Hondejas 24/7

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

 
 

Laibadji

Berichten: 1537
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-21 09:35

Dag medebokkers,

Sinds augustus hebben wij een 2e hond er bij. Geweldig diertje, een boerenfox. Lief, aanhankelijk, slim... Echt een toppertje nog geen dag spijt van gehad. Ons Lily, want zo heet ze, leeft samen met Corra onze border collie. 8 poten op 1 buik zijn ze geworden. Geweldig om te zien. Daarnaast leven ze samen met onze 2 katten, eigenlijk 16 poten op 1 buik dus. :D :D

We hebben de paarden aan huis en wonen op een groot stuk land. Dus onze honden zijn geen binnenhonden maar leven buiten. Onze border collie is dat al 10 jaar gewoon en heeft er ook geen problemen mee. Haar dikke vacht zorgt er voor dat ze weer en wind kan doorstaan. We merken echter op dat ons Lily hier veel minder weerstand tegen heeft. Logisch aangezien haar vacht anders is dan deze van Corra de border. 's Nachts slapen de honden in hun bench in de stal. Ieder zijn eigen plaatsje. Voor Lily een heel gezellig hok met veel dekens en een zeer warme kattenmand/ hol/ overdekte wollen slaapmand. Ze vindt het heerlijk.

Overdag echter merken we vaak op de Lily koud heeft. We hoopten dat ze, wanneer ze het koud heeft, zich in de stal in het stro of in haar warme bench zou leggen. Echter is Corra het gewoon om aan onze achter deur onder het afdak te komen liggen en Lily volgt. Ik heb hier ook al een warme overdekte mand gezet, dekens gelegd... dit helpt niet omdat Lily deze ook gebruikt als speelgoed en ze overal op de hof gaat leggen waardoor deze doorweekt raken en hun nut verliezen. (Van het materiaal in haar bench blijft ze af)

Deze ochtend zag ik ook weer aan Lily dat ze toch wel koud had. En dat is jammer.
Had zij onze enige hond geweest dan zouden we er over durven nadenken om haar in huis te nemen maar nu vinden we dat niet eerlijk naar onze andere hond toe. Daarom speel ik met het idee om haar eventueel een jas te kopen maar ik twijfel hierover.

Waarom:

1) Gaat dit niet beginnen schuren op de duur?
2) Gaat dat haar eigen innerlijke verwarming niet ontregelen?
3) Ze lopen hier op een groot terrein en zijn nogal avontuurlijk aangelegd, gaat dat niet hinderen of te nat worden? (Ze speelt graag in de natte weide en dergelijke)

Het kan ook zijn dat ik het vermenselijk. Als ze speelt en rondloopt voelt ze zich wel redelijk ok maar ze slaapt ook veel. En je voelt ook dat haar oortjes en lijfje niet zo warm hebben en dat is niet ok.

Dus zijn er mensen die hun hond de hele winter door een jas aan doen? Of wat zijn jullie ideeën?


mvdende

Berichten: 4468
Geregistreerd: 14-12-08
Woonplaats: Ossendrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 10:04

Heb je Lily vanaf pup? Want dan is ze nu hoogstens 5 maanden oud...

Of is ze een herplaatser?

In dat laatste geval is de kans dat ze altijd als huishond geleefd heeft heel groot.

En daarnaast is een boerenfox niet echt het ras wat een goede vacht ontwikkeld tegen de koude.

En als beide honden tegen de achterdeur gaan liggen, willen ze misschien gewoon gezellig binnen? De Border is buiten wonen gewend, maar ik ken borders eigenlijk juist als honden die graag samen zijn met hun baasje.


Wat je nog kan overwegen als je ze écht buiten wil houden, is een kuiken infrarood lamp ophangen in zowel de schuur als in het buitenhok bij de achterdeur.

In de schuur zou ik dan de grootste mogelijke bench neerzetten met de lamp aan de éne kant en een "koude" plek aan de andere kant van de bench zodat Lily zelf kan kiezen.

Ook is het belangrijk dat je nu goed veel voert. Je kan extra hoeveelheid voeren, of over meerdere momenten verdelen.

Een jasje zou ik niet doen. Óók de waterdichte variant is alleen aan de buitenkant waterdicht, niet van binnen.

Als ze in een plastic gaat spelen of gaat liggen rollen, dan wordt de binnenkant nat en krijgt ze het nog véél sneller koud.

Laibadji

Berichten: 1537
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-21 10:50

De boerenfox is een pup dus inderdaad nog jong. Zij kent het ook niet om binnen te zijn. Waar zij geboren is was eigenlijk te vergelijken zoals bij ons. Ze is geboren en opgegroeid in een paardenstal.
De border is gewoon van buiten te zijn. Ikzelf ben heel veel buiten en heb heel veel contact met de dieren. Ik doe coaching met de dieren waardoor we heel fijne mooie momenten samen doorbrengen.

De dieren komen sowieso niet binnen. Ook de katten blijven buiten en zijn erfkatten. Wat voeren betreft hou ik rekening met hun energiehuishouding.

Een infrarood lamp heeft lange tijd gebrand. Zeker toen ze nog een heel stuk kleiner was. 's Nachts heeft ze het niet koud en is ze heel opgewekt. Ze kan daar slapen in een mooie gewatteerde overdekte mand die in de bench staat tussen heel veel dekens. De stal is ook warmer dan buiten. (Stal is grote hangaar met 4 boxen en nog grote hooi opslag)

Jouw bezorgdheden omtrent de jas kan ik volgen en dat houdt mij ook tegen.

FrNo

Berichten: 2891
Geregistreerd: 14-08-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 11:12

Misschien gewoon een jasje kopen en aandoen met de koude, gure dagen en kijken hoe ze het er op doet. Of aandoen zodra je ziet of denkt dat ze het koud gaat krijgen. Bv als je weet dat er rustige momenten zijn, zoals het buiten wachten als jullie binnen zijn.

Je moet doen wat je niet laten kan en laten wat je niet kunt doen.

Ashkerlon

Berichten: 2561
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Roeselare (West-Vlaanderen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 11:22

En zo'n pvc warmteplaat (https://dierencompleet.nl/product/pvc-warmteplaat/) in een geïsoleerd hok, vlakbij de achterdeur? Is dat geen optie? Die verbruikt denk ik minder dan een lamp, minder brandgevaar ook, en met de plaat kan ze moeilijk gaan slepen. Eventueel kan er nog een dekentje of iets anders boven op.

Dan kan ze zich wel gaan nestelen als ze het koud heeft. Eventueel de plaat aansluiten op een timer, of zelf manueel aan zetten als het te koud is.

A horse is not a trend or a fashion statement,
it is a commitment, a companion, a responsibility.

Anna79

Berichten: 2504
Geregistreerd: 30-11-15

Re: Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 11:27

Ik zou eens naar een goede dierenwinkel gaan voor advies en jasjes te passen. Hurrta heeft hele goede jassen voor alle weersomstandigheden en ook met een hele goede pasvorm, daar zou je eens naar kunnen kijken.

sterregoud
Berichten: 892
Geregistreerd: 09-05-10

Re: Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 11:40

Ik denk dat 24 / 7 uur een jas aan niet gaat werken ivm schuurplekken op het hondenlijfje. Hetbis wel lastig want een boerenfox is niet een hond die zichzelf makkelijk warm houdt.
Misschien toch ook voor overdag een warme plek creëren.

ElineS
Berichten: 5507
Geregistreerd: 10-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 11:49

Ik snap niet zo goed dat je een hondenras hebt gekozen met korte vacht en haast geen onderwol om 24/7 buiten te houden. Daar zijn ze gewoon niet het ras voor.

Een warmte plaat kan helpen, of een andere warme plek, maar als hij daar zelf niet in gaat, helpt dat natuurlijk niet, en voor buiten rondlopen heeft dat ook geen effect. Maar 24/7 een jasje om is ook geen optie. Als dat jasje nat of vies word dan werkt het averechts. Hij kan er ook in vast komen te zitten met pootjes etc, dus een jasje zonder toezicht om houden lijkt me ook niet handig.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 32349
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 11:56

Een jas bij dat type hond dag en nacht zonder toezicht is vragen om ellende. Mijn kruising russel (zelfde maatje hond) maar ook mijn vorige parson jack russel werken en werkten zich gegarandeert in de problemen met een jasje. Mijn parsonndame kon flauw vallen van de kou gewoon.

Mijn kruising nu kan wat beter tegen de kou maar zonder fatsoenlijke vacht en een klein lijfje is het vragen om problemen zonder fatsoenlijk warme ruimte zonder de 10 graden maar een jasje komen ze mee in de knoop. Mijn oude dametje is met 15 inmiddels wat minder spartelig maar ze zit toch regelmatig met wandelen vast met haar jasje of een poot er door of wat ook. En dan ben ik er zelfs bij.

De hond die jullie nu hebben is in mijn ogen gewoon niet geschikt voor permanent buiten leven :n

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo Dag oude man

Laibadji

Berichten: 1537
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-21 12:56

Ze leeft niet permanent buiten. Ze heeft een grote stal van 20m op 10m (waar de boxen ook zijn van de paarden) met dik stro en hooi om in te liggen. Een bench met zeer comfortabel overdekt wollenmandje met dikke dekens en mogelijkheid van warmte lamp. Het enige wat wij niet doen is ze in huis nemen. Dat vinden we niet kunnen ten op zichte van de andere hond. Als deze komt te overlijden dan willen we hier over nadenken maar niet nu. De hele dag in de garage vind ik ook sneu want daar valt ook niets te beleven en is het donker.

De mama en papa zijn ook buitenhonden en hier zijn geen problemen mee. Hondjes zijn dat gewoon. Daarnaast ken ik nog veel andere paardenhouders met Jack Russels of boerenfoxen die hun honden op dezelfde wijze houden. Niet in huis maar wel mogelijkheid tot warme stal.

Het weer is hier nu bagger. Nu is ze dus wijselijk in de stal gegaan en is haar border collie vriendin meegegaan. Ze ligt in het dikke stro te slapen op 0,5m van onze kat.

En ja ik zie de honden genoeg. Dagelijks gaan we 2x wandelen, alle coachings zijn samen met de dieren wat ook heel wat uren per dag is en als ik de paarden doe ben ik ook met de hondjes bezig. Ze is ook goed gesocialiseerd en kent heel wat commando's.

De bezorgheden omtrent het jasje ga ik 100% mee akkoord. Dat zijn ook mijn bezorgdheden. Het is fijn om deze ook van jullie te horen. Ik zou anders al snel in de auto zitten om haar alles te halen wat ze nodig heeft.

sterregoud
Berichten: 892
Geregistreerd: 09-05-10

Re: Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 13:01

Fijn dat ze de stal is ingegaan en slaapt in het stro.

Hoe doe je dat met de warmtelamp ? Is dat voor vorstperioden?

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 32349
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 13:04

In stal of buiten is voor mij buiten leven. Geen volledig warmere ruimte binnen. En ik blijf erbij ze hebben de vacht en het lijfje er niet voor om zonder verwarming of jas continue buiten te blijven bij lagere temperaturen. Dat de ouders het ook hebben moeten doen kan zijn maar dat wil niet zeggen dat ze het aangenaam hebben gehad. :n

Zeker als er een andere hond is die de warmte niet opzoekt en ze toch uit instinkt samen blijven is het geen fijne oplossing in mijn ogen.

Helaas meerdere keren (oa mijn twee eigen honden) maar ook van anderen gehoord. Ze komen snel in de problemen bij te lage temperaturen.

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo Dag oude man

Laibadji

Berichten: 1537
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-21 13:05

Ja als het echt begint te vriezen/ sneeuwen gaat deze zeker aan. s'nachts heeft ze het comfortabel. Ze heeft echt een knus en warm huis waar ze altijd in terecht kan. Indien het s'nachts toch te koud blijkt verhuisd ze 's nachts wel naar de garage. We willen echt wel goed doen. Enkel in huis doen we niet.

Popstra

Berichten: 10254
Geregistreerd: 21-06-08

Re: Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 13:13

Ik heb zelf 5 honden waarvan 2 het stervens koud hadden de laatste weken. Deze woonden ook buiten en hebben een hok in de schuur waarvan de deur op een kier staat waardoor ze in en uit kunnen. Ik deed ook fleece jassen aan maar in deze wintermaanden heb ik ze lekker allen in de bijkeuken want vind het echt sneu als ik een hond zie rillen. In het voorjaar kunnen ze weer buiten.

Ladybird
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 17936
Geregistreerd: 15-06-09
Woonplaats: Wakkerdam

Re: Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 13:19

Ik denk dat je het antwoord zelf al geeft. Er over nadenken hem/haar in huis te laten. DAt is niet zielig tegenover de andere hond. Dat is eerder en menselijke gedachte. Die andere hond is dat ook helemaal niet gewent en zal je daar geen plezier mee doen gok ik zo maar.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 32349
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 13:23

In huis is dan in een garage? Is dat dan voor de hele dag (overdag kan het ook te koud voor ze zijn) of alleen s nachts en met aandacht? En is deze verwarmd dan ook? Misschien minder koud maar of heteen hondvriendelijke oplossing is kwa aandacht weet ik ook niet. -O-

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo Dag oude man

Freekieee

Berichten: 980
Geregistreerd: 19-09-13
Woonplaats: Borculo

Re: Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 13:35

Ik zal als jasje zijnde dan naar Hurtta kijken.
Erg mooie en goede jassen zijn dat.

Goedenmiddaghhh

mvdende

Berichten: 4468
Geregistreerd: 14-12-08
Woonplaats: Ossendrecht

Re: Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 14:36

Warme stal..

Hoe warm is het in die stal overdag?

Een Boerenfox heeft Draadhaar en dus weinig ondervacht.

Ik heb hier een staande Draadhaar en die heeft het bij temperaturen onder de 17°c gewoon koud! Zelfs onder een dekentje met jasje aan! Meerdere malen dat hij s'nachts lag te rillen in de tent terwijl hij tóch een dikke winterjas aan had.


Hoe weet je zo zeker dat Lily het s'nachts niet koud heeft? Want dekens isoleren, maar er moet wél voldoende warmte zijn in het lichaam om het holletje te kunnen verwarmen.

Als ze sochtens wakker wordt en uit haar bench komt, voelt ze dan helemaal warm aan? Oortjes goed warm? Ze moet niet lauw zijn, echt warm. Honden hebben een normale temperatuur van tussen de 38-39°c.

Als ze lauw aanvoelt, kan je er zeker van zijn dat ze het koud heeft gehad!

Honden laten dit niet snel merken, als je niet tegen ze aan ligt, dan heb je het haast niet door dat ze zachtjes liggen te rillen.

Tijdens het kamperen meerdere malen niets aan Skip te zien, maar hij lag wél heel zachtjes te rillen. Mijn dekbed over hem heen gegooid en binnen een halve minuut ging het rillen over in diepe ademhaling van een diepe slaap.


Ik zou een minimaal 120cm bench neerzetten in de schuur en gewoon vanaf nu iedere avond de warmte lamp erop. Zodat Lily zélf kan kiezen of ze onder de lamp gaat liggen of in haar holletje kruipt.

EmptyWords

Berichten: 9513
Geregistreerd: 27-02-08
Woonplaats: Rheden

Re: Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 15:07

Er zijn zeker jassen die 24/7 aankunnen. Veel windhonden hebben het ook vaak koud.

Kijk eens naar de pomppa jumppa. Er zijn ook neopreen jassen. Helemaal als je zelf wel veel thuis bent kun je altijd nog even de kas uitdoen of wisselen.

Een pup is aan.het groeien, dus dat gaat van haar vermogen om zich warm te houden af. Je kun haar hier prima mee helpen

Beauty is as beauty does [o]

[MWS] paardrijden en overgewicht.

Brainless

Berichten: 27406
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 15:09

mvdende schreef:
Een Boerenfox heeft Draadhaar en dus weinig ondervacht.

Een boerenfox heeft (meestal) gewoon een lichte gladde vacht (zoals een Jack Russel) en amper haren aan de poten en buik.

Sommige mensen worden totaal niet gehinderd door enige vorm van intelligentie.
;)

yarkayunda
Berichten: 751
Geregistreerd: 08-12-13
Woonplaats: Ell

Re: Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 16:16

Een mevrouw waar ik eerst altijd paard reed had een hondje die altijd werd geschoren. Het hondje ging ook altijd mee naar de paarden en had dan ook hele dagen het jasje aan. Misschien zou je het jasje 's ochtends aan kunnen doen en 's avonds en met wandelen bbijvoorbeeld weer uit?

trotse eigenaar van Yarka, Lilli en Jacky
Ig: @connected.horsemanship

Anna79

Berichten: 2504
Geregistreerd: 30-11-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 17:17

Een jasje als de pompa jumpa zou ik zonder toezicht wel aandurven. Jullie staan er toch ook niet de hele dag bij met paarden die dekens ophebben?
Voor andere modellen moet je even kijken hoe het zit qua riempjes en dingen of het veilig is. Nadeel van de pompa jumpa is dat ie niet waterdicht is, maar wel een fijn model en ideaal bij droog weer en vorst. Afbeelding (tuigje hoort er uiteraard niet bij)

Lukasje
Berichten: 9105
Geregistreerd: 06-01-15

Re: Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 18:07

Goh, die jas 24/7 zou ik niet durven …

Heb je in de stallen geen zadelkamer, een kleinere kamer bedoel ik eigenlijk, die je een beetje kan bijwarmen? Een garage, bijkeuken, … waar ze via een hondenluik in kan?
Voor het plekje aan de buitendeur werken met warmwaterkruiken, dat blijft redelijk lang warm, toch langer dan bv een kersepitkussen. Of, een warmtekussen van SnuggleSafe?

Uiteindelijk is ze toch nog maar puppy. Ik vind het wel sneu dat ze koud lijdt. Ze kan zichzelf niet warm houden, dat is niet oke. En het is in een stal wel warmer dan buiten maar wanneer het straks streng vriest, is het ook daar heeeel erg koud.

Don't take anything for granted

Mindim

Berichten: 18862
Geregistreerd: 02-04-06
Woonplaats: Drenthe

Re: Hondejas 24/7

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 18:21

Zorg dat ze nu niet bij de achterdeur kunnen gaan liggen ten eerste.

Verder snap ik niet dat je een boerenfox als buitenhond houdt. Een paardenstal is gewoon koud voor de hond, ondanks alle dekens.
Waarom geen hond met een behoorlijke vacht als je ze niet binnen wilt hebben?

xSCWx

Berichten: 6293
Geregistreerd: 21-02-07
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 18:24

Ik vind het niet eerlijk tegenover een kort haar om hem met deze temperaturen buiten te laten lopen. Ze zijn er gewoon niet voor geschikt, punt. Had je geen binnen hond willen hebben dat had je een (lang) Stokhaar moeten nemen zoals jullie border collie. Dit is natuurlijk niet eerlijk tegenover de hond wat jullie nu doen.

No-one has ever gone blind from looking at the bright side of life ~ La Vie en Rose 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: mirriezz, Rainer, Salouka en 80 bezoekers