Zieke cavia... wat nu?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Ilse_123

Berichten: 3871
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Zieke cavia... wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-07-21 07:42

Ik moet even mijn ei kwijt...

Ik heb een aantal cavia's, waaronder Hertog Jan.
Hertog Jan is nog niet zo oud, ongeveer 1,5. Hij typeert zich omdat hij nogal lui en onhandig is :+ . Hij is erg knap en heeft al voor een aantal knappe nakomelingen gezorgd. De cavia's leven buiten in een ruim verblijf waar ze met behulp van trapjes ook naar een groot buiten gedeelte kunnen. Hertog Jan snapt alleen niet hoe trapjes werken dus die heeft een speciaal balkon gekregen :') .

Helaas vond ik de Hertog een paar weken geleden met een verdikt oog. Het viel nog nauwelijk op, maar aangezien ik het niet vertrouwde ben ik ermee naar de dierenarts gegaan. Hij at nog goed en scharrelde vrolijk rond. Aardige dierenarts, zalfje meegekregen om zijn oog vochtig te houden mocht het nog dikke worden (waardoor het niet kan sluiten) en om een eventuele ontsteking tegen te gaan. Waardoor het dikker werd is niet echt te zeggen. Ook met haar het erover gehad dat als het echt dikker wordt er niet echt veel opties voor de Hertog zijn.

Nou, ik zalven, Hertog bleef het goed doen, maar dat oog werd slechter en slechter. Ondanks het zalven werd het dikker en begon het uit te drogen. Vorige week begon hij ook slechter te eten. Hij eet nog wel, maar niet zoals hij normaal deed (namelijk alles en veel). Nu liet hij zijn verse gras staan en wilde hij alleen nog een beetje brokjes en witlof knagen, maar ook minder dan normaal. Ik ben hem aan het bijvoeren met havermout en tarwegraspap. Aangezien ik niet wilde afwachten tot hij op het punt komt dat hij zielig in een hoekje gaat zitten verpieteren (wat cavia's doen als ze zich echt niet lekker voelen) heb ik de dierenarts gebeld om te overleggen over euthanasie. Mevrouw aan de telefoon begreep het verhaal en vond het een goede optie.
Het is heel zonde en sneu, maar dat oog wordt niet beter, kan niet meer dicht en rot bijna zijn kas uit, dat kan vanaf hier alleen maar slechter worden.

Dus ik vorige week Hertog mee naar de dierenarts. Ik voelde me naast gewoon rot over de situatie ook wat schuldig dat ik zolang had afgewacht, want zijn oog zag er toen echt al heel erg slecht uit.
Andere vrouw, gaf aan dat ze nieuw was in de praktijk, prima. Ze haalt Hertog uit zijn reismand...en wilt hem niet laten inslapen. Hij reageert namelijk nog goed en hij is nog goed op gewicht. Dus ik uitgelegd dat hij nu nog wel oké is, maar dat hij minder eet en dat dit natuurlijk niet goed kan gaan.
Begint ze allereerst een heel verhaal hoe konijnen goed kunnen leven met problemen aan het oog (ik plaats geen foto van het oog, want het ziet er echt heel erg onsmakelijk uit) en dat het zonde is om een jong gezond dier in te laten slapen vanwege een oogprobleem.
Daarna begon ze nog over dat het mogelijk een genetisch probleem is, haalde als voorbeeld de Manx katten erbij. Dat is natuurlijk een extreem voorbeeld. Hertog heeft een vrij veelkomende kleurslag dus als er genetische oogproblemen aan verkleeft zaten dan was dat natuurlijk allang bekend. Maargoed, niet fout om te proberen het probleem te achterhalen.

Omdat ik snap dat het ook sneu is heb ik de kosten voor operatie opgevraagd... 300 euro. Ik snap echt dat mensen dat er voor over hebben, maar ik persoonlijk niet. Daarnaast gevraagd wat dan de risico's waren om een cavia (die zich al niet top voelt) te opereren, dat was toch wel 1 op de 30 dat ze het niet halen. Juist. Oftwel, ik kreeg hem weer mee naar huis met het advies het aan te kijken, want voor hetzelfde geval heeft hij er geen last van. Of ik moet maar nadenken over opereren. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik mezelf niet goed kon verwoorden omdat ik een beetje flabbergasted was en het natuurlijk in het algemeen geen leuke situatie was.

Nu zit ik dus met een cavia die steeds minder eet, maar wel op gewicht blijft omdat ik hem blijf bijvoeren. Hij zit in zijn hoekje, maar als er iets gebeurt gaat hij wel aan de wandel, dus hij reageert inderdaad nog wel oke.
Maar al met al zit ik dus te wachten tot hij dermate achteruit gaat dat de dierenarts hem slecht genoeg vind om hem te laten inslapen. Terwijl ik het eigenlijk onethisch vind om dat moment af te wachten.

Dus... wat nu? Ik zit te twijfelen om de praktijk te bellen en te vragen om een andere dierenarts, maar ik wil ook niet onaardig zijn tegen deze dierenarts, tenslotte is het best oke om te weigeren dieren in te laten slapen... alleen niet in dit geval. Of zit ik zo fout en moet ik gewoon extra zorg blijven bieden om hem te ondersteunen? Hij zit momenteel alleen omdat anders de rest alles van hem opeet, maar ik denk dat als ik nu een vriendin bij hem zet hij direct aan het pruttelen en versieren slaagt, dus wat dat betreft voelt hij zich nog wel goed genoeg.

vierhoef
Berichten: 182
Geregistreerd: 08-08-20
Woonplaats: NL

Re: Zieke cavia... wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 07:58

allereerst, wat een moeilijke situatie.

ik zou naar een andere praktijk gaan, daar je verhaal doen en kijken hoe zij reageren. jij kent je cavia het beste, dus als jij zegt dat zijn kwaliteit van leven alleen maar achteruit gaat, dan zouden ze hem wel uit het lijden moeten verlossen lijkt mij.

Ik wens je veel sterkte toe!

Mars

Berichten: 33760
Geregistreerd: 15-03-05
Woonplaats: Vld

Re: Zieke cavia... wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 08:07

Second opinion vragen bij en andere arts, heb ik recent ook gedaan met een konijn. Jij kent je dier goed en ziet hem dagelijks. Elke dag bijvoeren, zalven etc zonder enige verbetering in de situatie zou ik ook niet acceptabel vinden.

Esther

Berichten: 4226
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Re: Zieke cavia... wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 09:12

Toch vragen naar de andere dierenarts, je mag aangeven bij welke da je terecht wilt. Als dat niet kan dan zou ik van praktijk veranderen, heb ik trouwens ook gedaan vorig jaar. Bovendien had ik het gevoel dat er steeds meer behandelingen/onderzoeken/consulten uitgevoerd moesten gaan worden.
De ene da kom je beter mee overeen dan met een andere, bijv. met vinden wanneer je een dier laat inslapen.

Momo94
Berichten: 1516
Geregistreerd: 05-07-18
Woonplaats: Oss

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 09:17

Als je een goede cavia dierenarts wil kan je het beste naar Eva Stoffels in Dalfsen. :)

Duhelo

Berichten: 29388
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Zieke cavia... wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 09:28

Eigenlijk is het simpel.
Als je de cavia pijnvrij wil houden, dan moet dat oog eruit. Daarbij zijn kosten gepaard. Als jij besluit dat je dat bedrag niet wil / kan uitgeven voor een cavia, dan is dat jouw goed recht, ook gezien de risico's die gepaard gaan bij een operatie.

Dus imo ben je in je goed recht om euthanasie te vragen, als deze dierenarts daar niet wil aan meewerken, dan zou ik gewoon een andere dierenarts vragen, of als je je daar bezwaard bij voelt, naar een andere praktijk gaan.
Als huidige dierenarts daar dan ooit nog eens om vraagt zeg je gewoon dat die dood in zijn hokje lag, wat niet raar is bij zieke cavia's.

Het alternatief is hem laten afzien tot die zelf het loodje legt, of zelf een handje helpen, wat beide kwa diervriendelijkheid niet bepaald optimaal zijn.

Hommage

Berichten: 2783
Geregistreerd: 07-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 09:37

Oogjes worden bij cavia's vaak veel te snel verwijderd.. Is er gekeken naar het gebit? Hierdoor kunnen namelijk ook oogproblemen ontstaan.

Welke medicatie heb je gehad en welke momenteel?

Ik raad je inderdaad een dierenarts aan die een cursus heeft gehad bij Eva of haar zelf aan.

Mocht je willen dan kan ik in pb foto's sturen van een oog wat ik enkel met 8 keer per dag zalven en druppelen icm pijnstillers weer goed heb gekregen. Had ik zelf ook nooit verwacht.

Ilse_123

Berichten: 3871
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-07-21 09:44

Bedankt voor jullie reacties. Eva heb ik inderdaad van gehoord, maar is wat ver weg. Ik zalf z'n oog 4x per dag met chlooramfenicol. Ben wel benieuwd naar het oog van jouw cavia Hommage.

Voor wie het oog wilt zien om daar nog iets nuttigs over te kunnen zeggen:

Spoiler:
Afbeelding

vierhoef
Berichten: 182
Geregistreerd: 08-08-20
Woonplaats: NL

Re: Zieke cavia... wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 09:51

als je een fijne dierenarts zoekt die ook een cursus bij eva heeft gedaan, raad ik je Nanda Clarisse aan, daar ga ik altijd heen met mijn cavia's en ben ik heel tevreden over. Ze werkt vgm ook nauw samen met Eva. Ik weet niet in welke omgeving je zit, maar Nanda werkt in Woerden.

Matheno

Berichten: 8431
Geregistreerd: 06-01-11
Woonplaats: Luttelgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 10:02

Heb je ook al eens druppels colloïdaal zilver geprobeerd?
Mijn haan met ernstige conjunctivitis is helemaal opgeknapt hiermee.

Chlooramfenicol haalde niets uit helaas.

Afbeelding

hoefijzers
Berichten: 198
Geregistreerd: 17-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 10:32

Dierartspraktijk Wilhelmina park in Utrecht. Dhr de Boer heeft buitengewoon veel kennis van konijnen en cavia's.

Temeraire

Berichten: 3674
Geregistreerd: 27-06-04
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 10:44

Vervelend!
Naar mijn idee heb je 2 opties; behandelen of in laten slapen. Zo doorgaan is inderdaad niks.

Het lijkt mij niet zo gek om nogmaals de praktijk te bellen en weer naar die eerste dierenarts te vragen. Dat is niet per se negatief naar de 2e dierenarts toe.

Bij Eva weet ik vrij zeker dat ze ook (uitgebreid) wil behandelen ipv in laten slapen en als je die kosten niet ziet zitten dan lijkt me dat vrij weinig zin hebben.

Het helpt wel veel om naar een cavia kundige dierenarts te gaan. Doe ik zelf ook altijd en scheelt echt.
Wat je nog zou kunnen doen is kijken of er 1 is die wel in de buurt zit. Wellicht is de behandeling veel simpeler op te lossen en is er nog een middenweg tussen dure operatie en in laten slapen.

En als dat teveel gedoe is, wat ik best begrijp, dan lijkt me naar de 1e dierenarts vragen geen gek idee.

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 113566
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 10:45

Als ik het oog zo zie denk ik ook wel dat het eruit moet. Omdat de cavia niet eet denk ik dat hij ook wel pijn heeft..
Persoonlijk zou ik niet te lang wachten wanneer je een second opinion wilt, maar ik denk dat ik het oog er toch uit zou laten halen. Een dier brengt nou eenmaal kosten met zich mee.

We wonen toevallig in hetzelfde dorp. Was je bij de kliniek in Waalwijk? Want die staat wel erg goed bekend en is ook heel kundig.

Zebrastreep

Berichten: 11090
Geregistreerd: 27-08-19
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 10:54

Wat ik zie op cavia groepen op Facebook zijn dat wel ogen die vaker verwijderd worden. Cavia's zijn hele zwakke dieren wat dat betreft en zeer gevoelig voor infecties. Het kan wel begonnen zijn met een simpel stukje troep zoals hooi in het oog. Je cavia is nog jong dus de kans op een operatie overleven en een goed herstel is zeker mogelijk.

Ik heb 2 cavia's van 3 waarvan 1 ook nadat hij ziek is geweest standaard en wat vies oogje heeft. Zalven helpt ook niet maar hij heeft ook wel dagen dat het goed gaat. Ik maak het schoon maar zolang hij vrolijk is eet en nog achter zijn maatje aanzit is er voor mij geen reden om er nogmaals weer mee heen te gaan.

En de prijs snap ik heel goed dat je daarmee zit! Ik heb laatst ook voor dezelfde cavia 200 euro betaald aan onderzoeken omdat hij ziek was. Ook nog verkeerde medicatie wat niet aansloeg achteraf... Na 3 weken had ik heb eigenlijk ook op willen geven hij viel ook wel veel af (gelukkig was hij al wat te dik in dit geval) maar onverwachts knapte hij weer helemaal op.

Je kent je cavia dus let goed op gedrag. Mijn cavia keek heel zielig uit zijn ogen en nu hij weer beter is zie je dat zijn oogjes gewoon glimmen en dat hij lekker rondscharrelt. Het zijn echt wel ingewikkelde dieren helemaal als ze ziek zijn.

Ilse_123

Berichten: 3871
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-07-21 11:01

Ik heb de praktijk gebeld en ik kan morgen bij de andere arts terecht. Ik hoor graag wat haar mening is over z'n achteruitgang maar het is voor mij duidelijk dat er in elk geval iets moet gebeuren.

Hommage

Berichten: 2783
Geregistreerd: 07-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 11:13

Ilse_123 schreef:
Ik heb de praktijk gebeld en ik kan morgen bij de andere arts terecht. Ik hoor graag wat haar mening is over z'n achteruitgang maar het is voor mij duidelijk dat er in elk geval iets moet gebeuren.


Ik stuur straks even een pb. Oog bij mij was vergelijkbaar. Chlooramfenicol is niet voldoende, gok dat je cavasan hebt? Ik zou echt om trafloxal vragen.

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 113566
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 12:08

Hommage schreef:
Ilse_123 schreef:
Ik heb de praktijk gebeld en ik kan morgen bij de andere arts terecht. Ik hoor graag wat haar mening is over z'n achteruitgang maar het is voor mij duidelijk dat er in elk geval iets moet gebeuren.


Ik stuur straks even een pb. Oog bij mij was vergelijkbaar. Chlooramfenicol is niet voldoende, gok dat je cavasan hebt? Ik zou echt om trafloxal vragen.


Maar je kunt op basis van 1 foto toch niet medisch advies geven, zeker wanneer je geen dierenarts bent?
Dat het oog vergelijkbaar is met wat jouw cavia had, wil niet zeggen dat dezelfde behandeling of medicatie dit gaat oplossen.
Laatst bijgewerkt door Cayenne op 12-07-21 12:09, in het totaal 1 keer bewerkt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 12:09

De cavia van m'n buurvrouw had ook zoiets en ging er in eerste instantie ook mee naar een normale dierenarts, echter kwam ze er later achter dat er gewoon heel weinig dierenartsen zijn die echt verstand hebben van knaagdieren, in ieder geval hier in de regio. Er is een specialist maar ik weet haar naam niet en m'n buurvrouw is op vakantie dus kan haar niet vragen maar zij werkte volgens mij in Groningen ergens en woont/werkt nu in België. De dierenarts heeft toen namelijk met deze mevrouw gebeld om advies te vragen en toen bleek het een ding met de luchtwegen te zijn, hij moest in een soort stoom apparaat één keer per dag en is toen naar binnen gegaan omdat hij heel gevoelig was voor de invloeden van het weer, toen was het prima onder controle te houden. Als het weer wat minder ging zette ze hem weer in het apparaat. Had echt puur met z'n luchtwegen te maken en dan kon ie het niet kwijt, kreeg ie minder lucht en daardoor werd hij inderdaad ook lusteloos en at hij slechter.. Inmiddels is hij overleden, niet hier aan maar hij was al wat ouder en viel ineens om.

Hommage

Berichten: 2783
Geregistreerd: 07-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 12:11

Cayenne schreef:
Maar je kunt op basis van 1 foto toch niet medisch advies geven, zeker wanneer je geen dierenarts bent?
Dat het oog vergelijkbaar is met wat jouw cavia had, wil niet zeggen dat dezelfde behandeling of medicatie dit gaat oplossen.



Ik heb haar toch ook aangeraden naar een goede dierenarts te gaan?

Chlooramfenicol is gewoon niet voldoende, overduidelijk. En zeker niet wanneer ze niet eens hebben gekeken naar een mogelijke oorzaak...... meeste dierenartsen klungelen maar wat aan met cavia's hoor.

Ik doel er meer op dat ze het beestje echt niet al hoeft op te geven door enkel dat oogje. Kan zeker met de juiste behandeling gewoon goedkomen.

Zebrastreep

Berichten: 11090
Geregistreerd: 27-08-19
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 17:44

Annet_Dottie schreef:
De cavia van m'n buurvrouw had ook zoiets en ging er in eerste instantie ook mee naar een normale dierenarts, echter kwam ze er later achter dat er gewoon heel weinig dierenartsen zijn die echt verstand hebben van knaagdieren, in ieder geval hier in de regio. Er is een specialist maar ik weet haar naam niet en m'n buurvrouw is op vakantie dus kan haar niet vragen maar zij werkte volgens mij in Groningen ergens en woont/werkt nu in België. De dierenarts heeft toen namelijk met deze mevrouw gebeld om advies te vragen en toen bleek het een ding met de luchtwegen te zijn, hij moest in een soort stoom apparaat één keer per dag en is toen naar binnen gegaan omdat hij heel gevoelig was voor de invloeden van het weer, toen was het prima onder controle te houden. Als het weer wat minder ging zette ze hem weer in het apparaat. Had echt puur met z'n luchtwegen te maken en dan kon ie het niet kwijt, kreeg ie minder lucht en daardoor werd hij inderdaad ook lusteloos en at hij slechter.. Inmiddels is hij overleden, niet hier aan maar hij was al wat ouder en viel ineens om.


Klopt , er is nog weinig kennis over cavia's wat dat betreft. Maar er zijn wel steeds meer dierenartsen die zich erin aan het verdiepen zijn. Ik heb best een cavia kundige dierenarts , natuurlijk is een vorige cavia van mij overleden omdat ze het niet konden vinden ( kan altijd gebeuren) maar sindsdien hebben ze zich wel verbeterd op het gebied van cavia's en het cavia gebit.

Laatst ook een goede ervaring met een andere praktijk die met een camera snel even naar de kiezen konden kijken. Er komt wel steeds meer ontwikkeling , maar volgens mij zijn cavia's vrij lastig zo af en toe.

SabriJarig

Berichten: 1641
Geregistreerd: 28-06-04
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 17:59

Inderdaad na een dierenarts gaan die echt verstand heeft van cavia's. Het is je hobby dus zo erg is dat toch niet om een keer wat verder te moeten rijden?
Je zou ook kunnen vragen of je eigen dierenarts contact op wil nemen met cavia-deskundige dierenarts voor juiste advies. Via foto's en overleg met bv Utrecht / Sdu door je dierenarts met minder ervaring met cavia's kan ook altijd!

Hutcherson

Berichten: 8791
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 18:10

Cayenne schreef:
Hommage schreef:

Ik stuur straks even een pb. Oog bij mij was vergelijkbaar. Chlooramfenicol is niet voldoende, gok dat je cavasan hebt? Ik zou echt om trafloxal vragen.


Maar je kunt op basis van 1 foto toch niet medisch advies geven, zeker wanneer je geen dierenarts bent?
Dat het oog vergelijkbaar is met wat jouw cavia had, wil niet zeggen dat dezelfde behandeling of medicatie dit gaat oplossen.


Sommige mensen hebben meer dan 1 cavia zitten en weten inmiddels wel welke middeltjes waarvoor helpen. DA is ook niet alwetend. Soms is ervaring beter dan basiskennis en een papiertje.

Ilse_123

Berichten: 3871
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-07-21 20:14

Bedankt voor alle goede adviezen, ik zal de adviezen wat betreft andere middeltjes morgen ook bij de DA voorleggen. Het klopt inderdaad dat niet elke DA even gespecialiseerd is in alle dieren, logisch eigenlijk ook. Ik wil er best wat verder voor rijden, maar Dalfsen is 2 uur enkele reis en dat vind ik zelfs voor een gezonde cavia al best een ding. Ze hebben trouwens tijdens het eerste bezoek wel zijn gebit bekeken.

Hommage

Berichten: 2783
Geregistreerd: 07-09-07

Re: Zieke cavia... wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 20:23

Voor t gebit is eigenlijk wel echt een röntgenfoto nodig ivm de wortels vd kiezen.

Is er geen dierenarts van de lijst dichtbij jou? Zitten er best nog wat verspreid door het land :)

vierhoef
Berichten: 182
Geregistreerd: 08-08-20
Woonplaats: NL

Re: Zieke cavia... wat nu?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-21 21:13

succes bij de dierenarts morgen!

een van mijn vorige cavia's (in 2019) had hele erge tandproblemen, zelfs Eva Stoffels had het nooit zo erg gezien. We zijn ongeveer wekelijks bij onze eigen dierenarts geweest en ook meerdere keren bij Eva Stoffels (toen nog in België). In totaal zijn we 3 maanden met hem bezig geweest, om de 3 uur dwangvoeren (ook 's nachts.), 2 x per dag pijnstilling en 2x per dag injecties als medicatie. Meerdere röntgenfoto's, operaties, tanden laten slijpen enz. . Na een maand was hij al op maar omdat de dierenartsen steeds zeiden 'hij kan beter worden! probeer dit of dat nog even'. bleven we doorgaan. hij ging in 2 weken tijd van 1500 gram naar 700 gram. Toen, na 3 maanden, hebben we besloten om hem naar Eva te brengen, zodat zij nog kon 'proberen', omdat zij nog heel veel hoop had voor hem. Na een week heeft ze hem toch ingeslapen, omdat hij 'toch wel erg ziek was'. (iets dat wij dus al lang wisten maar we wilden niet opgeven). Toen hebben we wel besloten dat we dit nooit meer een dier aandoen. Voor onze cavia was de lol er al 2 maanden lang af. Hij kon niet meer. Uiteindelijk vraag je je dan af of je het voor de dierenarts doet of voor je eigen diertje.