Windhond blijft angstig

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Gitta_

Berichten: 279
Geregistreerd: 17-04-08
Woonplaats: Ede

Windhond blijft angstig

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-20 13:32

Hoi allemaal,

Sorry, ik moest het even van me afschrijven en het is daarbij een enorm verhaal geworden. :o

Onze windhond (whippet kruising greyhound) is inmiddels 4 jaar en van nature al erg zenuwachtig aangelegd. Hij is een herplaatser, met 10 maanden bij ons gekomen en voordat hij bij ons kwam hebben wij geen idee wat er met hem gebeurd is. Het enige wat we weten is dat de socialisatie ontbreekt en hij in de bijkeuken heeft geleefd, hij was niet zindelijk toen wij hem kregen en kende geen commando's. Ook zijn naam kende hij niet en hij had geleefd op kauwbotjes en brokken van de Lidl.

De eerste 1.5 jaar was hij gelukkig wel een erg blij hondje, lekker veerkrachtig en sociaal. Wel af en toe al nerveus, angstig. Maar niets om je zorgen over te maken, we gingen naar cursus, hij was erg slim en was geweldig te trainen, we woonden naast een gigantisch park in de stad, genoeg gezonde prikkels en hij ging goed met alle situaties om. Wel had hij altijd al last van verlatingsangst - maar deze is hij inmiddels overkomen.

Die zorgeloosheid veranderde allemaal in de winter van 2018, twee weken voor oud en nieuw. Nooit had hij hiervoor vuurwerkangst gehad, jongeren konden rotjes afsteken op straat en hij keek er niet eens naar. Maar helaas.. nu was het paniek. Ik was gewoon thuis met hem en hij lag lekker te slapen, ik ben gaan douchen en in die tussentijd weet ik nog steeds niet wat er precies gebeurt is maar ik neem aan dat hij geschrokken is van een keiharde knal en mij daarna niet kon vinden. Toen ik onder de douche vandaan kwam vond ik mijn lieve hondje shakend en compleet in paniek onder de eettafel. Ik was flabbergasted, snapte er niets van.

Het vervolg was vuurwerkangst, mega sneu voor hem en erg lastig voor ons. Op oud en nieuw konden we ons wel voorbereiden, dat was geen probleem.. maar het waren die rotknallen tussendoor die het op een gegeven moment zo onmogelijk voor ons maakte om nog van de leuke dingen te genieten. Onze hond begon zich steeds meer voor te bereiden op 'harde knallen' en constant te anticiperen op andere geluiden die vergelijkbaar waren. Het geluid van een motor? Dat kan een klappende uitlaat geven, dus angst. Onweer? Gelijk in de stress. Wandelen is niet leuk meer, zelfs al is het muisstil buiten. Ik vind het zo sneu voor hem, het zit er allemaal niet meer in. Gisteren naar de Posbank toe, het was prachtig en geen geluid.. helaas vond onze hond het helemaal niet leuk, hij kon er niet van genieten en heeft alleen maar staan trillen als een rietje. We zijn natuurlijk weer in de auto gestapt en terug naar huis gegaan, waar hij vervolgens in volle overgave in slaap viel van alle vermoeidheid die die stress met zich meebrengt.

Nu denk je misschien 'Hup naar de dierenarts met hem.. misschien voelt hij zich niet goed!', dat doen we ook. Dat doen we elk jaar meerdere malen. Hij is volledig gezond (twee weken terug nog gecheckt), urine is in orde en bloedwaarden zijn ook goed. Hij gaat naar de osteopaat, maar heeft op wat spierspanning na van het trillen, shaken en stress verder geen pijn. Hij vertoont ook geen signalen van fysiek ongemak, alleen van stress.

Voor de stress hebben we door de jaren heen al erg veel geprobeerd aan (homeopathische) middelen, denk aan:
  - Zylkene
  - CBD chews
  - Bach Bloesem
  - Adaptil (band/diffuser)
  - Essentiële oliën
  - Fosfor ondersteuning
  - Puur Rust/Tranquil
  - Calm & Resist brok van Prince

Daarnaast ook:
  - Training op hondenschool
  - Osteopathie
  - Homeopathie
  - Geluidstraining binnen

Gedragstherapie heeft altijd al hoog op mijn lijstje gestaan, maar het is duur en natuurlijk ook geen garantie dat het daarna opgelost is. We zijn wel altijd al stilletjes op zoek naar iemand die gespecialiseerd is in dit soort angsten en dan met name gevoel heeft voor windhonden (want een windhond is in aanpak niet te vergelijken met andere typen honden, de soft touch is heel belangrijk). Toch heeft onze zoektocht ons nog nergens gebracht. We trainen zelf wel intensief, maar die training valt iedere keer in het niets als er weer spontaan vuurwerk wordt afgeknald op een willekeurige dag. En helaas gebeurt dat hier vaak, ook afgelopen week nog.

Vraag is of jullie tips, suggesties en/of goede trainers kennen? Bepaalde supplementen die nog ontbreken op ons lijstje? Bepaalde boeken die ik moet lezen? Ik wil onze lieve kerel zo graag helpen, steunen en het beter maken voor hem en alle tips/ideeën die jullie daarbij hebben zijn meer dan welkom.

Dankjewel alvast!


Vena
Berichten: 95
Geregistreerd: 23-11-13

Re: Windhond blijft angstig

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-20 13:45

Wat een moeilijke en verdrietige situatie. Misschien kan de trust technique helpen, dan leer je een dier eerst te ontspannen in een fijne situatie en dan bouw je dat langzaam uit naar steeds iets spannendere situaties. Je kunt hier online een cursus voor volgen en er is ook een gecertificeerde trainer in Nederland. Ik oefen dit met mijn eigen dieren en zie dat je in de buurt zit, evt kunnen we een keer samen oefenen.

Secretly
Berichten: 309
Geregistreerd: 23-04-16

Re: Windhond blijft angstig

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-20 13:50

Een vraag; Hoe is die met andere honden, zoekt ie contact, of is die erg op zich zelf? Misschien een honden-leider combinatie zoeken, waar u wekelijks mee kan lopen samen met uw hond?

GDG

Berichten: 4848
Geregistreerd: 11-04-11

Re: Windhond blijft angstig

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-20 15:18

Wat ontzettend naar. Ik zie wel staan dat je getraind hebt maar niet via welke methode, ik mis namelijk de counter conditioning. Dat is een methode die bij uitstek geschikt is voor geluidsangsten (die zich uitbreiden).

Wat ook een probleem is is dat hij hoogstwaarschijnlijk heel erg stapelt qua stress/angst en dan gaat het dus van kwaad tot erger doordat hij tussendoor nooit helemaal tot rust komt. Heeft hij in huis wel een plek waar hij zich helemaal veilig voelt en niet schrikt? Een geluidsarme ruimte?

koeien op de weg...

Hannanas
Berichten: 13147
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Re: Windhond blijft angstig

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-20 15:22


Niet banketstaaf maar poetsen.

Tordis02

Berichten: 156
Geregistreerd: 07-09-14
Woonplaats: Udenhout

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-20 15:50

Hey Gitta,

Wat sneu voor zowel jou als je hondje. Ik deel mijn leven met drie Spaanse Podenco's, (half)windhonden die helaas een slechte jeugd gehad hebben in Spanje. Ze zijn onwijs sensitief en ik herken veel in je verhaal.

Vooral mijn oudste doet me aan jouw hondje denken. Ze is inmiddels ergens tussen de 11 en 12 jaar oud (geschat), en ze is nagenoeg volledig blind door een beschadiging op het netvlies, PRA en staar. Ze is ontzettend gevoelig voor geluiden. Vuurwerk, inderdaad, maar ook onweer bijvoorbeeld. Warmte, wind en regen koppelt ze daar al aan. Daarnaast is ze gevoelig voor alle andere dingen die knallen, van dichtslaande autodeuren tot auto uitlaten.

Ook ik heb het lijstje kalmerende supplementen die je noemt gebruikt. Ook heb ik met haar trainingen gedaan bij een gedragstherapeut. Helaas heeft het tot op heden allemaal nog niet mogen werken. Het enige wat bij mij werkt, rond de jaarwisseling, is alprozalam. Alprozalam is een angstremmer die ook voor mensen voorgeschreven wordt, en tot voor kort dus ook door dierenartsen. Helaas maakten mensen hier misbruik van en mogen dierenartsen, omdat het dus een menselijk geneesmiddel is, niet meer voorschrijven. Gelukkig heb ik nog een voorraadje. Alprozalam is verslavend en werkt pas als de hond een spiegel in het bloed heeft die hoog genoeg is. Ik bouw het dus enkele dagen voor en na de jaarwisseling op en af. Maar helaas werkt het dus niet voor plotseling onweer e.d.

De enige tip die ik je zou kunnen geven is, praat eens met een gedragsdeskundige die werkt voor een stichting die Podenco's en Galgo's uit het buitenland laat komen. Zij zijn vaak expert wat angstige windhonden betreft. Ik zou gewoon een stichting aanschrijven. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Verder lees ik mee voor eventuele tips, en wil ik je veel sterkte wensen met je hondenkind!

Tordis <3


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense, GrapeshotBot, MissBambi, trysteffy en 27 bezoekers