Kat plotseling verlamd

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

 
 
Sabri

Berichten: 943
Geregistreerd: 28-06-04
Woonplaats: Den Haag

Kat plotseling verlamd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-18 01:17

Mijn kat van 8 jaar kan ineens weer niet lopen. Dit heeft ze 2 jaar terug ook al eens gehad. Weer opgeknapt en kon weer goed functioneren op steeds kop krabben na. Toch CT scan laten maken onlangs, en alles was prima, niks te zien in binnenoren of hersenen. Ik mocht de ontstekingsremmer gaan afbouwen want er was geen reden dit nog te geven. Helaas blijkt nu in de afbouwfase mijn kat weer plotseling verlamd. Ze kan alleen op haar zij liggen en haar kop nog omhoog doen. Zet ik haar rechtop valt ze om. Vanavond naar spoeddierenarts, ervaren man en ook hij wist niet wat dit was, had dit ook nooit gezien. Mogelijk iets van haar zenuwen zoals mensen Guillant Barre oid kunnen hebben en heeft nu een ontstekingsremmer ingespoten. 10 minuten binnengeweest en kon 130 euro aftikken. Poes heeft na thuiskomst toen ik haar even op bed legde ook nog op mijn nieuwe topdekmatras geplast..geen idee of ik dat nog schoon krijg.
Inmiddels ligt poes op fleecekleedje bij mijn bed. Ik doe geen oog dicht, heb het gevoel haar continue in de gaten te moeten houden, maar ja, dat hou ik natuurlijk ook niet al te lang vol.. Morgen contact opnemen met mijn eigen dierenarts. Ik hoop echt dat ze er nu overheen komt. Het is echt zo'n lief aanhankelijk poesje. Iemand die zo'n plotselinge verlamming bij een kat/hond/fret/konijn oid herkend?


J0anieke

Berichten: 4358
Geregistreerd: 22-11-09
Woonplaats: Overal waar het leuk is

Re: Kat plotseling verlamd

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 01:25

Geen ervaring mee, maar wat klinkt dat ontzettend naar zeg.. heel veel sterkte! Y;(

    Alana. ♡

lovefi

Berichten: 1172
Geregistreerd: 07-01-09
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: Kat plotseling verlamd

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 01:53

De kat van mijn broer had al een tijdje een soort van epileptische aanvallen. Waarbij hij soms even niet kon lopen en dat herstelde dan na een spuitje wel weer. Het ging bij deze kat vooral om de achterpoten/lijf. Ik moest voor de katten zorgen toen ze op vakantie waren en de eerste dag dat ik kwam stond de kat weer niet op kon alleen zijn voorpoten en kop bewegen maar achterlijf niet. Hij had ook over zichzelf heengeplast door de verlamming. Het herstelde niet dus snel mee naar de dierenarts gegaan. Het bleek dat hij een zwak hart had en er was een bloedprop in zijn grote bloedvat geschoten. Hij is helaas ingeslapen :( .

Ik weet niet of je er iets aan hebt, jouw verhaal is niet helemaal vergelijkbaar. Heel veel sterkte in ieder geval!

luckyfarm
Berichten: 208
Geregistreerd: 29-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 02:40

Ik heb het een keer meegemaakt met een vlooienmiddel, ik weet natuurlijk niet of je een vlooienmiddel geeft (bij mij waren het druppels) en de kat was zeker een week verlamd. Nooit mee naar de dierenarts geweest maar na een week trok ze bij. Direct dat merk nooit meer gebruikt en daarna nooit meer meegemaakt (over gestapt van goedkoop merk naar Frontlinie)

luckyfarm
Berichten: 208
Geregistreerd: 29-05-07

Re: Kat plotseling verlamd

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 03:03

Ik gaf haar trouwens maar de helft vh middel zo bang dat het weer mis zou gaan. Google maar eens (mensen die ervaring hebben met honden en katten die verlammingsverschijnselen vertoonden, niet lang na gebruik van vlooienspray/druppels)

xTiffani

Berichten: 1457
Geregistreerd: 27-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 03:03

Hier hetzelfde meegemaakt met mijn hond, half jaar verlamd geweest en ineens weer goed te pas, zo vaak bij de dierenarts gezeten maar die kon niks vinden.. ondertussen nooit meer wat van vernomen (al is Hij nu hij 14 is wel wat zwakker in de achterhand, maar dit vind ik vrij normaal voor deze hoge leeftijd)

Op school heb ik geleerd dat er met zenuwen zo veel kan zijn waar ze tegenwoordig nog steeds weinig kennis van hebben. Van volledig verlamd en na een week weer prima op de been, kan allemaal, het is erg moeilijk om een goede diagnose te vinden.

Hopelijk vind je de oorzaak, lijkt me erg vervelend en hoop dat het snel weer beter gaat met je kat. Dit is zeker sneu :(:)

eilleen333

Berichten: 12005
Geregistreerd: 29-10-05
Woonplaats: Zwolle

Re: Kat plotseling verlamd

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 06:40

Sinds wanneer ben je de ontstekingsremmer gaan afbouwen en hoe lang heeft ze dit gekregen?

Is er iets veranderd de afgelopen tijd? Bv recent ontwormd of ontvlooid? Is ze verder altijd 'normaal' geweest? Of is ze bv wel eens van gekke dingen afgevallen oid?

<3Mone-Mesia van 't Witteveen <3
https://www.willowranchsanctuary.com/

Sabri

Berichten: 943
Geregistreerd: 28-06-04
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-18 08:13

Bedankt voor jullie reacties! Achteraf merk ik dat het eigenlijk al wat tekenen waren terwijl ik de meloxidyl(is ontstekingsremmer) ben gaan afbouwen week of twee geleden. Als ik haar oppakte hield ze zichzelf minder goed in evenwicht leek het wel. En de dag voor deze verlamming zette ik mijn kat na optillen op de grond en klapte ze dubbel met haar voorpoot en ging ook op haar zij liggen. Ik dacht nog doe niet zo lui..Hoorde haar twee dagen geleden ook een keer flink niezen. Pas gisteravond toen ze maar de hele dag op dezelfde plek opgerold in een hol van de krabpaal lag dacht ik ineens volgens mij is ze niet in orde. Ik trok haar aan nekvel eruit en ze hield zich helemaal slap. Pas toen realiseerde ik me dat het weer helemaal foute boel was. Heb haar vannacht paar keer anders neergelegd want ze kan echt alleen nog haar kop bewegen. Kan zich nog niet verplaatsen. Likt ook steeds haar bek af. Verder kijkt ze wel naar me als ik wat doe en is ze volledig bij bewustzijn. Miauwt zelfs nog zachtjes als ik haar aankijk, iets wat ze vaker doet als begroeting. Een pupil lijkt wel groter dan de ander. Ze heeft ook een keer geprobeerd met haar voorpoten wat naar voren te bewegen maar bleef met gestrekte voorpoten op de kop hangen..Als ik haar oppakte neigt ze vooral naar rechts. Als ik haar op de rechterzijde neerleggen kan ze haar kop niet optillen.
Als ik haar op de linkerzijde heb liggen tilt ze haar kop wel wat op. Mogelijk rechts meer verlamd? Eten voor haar neus eet ze wel, net als water onder haar bek. Op de kattenbak zetten wil nog niet goed, ze gaat dan helemaal achteruit hangen en vind het duidelijk niks. Ze doet ook haar behoefte niet als ik haar op de bak zet. Het is ook alsof haar reflexen niet goed werken.
Mijn gewone dierenarts net gebeld. Assistente gaat contact opnemen met spoedarts en ik word straks teruggebeld. Ze is niet ontvlooid/ontwormd onlangs. Enige wat wel veranderd is is paar dagen ander voer(ipv rauw konijn pakje kalkoen) en de meloxidyl afgebouwd. Verder was ze afgelopen dagen vrij actief, zat ook veel in de buotenren. Twee jaar geleden had ze dit ook maar ging toen ook haar ogen heen en weer en kon ze de kop ook niet rechtophouden. Toevallig toen ook na stoppen meloxidyl..
Wordt vervolgd.
Laatst bijgewerkt door Sabri op 31-07-18 08:22, in het totaal 2 keer bewerkt

J0anieke

Berichten: 4358
Geregistreerd: 22-11-09
Woonplaats: Overal waar het leuk is

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 08:18

Je zou bijna zeggen dat ze het dan van de meloxidyl krijgt, enkel merk je dat er pas reactie is na paar daar dagen..

    Alana. ♡

girlyggirl

Berichten: 2867
Geregistreerd: 06-11-07
Woonplaats: den helder

Re: Kat plotseling verlamd

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 08:28

Ms bloedprop ergens die de boel blokkeert. Sneu heel veel sterkte

Nouvel

Berichten: 27333
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 08:35

Die van ons was achter tijdelijk verlamd door kneuzing en artrose in de ruggengraat.
Maar dat is waarschijnlijk wat anders.

Sabri

Berichten: 943
Geregistreerd: 28-06-04
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-18 08:40

Ik mocht de meloxidyl langzaam afbouwen. Omdat de ctscan van de kop tot en met haar voorpoten/schouders prima was. Ook geen artrose. Dierenarts heeft net teruggebeld. Had dit nooit eerder meegemaakt en vindt het een heel raar beeld. Als de CT scan onlangs niet was gemaakt had ze nu gedacht aan een hersentumor en zou ze inslapen adviseren. Maar juist omdat die scan goed was denkt ze nu aan het beeld van Guillan Barre bij mensen, een soort auto immuunziekte. Alleen nu dan in de kat vorm. Iets wat ze nog nooit eerder had gezien. Iets waar de nooddierenarts gister ook aan dacht. Kan komen door auto immuunzwakte. 70% zou ervan kunn opknappen maar dat is bij mensen. Wel kan dit enige tijd aanhouden. Ook vind ze de afbouw van Meloxidyl en nu dit opmerkelijk en adviseerde me dat toch weer te geven later. Nu nog niet want gister heeft ze dexometason injectie gekregen wat nu niet samen mag met de meloxidyl. Morgen moet ze mogelijk weer dexometason als ze niet verder nog opknapt. Bloedprop waarschijnlijk niet want het is begonnen met spierzwakte in der voorpoten en nu verlamming vanaf der kop. Poten kan ze nog wel wat bewegen maar te slap om op te staan of zich bv om te draaien. Ook adviseerde de dierenarts 2000microgram vitamine B
Laatst bijgewerkt door Sabri op 31-07-18 09:07, in het totaal 1 keer bewerkt

Lisamartine
Berichten: 205
Geregistreerd: 31-01-12

Re: Kat plotseling verlamd

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 08:56

Je voert je kat normaal rauw zeg je, dan zou mijn eerste idee zijn dat de klachten door een parasiet veroorzaakt worden. Denk aan bijvoorbeeld toxoplasma gondii. Toxoplasmose bij katten geeft in veel gevallen geen symptomen maar bij uitzondering komen neurologische verschijnselen zoals verlammingen wel voor.

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 09:07

Ik heb zoiets twee keer meegemaakt. Een keer had mijn kat een bloedprop waardoor zijn hele achterkant verlamd was. Hij had HCM (hartziekte) Het deed hem ook heel veel pijn. Hij is ingeslapen.

De tweede keer was een van mijn katers aan de achterkant verlamd. Liet zijn ontlasting ook lopen. Hij bleek een hernia te hebben maar is na een kuur ontstekingsremmers weer helemaal herstelt. Sterkte!!

Ingrid_92

Berichten: 2531
Geregistreerd: 20-05-12
Woonplaats: Stellendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 09:10

Ja, ook gehad bij mijn kat! Afgelopen kerst. Hij kon eerst al niet meer op mijn bed springen en hij ging steeds meer zwalken. Dierenarts maakte foto's en het bleek dat hij een hernia had. Waarschijnlijk door een val in het verleden. Door opnieuw een val kan die hernia getriggerd worden. Hij ging snel achteruit. Kon niet meer zelfstandig plassen en poepen, zijn staart niet optillen.. hij is toen 4 dagen opgenomen geweest. Ze zeiden dat hij dan iig zelfstandig moest gaan poepen, anders konden ze niks voor hem betekenen (operatie is een paar duizend euro en dan is de kans nog groot dat hij er niet bovenop komt). We hadden tot zaterdag en gelukkig ging hij vrijdagochtend weer zelf plassen en poepen!
We merken nu niets meer aan hem. Hij is inmiddels 7 geworden (toen was hij 6).

Sabri

Berichten: 943
Geregistreerd: 28-06-04
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-18 09:10

Oké bedankt, ik zal het eens opzoeken mbt de parasiet. Het is een moeilijke eter en rauw konijn is een van haar favorieten daarnaast krijgt ze ook brokjes.
Twee zeer ervaren dierenartsen hadden dit beeld nooit gezien bij een kat, vandaar dat ze nu de vergelijking maken met een mensenziekte. Kno specialist in Utrecht dacht eerder aan binnenoor ontsteking echter is dat nu ook uitgesloten dmv eerdere CTscan
Kat plast nog wel en beweegt staart ook al is het minder.
Wel zielig hoe ze erbij nu zo bijligt en niks kan terwijl ze wel nog helder in haar koppie is
Laatst bijgewerkt door Sabri op 31-07-18 09:15, in het totaal 1 keer bewerkt

Ellentjuh12
Berichten: 248
Geregistreerd: 21-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 09:13

Ja onze kat had ook een plotselinge verlamming, bleek een bloedprop in zijn ruggetje. We hebben hem toen moeten laten gaan helaas. :( Sterkte ermee! :(:)

Sabri

Berichten: 943
Geregistreerd: 28-06-04
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-18 09:56

Ojee wat naar Ellentjeh

De specialistische dierenkliniek(SDU) toch ook maar gebeld. Daar had ze onlangs de ctscan bij de kno specialist. Het is niks voor mij zo mijn vriendje zo hulpeloos te zien liggen kijken naar me. Mogelijk dat hun het wel meer herkennen.

Sussie85

Berichten: 1494
Geregistreerd: 10-01-08

Re: Kat plotseling verlamd

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 10:17

Is het een buitenkat normaal gesproken? Dan zou ik de ziekte van Lyme ook bespreken met de DA. De ziekte van Lyme kan ontsteking van het neurologische systeem veroorzaken en daardoor ook verlamming.

cile205
Berichten: 991
Geregistreerd: 29-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 10:54

Helaas ook meegemaakt.. HCM. een aangeboren erfelijke afwijking wat zich veelal uit rond de leeftijd van 5 jaar.

Een bloedprop in de hartkamer waardoor een van de hartkamers groter is dan normaal door de bloedprop die groter en groter wordt in de jaren.

Het was een tikkende tijdbom.. de aanvallen zijn enorm pijnlijk, dieren creperen letterlijk van de pijn.... en hier is helaas geen medicijn voor. (Heeft jouw kat veel pijn op het moment van de aanval?) Om de zoveel tijd schiet er een "stukje van de bloedprop af" zoekt een weg door de smalste aderen, schiet naar het smalste deel aderen in de beentjes, en raakt daardoor verlamd.

We hebben destijds een echo gemaakt van het hart. Wellicht kan hier voor jou ook wat opheldering van komen...


Helaas heb ik Sid in moeten laten slapen.

Van HCM weet ik inmiddels alles af. Mocht je meer info willen mag je altijd een pb sturen.

Heel veel sterkte hoop dat je gauw kunt achterhalen wat t precies is.

Spike mijn allerliefste ventje...R.I.P. 01-02-2003 - 10-05-2006
Cleo mijn allerliefste meisje... R.I.P. 18-02-1995 - 11-05-2009

Sabri

Berichten: 943
Geregistreerd: 28-06-04
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-18 11:26

Nee, een binnenkat. Komt wel op balkon. Specialist belde en adviseerde om eventueel naar Utrecht kliniek of Amsterdam te gaan naar neuroloog. Eigen dierenarts adviseerde net aankijken. Ik zelf twijfel. Kat ligt nu in vertrouwde omgeving en naar Utrecht vanaf Den Haag is ook weer stressvolle onderneming..
Het zijn geen aanvallen. Kat ligt gewoon rustig op zijn zij, nu even in haar Kattenhol gestopt, zelf wild ze zich erin trekken met voorpoten maar kwam niet erin, heb haar er nu zelf ingelegd. Liet net urine wel weer zo lopen. Kan echt alleen haar koppie nohlg optillen en pootjes wat bewegen maar absoluut niet zelf meer draaien/verplaatsen of zitten. Reflexen zijn vreemd, strekt bv een voorpoot, andere buigt ze met optillen. Of als je haar pakt wil ze achteruit ipv vooruit. Duidelijk iets met de aansturing van de spieren denk ik. Vraag is wat. En wat is beste voor beestje, ik vind het vreselijk mocht ze ook pijn hebben. Ze zit wel veel bek af te likken(Tongelen, kan teken zijn van pijn?)
Vriend is hier nu ook aan googlen. Komt ook oud artikel tegen dat er eerder aantal katten plots verlamd waren door ander voer, bleek later foutieve Felix te zijn. Mogelijk omdat ik haar ook ander voer had gegeven dat ze ergens niet tegen kon? Of toch een of andere auto immuunziekte / zenuwziekte? Symptomen lijken nog meest op Guillan Barre. Eerst zwakke poten, nu verlamming

FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Re: Kat plotseling verlamd

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 19:13

Jeetje wat verschrikkelijk! Geen ervaring mee maar wil je heel veel sterkte wensen

bigone
Berichten: 32994
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 19:39

Sabri schreef:
Nee, een binnenkat. Komt wel op balkon. Specialist belde en adviseerde om eventueel naar Utrecht kliniek of Amsterdam te gaan naar neuroloog. Eigen dierenarts adviseerde net aankijken. Ik zelf twijfel. Kat ligt nu in vertrouwde omgeving en naar Utrecht vanaf Den Haag is ook weer stressvolle onderneming..
Het zijn geen aanvallen. Kat ligt gewoon rustig op zijn zij, nu even in haar Kattenhol gestopt, zelf wild ze zich erin trekken met voorpoten maar kwam niet erin, heb haar er nu zelf ingelegd. Liet net urine wel weer zo lopen. Kan echt alleen haar koppie nohlg optillen en pootjes wat bewegen maar absoluut niet zelf meer draaien/verplaatsen of zitten. Reflexen zijn vreemd, strekt bv een voorpoot, andere buigt ze met optillen. Of als je haar pakt wil ze achteruit ipv vooruit. Duidelijk iets met de aansturing van de spieren denk ik. Vraag is wat. En wat is beste voor beestje, ik vind het vreselijk mocht ze ook pijn hebben. Ze zit wel veel bek af te likken(Tongelen, kan teken zijn van pijn?)
Vriend is hier nu ook aan googlen. Komt ook oud artikel tegen dat er eerder aantal katten plots verlamd waren door ander voer, bleek later foutieve Felix te zijn. Mogelijk omdat ik haar ook ander voer had gegeven dat ze ergens niet tegen kon? Of toch een of andere auto immuunziekte / zenuwziekte? Symptomen lijken nog meest op Guillan Barre. Eerst zwakke poten, nu verlamming

Die symptomen van je kat, de vreemde reflexen duid er toch op dat er in het koppie/centrale zenuwstelsel iets goed fout zit. Ik denk dat je eventueel toch richting virus/bacterie zou. Kunnen denken. Die vreemde reflexen had onze kat ook enkele keren toen ze epilepsie kreeg dus ook uit het kopje. Ik zou haar nu meenemen naar een goede kliniek, afwachten kan wanneer een da weet wat het is, dat weet hij dus niet en ik snap echt miet dat je kat miet uit voorzorg is opgenomen en aan een infuus met een breedspecyrum antibiotica is gelegd , sterkte ermee.

Mensen eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken. Kierkegaard.

amber15
Berichten: 2802
Geregistreerd: 15-10-09
Woonplaats: Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 20:05

En hersenvliesontsteking? Of zeg ik nu iets geks.
Dat kan ook verlamming en epileptische aanvallen veroorzaken.
Weet het niet hoor, maar ik herken wel wat dingen van een cavia die ik lang geleden had en die hersenvliesontsteking bleek te hebben.

Sterkte! Zo erg om je dier te zien lijden en niet te weten wat er aan de hand is.. Konden ze maar praten he..? :(:)

Lunameyza

Berichten: 320
Geregistreerd: 14-06-15

Re: Kat plotseling verlamd

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 20:27

Ik heb totaal geen verstand van ziektes/aandoeningen, maar ik las laatst wat over dat katten verlamt kunnen raken aan hun achterlijf als ze hartkwalen hebben. Hijgt ze wel eens? Of zijn de kussentjes op haar pootjes een beetje kleurloos en kouder (als ze roze kussentjes heeft)?

Verder geen idee, ik hoop dat het snel goed komt! :(


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GrapeshotBot en 9 bezoekers