Als je het even niet meer weet..

Moderators: Firelight, Mjetterd, Ladybird, Muiz, ynskek, Polly, NadjaNadja, Essie73

 
 
CupCakes_

Berichten: 3636
Geregistreerd: 20-12-08
Woonplaats: Ouddorp

Als je het even niet meer weet..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-05-22 08:25

Hoi!

Excuses en respect voor als je dit lange, chaotische verhaal helemaal doorgelezen hebt, want dat wordt het. Een lang verhaal. Maar anders is het niet te begrijpen.

Jip is een Australian Shepherd van ruim 2,5 jaar oud, hij is geboren op 02-09-2019. Hij komt bij iemand vandaan die de naam fokker niet waardig is. Hij staat hierdoor eigenlijk met 1-0 achter. Op dat moment was ik heel naïef en te goed van vertrouwen, maar achteraf zie ik een hele hoop rode vlaggen waarbij ik hard weg had moeten rennen. Maar dat is achteraf. Hier hebben we van geleerd en dit zal bij een volgende hond niet meer gebeuren. Tegen de tijd dat we echt konden gaan socialiseren kwam mw. C om de hoek kijken. Die gooide een hoop roet in het eten, we hebben gedaan wat we konden op dat moment. Tel hierbij een paar negatieve ervaringen bij op en de reactieve hond is geboren. Al is mw. C geen excuus natuurlijk. Met Jip hebben we ondertussen al heel wat te stellen gehad. We hebben op de kliniek in Utrecht gezeten, omdat onze DA tijdens een echo van zijn hart allemaal slechte dingen zag en ons daardoor een slechte prognose gaf. De cardioloog in Utrecht gaf vervolgens aan dat er niets aan de hand was en dat onze DA dit niet goed gezien had. Een hoop grijze haren rijker na deze ervaring. :Y)

Om de reactiviteit te beperken hebben we verschillende trainingen, methodes en therapieën geprobeerd. Tussendoor is hij gecastreerd omdat hij echt niet met de hormonen om kon gaan. Hij was niet meer te bereiken buiten, waardoor wandelen ècht geen pretje was. Na de castratie was hij buiten wel weer te bereiken en trainbaar. Op dit moment zijn we net klaar met het holistische traject, dus Jip is lichamelijk weer helemaal in balans. Alleen. Onze problemen zijn juist groter geworden.

Jip is altijd wel angstig geweest voor harde geluiden zoals vuurwerk etc. Dit hebben we altijd goed kunnen managen. De vuurwerkperiode was wel een hel, maar daar kwamen we ook weer doorheen. Maar nu vermoed ik dat hij een angststoornis of iets dergelijks ontwikkeld heeft. Hij is voor en van alles bang. Hij komt op de uitlaatrondes na weinig buiten, terwijl hij daar echt hele fijne mogelijkheden voor heeft. We hebben flink wat grond wat omheind is en waar hij kan los kan lopen. Maar dit doet hij niet. Want alles is eng en hierdoor vlucht hij weer naar binnen. Eigenlijk zit hij alleen maar in de stress en angst. En dat is echt niet bevorderlijk voor het lijf en de hond zelf.


De nachten zijn al weken drama. Hij "hoort" iets waardoor hij in de paniektoestand schiet, weg probeert te vluchten en vervolgens de halve woonkamer afbreekt. Laat ik hem naar buiten? Dan rent hij rondjes om weg te komen. Maar wat hij dan gehoord heeft? Flup mag het weten. Hierdoor slaap ik noodgedwongen in de bank, om te voorkomen dat hij de halve woonkamer afbreekt. Daarnaast probeer ik hem te kalmeren, maar hij is gewoon weg niet te bereiken in deze toestand. Het slapen op de bank wissel ik af met mijn ouders, want anders houd ik het niet vol. Op zo'n nacht slaap je maximaal een uur of 3. En dan heb je geluk.


En nu? We zijn in gesprek met een gedragstherapeut. Maar ik heb er een beetje een hard hoofd in. We hebben al zóveel dingen geprobeerd. En niks werkt. Moeten we dan toch overstappen op gedragsmedicatie? Zou dat hem gaan helpen en ondersteunen in de angst?
Ik weet het echt niet meer. Ik ben ondertussen ook behoorlijk op aan het raken. De nachten wissel ik af met mijn ouders, want anders trek ik dat niet alleen. Ik heb zelf nog wat rest klachten van mw. C wat er ook niet aan meehelpt. Daarnaast heb ik ondertussen zoveel zorgen om die hond, dat ik gewoon weg niet meer weet waar ik goed aan doe. -O-

Wat ik hiermee wil bereiken? Geen idee. Even spuien. Misschien tips opdoen? Ik weet het niet. Ik wil Jip weer op de rit krijgen, maar op dit moment lijkt dat gewoon weg onmogelijk.

Liefs, Willemijn & Jip


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Jip, mijn Australian Shepherd vriendje. 03-07-2024 Until we meet again Y;(


Marigold

Berichten: 12793
Geregistreerd: 11-03-05
Woonplaats: Noorden

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 08:50

Wij hebben ook een extreem angstige hond gehad (een herder). Kwam bij een vreemd figuur weg die fokte en ze heeft een rare start gehad (heb er drie weken over gedaan haar te vangen toen bleek dat ik die hond mee mocht nemen omdat ze te grote oren had naar diegene zijn idee. Geen fokwaarde. )
Hond kreeg een groot hok met uitloop in het achterhuis, met een verstop plekje, en stoorden we niet als ze zich wilde verstoppen, gewoon laten gaan en verder geen aandacht geven aan het angstige gedrag.
Alleen vaste patronen (klikje van gesp van de riem = uitlaten = leuk dus dan kwam ze tevoorschijn (om trillend toe te staan dat de riem aan de halsband ging).
Want uitgaan vond ze leuk (maar ook spannend). Op andere honden reageerde ze wel vrij extreem. Hond heeft ook nooit los kunnen lopen mede daarom, ze wou op andere honden af rennen.
Door het rustige verstopplekje in haar hok heeft ze tijd gehad om te ontdekken dat al dat enge haar niet raakte.
Heel gaandeweg kreeg ze meer vertrouwen, en werd minder bang. Het kost jaren, op latere leeftijd was het uiteindelijk wel een vrij normale huishond al bleef ze eenkennig en loperig / wel wat nerveus.
Kan me ook voorstellen dat dempende medicatie te overwegen is, als de angst echt zo extreem is is wat ondersteuning om de scherpe randjes er af te halen wel fijn, ook om onder invloed daarvan nieuw aangeleerd gedrag te creëren, met minder angst bevestiging.

Paarden ❤️

scrabbel

Berichten: 1040
Geregistreerd: 25-04-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 08:51

Wat doet de hond verder op een dag. Ik zie een werkhond, maar hoor niks over werken. Indien de hond niet werkt verwacht ik dat als de hond mentaal uitgedaagd wordt dit al een heel stuk kan verbeteren. Vergelijk het met een bored out.

Teach me how to fight and I will show you how to win :)

Esther

Berichten: 4189
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 08:57

Hoeveel slaapt hij? Een hond met slaaptekort blijft altijd aan en wordt overspannen.
Kan hij in een (donkere) bench slapen, wellicht werkt dat als veilige plek voor hem ook omdat je hem in zijn ruimte beperkt.
Een hond werkt het beste met patronen/regelmaat, dus vaste voer-, speel- en slaaptijden.

Doe je snuffel-/denkspelletjes met hem om hem geestelijk uit te dagen? Daar worden ze moeier van dan van veel bewegen en je bent leuk samen bezig.

Doe geen activiteiten als najaagspelletjes (bal gooien bijv) want daar gaat en blijft de cortisol = stresshormoon op een hoog niveau.

Sprakeloos

xChanelx
Berichten: 1949
Geregistreerd: 05-04-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 08:58

Ik heb geen verstand van honden, maar zou hij kunnen leren van een hondenmaatje? Heeft iemand in de buurt bijvoorbeeld een goed gesocialiseerde en kalme hond die twee weken bij jullie zou kunnen wonen? Hondenhok in de tuin en leren dat buiten ook fijn en gezellig is en stress weer afneemt?

Enjoy the little things in life, because one day you will look back and realize it were the big things.

luuntje

Berichten: 14437
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Nieuw-Vennep

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 09:00

Is het mogelijk om de hond naast bed te laten slapen?
En wat wordt er met Jip gedaan op een dag?

[o]

mrie
Berichten: 6443
Geregistreerd: 08-06-03

Re: Als je het even niet meer weet..

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 09:21

Ik denk dat je de mogelijkheid moet overwegen dat hij epilepsie heeft.
Als een hond Epilepsie heeft kan hij in de staat terechtkomen die jij beschrijft. Hij is dan helemaal niet te bereiken maar ligt ook niet met een toeval op de grond.
Mogelijk is hij niet zo ziek dat hij toevallen krijgt, maar zit hij wel in het stadium daarvoor.
Praat hier eens over met je veearts.

Bejaarde bokkers weten meer

CupCakes_

Berichten: 3636
Geregistreerd: 20-12-08
Woonplaats: Ouddorp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-05-22 09:33

Dankjewel alvast voor de reacties! Ik ga ze proberen zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden. :o

Marigold
Ik ben eigenlijk geen fan van medicatie. Maar op dit punt hebben we alle therapieën, trainingen, supplementen etc. geprobeerd. Daarom zijn we nu bij het punt medicatie aangekomen. Ik zou iets willen voor hem dat zijn angst verminderd, waardoor we aan de oorzaak van zijn angst kunnen werken.

Scrabbel
Dat heb ik inderdaad niet benoemd. Hij krijgt dagelijks genoeg mentale en fysieke uitdaging. Denk hierbij aan steppen, canicrossen, fietsen en gewoon wandelen. Daarnaast gaan we ook regelmatig met zijn ODH vriend op stap. We dagen hem mentaal uit door middel van hersenwerk o.a. snuffelmatten, zoekspelletjes etc. Het staat nog op de lijst om behendigheid te gaan doen met hem, maar dan zal eerst de angst een stuk verminderd moeten zijn. Het is daarom ook niet dat we niet genoeg mentale en fysieke uitdaging bieden.

Esther
In de nacht slaapt hij de laatste tijd amper. En ik ook niet. :+
Nee even zonder grappen, hij slaapt overdag daardoor veel. Maar ik ga eens bijhouden hoeveel dit precies is. Dat weet ik namelijk niet. We hebben een aardig vast ritme.
De bal vindt hij helemaal geweldig. Maar die mag hij van mij amper hebben. Als we eens per 2-3 dagen met de bal een keer gooien is het veel.

xChanelx
Die hebben we helaas niet in de buurt. Hij heeft wel een ODH vriend waar hij vanaf pup af aan goed mee klikt. Maar die is nog maar 2 en nog vol in de puberfase.

Luuntje
Die optie hebben we geprobeerd. Maar hij vertoont hetzelfde gedrag als beneden in de woonkamer helaas.

Mrie
Ik ben helemaal niet bekend met epilepsie. Maar wat ik wel weet dat ze er toevallen van krijgen. Ik ga mij daar eens in verdiepen. Ik ga het eens meenemen en bespreken.

Jip, mijn Australian Shepherd vriendje. 03-07-2024 Until we meet again Y;(

XxDiandraxX

Berichten: 4038
Geregistreerd: 07-05-07

Re: Als je het even niet meer weet..

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 09:44

Heb je al eens contact gezond met karen mulders? Naar mijn idee de gedragsspecialist voor een aussie.

Maldu(Lyckangs Tempo X Sonja v. Jarbo) voor 2025 drachtig van Gamleskolens Thule
Vy van de Vossenberg (Olaf X Maldu)
Yuna van de Vossenberg (Gamleskolens Thule X Maldu) voor 2025 drachtig van King D’Ober

CupCakes_

Berichten: 3636
Geregistreerd: 20-12-08
Woonplaats: Ouddorp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-05-22 09:49

XxDiandraxX schreef:
Heb je al eens contact gezond met karen mulders? Naar mijn idee de gedragsspecialist voor een aussie.


Nee nog niet, al gaan we in augustus sowieso die kant op voor een workshop. Degene met wie ik in contact ben heeft de opleiding bij Karen gedaan. En die zit hier op het eiland. Karen is voor ons de andere kant van Nederland, dus dat wil ik echt als allerlaatste optie houden.

Jip, mijn Australian Shepherd vriendje. 03-07-2024 Until we meet again Y;(

XxDiandraxX

Berichten: 4038
Geregistreerd: 07-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 09:53

CupCakes_ schreef:
XxDiandraxX schreef:
Heb je al eens contact gezond met karen mulders? Naar mijn idee de gedragsspecialist voor een aussie.


Nee nog niet, al gaan we in augustus sowieso die kant op voor een workshop. Degene met wie ik in contact ben heeft de opleiding bij Karen gedaan. En die zit hier op het eiland. Karen is voor ons de andere kant van Nederland, dus dat wil ik echt als allerlaatste optie houden.

Ik snap het wel hoor, is een heel eind. Ik zou karen echter juist als eerste optie doen. Fijn dat je al wel iemand hebt gevonden die veel met haar werkt. Zou sonde zijn als dit gedrag allemaal erger word.

Maldu(Lyckangs Tempo X Sonja v. Jarbo) voor 2025 drachtig van Gamleskolens Thule
Vy van de Vossenberg (Olaf X Maldu)
Yuna van de Vossenberg (Gamleskolens Thule X Maldu) voor 2025 drachtig van King D’Ober

Little_Gift
Berichten: 2517
Geregistreerd: 05-09-07
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 10:02

Een hond die van nature al een angstige of onzekere inborst heeft, laten castreren veroorzaakt heel vaak inderdaad doorslaan in angstgedrag.

Daarom dat men nooit zomaar moet overgaan tot castreren bij probleemgedrag maar eerst terdege zou moeten uitzoeken en localiseren waar het probleemgedrag uit voort komt.
Komt het uit dominantie en agressie of toch uit onderliggende onzekerheid of zelfs angst?
Aanpak is bij beide heel erg verschillend namelijk en een castratie terwijl het dus eigenlijk verdoken onzekerheid en/of angst is, veroorzaakt een hele problematiek aan verergering van die onzekerheid/angst zoals jullie nu dus ervaren.

Spijtig dit... Hoe dat op te lossen... Ik vrees er een beetje voor...
Ook gedragsmedicatie zal dat niet zomaar verhelpen nu... Je zou dan in feite als je het via medicatie wil doen, al hormonen terug moeten gaan toevoegen maar dat is onbegonnen werk...

Verder wel de tip, NAV de foto's die je post, om deze hond toch echt absoluut niet los te laten lopen... Snap echt niet dat als hij zo paniekerig en angstig kan reageren, je dat risico neemt van effe los voor de foto's... Hij is zo weg hé als hij plots weer in paniek slaat en een vluchtende hond haal je nooit meer in.
Tenzij de leiband met Photoshop weggehaald werd, dan heb ik niets gezegd uiteraard.

Je zegt dat je dierenarts jullie allerlei doemscenario's aanpraatte NAV een hartecho... Maar een dierenarts maakt niet zomaar een echo van een hondenhart....kan het zijn dat jullie geschetste klinisch verhaal net veroorzaakte dat hij of zij dingen ging zoeken via een echo en dan zelf ook spijkers op laag water ging zoeken? Het is makkelijker te wijzen naar de dierenarts maar iets moet aanleiding gegeven hebben tot het nemen van een echo...

Dus misschien het hele verhaal wat meer bij jullie zelf houden en bestuderen hoe jullie je aanpak kunnen bijsturen om problematieken zoals dingen zoeken die er niet zijn (zowel medisch als opvoedkundig) wat meer te voorkomen...

Immers in de opvoeding en zeker training is het vaak zo dat "een probleem is slechts een probleem als je er zelf een probleem van maakt door er aandacht aan te schenken"... Negeren is soms de beste oplossing.

eilleen333

Berichten: 12916
Geregistreerd: 29-10-05
Woonplaats: Zwolle

Re: Als je het even niet meer weet..

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 10:22

Wat een lastig probleem. Ik heb een patiënt die na castratie ook heel angstig is geworden. Zijn hormonen zaten hem wel in de weg, maar nu ze weg zijn is de wereld heel eng voor hem.
Die eigenaren hadden ook al heel veel geprobeerd.

Hond staat nu op de zylkene en dat geeft hem wel rust. Buiten altijd wel aan de riem, dan kan hij toch nog verschieten, maar in huis heeft hij veel meer rust.

Het is nl niet alleen voor jullie doodvermoeiend, maar een hond met zoveel stress heeft het niet makkelijk. Ze kunnen nooit echt helemaal uitrusten. Ze slapen met 1 oog open.

Ik dacht overigens eerst dat mevrouw C. een of andere idioot was die honden trainer was ofzo. Maar bleek gewoon Corona te zijn ;-) .

Daarnaast kan epilepsie idd ook een rol spelen. Maar ik ben zelf altijd iets minder dan van direct medicatie oppakken met mogelijke bijwerkingen of verslavingskans. Zylkene is relatief veilig naar mijn mening. Klein beetje baat het niet dan schaad het niet (niet helemaal, maar voor mij meestal eerste keus voor gestresste of demente dieren). Zie er vaak goeie reacties op.

<3Mone-Mesia van 't Witteveen <3
https://www.vet-service.nl Paardentandarts/ paardendierenarts aan huis
https://www.willowranchsanctuary.com/

Jackie82

Berichten: 639
Geregistreerd: 05-10-15
Woonplaats: Thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 10:27

Wij hebben zelf vorig jaar een hond uit Rusland geadopteerd, als pup. Lief hondje maar ook angstig aangelegd. Maar die stichting heeft meerdere honden laten overkomen naar NL.

Waaronder ook een hond van ruim 2 jaar, en was zogenaamd in een gezin opgegroeid. De vrouw die haar in huis nam had ervaring met honden. Maar de stichting heeft gelogen bleek later! De hond hebben ze van straat gehaald en heeft heel lang in een asiel gewoont.

Nu is het met die hond dus ook dat ze heel angstig is, extreem angstig. Die vrouw die haar heeft geadopteerd moest op de tenen door het huis lopen, kon niks meer in haar eigen huis alles omdat die hond alleen maar bang werd. Zij heeft ook diverse vormen van hulp ingeschakeld, maar niets hielp.
Iedereen zei steeds dat die hond alleen gelukkig is in een roedel.

Zelf had ik toen een roedel van 9 honden, stabiele honden zonder angst. Dus aangeboden de hond hier een kans te geven, 2 week later hebben we afgesproken. De hond kwam bij mij thuis en is gelijk in de groep opgenomen, de hond heeft nog wel angst voor harde onverwachte geluiden. Maar in de dagelijkse dingen is de hond gelukkig.

Spoiler:
Kiekeboe haha ;)

Nagini
Berichten: 11292
Geregistreerd: 04-06-05
Woonplaats: Auckland, NZ

Re: Als je het even niet meer weet..

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 10:37

Slaapt de hond niet in een bench op z'n minst snachts?
Dat zal rust geven met het jagen maar ook met het afbreken van het huis en geeft hem uiteindelijk ook rust om eens door te slapen snachts.

Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end.
http://www.thecompletecanine.co.nz

anjali
Berichten: 16116
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 11:51

Nagini schreef:
Slaapt de hond niet in een bench op z'n minst snachts?
Dat zal rust geven met het jagen maar ook met het afbreken van het huis en geeft hem uiteindelijk ook rust om eens door te slapen snachts.

Dit wou ik ook al zeggen.Zodat hij het huis niet kan afbreken en het baasje ook kan slapen. Anders houd je het niet vol. En dan inderdaad in overleg met de DA denken aan kalmerende medicatie.

anjali
Berichten: 16116
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Als je het even niet meer weet..

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 11:53

Overigens wel een mooie hond. Ik heb eens gehoord dat bij deze bijzondere kleur vaker aangeboren problemen voorkomen.

xChantal94

Berichten: 4469
Geregistreerd: 16-03-08
Woonplaats: Brabant

Re: Als je het even niet meer weet..

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 12:10

Valerie Jonckheer is een erg goede specialist in gedragsgeneeskunde welke ook goed zou kunnen meekijken naar eventuele supplementen en medicatie. :)

CupCakes_

Berichten: 3636
Geregistreerd: 20-12-08
Woonplaats: Ouddorp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-05-22 13:13

xChantal94
Die naam ga ik opschrijven en bij mijn opties toevoegen. :)

Anjali
Ik weet niet helemaal of dat klopt.

Nagini
De bench is zeker een goed idee. En vind ik juist fijn! Maar hij heeft bij de vorige bench (een draadstaal) tussen het deurtje klem gezeten. Vraag mij niet hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft, maar daar ging hij niet meer in. Daarom is die bench weggegaan. Hiervoor is een stoffen reisbench voor terug gekomen en we zijn nu weer aan het opbouwen met in de bench gaan/slapen. Dit gaat overdag goed. Maar 's nachts nog niet helaas.

Jackie82
Een roedel zou wel een idee zijn. Maar dan zou hij herplaatst moeten worden èn dat wil ik eigenlijk voorkomen, want dan weet ik niet waar hij terecht gaat komen. En het is gewoon mijn stabiele factor op het moment. Er komt ter zijner tijd zeker een tweede hond bij.

Eilleen333
Excuses voor mw. C. Ik heb het afgelopen jaar op de Covid afdeling gestaan en daar komt die naam zo vandaan. :')
Het is inderdaad een heel lastig probleem, na de castratie was er wel iets van angst, maar niet in deze extreemheid. Dit is eigenlijk sinds een paar maanden/weken zo extreem geworden.
Ik merk ook dat dit zijn tol begint te eisen van Jip, daarom wil ik nu iets doen/hebben wat echt effect heeft dat hem kan ondersteunen hierin. Zylkene gaat ook op de optie lijst erbij.

Little Gift
Dankjewel voor je uitgebreide post. Er zitten wel wat aannames in, die ik ga proberen te weerleggen.

Voor dat Jip gecastreerd werd, was er geen land mee te bezeilen. De hormonen, daar kon hij niet mee omgaan. Dit uitte zich in weglopen, niet bereikbaar zijn -> daardoor ook niet trainbaar en hij zat zichzelf echt in de weg. Hij had geen recall, deed buiten waar hij zelf zin in had etc. Dit heb ik zeker geprobeerd te trainen en onder begeleiding van trainers. Maar als hij nog net niet zijn middelvinger naar je opsteekt en totaal niet bereikbaar is dan moet je wat. Supplementen zijn geprobeerd, maar die hadden geen effect op hem. Hierop is de keus in overleg met verschillende mensen, disciplines etc. om hem eerst chemisch te castreren. Toen dit was uitgewerkt kwamen de hormonen in alle hevigheid en dubbel zoveel weer terug. We waren weer terug bij af. Daarom is de keus gemaakt om hem toch te castreren. En dat was voor hem de beste keus geweest. Hij is buiten weer trainbaar en heeft nu zelfs een recall.

Het probleemgedrag hebben we niet zomaar opzij geschoven. Dat hebben we onderzocht en zonder castratie geprobeerd aan te pakken in de hoop dat dit zou helpen. Maar als de hormonen elke keer de overhand nemen èn je daardoor steeds weer bij 0 moet beginnen. Dan houdt het ergens ook op.
Ik ben helemaal niet van de gedragsmedicatie. Maar als dat is wat hij op dit moment nodig heeft om die angst te laten verminderen, dan doe ik dat met alle liefde. We hebben alle andere opties namelijk al gehad.

En over het loslopen; overdag lijkt de angst minder aanwezig. Daarom is bij hem de keus gemaakt om hem wel los te laten lopen. Hij heeft een goede recall en door zijn reactiviteit scan ik de omgeving constant. En natuurlijk heb ik geen invloed welke geluiden er zijn. Maar ik kan wel een inschatting maken van 'gaat hij hier van schrikken of niet?'. Als hij schrikt kan ik hem altijd nog beet grijpen, omdat hij dan eerst naar mij toe rent voordat hij ervandoor schiet. En nee. Het is niet los voor een foto of filmpje. Maar het is los omdat hij dat nodig heeft.

De DA maakte een hartecho omdat ik daarom gevraagd had. Hij vertoonde toen gedrag wat op eventuele hartproblemen zou kunnen duiden. Hier had ik beeldmateriaal van en eerst overleg gehad met onze vaste DA wat zij ervan vonden. En ik verwijt onze DA helemaal niets, want het is een top DA. Maar in Utrecht stonden we wel voor aap en waren we een hoop geld lichter omdat we daar kwamen en hij gezond was. :Y)

Ik vind het heel bijzonder dat je aanhaalt dat er dingen gezocht worden die er waarschijnlijk niet zijn. Je mag Jip best een paar dagen in huis hebben, dan denk ik dat die mening wel bijdraait. Want op dit moment heeft hij zoveel angst, daar is geen land mee te bezeilen. Dit gedrag kàn ik niet negeren. Want dan heb ik straks een hond die het huis niet eens meer uitdurft. En dat wil ik voorkomen.

Jip, mijn Australian Shepherd vriendje. 03-07-2024 Until we meet again Y;(

Oshaa
Berichten: 1080
Geregistreerd: 19-09-14
Woonplaats: Maple Ridge, Canada

Re: Als je het even niet meer weet..

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 14:07

Ik "ken" Jip nu via het Puppy topic al een tijdje en ik vind het ontzettend mooi en knap wat je allemaal al hebt gedaan en geprobeerd. Ik hoop ook ontzettend hard dat er een oplossing of desnoods een diagnose gaat komen.

Wat ik me afvroeg - zou het kunnen dat hij 's nachts minder goed ziet? Ik weet dat de problemen ook overdag zijn, maar het niet slapen 's nachts en de extreme paniek - zou het met de donkerte te maken kunnen hebben? De hond van een vriendin van mij ziet niet goed in het donker en is hierdoor erg angstig. Overdag totaal niet, maar 's nachts dus wel.

KimD

Berichten: 20866
Geregistreerd: 02-01-10
Woonplaats: Vijlen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 14:30

anjali schreef:
Overigens wel een mooie hond. Ik heb eens gehoord dat bij deze bijzondere kleur vaker aangeboren problemen voorkomen.


Ja, als je het niet goed combineert maar dat is bij Jip niet het geval. Verkeerde merle combinatie is namelijk een en en situatie en niet een of of.


Wat een hondenleven! Volg jij ons al?
Website; Vihaan Aditi - Border Collie / Smooth Collie
Facebook; Vihaan Aditi

anjali
Berichten: 16116
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 14:38

Oshaa schreef:
Ik "ken" Jip nu via het Puppy topic al een tijdje en ik vind het ontzettend mooi en knap wat je allemaal al hebt gedaan en geprobeerd. Ik hoop ook ontzettend hard dat er een oplossing of desnoods een diagnose gaat komen.

Wat ik me afvroeg - zou het kunnen dat hij 's nachts minder goed ziet? Ik weet dat de problemen ook overdag zijn, maar het niet slapen 's nachts en de extreme paniek - zou het met de donkerte te maken kunnen hebben? De hond van een vriendin van mij ziet niet goed in het donker en is hierdoor erg angstig. Overdag totaal niet, maar 's nachts dus wel.

Bij honden met deze Merle-kleur schijnt inderdaad slechtziendheid (evenals slechthorendheid) voor te komen.

MiniMaxi

Berichten: 1249
Geregistreerd: 09-11-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 14:40

Oshaa schreef:
Ik "ken" Jip nu via het Puppy topic al een tijdje en ik vind het ontzettend mooi en knap wat je allemaal al hebt gedaan en geprobeerd. Ik hoop ook ontzettend hard dat er een oplossing of desnoods een diagnose gaat komen.

Wat ik me afvroeg - zou het kunnen dat hij 's nachts minder goed ziet? Ik weet dat de problemen ook overdag zijn, maar het niet slapen 's nachts en de extreme paniek - zou het met de donkerte te maken kunnen hebben? De hond van een vriendin van mij ziet niet goed in het donker en is hierdoor erg angstig. Overdag totaal niet, maar 's nachts dus wel.


Hey Willemijn!

Wat een lange weg hebben jullie te gaan met Jip. Veel dingen herken ik bij Gizmo alleen dan in de hele lichte vorm.
Wat hierboven genoemd wordt met slecht zien in het donker (bang in het donker) heeft Gizmo ook. Sind wij ‘s nachts een lampje aanhouden hoeven we er bijna nooit meer uit in de nacht. Hij uitte dit door heel de nacht rondjes te gaan lopen en piepen/janken. En nee hij hoefde er niet uit. Misschien helpt het bij Jip ook.

Verder is hij ook snel overprikkeld en kan niet tegen verandering. Maar niet zo extreem als Jip. Ik hoop dat je juiste oplossing gaat vinden want dit is voor jullie allebei niet leuk.

Succes en sterkte.

Wees altijd wie je bent, want jij bent degene die jou als geen ander kent! ;)
[o]

KimD

Berichten: 20866
Geregistreerd: 02-01-10
Woonplaats: Vijlen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 14:50

anjali schreef:
Oshaa schreef:
Ik "ken" Jip nu via het Puppy topic al een tijdje en ik vind het ontzettend mooi en knap wat je allemaal al hebt gedaan en geprobeerd. Ik hoop ook ontzettend hard dat er een oplossing of desnoods een diagnose gaat komen.

Wat ik me afvroeg - zou het kunnen dat hij 's nachts minder goed ziet? Ik weet dat de problemen ook overdag zijn, maar het niet slapen 's nachts en de extreme paniek - zou het met de donkerte te maken kunnen hebben? De hond van een vriendin van mij ziet niet goed in het donker en is hierdoor erg angstig. Overdag totaal niet, maar 's nachts dus wel.

Bij honden met deze Merle-kleur schijnt inderdaad slechtziendheid (evenals slechthorendheid) voor te komen.


Ik quote mezelf even:
Ja, als je het niet goed combineert maar dat is bij Jip niet het geval. Verkeerde merle combinatie is namelijk een en en situatie en niet een of of.


Wat een hondenleven! Volg jij ons al?
Website; Vihaan Aditi - Border Collie / Smooth Collie
Facebook; Vihaan Aditi

Milky_Way

Berichten: 1603
Geregistreerd: 31-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-22 21:17

CupCakes_ schreef:
Jackie82
Een roedel zou wel een idee zijn. Maar dan zou hij herplaatst moeten worden èn dat wil ik eigenlijk voorkomen, want dan weet ik niet waar hij terecht gaat komen. En het is gewoon mijn stabiele factor op het moment. Er komt ter zijner tijd zeker een tweede hond bij.


Ik heb we eens gezien dat sommige gedragstherapeuten ook roedelopname aanbieden. De hond gaat dan voor een aantal weken intern bij de trainer in een stabiele roedel. Daarna komt de hond gewoon weer naar huis en krijg je nog nazorg.
Wie weet iets om meer info over op te zoeken?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Lestria, Oeska, SentiBot, YandexBot en 37 bezoekers