle beter. Net als bijvoorbeeld bij het SDU, met een anesthesist. Ook zij doen tandheelkunde. Dentale röntgen is ook nodig, want soms is er onder het oppervlak nog veel meer ellende die je van buitenaf niet ziet. Met een anesthesist bouw je maximale veiligheid in, meer kun je niet doen.

Popstra
Berichten: 15482
Geregistreerd: 21-06-08

Re: Narcose oude hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-24 20:44

Mijn Jack is op zijn 16e ook nog onder narcose geweest. We hebben toen al zn rotte stinkende kiesjes laten trekken en de rest grondig laten reinigen.
Ging prima. Was geen probleem.

Hij rook vreselijk rot uit zn oude mondje en dat stootte af en vond ik zielig want hij verdiende ook geknuffeld te worden.
Het had hem heel goed gedaan want hij was daarna zelfs tieriger geworden. Hij is uiteindelijk afgelopen zomer op zn 19,5 jarige leeftijd overleden.

roosa

Berichten: 2390
Geregistreerd: 14-10-04
Woonplaats: Heerhugowaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-24 21:08

Het is kiezen uit 2 kwaden vind ik.
Voor verwijderen van tumoren oid of andere zware operaties zou ik nooit zo.n oud hondje onder narcose brengen.
Maar diertje is verder vit en gezond op zijn hart ruis na
Moeten alleen wat rotte tandjes uit toch?
Dat is minder ingrijpend en redelijk snel klaar.
Pijn in je bakkes is ook vreselijk.
Herstel is snel.
Ik zou het wel aandurven.

Daphne__
Berichten: 13123
Geregistreerd: 12-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-12-24 02:24

De kliniek is niet tweedelijns, maar de dierenarts is wel tandheelkundig dierenarts :j En ze hebben een speciaal protocol voor oude honden en narcose.


Het gaat idd om trekken van tanden en kiezen. 3 Hoektanden, de 4e mist hij al. En 5 kiezen. En dan de rest van zijn gebit schoonmaken.


Heb een goed gevoel bij deze kliniek. Z'n spaarpot is hierna wel leeg.. Prijsindicatie is 999,-, dat is wel inclusief hartecho, bloedonderzoek en dan gebitsreiniging met trekken van 8 tanden/kiezen en extra veilige narcose. En daar kunnen nog foto's bijkomen, dat doen ze normaal standaard, maar omdat het bij Gimli zo duidelijk is hoeft dat wss niet.
Ik houd voor de zekerheid wel rekening met foto's en misschien nog meer trekken, je weet maar nooit.

Veel geld, dat is een feit, maargoed ik wil gewoon het beste voor hem.



Bedankt voor jullie reactie's, zowel positief als helaas minder positief. Maak me wel zorgen, maargoed als ik hem niet laat behandelen ben ik hem sowieso binnenkort kwijt. Dan is het wachten tot hij ziek word. En dat ga ik hem niet aan doen.

Daphne__
Berichten: 13123
Geregistreerd: 12-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-01-25 23:36

Vandaag bloed geprikt en daaruit kwam dat zijn leverwaarde iets verhoogd is en ureum ook. Maar niks zorgwekkends voor zo'n oud hondje, zeker met zo'n slecht gebit.

Daarna de hartecho. Z'n hart is vergroot, dus hij staat nu op de Cardisan. Ze adviseerde om voor de zekerheid ook foto's te maken om te kijken of hij geen vocht achter z'n longen heeft en dat heb ik dus ook laten doen. Gelukkig was dat helemaal goed.


Hij heeft groen licht voor de narcose. Risico's zijn natuurlijk nooit 0, maar de dierenarts heeft er vertrouwen in en ik schijt peuken, maar aan de zorg bij deze kliniek gaat het niet liggen.


Dus volgende week donderdag gaat het gebeuren.


Afbeelding