Even wat uitleg over het broedproces:
Regelmatig broed ik eieren uit van diverse kippenrassen. Hiervoor gebruik ik een R Com King Suro 20. Instellingen zijn 37.7 temperatuur en 45% vochtigheid. Bij uitkomst gaat de vochtigheid naar 70%.
De eieren gaan, met de luchtkamer naar boven, er in op dag 1. Op dag 6 schouw ik deze in een donkere ruimte. Dit gebeurt door middel van een sterke lamp te plaatsen op de schaal. Indien het ei bevrucht is zie je een zwart, bewegend stipje. De volledige schaal is ook bedekt met aders. Hierna kom ik niet meer aan de eieren tot dag 19. Dan wordt de broedmachine uit het keer systeem gehaald en vlak gezet. De eieren worden voor een laatste keer geschouwd. Eieren die niet volledig donker zijn met een kleine luchtkamer zijn vroegtijdig afgestorven. Deze worden uit de machine gehaald. De eieren worden ook vlak gelegd opdat de kuikens makkelijker uit het ei kunnen. Op deze dag gaat ook de luchtvochtigheid omhoog.
Op dag 20 komt meestal al een kuiken uit. De norm is normaal 21 dagen, maar bij elke broedronde zit er wel een snelle bij die eerder komt piepen. Op dag 21 is de echte baby boom. Dan komt 75% uit. Op dag 22 komen er nog enkele laatkomers uit. 12 uur na de laatste uitkomst neem ik de overige eieren uit de machine en schouw ik nog een laatste keer voor de zekerheid. Dan zie ik dat, in plaats van een grote zwarte vlek en een grote luchtkamer, er onderaan in het ei ook een lichte vlek is gekomen. Dit wil zeggen dat het kuiken is gestorven.
Waarom sterven de kuikens vlak voor uit komst?:
Vaak zijn dit zwakke kuikens die bv de kracht niet hebben om hun schaal kapot te breken. Ook kan het zijn dat er intern wat verkeerd ging waardoor de eidooier niet wordt opgenomen.
Hoe komt een kuiken uit het ei:
Bij uitkomst prikt het kuiken met de eitand, een hard stukje op de snavel, door het vlies de luchtkamer in. Hier kan het kuiken zuurstof opnemen waardoor het aansterkt. Ondertussen begint de eidooier langzaam de buik in te trekken. Deze dooier voorziet het kuiken de eerste dagen van voeding. Verder gaat ook al het bloed uit de bloedvaten naar het kuiken. Verderop in dit proces pikt het kuiken ook de eischaal aan. Dit is heel miniem maar genoeg om meer zuurstof te krijgen. Het kuiken is nu krachten aan het opbouwen om uit te komen. Na enkele uren wordt de schaal verder kapot gepikt. Het kuiken is er klaar voor. De dooier en het bloed zijn opgenomen. Het kuiken breekt langzaam uit het ei. Na uitkomst zijn de kuikens zeer zwak. Het heeft veel energie gevraagd. Ze liggen dus vaak enkele uren uitgestrekt te bekomen. Na 12 uur zijn ze droog en aangesterkt, waarop ze kunnen verhuizen naar hun verblijf.
Zoals jullie kunnen zien is dit kuiken er wel in geslaagd om tot in de luchtkamer te geraken. Helaas heeft het de dooier niet kunnen opnemen waardoor het uiteindelijk is gestorven.









