nestje konijnen 2 kleintjes houden bij ouders, welk geslacht

Moderators: Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx, Essie73, EvelijnS

 
 
abc
Berichten: 202
Geregistreerd: 31-03-05

nestje konijnen 2 kleintjes houden bij ouders, welk geslacht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-07-18 21:15

Wij hebben een onverwacht nestje NHD konijntjes. Rammetje hebben we laten castreren, maar blijkbaar is hij er toch nog in geslaagd om de voedster te dekken, waardoor er nu 5 mooie kleine witoor NHD konijntjes mee rondhuppelen in de ren. Dat was niet de bedoeling, maar het is nu zo (ouders zijn wel raszuiver, komen van een goede fokker en zijn niet verwant) Ze zitten in een ruime buitenren, met graafmogelijkheid, waardoor de kleintjes zoals in de natuur in een hol onder de grond zijn geboren. Het was dus voor ons een complete verrassing wanneer ze op de leeftijd van 2 à 3 weken voor het eerst uit het hol kwamen. De gecastreerde ram loopt er gewoon bij en is super lief voor de kleintjes. Nu hebben we de ruimte om er 2 bij te houden, die dan samen met de ouders blijven. Zelf dacht ik om terug een rammetje (laten castreren natuurlijk) en een voedster te nemen, zodat we dan 2 koppeltjes hebben, omdat ik dacht dat dat de beste kans op slagen zou geven. Vandaag ben ik bij de DA geweest om het geslacht te laten bepalen (1 ram en 4 voedsters) en zij zegt dat ik ook net zo goed 2 voedsters kan houden. Dan moet ik het rammetje nl niet tijdelijk apart zetten in de periode van castratie (we willen natuurlijk niet dat die mama of zus gaat dekken). Op zich vind ik het ook prima om 2 voedsters te houden, maar dan heb ik in totaal 1 gecastreerde ram en 3 voedsters. Zou dat ook goed gaan? Voordeel is natuurlijk wel dat ze dan gewoon verder samen kunnen opgroeien met de ouders en het rammetje niet tijdelijk apart moet. Wie heeft hier ervaring mee?


Saskia9

Berichten: 12278
Geregistreerd: 18-09-03
Woonplaats: Sprang Capelle

Re: nestje konijnen 2 kleintjes houden bij ouders, welk geslacht

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-18 21:18

Ik heb vroeger regelmatig meerdere konijnen en koppeltjes bij elkaar gehad en dat ging altijd goed. Maar soms gaat het ook gewoon niet goed en dan moet je wel iets achter de hand hebben natuurlijk.

Karaat_the_newforest op Instagram

Linde99
Berichten: 845
Geregistreerd: 19-06-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-18 21:20

2 koppels is het stabielste, dus 2 koppels van een ex-ram en voedster. Maar er zijn ook zat voorbeelden van (grote) groepen :j De beste combinatie is dan 1 ram en 3 voedsters. Ik zou persoonlijk alle voedsters ook laten helpen zodat die hormonen ook beperkt blijven. Het kan dus allebei. Wel rekening er mee houden dat als de 2 voedsters in de puberteit komen, het alsnog mis kan gaan..

Instagram: equerna.kelsey

horsiegek

Berichten: 2056
Geregistreerd: 09-10-05
Woonplaats: Ergens tussen de paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-18 21:20

Ik heb altijd voedsters bij elkaar gehad, moeder, dochter en zussen. Hoe dat met een ram erbij gaat weet ik niet, maar gezien hormonen geen rol meer spelen zal dat wel meevallen.
Ik heb dus wel een goede ervaring met familievrouwtjes bij elkaar, wat betreft de gecastreerde ram weet ik het niet.

Instagram: Padier.art --> https://www.instagram.com/padier.art/
Je paard laten scheren? Stuur mij een pb!
https://www.facebook.com/paardenscheerservice/

Sizzle

Berichten: 28878
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-18 21:21

Ik heb goede ervaringen met 1 ram en meerdere voedsters mits deze voedsters ook geholpen waren anders bleven ze de ram met z‘n allen verkrachten.

Let erop dat je de jongen nu goed socialiseerd. Ik heb ook ooit eens een ondergronds nestje gehad maar die zijn niet echt geschikte huisdieren geworden helaas. Was bij ons ook niet nodig, dus achteraf dom van mij dat ik de overige konijntjes niet een tijdje binnen gezet heb want enkele nieuwe eigenaren klaagden achteraf dat ze aggressief waren.

mazzeltje89
Berichten: 104
Geregistreerd: 11-01-10
Woonplaats: Reeuwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-18 21:46

Hier een paar jaar geleden een voedster overgenomen die dus zwanger bleek te zijn. Hier kwam ik achter toen ik op een ochtend een nest met 8 jongen hadden terwijl ik al 6 voedsters had (koppel van 4 en koppel van 2). Alle 8 bleken ram te zijn :') alles is gebleven omdat ik geen risico wilde nemen op konijnen alleen in hokjes enzo.
Alle rammen zijn gecastreerd.

Jouw voorkeur 2 rammen en 2 voedsters kunnen prima in één groep leven. Mits het klikt maar dat geldt voor alle konijnen. Wat je dierenarts zegt is wel terecht. Je ram uit het nest moet apart wegens vruchtbaarheid. Je kan hem vrij jong laten castreren, zodra de teelballen zijn ingedaald (+/- 12 weken), maar je ontkomt er niet helemaal aan dat hij apart moet. Daarna is het de vraag of hij weer gekoppeld kan worden in de groep. Geeft een verhoogd risico.

2 voedsters houden geeft wat minder risico omdat de groep niet uit elkaar hoeft. Puberteit is altijd een fase waarin het afwachten is of alle karakters passend blijken en blijven. Kijk dus goed naar karakters van de kleintjes en degene die je nu hebt. Je kan wel al wat aflezen.

1 ram op meerdere voedsters is absoluut geen probleem en vaak nog de meest stabiele combinatie in een groep. De kans op vechtende rammen om een voedster is hierdoor niet aanwezig.

Wat iemand hier adviseerde zou ik zeker in overweging nemen. Steriliseren van je voedsters. De hormonen vliegen hierdoor veel minder in het rond en de kans op vervroegd overlijden aan baarmoedertumoren elimineer je ook meteen. Mijn voedsters gaan binnenkort ook allemaal onder het mes.

Kortom; advies van je dierenarts is helemaal niet gek en geeft je de meeste kans op een stabiele groep.

MarlindeRooz

Berichten: 26922
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Unknown

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-18 22:18

Ik zou ze allemaal houden. :=
Ram castreren en 2 voedsters erbij en 1 voedster bij mama en papa laten.

Maar ik ben te soft. :P

abc
Berichten: 202
Geregistreerd: 31-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-18 10:32

Bedankt voor jullie berichten! Als het met 1 ram en 3 voedsters ook veel kans op slagen heeft, dan ga ik denk ik 2 voedsters houden, zodat ze ineens allemaal samen kunnen blijven. Zo moet het kleine rammetje niet apart en opnieuw gekoppeld worden. De pappa-ram gaat volgens mij niet voor problemen zorgen, hij heeft een heel lief rustig en zacht karakter. Hoe de kleine voedstertjes gaan uitgroeien weet ik natuurlijk nog niet. Tot hiertoe gaan ze allemaal heel liefdevol met elkaar om, heel de groep, laat ons hopen dat dat zo blijft.
En allemaal houden is geen goed idee denk ik, de ren is 10m2, dus ik vrees dat 4 konijnen de max is. Wel genoeg schuilmogelijkheden, ook in hun hol onder de grond en hun hok staat ook op een verdiep.
Ik ga proberen voor de andere 3 een thuis te zoeken waar ze niet voor altijd in zo'n minihokje terecht komen.

Ylana

Berichten: 7892
Geregistreerd: 09-07-04

Re: nestje konijnen 2 kleintjes houden bij ouders, welk geslacht

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 10:37

Hoe oud zijn de jongen nu?

Es_ther

Berichten: 17723
Geregistreerd: 28-06-08
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 10:45

Ik heb (perongeluk) 2 rammen. We hadden er al 1, laten helpen en toen op zoek naar een vrouwtje.
Het was echt een vrouwtje.. Tot ze naar de dierenarts ging en hij ineens ballen had :+.
Ook laten helpen, en koppelen op neutraal terrein. Ging beter dan verwacht en ze zijn beste vriendjes, maar ik heb echt buikpijn gehad, omdat ik dus wist dat de nieuwste weg moest (oudste heeft al een verleden, en die jongste vindt alles en iedereen lief :+).

Ideaal? Nee, totaal niet. Aanrader? Nop.

Ideaal is een nep rammetje met een voedster.

Witte paarden snel smerig? Nee joh, ze weten gewoon nog niet welke kleur zij willen hebben!

Faniek

Berichten: 16077
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 11:27

De beste combinatie is koppels binnen een groep, zoals ze ook leven, maar het allerbelangrijkste is de klik en dat weet je nu niet. Het punt is als je alleen dames gaat houden en die gaan knokken, heb je geen mogelijkheid meer tot twee koppels maken.
Hier zijn het meestal de voedsters binnen een groep die ook problemen veroorzaken, niet de gecastreerde rammen, tenzij het hele dominante jongens zijn, maar dat is idem met voedsters.
Ik zou zelf moeder laten steriliseren, het rammetje en een voedstertje houden. Rammetje met 3 maanden castreren, dan zit je niet met gedoe qua scheiden, daar het zusje later vruchtbaar is.
Je kan natuurlijk ook die groep van drie dames en een heer overwegen, maar als het niet goed gaat heb je dus geen mogelijkheid er twee koppels van te maken en zou je drie koppels moeten gaan maken en er konijnen bij moeten nemen.

Er zitten zoveel konijntjes in de opvang te wachten --> http://www.konijnenparadijs.com
[o]

Sizzle

Berichten: 28878
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: nestje konijnen 2 kleintjes houden bij ouders, welk geslacht

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 11:47

Met voldoende ruimte gaan groepen doorgaans wel goed hoor.
Zolang ze maar elkaar uit de weg kunnen gaan, sommige fokkers hebben ook groepen van 5-10 konijnen.
Wat bij ons mis ging waren 2 mannen en 3 vrouwen omdat de ene man alle vrouwen zelf wilde hebben.
Maar je weet het uiteindelijk nooit, ik heb ook vaker 2 mannen samen gehad. Als ze al vanaf jong samen zijn gaat het ook best vaak goed.

upendo

Berichten: 20955
Geregistreerd: 19-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 11:52

Wij hebben een setje voedstertjes bij elkaar. Komen uit hetzelfde nest en hebben in het voorjaar elkaar echt wel de tent uit gevochten op vierjarige leeftijd. Rust is nu (met wat chirurgische hulp ;) ) teruggekeerd, maar dat twee voedsters uit hetzelfde nest altijd goed samen gaan hoeft dus niet zo te zijn. :)

Sizzle

Berichten: 28878
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: nestje konijnen 2 kleintjes houden bij ouders, welk geslacht

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 11:55

Zonder man erbij gaat het vaak wel mis inderdaad. Ik vond meerdere voedsters met 1 man een stuk makkelijker. Hij joeg ze ook uit elkaar als ze toch even ruzie hadden en hield daarmee rust in de tent.
Vaak lagen ze als een haren om hem heen en hij was dan om de beurt al die koppies aan het likken :+

abc
Berichten: 202
Geregistreerd: 31-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-18 13:00

pfff, toch moeilijk om te beslissen wat te doen.

De jonkies zijn nu 6 à 7 weken oud (stipt op de dag af kunnen we niet zeggen aangezien ze ondergronds geboren zijn)

Onze DA is geen voorstander van het castreren van een rammetje op de leeftijd van 12 weken, omdat volgens haar de boel dan nog terug aan elkaar kan groeien als je pech hebt? Ze raadt aan om minstens tot 16 weken te wachten (liefst zelfs tot 5 mnd, maar dat is geen optie wegens te lang apart zetten). Hebben jullie ervaring met rammetjes castreren op 12 weken?

Linde99
Berichten: 845
Geregistreerd: 19-06-17

Re: nestje konijnen 2 kleintjes houden bij ouders, welk geslacht

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 13:14

In mijn ogen is een rammetje van 12 weken veel te jong voor castratie. Jonge konijnen zijn zo kwetsbaar. Ik zou inderdaad ook minimaal tot 5 maanden wachten, hoezo kan je ze tot die tijd niet apart houden?

Instagram: equerna.kelsey

abc
Berichten: 202
Geregistreerd: 31-03-05

Re: nestje konijnen 2 kleintjes houden bij ouders, welk geslacht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-18 13:34

dat kan wel als het moet, maar ik ben er precies geen voorstander van om hem zo lang apart te zetten. Dan moet hij uit de groep als hij 12 weken is en kan er pas terug bij als hij 5,5 mnd oud is (castratie op 5 mnd + nog 3 weken vruchtbaarheid daarna)
Mama steriliseren zoals Faniek zegt, kan ik doen, maar dan is er het risico dat hij toch nog op de zus springt als ik tot 5mnd moet wachten om te castreren. En castreren op 12 weken is blijkbaar toch niet echt aan te raden.
gemakkelijkste is natuurlijk 2 voedsters houden, maar of dat ook het slimste is ....

Linde99
Berichten: 845
Geregistreerd: 19-06-17

Re: nestje konijnen 2 kleintjes houden bij ouders, welk geslacht

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 13:45

Nee dat snap ik wel, maar aan de andere kant is het voor een aantal maanden, waarna hij de rest van zijn leven hopelijk lekker in groepsverband kan leven. Zou sowieso de moeder steriliseren (ter preventie van baarmoederkanker).

Ik zou hem in ieder geval niet zolang ongecastreerd bij de zus (en evt. moeder) laten zitten. Ik zou zelf toch voor de combi 1 ram en 3 voedsters gaan en dan alle voedsters castreren. Ik heb altijd geleerd dat 2 rammen onrust brengt. Mocht het dan alsnog niet gaan kan je een voedster 'ruilen' voor een ex ram en alsnog voor 2 koppels gaan

Instagram: equerna.kelsey

tamary

Berichten: 24911
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 13:51

abc schreef:
dat kan wel als het moet, maar ik ben er precies geen voorstander van om hem zo lang apart te zetten. Dan moet hij uit de groep als hij 12 weken is en kan er pas terug bij als hij 5,5 mnd oud is (castratie op 5 mnd + nog 3 weken vruchtbaarheid daarna)
Mama steriliseren zoals Faniek zegt, kan ik doen, maar dan is er het risico dat hij toch nog op de zus springt als ik tot 5mnd moet wachten om te castreren. En castreren op 12 weken is blijkbaar toch niet echt aan te raden.
gemakkelijkste is natuurlijk 2 voedsters houden, maar of dat ook het slimste is ....

Mama en dochter bij elkaar vanaf geboorte dochter zonder scheiden schijnt qua 2 dames samen de beste kansen te hebben. Bij veel diersoorten die in groepen leven is een groep mannetjes (zeker als de ballen er af zijn) een redelijk betrouwbare gok op succes (mits geen dames om over te ruzien in zicht/te ruiken), evenals 1 mannetje en 1 of meerdere vrouwtjes. Bij meerdere vrouwtjes zonder familiebanden wordt het eerder lastig. Herintroductie is altijd lastig, verhoudingen veranderen nogal eens met het opgroeien van jonge dieren en met een pauze kan dat wel eens te groot zijn.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

MarlindeRooz

Berichten: 26922
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Unknown

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 13:59

Ik heb destijds 5 rammen (met groepskorting) gecastreerd met 3 maanden. Ze waren allemaal tussen de 1 en 1,5 kilo en erg rond en gezond zeg maar. :+

Is zonder complicaties gegaan. Ik zou de ram zo scheiden en met papa samen zetten. Mama en de dochters bij elkaar houden. Als de ram gecastreerd is dan weer koppelen. 10m2 is genoeg hoor voor 6 konijnen. :))

abc
Berichten: 202
Geregistreerd: 31-03-05

Re: nestje konijnen 2 kleintjes houden bij ouders, welk geslacht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-18 14:04

7 :-), er zijn 5 jonkies en de ouders
maar zelf vind ik dat toch teveel voor 10m2 en de grootte van het schuilhok, ook al zijn het dwergkonijnen, 4 is het maximum denk ik

mazzeltje89
Berichten: 104
Geregistreerd: 11-01-10
Woonplaats: Reeuwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 14:40

abc schreef:
pfff, toch moeilijk om te beslissen wat te doen.

De jonkies zijn nu 6 à 7 weken oud (stipt op de dag af kunnen we niet zeggen aangezien ze ondergronds geboren zijn)

Onze DA is geen voorstander van het castreren van een rammetje op de leeftijd van 12 weken, omdat volgens haar de boel dan nog terug aan elkaar kan groeien als je pech hebt? Ze raadt aan om minstens tot 16 weken te wachten (liefst zelfs tot 5 mnd, maar dat is geen optie wegens te lang apart zetten). Hebben jullie ervaring met rammetjes castreren op 12 weken?


Ik ben toch wel heel benieuwd wat er in hemelsnaam weer aan elkaar kan groeien :o eenmaal verwijderd en een knoopje erin, is verwijderd en een knoopje. Zou wat zijn zeg als het aan elkaar kan groeien omdat ze jong zijn. :')
Ik been geen voorstander om op latere leeftijd pas castreren. Inderdaad omdat ze dan te lang alleen moeten zitten. Buiten het feit dat elke dag alleen, een dag te lang is. Vind ik het op deze jonge leeftijd helemaal niet bevorderlijk als ze alleen zitten.

Hier zonder problemen al mijn 8 rammen op een leeftijd van 13,5 week gecastreerd. Narcose brengt altijd risico's met zich mee, jong of oud. Geen enkele ram heeft moeite gehad met het herstel en allemaal mooi volwassen geworden.

Feit blijft dat een konijn zijn vriendjes kiest en konijnen kunnen verdomd kieskeurig zijn hierin.
Ik zou toch kiezen voor 1 gecastreerde ram met meerdere (liefst gesteriliseerde) voedsters.

Wees heel kieskeurig waar de jongen terecht komen en begin nu al met zoeken. Het vele leed wat achter het houden van konijnen schuilt, is enorm groot. Met 10/11 weken moeten de rammetjes uiterlijk weg wegens vruchtbaarheid. Uiteraard niet je gecastreerde volwassen ram.

mazzeltje89
Berichten: 104
Geregistreerd: 11-01-10
Woonplaats: Reeuwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 14:47

abc schreef:
7 :-), er zijn 5 jonkies en de ouders
maar zelf vind ik dat toch teveel voor 10m2 en de grootte van het schuilhok, ook al zijn het dwergkonijnen, 4 is het maximum denk ik


Daar heb je gelijk in. Konijnen hebben ruimte nodig om zich soms ook af te zonderen van de groep. Anders kunnen er irritaties ontstaan. 2m2 per konijn wordt gemiddeld aangehouden. 5 konijnen houden op 10m2 zou nog kunnen. Meer zou ik niet doen.

Faniek

Berichten: 16077
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-18 17:43

abc schreef:
pfff, toch moeilijk om te beslissen wat te doen.

De jonkies zijn nu 6 à 7 weken oud (stipt op de dag af kunnen we niet zeggen aangezien ze ondergronds geboren zijn)

Onze DA is geen voorstander van het castreren van een rammetje op de leeftijd van 12 weken, omdat volgens haar de boel dan nog terug aan elkaar kan groeien als je pech hebt? Ze raadt aan om minstens tot 16 weken te wachten (liefst zelfs tot 5 mnd, maar dat is geen optie wegens te lang apart zetten). Hebben jullie ervaring met rammetjes castreren op 12 weken?

Aan elkaar groeien???? Een bal kan niet opnieuw groeien, als die er af is hoor :D Of gaat ze steriliseren en alleen de zaadleiders doorhalen? Want dat is sowieso niet verstandig, dan hou je de hormonen.
De hele bal met bijbal moet weg en die kan niet meer opnieuw ontstaan :D

Wij laten jaarlijkse tientallen rammen op 3 maanden leeftijd castreren. Deze herstellen over het algemeen het allersnelst, veel sneller dan de ruim volwassen rammen en ze zijn ook veel sneller bij uit de narcose.

Er zitten zoveel konijntjes in de opvang te wachten --> http://www.konijnenparadijs.com
[o]

abc
Berichten: 202
Geregistreerd: 31-03-05

Re: nestje konijnen 2 kleintjes houden bij ouders, welk geslacht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-18 17:48

ja dat klinkt inderdaad heel vreemd, ik zeg ook maar wat de DA zei. Misschien zei ze wel terug aangroeien, maar dat kan toch ook niet?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Albertina71, Dominique_96, Eelmo, Froukje_J, pinto_1, Selina, Stybba, Yom en 50 bezoekers