Darmproblemen hond? Ik zit met mijn handen in het haar

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mowgli4

Berichten: 1382
Geregistreerd: 14-07-15

Darmproblemen hond? Ik zit met mijn handen in het haar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-06-22 19:31

Oké waar te beginnen, alvast sorry voor dit enorme verhaal.

Ten eerste wil ik graag vermelden dat wij vanuit deze dierenarts weinig antwoorden kregen en dus morgen gaan bellen voor een second opinion.
Daarbij hoef ik ook geen haat in dit topic, ik wil dit graag van me afschrijven en eventuele ervaringen/ideeën horen van andere mensen die dit herkennen. En eventueel mee denken met waar we nog op kunnen letten of naar kunnen vragen bij de dierenarts.

Mijn vriend en ik hebben een hele lieve, iets te enthousiaste en lompe rottweiler. Een super mooie teef van nu 5 jaar, genaamd Luna.
Mijn vriend en ik kennen Luna al vanaf dat ze geboren is. De broer van mijn vriend heeft haar gefokt.
Luna is een sociale hond en een echte allemansvriend. Andere honden, katten of paarden. Het is allemaal goed.

Maar nu het probleem. We wisten van Luna dat ze een vrij gevoelige maag heeft. Bepaald voer kan ze absoluut niet hebben, dus hier zijn we altijd heel voorzichtig mee geweest. Eens in de zoveel tijd was het weer mis. En dan begon ze weer in de diarree. Even vasten en daarna kip en rijst, dan was het vaak weer opgelost.

Omdat Luna zo’n fantastisch karakter heeft, wilden wij ook wel een nestje van haar. Nagekeken bij de dierenarts en die gaf aan dat ze wel puppy’s kon krijgen. Dus 20 augustus was dan de dag. Luna zou gedekt worden. En dit was ook gelukt, maar wel met veel moeite.

Luna werd 3 week later ineens ziek. 9 september met spoed naar de dierenarts. En vanaf hier begon alle ellende erger te worden. Luna had een baarmoeder ontsteking. Dus de baarmoeder werd eruit gehaald. Helaas geen nestje, maar gelukkig nog wel op tijd voor Luna!
De dierenarts dacht dat hierdoor ook haar gevoeligheid kwam voor de diarree die ze af en toe liet zien. Ze vertelde dat als de baarmoeder eruit zou zijn, dat er veel opgelost zou zijn.
Dus vol goede moed gingen wij weer naar huis. En hoopten we op een gezonde hond, die nu ook minder vaak diarree zou krijgen.

Heel af en toe kreeg ze een terugval, maar niet zo erg dat we ons zorgen maakten. Het was vaak 1 dagje en daarna was er niets aan de hand. Maar 10 januari gingen we toch maar weer naar de dierenarts. Luna was zo erg in de diarree en het stopte maar niet. Het was zo dun als water en er zat witte slijm bij. Dit maakte ons nog meer zorgen. Ze kreeg medicijnen van de dierenarts. Dit gaven ze altijd en na 3 dagen zouden we al verbetering moeten zien. Helaas was dit niet het geval. En stonden we 14 januari alweer bij de dierenarts. Hier kregen we weer andere medicatie van. Deze sloeg gelukkig wel aan. Luna knapte weer op en werd weer de oude.

Hierna ging het tussendoor weer met ups en downs. Korte periodes was ze weer in de diarree. Maar dit viel steeds weer op te lossen. Tot een maand geleden…

Ze kreeg weer last van enorme diarree. Hier hielp weer niks tegen. Dus weer naar de dierenarts. De dierenarts gaf aan dat ze zo op het eerste oog er nog goed uit zag, maar toen ze ging voelen schrok ze toch wel even. Luna was enorm ingevallen, maar qua kilo’s niks afgevallen. Hmm. Dat is wel weer apart… Ze ging Luna voelen, vlak bij haar flanken. Dit deed haar dus enorm pijn, want ze piepte en greep naar achteren.
Dierenarts gaf aan dat zij verder niet veel meer kon betekenen als in verder onderzoek. Wel kon ze ons nog voer geven en weer een nieuwe kuur medicijnen en een poeder voor haar alvleesklier. Ze gaf aan dat als dit niet werkte, we nog 2 keuzes hadden. Laten gaan, of verder onderzoeken ergens anders.

Dus wij braaf alles voeren, afwegen etc. En dit ging weer een week goed. Tot vanochtend…
1 grote ravage in de kamer waar zij slaapt. Alles eruit gespoten, alles zat eronder. 2 uur aan het schrobben geweest om alles weer schoon te krijgen.
Ik wil graag benadrukken dat haar diarree echt zo dun is als water en direct weg zakt in het gras. Vanmiddag was de kleur rood/bruin. En soms komt er dus witte slijm bij.

Op dit moment loopt er een hond door het huis heen en weer die hijgt, constant naar buiten wil omdat ze persdrang heeft en dus niet weet hoe ze lekker kan gaan liggen (haar kussen lijkt ze te warm te vinden op het moment).
Ook zagen wij al veranderingen in haar gedrag. Ineens snauwen naar andere huisdieren of mensen en zelfs al achter onze eigen kat aangezeten zonder enige reden.

Ik zit dus wel echt met mijn handen in mijn haar. We hebben alles over voor onze dieren en we hebben al zoveel geprobeerd en gekeken wat wel en niet werkt.
We gaan morgen dus bellen om een second opinion. Maar ik ben ook wel benieuwd of bokkers ervaring hebben in zo’n situatie.

Afbeelding

Dakotha_
Berichten: 122
Geregistreerd: 11-05-11

Re: Darmproblemen hond? Ik zit met mijn handen in het haar

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 19:38

Hoi! Wat vervelend dat dit al zo lang speelt.. Heeft de dierenarts de ontlasting nagekeken en getest op o.a. Bacteriën, Giardia of gisten? Ook wel eens bloedonderzoek gedaan? En dan B12 ook? Hopelijk vinden jullie snel een oorzaak.

higgins

Berichten: 1144
Geregistreerd: 26-08-06
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 19:38

ik neem aan dat er al een bloedonderzoek heeft plaatsengevonden en dat de ontlasting is onderzocht
Ook ontstekingswaardes nagekeken?

Heeft een pro biotica ooit enig effect gehad bij haar?
Voedsel intolerantie, heeft ze hier last van?

Ik weet even geen oplossing maar probeer met je mee te denken

Desi_2409

Berichten: 906
Geregistreerd: 27-11-10
Woonplaats: Drenthe

Re: Darmproblemen hond? Ik zit met mijn handen in het haar

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 19:42

Contact opnemen met een specialist: internist dierenarts dr. Jenny Buijtels, zij heeft al heel veel honden met darmproblemen geholpen

Mowgli4

Berichten: 1382
Geregistreerd: 14-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-06-22 19:44

Bedankt voor jullie reacties!

Bij ons vorige bezoek wilden we graag een bloedonderzoek, maar deze dierenarts zag hier de meerwaarde niet van in. Dus dit is toen helaas niet gebeurt. Vandaar dus ook onze second opinion.

Ontlasting is ook nooit nagekeken, dit is zo waterig, dit valt niet eens op te vangen helaas :( maar ga dit zeker meenemen naar onze second opinion!

1 soort pro biotica sloeg dus niet aan. En het andere soort wel. Dit kon 2 redenen hebben, of ze reageert hier oprecht niet op. Of de oorzaak was erger dan de dierenarts dacht dus had ze zwaarder nodig.

Voedsel intolerantie zou kunnen, ze lijkt het dus niet op te nemen op dat moment zoveel komt er dan uit. Maar dit is het ene moment wel en andere moment dus niet.

Leo

Berichten: 50318
Geregistreerd: 06-12-02

Re: Darmproblemen hond? Ik zit met mijn handen in het haar

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 19:50

Wat een ellende, arme hond en arme jullie. Wat moet je daar moedeloos van worden.

Ik moet ergens ook denken aan giardia. Dat kan langdurig sluimerend aanwezig zijn waarbij goede ontlasting en diarree afwisselen. Bij de diarree vaak bloed en slijm omdat de darmwand beschadigd wordt door de parasiet. Heel veel honden hebben giardiabesmetting zonder dat het aan het licht komt heb ik me laten vertellen, ook symptoomloos. Ik sta er eigenlijk versteld van dat de DA de ontlasting nooit heeft laten opvangen om te testen, net als bloedonderzoek bij deze problemen. Heel goed dat jullie een second opinion laten doen.
Hopelijk komt er iets uit om haar te helpen!

Wildgirl

Berichten: 11689
Geregistreerd: 14-11-03
Woonplaats: Drenthe

Re: Darmproblemen hond? Ik zit met mijn handen in het haar

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 19:58

Ik zou morgen niet gaan bellen maar de hond inladen en naar een goede 1e lijn kliniek rijden. Dat er door je huidige DA geen bloedonderzoek en feces onderzoek is gedaan is schandalig. Niet jouw schuld TS maar laat het een les zijn voor de volgende keer. Giardia kwam bij mij ook omhoog als eerste maar ik vind het 1 a 2 dagen diarree en daarna weer goed daar niet heel erg bij passen. Ik neem aan dat ze op graanvrij/vers voer staat en degelijk is ontwormt?

Mowgli4

Berichten: 1382
Geregistreerd: 14-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-06-22 19:59

Wildgirl schreef:
Ik zou morgen niet gaan bellen maar de hond inladen en naar een goede 1e lijn kliniek rijden. Dat er door je huidige DA geen bloedonderzoek en feces onderzoek is gedaan is schandalig. Niet jouw schuld TS maar laat het een les zijn voor de volgende keer. Giardia kwam bij mij ook omhoog als eerste maar ik vind het 1 a 2 dagen diarree en daarna weer goed daar niet heel erg bij passen. Ik neem aan dat ze op graanvrij/vers voer staat en degelijk is ontwormt?


Ja voer is graanvrij en ze worden altijd netjes ontwormt. Hier letten wij heel strikt op altijd.

Esther

Berichten: 4158
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 20:00

Als je poeder voor de alvleesklier hebt dan lijkt het op pancreatitis, alvleesklierontsteking, dat kan acuut ontstaan of chronisch zijn. De alvleesklier maakt verteringsenzymen die dus nodig zijn voor de vertering van het voedsel, als die niet gemaakt worden verteerd het voedsel dus niet en kan de hond geen voedingsstoffen opnemen. Het poeder bevat de enzymen.
Naast medicijnen moet je dan vetarm voer geven, dus bijvoorbeeld de kip en rijst.

Wat naar dat het op het moment zo heftig is, hopelijk knapt ze wat op en kan ze nog wat eten binnen houden. Vooral drinken is nu natuurlijk belangrijk, wellicht wat zoutloze bouillon geven.

nine1987

Berichten: 8386
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 20:01

Heb je knaagdieren? Of heb je veel last van ratten/muizen in de omgeving toevallig?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 20:03

Heb je toevallig konijnen?

Mowgli4

Berichten: 1382
Geregistreerd: 14-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-06-22 20:03

Esther schreef:
Als je poeder voor de alvleesklier hebt dan lijkt het op pancreatitis, alvleesklierontsteking, dat kan acuut ontstaan of chronisch zijn. De alvleesklier maakt verteringsenzymen die dus nodig zijn voor de vertering van het voedsel, als die niet gemaakt worden verteerd het voedsel dus niet en kan de hond geen voedingsstoffen opnemen. Het poeder bevat de enzymen.
Naast medicijnen moet je dan vetarm voer geven, dus bijvoorbeeld de kip en rijst.

Wat naar dat het op het moment zo heftig is, hopelijk knapt ze wat op en kan ze nog wat eten binnen houden. Vooral drinken is nu natuurlijk belangrijk, wellicht wat zoutloze bouillon geven.


De kip en rijst had zij dus ook. En hier ging ze van de 1 op andere dag zo slecht op. Vandaar dat de dierenarts dus ook nog het speciaal voer adviseerde.

Mowgli4

Berichten: 1382
Geregistreerd: 14-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-06-22 20:04

nine1987 schreef:
Heb je knaagdieren? Of heb je veel last van ratten/muizen in de omgeving toevallig?


Nee ik heb 2 hele goeie muizenvangers in dienst. Dus die overleven hier niet. Maar zoveel muizen hebben we hier ook niet. Sinds ik hier woon heb ik nog maar 1 gespot. En dat is al een flink aantal maanden terug.

Verder heb ik geen knaagdieren in huis. Alleen katten en honden.

Anoniem

Re: Darmproblemen hond? Ik zit met mijn handen in het haar

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 20:05

Heb je al eens panacur geprobeerd?

Kaus

Berichten: 9566
Geregistreerd: 30-07-11
Woonplaats: Vaals

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 20:05

Heb de comments niet gelezen, maar dit klinkt redelijk als mijn hond die IBD, Inflammatory Bowel Disease, heeft. Die had de jaren hiervoor ook zo af en toe eens een dikkedarmontsteking (grijze, vette, stinkende diarree die ze op kunnen houden). Totdat hij het oktober 2021 weer kreeg en het niet meer wegging.

Omdat mijn hond al bekend is met de autoimmuunziekte SLO zijn we vrij snel naar een internist (Remco Jonker, in Roden) gegaan. Uit bloedonderzoek kwam weinig, alles is uitgesloten. Daarmee bleef IBD over (dit is wel vast te stellen door een biopt maar de behandeling blijft hetzelfde, dus niet gedaan).

Ik zou in jouw geval eerst Giardia uitsluiten en als dat het niet is, zou ik meteen doorgaan met een internist. Hiermee aanmodderen heeft geen zin en kan verkeerd uitpakken.

Mowgli4

Berichten: 1382
Geregistreerd: 14-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-06-22 20:07

Mindim schreef:
Heb je al eens panacur geprobeerd?


Die heeft ze dus toevallig wel gehad bij onze laatste dierenarts afspraak. 25 mei heeft ze die dus gehad.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 20:09

Mowgli4 schreef:
Mindim schreef:
Heb je al eens panacur geprobeerd?


Die heeft ze dus toevallig wel gehad bij onze laatste dierenarts afspraak. 25 mei heeft ze die dus gehad.

Hoeveel dagen? En zag je überhaupt verbetering
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 06-06-22 20:11, in het totaal 1 keer bewerkt

Mowgli4

Berichten: 1382
Geregistreerd: 14-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-06-22 20:11

Mindim schreef:
Mowgli4 schreef:

Die heeft ze dus toevallig wel gehad bij onze laatste dierenarts afspraak. 25 mei heeft ze die dus gehad.

Hoeveel dagen?


4 dagen

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 20:14

Je kan een week pauze nemen en dan weer 4 dagen.
Anders afspraak maken bij 1e lijns kliniek.
Niet te lang aanmodderen met een dierenarts die niet eens de moeite neemt om tests uit te voeren.
En voor een volgende keer, hij kan de meerwaarde misschien niet inzien, je kunt zo een test gewoon eisen. Laat je niet te snel uit het veld praten door een dierenarts, je kent je hond.
Een dierenarts die inslapen oppert zonder een test uit te voeren, is niet een goede dierenarts.Dus zou sowieso een ander zoeken, liefst eentje die jou als eigenaar serieus neemt.

xChantal94

Berichten: 4452
Geregistreerd: 16-03-08
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 20:17

Wat een vervelend verhaal maar vooral een bijzondere dierenarts welke geen verder onderzoek verricht (en wel medicatie zoals de poeder voor de alvleesklier voorschrijft?!)

Ik zou beginnen met als het mogelijk is ontlastingonderzoek en bloedonderzoek. Wellicht is aanvullend een echo of zelfs scopie ook nodig. Maar ga absoluut niet mee in dat de dierenarts zonder ook maar enig onderzoek de hond zou laten inslapen :n .

Mijn hond heeft verschillende maag, darm,- en alvleesklier aandoeningen dus ben bekend met problemen daarin. Heeft veel onderzoeken gehad maar nu met speciale voeding (en dus geen andere dingen tussendoor) en verschillende medicatie gaat dat erg goed! :)

Dakotha_
Berichten: 122
Geregistreerd: 11-05-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 20:20

Leo schreef:
Wat een ellende, arme hond en arme jullie. Wat moet je daar moedeloos van worden.

Ik moet ergens ook denken aan giardia. Dat kan langdurig sluimerend aanwezig zijn waarbij goede ontlasting en diarree afwisselen. Bij de diarree vaak bloed en slijm omdat de darmwand beschadigd wordt door de parasiet. Heel veel honden hebben giardiabesmetting zonder dat het aan het licht komt heb ik me laten vertellen, ook symptoomloos. Ik sta er eigenlijk versteld van dat de DA de ontlasting nooit heeft laten opvangen om te testen, net als bloedonderzoek bij deze problemen. Heel goed dat jullie een second opinion laten doen.
Hopelijk komt er iets uit om haar te helpen!


Dit! Mijn kinderen hebben afgelopen april ook een Giardia besmetting ondergaan. Kan lang sluimeren. Het is dus ook een zoonosen.

Borisje

Berichten: 5469
Geregistreerd: 09-07-06
Woonplaats: Hilvercity

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 21:05

Een dierenarts die zonder bloed- en ontlastingonderzoek een hond wil laten inslapen om diarree? Niet persoonlijk naar jou maar daar zou ik nooit meer naar terug gaan. Bijzonder slecht.

Afspraak maken bij een goede praktijk voor bovenstaande onderzoeken en als daar niks uitkomt laten doorverwijzen naar de specialist voor een scopie. Niet aanmodderen met medicatie die maar tijdelijk werkt of uitgaan van ervaringen van 1 hond, zeker omdat haar gedrag veranderd en de hond dus duidelijk last heeft. Eerst binnenstebuiten keren, dan pas gaan uitproberen.

Rebel_Jits

Berichten: 5641
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 21:17

Eerste gedachte is giardia. Dat kan de darmen echt serieus beschadigen, zelfs chronisch. Wij kregen van onze DA te horen 3 dgn panacur, week wachten en weer 3 dgn. Eventueel week later herhalen.
Dat heeft bij onze jongste de diarree gereduceerd van water naar platte poep.

Daarnaast naar zeer hypoallergeen voer gegaan. Niet die royal canin troep, met "gehydroliseerd kippeneiwit", want dat is genoeg om te triggeren als de boel van slag is. Wij voeren haar een graanvrije brok met enkel insecteneiwit. Maandenlang enkel die brok, niets anders. Tot haar poep consistent mooi was. Daarna met mate hypoallergene snacks (gedroogde vis of paard). Dat gaat. Maar een keertje iets met kip of graan en ze heeft het zitten.

Goof

Berichten: 29431
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Re: Darmproblemen hond? Ik zit met mijn handen in het haar

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 21:31

Mijn kat had dezelfde klachten; diarree als water, vreemde kleur, slijm erbij en afvallen. Zij bleek een darmtumor te hebben.
Is er al een scan o.i.d. gemaakt?

Nado
Berichten: 3370
Geregistreerd: 23-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-22 21:36

Ik denk ook aan IBD. Vooral ook door de pijn in de flank in combi met de loze aandrang bovenop de diarree. En het slijm + licht bloed in de ontlasting. Er zijn boven al 2 specialisten genoemd, ik zou daar contact mee opnemen. Na bloed + ontlastingsonderzoek weet je ws al veel meer. Als het IBD is, dan is het zaaks eerst de huidige opvlamming onder controle te krijgen en daarna preventief te werk te gaan met ondersteuning. Sterkte met je hond, arm dier.