Dilemma met oudere kat: verder onderzoek doen of niet?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Berdien

Berichten: 64554
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Dilemma met oudere kat: verder onderzoek doen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-02-23 11:41

Ik maal en ik maal en ik maal en ik maal.. en ik weet het gewoon niet. Natuurlijk ben ik de enige die de beslissing kan nemen, maar ik hoop dat jullie mee willen denken of eventueel er zelf ervaring mee hebben.

Het gaat om Poes, mijn Ragdoll van ruim 16. Sinds twee weken zijn we aan het tobben. Het begon op vrijdagavond, ze had last met plassen. Onrustig, mauwen, veel naar de bak en zichtbaar persen. Contact met de dierenarts gehad, ik mocht de Meloxidyl geven die ik al heb staan voor haar artrose. Hiermee moest het beter gaan. Het ging even wat beter, maar alsnog zaten we vorige week woensdag bij de dierenarts omdat het toch niet echt stabiel bleef. Toen blaasontspanners mee gekregen en advies om de Meloxidyl te blijven geven. Vrijdagavond was het echt mis, ze bleef maar proberen te plassen. Ook was ze heel hysterisch aan het wassen, om dan ineens weer totaal apathisch in een vreemde houding te blijven zitten.

Dus wij naar de dienstdoende spoedarts. Bloedonderzoek laten doen, nierwaarden waren beter dan in november dus dat was positief. Vocht toegediend, pijnstillers en AB en Poes weer mee naar huis. AB moest ik ruim een week geven. Sindsdien gaat het echt beter. Ze plaste zonder moeite, at goed, dronk goed en was gewoon weer Poes zoals ik haar kende. Gistermiddag voor de zekerheid wel urine afgegeven, om uit te sluiten dat ze geen blaasgruis heeft.

Tot ze vanochtend wéér moeite had met plassen. Meerdere keren op de bak, mauwen en onrustig. Dus weer de dierenarts gebeld. Uit de urine blijkt geen blaasgruis, dus wellicht een steen. Of iets anders? Voorstel dierenarts is om een foto en/of echo te maken van haar blaas, om te zien wat daar zit. Zit er een steen, dan zou deze operatief verwijderd moeten worden. Ook willen ze eventueel de blaas aanprikken, om te kijken of er toch niet een bacterie zit.

En daar draait ook mijn vraag om. Moet ik al die onderzoeken nog willen voor haar? Ze is ruim 16, heeft artrose (en krijgt daar ook steeds meer last van) en als er een steen zit dan laat ik haar hoogstwaarschijnlijk toch niet meer opereren. Want ze leeft eigenlijk al in reservetijd. Om de blaas aan te kunnen prikken moet ze mogelijk daar blijven met een vochtinfuus, nog meer stress voor haar.

Ze ligt nu weer rustig te slapen, ik mag zo weer blaasontspanners ophalen zodat ze in ieder geval (als het goed is) comfortabeler kan plassen. Ik overleg dan ook ter plekke over de afspraak van dinsdag.

Maar ik weet het niet.. ik weet het echt niet. Waar doe ik goed aan? Ze is al zo oud, en ze heeft zoveel stress van het reismandje en de onderzoeken. Is dat het nog waard, is het middel dan niet erger dan de kwaal? Is het niet gewoon het uitstellen van een naderend einde, met een hoop stress en gedoe voor haar? Aan de andere kant wil ik ook niet te vroeg zijn en haar 'zomaar' in laten slapen.

;(

BarbaraNova

Berichten: 4207
Geregistreerd: 11-01-05
Woonplaats: Vierpolders

Re: Dilemma met oudere kat: verder onderzoek doen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 11:47

Ik zou het haar ook niet meer aandoen als ze inderdaad moeten opereren, maar ik weet niet hoe haar verdere conditie natuurlijk is...als ze echt al oud is en veel klachten enz dan kies ik voor haar en zonder stress en pijn enz. Ik had toen ook een 16 jarige die werd aangereden, gescheurd middenrif, was te opereren maar heel zwaar en lang herstel, heb hem het leed bespaard...sterkte met je beslissing

Sas_Mon

Berichten: 1638
Geregistreerd: 06-04-07
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 11:54

Sterkte met je beslissing en in deze moeilijke tijd. Het klinkt alsof je de beslissing al genomen hebt maar dat je er zelf nog niet helemaal aan toe bent. Het beestje is oud en heeft pijn. Je geeft zelf al aan dat je niet laat opereren en wat is dan het nut van het onderzoek bij een oude kat met artrose? Ze heeft er geen last van als je haar te vroeg laat gaan. Veel extra pijn en stres van onderzoeken zonder veel vooruitzichten op verbetering daar heeft ze wel last van. Ik zou haar laten gaan. Sterkte in ieder geval en geniet nog even van haar nu ze er nog is! :knuffel:

Ibbel

Berichten: 49224
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 11:57

Wat je ook zou kunnen doen is toch gewoon op blaasgruisdieet zetten. Werkt dat, dan weet je dat het toch gruis/steentjes zijn. Er zijn speciale 'oplossende' dieetbrokken - na een paar weken (als die lijken te werken) kan je dan op (preventieve) onderhoudsbrokjes overgaan.

jiehaaa

Berichten: 5073
Geregistreerd: 28-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 11:59

Ik zou het wel laten onderzoeken. Zo laten is geen optie. Foto en echo is zo gepiept, en dan kunnen ze ook gelijk steriele urine afnemen. Ik zou pas daarna beslissen of doorgaan nog katwaardig is. Misschien is het een simpele blaasontsteking. En poept ze wel goed? Constipatie kan zich ook uiten in onrustig gedrag, persen en pijn.

Opereren zou ik ook niet meer doen, maar je weet nu nog helemaal niet of dat wel nodig is. Infuus met vocht is ook geen heftig iets, trouwens.

Nog een aanvulling: je zit nu nog in de diagnose fase. Kan me eerlijk gezegd niet indenken dat je dierenarts akkoord gaat met inslapen als nog niet bekend is wat het probleem veroorzaakt.

En wat de stress betreft, daar zijn middeltjes voor die de dierenarts kan voorschrijven. Kan je een paar dagen voor het onderzoek al mee beginnen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Gabapentine.

Berdien

Berichten: 64554
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-02-23 12:28

Ze poept nog goed :j Eet en drinkt ook goed. Het zit hem puur in het plassen. Dat heeft ze de afgelopen week zonder problemen gedaan, vanochtend speelde de onrust, het meerdere keren op de bak gaan en het mauwen dus weer op.

Steriele urine afnemen kan alleen als de blaas vol genoeg was, en dat was hij de vorige keren bij de dierenarts niet. Dan zouden ze haar op moeten nemen en daar dus een infuus met vocht.

Werken die brokken ook bij echte blaasstenen Ibbel? Je hebt twee soorten gruis: het ene reageert heel goed op brokjes en de andere niet/minder. Tenminste, zo heb ik het begrepen. Kan dat straks ook wel even vragen.

We zitten nu nog in de diagnose fase voor dit probleem inderdaad, maar daaromheen is het natuurlijk wel een stokoude kat met flinke artrose. Dus dat zal de dierenarts ook echt wel meenemen als ik dat aangeef.

Duhelo

Berichten: 28577
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Dilemma met oudere kat: verder onderzoek doen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 12:52

Ik zou in dit geval een echo doen om een blaassteen uit te sluiten, indien er wel een zit, zou ik opteren voor inslapen.
Als er geen zit, dan kan aanprikken voor bacterie zinvol zijn.

Als daar ook niks uitkomt, of aanprikken geen optie is gevoelsmatig, dan zou ik aanzien hoe lang ze comfortabel is op die blaasontspanners en het van daaruit aankijken. Moment dat simpele medicijnen niet afdoende meer werken, dan kiezen voor inslapen.

hwn
Berichten: 4770
Geregistreerd: 26-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 12:55

Dus als ik het goed begrijp ging het plassen wel goed de periode dat ze op antibiotica stond? Dan is de antibiotica mss te vroeg stopgezet? Mss overleggen met de DA om deze weer op te starten en te zien wat dit geeft. Want als het daar weer mee verbetert, dan is de kans heel groot dat het een bacterie is ipv gruis/steen.

Maar de keuze is nu natuurlijk aan jou of jij kiest voor verder onderzoek of inslapen (ik vermoed toch dat dit je dilemma is, niet dat je het dier met klachten laat rondlopen?). Het gaat ook om jouw gevoel en jouw portemonnee, dus de keuze ligt helemaal in jouw handen, zou jammer zijn als je op basis van onze adviezen een keuze maakt waar je achteraf spijt van krijgt. Al kan het gevoel dat je bij de antwoorden krijgt, je wel helpen om te weten wat voor jou het beste voelt (been there, done that)

Ibbel

Berichten: 49224
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 12:57

Berdien schreef:
Werken die brokken ook bij echte blaasstenen Ibbel? Je hebt twee soorten gruis: het ene reageert heel goed op brokjes en de andere niet/minder. Tenminste, zo heb ik het begrepen. Kan dat straks ook wel even vragen.


Die 'oplossende' brokjes werken ook bij stenen, al duurt dat wat langer.
Meeste katten hebben struvietstenen, dat is het soort dat goed oplost.
De andere soorten stenen (oxalaat en calcium) zijn wel goed preventief met brokjes te behandelen, maar niet goed op te lossen.
Het is de moeite waard, lijkt me. Niet invasief en je ziet vrij snel resultaat.

Berdien

Berichten: 64554
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-02-23 12:57

Ze staat op dit moment nog op de AB :j die kuur is nog niet afgelopen.

Nee natuurlijk laat ik haar niet met klachten rondlopen. Afgelopen week heeft ze al ruim € 500 gekost, dat doe je niet als je haar niet wil helpen :) Het zit hem puur in het dilemma van hoever ga je met de onderzoeken tot het genoeg is. En natuurlijk maak ik die beslissing, maar het is wel fijn om te kunnen klankborden. Ik zit natuurlijk vol in de emoties..

Bedankt voor je toelichting Ibbel, ik ga het zo overleggen :j

Hannanas
Berichten: 13030
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 13:00

Kwamen de klachten terug tijdens of na de antibiotica?

Ik zou een echo laten maken door een radioloog, bij de meeste klinieken werken die wel eens per week zzp. Ze hebben een beter echo-apparaat en je weet gelijk 100% waar je aan toe bent. Alle organen worden goed bekeken. Het kan een nierbekkenontsteking zijn bijvoorbeeld. De radioloog kan dan meteen even de blaas aanprikken voor urine afname en deze op kweek zetten. Ik zou dit voor een 16-jarige ragdoll zeker laten doen! Het is minimaal belastend namelijk.

Ps; heb je voor de artrose al eens gedacht over Solensia?

jannekespr
Berichten: 490
Geregistreerd: 13-08-06
Woonplaats: Leeuwarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 13:06

Wat een lastige situatie. De kans dat een kat van 16 nog veel goede jaren erbij krijgt is niet heel groot, dus goed voor jezelf om grenzen te stellen.

Voor mezelf met een angstige kat had ik afgesproken dat ik hem niet achter wilde laten bij de dierenarts. Ik wilde wel onderzoeken laten doen, maar alleen als hij weer mee naar huis kon. Voor veel katten is dat gewoon veel stress, en als het mis was wilde ik niet dat hij in zijn laatste weken/dagen zoveel stress had. Vooral om mezelf rust te geven wilde ik wil weten wat er aan de hand was en is er een echo van de buik gemaakt.

Nyaleti

Berichten: 6303
Geregistreerd: 05-04-10

Re: Dilemma met oudere kat: verder onderzoek doen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 13:21

Staat zij sowieso al dagelijks op de Metacam voor artrose? Of krijgt ze die als ze last heeft?

Plast ze nu ook naast de bak? Of in het mandje onderweg naar de dierenarts van de stress? Anders kan je proberen om het zo in te plannen dat jij al uren van te voren de kattenbak weghaalt zodat ze hopelijk met een vollere blaas bij de dierenarts aankomt.

Vaak is het ook een optie om bij de echo te blijven, misschien is dat bij jouw dierenarts ook zo?
Ik assisteer regelmatig met echo's en het is bijna bizar hoe gemakkelijk katten het toe laten (wel werk ik in een kliniek waar Cat Friendly heel hoog staat en zijn wij dus getraind op bepaalde manieren van hanteren etc).
Een blaasprik is precies zoals het is: met de echo de blaas zoeken en zo vanaf buiten met een naaldje er in. Katten reageren daar niet op, het doet ze geen zeer. Ook een blaasecho is zo gepiept, ze hoeft geen half uur te liggen.

Persoonlijk zou ik nog wel voor de echo / röntgen gaan. Eerder een echo dan een röntgen, omdat ze toch al ligt voor de blaasprik. Anders moet ze weer mee getild worden, andere houding etc voor de röntgen.

Opereren zou ik ook niet meer voor kiezen denk ik, beestje is 16. Om haar dan nog te laten herstellen van iets wat een zware operatie kan zijn, nee zou ik haar niet meer aandoen.

Berdien

Berichten: 64554
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Re: Dilemma met oudere kat: verder onderzoek doen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-02-23 13:27

Net terug van de DA. We gaan AB verlengen en voorlopig geen onderzoek. Aanprikken heeft geen zin zolang ze op AB staat. Een blaassteen kán (ze heeft een lage zuurgraad) maar aangezien ze zo goed reageerde op de AB is een ontsteking waarschijnlijker. Dus nu 2 weken de AB geven en dan kijken wat er gebeurt. Verslechtert ze wel, dan wel terugkomen.

Voorlopig dus ook geen foto/echo, aangezien grootste kanshebber de blaasontsteking is. Optie blijft wel open staan, is geen invasief onderzoek. Operatie gaan we niet meer doen.

Dikke tranen bij de balie natuurlijk :o maar ze waren echt heel lief en begripvol. Ben iets gerustgesteld, al blijft het nog wel heel spannend natuurlijk. Hoe gaat de volgende keer plassen? Zenuwslopend dit :=

BarbaraNova

Berichten: 4207
Geregistreerd: 11-01-05
Woonplaats: Vierpolders

Re: Dilemma met oudere kat: verder onderzoek doen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 13:39

Ik heb beetje hetzelfde met een konijntje, maar die heeft een tumor dus moet binnenkort toch echt inslapen, maar was vorige week dus na twee nachten er wakker van gelegen te hebben bij de dierenarts om haar in te laten slapen, ik had het ontdekt toen ik haar even moest oppakken, dus ging er van uit dat ze gelijk ingeslapen moest worden. Sta ik bij de dierenarts, al mijn moed weer verzamelt, mocht ze nog tijdje mee naar huis omdat ze haar nog niet slecht genoeg vond.....heel dubbel gevoel,, dus alsnog janken. Dus wens je heel veel sterkte, hopelijk slaat de AB genoeg aan en mag ze nog een tijd blijven.,..

jiehaaa

Berichten: 5073
Geregistreerd: 28-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 13:40

Sterkte met alles! Is ook uitgelegd waarom antibiotica gegeven wordt? Ontstekingsremmer en pijnstilling is namelijk de standaard tenzij er een bacteriële oorzaak is. Maar dat weet je nog niet. Als het een steriele blaasontsteking is, is antibiotica niet zinvol.

Mloui

Berichten: 1644
Geregistreerd: 29-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 13:44

Blaas aanprikken is echt geen invasief onderzoek. Laten ze vaak heel goed toe. Wat je zou kunnen doen om meer kans te hebben dat ze voldoende volume in de blaas heeft is haar een aantal uur, zonder kattenbak, in de badkamer op sluiten voor het consult. Uiteraard moet ze dan voor een kweek wel eerst van de AB af zijn.

Veel sterkte met Poes!
Laatst bijgewerkt door Mloui op 24-02-23 13:56, in het totaal 1 keer bewerkt

Hevonen

Berichten: 5637
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 13:47

Onze oude kater (ca. 15+, leeftijd onbekend) had dit ook, werd ineens heel acuut. Bleek niersteen te zijn. Hoefde niet geopereerd te worden, maar heeft wel vijf dagen aan een infuus geleden in de kliniek (duur, inderdaad, ruim 700 euro, maar hij is weer helemaal happy). Hij is weer helemaal de oude.
Een van onze poezen is op haar 13e geopereerd aan een blaassteen, ook dat viel eigenlijk wel mee. Absoluut de moeite waard.

Ik zou echt een scan laten maken, die pijn bij plassen is akelig en de meeste van onze katten zijn toch minstens 18 geworden...

Berdien

Berichten: 64554
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-02-23 13:54

jiehaaa schreef:
Sterkte met alles! Is ook uitgelegd waarom antibiotica gegeven wordt? Ontstekingsremmer en pijnstilling is namelijk de standaard tenzij er een bacteriële oorzaak is. Maar dat weet je nog niet. Als het een steriele blaasontsteking is, is antibiotica niet zinvol.


Ja, omdat ze daar heel goed op heeft gereageerd vanaf het moment dat ze het kreeg. We hebben de eerste stap (ontstekingsremmer en pijnstiller) geprobeerd, dat krijgt ze namelijk al standaard. Toen hogere dosis gegeven, maar dat gaf niet voldoende resultaat. Vanaf dat ze echt op AB staat gaat het significant beter, vandaar dat de kuur nu ook verlengd is.

Misschien nog goed om te weten, Poes is klant/patiënt bij de Kattenkliniek. Dus echt artsen gespecialiseerd in katten. Ik vertrouw dus op hun oordeel en aanpak hierin :)

pmarena

Berichten: 48273
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 13:59

Heel veel sterkte Berdien, klöte altijd dit soort dingen waarbij achteraf pas duidelijk wordt waar je het beste aan had gedaan..... :(:)
Hopelijk knapt Poes weer op en heeft ze nog een fijne tijd voor de boeg.

jiehaaa

Berichten: 5073
Geregistreerd: 28-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 14:11

Berdien schreef:
jiehaaa schreef:
Sterkte met alles! Is ook uitgelegd waarom antibiotica gegeven wordt? Ontstekingsremmer en pijnstilling is namelijk de standaard tenzij er een bacteriële oorzaak is. Maar dat weet je nog niet. Als het een steriele blaasontsteking is, is antibiotica niet zinvol.


Ja, omdat ze daar heel goed op heeft gereageerd vanaf het moment dat ze het kreeg. We hebben de eerste stap (ontstekingsremmer en pijnstiller) geprobeerd, dat krijgt ze namelijk al standaard. Toen hogere dosis gegeven, maar dat gaf niet voldoende resultaat. Vanaf dat ze echt op AB staat gaat het significant beter, vandaar dat de kuur nu ook verlengd is.

Misschien nog goed om te weten, Poes is klant/patiënt bij de Kattenkliniek. Dus echt artsen gespecialiseerd in katten. Ik vertrouw dus op hun oordeel en aanpak hierin :)


Zie nu dat ik er overheen had gelezen wat de eerste stap betreft. :o En fijn dat je een goede kliniek hebt.
Je vroeg naar ervaringen en die heb ik (helaas) in overvloed, dus die kennis wil ik dan ook delen als iemand ervaringen wil horen.

Heb je ook adviezen gekregen over stressreductie mocht ze weer naar de kliniek moeten?

Berdien

Berichten: 64554
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-02-23 15:15

Alleen maar fijn hoor!

Nog niet over anti-stress gehad, doe dat als we een afspraak maken.

Poes heeft net geplast en dat ging goed! Daarna heeft ze zich gewassen, half op schoot. Tutje <3 Ze ligt nu weer terug in haar nestje op de bank.

Afbeelding

En haar nestje (foto van afgelopen week)
Afbeelding
<3 <3

McGregor
Berichten: 234
Geregistreerd: 30-01-21

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 15:20

Lastig altijd ja. Maar in dat geval heb je best kans dat die blaasontsteking gewoon nog niet onder controle was. Dat zou natuurlijk de mooiste uitkomst zijn.

Het is moeilijk om een advies te geven, maar wel of niet behandelen van een ouder dier zou ik zelf laten afhangen van de ernst. Is het iets dat opgelost kan worden of niet. Een foto of echo is zo gepiept en dan weet je waarschijnlijk beter waar je mee te maken hebt. Dan kun je beter beslissen wat je doet. Ik bedoel dus niet zozeer de blaasproblemen, want daar heb je een plan voor, maar meer in algemene zin :)

Wel heel fijn dat het wat beter gaat vandaag!

Tieneke

Berichten: 21700
Geregistreerd: 26-09-05
Woonplaats: Hasselt, België

Re: Dilemma met oudere kat: verder onderzoek doen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 17:58

Ach, wat is ze knap!

Hopelijk gaat deze AB-kuur duidelijkheid bieden. Er is niks zo lastig als een beslissing over leven of dood, als je geen duidelijke overwegende tekens in één van de richtingen krijgt. We duimen voor Poes.

superpony
Berichten: 25403
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Dilemma met oudere kat: verder onderzoek doen of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-23 19:07

Onze ene rode kater had moeite met eten. Eerst een gewoon onderzoek, ab en speciaal voer. Het werd snel slechter, dus afgesproken voor onderzoeken. Daarvoor moest hij onder narcose. Hij viel in slaap in mijn armen en ze hebben hem onderzocht. Hij bleek vol tumoren te zitten en ik heb hem laten gaan. Was alleen, maar toch besloten hem toen niet meer wakker te laten worden. Heel lief gesteund door de kliniek toen.

Andere kat had steeds blaasproblemen en was al uitgebreid onderzocht en stond op een dieet. Toen begon zijn hart en kreeg uitval, dus met spoed opgenomen. ER is nog 2 dagen van alles geprobeerd en toen zijn we naar de kliniek gereden om hem te laten inslapen. Hij kroop in me toen hij me zag.

Als ik nu de keus heb, zou ik toch voor optie 1 gaan. Dat de andere kat nog 2 dagen alleen in ene kliniek heeft gelegen vond ik echt vreselijk. Maar in zo een situatie probeer je tegen je verstand in toch ook alles, zeker als de kliniek dat ook nog aanbiedt.

Het is anders dan jullie situatie, maar als je weet dat ze slechte wordt en je wil niet voor een spoed beslissing komen, kan je het beter zelf van tevoren netjes regelen.