Hulphonden veteranen met PTSS ervaren niet meer stress dan huishonden

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
janouk
Blogger

Berichten: 17851
Geregistreerd: 18-04-06

Hulphonden veteranen met PTSS ervaren niet meer stress dan huishonden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-02-22 14:35

Mijn Labradors Mad Max en Baloe hebben meegedaan aan dit onderzoek als huishond controle testgroep om te onderzoeken of hulphonden voor PTSS veteranen meer stress ervaren.
Deze hulphonden doen zulk geweldig werk.❤️ En het stress onderzoek was om te kijken of deze honden in het werk teveel stress ervaren. En gelukkig is dat niet het geval. Honden welzijn.


https://www.uu.nl/nieuws/hulphonden-van ... huishonden


Hulphonden die veteranen met posttraumatische-stressstoornis (PTSS) begeleiden, ervaren niet meer stress dan huishonden. Dat blijkt uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

De onderzoekers vergeleken de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het haar van honden bij elf hulphonden en negentien huishonden. Er blijkt geen verschil te zijn in de hoeveelheid cortisol, wat erop duidt dat de hulphonden uit het onderzoek niet meer stress ervaren dan gewone huishonden.

Altijd alert
Een hulphond is vaak van grote waarde voor veteranen met PTSS. Over hoe dat precies werkt is echter weinig bekend. Met het project V-PWR willen onderzoekers daar meer inzicht in krijgen. Ze onderzoeken zowel het effect op de veteranen als op de hulphonden. Hulphonden zijn getraind om mensen te assisteren en moeten 24/7 alert zijn, ook ’s nachts. Ze moeten dan bijvoorbeeld ondersteuning bieden als een veteraan tijdens het slapen een herbeleving heeft. Tot nu toe was niet duidelijk of de honden stress ondervinden van het assisteren.

Stresshormoon cortisol
Het lichaam maakt constant cortisol aan, maar in stressvolle situaties veel meer dan gemiddeld. De hoeveelheid cortisol kan daardoor worden gebruikt als een graadmeter voor de ervaren stress. Cortisol kan in verschillende lichaamsstoffen gemeten worden, waaronder bloed, speeksel, urine en haar. In het onderzoek is de hoeveelheid cortisol in het haar onderzocht. Daarin analyseerden de onderzoekers hoeveel cortisol er gemiddeld aanwezig was in de afgelopen twee maanden.

Meer onderzoek
Verder onderzoek moet uitwijzen waarom er geen verschil is in stressniveau tussen de twee groepen honden en of dit ook aanhoudt over langere tijd.

Femke_Tweety @ [BB] Gaaf onderzoek naar welzijn hulphonden voor PTSS

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen


Azmay

Berichten: 17990
Geregistreerd: 01-01-09
Woonplaats: Geldrop

Re: Hulphonden veteranen met PTSS ervaren niet meer stress dan huishonden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-22 14:42

Ik vind het goed dat hier onderzoek naar gedaan word, maar als ik kijk naar hoe dit op is gezet valt er nog een boel verbetering te behalen zo te zien :o

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Floemii, Googlebot en 133 bezoekers