Welke cursus voor rehabilitatie Spaanse adoptiehond?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Hollyleaves
Berichten: 1971
Geregistreerd: 07-06-05
Woonplaats: Groningen

Welke cursus voor rehabilitatie Spaanse adoptiehond?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-07-20 14:27

Hi!

Sinds 5 weken zijn ik en mijn partner adoptanten van een Podenco, een Spaans type windhond en dus ook per definitie jachthond. Het is een gecastreerde reu van bijna 9 maanden oud. De hond is na 2 dagen reizen uit Spanje eerst geadopteerd geweest met 7 maanden bij een dame met kinderen, welke hem vervolgens na twee dagen weer terug wilde geven aan de stichting, maar helaas hem eerst bij vrienden dropte. Daar is de hond drie dagen gebleven tot wij hem adopteerden. De hond bleek giardia te hebben en na twee weken van flink ziek zijn en twee antibioticakuren verder sterkt hij nu goed aan. Vreselijke start dus al met al voor zo'n hond.

In huis gedraagt hij zich na de derde week erg netjes. Katten zijn geaccepteerd, het huis is geen attractiepark, eten van tafel mag niet, plaats is plaats, niet tegen t aanrecht springen etc. Buiten lopen tussen de eenden en kraaien gaat prima. Andere honden zijn na wat socialisatie ook geen probleem. Er zijn echter wel twee enorme problemen waar we tegen aanlopen:

- Alle mannen die hem niet koetiejkoetiej benaderen zijn een reden om direct naar op te springen en te blaffen en te grommen. Of dat nu hardlopers, bouwvakkers of buren zijn die buiten staan te praten en niet eens op een passerende hond letten. Agressie uit onzekerheid en angst. Vrouwen zijn geen issue.

- Zwaluwen of laagvliegende andere vogels. Absolute hysterie. En dan bedoel ik echt hysterisch. Janken, blaffen, jammeren, trekken, door de lucht springen, hij gaat non stop door. Ik kom net terug van een uur durende stop op een veld waar zo'n 30 zwaluwen over en weer vliegen. Ik had de bedoeling net als met een paard een desensibilisatie te gaan doen, waarbij met negeren, kort corrigeren en belonen voor goed gedrag ik had geschat dat het na een half uurtje wel op zou houden of in elk geval zou minderen. Resultaat was dat ik op een gegeven moment een man of 10 als publiek had om te kijken wat ik mijn hond aandeed door t lawaai wat ie produceerde. En eerlijk, als ik ergens zou fietsen zou ik ook gaan kijken of iemand niet echt zijn hond in elkaar aan het trappen was. Na wat nagaan wat de oorsprong van dit gedrag is kan het aannemelijk zijn dat hij is aangezet tot half dode vogels op een vlakte proberen te vangen en terug te brengen voor de jager.

Hij is dan volgens de stichting ook vermoedelijk gebruikt als beginnend jager en toen in ieder geval in een schuur gedumpt om dood te gaan zonder eten en drinken. Wij hebben thuis echt wel wat ervaring met shelter honden uit Spanje die ook gejaagd hebben. Meerdere herplaatsers al in bezit gehad, welke ook hele moeilijke honden betreft. Mijn moeder heeft al vanaf de 70-er jaren honden en ook met verschillende verenigingen honden getraind. Bull terriers, Galgo's, Bouviers, allemaal bekend terrein, maar ook de Podenco is haar een raadsel wat we nog meer kunnen doen dan we al doen.

Ik ben niet op zoek naar een puppycursus oid. Dat stadium is hij voorbij in de zin van toegevoegde waarde en daarnaast hebben we hem al geleerd wat zit, plaats, kom hier is en pakt hij de regels voor in huis en buiten goed op, is hij verder goed te sturen en leert hij snel. Socialisatie zorgen we uiteraard ook voor.
Waar ik wel naar op zoek ben is advies wat voor soort cursus wel bij hem past om de twee grote problemen aan te kunnen pakken. Ik merk dat er over het algemeen genomen veel commercieel belang is bij het contacten van gedragstherapeuten en verenigingen welke cursussen organiseren. Hierdoor vind ik het lastig te bepalen welke voor ons een goede stap zou zijn.

Respect voor het lezen van het hele verhaal :') _/-\o_

BigOne
Berichten: 41413
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Welke cursus voor rehabilitatie Spaanse adoptiehond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-20 14:42

Zou niet weten hoe dit op te lossen, een voordeel , de zwaluwen zijn er straks niet meer . Maar vraagje, worden die dieren niet getest op gardia?

Hollyleaves
Berichten: 1971
Geregistreerd: 07-06-05
Woonplaats: Groningen

Re: Welke cursus voor rehabilitatie Spaanse adoptiehond?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-07-20 14:49

Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, ik heb wel bij de stichting vermeld hoe en wat. Ze hebben wel gevraagd of ik het dierenarts rapport wilde laten opsturen. Het paspoort en de overdracht is allemaal in het Spaans, waardoor ik helaas niet tot in detail kan lezen wat er allemaal staat en moet afgaan van wat de stichting allemaal verteld.

elbony
Berichten: 333
Geregistreerd: 09-07-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-20 14:59

Hi Sylva, het lijkt er op dat je een beste kluif hebt aan deze podenco. Heb je hem via podencoworld? Zo niet zou je met hun contact kunnen opnemen vanwege hun jarenlange ervaring met podenco's (ook de moeilijke gevallen) verwacht ik dat zij je meer inzicht hebben in een mogelijke oplossing. (Niks ten nadele van je eigen ervaring hoor :-) ).
Daarnaast moest ik denken aan een fb-pagina die ik volg Understand Animals
https://www.facebook.com/understandanim ... KRWIt47Gwv
Als je haar pagina bezoekt, lijkt het alsof ze voornamelijk over agressie in honden praat, maar eigenlijk kun je hier elk undesired gedrag voor invullen. Eén van de dingen die ze b.v. zegt : “Repair the brain, before you retrain” . Misschien heb je er wat aan.

Anoniem

Re: Welke cursus voor rehabilitatie Spaanse adoptiehond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-20 15:25

Je hebt heel veel rottige stichtingen en die heb je schijnbaar getroffen. Maar er zijn gelukkig ook goede, die heel anders met zaken omgaan.

Ik heb dan geen ervaring met de spaanse variant maar wel met de roemenen. Ook vaak bang voor mannen, dat zijn vaak degenen die ze geschopt, geslagen, opgehangen hebben. Dus die angst moet er uit groeien, die krijg je niet weg met een cursus.
Ervaring met zwaluwen heb ik niet maar bij mijn honden horen vogels ook in de lucht :')

Ik zou niet zo zeer naar een cursus gaan, maar een gedragsdeskundige zoeken met ervaring met buitenlandse honden. Een op een is met dit soort honden vaak beter dan een groep, kan soms te veel prikkels geven. Ik weet wel 2 die dit doen en ervaring hebben. Maar dan moet je maar een seintje geven.

maj0

Berichten: 6917
Geregistreerd: 28-06-05
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-20 15:52

Mindim schreef:
Ik zou niet zo zeer naar een cursus gaan, maar een gedragsdeskundige zoeken met ervaring met buitenlandse honden. Een op een is met dit soort honden vaak beter dan een groep, kan soms te veel prikkels geven. Ik weet wel 2 die dit doen en ervaring hebben. Maar dan moet je maar een seintje geven.


Dit zou ik dus ook doen denk dat je dan meer bereikt dan in een groep. Ben bang dat ie in een groep ook dicht gaat slaan en dat schiet ook niet op.

tamary

Berichten: 30443
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Welke cursus voor rehabilitatie Spaanse adoptiehond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-20 16:04

Beginnende jachttraining op vogels apporteren vermoed je. Daar is dan kennelijk een grote fout gemaakt of door andere omstandigheden is de training niet afgerond en zit er in elk geval geen uit/wacht tot de baas commando geeft knop op. Ik zou eerst eens kijken of een goede jachthondentrainer je verder kan helpen om dit aangeboren gedrag weer goed op commando te zetten. Hond is nl op dit soort werk gefokt, enkel het niet op de baas wachten tot hij dat mag (noodzaak ivm veiligheid hond, want apporteren mag pas als er niet meer geschoten wordt) is problematisch. Er zit dus een gat in de training die gedicht moet worden, om het in goede banen te leiden. Er uit trainen zal hem niet worden, voorzien van een aan en uit knop hopelijk wel.

BillyJ

Berichten: 1371
Geregistreerd: 02-10-16
Woonplaats: België

Re: Welke cursus voor rehabilitatie Spaanse adoptiehond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-20 16:25

Ik zou een jachtcursus aanraden!

Ergens waar ze specialiseren in de verschillende types (staander, drijver, zweethond, apporteerder of aardhond).

Zo stimuleer je je hond in zijn natuurlijke gedrag, kan helpen om dus de stimulansen te leren controleren of onder appèl te zetten.
Deze mensen zijn vaak heel vaardig in hun omgang met honden met dit soort gedrag, als dat de jouwe vertoont.
Mijn oude buurman ving Podenco's op om nadien voor adoptie af te staan en die volgde standaard altijd de jachtcursus. Al zijn honden konden prima loslopen op het eind. Héérlijk!

GDG

Berichten: 5291
Geregistreerd: 11-04-11

Re: Welke cursus voor rehabilitatie Spaanse adoptiehond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-20 16:54

Ik denk dat je héél erg snel gaat. Je hebt al allerlei commando's op de hond gezet en die hond heeft de afgelopen weken nogal wat meegemaakt, dus het is wel verstandig de hond ook de kans te geven het te verwerken allemaal. Zolang dat koppie heel vol zit gaat zo'n desensibilisatie niet snel werken.

Mijn advies: doe even pas op de plaats en voorkom het opspringen gewoon, dat is vrij simpel in elk geval. Met de vogels: gewoon doorlopen en niet opzoeken.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-20 19:35

tamary schreef:
Beginnende jachttraining op vogels apporteren vermoed je. Daar is dan kennelijk een grote fout gemaakt of door andere omstandigheden is de training niet afgerond en zit er in elk geval geen uit/wacht tot de baas commando geeft knop op. Ik zou eerst eens kijken of een goede jachthondentrainer je verder kan helpen om dit aangeboren gedrag weer goed op commando te zetten. Hond is nl op dit soort werk gefokt, enkel het niet op de baas wachten tot hij dat mag (noodzaak ivm veiligheid hond, want apporteren mag pas als er niet meer geschoten wordt) is problematisch. Er zit dus een gat in de training die gedicht moet worden, om het in goede banen te leiden. Er uit trainen zal hem niet worden, voorzien van een aan en uit knop hopelijk wel.


Deze honden zijn niet lief behandeld, vaak heel fout juist. Dit gaat niet om het ontbreken van een stuk jachttraining ;) Ze bleken niet geschikt en dan worden ze behandeld als afval.
Dit zijn honden met een rugzak en eer je aan een cursus begint, moet je ze eerst mentaal op de rails zien te krijgen. Angst voor mannen zit er vaak in, want joh je wilt niet weten hoe manspersonen ze hebben afgeranseld. Ik heb wel een galgo meegemaakt, die eigenlijk nooit weer een man vertrouwd heeft, een enkele, maar vreemde mannen :n

berthe
Berichten: 406
Geregistreerd: 16-01-05
Woonplaats: Loon

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-20 20:04

Ik train met mijn (probleemloze) hondje bij www.nieuwe-dieren.nl in Nooitgedacht (vlakbij Rolde, ten oosten van Assen). Zij vangen al jaren honden op uit het buitenland en hebben daar dus ervaring mee. Daarbij zijn ze echt super kundig.

En, zij is ook dierentolk, maar dat is volgens mij alleen als je daar zelf open voor staat of behoefte aan hebt. Daar beginnen ze niet uit zichzelf over. Trainingen zijn heel erg 'down to Earth'

Je zou eens met Ed kunnen bellen om je probleem voor te leggen.

khirshanta

Berichten: 7565
Geregistreerd: 28-08-06

Re: Welke cursus voor rehabilitatie Spaanse adoptiehond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-20 20:11

Ik weet dat Animal's Faith in Maastricht heel veel ervaring heeft met honden met allerhande gedragsproblemen. Wellicht is het een telefoontje / mailtje waard?

Skippy01
Berichten: 6498
Geregistreerd: 01-11-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 09:32

Jeetje, dat is wel pittig!
Ik heb ook een pod (Portugees) die enorm fel is op vogels. Loopt altijd aangelijnd, na 4 jaar nog steeds. Net wat je zegt: ze starten de jachttraining ermee, en als ze het niet precies goed doen, gooien ze het bijltje erbij neer daar. En dan krijg je dit soort 'half af' gedrag. Heel lastig!

Jachttraining KAN, mits je een trainer treft die wil werken met een pod. De meesten hebben meer ego dan kennis en willen alleen werken met retrievers, spaniels, staande honden. Die haken af bij andersoortige honden. En ook echt niet aan een trainer beginnen die met harde hand traint, gewoon niet doen met een pod.

Er is hier een topic over Buitenlandse adoptiehonden, misschien weet iemand daar een trainer in jouw regio die ermee wil en kan werken?
[BB-HK] Wie nog meer een hond geadopteerd uit het buitenland??

Ik ben zelf vooral heel huiverig voor het gebrek aan recall in een pod overigens (de mijne heeft echt géén recall), daarom durf ik jachttraining ook niet zonder meer aan.

Balte

Berichten: 3576
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: provincie Antwerpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 09:47

Ik ben absoluut geen deskundige maar kan je alleen maar mijn ervaring mee geven met onze nogal neurotische Spanjaard. Kruising Bodeguero met een scheutje Podenco aan zijn oren te zien.
Hij was aanvankelijk ook erg nerveus, liep overal achter je aan in huis en kon volledig gefixeerd raken op een lichtpuntje dat heen en weer bewoog op de muur.
Aanvankelijk dacht ik dat ik hem moe moest maken om er rust in te krijgen, dat bevestigde ook de gedragstherapeut die ik raadpleegde. Ik heb zelfs gezocht naar jachtcursussen en dergelijke.
Op een gegeven moment heb ik echter ontdekt dat hoe minder ik met hem deed, hoe "rustiger" hij werd.
Daarom dat ik me ook wil aansluiten bij de opmerking van iemand anders hier in het topic, niet te snel te veel willen. Ik zou zo veel mogelijk prikkels wegnemen en hem eerste gedurende maanden de kans geven om tot zichzelf te komen.
Onze is nu bijna vijf jaar hier en van hem heb ik echt geleerd om het zielig hoopje hond achter de hevig opspringende, piepende, nerveuze hond te zien.
Ook bij mijn andere Spanjaard heb ik dingen anders moeten leren zien. Die kwam als hevige puberhond die mijn huis een attractiepark vond en alles kapot beet. Ook hier weer een heel klein hartje achter al dat gedoe en ondertussen een schat van een hond. Maar, als ze van iets bang is 's nachts (we wonen naast een spoorlijn en soms wordt er daar gewerkt) dan mag je in de ochtend een plasje en een drol opkuisen.

Skippy01
Berichten: 6498
Geregistreerd: 01-11-06

Re: Welke cursus voor rehabilitatie Spaanse adoptiehond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 09:58

@Balte die van mij heeft mijn halve huis ook gesloopt in het begin ja. De trap, mijn bank, allerlei kussens en dekens. Inmiddels sloopt hij alleen nog zijn eigen speelgoed, prima.
Hij is een baldadige hond, maar wel een onzekere hond. Super zachtaardig ook, klein hartje inderdaad. Er zit bij Toby wel een ondergrens aan wat je met hem moet doen. Hij wil echt wel een kilometer of 5 lopen elke dag en dan ook echt wel één ronde waarbij hij fijn kan snuffelen. Dat ontspant hem enorm. Echt 'weinig' doen, helpt ook niet. Maar téveel doen ook niet. Niet moe maken dus, maar wel genoeg te doen geven. Toby heb ik inmiddels 4 jaar en hij begint nu kalmer te worden sinds ongeveer een jaar. Ze zijn gewoon ook erg laat echt volwassen, pods. Toby heeft het overigens andersom: als hij heel angstig is, gaat hij zijn behoefte ophouden. Eerste jaar met oud en nieuw heeft hij ruim 15 uur niet geplast en ongeveer 20 uur niet gepoept. Nu neemt mijn vader hem met hun hond mee het bos in op oudjaarsdag, dat helpt wel.

Tordis02

Berichten: 156
Geregistreerd: 07-09-14
Woonplaats: Udenhout

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 10:26

Hoi Sylva,

Hier een eigenaresse van drie Podenco's. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan voor verschillende organisaties, o.a. opvang en huisbezoeken bij toekomstige Podenco eigenaren.

Ik denk dat de oplossing misschien niet is wat je wil horen, maar wel waar ik uiteindelijk bij uitgekomen bent. Je moet gaan accepteren dat je een Podenco aangeschaft hebt. Podenco's jagen, en hebben door hun slechte start angsten. Ik denk echt dat dat, in ieder geval voor je 2e probleem, de enige oplossing is. Dit is ook waarom het enorm belangrijk is om je in te lezen voordat je voor een bepaald ras kiest. Ik heb dezelfde "vergissing" gemaakt. Ik ben gek op mijn Podenco's, maar ik zal nooit meer een Podenco nemen.

Voor je 1e probleem raad ik je aan je te verdiepen in BAT training. BAT training gaat vooral over "de juiste afstand". Op het moment dat je hond zich wil gaan verdedigen, is de bedreiging al te groot, en zit de hond in een paniek staat waarin hij niets meer leert. Bij BAT begin je met trainen terwijl het gevaar, in dit geval een vreemde man, op zo'n afstand is dat de hond nog niet in paniek is. Deze afstand kun je gaandeweg gaan verkleinen. Dit heeft de hond van een vriendin van mij enorm geholpen! Maar, ook dit is een relatief moeilijk probleem. Mijn Podenco heeft het met verkeer, en valt uit naar auto's. De Podenco van vrienden van me heeft het ook met (vreemde) mannen.

Ten slotte, wat ik hierboven ook al las, denk ik dat je erg snel wilt. Een Podenco heeft zeker een half jaar, eigenlijk een jaar nodig om zijn "ware aard" te gaan laten zien, en zich ergens thuis te voelen. Juist in het begin zoveel willen kan ervoor zorgen dat je hond overprikkeld raakt. Geef hem de tijd.

Mocht je eens willen sparren, je mag me altijd een berichtje sturen :)

Skippy01
Berichten: 6498
Geregistreerd: 01-11-06

Re: Welke cursus voor rehabilitatie Spaanse adoptiehond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 12:25

@tordis02 goede adviezen inderdaad! Een pod is 'een slag apart', en zeker degenen met een geschiedenis. Voor mij is het extreme jachtgedrag ook reden om hierna niet meer zomaar een pod te willen. Liefste hond die ik ken, echt waar, maar wat betreft los lopen en jachtgedrag was mijn spaniel véél makkelijker te sturen. Dat is in druk bevolkt NL wel een voordeel, als het te sturen is.

Tordis02

Berichten: 156
Geregistreerd: 07-09-14
Woonplaats: Udenhout

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 12:57

Dat ben ik absoluut met je eens, Skippy! Mijn Podenco's zijn inmiddels 7, 9 en 11. Ik ben me nu al aan het oriënteren op "mijn volgende ras". Ik heb altijd gewoon "tweedehandsjes" gehad, maar net wat er op mijn pad kwam, maar na de Podenco wil ik echt graag een ras dat bij me past, waar ik mee kan doen wat ik graag met een hond wil doen. Mee naar stal, mee op buitenrit, lekker loslopen, zwemmen, spelen met een balletje. Gewoon honden dingen.

Het "verdrietige" is dat mijn hart bij Podenco's ligt. Ik vind ze fantastisch, zowel qua karakter als qua uiterlijk. Maar ze zijn zo ontzettend moeilijk te houden in een land als Nederland, en passen totaal niet bij wat ik met een hond wil kunnen doen. Ik maak wel eens grapjes dat ik bij een TBS kliniek ga kraken of zo, misschien dat zo'n afrastering ze binnen houdt :') Al ben ik zelfs daar niet van overtuigd, haha.

Balte

Berichten: 3576
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: provincie Antwerpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 13:11

Skippy01 schreef:
@Balte die van mij heeft mijn halve huis ook gesloopt in het begin ja. De trap, mijn bank, allerlei kussens en dekens. Inmiddels sloopt hij alleen nog zijn eigen speelgoed, prima.
Hij is een baldadige hond, maar wel een onzekere hond. Super zachtaardig ook, klein hartje inderdaad. Er zit bij Toby wel een ondergrens aan wat je met hem moet doen. Hij wil echt wel een kilometer of 5 lopen elke dag en dan ook echt wel één ronde waarbij hij fijn kan snuffelen. Dat ontspant hem enorm. Echt 'weinig' doen, helpt ook niet. Maar téveel doen ook niet. Niet moe maken dus, maar wel genoeg te doen geven. Toby heb ik inmiddels 4 jaar en hij begint nu kalmer te worden sinds ongeveer een jaar. Ze zijn gewoon ook erg laat echt volwassen, pods. Toby heeft het overigens andersom: als hij heel angstig is, gaat hij zijn behoefte ophouden. Eerste jaar met oud en nieuw heeft hij ruim 15 uur niet geplast en ongeveer 20 uur niet gepoept. Nu neemt mijn vader hem met hun hond mee het bos in op oudjaarsdag, dat helpt wel.


Ik heb drie Spanjaardjes, de eerste heeft nooit iets kapot gedaan maar is dus diegene die je niet mag overprikkelen en ja, dat is inderdaad zoeken naar genoeg en toch niet te. Hij slaapt nu sinds een jaar of zo ook bij mij en dat helpt hem ook om zijn rust en zekerheid te vinden. Hij is toen hij een maand of zes was over de poort van het asiel gegooid en heeft vervolgens daar bijna drie jaar gezeten.
Nummertje 2 is een Mastin, die heeft wat schoenen en toch een halve leuning van een sofa op haar palmares staan (gelukkig koop ik nooit nieuwe sofa's haha) en ja dan de jongste...schoenen, een tv, een klein stukje uit de sofa, alles wat los en vast lag.... De jongste is een kruising jachthond maar veel rustiger van inborst dan de oudste.
Zij was aanvankelijk heel bang van mijn zoontje maar is daar zonder forceren of trainen ook gewoon uitgegroeid. Andere kinderen vindt ze ook maar eng maar ze komt dan voorbij gelopen en geeft ze snel een likje. In geen van de drie zit ook maar het minste kwaad.

Skippy01
Berichten: 6498
Geregistreerd: 01-11-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 13:17

Tordis02 schreef:
Dat ben ik absoluut met je eens, Skippy! Mijn Podenco's zijn inmiddels 7, 9 en 11. Ik ben me nu al aan het oriënteren op "mijn volgende ras". Ik heb altijd gewoon "tweedehandsjes" gehad, maar net wat er op mijn pad kwam, maar na de Podenco wil ik echt graag een ras dat bij me past, waar ik mee kan doen wat ik graag met een hond wil doen. Mee naar stal, mee op buitenrit, lekker loslopen, zwemmen, spelen met een balletje. Gewoon honden dingen.

Het "verdrietige" is dat mijn hart bij Podenco's ligt. Ik vind ze fantastisch, zowel qua karakter als qua uiterlijk. Maar ze zijn zo ontzettend moeilijk te houden in een land als Nederland, en passen totaal niet bij wat ik met een hond wil kunnen doen. Ik maak wel eens grapjes dat ik bij een TBS kliniek ga kraken of zo, misschien dat zo'n afrastering ze binnen houdt :') Al ben ik zelfs daar niet van overtuigd, haha.


Haha, ik denk dat ze ze bij een TBS kliniek wel willen houden hoor. Ze vermoorden vogeltjes en zijn compleet ontoerekeningsvatbaar :+
Ik wil hierna inderdaad ook iets dat meer bij mijn levensstijl past. Als iemand mij een podengo kan geven qua karakter en looks maar dan met oren die werken, teken ik direct! :') :j
Nou kom ik zelf van de spaniels af en dacht ik ook nóóit meer iets anders dan dat te willen. Alleen ja, mijn moeder is mijn primaire oppas, en die is hartstikke allergisch voor de vachtstructuur van spaniels. Helaas -O- Geldt dus hetzelfde voor: als iemand mij nou gewoon een ruwharige spaniel kan beloven... :+ }>
Ach, er komt vanzelf iets dat precies past, ik zie de Braque du Bourbonnais ook best zitten bijv, of de Cesky Fousek, of de Lagotto Romagnolo... Ik wil graag jachttraining doen overigens, dus ik blijf echt wel bij de jachthonden uitkomen altijd. En voorlopig is Toby pas 4, dus die mag nog héél lang blijven eerst! :j <3

Simbaa
Berichten: 4008
Geregistreerd: 17-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 13:22

GDG schreef:
Ik denk dat je héél erg snel gaat. Je hebt al allerlei commando's op de hond gezet en die hond heeft de afgelopen weken nogal wat meegemaakt, dus het is wel verstandig de hond ook de kans te geven het te verwerken allemaal. Zolang dat koppie heel vol zit gaat zo'n desensibilisatie niet snel werken.

Mijn advies: doe even pas op de plaats en voorkom het opspringen gewoon, dat is vrij simpel in elk geval. Met de vogels: gewoon doorlopen en niet opzoeken.


Dit. Desibiliseren terwijl hij zooooo veel prikkels heeft gehad de afgelopen weken lijkt me echt 10 stappen te ver.

BarbaLala

Berichten: 9841
Geregistreerd: 13-11-04
Woonplaats: Omgeving Arnhem

Re: Welke cursus voor rehabilitatie Spaanse adoptiehond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 14:12

Hoi,
Wat ik lees heeft je hond gebrek aan opvoeding gehad en dat is inderdaad vrij vlot recht te breien. Daarnaast lees ik ook een hond die gebrek aan leiderschap heeft wat zorgt voor escalerend gedrag aan de lijn en dat ligt bij jou als baas.
Dat kan vrij vlot opgelost zijn als je weet wat je moet doen en weet hoe je als leider wordt gezien door je hond.
Daarom zou ik niet persé op zoek gaan naar een cursus, maar naar een goede(!) gedragstherapeut die 1 op 1 met jou en je hond aan de slag gaat.
En dat hoeft echt geen vermogen te kosten, maar kan even zoeken zijn.
Ik kan je iemand doorsturen via pb, verstrek geen namen openbaar op internet.

Ik wil je een compliment geven dat je er nu gelijk mee aan de slag wil ipv aan te trutten, zo zijn er niet veel!

Sclimpre
Berichten: 4101
Geregistreerd: 01-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 14:51

Zoals al gezegd is een Podenco een jachthond, dus is het volstrekt normaal dat hij reageert op alles wat beweegt. Het zijn ook honden die zich moeten kunnen uitleven, rennen, vrij bewegen. Je kan een Podenco niet verwijten dat hij jachtinstinct heeft, zoals je een Border niet kan verwijten dat hij schapen wil drijven of zoals je een teckel niet kan verwijten dat hij korte pootjes heeft. Dat hoort gewoon bij het ras. Maar bij een dergelijke hond kan de neiging te jagen versterkt worden als hij te weinig beweging krijgt.
Gezien de leeftijd van je hond vermoed ik dat het bij hem gewoon instinct is en niet het gevolg van een foutgelopen cursus.
In het algemeen heb ik de indruk dat mensen bij buitenlandse honden altijd een oorzaak zoeken in een foute behandeling in het verleden, terwijl een hond die van bij een fokker komt net hetzelfde gedrag kan vertonen.

Zelfde verhaal bij het blaffen en springen naar voorbijgangers. Het zou kunnen dat hij nare ervaringen gehad heeft, maar het kan evengoed voortkomen uit het feit dat hij een onzekere puber is. Hij is op een leeftijd tussen pup en volwassen hond en heeft nogal wat veranderingen achter de rug. Op lange termijn moet hij zichzelf vinden, wordt hij een zelfzekere hond of een hond die altijd in de buurt van een leidersfiguur moet zijn? En tegelijk moet hij jou als leider leren respecteren en vertrouwen. Dan komt de rest vanzelf. Op korte termijn zou je hem kunnen proberen afleiden ofwel met een koekje, een bal of met een oefening die hij goed kent en met plezier uitvoert.
Maar het allerbelangrijkste is de hond Tijd te geven, hem te laten bekomen van al de veranderingen in zijn leven. En vooral hem niet overvragen met allerlei cursussen en gedragsdeskundigen. Gewoon stap voor stap een vertrouwensband opbouwen en volwassen laten worden. Als dat op de goede weg is kan je hem stilaan af en toe uit zijn comfortzone halen, maar het nooit zo ver laten komen dat hij terug in de stress schiet. Eigenlijk hetzelfde als wat ergens hierboven beschreven is
Citaat:
BAT training gaat vooral over "de juiste afstand". Op het moment dat je hond zich wil gaan verdedigen, is de bedreiging al te groot, en zit de hond in een paniek staat waarin hij niets meer leert. Bij BAT begin je met trainen terwijl het gevaar, in dit geval een vreemde man, op zo'n afstand is dat de hond nog niet in paniek is. Deze afstand kun je gaandeweg gaan verkleinen.
Al zou ik dat niet in een training gieten maar er meer een way of life van maken.

En nog iets waar ik het 100% mee eens ben en dus maar eens quote:
Citaat:
Ik denk dat je héél erg snel gaat. Je hebt al allerlei commando's op de hond gezet en die hond heeft de afgelopen weken nogal wat meegemaakt, dus het is wel verstandig de hond ook de kans te geven het te verwerken allemaal. Zolang dat koppie heel vol zit gaat zo'n desensibilisatie niet snel werken.
Mijn advies: doe even pas op de plaats en voorkom het opspringen gewoon, dat is vrij simpel in elk geval. Met de vogels: gewoon doorlopen en niet opzoeken.

Je kan inderdaad niet alles tegelijk willen. Jouw hond is te vergelijken met een 4-jarig paard dat net zadelmak is en na 5 weken intensieve training zijn eerste dressuurwedstrijd gelopen heeft. Stel dat zo'n paard een goede proef gelopen heeft, en enkel op 2onderdelen geflaterd heeft. Dat ga je die ook beter een poos vakantie op de wei geven om wat te bekomen en daarna rustig verder te trainen. Heel fanatiek op de 2 moeilijke onderdelen gaan trainen om zo snel mogelijk terug op wedstrijd te gaan heeft ook daar meestal een averechts effect.

Eerlijk gezegd klinkt het mij als een fantastische hond, laat je niet ontmoedigen door een paar hobbels op de weg.

Tordis02

Berichten: 156
Geregistreerd: 07-09-14
Woonplaats: Udenhout

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 14:53

Ik zou persoonlijk voorzichtig zijn met gedragstherapeuten die termen als "baas" en "leider" gebruiken, en absoluut wegrennen voor gedragstherapeuten die termen als "dominantie" en "alpha" gebruiken. De dominantietheorie is enorm achterhaald, dat is al heel lang bekend, maar sommige gedragstherapeuten blijven in het jaar 0 hangen, waar honden helaas de prijs voor moeten betalen.. Voor geen enkele hond is zo'n aanpak geschikt, maar zeker niet voor een gevoelig ras met traumatisch verleden. Dat is DE manier om je hond bang voor je te maken, en naar mijn ervaring komt het bij Podenco's dan ook niet meer goed. Als je ze "traint" door angst, "pesten" of zelfs pijnprikkels toe te passen, sluiten ze zich voor je af, en zullen ze voor altijd het vertrouwen in je kwijt zijn.

Ik zou absoluut een gedragstherapeut zoeken die ervaring heeft met het ras. Zoals Skippy al zei, Podenco's zijn een slag apart. Ik heb in mijn werk in dierenasiel en pensions veel rassen mogen meemaken, maar ik ben ook nog nooit iets tegen gekomen als een Podenco. Ik heb mijn eigen trainings ideeën compleet over boord moeten gooien en een andere manier moeten leren om iets met ze te bereiken.

BarbaLala

Berichten: 9841
Geregistreerd: 13-11-04
Woonplaats: Omgeving Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-20 17:54

Sclimpre zegt een aantal hele goede dingen!