Dermatoloog/allergoloog voor pup omg Nijmegen?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Gaabje
Berichten: 1101
Geregistreerd: 22-03-09

Dermatoloog/allergoloog voor pup omg Nijmegen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-04-22 14:56

Hallo bokkers,

We zijn al een tijdje aan het tobben met onze pup van 7 maanden. Hij heeft bijna vanaf het begin dat we hem hebben vage klachten gehad. Een tijdje geleden heb ik een topic geopend over mogelijk voedselintolerantie. Hieronder een stuk tekst uit dat topic gekopieerd over de klachten:

Vanaf het begin dat we hem hebben heeft hij wat vage klachten gehad, roodheid op zijn buik, paar keer gevulde anaalklieren zonder aanwijsbare oorzaak, toch af en toe wat meer aan zijn pootjes zitten (leidt niet tot zichtbare haaruitval of plekjes) en soms na een bepaalde beloning overgeven. Als hij overgeeft dan zijn dat meestal droge hompjes. Daarnaast vind ik dat hij erg gevoelig op zijn huid kan reageren. Hij heeft meer moeite dan gemiddeld met omdoen van tuigje en hem aan de reisgordel vastmaken. Als je dat niet met veel beleid doet sputtert hij een volgende keer weer veel meer tegen. Ook kan hij op aanraking, zeker bij zijn achterkant makkelijk happerig reageren (niet bijten, maar meteen naar je hand kijken en bekje eromheen).

Dit hebben we vanaf het begin met de dierenarts besproken. Die gaf in eerste instantie aan niet meteen te denken aan een allergie omdat zich dit meestal bij pups nog niet uit plus dat een eliminatiedieet bij een pup best lastig is. Vandaag ben ik bij de dierenarts geweest voor een maag-darm infectie waarbij we ook weer de andere symptomen besproken hebben. Zijn anaalklieren waren dit keer leeg, maar hij grijpt nog steeds naar zijn achterkant. Daarom denken we nu toch aan een voedselallergie of intolerantie. Zijn poep is overigens wel goed over het algemeen, behalve nu met deze infectie.

Wij hebben in de afgelopen periode hier natuurlijk ook over nagedacht. Vanaf pup kreeg hij purina pro plan sensitive skin puppy. 1,5 week geleden zijn we overgestapt op purina pro plan opti digest grain free puppy, op aanraden van de fokker. Bij dit ras komt vaak een granenallergie voor en dit vermoeden hadden we ook op basis van bepaalde beloningssnoepjes waar hij niet tegen kan. Daarnaast geven we nu ook alleen twee type beloningssnoepjes die graanvrij zijn en soms gekookte kip bij puppycursus of andere dingen die voor hem een hogere beloning vragen. Ik heb vandaag met de dierenarts daarover gesproken en afgesproken dat we dit voer nu 8 weken blijven voeren om het effect te zien en niet te veel te gaan switchen, mits hij het er uiteraard niet heel slecht op gaat doen. Zij heeft naar de ingredienten gekeken en beoordeeld dat dit ook redelijk licht verteerbaar zou moeten zijn. Mochten we er niet tevreden over zijn dan raden zij aan Royal Canin Hypoallergenic te gaan voeren. Niet 100% geschikt voor een eliminatiedieet maar wel geschikt voor puppy's.


We hebben toen eerst een periode graanvrij geprobeerd, maar dat had te weinig effect. 9 weken geleden zijn wij dan toch begonnen met het voeren van purina pro plan hypoallergenic (geschikt voor pups). Als beloning gaven we royal canin anallergenic, omdat hij die wel lekkerder vindt, maar die niet geschikt is voor pups als hoofdvoeding. Verder krijgt hij niets anders en om te kauwen alleen een nylabone en koffiehout. Na een paar dagen dachten we dit is het! Zijn jeuk leek veel minder te zijn, maar dat was veel te vroeg gejuicht. Eigenlijk zijn de klachten niet weg gegaan.

Twee weken geleden zijn we bij de fysio geweest, omdat we hem niet helemaal lekker op zijn achterpootjes vonden staan. De fysio gaf aan dat hij dacht dat zijn klachten van grijpen naar zijn achterste geen jeukklachten zijn maar pijnscheutjes door een scheefheid van een wervel bij de aanzet van zijn staart. Dit is gecorrigeerd. We zien wel een verbetering van de stand van zijn achterpootjes, maar de jeuk is niet weggegaan helaas... Daar hadden we ontzettend op gehoopt. Nu zien we ook weer meer roodheid op zijn buik, de huid op zijn rechterbil is wat roder, ik vind zijn anus ook wat rood en hij likt ook nog steeds aan zijn pootjes en krabt dus aan zijn achterste en staartaanzet.

We zijn voor het laatst drie weken geleden bij de dierenarts geweest en die gaf toen aan zijn huid rustiger te vinden dan voorheen dus zag wel vooruitgang door de hypoallergene brok. Ik zag dat niet zo, maar dacht misschien is dat omdat ik er iedere dag op zit te kijken. Zij gaf aan nog even door te zetten omdat het soms wel tot die 10 weken kan duren voor klachten weg zijn. Inmiddels is dat dus wel weer verslechterd en zitten we op 9 weken hypoallergeen voeren. Ik geloof wel dat hij gevoelig is voor bepaalde ingrediënten omdat hij bijna niet meer overgegeven heeft, behalve een enkele keer als hij iets slechts van buiten te pakken had gekregen. Maar een voedselintolerantie lijkt niet de oorzaak te zijn van de jeukklachten.

Als vervolg heb ik van de dierenarts niet echt bevredigende aanknopingspunten gekregen de vorige keer. Ze dacht eventueel nog aan vaker kammen omdat de ondervacht makkelijker klit en hij daar last van zou krijgen. En eventueel een shampoo om de huidirritatie te verzachten. Ik wil gewoon de oorzaak weten en ben niet zo happig op een shampoo ivm de dubbele, zelfregulerende vacht die beter niet gewassen kan worden. Verder wordt hij nu twee keer per week geborsteld.

Nu zijn we een beetje aan het tobben wat het vervolg moet zijn. Ik zit te denken aan de mogelijkheid van een parasiet of atopie. Hiervoor zouden we een allergieonderzoek moeten laten uitvoeren. Ik zou dat het liefst laten doen bij een specialistische kliniek waarbij dermatologie en allergologie nauw samenwerken, want wellicht kan het ook nog een huidaandoening zijn. Ik wil het liefst niet te vaak van de een naar de ander gaan.
Hebben jullie hier tips voor? Uiteraard sta ik ook open voor andere suggesties!

Verder is onze pup hartstikke vrolijk, energiek en gezond. Hij heeft ook nog geen kale plekken of hotspots oid. Maar ik vind het gewoon zo sneu om hem met die jeuk te zien en ook oneerlijk tegenover hem als ik hem bijvoorbeeld moet borstelen en ik merk dat hij last heeft van zijn huid. Ik beloon hem dan ook veel tijdens het borstelen om het nog enigszins aangenaam te houden, maar een fijne aangelegenheid is het niet voor hem. En dat snap ik met die rode huid. Maar een geklitte ondervacht gaat dat natuurlijk alleen nog maar erger maken.

blauwdruivje
Berichten: 232
Geregistreerd: 08-08-08

Re: Dermatoloog/allergoloog voor pup omg Nijmegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-22 15:00


Prairy
Berichten: 10127
Geregistreerd: 28-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-22 15:03


horsiegek

Berichten: 2375
Geregistreerd: 09-10-05
Woonplaats: Ergens tussen de paarden

Re: Dermatoloog/allergoloog voor pup omg Nijmegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-22 15:32

Je kan ook doorgestuurd worden naar Utrecht. Maar is er nog helemaal geen onderzoek gebeurd op huidparasieten en gisten?
Een eliminatiedieet i.v.m. huidklachten moet je echt minimaal 12 weken volhouden. Ook geef je aan dat hij dingen van buiten eet, hij is dus nu niet strikt 9 weken op eliminatiedieet geweest. Dat is jammer, want nu weet je nog niks helaas.
Is je vlooienbestrijding goed? Geen andere dieren in huis? Welk ras is het?

Gaabje
Berichten: 1101
Geregistreerd: 22-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-04-22 15:47

horsiegek schreef:
Je kan ook doorgestuurd worden naar Utrecht. Maar is er nog helemaal geen onderzoek gebeurd op huidparasieten en gisten?
Een eliminatiedieet i.v.m. huidklachten moet je echt minimaal 12 weken volhouden. Ook geef je aan dat hij dingen van buiten eet, hij is dus nu niet strikt 9 weken op eliminatiedieet geweest. Dat is jammer, want nu weet je nog niks helaas.
Is je vlooienbestrijding goed? Geen andere dieren in huis? Welk ras is het?


Hoi Horsiegek,

Dank voor je reactie. Er heeft inderdaad nog geen onderzoek plaatsgevonden op huidparasieten en gisten. Hij eet geen voedsel buiten, hij kauwt vooral op graspollen en andere natuurlijke dingen.
voor deze voeding was 8-10 weken aangeraden. Volgende week donderdag zitten we op 10 weken. Het wordt nu alleen maar slechter en ik zie eigenlijk niet zo goed hoe dit in drie weken nu nog over moet gaan.

Hij is een keer ontvlooid en houdt dat met borstelen goed in de gaten. Heb nog nooit een vlo op hem kunnen ontdekken, ook nooit poepjes oid. Daar heeft de dierenarts ook iedere keer op gecheckt.

Er zijn geen andere dieren in huis. Hij is een finse lappenhond.

Gaabje
Berichten: 1101
Geregistreerd: 22-03-09

Re: Dermatoloog/allergoloog voor pup omg Nijmegen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-04-22 15:53

blauwdruivje en Prairy, dank voor jullie suggesties. Anicura heb ik inderdaad al een keer contact mee gehad. Die heb ik ook als optie in gedachte.
Evidensia Arnhem ga ik nu vragen om een email consult om een beetje gevoel te krijgen.

horsiegek

Berichten: 2375
Geregistreerd: 09-10-05
Woonplaats: Ergens tussen de paarden

Re: Dermatoloog/allergoloog voor pup omg Nijmegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-22 16:48

Wat je eigen dierenarts nog kan doen is de huid eens onderzoeken op parasieten en gisten. Ook zou ik heel strikt gaan ontvlooien. Als hij een vlooienallergie heeft is één beet genoeg voor wekenlange jeuk.
Anders zou je dan liefst denk ik naar een specialist gaan, in Utrecht zit een afdeling dermatologie. Maar bij Evidensia zijn er ook een aantal met speciale interesse in dermatologie.

Atopie kan het ook heel goed zijn. Je ziet dan vaak ook een soort "cross-over" van maag-darm klachten en huidklachten. Bijvoorbeeld bij het eten van een bepaalde substantie wordt de overgevoeligheidsreactie in de huid erger. Atopie zie je ook vaak op en af gaan. Je kan dan eventueel een allergietest gaan doen en gaan desensibiliseren in het meest ideale.

Hopelijk kom je er snel achter, lastig met zo'n jonge hond, je wil toch voorkomen dat dit soort dingen je hond gaan "tekenen".

Over dat dieet... helaas kan een jeukreactie nog wel zeker 8 weken duren na in contact geweest te zijn met de prikkel, mocht dit al voedselgerelateerd zijn. Maar als 100% gehouden is aan het eliminatiedieet, dan is er na 9 weken wel verbetering te verwachten inderdaad.

Gaabje
Berichten: 1101
Geregistreerd: 22-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-04-22 17:03

horsiegek schreef:
Wat je eigen dierenarts nog kan doen is de huid eens onderzoeken op parasieten en gisten. Ook zou ik heel strikt gaan ontvlooien. Als hij een vlooienallergie heeft is één beet genoeg voor wekenlange jeuk.
Anders zou je dan liefst denk ik naar een specialist gaan, in Utrecht zit een afdeling dermatologie. Maar bij Evidensia zijn er ook een aantal met speciale interesse in dermatologie.

Atopie kan het ook heel goed zijn. Je ziet dan vaak ook een soort "cross-over" van maag-darm klachten en huidklachten. Bijvoorbeeld bij het eten van een bepaalde substantie wordt de overgevoeligheidsreactie in de huid erger. Atopie zie je ook vaak op en af gaan. Je kan dan eventueel een allergietest gaan doen en gaan desensibiliseren in het meest ideale.

Hopelijk kom je er snel achter, lastig met zo'n jonge hond, je wil toch voorkomen dat dit soort dingen je hond gaan "tekenen".

Over dat dieet... helaas kan een jeukreactie nog wel zeker 8 weken duren na in contact geweest te zijn met de prikkel, mocht dit al voedselgerelateerd zijn. Maar als 100% gehouden is aan het eliminatiedieet, dan is er na 9 weken wel verbetering te verwachten inderdaad.


Met dikgedrukte sla je de spijker op zijn kop en daarom baal ik zo dat het zo lang duurt. Bvb met borstelen dat is op sommige plekken gewoon echt niet fijn voor hem. Ik maak het zo leuk mogelijk en doe voorzichtig en hij heeft een super karakter dat scheelt. Zou willen dat zulk soort dingen zorgelozer waren. Maarja dat is wel een beetje het ding met jeukklachten, kan lang duren om te achterhalen. Ik hoop stiekem dag het iets je waar hij nog overheen kan groeien.

De cross-over waar je het over hebt klinkt wel een beetje bekend. Zijn klachten wisselen idd nog wel eens. Bedankt voor je inzichten. Heb nu inderdaad een emailconsult aangevraagd bij evidensia. Gewoon om een beetje gevoel te krijgen bij hun aanpak. Volgende week even met onze eigen dierenarts overleggen voor een doorverwijzing.

Milky_Way

Berichten: 1606
Geregistreerd: 31-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-22 09:11

blauwdruivje schreef:
https://www.edz-arnhem.nl/disciplines/d ... rmatologie

Ik ben er zelf nog niet geweest.. Maar misschien is dit iets voor je.



Wij zijn hier paar weken geleden op consult geweest met onze hond. Via onze uitlaatservice hoorde we al dat Anette een hele goede dermatoloog is.

Onze hond had al langeretijd op en aan jeukklachten, het leek met het seizoen te maken te hebben tot afgelopen winter waar de roodheid en jeuk heel heftig werd bij onze hond.
Eerst eliminatie dieet (antiallergene brok) wat uiteindelijk na 5 weken eerder erger werd dan dat het iets deed. DA had al mijten en huidschimmel oderzocht en daar lag het niet aan.
Na het elliminatie dieet heb ik zelf gekozen de hond op KVV te zetten en alleen eend te geven. Dat leek al voor verbetering te zorgen maar omdat het elliminatie dieet niks hielp doorverwezen naar de dermatoloog.

Daar het consult gehad waarbij we vooral heel veel vragen kregen over het verloop van de jeukklachten. Daarna is de hond onderzocht en tot onze verbazing bleek de kans zeer groot dat het om een vlooienallergie gaat. Ondanks dat wij nooit vlooien hebben gezien op onze hond (en andere dieren in huis). Blijkbaar kunnen honden met vlooienallergie tot 3 maanden klachten hebben van 1 enkele beet.
Wij hebben een strickt ontvlooi schema gekregen met een speciale soort pil (niet alle ontvlooimiddelen werken bij een vlooienallergie). We zijn nu ruim een maand verder en de roodheid op de buik is helemaal weg, amper jeuk en geen geirriteerde hond meer die gek werd van de jeuk.

Wij moeten het nog 1 maand aankijken, als het goed blijft gaan moeten we doorgaan met het schema. Als er toch opnieuw jeuk en roodheid optreed moeten we terug komen voor een test op omgevings allergie.
Tot nu toe gaat het in ons geval heel goed en had ik vooraf nooit gedacht dat het door een vlo kon komen.

Ik hoop wel dat je een dieren verzekering hebt want de kosten zijn hoog! Consult van 1 uur was €165 evt. vervolgonderzoek op omgevings allergie zal rond de €700 zijn.

Ik hoop dat je gauw duidelijkheid krijgt want ik weet hoe vervelend het is om je hond zo te zien.

Silvia

Berichten: 3320
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-22 09:13

Ik ken haar niet maar ik zag haar naam voorbij komen in een ander topic (dat kan ook op een ander forum zijn geweest):
https://www.ffdomenie.nl/

Het zou alleen al interessant zijn om de haar-analyse te vergelijken met wat men ontdekt in het “reguliere “ circuit.

Milky_Way

Berichten: 1606
Geregistreerd: 31-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-22 09:19

Ik hield voor mijn hond trouwens een dagboekje bij en maak met regelmaat foto's van haar buik. Dit helpt heel fijn om overzicht te houden en situaties met elkaar te linken. Dit is ook waardevol voor de DA of dermatoloog :)

Ik ben nu op vakantie maar als ik thuis ben kan ik je per PB wel wat fotos toesturen hoe het eruitzag en nog wat dingen die ik geprobeert heb de afgelopen periode. Is net wat te veel info zo voor in een bericht haha.

Neonlight
Moderator Over Paarden

Berichten: 81024
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-22 09:39

Silvia schreef:
Ik ken haar niet maar ik zag haar naam voorbij komen in een ander topic (dat kan ook op een ander forum zijn geweest):
https://www.ffdomenie.nl/

Het zou alleen al interessant zijn om de haar-analyse te vergelijken met wat men ontdekt in het “reguliere “ circuit.


Hier zijn wij geweest omdat we wisten dat het anders lang kon duren met uitsluitingen etcetera, en wat hier uit kwam loste ook het probleem op. Met uitsluiting waren we heel lang bezig geweest, onze hond had intolerantie voor bijna alle gangbare diersoorten in voer.

MyWishMax

Berichten: 27507
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-22 09:40

Mijn hond bleef op de hyperallegene brokken enzovoorts ook reageren. Ook daar zat gewoon wat in waar hij niet tegen kon. Daar heb ik echt enorme discussies over gehad met dierenartsen, want dat kon zogenaamd niet. Maar op volledig vers vlees ( kvv en barf) en als snack gedroogde snacks zonder toevoegingen zijn er 0 klachten.

Mijn hond reageert dus op iets wat in brokken toegevoegd wordt. En dat was erg vervelend toen hij nog jong was en je dus voorzichtig bent met voeding idd, want eliminatie dieet was echt niet ideaal toen. Maar hij wordt nu bijna 9 en klachten begonnen in de puppytijd. Als hij iets eet waar hij niet tegen kan komen de klachten terug, maar 95% van de tijd is er niks aan de hand.

Even als andere richting, want bij ons was het enorm lastig. Dierenartsen wilden van alles onderzoeken, maar reactie op de allergene brokken geloofden ze niet. Pas toen hij een half jaar klachtenvrij was ging de da twijfelen en hebben we nog 1 keer die brok geprobeerd. Binnen een dag weer enorm veel klachten

kiwiwitje

Berichten: 20322
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-22 09:45

Silvia schreef:
Ik ken haar niet maar ik zag haar naam voorbij komen in een ander topic (dat kan ook op een ander forum zijn geweest):
https://www.ffdomenie.nl/

Het zou alleen al interessant zijn om de haar-analyse te vergelijken met wat men ontdekt in het “reguliere “ circuit.

Ik zou qua uitzoeken allergieen ook deze kant op gaan.
Hoor heel veel goede ervaringen uit deze manier mbt allergieen.

Gaabje
Berichten: 1101
Geregistreerd: 22-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-04-22 11:00

Milky_Way schreef:
blauwdruivje schreef:
https://www.edz-arnhem.nl/disciplines/d ... rmatologie

Ik ben er zelf nog niet geweest.. Maar misschien is dit iets voor je.



Wij zijn hier paar weken geleden op consult geweest met onze hond. Via onze uitlaatservice hoorde we al dat Anette een hele goede dermatoloog is.

Onze hond had al langeretijd op en aan jeukklachten, het leek met het seizoen te maken te hebben tot afgelopen winter waar de roodheid en jeuk heel heftig werd bij onze hond.
Eerst eliminatie dieet (antiallergene brok) wat uiteindelijk na 5 weken eerder erger werd dan dat het iets deed. DA had al mijten en huidschimmel oderzocht en daar lag het niet aan.
Na het elliminatie dieet heb ik zelf gekozen de hond op KVV te zetten en alleen eend te geven. Dat leek al voor verbetering te zorgen maar omdat het elliminatie dieet niks hielp doorverwezen naar de dermatoloog.

Daar het consult gehad waarbij we vooral heel veel vragen kregen over het verloop van de jeukklachten. Daarna is de hond onderzocht en tot onze verbazing bleek de kans zeer groot dat het om een vlooienallergie gaat. Ondanks dat wij nooit vlooien hebben gezien op onze hond (en andere dieren in huis). Blijkbaar kunnen honden met vlooienallergie tot 3 maanden klachten hebben van 1 enkele beet.
Wij hebben een strickt ontvlooi schema gekregen met een speciale soort pil (niet alle ontvlooimiddelen werken bij een vlooienallergie). We zijn nu ruim een maand verder en de roodheid op de buik is helemaal weg, amper jeuk en geen geirriteerde hond meer die gek werd van de jeuk.

Wij moeten het nog 1 maand aankijken, als het goed blijft gaan moeten we doorgaan met het schema. Als er toch opnieuw jeuk en roodheid optreed moeten we terug komen voor een test op omgevings allergie.
Tot nu toe gaat het in ons geval heel goed en had ik vooraf nooit gedacht dat het door een vlo kon komen.

Ik hoop wel dat je een dieren verzekering hebt want de kosten zijn hoog! Consult van 1 uur was €165 evt. vervolgonderzoek op omgevings allergie zal rond de €700 zijn.

Ik hoop dat je gauw duidelijkheid krijgt want ik weet hoe vervelend het is om je hond zo te zien.


Interessant zeg! En op basis van welke aanwijzingen dachten ze dat het een vlooienallergie kon zijn?

We hebben hem niet verzekerd, maar het kost wat het kost. Dat is het probleem niet. 700 euro klinkt eel hoog, bij anicura heb ik toen een indicatie van 450 euro gekregen voor onderzoek ongevingsallergenen. Maar als ik vertrouwen heb ik evidensia dan doe ik dat gewoon daar.

Weet jij of je een doorverwijzing van je eigen dierenarts nodig hebt?

Gaabje
Berichten: 1101
Geregistreerd: 22-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-04-22 11:06

MyWishMax schreef:
Mijn hond bleef op de hyperallegene brokken enzovoorts ook reageren. Ook daar zat gewoon wat in waar hij niet tegen kon. Daar heb ik echt enorme discussies over gehad met dierenartsen, want dat kon zogenaamd niet. Maar op volledig vers vlees ( kvv en barf) en als snack gedroogde snacks zonder toevoegingen zijn er 0 klachten.

Mijn hond reageert dus op iets wat in brokken toegevoegd wordt. En dat was erg vervelend toen hij nog jong was en je dus voorzichtig bent met voeding idd, want eliminatie dieet was echt niet ideaal toen. Maar hij wordt nu bijna 9 en klachten begonnen in de puppytijd. Als hij iets eet waar hij niet tegen kan komen de klachten terug, maar 95% van de tijd is er niks aan de hand.

Even als andere richting, want bij ons was het enorm lastig. Dierenartsen wilden van alles onderzoeken, maar reactie op de allergene brokken geloofden ze niet. Pas toen hij een half jaar klachtenvrij was ging de da twijfelen en hebben we nog 1 keer die brok geprobeerd. Binnen een dag weer enorm veel klachten


Hmm goede om in het achterhoofd te houden. Ik heb inderdaad ook zitten denken dat er iedere keer gedacht wordt aan de grote componenten zoals eiwitbron en evt granen/gluten, maar de andere toevoegingen lijken mij ook gewoon een reactie te kunnen veroorzaken. Het lijkt vanuit de dierenarts vooral gewoon een kansberekening te zijn.

Lastig met vers voeren bij ons is dat we weinig ruimte hebben om in te vriezen en mijn vriend vindt het ontzettend omslachtig. Ik moet dat nog een beetje bij hem inmasseren om eens uit te proberen. Binnen hoeveel tijd merkten jullie verschil? Misschien helpt dat nog in het overhalen tot uitproberen.

En heb je enig idee welk ingredient in brokken uiteindelijk de reactie veroorzaakt?

Gaabje
Berichten: 1101
Geregistreerd: 22-03-09

Re: Dermatoloog/allergoloog voor pup omg Nijmegen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-04-22 11:09

Mbt de reacties over het alternatieve circuit, de haaranalyse heb ik ook over gedacht. Mijn vriend voelt daar ook weer niet veel voor, omdat bij onderzoeken naar die haaranalyses blijkt sat bij 3x dezelfde test er 3x wat anders uit komt. Ik heb zoiets van baadt het niet dan schaadt het niet. Dus daar moet ik nog even een discussie over voeren O:)

Needje

Berichten: 19275
Geregistreerd: 02-02-05
Woonplaats: Hoogland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-22 11:36

Ik heb m’n kat met jeuk laten doormeten door
https://fitterdier.jimdo.com/diensten/b ... e-consult/
Ze kwam aan huis.
Voordeel is dat ze ook meteen je voer ed welke je in huis hebt kan doormeten.
Bij mijn kat kwam er een kip allergie uit en gaat nu hartstikke goed.
En heb geen hoge kosten gehad van allerlei onderzoeken en gedoe met eliminatie diëten.

Bioresonantie dus. Geen haar analyse.

MyWishMax

Berichten: 27507
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-22 11:38

Ik merkte binnen een paar weken wel verschil, dat het langzaam rustiger werd. Maar voordat alle restklachten over waren was toch wel een week of 6? Helaas binnen een dag wel als het verkeerd was, maar voordat het weg was duurde altijd wat langer. Door jeuken en likken bleef het gevoeliger.

Ik denk persoonlijk dat die van mij voor aantal dingen allergisch is. Het lijkt op reactie op de vitamine toevoegingen oid, want op kvv waar dingen aan toegevoegd zijn krijgt hij ook reactie. Vele malen milder, maar niet klachtenvrij zoals op vlees waar niks aan toegevoegd is. Maar granen, aardappel, rijst enzovoorts gaat ook niet goed en is de reactie erger op. Maar het rare was weer dat de brokken via de da net zo heftig waren qua klachten als normale. Dus iets wat daar gelijk in is :+ Ik heb ooit door laten meten, maar blijkbaar had ik een slechte. Kwamen dingen uit die hij in vers vlees kon eten met 0 klachten en dingen die ik 100 procent zeker wist wat niet ging kwam er niet uit.

Qua grote vriezer, ja ik heb een grote vriezer staan. Ook omdat ik zelf niet genoeg had aan 3 lades :+ hoe groot wordt jullie hond uiteindelijk?
Met kvv vind ik het niet ingewikkeld. Ik haal een verpakking uit de vriezer, leg die in een doos in de koelkast en de volgende dag een half uur voor het voeren eruit. Ligt ook aan de hoeveelheid en merk hoe snel het ontdooit. Als ik te laat ben met eruit halen gooi ik het een half uur in water en dan ontdooit het ook heel snel weer.
Er zijn ook bedrijven die het helemaal uit handen nemen voor je, kan je een 'menu' bestellen en dan krijg je alles thuisbezorgd in de porties en hoeveelheid die hond hoort te krijgen per dag en hoef je alleen te laten ontdooien

Gaabje
Berichten: 1101
Geregistreerd: 22-03-09

Re: Dermatoloog/allergoloog voor pup omg Nijmegen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-04-22 08:55

Ik heb al een reactie van evidensia op het emailconsult, super snel!

Zij geven op basis van de informatie die ik verstrekt heb het volgende aan:


Allergie kan heel goed passen bij het door u geschetste beeld.
Een voedselovergevoeligheid, atopie (omgevingsallergie) en vlooienallergie komen hierbinnen het
meest voor en soms is er sprake van een 'combinatie-allergie'.
Het 100% uitsluiten van een voedselovergevoeligheid is soms lastig bij de jonge hond. Het reeds
gegeven dieet is een goed keuze en is ook lang genoeg toegediend geweest. Indien alleen de
Anallergenic als beloning/extraatje is gebruikt, dan is het dieet ook strikt toegediend geweest. In uw
verhaal wordt wel vermeld dat bij toediening van bepaalde voeding de klachten soms erger kunnen
zijn. Er kan dan ook sprake zijn van een combinatie-allergie.

Voorgesteld stappenplan:
1) Hele strikte vlooienbestrijding gaan toepassen: Gezien de dichte vacht wordt hierbij
het liefst een tablet gegeven. Gezien het nog enigszins onzeker is of de rol van de
voeding 100% is uitgesloten, zou ik kiezen voor de Bravecto-tablet, die slechts 1x per
12 weken (en om een vlooienallergie uit te sluiten 1x per 8 weken) ingegeven hoeft te
worden.

2) Soms is er sprake van huidinfecties als gevolg van de allergie die ook weer jeuk
kunnen geven; Hier moet op gecontroleerd worden (en vaak zijn deze met een
specifieke shampoo, spray of mousse goed aan te pakken).

3) Voeding: U kunt kiezen om van het huidige dieet af te stappen (want is niet effectief)
en over te gaan naar een voeding die zowel weinig mogelijke voedselallergenen bevat
als de huid zelf goed ondersteund; Een voorbeeld is het Hill's Derm Complete dieet.

4) Als de atopie/omgevingsallergie over blijft bij aanhoudende klachten, dan kan vanaf
de leeftijd van 1 jaar oud uitgebreide allergietesten worden uitgevoerd. Ik raad dit niet
aan bij de nog (te) jonge hond, aangezien de hond nog niet eerder aan alle seizoenen
blootgesteld is geweest. Hiervoor kunt u het beste verwezen worden naar een
dermatoloog, aangezien de allergologie niet een zwart/wit verhaal is maar maatwerk.


Ik heb straks een belafspraak met onze dierenarts en dan ga ik het even allemaal bespreken.

Gaabje
Berichten: 1101
Geregistreerd: 22-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-04-22 08:58

MyWishMax schreef:
Ik merkte binnen een paar weken wel verschil, dat het langzaam rustiger werd. Maar voordat alle restklachten over waren was toch wel een week of 6? Helaas binnen een dag wel als het verkeerd was, maar voordat het weg was duurde altijd wat langer. Door jeuken en likken bleef het gevoeliger.

Ik denk persoonlijk dat die van mij voor aantal dingen allergisch is. Het lijkt op reactie op de vitamine toevoegingen oid, want op kvv waar dingen aan toegevoegd zijn krijgt hij ook reactie. Vele malen milder, maar niet klachtenvrij zoals op vlees waar niks aan toegevoegd is. Maar granen, aardappel, rijst enzovoorts gaat ook niet goed en is de reactie erger op. Maar het rare was weer dat de brokken via de da net zo heftig waren qua klachten als normale. Dus iets wat daar gelijk in is :+ Ik heb ooit door laten meten, maar blijkbaar had ik een slechte. Kwamen dingen uit die hij in vers vlees kon eten met 0 klachten en dingen die ik 100 procent zeker wist wat niet ging kwam er niet uit.

Qua grote vriezer, ja ik heb een grote vriezer staan. Ook omdat ik zelf niet genoeg had aan 3 lades :+ hoe groot wordt jullie hond uiteindelijk?
Met kvv vind ik het niet ingewikkeld. Ik haal een verpakking uit de vriezer, leg die in een doos in de koelkast en de volgende dag een half uur voor het voeren eruit. Ligt ook aan de hoeveelheid en merk hoe snel het ontdooit. Als ik te laat ben met eruit halen gooi ik het een half uur in water en dan ontdooit het ook heel snel weer.
Er zijn ook bedrijven die het helemaal uit handen nemen voor je, kan je een 'menu' bestellen en dan krijg je alles thuisbezorgd in de porties en hoeveelheid die hond hoort te krijgen per dag en hoef je alleen te laten ontdooien


jij hebt dus ook die haaranalyse gedaan?
We gaan nog 1 keer een andere brok proberen. Tot nu toe altijd pro plan gevoerd, dit kreeg hij bij de fokker. Wel drie verschillende brokken. Ik heb de ingrediënten naast elkaar gelegd en zitten toch een paar bestanddelen in die in ieder geval in 2 van die drie brokken voorkomen. Veel op basis van soja en mais.
Als dat niet werkt toch eens vers overwegen. Hij wordt zo'n 20 kilo.

Milky_Way

Berichten: 1606
Geregistreerd: 31-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-04-22 08:40

Citaat:
Interessant zeg! En op basis van welke aanwijzingen dachten ze dat het een vlooienallergie kon zijn?

We hebben hem niet verzekerd, maar het kost wat het kost. Dat is het probleem niet. 700 euro klinkt eel hoog, bij anicura heb ik toen een indicatie van 450 euro gekregen voor onderzoek ongevingsallergenen. Maar als ik vertrouwen heb ik evidensia dan doe ik dat gewoon daar.

Weet jij of je een doorverwijzing van je eigen dierenarts nodig hebt?


Op basis van de plekken op de huid waar het rood was, de wisselende momenten waarop de jeuk en roodheid terug kwam (dus niet seizoens gebonden), hoe de roodheid eruit zag (vlekkerig inplaats van heel egaal). Daarnaast hebben honden die vaker blootgesteld zijn aan vlooien op jonge leeftijd eerder kans op allergie daarvoor.
Mijn hond is een zwefhond uit Spanje en ik kreeg haar toen ze 2 was, dus dat paste ook in het plaatje van de allergie.

Wij konden alleen op doorverwijzing van onze eigen DA langskomen.

Verder is kvv minder moeilijk dan je denkt, wij dachten dat ook namelijk en daarom steeds brok gegeven.
Ben zo blij dat we nu over zijn op kvv! Wij geven Kivo en die werken met een bezorgdienst, ivm onze vriezer inhoud bestellen we ongeveer om de 2 weken. Je hebt dus geen grote vriezer nodig, wij hebben 3 lades en 1 is voor het hondenvoer.
Verder is het een kwestie van zo'n worst ontdooien, de hoeveelheid aan je hond geven wat hij mag hebben, je handen goed wassen en klaar ben je. Wel opletten dat je op tijd een nieuwe worst uit de vriezer haalt.

Fijn dat je reactie hebt op je mail! Ze denken goed mee zo te zien, ik hoop dat je hier al eindje mee opweg komt met het advies dat ze geven.

En die haar onderzoeken heb ik toen ook naar gekeken en overwogen. Naast de vele positieve ervaringen van mensen las ik ook over de wisselende uitslagen. Voor ons was dit een optie om pas te proberen mocht er weinig resultaat komen uit het dermatologisch onderzoek.

mag
Berichten: 1614
Geregistreerd: 09-02-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-04-22 08:55

Milky_Way schreef:
blauwdruivje schreef:
https://www.edz-arnhem.nl/disciplines/d ... rmatologie

Ik ben er zelf nog niet geweest.. Maar misschien is dit iets voor je.



Wij zijn hier paar weken geleden op consult geweest met onze hond. Via onze uitlaatservice hoorde we al dat Anette een hele goede dermatoloog is.

Onze hond had al langeretijd op en aan jeukklachten, het leek met het seizoen te maken te hebben tot afgelopen winter waar de roodheid en jeuk heel heftig werd bij onze hond.
Eerst eliminatie dieet (antiallergene brok) wat uiteindelijk na 5 weken eerder erger werd dan dat het iets deed. DA had al mijten en huidschimmel oderzocht en daar lag het niet aan.
Na het elliminatie dieet heb ik zelf gekozen de hond op KVV te zetten en alleen eend te geven. Dat leek al voor verbetering te zorgen maar omdat het elliminatie dieet niks hielp doorverwezen naar de dermatoloog.

Daar het consult gehad waarbij we vooral heel veel vragen kregen over het verloop van de jeukklachten. Daarna is de hond onderzocht en tot onze verbazing bleek de kans zeer groot dat het om een vlooienallergie gaat. Ondanks dat wij nooit vlooien hebben gezien op onze hond (en andere dieren in huis). Blijkbaar kunnen honden met vlooienallergie tot 3 maanden klachten hebben van 1 enkele beet.
Wij hebben een strickt ontvlooi schema gekregen met een speciale soort pil (niet alle ontvlooimiddelen werken bij een vlooienallergie). We zijn nu ruim een maand verder en de roodheid op de buik is helemaal weg, amper jeuk en geen geirriteerde hond meer die gek werd van de jeuk.

Wij moeten het nog 1 maand aankijken, als het goed blijft gaan moeten we doorgaan met het schema. Als er toch opnieuw jeuk en roodheid optreed moeten we terug komen voor een test op omgevings allergie.
Tot nu toe gaat het in ons geval heel goed en had ik vooraf nooit gedacht dat het door een vlo kon komen.

Ik hoop wel dat je een dieren verzekering hebt want de kosten zijn hoog! Consult van 1 uur was €165 evt. vervolgonderzoek op omgevings allergie zal rond de €700 zijn.

Ik hoop dat je gauw duidelijkheid krijgt want ik weet hoe vervelend het is om je hond zo te zien.


Weet je welke anti vlooienpil het is (welk merk) mijn hond heeft ook jeuk, jaar geleden 1 vlo gevonden daarna gelukkig niet meer, eliminatie dieet helpt wel wat maar niet voldoende. Ben benieuwd of die pil wel gaat helpen.

Milky_Way

Berichten: 1606
Geregistreerd: 31-05-07

Re: Dermatoloog/allergoloog voor pup omg Nijmegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-04-22 10:44

Via onze eigen DA kregen wij eerst de Bravecto tablet die 12 weken werkzaam is.
De dermatoloog gaf ook aan dat we Bravecto konden kiezen of Simparica welke 4 weken werkzaam is.

Omdat onze hond soms wat gevoelig kan zijn op de darmen hebben wij voor de tablet gekozen van Simparica omdat deze in verhouding lichter is dan de Bravecto. Bij Bravecto dien je meteen in 1x de hoeveelheid toe voor 12 weken en bij Simparica verdeel je het gelijkmatig per 4 weken.
Normaal zou het niet veel uit maken welke van de twee je geeft maar ivm de gevoeligheid van onze hond paste Simparica beter.

Beide vlooienmiddelen zijn zover ik weet alleen via de dierenarts te verkrijgen op recept en geschikt tegen vlooienallergie.
Je moet je wel heel strikt aan het schema houden dus in ons geval elke 28 dagen nieuwe pil geven. Wij hebben ook een kat en die moet ook mee in het ontvlooischema.