Dominantie probleem 1,5 jaar oude teef?

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

 
 
LieveLoes

Berichten: 1690
Geregistreerd: 09-07-12
Woonplaats: Brabant omgeving Oss

Dominantie probleem 1,5 jaar oude teef?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-11-20 23:36

Hoi Bokkers,

Volgende kwestie doet zich voor. Ik zit een beetje met mijn handen in het haar en wil graag zoveel mogelijk info verzamelen.

Hond Pien (Toller, zo goed als 1,5 jaar oud) vertoont gek gedrag. Ze is tot nu 2 x loops geweest, kan niet zeggen dat het probleem zich per se voordoet na de laatste loopsheid. Ze krijgt Sams field brokken. We wandelen (gemiddeld genomen) iedere dag minimaal een uur.

Kwestie:
Ze heeft drie teven die ze “aanvalt”. Aanvalt hier tussen aanhalingstekens omdat ze ze niet per se bijt. Ze gromt (diep, echt vanonder uit haar buik). Het klinkt denk ik een stuk heftiger dan het daadwerkelijk is. Ze doet dit bij de betreffende teven in de volgende twee situaties.

Hond C, border collie van +/- 6-8 maanden. Vanaf jongs af aan bij mijn hond geïntroduceerd. Enkele weken geleden ging het mis toen C aangelijnd bij ons binnen kwam. Mijn man heeft Pien toen op haar kop gegeven, is gaan wandelen met C en baasje en eenmaal in het bos was er niets meer aan de hand. Vrolijk gerend en gespeeld samen.

Hond I is een volle zus van Pien, uit hetzelfde nest en bij fokster in pension. Hond L is een Toller pup van 6 maanden (ongeveer) en is in pension bij de fokster. Eens per week wandel ik met de fokster. Zij heeft 4 eigen tollers: 1 reu en 3 teven. Met deze vier honden gaat het altijd goed. Pien wacht vaak met deze vier in het “gangetje”. Gangetje is ongeveer 1,5 breed. Hond I en L worden vaak door fokster uit pension gepakt terwijl ik haar honden aanlijn. Zodra I en L het gangetje in komen, vertoont Pien hetzelfde gedrag. Na op haar kop krijgen door mij (bij nekvel, FOEI en gemopper) houdt ze wel op, maar is nog niet helemaal klaar. Eenmaal in de polder waar ze los mogen is er niets meer aan de hand. Rennen, spelen, vrijheid, blijheid.

Afgelopen zondag ging ik wandelen met hond C en baasje. We hadden afgesproken op de uitlaat plek. Pien liep los en zodra ze hond C uit de auto zag komen, is ze erop af gegaan om hetzelfde stomme gedrag te vertonen. Ik heb opnieuw gestraft. Na loslaten probeerde ze het nog eens en heb ik het eventjes gelaten. Resultaat: hond C lag onderop en Pien stond druk te grommen. Beet niet. Nogmaals: het geluid klonk erger dan wat ze daadwerkelijk deed. Hierna hebben ze weer vrolijk gespeeld samen.

Nu in het kort de kwestie; ze vertoont dit gedrag ALLEEN bij deze drie honden. Alle drie de honden zijn teven. Verder is ze altijd sociaal naar andere honden (niet altijd per se spelen, maar nooit zo lelijk als dit).

Trainer op de hondensport gaf aan ze eens te laten introduceren in de open omgeving (zoals dus afgelopen zondag met hond C). Dit heeft dus geen effect.

Ik zit dus een beetje met mijn handen in het haar. Ik weet niet goed wat dit gedrag is en wat ik ermee aan moet. Ergens denk ik “laat ze het zelf maar uitvechten”, maar ik wil niet op mijn geweten hebben dat ze de honden toch iets doet.

Nogmaals; verder is het (imo) echt een ontzettend leuk beest. Vrolijk, lief, energiek. Alleen dit gedrag is echt heel frustrerend.

Wie o wie herkent dit of heeft tips? Dank je wel alvast!


Afbeelding
Dit is een foto van het harige monster.


Sorry voor het lange verhaal :o

:D


Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 00:02

Niet zó ongewoon; ik heb een bordercollie teef wiens instelling schijnt te zijn dat de enige goede teef een dode teef is.
Het advies ""laat ze het zelf maar uitvechten" werkt natuurlijk fantastisch, als je het tenminste niet erg vindt eventueel de verliezer (s) achteraf te moeten begraven.

Ik heb wel eens geprobeerd een andere teef bij deze te introduceren; hopeloos.
Ik heb nu een andere teef erbij, maar ik houdt ze gescheiden, ze komen nooit met elkaar in contact.

Neonlight
Moderator Kantine

Berichten: 78670
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: Dominantie probleem 1,5 jaar oude teef?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 00:12

Waarom moet je hond "sociaal" doen met deze 3 honden? Zelf kiezen we ook onze eigen mensen waar we sociaal mee omgaan en zijn er ook mensen waar je liever niet mee omgaat en je dus ook geen sociale activiteiten mee doet. Dit geldt net zo voor honden, alleen denken veel mensen dat de hond maar gezellig moet gaan spelen met iedere willekeurige hond. Zie ook http://hundemagazin.ch/sozialkontakt-%e ... W81EPE9J4E, onze hondenschoolhoudster heeft ons destijds het vertaalde stuk gestuurd:

Citaat:
‘Sociaal contact’ - Is de hond een roedeldier?
Een hond heeft veel sociaal contact met andere honden nodig, dat hoor je steeds weer. Maar pas op, de hond is niet echt een roedeldier: zijn belangrijkste sociale contact is de mens.
Sociaal zijn is een deugd. Het wordt de hond met de paplepel ingegoten. Het eerste sociale contact ervaart hij in de baarmoeder van de moederhond en daarna in het nest, in de ‘familieroedel’. Hier vindt een essentieel onderdeel van de socialisatie plaats. Als een pup te vroeg uit het nest wordt gehaald, leidt dit mogelijk tot tekorten in het sociale gedrag, omdat bepaalde vaardigheden niet of onvoldoende getraind zijn. In het dagelijks leven wordt sociaal gedrag verfijnd en bevorderd.
De hond - een ‘semi-solitair’ wezen
Het menselijk denken over de hond heeft nog steeds te kampen met de mythe van de wolf en roedelfantasieën. In werkelijkheid leven honden individueel, in paren of met z’n drieën, en zelden in groepen; hetzij in ons huishouden, in Centraal-Europa, hetzij op straat in andere landen. Zeer zelden delen ze hun leven in roedels, dat wil zeggen in een groep van verwilderde huishonden die zich bij elkaar gevoegd hebben ("Die Pizza-Hunde" van Günther Bloch, Kosmos-Verlag).
Op hondencursussen worden nog steeds de meest uiteenlopende groepsoefeningen uitgevoerd, die geacht worden de socialisatie te bevorderen. Zo worden honden naast elkaar in ‘af’ of ‘zit’ gecommandeerd, opdat een soortgenoot door zijn baasje of vrouwtje aan een korte riem langs geleid kan worden. En soms, aan het einde van het lesuur, is het “honden los”, tot de vermeende vreugde van de vierbenige vrienden. Dit alles heeft met sociaal, socialisatie of nuttig voor dagelijks gebruik weinig van doen.
Het woord ‘sociaal’ komt van het Latijnse ‘gezamenlijk’ en betekent zoveel als beleefd, attent en behulpzaam. Deze kenmerken zijn terug te vinden in de erfelijke eigenschappen van de hond, die wordt beschouwd als een zeer sociaal dier. Onderzoek en wetenschap hebben dat meermaals uitgewezen. De evolutie van wolf naar huishond maakt het mogelijk om te concluderen dat door domesticatie de mens voor hem het belangrijkste sociale contact is geworden. Wetenschappelijke experimenten hebben aangetoond dat honden eerst contact zoeken met mensen, niet met soortgenoten.
Maar hoeveel sociaal contact met soortgenoten heeft een hond nodig? Volgens deskundigen hangt dat af van verschillende factoren, zoals ervaringen, omgang met en opvoeding, karakter/natuur, genetica, ras of zelfs van leeftijd, of een hond in contact wil komen met andere honden of niet.
"Ga je nu socialiseren"
Mensen hebben soms bijzondere ideeën over sociaal contact voor hun hond. Ontmoeten twee hondeneigenaren elkaar, dan betekent dit vaak "honden van de lijn", ongeacht met welke hond, met hoeveel honden en of ze elkaar leuk vinden of niet. Ze moeten immers met elkaar gaan dollen, dat ziet men als spelen. "Ga je nu maar socialiseren", zegt de mens, en vergeet hoe hij zelf sociale contacten onderhoudt: met geselecteerde mensen, via internet/telefoon, oogcontact, vriendelijk aanspreken, handen schudden, tot het tot een gesprek komt.
Bij honden worden sociale contacten eerst op afstand gelegd, via waarneming door middel van geur, zicht of gehoor, totdat het tot een contact komt. Veel honden zouden een soortgenoot uit de weg gaan, als ze niet door de mens verhinderd werden om dit te doen. Ook de mening dat in het bijzonder puppy's of jonge honden veel contact moeten hebben met hun leeftijdgenoten, is misleidend (lees het artikel van Ute Blaschke-Berthold “Welpenspielgruppen aus verhaltensbiologischer Sicht” - http://hundemagazin.ch/welpenspielgruppen-aus.../). In de puppy- en jonge hondenleeftijd is het opbouwen van een goede relatie met de mens of gepast contact met volwassen honden belangrijker dan stoeien met leeftijdgenoten. En wat verondersteld wordt een spel te zijn, is vaak het oefenen van vaardigheden zoals jagen, drijven en hoeden, die in de maatschappij meestal ongewenst zijn.
Sociaal contact met een andere hond is zinvol, als het beleefd en attent plaatsvindt. Daarom moet het vrijwillig zijn. Honden moeten niet tot contact gedwongen worden, als die poging tot mislukken gedoemd lijkt. Wanneer honden elkaar kennen, elkaar vertrouwen en goed op elkaar ingespeeld zijn, kunnen sociale contacten waardevol zijn. Maar er zijn ook honden die dat niet nodig hebben, wat volstrekt niet betekent dat ze asociaal zijn.
‘Sociale wandelingen’ zijn niet per se sociaal
Aanbiedingen voor ‘sociale wandelingen’ kun je vooraf beter even goed onderzoeken. Om de ervaring en het leereffect goed te laten zijn, hebben honden die mate van afstand en tijd nodig dat ze zich er prettig bij voelen. Misschien vraagt het in het begin een afstand van 30 meter of meer. Tijdens sociale contacten moet de hond in staat zijn om zichzelf eruit terug te trekken, hij moet niet door dwang of een korte lijn geblokkeerd worden om in de situatie te blijven. Zijn gedragsuitingen laten de eigenaar zien wanneer hij hem moet helpen, of de situatie onschadelijk moet maken. Daarom is het zaak om altijd goed te blijven observeren.
Gematigde sociale contacten, waarin honden ook naast elkaar kunnen lopen of kunnen snuffelen, zijn waardevoller dan renspelletjes. Komen slechts twee honden met elkaar in contact, dan is de situatie voor hen beter in te schatten dan wanneer drie of meer honden elkaar ontmoeten. Intensieve contacten vereisen ook een langere periode van rust. Daarom hebben honden niet elke dag afwisselingsrijke contacten nodig. Integendeel: als deze te vaak voorkomen, kan een hond door de terugkerende stress gezondheidsschade oplopen.
‘Groepsbehandeling’ en ‘roedelopvang’: wees voorzichtig!
Een hond wordt sociaal volwassener als hij leert door positieve ervaringen. Voorzichtigheid is geboden bij aanbiedingen van groepsbehandeling voor honden met gedragsproblemen. Als de veiligheid is gegarandeerd (aangelijnd, muilkorf) en de stress is niet te groot, dan kan onder begeleiding van een ervaren trainer wellicht gedrag worden omgebogen of een alternatief gedrag worden aangeleerd. Het zou echter aanmatigend zijn om te geloven dat agressieve honden elkaar kunnen behandelen. Het wordt nog bedenkelijker wanneer de mens de hond daarbij ook nog disciplineert (bestraft), lijncorrecties (rukken) of andere aversieve middelen inzet of wanneer honden met voorwerpen moeten worden gegooid. Of dat ze met stokken of met de hand gescheiden moeten worden om een escalatie te voorkomen.
Ook bij zogenaamde ‘roedelopvang’ is voorzichtigheid geboden. Wanneer tot twee dozijn honden, die elkaar nauwelijks kennen, zich samen moeten bewegen op een omheind terrein, kan het er onschadelijk uitzien. Maar dit is niet het geval voor honden die zich ongemakkelijk of bedreigd voelen, laat staan aangevallen of opgejaagd. Naast angst worden dan ook ontsnappingsstrategieën, verdedigingsstrategieën of - als alles niet werkt - aanvalsstrategieën aangeleerd. Bijtincidenten gebeuren vaak pas nadien, wanneer de opgebouwde stress zich ontlaadt...
Nergens ter wereld zouden honden elkaar vrijwillig ontmoeten voor massabijeenkomsten of socialisatieoefeningen. Als ze een vrije keuze hadden, zouden ze daar met een grote boog omheen lopen. Dit is precies het punt, dat wij mensen van de hond kunnen leren.
Roman Huber
Pijlers voor het leren:
=> Voldoende afstand
=> Geduld, tijd, vrije keuze
=> Een zo ontspannen mogelijke omgeving
=> Een afgepaste belasting
=> Vriendelijke behandeling door de mensen
Killers voor het leren:
=> De individuele afstand negeren
=> Druk, dwang, ongeduld
=> Overvragen
=> Overstroming met te veel prikkels
=> Onvriendelijke behandeling, straffen


Voor mij werd toen ook ineens heel veel duidelijk waarom mijn hond niet altijd zo vriendelijk was als honden op haar af gestuiterd kwamen (dus niet van afstand ruiken en dergelijke) en ze niet goed met sommige honden kon.

Een ster was je altijd al, nu zul je als een ster aan de hemel fonkelen.
Dotje, 5 mei 2009- 21 januari 2010

[IM] Dag lieve Neon...
[IM] Dag lieve Michael, zeg je hallo tegen Neon?

kiwiwitje

Berichten: 20166
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Re: Dominantie probleem 1,5 jaar oude teef?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 00:20

Als t zo is dat zij (jouw hond) dat die andere gewoon niet leuk zijn, om wat voor reden dan ook, dan zou ik dat gewoon accepteren. Wij vinden ook niet iedereen leuk.

BarkKing Hondensnacks - https://www.barkkingdogsnacks.nl/ Gebruik de code BOKT voor 10% korting!
Special Muchi - Staffordshire Bull Terriers http://www.staffordshirebullterriers.nl - Instagram: @specialmuchi

Ninx

Berichten: 14574
Geregistreerd: 19-07-05

Re: Dominantie probleem 1,5 jaar oude teef?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 08:58

Mijn teef heeft hetzelfde met sommige andere teven, ik merk dat ze wat spanning heeft en van daaruit wat defensief is.... als ik dat ook nog zou straffen maak ik het alleen maar erger.
Ik accepteer dat ze sommige honden niet prettig vindt en zorg dat ze afstand kan houden en/of zoek het niet op.

LieveLoes

Berichten: 1690
Geregistreerd: 09-07-12
Woonplaats: Brabant omgeving Oss

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-20 09:52

Kuggur schreef:
Niet zó ongewoon; ik heb een bordercollie teef wiens instelling schijnt te zijn dat de enige goede teef een dode teef is.
Het advies ""laat ze het zelf maar uitvechten" werkt natuurlijk fantastisch, als je het tenminste niet erg vindt eventueel de verliezer (s) achteraf te moeten begraven.

Ik heb wel eens geprobeerd een andere teef bij deze te introduceren; hopeloos.
Ik heb nu een andere teef erbij, maar ik houdt ze gescheiden, ze komen nooit met elkaar in contact.


Nou, iedere teef is bij deze hond dus niet waar. Het gaat echt alleen om deze drie teven. Verder hebben we verschillende teven in de omgeving met wie het echt heel goed gaat. Af en toe wel gesnauw, maar dat is meer van “oprotten je doet te lomp of ik wil niet dat je nu al voor de 64962959x aan mn kont ruikt”.

Jouw stuk lees ik zometeen even uitgebreid Neonlight! Ze “moet” het van mij niet per se, maar ik vind het grommen en iemand tegen de grond werken ook geen wenselijk gedrag. Ik wil best wel accepteren dat ze andere honden niet oké vind, maar ik vind dit een te heftige reactie.

En dat is dus een beetje waarnaar ik zoek. Het is oké dat ze een ander niet oké vind, maar haar reactie vind ik niet oké.

:D

Ninx

Berichten: 14574
Geregistreerd: 19-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 09:57

LieveLoes schreef:
Kuggur schreef:
Niet zó ongewoon; ik heb een bordercollie teef wiens instelling schijnt te zijn dat de enige goede teef een dode teef is.
Het advies ""laat ze het zelf maar uitvechten" werkt natuurlijk fantastisch, als je het tenminste niet erg vindt eventueel de verliezer (s) achteraf te moeten begraven.

Ik heb wel eens geprobeerd een andere teef bij deze te introduceren; hopeloos.
Ik heb nu een andere teef erbij, maar ik houdt ze gescheiden, ze komen nooit met elkaar in contact.


Nou, iedere teef is bij deze hond dus niet waar. Het gaat echt alleen om deze drie teven. Verder hebben we verschillende teven in de omgeving met wie het echt heel goed gaat. Af en toe wel gesnauw, maar dat is meer van “oprotten je doet te lomp of ik wil niet dat je nu al voor de 64962959x aan mn kont ruikt”.

Jouw stuk lees ik zometeen even uitgebreid Neonlight! Ze “moet” het van mij niet per se, maar ik vind het grommen en iemand tegen de grond werken ook geen wenselijk gedrag. Ik wil best wel accepteren dat ze andere honden niet oké vind, maar ik vind dit een te heftige reactie.

En dat is dus een beetje waarnaar ik zoek. Het is oké dat ze een ander niet oké vind, maar haar reactie vind ik niet oké.


Ja, maar je dwingt haar eigenlijk steeds om in de buurt van die honden te zijn.... dan heeft ze niet veel keus. Dan wil ze haar ruimte innemen bij honden die ze niet prettig vindt, en dan krijgt ze op haar kop.

Ik zou die andere honden gewoon lekker mijden.... jij wil ook niet met iedereen een kopje thee drinken.

Een hond kan nu eenmaal zo reageren, veel meer smaken hebben ze niet.... ze kunnen geen aangetekende brief versturen ;-) Of een straatverbod... Geintje.
Maar ik zou het gewoon accepteren/ respecteren, te meer omdat ze wel goed kan met andere honden.

Hannanas
Berichten: 13057
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 09:58

En als toevoeging op de vorige goede Posts van bokkers valt het me op dat de twee situaties die je beschrijft typisch “spanning” situaties zijn. Bij de ene sta je in een smal halletje startklaar om weg te gaan/honden komen bij het halletje in (spannend!) en bij de ander zijn jullie net gearriveerd (spannend!).

Om dat soort gedragingen in dat soort situaties meteen te bestempelen als dominant vind ik giftig en schadelijk. Deze “hondenmensen” die jou voorzien van hun mening en advies moeten toch nog eens met wat meer begrip en inlevingsvermogen naar de hond en zijn kenmerken gaan kijken.

Aankomsten zijn bij honden uitlaatservices ook typische momenten van eventuele vlam in de pan. Er is dan gewoon zo’n mix van energie (stress, opwinding, onzekerheid, overdrive, afreageren etc).

Niet banketstaaf maar poetsen.

kiwiwitje

Berichten: 20166
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 09:59

Is haar reactie niet oke of vind jij het niet oke.
Jij zegt dat ze bij andere teven ook gerust snauwt. Maar die teven taaien af. Anders zou ze ook feller reageren.
Jij reageert ook anders op mensen die respect voor je hebben en die je mag dan mensen die je niet mag.
Daarnaast laten honden 10001 dingen zien met lichaamstaal. En die honden weten dat zij hun niet moet. Als hun daarop anders reageren met iets van lichaamstaal triggert dat. Net als een negatieve ervaring met ze.
Is het nodig? Nee als ze uit elkaars ruimte blijven is het niet nodig. En zal de hond weinig moeten aanpassen maar zal jij moeten voorkomen dat ze zover gaat.
Ik heb hier een hond die angstagressie vertoonde en die ging nog wel wat feller dan die van jou. En dat is met trainen ook gewoon goed gekomen. Want zolang ze niet in elkaars ruimte komen kan ze ook leren ze te negeren.
En niet door te straffen want die hond zit in een mindset die je bevestigd door zelf ook boos te worden of haar zo te corrigeren.
Wat je wel kan doen is zorgen dat je haar afleid voordat t gebeurd en t feit dat ze negeert en op jou focust belonen. T zijn retrievers dus heel goed trainbaar.

BarkKing Hondensnacks - https://www.barkkingdogsnacks.nl/ Gebruik de code BOKT voor 10% korting!
Special Muchi - Staffordshire Bull Terriers http://www.staffordshirebullterriers.nl - Instagram: @specialmuchi

Hannanas
Berichten: 13057
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 10:00

Als je deze reacties te heftig vind ts, mis je dan niet al een hoop signalen? Honden communiceren over het algemeen met veel kleinere signalen dan “meteen erbovenop”.

Niet banketstaaf maar poetsen.

Neonlight
Moderator Kantine

Berichten: 78670
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: Dominantie probleem 1,5 jaar oude teef?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 10:20

Mijn teef heeft ook een persoonlijke ruimte en af en toe vliegt ze ook bovenop een andere hond. Dat mag ze van mij ook niet, ik regel het en ze moet erop vertrouwen dat ik ook regel dat er geen andere hond in haar persoonlijke ruimte komt. Zo lang ik dat doe heeft ze geen reden om zo erop te vliegen en krijgt ze ook op haar kop. Als ik het niet doe is het wat anders, en dan zal ik haar ook niet op haar kop geven.

Een ster was je altijd al, nu zul je als een ster aan de hemel fonkelen.
Dotje, 5 mei 2009- 21 januari 2010

[IM] Dag lieve Neon...
[IM] Dag lieve Michael, zeg je hallo tegen Neon?

LieveLoes

Berichten: 1690
Geregistreerd: 09-07-12
Woonplaats: Brabant omgeving Oss

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-20 10:46

Ninx schreef:
LieveLoes schreef:

Nou, iedere teef is bij deze hond dus niet waar. Het gaat echt alleen om deze drie teven. Verder hebben we verschillende teven in de omgeving met wie het echt heel goed gaat. Af en toe wel gesnauw, maar dat is meer van “oprotten je doet te lomp of ik wil niet dat je nu al voor de 64962959x aan mn kont ruikt”.

Jouw stuk lees ik zometeen even uitgebreid Neonlight! Ze “moet” het van mij niet per se, maar ik vind het grommen en iemand tegen de grond werken ook geen wenselijk gedrag. Ik wil best wel accepteren dat ze andere honden niet oké vind, maar ik vind dit een te heftige reactie.

En dat is dus een beetje waarnaar ik zoek. Het is oké dat ze een ander niet oké vind, maar haar reactie vind ik niet oké.


Ja, maar je dwingt haar eigenlijk steeds om in de buurt van die honden te zijn.... dan heeft ze niet veel keus. Dan wil ze haar ruimte innemen bij honden die ze niet prettig vindt, en dan krijgt ze op haar kop.

Ik zou die andere honden gewoon lekker mijden.... jij wil ook niet met iedereen een kopje thee drinken.

Een hond kan nu eenmaal zo reageren, veel meer smaken hebben ze niet.... ze kunnen geen aangetekende brief versturen ;-) Of een straatverbod... Geintje.
Maar ik zou het gewoon accepteren/ respecteren, te meer omdat ze wel goed kan met andere honden.


Dank je voor je reactie. Allemaal heel erg bedankt voor het meedenken! Er worden echt nuttige tips/inzichten gedeeld. Helemaal top!

Maar Ninx, je vindt dus eigenlijk dat ik dan maar niet meer met die vriendin moet wandelen? Of kan het wandelen wel maar moet ik het escalatie moment voorkomen door haar “tegen te komen” ipv samen op te lopen vanaf de parkeerplaats?

Ik bedoel eigenlijk; het kan toch niet zo zijn dat ik niet kan wandelen met mijn vriendin omdat Pien hond C niet duldt?

Hannanas: het zijn inderdaad steeds de situaties dat we nog moeten gaan. Als we eenmaal onderweg zijn is er echt niets aan de hand.

Kiwitje: ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt en mijn antwoord is echt: ik vind het niet oké. Ik kan niet zo goed beoordelen of het ook niet oké is wat ze doet. Afgelopen zondag bijvoorbeeld liep ze echt doelbewust naar C toe om haar tegen de grond te werken. C had dus (in mijn beleving, maar ik spreek dus geen “honds”) niet eens de kans om Pien uit de weg te gaan. Als ik je post veder goed begrijp kan ik dus het beste even op een afstandje met mijn hond spelen en dan uitgebreid belonen als ze de hond negeert en dan doorlopen?

Hannanas, betreft jouw tweede reactie zie dus hierboven. Ik heb niet het idee dat ik per se veel mis, omdat het in mijn beleving dus doelbewust opzoeken en tegen de grond werken is.

Neonlight: ik vond jouw stukje heel erg verhelderend! Dank daarvoor! Hoe corrigeer jij je hond als ze er toch op afvliegt?

:D

Skippy01
Berichten: 6498
Geregistreerd: 01-11-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 10:54

Ow jeetje, ik vind dit eigenlijk helemaal niet klinken als dominantie of agressie. Gewoon een hond die aangeeft dat ze die hond in die setting niet tof vindt.

Mijn hond heeft ook honden die hij niet leuk vindt. En andere honden die hij wel leuk vindt. En als er iemand niet dominant is, is het dat kleine onderdeurtje van mij ;) Maar als er iemand in zijn 'bubble' komt, en hij kan niet weg, dan zal hij ook zeker grommen, snauwen of happen. Niet om te vechten, maar om zijn eigen ruimte een beetje veilig te stellen.

Het stukje van Neonlight is inderdaad verhelderend. Ligt een beetje aan het 'soort hond' natuurlijk: wij mensen hebben ook weer rassen gecreëerd die het juist als roedel moeten zien te rooien, maar veel honden (tollers ook) zijn gefokt om vooral met de baas te werken. En dus niet vooral in een roedel te functioneren.

Je kunt proberen de reactie uit te laten doven door gericht te trainen op 'negeren', of de situatie waarin ze zo doet gewoon te vermijden (spreek lekker buiten af, waar ruimte is, waar ze weg kunnen, en waar ze dus blijkbaar die trigger niet zo voelt). Maar ik vind het geen abnormaal of verontrustend gedrag zo hoor.

kiwiwitje

Berichten: 20166
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 10:59

Niet zozeer spelen. Haar aandacht vragen en behouden. Door te spelen krijg je weer een heel hoog energie niveau. En juist rust heb je nodig.
Signalen geven ze niet alleen op korte afstand maar ook op ruime afstand. Dus haar niet uit de weg kunnen gaan telt niet. Het gaat erom of de andere hond haar een reden gegeven heeft om zo te reageren. Wat gewoon iets simpels qua lichaamstaal geweest kan zijn. Zelfs onzekerheid van de andere hond en daarmee wat “angst” of “voorzichtigheid” kan jouw hond triggeren. En dat zijn beide dingen die ze heel subtiel kunnen laten zien.
Haar straffen voor het uiten van hondengedrag is niet de bedoeling. Het ombuigen naar iets wat je wel wil zien; dus negeren, wel. En die honden hebben nu gewoon linksom of rechtsom een wisselwerking op elkaar. Want niet alleen jouw hond heeft met haar gedrag een “probleem” de honden die belaagd worden gaan hier ook iets tegen opbouwen. Angst, onzekerheid bijv. En zo blijft het bezig. Die andere honden moeten er weer op kunnen gaan vertrouwen dat die van jou niks doet en die van jou zal moeten leren negeren. En dus sowieso zorgen dat ze niet meer zo dicht in de buurt kan komen. Aangelijnd houden, kort , en trainen.

BarkKing Hondensnacks - https://www.barkkingdogsnacks.nl/ Gebruik de code BOKT voor 10% korting!
Special Muchi - Staffordshire Bull Terriers http://www.staffordshirebullterriers.nl - Instagram: @specialmuchi

Neonlight
Moderator Kantine

Berichten: 78670
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 11:03

Mijn hond is nooit los bij een andere hond. Als ik haar los heb kan ik haar niet beschermen. Ze moet achter me zitten, gaat ze voor me dan wil ze het zelf oplossen, is een snuk aan de riem en stevig nee. Gaat ze dan nog door pak ik haar bij het nekvel en is het een nee. Klinkt hard, maar ze hoeft het echt niet te doen als ik ervoor zorg dat er geen hond in haar ruimte komt. Een tijd lang hebben we haar nooit gestraft maar dat werkte niet, op een gegeven moment ging ze het standaard zelf regelen. Daar zijn we nu bijna van af, 9 van de 10 keer doet ze niets meer.

Een ster was je altijd al, nu zul je als een ster aan de hemel fonkelen.
Dotje, 5 mei 2009- 21 januari 2010

[IM] Dag lieve Neon...
[IM] Dag lieve Michael, zeg je hallo tegen Neon?

Sjong
Berichten: 859
Geregistreerd: 10-02-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 11:04

Mijn jongste teef doet het bij onzekere honden, of als ze zelf een snauw krijgt van een andere hond. Ik vind het echt ongewenst gedrag en ze mag dus niet meer met onbekende honden spelen, of met honden waarbij ze door gedrag vertoont.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 37454
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 11:07

Mijn oude jack russel was net zo. Die duldde geen enkele teef in haar persoonlijke bubble van pakweg een 50 m doorsnee of zo :') . Elke teef binnen die straal werd uitgesnauwd. Gingen ze niet weg (want bv aan de riem of anders in een verplichte situatie) was het eerst dergelijk gegrom wat uiteindelijk overging toen ze ouder werd in ik wil je slopen _-:( en wel nu. Ze vond het gewoon niet ok.

Daar kun je als baas continue over blijven steggelen of accepteren dat je teef nu eenmaal dat karakter heeft. Enige wat je nu kunt doen is je teef niet meer los houden in dergelijke situaties maar gewoon aan de riem zodat je het voorblijft. En dus voorkomt dat je teef kan uitvallen.

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo Dag oude man

luuntje

Berichten: 14045
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Nieuw-Vennep

Re: Dominantie probleem 1,5 jaar oude teef?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 11:21

Jouw hond wil kennelijk niet wandelen met hond C.
Kan je of zonder hond met je vriendin gaan wandelen.
Of ervoor kiezen niet samen te wandelen.

Maar ik zou jouw hond niet steeds die stress willen aandoen.

Toen ik een teef had werd ze steeds lastig gevallen door een reu van een kennis.
Wandeling afgebroken en nooit meer samen gewandeld.

[o]

MyWishMax

Berichten: 25604
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 12:35

Hannanas schreef:
Aankomsten zijn bij honden uitlaatservices ook typische momenten van eventuele vlam in de pan. Er is dan gewoon zo’n mix van energie (stress, opwinding, onzekerheid, overdrive, afreageren etc).


Het klinkt mij ook meer als onzekerheid enzovoorts. En dat afreageren op honden die jonger zijn allemaal.

Mijn oude teef kon dat ook doen. Zelf enorm onzeker, maar andere onzekere en vooral jongeren teven wilde zij ook zo aanpakken bij spanning. Terwijl volwassen en stabiele dieren gewoon goed gingen.

Het zijn idd situaties waar ik het helemaal niet raar in vind. Gewoon niet opzoeken

B + 19 PR 217 / L1 + 24 PR 218 / L2 + 23 PR 212 / M1 + 28 PR 212,5 / M2 + 21 PR 227,5
[RIJ-ITP] Wedstrijd weekend met Flow

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 12:52

LieveLoes schreef:
Maar Ninx, je vindt dus eigenlijk dat ik dan maar niet meer met die vriendin moet wandelen? Of kan het wandelen wel maar moet ik het escalatie moment voorkomen door haar “tegen te komen” ipv samen op te lopen vanaf de parkeerplaats?

Ik bedoel eigenlijk; het kan toch niet zo zijn dat ik niet kan wandelen met mijn vriendin omdat Pien hond C niet duldt?


Waarom gewoon niet aangelijnd wandelen,honden niet bij elkaar laten komen. Jou hond wilt graag ruimte. Wat me ook wel opvalt is dat het (staar ) rassen zijn. Zowel de border als de Toller zijn loerders. Veel honden vinden dit irritant en reageren daar op. begin daar al eens op te letten of er niet te veel gefixeerd word en dat haar trigger is.

kiwiwitje

Berichten: 20166
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 13:37

Bianca41 schreef:
LieveLoes schreef:
Maar Ninx, je vindt dus eigenlijk dat ik dan maar niet meer met die vriendin moet wandelen? Of kan het wandelen wel maar moet ik het escalatie moment voorkomen door haar “tegen te komen” ipv samen op te lopen vanaf de parkeerplaats?

Ik bedoel eigenlijk; het kan toch niet zo zijn dat ik niet kan wandelen met mijn vriendin omdat Pien hond C niet duldt?


Waarom gewoon niet aangelijnd wandelen,honden niet bij elkaar laten komen. Jou hond wilt graag ruimte. Wat me ook wel opvalt is dat het (staar ) rassen zijn. Zowel de border als de Toller zijn loerders. Veel honden vinden dit irritant en reageren daar op. begin daar al eens op te letten of er niet te veel gefixeerd word en dat haar trigger is.[

Staren zie je ook veel bij onzekere honden en angstige honden omdat ze op hun hoede zijn. Voor honden die dus waakzaam zijn dat die van jou er weer aan komt kan dat zeker mee spelen.
Dat kun je als je goed op de honden let zeker zien. En jouw eigen houding speelt ook mee. Hoe geïrriteerder of nerveuzer jij word hoe meer je t overbrengt op je hond

BarkKing Hondensnacks - https://www.barkkingdogsnacks.nl/ Gebruik de code BOKT voor 10% korting!
Special Muchi - Staffordshire Bull Terriers http://www.staffordshirebullterriers.nl - Instagram: @specialmuchi

Rebel_Jits

Berichten: 5637
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 19:45

Andere insteek: ik lees nog 1 overeenkomst en dat ben jijzelf. Hoe reageert ze als alleen je man erbij is?

Overigens kan mijn teef ook niet overweg met veel honden. Reuen soms wel, maar teven zijn een ramp. Alleen ons jongste teefje accepteert ze (speelt er dikwijls mee), maar die is zo klein dat ze haar niet als echte hond beziet, denk ik. Dus ook geen bedreiging voor haar :+
En ik blijf bij het principe: "wie niet luistert, moet maar voelen." In dit geval zou ik haar dus aanlijnen als 1 van die 3 teven in de buurt is. Wie luistert, mag los. Wie zich niet gedraagt, gaat aan de lijn, dan moeten ze luisteren. Soms is het simpel hoor ;)

09/10/2023 <3

LieveLoes

Berichten: 1690
Geregistreerd: 09-07-12
Woonplaats: Brabant omgeving Oss

Re: Dominantie probleem 1,5 jaar oude teef?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-20 20:41

Als ze alleen met mijn man is reageert ze ook zo. Het voorbeeld met hond C die binnen kwam in huis was met mijn man.

Duidelijk. Ik ga haar voortaan aanlijnen als ik weet dat een van de drie honden in de buurt is en zodra ze lief is en er voldoende ruimte is kan ze los. Wie niet horen wil, moet maar voelen. Ik vind het zelf wat ver gaan om maar te zeggen “dan ga ik niet met vriendin wandelen”. Hond heeft zich te gedragen, imo. Ik moet ook wel eens met mensen zijn die ik minder leuk vind ;)

Allemaal super bedankt voor het mee kijken en denken! Vandaag nogmaals met de fokster over gehad en het lijkt inderdaad onzekerheid te zijn in combinatie met “ik kan deze drie tenminste aan”. We gaan er gewoon mee aan de slag :)

:D

kiwiwitje

Berichten: 20166
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Re: Dominantie probleem 1,5 jaar oude teef?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-20 21:37

Op jacht met veel lekkere trainers dus. En lekker afleiden en belonen voor negeren. :)

BarkKing Hondensnacks - https://www.barkkingdogsnacks.nl/ Gebruik de code BOKT voor 10% korting!
Special Muchi - Staffordshire Bull Terriers http://www.staffordshirebullterriers.nl - Instagram: @specialmuchi

Wijslander

Berichten: 5785
Geregistreerd: 19-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-20 00:29

Misschien nog een interessante leestip: het boekje Kalmerende signalen van Turid Rugaas.

Daar leer je "honds" van! En dan kun je beter leren zien en begrijpen wat er gebeurt tussen honden en waarom (en daarop inspelen).


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Florenc, FrNo, YandexBot en 44 bezoekers