Angstige kat buiten

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Oskarrino
Berichten: 820
Geregistreerd: 22-08-13
Woonplaats: Alkmaar

Angstige kat buiten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-03-22 14:43

Wij hebben 2 lieve katten van +-11 maanden oud. We laten ze sinds een week rustig wennen in de tuin! De tuin is niet afgezet.

Ik wil ze liever NIET buiten. Er zijn er vorig jaar 2 aangereden binnen een maand dus in mijn ogen is het klaar. Ik woon nog thuis en het zijn de katten van mijn moeder, die ze WEL buiten wilt.

1 kat is gigantisch angstig en liep dus onder de poort door, gelijk in blinde paniek. Ik proberen te roepen, maar de angst nam over en heeft in paniek over muren geprobeerd te springen (lukte gelukkig niet). Uiteindelijk liep hij een tuin in waar mensen aan het werk waren. Ik heb hem daar al hijgend en in paniek onder een BBQ vandaan gevist en mee naar huis genomen. Eenmaal binnen voelt hij zich weer oké.

In mijn ogen? Dit ging net goed. Beestje had een paniekaanval en wie weet wat er wel niet allemaal had kunnen gebeuren. Ik blij dat hij niet kwijt is en weer veilig binnen.

Mijn moeder wilt echt het weer opnieuw proberen :+ Ik ben als de doods dat hij kwijt raakt en weer in paniek schiet. Hij houdt niet van tuigjes en raakt dan ook in paniek. Iets met een slecht gesocialiseerd kitten :+

Kortom; hoe kan hij buiten in de steeg wennen, zonder dat hij in paniek schiet en kwijt raakt? Tuurlijk kan ik binnen nog met een tuigje oefenen oid, maar liever niet.... Tuin afbakenen zodat hij in de tuin blijft vind ik ook een goed idee, maar mijn moeder niet want ze zegt dat het niet werkt en "lelijk" is.

Of tips mijn moeder over te halen dit lieve dier gewoon binnen te laten mag ook ;( Ik weet niet goed wat ik hiermee moet :(

Oskar <3


poes

Berichten: 25723
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Re: Angstige kat buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-22 14:46

Wat is de reden dat je moeder ze per sé buiten wilt?
staat ze open voor verschillende soorten van afbakenen? Ren/elektrische halsband/tuin afzetten?

Ga iig rustig met haar zetten en uit je bezorgdheden. Met twee overreden katten zo kort geleden is je angst zeer gegrond...

"I say the forces of this planet all were bound in this cat" (Zita Swoon)

nafkedemi

Berichten: 1314
Geregistreerd: 31-07-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-22 14:47

Denk dat er niks anders op zit dat de kat rustig aan een tuigje in de tuin te laten wennen.desnoods meelopen om ook aan de omgeving buiten de tuin te laten wennen.

floorsil

Berichten: 2645
Geregistreerd: 22-10-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-22 14:49

Ik heb onze kat altijd eerst in een grote bench buiten gezet( evt net grote doek een stuk overheen). Vervolgens aan een tuigje buiten gelaten zodat die eerst kon snuffelen en alles eens rustig kon bekijken. Daarna soort van wandelen door de tuin en pas daarna los en samen rondje door de tuin. Vaak ging die daarna wel weg en hielt ik mijn hart vast. Masr tot nu toe ging dat steeds goed.

Gee
Berichten: 177
Geregistreerd: 03-04-12

Re: Angstige kat buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-22 11:53

Ik heb ook zulke katten op dit moment. Nu is mijn tuin afgesloten. Ze kunnen er wel uit en in, maar moeten dan over de 1.80 hoge schutting. (Een derde kat van mij doet dat ook al)
Ik ben begonnen door de tuindeur open te zetten. Uiteindelijk was er een nieuwsgierig genoeg om op eigen houtje op onderzoek uit te gaan. Zelf stond ik achterin de tuin met bemoedigende woorden. De eerste week kwamen beide katten niet verder dan de eerste paar meters en zoefden ze bij elk geluid terug naar binnen. Dat is dus belangrijk: terugweg vrij houden! Ze moeten terug de veilige omgeving in kunnen.
Als ze wel buiten zijn, loop ik op een gegeven moment naar binnen en rammel met een bijna leeg bakje met wat harde brokken en roep ze. Zodra ze binnen zijn, krijgen ze wat als beloning.
Dat doe ik nu sinds 3 weken en intussen is het zo, dat als ik naar binnen loop, de katten al vanzelf volgen.
Het zijn nog steeds geen helden, maar ze durven nu wel buiten de tuindeur in het zonnetje te gaan liggen.
Het zal dus een kwestie van oefenen zijn en geduld hebben.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: xSabineW, YandexBot en 46 bezoekers