Mechelse herder pup met OCD

Moderators: Firelight, Muiz, NadjaNadja, Mjetterd, xingridx, Ladybird, ynskek, Essie73, Polly

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Ayasha
Blogger

Berichten: 58708
Geregistreerd: 24-02-04

Mechelse herder pup met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-03-22 23:20

Ik open dit topic vooral om ervaringen te lezen. Onze pup van nu 9 maanden heeft OCD op de beide schouders.

Pup heeft een stamboom, komt van bij een erkende fokker, beide ouder dieren zijn rontgologisch tip top en worden in gezet in de NVBK ringsport.
Alle andere pups uit zijn nest zijn in orde zover wij weten (die wat de sport in gaan worden op 1 jaar op de foto gezet.) maar onze pup is erg groot (3cm groter dan onze oudste Mechelaar en dat is al geen kleintje.) en is dus erg snel gegroeid.

Natuurlijk staan wij ik contact met dierenartsen waaronder een Nederlandse DA want we willen ‘de beste’ voor onze hond om te behandelen. Ze zijn het over twee dingen eens:
-oorzaak is waarschijnlijk zijn snelle groei en dus gewoon pech, hond is nog niet ‘getraind’ (enkel de basis commando’s maar geen ring-training) dus overbelasting kan niet, geen van de ouders of de broers of zussen heeft het zover wij weten (en een aantal er van trainen bij dezelfde trainer) dus ‘pech’ lijkt hier het scenario.

-eventuele operatie best wanneer hij minstens 1 jaar is. Daarna zou hij gewoon alles weer pijnvrij kunnen. Klopt dit ook?

De hond is vrolijk en actief maar mankt soms aan het einde van de dag (niet elke dag) waardoor groeipijnen ook nog ‘op tafel liggen’ kwa waar hij nu precies door mankt.

Maar hoe dan ook: het lijkt mij dat de beste keuze is om zijn OCD te opereren?

Of hij daarna wel of niet nog de sport in kan maakt ons niets uit. We willen gewoon dat de hond pijnvrij is en de grootste kans heeft om gezond oud te worden (ik begreep dat niet geopereerde OCD artrose kan veroorzaken?)

Dus, in het kort;
-wat zijn jullie ervaringen met OCD op ze schouders en de behandeling er van?
-als de hond geopereerd wordt zal hij moeten rusten, dat wordt met deze zeer nerveuze hond een dingetje. Hij kent de bench gelukkig maar toch ben ik er een beetje bang voor. Wat zijn jullie ervaringen met zo’n hond het zo comfortabel mogelijk te maken gedurende zijn gedwongen rust?

- Ons is verteld dat de schouders met een maand tussen zouden geopereerd worden. Één DA zei dat enkel rechts moest (als hij mankt dan enkel rechts) maar wij willen dat beide schouders gedaan hebben. Dier moet gewoon in orde zijn. Toch zou ik ook jullie mening hierover willen, waarom zou een DA een schouder niet doen? (De rechter schouder is ernstiger dan de linker maar hij heeft het op beide.)

-zijn er DA’s in de buurt van Maasmechelen (mag over de grens) waar jullie goede ervaringen mee hebben. Ons is nu eentje uit Budingen aangeraden.

Foto’s kan ik doormailen voor de bokker die daar iets aan heeft. (Of PB’en)

Het is een fantastisch lieve hond waar we het beste voor willen en ik ben enigszins neurotisch waardoor ik zoveel mogelijk info wil. Het valt me op dat de DA’s er nogal luchtig over gaan en weinig tegemoet komen kwa info zolang we moeten ‘wachten’ en ik merk dat ik daar erg onrustig van word (en mijn man ook) vandaar dit topic.

Ik hoop dat ik enigszins duidelijk neergezet heb naar wat voor info ik zoek. Indien niet verduidelijk ik graag.

Amandavd
Berichten: 12148
Geregistreerd: 04-05-06
Woonplaats: Limburg

Re: Mechelse herder pup met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 04:53

Operatie heb ik weinig ervaring mee en goede dokteren al hemelaan niet in Belgie. Wat betreft de revalidatie zou je eens contact op kunnen nemen met dierenkliniek IVD, die zit in Eindhoven. Zij is revalidatie dierenarts en zij kan je wellicht wat tips geven over rustig houden etc.

MyWishMax

Berichten: 26558
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Mechelse herder pup met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 05:12

Qua rustig houden, ja dat is moeilijk met zulke honden. Het enige voordeel is dat je ze mentaal ook goed kan uitdagen, waardoor ze nog wel iets rustiger blijven.

Ik zou trouwens ook beide schouders willen doen hoor.

Sterkte zeg! Dat is niet tof.

Itamarka
Berichten: 61
Geregistreerd: 29-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 05:14

Beste TS,

Bij ons op de faculteit in Merelbeke worden bijna wekelijks schouderarthroscopieën gedaan.
De twee kanten worden ook tegelijk gedaan.
Ook kan je bij ons fysiotherapie volgen na de operatie.
Als het niet te ver voor je is zou ik je zeker aanraden om eens contact op te nemen met onze afdeling kleine huisdieren.

eva1969

Berichten: 4052
Geregistreerd: 01-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 07:02

Hier een boxer met ook zo jong aan beide schouders ocd. Mankte aan 1 kant vreselijk en liep zelfs af en toe op 3 poten. Uiteindelijk terecht gekomen bij veterinaire specialisten, toen nog in Oisterwijk, nu in Vught. Geopereerd aan de schouder waar hij op mankte. Het vreemde was dat er tijdens de operatie en het spoelen geen grote stukken gevonden werden, enkel wat gruis. Tijdens de revalidatie heb ik de hond steeds gesedeerd met tranquigel, uiteraard in overleg met de specialist, het was anders niet te doen om een jonge boxer rustig te houden. Op deze manier kon hij ook gewoon in de mand blijven liggen. De revalidatie duurde lang, ik denk een maand of drie voordat hij weer echt oke was en ik moet zeggen dat wij daarna altijd voorzichtig met hem zijn geweest, ook qua ruig spelen met andere honden, maar we hebben hem nooit meer aan de andere schouder hoeven laten opereren want daar heeft hij nooit last van gekregen. Nu hij 8 wordt dit jaar merk ik dat hij af en toe wat voorzichtiger de bank opkomt maar dat is alles eigenlijk. Wij waren destijds, zo'n 7 jaar geleden ongeveer € 900 kwijt voor de operatie. En hoewel de oorzaak van de ocd niet terug te herleiden was, hij was de enige met ocd uit het nest, hebben we van de fokker het volledige aankoopbedrag terug gekregen. Dat vond ik zó netjes.

pateeke
Berichten: 2445
Geregistreerd: 12-05-06

Re: Mechelse herder pup met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 07:55

Mijn hond had geen OCD maar HD. We hebben hem uiteindelijk niet laten opereren omdat hij er aanvankelijk niet echt last van leek te hebben en het met wat opletten en afstemmen op wat hij aangaf ook goed te controleren was (lees wandelingen niet te lang maken, zo weinig mogelijk trappen doen enz).
Waarom een DA mogelijk afraadt om 1 schouder niet te doen is denk ik omdat ze niet altijd happig zijn om te opereren als de OCD / HD niet zo ernstig is. Een operatie houdt immers toch ook altijd een risico in.
Mijn hond is met 1 jaar geopereerd omdat hij zijn achterpoot gebroken had (net aan de kant waar hij de HD het ergste had). Hij moest zich 3 maanden rustig houden. In het begin was dat niet moeilijk want hij had veel pijn. Hij kreeg van mij wel pijnstilling maar op aanraden van de DA wat minder dan hij eigenlijk mocht hebben. Dit omdat hij dan nog wel wat pijn zou voelen en dus niet over zijn grenzen zou gaan. Verder deden we veel hersenwerkspelleykes, kreeg hij regelmatig een gevulde kong etc. Nadien zijn we begonnen met kine in het zwembad (hydrotherapie). Hij vond dat verschrikkelijk maar dat heeft wel goed geholpen om de spieren rond zijn heup terug te versterken.
Dat is sowieso iets wat je ook wel kan doen met je hond om de spieren te versterken zodat het gewricht op z’n plaats blijft.

meggiemeg

Berichten: 12411
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: gelderland

Re: Mechelse herder pup met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 08:07

Zoek eens contact met een goede dierfysio.
Wij hebben onze hond met 4½ maand al moeten opereren aan HD, 1 kant hebben we kunnen doen en de andere ging al niet meer vanwege botwoekering. In combinatie met de fysiobehandelingen kunnen we hem goed helpen, de niet geopereerde kant is mooi sterk aan het worden, er is eigenlijk geen verschil met de geopereerde kant. Zij ziet veel honden met HD en OCD, ook veel honden die niet meer geopereerd konden worden of waar eigenaren twijfelen bij operatie. Veel honden hebben baat bij een goede fysio. Het is het proberen waard om eens te horen wat die er van vinden of wat kunnen betekenen.

kiwiwitje

Berichten: 20238
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 08:13

Ocd en HD zit wel een weel groot verschil in pateeke.
2 totaaal verschillende aandoeningen.

Wij zijn laatst voor een andere orthopedische operatie naar Mol gereden. Alain berghuizen. Tot nu toe heel tevreden.

pateeke
Berichten: 2445
Geregistreerd: 12-05-06

Re: Mechelse herder pup met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 09:03

Ik zeg toch ook niet dat het hetzelfde is?
Ik deel enkel mijn ervaring met HD en hond rustig houden die langere tijd moet revalideren… en ja ik blijf er ook wel bij dat het geen kwaad kan om te starten met / raad te vragen aan een dierfysio (kine).

kiwiwitje

Berichten: 20238
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 09:43

pateeke schreef:
Ik zeg toch ook niet dat het hetzelfde is?
Ik deel enkel mijn ervaring met HD en hond rustig houden die langere tijd moet revalideren… en ja ik blijf er ook wel bij dat het geen kwaad kan om te starten met / raad te vragen aan een dierfysio (kine).

Nee maar de behandeling van ocd en hd is gewoon een complete wereld van verschil.
Om t eerste voorbeeld maar te geven, en de makkelijkste, in veel tot bijna alle gevallen is er bij HD nog veel te bereiken door meer en betere spieren te kweken omdat de spieren die gewrichtsfunctie kunnen overnemen. Bij ocd is dat niet aan de orde.

Fysio is absoluut zinvol. Maar dat gaat t ocd probleem niet oplossen.

meggiemeg

Berichten: 12411
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 09:49

kiwiwitje schreef:
Fysio is absoluut zinvol. Maar dat gaat t ocd probleem niet oplossen.
Klopt maar dat doet het bij HD ook niet, vaak kan het wel verlichting geven en een fysio heeft vaak ook tips voor de eigenaar.
Ik loop regelmatig met een dierenarts in het bos en zij kon niet zien aan onze jonge hond dat hij al HD heeft, ze zegt ook dat dat mede komt door de behandelingen van de fysio. Vaak wordt fysio onderschat bij dieren.

pateeke
Berichten: 2445
Geregistreerd: 12-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 09:52

Mijn bericht had niet de intentie om iets te zeggen over de behandeling van OCD, want daar heb ik geen ervaring mee. Behalve dan dat dierfysio wel te proberen valt voor, tijdens of na de operatie. Wat ik wel probeerde duidelijk te maken is dat het inderdaad niet eenvoudig is om een jonge hond lange tijd rustig te houden na een operatie, maar dat het wel mogelijk is als je voldoende aanbiedt om de hond mee bezig te houden. Heel wat baasjes volgen het revalidatieschema dat ze na een operatie krijgen niet 'omdat hun (jonge) hond niet zo lang rustig te houden is', maar het volgen van het revalidatieschema is uiteindelijk wel het beste wat je kan doen (lokaal is dat met een jonge hond niet zo evident) net om de revalidatie zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat was vooral wat ik wou zeggen. Immers, TS vroeg ook hoe je de periode dat de hond rustig moet blijven doorkomt.

kiwiwitje

Berichten: 20238
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 09:58

meggiemeg schreef:
kiwiwitje schreef:
Fysio is absoluut zinvol. Maar dat gaat t ocd probleem niet oplossen.
Klopt maar dat doet het bij HD ook niet, vaak kan het wel verlichting geven en een fysio heeft vaak ook tips voor de eigenaar.
Ik loop regelmatig met een dierenarts in het bos en zij kon niet zien aan onze jonge hond dat hij al HD heeft, ze zegt ook dat dat mede komt door de behandelingen van de fysio. Vaak wordt fysio onderschat bij dieren.

Niet helemaal mee eens. Goede fysio en goede spieropbouw kan wel zorgen dat een hond met HD gewoon (zo goed als) pijnvrij rond wandelt en “alles” kan doen.

Dit gaat bij OCD niet gebeuren.
Dat bedoel ik met oplossen.


Hier vaste klant, preventief, bij de fysio en een jonge hond in een revalidatie traject(ze is nog geen jaar)
Dus de waarde van fysio en benchrust/revalidatie is hier bekend. Helaas.

maitestar23

Berichten: 671
Geregistreerd: 23-10-16
Woonplaats: Meppel

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 10:01


Ayasha
Blogger

Berichten: 58708
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-03-22 10:11

Dat ga ik eens proberen maitestar. Is het onbeleefd om te vragen of hij een doorverwijzing dichter bij huis zou hebben? :o Weet niet in welke mate DA's samen werken in NL?

itamarka: hoe lang duurt zo'n operatie ongeveer? :o Mogen de honden s avonds naar huis of moeten ze 1 nacht blijven?

Aquatraining die hier genoemd wordt vindt ik zeker het overwegen waard, de hond is dol op water, maar dat mag ten vroegste al de wondes dicht zijn vermoed ik?


kiwiwitje; Mol zou nog relatief haalbaar zijn eventueel (al is het ook een eindje) dus ga die ook eens op zoeken.

meggiemeg; Hij kon nog geopereerd worden en als het kan wil ik sowieso beide schouders. Ik lees hier ook dat die soms tegelijk gedaan kunnen worden? Maar een dierenfysio ga ik ook eens uitzoeken ivm zijn revalidatie. :j


eva: Ik zou op zich beide kanten willen ivm artrose.. Wij hebben van de fokker een pup gekregen uit een ander nest. (we mochten kiezen, pup of aankoopbedrag maar de combinatie die hij toen had zitten wilde mijn man al een pup van voor we deze hond gingen halen, alleen ging hij die normaal niet meer maken. Door omstandigheden heeft hij dat nu dit jaar toch gedaan dus er loopt hier nu een smurf bij rond. :+)
Ik kan het niet met 100% zekerheid zeggen maar onze hond lijkt ook de enige te zijn helaas, zijn volle broer komt op training (is wel 10cm kleiner dan hem) en heeft geen zichtbare problemen maar zal ook pas in juni op de foto gaan en dan weet je het natuurlijk pas zeker. Maar onze pup is iig de enige die zichtbaar last kreeg. Hij is toen ook van de pupie brok af gehaald omdat groeipijnen ook mee kunnen spelen. Daarom raadde de DA aan om hem gewoon volwassen voer te geven.

Pandora2
Berichten: 20240
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 10:25

Ik zou zeggen, pleeg een belletje naar Paul Debaerdemaeker uit Moerbeke. ( DBP Veterinary Services ).
Samen met zijn vrouw en dochter doen ze paarden. Hijzelf doet ook chirurgie kleine huisdieren op free lance basis. Dus de operatie kan bij je eigen DA gebeuren.

Voor de paarden is deze praktijk mijn ' noodboei ' als de rest het niet meer weet :D

maitestar23

Berichten: 671
Geregistreerd: 23-10-16
Woonplaats: Meppel

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 10:38

Ayasha schreef:
Dat ga ik eens proberen maitestar. Is het onbeleefd om te vragen of hij een doorverwijzing dichter bij huis zou hebben? :o Weet niet in welke mate DA's samen werken in NL?


Nee hoor, dat heb ik hem ook gevraagd. Wij gaan altijd naar hem toe om de honden te laten testen op PL voor het fokken. De laatste heeft helaas graad 2/3 en zal waarschijnlijk later een operatie nodig hebben. Aangezien het voor ons ook een flink stuk rijden is heb ik hem ook gevraagd om een goede in bij ons in de buurt die dat ook zou kunnen.

viphorse

Berichten: 1563
Geregistreerd: 28-07-09
Woonplaats: Oss

Re: Mechelse herder pup met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 11:19

Onze hond is de eerste keer geopereerd door Alain Berghuysen erg kundige man . Keren erop door Maarten Kappen zitten qua afstand niet ver van elkaar .

kimmie261

Berichten: 19372
Geregistreerd: 30-03-04
Woonplaats: duitsland

Re: Mechelse herder pup met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 11:36

Een jaar of 7 geleden is 1 van mijn honden aan OCD in zijn schouder geopereerd ( door zijn moeder omver gelopen al pup en daarbij een stukje bot los gegaan) deze is dmv een arthroscopie verwijderd, hij heeft toen een week of 3 aan de lijn mee gewandeld en daarna gewoon weer los mee met de groep, ik heb hem een poosje niet te wild laten spelen, ip krijgen ze alsnog artrose van de operatie zelf, maar hij is nu 8 jaar en nog nergens last van, ik vond het een niet spannende operatie en revalidatie eigenlijk...

pateeke
Berichten: 2445
Geregistreerd: 12-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 11:41

Aquatraining kan bij mijn weten idd pas als de wonden voldoende geheeld zijn en DA aangeeft dat het mag. Bij mijn hond was dat zo’n 3 maanden na de operatie aan zijn gebroken poot (is natuurlijk een heel andere operatie, hond heeft ook tijd in de gips gezeten toen dus mocht hoe dan ook niet nat worden.
Wij hebben die hydrotherapie gedaan bij het waterhof. Hoewel mijn hond dat dus echt niet fijn vond, was dat wel een goede ervaring. Ik ken nog iemand wiens hond daar gerevalideerd heeft met een totaal ander probleem en die was ook erg tevreden.

Ayasha
Blogger

Berichten: 58708
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-03-22 11:43

kimmie261 schreef:
Een jaar of 7 geleden is 1 van mijn honden aan OCD in zijn schouder geopereerd ( door zijn moeder omver gelopen al pup en daarbij een stukje bot los gegaan) deze is dmv een arthroscopie verwijderd, hij heeft toen een week of 3 aan de lijn mee gewandeld en daarna gewoon weer los mee met de groep, ik heb hem een poosje niet te wild laten spelen, ip krijgen ze alsnog artrose van de operatie zelf, maar hij is nu 8 jaar en nog nergens last van, ik vond het een niet spannende operatie en revalidatie eigenlijk...

Artrose is dus eigenlijk onvermijdelijk?
Zou het helpen om hem preventief iets te geven daar tegen (supplementen)

pateeke
Berichten: 2445
Geregistreerd: 12-05-06

Re: Mechelse herder pup met OCD

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 11:55

Ja, je kan supplementen geven. Ik gaf vroeger kynosil, maar dat zou niet meer bestaan…
Daarna heb ik pilletjes gegeven wat min of meer hetzelfde zou doen, maar daar weet ik de naam niet meer van.

pateeke
Berichten: 2445
Geregistreerd: 12-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 11:59

Laatst bijgewerkt door pateeke op 30-03-22 12:03, in het totaal 1 keer bewerkt

boyca
Berichten: 1121
Geregistreerd: 14-12-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-22 12:00

Ja dat gaat zeker helpen.
Hier ervaring met ocd in de elleboog. Eerste hond is geopereerd aan beide ellebogen en na rust weer rustig opgebouwd. Was ook een grote rottweiler. 2e hond kreeg t ook en ben toen ook geholpen door de fokker en die heeft zijn operatie betaald. Had het ook in 2 poten maar van de andere nagenoeg geen last en is ook aan deze niet geopereerd. Als hij wel last had bleef hij staan met dat poot in de lucht en moesten we even masseren. Dan even een dag rustig aan en dan kon die weer.
Ik heb zelf wel supplementen gegeven voor de artrose. Ik ben zelf erg fan van de groenlipmossel.
Ik wens je heel veel wijsheid en beterschap met je kanjer.

Ayasha
Blogger

Berichten: 58708
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-03-22 12:01

Hij krijgt nu op aanraden van de DA flexadyn, ik weet niet of dat een goed/het beste supplement is voor hem? Ik sta open voor eventuele betere supplementen. In die flexadyn zit oa groenlipmossel dacht ik.