Kat met verlatingsangst(?)

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Divers

Berichten: 1058
Geregistreerd: 27-06-18

Kat met verlatingsangst(?)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-05-22 14:05

Hallo Bokt.

Ongeveer 3 maanden geleden heb ik een kater geadopteerd. Hij is buiten in een kattenmandje gevonden naast een supermarkt, zijn vacht was kort geschoren en hij was niet gechipt of gecastreerd.
Toen ik hier over op facebook las heb ik aangeboden om de kat in huis te nemen.

Inmiddels is Scuba (zo heet hij) gecastreerd, gechipt en gevaccineerd. Het is een ontzettend lieve, aanhankelijke kat en zit eigenlijk het liefst de hele dag op, naast of om je. Je kan hem bij wijze van spreken

tot in den treuren plagen zonder gekrabbeld te worden en het liefst wordt hij als een baby in de rondte gedragen.

Echter loop ik tegen een ding aan.

Zodra ik het huis verlaat hoor ik hem miauwen, dat gaat dusdanig hard dat ik hem bij de lift (2 gangen verderop) nog hoor. Mijn buren klagen niet maar ik kan me niet voorstellen dat ze het niet horen.

Als ik opsta van de bank en even naar de badkamer loop, wordt hij wakker en begint hard te miauwen totdat hij mij weer ziet. 's Avonds mag hij in de slaapkamer en komt dan even kroelen, maar loopt vervolgens zelf naar de woonkamer om daar hard te gaan miauwen. Als ik hem roep komt hij meteen weer terug.

Als ik thuis kom slaapt hij meestal, maar wordt direct wakker en is niet meer van mijn zijde te slaan. Het is gezellig, zo'n kroelkat, maar ik kan amper nog bewegen of hij staat al weer naast me. Ik breek drie keer per dag bijna mijn nek over hem en kan het bed niet opmaken omdat hij onder de dekens gaat zitten.

Het is, in mijn ogen, puur voor de aandacht want kattensnoepjes, kaas, tonijn of wat dan ook blieft hij niet. Hij eet alleen zijn kattenvoer.

Ik speel zo veel mogelijk met hem om hem moe te maken voor ik wegga of ga slapen maar ik word ondertussen wel een beetje gestoord van de frequentie van het miauwen en de plakkerigheid. (Ik grap soms wel eens dat ik bijna ga begrijpen waarom hij op straat is gezet...)

Scuba is een binnenkat, ik woon in een appartement en hij kan op het balkon wat kat-proof is. Als ik de voordeur open laat staan om vuil weg te gooien durft hij echt het huis niet uit en als ik hem op til om hem mee de gang op te nemen raakt hij in paniek en rent hij weer naar binnen.

Ik heb er over nagedacht om een vriendje voor hem te adopteren maar ben dus heel bang dat dat ook een krijs-kat is en dat ze elkaar misschien niet zo leuk vinden. Ik woon niet in Nederland dus die handige 'niet goed-poes terug garantie' die we daar kennen hebben we hier helaas niet.

Wat kan ik doen tegen dit gedrag, hoe kan ik Scuba helpen?

Dan maak ik maar zin.


Loei

Berichten: 1308
Geregistreerd: 12-11-09
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-22 14:09

Ik ben voorstander van een vriendje. Mijn kat was ook een schreeuwerd! Vooral snachts, nu is het helemaal over sinds er een vriendinnetje bij is.

Je kat is én alleen, én een binnenkat. Hij is dus verplicht alleen te zijn als je weg bent. Een buitenkat kan nog andere katten opzoeken en pesten :Y) , maar joune kan geen kant op. Ik denk dat je geen spijt krijgt van een 2e kat.

Divers

Berichten: 1058
Geregistreerd: 27-06-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-05-22 14:15

Scuba is mijn eerste (eigen) kat, ik heb vroeger katten gehad thuis maar daar zorgden mijn ouders voor. Hij is 1,5 week geleden gecastreerd, hoe snel kan er dan een poes bij?
Is het beter om er een poes bij te halen of een kater, of maakt dat niet zo veel uit? Ik weet dat hamsters en ratten elkaar te lijf gaan als er twee van hetzelfde geslacht bij zitten...

Ik had gehoopt zijn wereldje te vergroten door hem mee te nemen aan een tuigje (hij liep voor het balkon kat-proof was aan een tuigje en dat ging heel goed) maar ik maak hem echt niet gelukkig met het huis uit gaan...

Dan maak ik maar zin.

Loei

Berichten: 1308
Geregistreerd: 12-11-09
Woonplaats: Nijverdal

Re: Kat met verlatingsangst(?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-22 14:21

Qua geslacht maakt het niet uit wat je kiest. 2 dezelfde geslachten matchen vaak wat beter maar heb net zoveel succesverhalen gehoord van 2 verschillende geslachten. Zolang ze maar gesterriliseerd/gecastreerd zijn zodat ze elkaars hormonen niet op elkaar kunnen botvieren :)

Faniek

Berichten: 16217
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Re: Kat met verlatingsangst(?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-22 16:11

Ik zou ook kijken naar een maatje erbij via het asiel die goed bij hem past. Zodat je ook kan kijken of dat de oplossing is en de kat eventueel terug kan, wat natuurlijk liever niet, maar wel fijn is als ze niet happy met elkaar zijn.
Kater en kater gaat regelmatig goed samen, kater en poes ook. Twee poezen gaat vaak niet zo goed, maar dat is hier dan niet van toepassing :)

Er zitten zoveel konijntjes in de opvang te wachten --> http://www.konijnenparadijs.nl

Divers

Berichten: 1058
Geregistreerd: 27-06-18

Re: Kat met verlatingsangst(?)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-05-22 17:16

Terug als het niet klikt kan dus niet, zoals in de OP staat. Ik wil een extra kat eigenlijk voorkomen omdat deze kat ook niet echt gepland was. Ik woon in het buitenland en mocht ik onverhoopt moeten verhuizen naar een ander land dan is het nog maar de vraag of ik twee katten mee kan verhuizen…

Dan maak ik maar zin.

Faniek

Berichten: 16217
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Re: Kat met verlatingsangst(?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-22 12:40

Ah daar heb ik helemaal overheen gelezen, sorry!
Dan is het echt wel heel lastige afweging. Vaak gaat het wel goed als het goed wordt ingeschat qua karakters, maar dat weet je natuurlijk nooit zeker. Lastig.

Er zitten zoveel konijntjes in de opvang te wachten --> http://www.konijnenparadijs.nl

Amber_anne

Berichten: 6799
Geregistreerd: 09-04-18

Re: Kat met verlatingsangst(?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-22 13:03

Ik heb een kitten gekozen die was opgegroeid bij een fokker met 12 katten. Die kende dus heel goed de katten taal wat het koppelen veel makkelijker maakte.

Een kitten koppelt ook makkelijker dan een volwassen kat

Walkure

Berichten: 1384
Geregistreerd: 03-03-14
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-22 13:04

Ik zou gewoon even contact opnemen met een kattengedragstherapeut :j

Iemand die verongelijkt in het leven staat slaagt nooit.

absque_dubio

Berichten: 7816
Geregistreerd: 19-04-05
Woonplaats: Ik in Leusden, pony’s in Ederveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-22 13:10

Divers schreef:
Ik weet dat hamsters en ratten elkaar te lijf gaan als er twee van hetzelfde geslacht bij zitten...

Dan weet jij veel verkeerde informatie, want dit is echt onzin.

Of je nou in het buitenland woont, als 1 kat meenemen mogelijk is, dan zijn 2 katten dat ook.

In mijn ogen heb je het hebben van 1 kat verkeerd ingeschat. Zoek een ander huisje voor deze waar hij wel begrepen wordt en hij met zijn behoeftes wel welkom is. En als je dan wederom een kat wilt; zoek er een die bij jou en jouw situatie past. Mogelijk een senior die relaxen in het zonnetje op de bank voldoende vindt en geen gezelschap/aandacht nodig heeft.

Instagram Milente’s Sportpony’s / Volgtopic Welsh Sportpony’s
Milente’s Passion -Kroon Sport Welsh NWR ZZLicht+10 ponypower!
Milente’s Pretty Perfect -Ster Sport WPBR Z1+1
Milente’s Past & Present

Memories

Berichten: 2594
Geregistreerd: 05-05-10
Woonplaats: Utrecht

Re: Kat met verlatingsangst(?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-22 13:43

Kat er bij nemen, stress verlagen, veeeeeel aandacht geven op de juiste momenten, uiteindelijk is er vaak wel iets verbetering mogelijk maar ik denk dat je er wel rekening mee moet houden dat het altijd een beetje een plakkerd blijft. Zeker gezien zijn verleden.
Kat erbij kan, maar dan moet het wel een match zijn en je gaat er waarschijnlijk zelf ook energie in moeten steken om het koppelen te laten slagen. Als je dat bij voorbaat al niet ziet zitten zou ik het echt niet doen, dan zit je als ongelukkige baas straks met 2 ongelukkige katten.

Is bekend hoe oud Scuba (ongeveer) is? Heb je al feliway geprobeerd, hoe veel aandacht krijgt hij? Misschien ook een idee om hem zelf een beetje aan de gang te krijgen, bijv met automatisch speelgoed of voerpuzzels.

sasja0705
Berichten: 1892
Geregistreerd: 03-08-10

Re: Kat met verlatingsangst(?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-22 13:58

Jij bent dus zijn enige maatje.
Het is al lang weerlegd dat katten "solo's " zijn plus dat hij zekers een trauma opgelopen heeft doordat die weggezet is als oud vuil.
Je hebt 2 opties : of een fijn thuis voor hem vinden of houden en vriendje erbij.

Vooraf zo of zo ook jouw eigen toekomst bedenken, en dan heb ik het niet alleen over verhuizen maar ook partner, kinderen, enz,enz

Als hij pas 1,5 weken geleden gecastreerd is, dan is die wel nog een paar weeken vruchtbaar.

Ik had ooit een traumakater... was een oepsnest bij een foute fokker... die heeft het enige kitten gewoon bij moeders weggerukt en met de fles zonder enig socialisatie groot gebracht.
Met 12 weken hebben wij hem gekregen van mensen die hem 4 weken hadden en die er niets mee konden omdat hij een en al agressie was.
Bij ons ook...met een jaar waren wij echt ten einde raad . Dus op advies van da : eentje erbij. hier was dan ook de vraag, volwassen erbij of jonkie. Het laatste is het geworden, want koppelen ging dus gemakkelijker.
Wij hebben nog 10 jaar een echte kroelkater aan overgehouden.
Sucess met jouw beslissing

Divers

Berichten: 1058
Geregistreerd: 27-06-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-22 15:30

absque_dubio schreef:
Divers schreef:
Ik weet dat hamsters en ratten elkaar te lijf gaan als er twee van hetzelfde geslacht bij zitten...

Dan weet jij veel verkeerde informatie, want dit is echt onzin.

Of je nou in het buitenland woont, als 1 kat meenemen mogelijk is, dan zijn 2 katten dat ook.

In mijn ogen heb je het hebben van 1 kat verkeerd ingeschat. Zoek een ander huisje voor deze waar hij wel begrepen wordt en hij met zijn behoeftes wel welkom is. En als je dan wederom een kat wilt; zoek er een die bij jou en jouw situatie past. Mogelijk een senior die relaxen in het zonnetje op de bank voldoende vindt en geen gezelschap/aandacht nodig heeft.


Nou nou… rustig maar. Zoals er bij staat is het een noodgeval geweest. Ik was niet op zoek naar een kat maar ze worden in dit land in de woestijn losgelaten of simpelweg overreden door een Nissan Patrol of beschoten met BB guns.

Of dus in een reismandje aan hun lot over gelaten.

Ik probeer nu een oplossing te zoeken en ben benieuwd of er, naast een andere kat er bij, ook andere oplossingen zijn.

Zijn die er niet dan komt er heus wel een vriendje bij maar wellicht zijn er wel andere manieren die nog niet eerder gedeeld zijn.

Ik vind het vrij teleurstellend dat je dan gelijk maar voor mij bepaalt dat ik niet de juiste keuze heb gemaakt door Scuba een huis te bieden. Hem herplaatsen kan ik overwegen maar dit land bestaat uit 95% expats en je weet dus nooit waar hij terecht komt als de volgende baasjes het land moeten verlaten. Niemand blijft in dit land tot zijn pensioen want pensioen bestaat hier niet.

Als Scuba hier niet welkom was, met zijn behoeftes, had ik hem nooit in huis gehaald. Beetje dimmen…

Ik heb nooit ratten of hamsters gehad maar dit is mij ooit verteld, ik zit blijkbaar fout en ben blij om nieuwe informatie te leren maar nogmaals; toontje…
Memories schreef:
Kat er bij nemen, stress verlagen, veeeeeel aandacht geven op de juiste momenten, uiteindelijk is er vaak wel iets verbetering mogelijk maar ik denk dat je er wel rekening mee moet houden dat het altijd een beetje een plakkerd blijft. Zeker gezien zijn verleden.
Kat erbij kan, maar dan moet het wel een match zijn en je gaat er waarschijnlijk zelf ook energie in moeten steken om het koppelen te laten slagen. Als je dat bij voorbaat al niet ziet zitten zou ik het echt niet doen, dan zit je als ongelukkige baas straks met 2 ongelukkige katten.

Is bekend hoe oud Scuba (ongeveer) is? Heb je al feliway geprobeerd, hoe veel aandacht krijgt hij? Misschien ook een idee om hem zelf een beetje aan de gang te krijgen, bijv met automatisch speelgoed of voerpuzzels.


Scuba is ongeveer 10 maanden oud. Wat is Feliway precies?

Automatisch speelgoed en voerpuzzels wil ik zeker proberen; hij speelt graag met speeltjes en veertjes aan een touwtje!

Ik ben bijna elke dag thuis, sporadisch een keer een dag of 2 weg maar dan komt er een oppas die bij mij thuis met hem speelt en zijn kattenbak verschoont etc.

Ik ben per dag ongeveer 3 a 4 uur weg, soms langer en soms helemaal niet. Ik ga ook soms expres weg zodat hij niet went aan dat ik er altijd ben, zodat het minder moeilijk is als ik wel wat langer weg moet.

Hij heeft veel plekjes en mandjes, doosjes etc om te slapen maar het liefst ligt hij tegen je aan op de bank.

Dan maak ik maar zin.

Divers

Berichten: 1058
Geregistreerd: 27-06-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-22 15:33

Walkure schreef:
Ik zou gewoon even contact opnemen met een kattengedragstherapeut :j

Die liggen hier helaas ook niet voor het oprapen…

Dan maak ik maar zin.

XxLiEsJuHhxX

Berichten: 6012
Geregistreerd: 17-01-06
Woonplaats: Vive la france

Re: Kat met verlatingsangst(?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-22 16:00

Persoonlijk denk ik ook dat een maatje een groot deel van het gedrag kan weghalen. Een kitten koppelt vaar het makkelijkst en het kitten seizoen staat voor de deur.

The Oily Barn, volg mij via insta voor leuke diy producten voor in en buiten huis en voor dieren. 100% natuurlijk en gezond

beert
Berichten: 2385
Geregistreerd: 26-01-08
Woonplaats: Zuid Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-22 16:10

Als hij anderhalve week geleden gecastreerd is, zou ik eigenlijk nog even wachten. Het kan best dat door de lagere hoeveelheid hormonen hij minder claimerig wordt. Hormonen doen rare dingen met dieren :-)

Bij veel dieren zijn de hormonen na een week of zes helemaal uit het lijf, maar de meeste verandering zie je in het begin. Ook in gedrag. Maar goed, ik zou dat nog wel even afwachten als je twijfelt over een tweede kat erbij.

Ook als je nu een kater bijvoorbeeld erbij zou nemen, zou hij onder invloed van hormonen best feller kunnen reageren nog. Of naar een poes toe wat verliefder :-). Een paar weken na castratie zijn ze wat stabieler in karakter.

Overigens: hamsters leven alleen, dus daar moet je niks bij zetten. Ik denk dat je cavia's en konijnen bedoelt waarbij het niet altijd even goed gaat met ongeholpen mannelijke dieren :-).

Pandora2
Berichten: 19823
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-22 16:12

Fijn om te lezen dat je zo je best doet voor Scuba !
In die landen ( als ik het goed heb tenminste ) gebeuren verschrikkelijke dingen met poezen. :x

Als hij nog maar 10 maanden is, zou ik voor de optie gaan om er een jonge kat bij te nemen. Jong en speels koppelt veel gemakkelijker :D
Als je ooit verhuist, komt er vast wel een oplossing uit de bus op één of andere manier. Als ik het goed lees, is dit nog niet meteen aan de orde.

Divers

Berichten: 1058
Geregistreerd: 27-06-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-22 16:24

Pandora2 schreef:
Fijn om te lezen dat je zo je best doet voor Scuba !
In die landen ( als ik het goed heb tenminste ) gebeuren verschrikkelijke dingen met poezen. :x

Als hij nog maar 10 maanden is, zou ik voor de optie gaan om er een jonge kat bij te nemen. Jong en speels koppelt veel gemakkelijker :D
Als je ooit verhuist, komt er vast wel een oplossing uit de bus op één of andere manier. Als ik het goed lees, is dit nog niet meteen aan de orde.

Ik doe mijn best. Er wordt hier nu gelukkig veel meer aan TNR (trap, neuter, release) gedaan omdat veel mensen dus niet aan een huisdier willen beginnen. Geen baan = geen visum = het land uit en hoewel je het vaak aan kunt zien komen, is een dier meeverhuizen dus niet altijd de beste keuze.

Ik denk dat, als het zo ver komt, ik het best voor een rustige, onderdanige kat kan kiezen omdat Scuba best wel over zich heen laat lopen en ik niet wil dat hij in elkaar getimmerd wordt in zijn eigen huis.


beert schreef:
Als hij anderhalve week geleden gecastreerd is, zou ik eigenlijk nog even wachten. Het kan best dat door de lagere hoeveelheid hormonen hij minder claimerig wordt. Hormonen doen rare dingen met dieren :-)

Bij veel dieren zijn de hormonen na een week of zes helemaal uit het lijf, maar de meeste verandering zie je in het begin. Ook in gedrag. Maar goed, ik zou dat nog wel even afwachten als je twijfelt over een tweede kat erbij.

Ook als je nu een kater bijvoorbeeld erbij zou nemen, zou hij onder invloed van hormonen best feller kunnen reageren nog. Of naar een poes toe wat verliefder :-). Een paar weken na castratie zijn ze wat stabieler in karakter.

Overigens: hamsters leven alleen, dus daar moet je niks bij zetten. Ik denk dat je cavia's en konijnen bedoelt waarbij het niet altijd even goed gaat met ongeholpen mannelijke dieren :-).

Wellicht dat het idd cavia's en konijnen waren!

Ik zal hem nog wat tijd geven om te wennen aan zijn nieuwe hormoonhuishouding en hem de eerder genoemde opties aanbieden (speeltjes en voerpuzzels) en dan zal ik overwegen om een maatje te zoeken...

Dan maak ik maar zin.

Divers

Berichten: 1058
Geregistreerd: 27-06-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-22 16:34

Afbeelding
Afbeelding

Dit is het monster in kwestie…

Dan maak ik maar zin.

Memories

Berichten: 2594
Geregistreerd: 05-05-10
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-22 16:41

Gezien hij nog zo jong is heb je wel goeie kans van slagen om hem aan een ander jong maatje te koppelen. Hij is wel knap om te zien zeg! Vreselijk sneu dat hij zomaar gedumpt werd |(

Verder zou ik idd eens wat gaan proberen aan voerpuzzels, cat tv, speeltjes waar hij evt zichzelf mee kan vermaken, zodat het huis wel fijn en interessant voor hem is ook als er niemand in de buurt is. En gewoon van huis blijven gaan en geen groot spektakel maken van je weggaan of terugkeer.

Feliway is een feromonen diffuser, waar katten die bijv stress ervaren wat rustiger van kunnen worden. Sommige mensen zweren erbij, anderen zien geen effect maar het is vaak een makkelijke optie om te proberen. Is volgens mij op veel plekken ter wereld wel goed verkrijgbaar.

Divers

Berichten: 1058
Geregistreerd: 27-06-18

Re: Kat met verlatingsangst(?)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-22 17:05

Ontzettend sneu en ik ben benieuwd naar zijn verhaal omdat hij pas geschoren was!

Ik ga eens zoeken op feliway, dankjewel!

Dan maak ik maar zin.

Tango1979

Berichten: 2487
Geregistreerd: 21-08-09
Woonplaats: Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-22 17:30

Ahhh wat is hij knap!!! Ik heb zelf 2 katers en een poes. Ik vind de katers leuker met elkaar. Ze liggen vaak bij elkaar en speelden veel samen toen de kitten jong was.

Ik had een broer en zus oorspronkelijk maar de kater is eigenlijk te druk voor zijn zus. Na 3 jaar is er dus een kater kitten bij gekomen

Afbeelding

Gameboy (Lord Leatherdale x Negro) B+12(PR 201), L1+9 (PR 198.5)
Cassandra B+10(PR 199), L1+11 (PR 200), L2 + 9(PR 189)

Pandora2
Berichten: 19823
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-22 18:00

Hij is echt megaknap en ziet er ook gewoon een dikke knuffelbeer uit <3

XxLiEsJuHhxX

Berichten: 6012
Geregistreerd: 17-01-06
Woonplaats: Vive la france

Re: Kat met verlatingsangst(?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-22 06:49

Ohw god hij is echt enorm knap <3 <3 Die uitstraling <3 <3 <3

Hier hebben we 2 katers en 1 poes. de 2 katers gaan heel goed samen, liggen veel bij of over elkaar, 1 van de katers gaat ook net zo goed met de poes en die liggen ook vaak samen en over elkaar heen. De andere kater niet snel met de poes alleen maar met zijn 3e maken ze er ook vaak een puzzel van hoe ze door elkaar liggen.

The Oily Barn, volg mij via insta voor leuke diy producten voor in en buiten huis en voor dieren. 100% natuurlijk en gezond

sasja0705
Berichten: 1892
Geregistreerd: 03-08-10

Re: Kat met verlatingsangst(?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-22 07:30

Als hij pas 10 maanden is.. dan is een 2e erbij eigenlijk zowat geen probleem - in tegendeel


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _E_, Boheme, Bytespider, GoogleAdsense, Marisje76, Patriesje, Tink89, YandexBot en 44 bezoekers