Jonge poes steeds valser

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

 
 
Yanaa

Berichten: 485
Geregistreerd: 15-12-09
Woonplaats: Groenlo

Jonge poes steeds valser

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-19 18:45

Hoi allemaal,

Ik ben op zoek naar tips/adviezen in de volgende situatie:

Toen onze poes 3 weken oud was is haar moeder aangereden en heb ik haar naar binnen toegehaald. De weken erna haar groot gebracht met fles tot ze zelfstandig alles kon.
Tot ze een maand of 3 oud was waren er niets geen problemen. Lieve aanhankelijke poes, behoeften netjes op de bak en speels samen met onze hond.

Daarna begon het met een paar enkele personen waar ze het niet zo op had. Dit uitte zich in het wegkruipen en als ze in de buurt kwamen sissen. Dit breidde zich uit naar uithalen naar deze mensen als ze haar benaderen wilde. Prima, dit kon ik accepteren en was het tegen die personen zeggen dat ze de poes moesten laten voor wat het was.

Vanaf dat ze een maand of 5 was, is dit gedrag toegenomen naar eigenlijk iedereen die hier in huis binnen komt en niet hier woont. Tegen mij, mijn vriend en de hond was ze nog altijd de lieve aanhankelijk poes.

Vanaf maand 6 begon madam het bezoek op te zoeken ipv weg te kruipen voor ze. Ze gaat dan naar een persoon toe om te snuffelen en vervolgens begint ze dus te sissen, te mauwen en haalt vervolgens met haar pootjes uit.

Nu is het de laatste maand nog gekker geworden en is mijn vriend de pineut. De ene keer is ze heel lief naar hem, maar de andere keer kan ze zo ineens sissen of ze haalt zonder waarschuwing uit met haar pootjes. Ook als hij alleen maar langs komt lopen. Mijn vriend vertrouwd haar inmiddels dus al niet meer, waar hij eerst zo gek met haar was.
Tegen mij heeft ze in al die tijd niets gedaan en was ze altijd de lieverd zelf.
Tot een uur terug. (Inmiddels is ze 9 maanden oud). Ik was bezig met wat opruimen en duwde haar iets aan de kant. Zonder maar te waarschuwen haalt ze ineens naar me uit, waar ze mijn arm dus flink te pakken heeft gehad.

Ik kan dit gedrag dus niet goed plaatsen. Waar komt dit uit voort? Is het dominantie? Voelt ze zich niet veilig? Is het toch de socialisatie die ze niet gehad heeft met andere katten/kittens?
Help!

* Jorine G
* Rotan's Parvani
* Blacky


Rebel_Jits

Berichten: 5291
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 18:50

Ouders zijn zwerf-/buitenkatten? Want dan kunnen de genen ook meespelen natuurlijk. Alle kittens zijn speels, maar volwassen katten kunnen echt een karakter hebben.

Sowieso zou ik er snel korte metten mee maken :o Een kat kan prima leren zoals een hond ook niet mag happen/bijten.

Puppies, baby! 8-)

zonnebloem18

Berichten: 23703
Geregistreerd: 10-06-04
Woonplaats: Assen

Re: Jonge poes steeds valser

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 18:55

Dit is een gebrek aan socialisatie door andere katten. Ik denk dat het als mens ook vrij lastig is dit gedrag nog om te draaien. Kittens moet je nooit alleen op laten groeien ze hebben echt een andere kat nodig die helpt met opvoeden. Dit beestje is gewoon veel te brutaal.

♥10 april 2014 is ons kleine wondertje Lotte geboren.♥

Vleddertje1
Berichten: 972
Geregistreerd: 10-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 18:59

Dit zal deels karakter zijn maar zeker ook de slechte socialisatie....katten leren juist heel veel van moeder en andere katten...tot liefst 12/13 weken is het van belang om ze samen te hebben...daar het je nu natuurlijk niks meer aan...maar ben bang dat dit niet makkelijk op te lossen is. Ik zou er evt een kattengedragsdeskundige bij halen, of misschien dat nu een maatje nog haar wat kan stabiliseren in gedrag...daarnaast misschien een feliway verstuiver?

Hevonen

Berichten: 4930
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:00

Blazen (sissen) doen katten uit angst. Komt ze buiten? Vaak ontspannen katten meer als ze buiten komen. Het klinkt als een heel gestresste kat (niet jouw schuld hoor).

Voor bijzondere (niet paardgerelateerde) replica's en living history spullen.
ARRE remaining history
Zij werken ook op bestelling! (smeedwerk, hout-, hoorn- en beenbewerking, leer, huiden, en nog veel meer)

Catnip

Berichten: 2337
Geregistreerd: 23-04-14
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:02

Dit is echt typisch probleemgedrag bij katten die zonder andere katten/kittens zijn opgegroeid. Is het een mogelijkheid om haar alsnog te koppelen met een maatje van ongeveer dezelfde leeftijd? En dan eentje die stevig in z'n schoenen staat.

There was a man who entered a local paper's pun contest. He sent in ten different puns, in the hope that at least one of the puns would win. Unfortunately, no pun in ten did.

Rennie89
Berichten: 36455
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:03

Wat doen jullie als zij zo doet? Mijn vorige poes kon ook opeens heel vals worden, eerst speels daarna wilde tijger en echt niet meer lief. Greep gewoon gasten hun armen. Heb haar daarna met harde hand moeten opvoeden... want als ze dit zou doen met kinderen zou het niet hoed aflopen (grote Noorse poes)... en na heeeeel consequent met zowel stem (waarschuwing 1 en 2) en daarna de gepaste straf indien niet luisteren na 2 x (vul maar in) herhalen en het werkte echt heel goed. Het heeft haar geleerd dat bij teveel prikkels gewoon weglopen, bij 1 x “auw” rent ze al weg en bij slechts een “heee let op!” Was het meteen ophouden. Bij sommige katten is deze manier van opvoeden helaas nodig, vergelijk het met cesar Milan. De kater deed niks fout, was de liefde zelf, maar als hij stout was (lees op keukentafel springen) dan was hij op geen enkele manier te corrigeren :+ hij had schijt. De poes was gevoelig en dus heeeeel goed te corrigeren, en leerde er ook van. Kater deed het gewoon weer :+ maar ja hij wS verder braaf dus dan is het hoed hihi...

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 104903
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:05

Ik denk dat je hier al veel eerder korte metten mee had moeten maken. Pas nu ze naar jou heeft uitgehaald open je een topic. Dat had ik persoonlijk al veel eerder gedaan.
Dit soort gedrag hoor je overigens vaker bij katten die met de hand groot zijn gebracht of kittens van zwerfkatten. Hoe corrigeer je haar?

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Rennie89
Berichten: 36455
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Re: Jonge poes steeds valser

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:07

Ik begon met 5 maanden met corrigeren ongeveer... en het heeft echt geholpen, nu zit ze bij een gezin met jonge kinderen. Naar mijn weten nooit problemen gehad... maar met 9 maanden is het ook niet te laat maar vind wel dat je dan heel consequent te werk most gaan

Yanaa

Berichten: 485
Geregistreerd: 15-12-09
Woonplaats: Groenlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-19 19:08

Ze heeft zoiezo vanaf het begin af aan al wel een sterk karakter, maar geloof idd dat socialisatie een grote rol speelt.
Vind het ook wel erg lastig, aangezien ik haar naar binnen heb gehaald met het idee haar een kans te geven en we eigenlijk geen 2 katten wilde ivm ook al een grote hond die nog flink rond stuitert. Nu zijn ze dikke maatjes en spelen ze veel met elkaar en is ze vanaf het begin af aan ook wel op de plek gezet door de hond als het nodig was.

Buiten komt ze niet. Durf dit niet aan aangezien ik haar tante en oom achter op stal heb lopen en ze hier gruwelijk hard rijden. Al meerdere katten aangereden helaas.
Ze heeft hier wel een eigen kamer wat omgebouwd is toch haar speelparadijs en waar ze zich ook lekker terug kan trekken.

Ik dacht zelf idd ook als optie een leeftijdsgenootje erbij. Denk alleen niet dat ik dat bij mijn vriend voor elkaar ga krijgen, al helemaal niet nu madam hier zo vals tegen mijn vriend doet. Hij zou haar het liefste nu al de deur uit schoppen en nooit meer terug willen zien.
Laatst bijgewerkt door Yanaa op 04-01-19 19:18, in het totaal 1 keer bewerkt

* Jorine G
* Rotan's Parvani
* Blacky

kiwiwitje

Berichten: 17905
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Berlicum

Re: Jonge poes steeds valser

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:11

Is ze al geholpen? Dat maakte hier in gedrag bij alle poezen een wereld van verschil.

BarkKing Hondensnacks - https://www.barkkinghondensnacks.nl/
Special Muchi - Staffordshire Bull Terriers http://specialmuchi.nl/ - https://www.facebook.com/specialmuchi/
SVI Beveiligingstechniek http://svibeveiligingstechniek.nl

A3a1
Berichten: 2761
Geregistreerd: 07-04-16
Woonplaats: Sleewijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:11

Ze mist opvoeding van haar moeder en leeftijdsgenootjes, en ik vermoed zomaar dat het een schildpad poezenmeisje is.
Ik zou het met een plantenspuit gaan corrigeren, dus zodra ze gedrag vertoont waarvan je weet dat dit uitmond, spuit je met de plantenspuit en zegt NEE.

Consequent zijn en als ze niet meteen stopt nog eens spuiten.
Ook in haar nekvelletje pakken en even een kneepje geven kan helpen, tot ze stopt.

Vuurwerk helemaal zat?
Teken de petitie,!!!!
https://petities.nl/petitions/vuurwerkv ... htqSlfkUUw

Yanaa

Berichten: 485
Geregistreerd: 15-12-09
Woonplaats: Groenlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-19 19:11

Wij spreken haar streng toe, 2 waarschuwingen. 3e x zetten wij haar apart in haar eigen kamer.

Ik had in eerste instantie zelf het gevoel dat ze andere mensen naast mij en mijn vriend gewoon niet vertrouwde. Dat ze ons meer als haar gezinnetje zag zeg maar. Vandaar dat ik er niet eerder aan de bel getrokken heb.

Ze is nog niet geholpen.
Laatst bijgewerkt door Yanaa op 04-01-19 19:12, in het totaal 1 keer bewerkt

* Jorine G
* Rotan's Parvani
* Blacky

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 104903
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:12

Ik hoor goede dingen over Feliway. Heb je dat al geprobeerd?

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Yanaa

Berichten: 485
Geregistreerd: 15-12-09
Woonplaats: Groenlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-19 19:13

A3a1 schreef:
Ze mist opvoeding van haar moeder en leeftijdsgenootjes, en ik vermoed zomaar dat het een schildpad poezenmeisje is.
Ik zou het met een plantenspuit gaan corrigeren, dus zodra ze gedrag vertoont waarvan je weet dat dit uitmond, spuit je met de plantenspuit en zegt NEE.

Consequent zijn en als ze niet meteen stopt nog eens spuiten.
Ook in haar nekvelletje pakken en even een kneepje geven kan helpen, tot ze stopt.

Ik heb haar, toen ze mij aanviel, dus wel even in haar nekvel vast gepakt. Ze raakt dan alleen helemaal in paniek en gaat helemaal van zich afslaan en bijten dan.

* Jorine G
* Rotan's Parvani
* Blacky

Yanaa

Berichten: 485
Geregistreerd: 15-12-09
Woonplaats: Groenlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-19 19:14

Cayenne schreef:
Ik hoor goede dingen over Feliway. Heb je dat al geprobeerd?

Die heb ik nog niet geprobeerd nee. Ben alleen van mening dat dat het symptoom bestrijd en niet de oorzaak weg neemt.

* Jorine G
* Rotan's Parvani
* Blacky

Pauline
Berichten: 11985
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:16

Catnip schreef:
Dit is echt typisch probleemgedrag bij katten die zonder andere katten/kittens zijn opgegroeid. Is het een mogelijkheid om haar alsnog te koppelen met een maatje van ongeveer dezelfde leeftijd? En dan eentje die stevig in z'n schoenen staat.

Ik heb exact ad en uiteindelijk gekoppeld aan een hele lieve zachte geholpen kater. Die hebben elkaar een paar maanden echt de tent uit geslagen. Niks hielp, koppelen ging voor geen meter. Toen ik me inlas las ik inderdaad dat het probleemgedrag is van kittens die zo jong alleen zijn komen te staan.
Mijn kitten werd alleen maar agressiever en is verhuist naar een pensionstal. Daar is ze uiteindelijkdoodgereden. Ze is nooit normaal geworden.

Feliway hielp bij ons niks. Steriliseren ook niet. Straffen maakte haar alleen nog maar agressiever.
Laatst bijgewerkt door Pauline op 04-01-19 19:19, in het totaal 2 keer bewerkt

Bralindy

Berichten: 3279
Geregistreerd: 06-11-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:16

Geen 2 waarschuwingen, het is geen kind die je op je grens attendeert. De grens is nog niet gesteld hier. Nee is nee. Een dier ‘straffen’ door het een time out te geven snapt een dier niet en is alleen maar schadelijker. Plantenspuit of iets waar zij ontzag voor heeft werkt veel beter.

"Unable are the loved to die, for love is immortal." - Emily Dickinson

kiwiwitje

Berichten: 17905
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Berlicum

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:18

Yanaa schreef:
Wij spreken haar streng toe, 2 waarschuwingen. 3e x zetten wij haar apart in haar eigen kamer.

Ik had in eerste instantie zelf het gevoel dat ze andere mensen naast mij en mijn vriend gewoon niet vertrouwde. Dat ze ons meer als haar gezinnetje zag zeg maar. Vandaar dat ik er niet eerder aan de bel getrokken heb.

Ze is nog niet geholpen.

Ik zou daar eens mee beginnen :)

BarkKing Hondensnacks - https://www.barkkinghondensnacks.nl/
Special Muchi - Staffordshire Bull Terriers http://specialmuchi.nl/ - https://www.facebook.com/specialmuchi/
SVI Beveiligingstechniek http://svibeveiligingstechniek.nl

Yanaa

Berichten: 485
Geregistreerd: 15-12-09
Woonplaats: Groenlo

Re: Jonge poes steeds valser

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-19 19:20

Zal een plantenspuit helpen als ze gek is op water/douche?
Weet niet goed wat ik dan moet nemen waar ze ontzag voor heeft. Ze heeft eigenlijk nergens ontzag voor, ze gaat gewoon in de tegenaanval.

* Jorine G
* Rotan's Parvani
* Blacky

Yanaa

Berichten: 485
Geregistreerd: 15-12-09
Woonplaats: Groenlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-19 19:22

kiwiwitje schreef:
Yanaa schreef:
Wij spreken haar streng toe, 2 waarschuwingen. 3e x zetten wij haar apart in haar eigen kamer.

Ik had in eerste instantie zelf het gevoel dat ze andere mensen naast mij en mijn vriend gewoon niet vertrouwde. Dat ze ons meer als haar gezinnetje zag zeg maar. Vandaar dat ik er niet eerder aan de bel getrokken heb.

Ze is nog niet geholpen.

Ik zou daar eens mee beginnen :)

Staat in de planning. Ze wordt over kleine 2 weken geholpen tergelijk met haar tante.

* Jorine G
* Rotan's Parvani
* Blacky

Yanaa

Berichten: 485
Geregistreerd: 15-12-09
Woonplaats: Groenlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-19 19:25

Pauline schreef:
Catnip schreef:
Dit is echt typisch probleemgedrag bij katten die zonder andere katten/kittens zijn opgegroeid. Is het een mogelijkheid om haar alsnog te koppelen met een maatje van ongeveer dezelfde leeftijd? En dan eentje die stevig in z'n schoenen staat.

Ik heb exact ad en uiteindelijk gekoppeld aan een hele lieve zachte geholpen kater. Die hebben elkaar een paar maanden echt de tent uit geslagen. Niks hielp, koppelen ging voor geen meter. Toen ik me inlas las ik inderdaad dat het probleemgedrag is van kittens die zo jong alleen zijn komen te staan.
Mijn kitten werd alleen maar agressiever en is verhuist naar een pensionstal. Daar is ze uiteindelijkdoodgereden. Ze is nooit normaal geworden.

Feliway hielp bij ons niks. Steriliseren ook niet. Straffen maakte haar alleen nog maar agressiever.

Och jeetje. Dat is ook vervelend zeg. Heb ergens ook deze angst dat ze het nooit meer af leert. Hoop natuurlijk van harte dat we dit gedrag er nog uit gaan krijgen. Heb nu ook best een schuld gevoel dat ik haar socialisatie eigenlijk verprutst heb door toen in het begin niet gelijk een andere kat aan haar te koppelen.

* Jorine G
* Rotan's Parvani
* Blacky

Rennie89
Berichten: 36455
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Re: Jonge poes steeds valser

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:29

Ket alleen toespreken en apart zetten en afentoe nekvel bereik je niks hoor... kijk maar eens hoe die hond de kat corrigeert, ook niet met een zacht aaitje over de bol..,

Cowgirl

Berichten: 22967
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:32

Ik zou eens een goede kattengedrags deskundige erbij halen (kat op de divan)

Kijk eens naar de filmpjes van Jackson Galaxy.

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

GZ PP/uitloopstal rondom Norg Drenthe voor HB gevoelige fjord.

kiwiwitje

Berichten: 17905
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Berlicum

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-19 19:34

Yanaa schreef:
Staat in de planning. Ze wordt over kleine 2 weken geholpen tergelijk met haar tante.

T valt altijd te proberen. Met zo'n katje wil je toch niet fokken, dus t kan er maar beter uit zijn. :)

BarkKing Hondensnacks - https://www.barkkinghondensnacks.nl/
Special Muchi - Staffordshire Bull Terriers http://specialmuchi.nl/ - https://www.facebook.com/specialmuchi/
SVI Beveiligingstechniek http://svibeveiligingstechniek.nl


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: DogWords, elja89, horsiegek, jasmijn16, kiki1976, loowny, mailow, Ptl4ever en 42 bezoekers