Soay ooi is 20-25 kg, ouessant ooi 14kg. Ik heb lammeren van zo'n kruising wel eens te koop gezien, maar het is riskant met een grotere ram. Andersom is een betere optie, dus zet er een ouessant ram bij om alles te dekken. Als je er vriendelijke lammeren uit krijgt (veel tijd in steken!) kan je ze nog wel verkocht krijgen ook, ivm leuk, klein en komt makkelijk uit de wol. Soay schapen zijn schuw, ouessant struikel je zowat over (zeker als je eten hebt).
Ooien dragen trouwens zo'n 145 dagen (reken meestal 5 maanden min 5 dagen vanaf dekdatum), cyclus komt op gang door korter daglicht en je wil liever lammeren als de nachten al wat warmer worden en je gras groeit. Dekken in nov-dec dus.
Bedenk ook wat je met de ram wil hierna, want er bij laten heeft zijn nadelen en apart alleen geeft ook ellende (en gevaarlijk gedrag daardoor). Hier gaan ze na 3 maanden naar de slager en mijn vriezer. Ik koop daarom doelbewust lammeren (zelfde jaar geboren als dekseizoen), die zijn ivm de leeftijd ook een stuk liever en vriendelijker in de omgang. Oudere dieren kan je zeker inzetten, maar de verkoop daarna is een uitdaging. Een ramlam wat je niet zelf wil eten, krijg je voor het vlees nog wel weg via particuliere verkoop, vanaf 10-12 maanden en dus volwassen kan je dat vergeten (al zal de slager ze wel gratis accepteren).
Met een klein aantal dieren zoals deze hobby koppels zijn, is het nogal essentieel om kritisch te zijn op de kwaliteit van je ooien en de bloedspreiding er van. Meerdere jaren dekken met dezelfde ram is daarom niet verstandig,