Voor kosten te besparen moet je sowieso geen hond nemen of een pluche van de HEMA.
Je bespaart alleen op de kosten als de hond volledig beschermd is want dan hoef je twee jaar niet te enten.
Onze honden zijn zo beschermd en moeten allemaal in 2021 allemaal gecontroleerd worden. Als ik voor de test ga tik ik bij de DA €250,- af en als ik pech heb moeten ze alle vijf geënt worden. Wil ik dan toch niet liever enten omdat het goedkoper is? Nee, zeker niet. Want wat heb ik aan dat enten als ik niet weet of mijn hond daadwerkelijk beschermd is of niet?
Wat betreft antistoffen werken die lang. Zo is onze oudste hond al twee keer afgetekend en hoeft waarschijnlijk niet meer geënt te worden in zijn leven. Alleen Rabiës, die laat ik (vooralsnog) niet titeren.
Het volgende heb ik op mijn website geschreven en geeft waarschijnlijk nog meer duidelijkheid.
www.vihaanaditi.nl schreef:Als je een puppy aanschaft krijg je een bak aan informatie mee, een onderdeel van deze informatie gaat over de entingen. Negen van de tien fokkers adviseert de puppy te enten via het gebruikelijke schema, de pup 'moet' geënt worden met de DHP enting (grote cocktail), kennelhoest, ziekte van Weil (kleine cocktail) & eventueel Rabiës. Maar is je pup dan wel beschermd? Misschien wel, misschien niet, maar hoe kun je hierachter komen? Door te Titeren met VacciCheck!
Korte side note:
Er kan alleen een Titer gedaan worden op de DHP ziektes, dat zou betekenen dat de Kennelhoest, ziekte van Weil jaarlijks herhaald moeten worden en Rabiës iedere drie jaar herhaald. Echter is het in veel gevallen niet verplicht om deze te laten zetten. Wij kiezen ervoor om de Kennelhoest & ziekte van Weil enting niet te laten zetten, de bijwerkingen en risico's van deze entingen wegen voor ons persoonlijk niet op tegen de voordelen van de entingen waardoor wij de keuze gemaakt hebben om deze niet te laten zetten. Rabiës laten wij wél enten, wij wonen vlak aan de grens en gaan geregeld wandelen of op wedstrijd in Duitsland of België.
Toen wij bij de fokker van Harvey kwamen vertelde zij ons dat ze de pups niet zomaar liet enten met 6 weken. Huh?! Toen kwamen wij voor het eerst in aanraking met Titeren. Wat is Titeren dan? Bij Titeren wordt voorafgaand aan een eventuele enting een klein bloedonderzoek gedaan (ze hebben slechts één druppel nodig voor het onderzoek), dat bloed wordt getest op de aanwezig antistoffen in het lichaam. Als de pup (of volwassen hond) nog genoeg antistoffen in het lichaam heeft dan hoeft deze niet geënt te worden, dan heeft de enting namelijk geen nut omdat het lichaam nog genoeg antistoffen tegen de ziekte heeft. Als de antistoffen te laag blijken te zijn dan wordt er wel geënt en na 28 dagen weer een Titer uitgevoerd om te kijken of de enting is aangeslagen en de hond dus beschermd is tegen DHP. Als het bloed onderzocht is krijg je een uitslag met waardes tussen S0 & S6+, waarbij S6+ het hoogste is. Als de uitslag S3 of hoger is wordt geadviseerd om de Titerbepaling na drie jaar te herhalen, dat betekent niet dat de hond over drie jaar geënt moet worden, wellicht zijn de waardes dan nog steeds S3 of hoger waardoor de hond wederom niet geënt hoeft te worden! Bij een uitslag van S2 word het paspoort afgetekend voor één à twee jaar, ook na het verstrijken van deze één à twee jaar wordt er eerst een Titer uitgevoerd. Bij een uitslag van S1 of S0 wordt de hond geënt tegen de ziekte waarvan de Titer op S1 of S0 staat.
Een mooi voorbeeld uit eigen ervaring, Harvey (Geb: 07.06.2017) & Dana (Geb: 10.06.2017) hebben wij tegelijk gekregen op 6 augustus 2017, Harvey alleen getiterd (26.07.2017) en Dana netjes geënt (24.07.2017). Harvey had nog teveel maternale immuniteit (antistoffen ontvangen via de moederhond) om geënt te worden (D:3 H:0 P:4,5+), Distemper & Hepatitis kunnen helaas nog niet los van elkaar geënt worden waardoor ervoor gekozen is om op dat moment niet te enten. Advies luidde om over vier weken weer te Titeren. Op 18 augustus 2017 zijn wij weer gaan titeren met beide honden, de waardes van Harvey waren D:0 H:0 P:1, een drastische daling en een perfect moment om te enten! Harvey heeft toen de DHP enting ontvangen en het advies om vier weken later te controleren middels een titer. Dana haar waardes waren D:3 H:1 P:5, hele verschillende waardes, het advies was om vier weken later weer te titeren. Op 25 september 2017 wederom met beide honden naar de dierenarts om te titeren en dit keer waren de uitslagen als volgt: Harvey D:4 H:5 P:0, advies om Parvo te enten & Dana D:4 H:0 P:6+, advies om Hepatitis te enten, omdat deze niet los te enten is heeft Dana de grote cocktail nogmaals ontvangen. Vier weken later weer titeren ter controle. Op 20 oktober 2017 zijn wij weer gaan titeren en de waardes waren als volgt: Harvey D:5 H:5 P:6. afgetekend voor één jaar vanwege de leeftijd (pups worden niet afgetekend voor drie jaar) & Dana D:5 H:6 P:6+, ook afgetekend voor één jaar. In Mei 2018 zijn beide honden getiterd tijdens een sessie en de uitslagen waren als volgt Harvey D:5 H:6 P:6+ & Dana D:5 H:6+ P:6+, beide voor drie jaar afgetekend! Zoals je kunt lezen een vrij intensief en kostbaar gebeuren maar zeker de moeite waard. Als wij ervoor gekozen hadden onze honden 'gewoon' te enten waren zij beiden niet beschermd geweest. Meten = weten!
Door te Titeren zijn we er ook achter gekomen dat Puk immuniteit heeft voor Hepatitis, haar waarde voor Hepatitis bleef na herhaaldelijke entingen op S0 terwijl haar andere waardes S6 waren. Doordat we hier achter zijn gekomen is ook zij de laatste titer afgetekend voor drie jaar.
Inmiddels worden al onze honden niet meer zomaar geënt, geen van onze honden heeft de afgelopen drie jaar een enting gehad! Ze moeten in 2021 weer allemaal terug voor een Titertest.