Tips voor eerste pup?

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

 
 
finnens

Berichten: 4917
Geregistreerd: 11-01-13

Tips voor eerste pup?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-18 20:26

Eind december krijgen we ons eerste pup dus ik ben me wat aan het verdiepen in verschillende opvoedingsmethoden etc. Mijn ouders/vader hebben hun hond opgevoed met behulp van een martin gaus boek en hij was daar heel erg over te spreken. Hond luisterd perfect. Nu lees ik wel dat veel hem wat hardhandig/grof te werk vinden gaan.

Ik vroeg me af, welke boeken moet ik nou echt lezen? En raden jullie aan? :D ik wil me niet vastpinnen op één methode, maar de keus is zo groot, dus een beetje een richting van goed aangeschreven boeken/methoden etc. Is wel fijn. Uiteraard gaan we ook op puppycursus.

Mijn vriend en ik hebben thuis wel altijd honden gehad, maar dit is de eerste keer dat we echt zelf een pup gaan opvoeden. Dit is de baby! Het nestje is van een vriendin die bij me in het dorp woont, dus we zien haar echt opgroeien.

Afbeelding

Afbeelding

When was the last time you did something for the first time?


MirandaT

Berichten: 30459
Geregistreerd: 23-12-04

Re: Tips voor eerste pup?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-18 20:41

Geen tips, alleen even een aaawwwh <3 Wat een schatje! Ik wens jullie heel veel liefde en plezier samen!!

DezeNaam

Berichten: 3269
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-18 20:46

Hé wat grappig, ik zie dat jij ook uit Hasselt komt. :)

Welk ras is het als ik vragen mag? Ik zou deze vraag op Hondenpage en Hondenforum.nl stellen om eerlijk te zijn, daar komen ze best met beter advies dan op Bokt.

Maar ik lees veel mensen het boek 'Help mijn hond trekt'
van Rugaas aanbevelen, gaat niet zoals de titel insinueert enkel over trekken.
Chris Dusauchoit (Honden zoals ze echt zijn), wel een dik boek maar heel interessant.

dierenfan
Berichten: 8212
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-18 20:51

Wat is het voor kruising? Gewoon omdat ik een herder anders op voedt dan een shih tzu en een bulldog zou ik weer anders opvoeden.

Overigens ik ben van strenge, zonder geweld, duidelijke opvoeding met beloning en gerust ook waar nodig een correctie. Later kun je altijd nog soepeler worden maar later gaan opvoeden is stuk moeilijker.

Uiteindelijk mogen ze op bank en bed maar eerst mogen ze zindelijk worden en rustig leren dat in bench ook heerlijk is en op eigen pootjes staan en alleen spelen enz allemaal leuk is.

Overigens alles op tempo van de pup. Mijn huidige pup kan heel goed alleen zijn ook echt alleen zonder andere honden maar mijn 2 jarige herder kan dit nu pas een paar maanden zonder andere honden in de kennel of in de auto en sowieso nooit alleen binnen ook niet met hele roedel. Pup is nu bijna 5 maanden en geeft nu pas aan wanneer hij uit moet dus hij gaat nu langzaam aan meer mogen

finnens

Berichten: 4917
Geregistreerd: 11-01-13

Re: Tips voor eerste pup?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-18 21:20

Miranda dankjewel!

Dezenaam, ik kom uit hasselt overijssel. Bedankt voor de tips van de boeken & forums, dat ga ik meenemen.

Dierenfan, het is een kruising tussen jack russel en cavalier. Het was absoluut geen gepland nest trouwens. Ik denk inderdaad dat je met meteen duidelijk zijn het meeste bereikt. We willen inderdaad een bench aanschaffen. Over het alleen zijn hebben we wel nagedacht. Gelukkig werken mijn vriend en ik nauwelijks tegelijk. In noodgevallen kan de pup naar mijn ouders die vlak naast mij wonen, als het ook klikt met hun hond.

Bedankt voor de tips!

When was the last time you did something for the first time?

dierenfan
Berichten: 8212
Geregistreerd: 27-02-10

Re: Tips voor eerste pup?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-18 23:31

Cavalier is best relaxt van karakter en stabiel ook. Helaas enorm ongezond ras dus wees blij dat het een kruising is met een sterk ras. Wel een ras met stevig karakter en groot doorzettings vermogen.

Denk wel leuke combinatie die groot risico geeft op relaxte hond met behoorlijk energie en prettig karakter. Die lekker wil samenwerken en overal voor in staat. Zou dus een cursus zoeken met leuke uitdagingen waar je lekker bezig bent met trucjes enz.
Verder qua boeken geen idee ik liep al met honden voor ik überhaupt kon lezen haha. Ik werk voornamelijk op gevoel en eerdere ervaringen. Die hebben jullie niet maar gevoel komt heel snel. Gewoon consequent zijn en respectvol dan krijg je dat ook terug

Veldbloem

Berichten: 446
Geregistreerd: 25-06-15
Woonplaats: Noord Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 16:32

Gefeliciteerd! Wat een schatje. ..

De boeken van Sam Turner en Martine Burgers zijn erg leuk, heel uitgebreid en positief. Afbeelding

Cilla_Bo

Berichten: 134
Geregistreerd: 30-08-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 16:36

Wat leuk !Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans van Sam turner is echt een aanrader, gericht op positief trainen. Of kalmerende signalen van Rugaas, als je iets meer over hondengedrag wil leren :)

Blazy
Berichten: 1527
Geregistreerd: 10-08-18

Re: Tips voor eerste pup?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-18 17:54

Opvoeding ligt zo aan je hond
En nog niet eens ras gebonden. Bv bij een labrador kan je over het algemeen stellen dat je ze al snel over socialiseert maar niet voor iedere labrador gaat dat op
Bv gisteren had ik het er met mijn huishoudelijke hulp er over; zij mocht met haar Stafford pup er ‘s nachts in het begin 4 keer uit. Ik vanaf het begin geen een keer.

Wb positief opvoeden... positief opvoeden prima maar een correctie blijft op zijn tijd nodig. Wat de correctie dan is is afhankelijk van leeftijd pup en karakter pup

Hondenscholen hier in de buurt zou ik bv zeker een Jimmy aan raden. Ondanks dat ze niet gediplomeerd zijn is ook buddy een fijne hondenschool
Ik zelf kom uit Zwolle

Verder kei schattige pups

Barbet

Berichten: 10566
Geregistreerd: 12-12-10
Woonplaats: Noord Veluwe

Re: Tips voor eerste pup?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-18 00:27

De boeken van Martin Gaus van zijn begin tijd zijn inderdaad hardhandig/grof.
Maar zo ging het in die tijd overal (jaren 70, 80).
Die man is ook wel met z'n tijd meegegaan.

moonsparkle
Berichten: 17020
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-18 06:55

Ik zou heel veel tips kunnen geven, maar de belangrijkste vindt ik geduld. Veel mensen lijken te vergeten dat een puppy alles nog moet leren, dat die misschien even piept in de nacht, dat hij misschien een keer in de woonkamer plast, dat de commando's niet zijn voorgeprogrammeerd, dat ze moeten leren om alleen te blijven etc.

Wist je dat veel planten eetbaar zijn en dat sommige ook heel gezond zijn? Je leert er meer over tijdens een wildplukwandeling

Rebel_Jits

Berichten: 5290
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-18 20:10

Voor de zindelijkheid: pak een schriftje en schrijf de tijden op dat ze plast/kakt. Je kan bijv met een kruisje aangeven als het binnen was (en dan geen kruisje als het buiten was). Heel consequent zijn met na het eten/slapen/spelen naar buiten voor een plas. Na een tijdje leer je de hond kennen en herken je "ik-moet-plassen"-gedrag. Tot die tijd, schriftje met de tijden, dan kan je ook makkelijk zien "oh, het is al X lang geleden dat er is geplast, we moeten weer!" Werkte hier heel goed bij mijn honden.
'S nachts opstaan.. Bench langs het bed en bij piepen (na stukje slapen) opstaan en direct plassen. Ik heb twee weken de wekker gezet, waarbij ik de tijd verschoof als pup niet wakker wilde worden EN droge bench had. In het begin 3x opgestaan (elke 2 uur plassen) en dat vrij snel afgebouwd.

Geen idee van boeken, ik heb heel veel fora gelezen over problemen en uiteindelijk is het goed gekomen :P

Puppies, baby! 8-)

A3a1
Berichten: 2761
Geregistreerd: 07-04-16
Woonplaats: Sleewijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-18 20:19

Het boek van dogaction in Son over clickertraining.
Ik heb er erg veel aan gehad toen mijn vorige hond een tijd onhandelbaar was doordat ik hem onrechtvaardig had behandeld in zijn ogen.
Met behulp van dit boek, waren we in een week weer op elkaar afgestemd, heel bijzonder.

Mocht je al een basisje hebben kan ik je aanraden hier een keer een zomercursus te doen, erg leuk, erg leerzaam.

Ze hadden een website maar die kan ik niet meer vinden maar wel een facebookpagina.
https://www.facebook.com/pages/category ... 899961000/

Heel veel plezier met de baby <3

Vuurwerk helemaal zat?
Teken de petitie,!!!!
https://petities.nl/petitions/vuurwerkv ... htqSlfkUUw

Charlotte446

Berichten: 322
Geregistreerd: 01-04-16
Woonplaats: Randstad

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-18 12:58

Wat een schatje! Lekker van genieten:)

Wij hebben in Juni een pup in huis genomen, onze eerste. Wat ik als heel fijn heb ervaren is dat we gelijk de 1e week naar puppycursus zijn gegaan.

De andere mensen bij de cursus hadden hun pup al langer, en hier en daar waren er wat dingetjes die steeds vervelender werden en ze niet wisten wat ze hiermee moesten doen (aan meubels knagen, bijten, niet in de mand of bench willen slapen). Doordat wij deze informatie kregen voordat de pup dit gedrag ging vertonen wisten wij precies wat we moesten doen :) Dat was wel heel fijn, anders hadden mijn vriend en ik elkaar maar appelig aan staan kijken, hoe we ons dropje het beste kunnen corrigeren.

Er zijn verschillende manieren om je pup te trainen en te corrigeren, ik vind het belangrijk dat jij jezelf daar ook fijn bij voelt.

bigone
Berichten: 33727
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Tips voor eerste pup?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-18 13:08

Zorgen voor een kleine bench voor in het begin, ze moet er net in kunnen liggen. Ik heb ook een pup (nu zes maanden) en maakte in het begin de fout door haar in een hele grote bench te zetten, Foutje. Klein benchje gekocht, matje van action er in(wat dikker met borg aan één kant) en daar de nachten in. Ik ben er in de nacht niet uitgegaan. Wel in de avond om 12 uur en in de ochtend om 6 uur laten plassen. Na een week was ze s'nachts zindelijk. Nu zit ze in de nacht in een veel grotere bench, is goed zindelijk maar, wanneer we niet opletten dan plast ze rustig in huis wanneer ze moet. Niet vaak maar zo eens in de twee drie weken gaat het een keer mis. En verder, wat er gezegd werd, na het slapen,eten , spelen, naar buiten.

Mensen eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken. Kierkegaard.

meggiemeg

Berichten: 10871
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-18 13:11

Genieten dat ten eerste, veel foto's maken want ze groeien hard!
Als alle entingen op orde zijn kan ik je aanraden om naar een puppycursus te gaan, daar leren jullie allebei heel veel, plus als je met vragen zit kan je daar terecht.
Begint je pup met vernielen werkt ruilhandel heel goed, pakt de pup iets wat niet mag ruil het dan voor iets wat van de pup is en wat eventueel kapot mag. Positief blijven, neem de eerste tijd veel tijd voor je pup zeker met zindelijk maken, heb je later alleen maar voordeel van.
investeer in goed voer, heb je ook later alleen maar voordeel van wat betreft huidproblemen en allergieën.

Terwijl je inhoudt om iets ernstig te overwegen, fladdert de gelegenheid vaak vrolijk voorbij.

Nikass

Berichten: 13428
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 15:31

Cilla_Bo schreef:
Wat leuk !Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans van Sam turner is echt een aanrader, gericht op positief trainen. Of kalmerende signalen van Rugaas, als je iets meer over hondengedrag wil leren :)


Deze inderdaad :j

Mijn advies: ga naar een Martin Gaus school ZODRA de pup in huis is (nou ja, dezelfde avond is natuurlijk overdreven ;) )
Nee, MG werkt niet grof/hardhandig. Er is heel wat veranderd. MG werkt met clickertraining.
Het voordeel van de MG school:
* Omdat de puppy periode juist zo'n belangrijke periode is om met je pup aan de slag te gaan is er voor puppy's géén wachttijd. Je kunt altijd per direct instromen.

*Er wordt alleen lesgegeven door professioneel geschoolde trainers (daarom zijn ze meestal wel wat duurder dan een honden sportvereniging)

*Na de puppy cursus volgt de basis cursus, en deze is ECHT iedereen aan te raden! Het is een intensieve cursus, waar vooral de baas alle beginselen van het opvoeden leert.
Drie keer per week anderhalf uur les, waarvan 1 uur theorie voor de baas! Niet saai, maar super gezellig, veel praktijkvoorbeelden op beeld en echt iets leren over hondengedrag.
Uitgangspunt is dat het het belangrijkste is dat de baas kennis van zaken heeft.

Op veel hondenscholen draait het om de hond die een aantal commando's moet leren en wordt er weinig gedaan aan achtergrond informatie over hoe leert een hond en waar komt gedrag vandaan.

Veel plezier met je schattige hondje :)

NB: een bench kan een optie zijn om te gebruiken in de opvoeding (als time out)
Mijn honden zijn echter allemaal zonder bench opgevoed en zindelijk geworden.
Het is net hoe je er zelf in staat.

finnens

Berichten: 4917
Geregistreerd: 11-01-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-18 17:33

Bedankt voor alle tips en adviezen, superfijn :) Een boek heb ik besteld. Boek van Martin Gaus had ik al.

W.b.t. puppycursus merk ik dat ik in een lastige periode een pup neem (precies rond kerst), ik heb nog geen hondenschool gevonden die me echt aansprak of vlak na kerst een cursus start. Jimmy die hier genoemd wordt bijv (woon bij zwolle) start pas weer wanneer wij ons pup een maand hebben. Ik lees toch dat er veel wordt aangeraden vroeg te starten ivm inprentingsperiode en socialisatie.
De dichtstbijzijnde martin gaus school is bijna een uur rijden. Wat me wel veel lijkt voor een jonge pup.

Er wordt hier gezegd, goed voer is belangrijk. Wat zouden jullie aanraden? We beginnen sowieso met iets van wat ze nu al krijgt.

We zien pupje regelmatig en ze groeit snel! Ze lijkt rustig. Voor zover het karakter nu al te zien is. Met spelen wat voorzichtiger dan de rest, die echt grommen en blaffen naar elkaar soms :P

When was the last time you did something for the first time?

Nikass

Berichten: 13428
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 20:26

https://www.hondenschoolzwolle.nl

Dit misschien iets?
Instructeurs zijn opgeleid door MG, ze geven theorie lessen en individuele begeleiding en werken met clickertraining.
De puppy cursus start direct na de feestdagen. (op 2 januari)
De site maakt op mij een goede indruk (jammer dat ik geen pupje heb momenteel ;) )

Wat betreft voeding, wil je brokken, kvv of Barf geven?
Mijn honden krijgen een combinatie van Bart en kvv. Wil je alleen Barf geven dan vereist dat wel enige "studie" van hoe je dat goed aanpakt.
Laatst bijgewerkt door Nikass op 29-11-18 20:30, in het totaal 1 keer bewerkt

Horseloverl
Berichten: 1841
Geregistreerd: 27-03-13

Re: Tips voor eerste pup?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 20:29

Gwn spelenderwijs met koekjes dingen leren werkt het best. Ik heb zelfs onze hond die toen 4maanden was geleerd te gaan zitten als ik Mn middelvingers opsteek. Ook echt alle 2 want bij 1 doet hij het niet :’) nu is hij 3 en doet het nog steeds.

Wat ik nog wel als tip heb. Als hij echt vervelend is en stout moet je een pup in zijn nekvel pakken totdat hij jankt. Klinkt heel zielig, maar anders leren ze er niet van. Onze toen pup beet constant en elke keer te hard. 1x goed gestraft en het was klaar

Roze schoentje

Nikass

Berichten: 13428
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 20:32

Neem het achterhaalde zeer slechte advies van Francieen svp niet over. Een pup in zijn nekvel pakken tot hij jankt is je reinste dierenmishandeling! -:(-
Bovendien leert de hond er niets van, behalve dat hij bang voor je moet zijn.

Francieen verdiep je eens in het wezen hond voordat je iets roept :roll:
Laatst bijgewerkt door Nikass op 29-11-18 20:33, in het totaal 1 keer bewerkt

DezeNaam

Berichten: 3269
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 20:32

Jezus Francieen... Ga eens wat lezen over hondengedrag aub, en niet van die oude abusieve theorieën...

[Edit] Ik dacht dat je een oude vrouw was ofzo, maar je bent 19, waar haal je het zelfs nog vandaan.. :=

Horseloverl
Berichten: 1841
Geregistreerd: 27-03-13

Re: Tips voor eerste pup?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 20:34

Jongens. Ik heb dit op een politiehonden club geleerd dus ik ben niet gek.

Roze schoentje

Horseloverl
Berichten: 1841
Geregistreerd: 27-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 20:35

Kijk ik snap dat het heel zielig klinkt. Maar ik ben van mening dat je beter 1x goed kan laten weten wat je niet wilt dan 30x nee niet doen.

En daarbij. Als jullie lezen over roedels honden dan weet je ook dat als 1 de groep niet volgt dat er ruzie ontstaat. Dan word degene die niet volgt ook aangepakt door de leider van de groep. Dus ik vond het niet gek klinken.

En ik geef aan dat het om bijten gaat. Kijk als ze iets kleins doen dan straffen we ze ook niet direct. Maar het ging hier om een bouvier pup van een paar maanden, als je deze niet laat weten dat je iets niet accepteert heb je als je pech hebt een hond van 60 kilo in je arm hangen. Ik heb een verschrikkelijke goede band met mijn honden. Komen altijd heerlijk op de bank knuffelen dus er is niks verkeerds aan due honden behalve dat ze weten wat ze niet moeten doen..

Roze schoentje

DezeNaam

Berichten: 3269
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-18 20:42

Politiehondenclub, zegt genoeg inderdaad. Hoe ze daar hun honden trainen is gewoon niet normaal, leer je hond met respect te behandelen als je er zogezegd 'zo veel' van houdt.

Die roedeltheorie is al lang achterhaald, misschien moet jij dus eens wat gaan bijlezen.
Mensen zijn geen honden, mensen zien niet altijd alle signalen die honden sturen, dus jij hebt het recht niet om te doen alsof je een hond bent en je hond dan ook zo aan te pakken.

Puppy's bijten nu eenmaal, dat is NORMAAL gedrag, zou je moeten weten als je blijkbaar zoveel met honden bezig bent maar hé... Je kan je pup dat afleren zonder hem pijn te doen, en even kijken waarom je pup bijt in plaats van hem zo af te straffen. De fout ligt in dit geval nu eenmaal altijd bij de mens, jij besluit zo'n dier te kopen, dan moet je er ook mee om leren gaan en eens leren nadenken waarom hij dat gedrag vertoont. Want een pup van een paar maanden zal je niet willen doodbijten neem ik aan, anders is er echt wel iets mis.

Jij denkt dat jij fysieke pijn nodig hebt om je hond onder controle te houden, wel laat me je zeggen... Ik had een boerboel reu van 70 kilo als oppashond, beest kan mij gemakkelijk doodbijten als hij dat wilt. Misschien is het daarom belangrijk om hem met respect te behandelen, zodat hij niet het gevoel krijgt dat hij zichzelf moet verdedigen en daardoor zijn tanden in mij zou proberen te zetten. Heb die hond nooit moeten slaan of fysiek moeten corrigeren.
Laatst bijgewerkt door DezeNaam op 29-11-18 20:46, in het totaal 1 keer bewerkt


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, Jannuk, Lau07 en 54 bezoekers