Hartfalen kat

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Domdiedom

Berichten: 54
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Leeuwarden

Hartfalen kat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-20 06:23

Mijn kat van 4 jaar heeft spontaan een hartafwijking. Wie heeft daar ervaring mee?
En wie weet een goede kliniek om een echo te doen om er achter te komen wat er echt mis is. De dierenarts wil me naar utrecht sturen maar ik woon in leeuwarden en heb toch liever een kliniek dichter bij huis.

Het is zo niet meer de kat die het hier voor was en ik vraag me af of ik zijn leven zo moet verlengen.


WillemYntJee
Berichten: 6279
Geregistreerd: 16-02-05
Woonplaats: Ljouwert

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-20 07:04

Remco jonker zit in dierenziekenhuis Groningen en de tweede lijn Zwolle. Ben wel benieuwd wie je helemaal naar Utrecht stuurt..
Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben, t een is beter behandelbaar dan t ander.

Sanet

Berichten: 7191
Geregistreerd: 10-10-04
Woonplaats: Fryslan!

Re: Hartfalen kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-20 08:16

Ik heb even gezocht bij de klinieken die ik zo kon bedenken, Wolvega, Drachten en kwam uit bij Emmeloord.

Dierenkliniek Emmeloord:
Citaat:
Zoals de chirurg de huisarts aanvult, kan Dierenkliniek Emmeloord ook uw dierenarts aanvullen op verschillende vakgebieden.

chirurgie
cardiologie
inwendige ziekte
oogheelkunde
beeldvorming


Ik zou dus kijken of je daarheen kunt.

Syb (1997) ZZ-Zwaar+6!
Lyr
(2011) Z1* (+ veulen 2024)
Thyra (2022)
#FriezenGek 27#

sasja0705
Berichten: 1785
Geregistreerd: 03-08-10

Re: Hartfalen kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-20 09:06

Is het een raskat? Of een Htk?
Ik zou direct aan hcm denken.
Niet dat Htk-tjes het niet ook kunnen hebben maar bij raskatten is het veel vaker ( vooral bij foute fokkers, die niet testen of die gewoon blijven door fokken met HCM- katjes)
Sucess en beterschap in iedergeval voor jou katje

_xManadisx_

Berichten: 3085
Geregistreerd: 22-11-06

Re: Hartfalen kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-20 09:37

Belangrijkste is dat je iemand zoekt die goed een echo kan maken. In dit geval echt een specialist. Geen idee of die in Emmeloord zit of dat daar alleen iemand met meer ervaring zit. Echt vragen naar een Europees specialist. Cardioloog lijkt me niet gelijk nodig in dit geval, echo is belangrijker. De echte cardiologen in Nederland zitten in Utrecht, Nieuwegein en Dordrecht? Dordrecht weet ik niet helemaal zeker.

schoentje ?

Lenexa

Berichten: 565
Geregistreerd: 05-12-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-20 09:46

Mijn 4 jarige kater zakte in mei door zijn poten, werd heel kortademig. Hup naar het dierenziekenhuis, blijven voor onderzoek en inderdaad HCM. Röntgenfoto voor vocht in zijn longen en hartfimpje voor diagnose. Heb je geen huisdierenziekenhuis in de omgeving?
Toen ik de mijne ophaalde was het ook een zielig hoopje, medicijnen kreeg ik er nauwelijks in, hij wilde niet eten. Had al 2 keer huilend het ziekenhuis gebeld dat het gewoon echt niet goed ging en na 5 dagen ook tegen mezelf gezegd, als hij die avond niet zou opknappen dat ik hem de volgende dag zou laten inslapen. Maar met iets meer dwang de medicijnen erin en hij knapte heel snel op.
Nu zit hij 3 keer per dag aan medicatie en doet het eigenlijk heel goed. Het is dat ik aan zijn ademhaling in bepaalde houdingen kan zien dat hij ziek is.
Ik ben heel blij dat ik het nog even heb doorgezet, want hij is echt weer helemaal opgeknapt. Speelt, rent, slaapt, knuffelt, echt weer een katwaardig leven.

Domdiedom

Berichten: 54
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Leeuwarden

Re: Hartfalen kat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-10-20 05:05

Ik wil jullie bedanken voor de reactie. We hebben hem helaas moeten laten inslapen omdat het gewoon te slecht ging. Hij was een htk kat.

Hevonen

Berichten: 5419
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Re: Hartfalen kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-20 10:55

Heel veel sterkte.

Ik heb twee katten aan hartfalen verloren. De oudste heeft met medicijnen nog 1,5 jaar geleefd, maar was al 17. De jongste was nog niet eens twee jaar oud. Hij kreeg toen hij net 1 jaar oud was een ernstige aanval door een stolsel. We hebben hem toen net kunnen redden. Hij heeft na een echo en met medicijnen nog een klein jaar geleefd. Dit waren allebei doodgewone 'straatkatten'.

Hartproblemen komen veel voor bij katten en worden heel vaak niet (tijdig) herkend. Laat daarom je katten altijd goed controleren op hartproblemen (ruisje = echo laten maken).

Voor bijzondere (niet paardgerelateerde) replica's en living history spullen.
ARRE remaining history
Zij werken ook op bestelling! (smeedwerk, hout-, hoorn- en beenbewerking, leer, huiden, en nog veel meer)

cursebreaker

Berichten: 10604
Geregistreerd: 10-12-06
Woonplaats: Het Zonnige Zuiden

Re: Hartfalen kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-20 13:54

Wat erg dat je die beslissing hebt moeten maken. Veel sterkte!

Be your own kind of Beautiful
♡ Volg Arya's hondenleven via instagram! ♡
>>http://instagram.com/aryatheogsd.livinglifeoutdoors<<

santi_shetje
Berichten: 45
Geregistreerd: 02-10-07

Re: Hartfalen kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-11-20 18:05

Veel sterkte ermee.

Ik heb nu een kat die zit al zo'n 3 jaar op de medicijnen geloof ik, om zolang mogelijk hartfalen tegen te gaan. Ik ga 1x per jaar op controle voor een echo van zijn hart te laten maken, en tot nu toe ziet er nog stabiel uit. Zeiden wel dat zijn linkerboezem steeds groter werd tegenover de vorige keren. Maar dat hoeft nog niet erg te zijn, zolang ik zijn ademhaling en activiteit in de gaten houd. Zodra er ook maar iets veranderd in zijn ademhaling, wordt het een rondje dierenarts. Dus ik hoop natuurlijk dat die medicijnen zo lang mogelijk hun werk gaan doen, want wil hem nog lang niet kwijt.

Zijn hartruis is ook per toeval ontdekt tijdens gebitscontrole. Gelukkig maar, want ik zou niet willen weten hoe de situatie zou zijn als ze het niet ontdekt hadden. En gelukkig kennen we onze katten goed, dus heb je al snel in de gaten of er iets mankeert of niet.

Jack & Mickey <3

Lenexa

Berichten: 565
Geregistreerd: 05-12-18

Re: Hartfalen kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-11-20 08:35

Ik heb helaas maandag mijn kat ook moeten laten inslapen. Hij heeft het helaas nog maar 3 maanden goed gehad na HCM was gediagnosticeerd. Gelukkig de laatste maanden heel goed gedaan op medicatie, hij werd nu met vlagen iets benauwder waarop bleek dat zijn longen erg vol met vocht zaten en er dus niet heel veel andere keuzes waren behalve die voor hem alleen maar zielig waren. Ondanks dat hij ziek was toch nog heel onverwachts, hij at goed, was actief maar helaas. Voor hem de juiste keuze, voor mezelf een groot gemis.

Domdiedom

Berichten: 54
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Leeuwarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-11-20 08:54

Ik ken mijn katten ook erg goed en daarom heb ik ook erg snel door gehad dat het niet goed met hem ging. Hij heeft een echo gehad vorig jaar en daar was niks op te zien. Zijn medicatie voor zijn hart heeft gewoon niet gewerkt en hij wou niet meer eten. Het is bij hem gewoon te snel gegaan de 1e dag was die nog gewoon vrolijk en speels de volgende dag was hij slomer en was het dus mis.

Santi ik hoop voor je dat je kat nog lang bij je kan zijn.

Gulpje

Berichten: 8037
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: In Uranus

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-21 22:39

Onze kat Dirk heeft in april de diagnose HCM gekregen. Hij is 13,5 jaar oud nu, Maine Coon x Britse Korthaar. Nooit iets vreemds aan hem gemerkt, tot hij in april sloom en zielig werd en zijn ademhaling enorm versnelde. Naar de dierenarts geweest en die verwees ons met spoed door naar het MCD in Amsterdam. Dirk had een hartslag van 361... -O- Hij is daar een weekend geweest en geeft allerlei hartfilmpjes, EEG, echto's, rontgenfotos en bloedonderzoek ondergaan. Zijn hartspier bleek verdikt en we kregen hem met de diagnose HCM mee naar huis. Hij heeft daarna 1x een heel slechte avond gehad, zo slecht dat we dachten dat hij ter plekke dood zou gaan, hij keek me aan met holle, grauwe ogen en had het ontzettend moeilijk tot hij had overgegeven, daarna werd hij rustiger en ging slapen. De ochtend erna zijn we naar de DA gegaan om hem waarschijnlijk in te laten slapen maar na het onderzoek daar sprong hij zo snel zijn mandje zelf weer in dat we hem weer mee naar huis hebben genomen en hij gelukkig snel weer opknapte.

Hij heeft zoveel trauma opgelopen van zijn weekendje kliniek (ook na de controlebezoekjes erna bij onze eigen DA was hij dagen teruggetrokken en zielig) dat we hebben besloten om geen controlefilmpjes/echo's en dergelijke te laten maken en alleen nog naar de DA te gaan als het echt niet meer gaat/ging. Ook het pillen geven leverde zoveel stress op dat we iom de DA hebben besloten om hem niet 2 maar 1 keer per dag zijn medicatie te geven (halve pil Furosemide en een kwart pil Clopidogrel - die slikt mijn moeder ook dus das handig als ze een keer per ongeluk op zijn) Maar dat is sinds een week niet meer haalbaar, want Dirk begon na een hele lange tijd super goed te zijn geweest te reutelen met spinnen, slapen en eten. Toch maar begonnen met 2x per dag de Furosemide en een klein bezoekje aan de DA de dag erna en toen bleek dat het vocht al zo goed als weg was uit zijn longen. Het is naar want hij vindt de pillen zo erg dat hij 's avonds naar buiten gaat en zich bijna niet meer laat zien. Maar daar heeft mijn vriendje iets op gevonden, een GPS bandje waardoor we hem in het donker altijd kunnen terugvinden. We hopen dat met de medicatie hij nog lang bij ons mag blijven en hebben al met de DA afgesproken dat als het echt niet meer gaat en hij niet opknapt ze hem bij ons thuis komt inslapen. Vooralsnog hebben we een crisis af kunnen wenden door hem toch de volledige dosis plaspil te geven. Hopen dat dat goed blijft gaan want als hij zijn pillen krijgt is er echt niets zieks aan hem, hij is actief, aanhalig en wil graag spelen en aandacht. Vanavond kwam ik thuis van stal toen er een onbekend buurtpoesje naar me toekwam om te knuffelen. Dirk heeft haar boos weggejaagd met een dikke plumeau-staart en was helemaal trots op zichzelf.

Heftig om hier op de zoekfunctie te lezen dat zoveel katten op jonge leeftijd deze diagnose krijgen ;(

The nights are long, but the years are short when you're alive

[ITP] Ode aan onze bijna 25-jarige Daisy

Lenexa

Berichten: 565
Geregistreerd: 05-12-18

Re: Hartfalen kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-21 10:29

@Gulpje, kun je zijn pillen niet op een andere manier geven als hij er zo'n stress van heeft? De mijne stond op de volle dosis furosemide en moest 3x per dag, kreeg ook nog bloed verdunners en stressverlagers. Dus die kreeg 3x per dag 2 soorten pillen, ik deed ze verpulveren en door een deel van een liquid snack. Zijn late avond medicatie deed ik in een spuitje met een heel klein beetje natvoer. Die kon ik dan met in 2 delen zo in zijn bekje doen. En ik had een vrij bang kat, maar hij heeft het altijd prima gevonden. Maar een losse pil in zijn bek was volledige paniek.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BarbaraNova, ChanelR, DotBot, sjantje2525, Valentijn5 en 40 bezoekers