Kat alvleesklier ontsteking

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Kat alvleesklier ontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-18 21:15

Wij hebben 2 Siamezen.
De een is nog jong en vanaf dat we haar hebben al een drama qua gezondheid.
Zo draagt ze chronische nies bij ( Calici) wat soms uitbreekt. Hiervoor geven we nu lysine bij.

Nu heeft ze 2 maand terug drie dagen in de kliniek gelegen: alvleesklier ontsteking.
Gelukkig knapte ze met pijnstillers en infuus rap op.
Thuis niets meer aan de hand.

Afgelopen week was het weer raak na een weekje logeren ivm vakantie bij mijn ouders: alvleesklier ontsteking. Wederom na twee dagen pijnstillers weer het vrouwtje.

Nu zijn we doodsbang dat ze t weer krijgt.
Ze eet prima, geeft niet over, ontlasting prima.
Dus de ontstekingen kwamen echt als een donderslag bij heldere hemel zeg maar.
Da gaf aan dat stress en weerstand kunnen triggeren.

Nu willen we ook probiotica bijgeven.
En evt over op ander voer?
Ze krijgen nu royal canin omdat de andere Siamees hier goed op gaat met z’n gevoelige darm maar eigenlijk is dit een merk waar ik niet achter sta.
Ga liever terug naar graanvrij..
( voerden we eerder ook, rc krijgen ze nu een jaar..)

Moet ik ergens rekening mee houden?
Dierenarts heeft niet zoveel verstand van voeding heb ik al gemerkt...

(De andere kat is een gevoelige qua darm maar ook die willen we de probiotica geven)

Leandra

Berichten: 1595
Geregistreerd: 06-01-03

Re: Kat alvleesklier ontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-18 08:07

Alvleesklierontsteking gaat niet zo snel over, dat kan heel lang sluimeren en soms weer wat meer opkomen. Je zou kunnen kijken naar lichtverteerbaar voer om de alvleesklier te ondersteunen. Het lichaam moet het uiteindelijk zelf oplossen, antibiotica werkt er niet tegen.

dierenfan
Berichten: 9617
Geregistreerd: 27-02-10

Re: Kat alvleesklier ontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-18 10:14

Hoe hebbdn ze de alvleesklier ontsteking ontdekt? Overigens dat is NIET te genezen met enkel pijnstilling en al helemaal niet in 2 dagen... Daarnaast vaak chronisch helaas en is zymoral nodig voor langere tijd of altijd in combinatie met antibiotica en pijnstilling

Anoniem

Re: Kat alvleesklier ontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-18 10:53

Tsja, dan geloof je het njet.
Ze was een aantal dagen wederom niet fit en na de pijnstillers begon ze gelijk weer te eten.
Er zijn bloed onderzoeken, echo en een specifieke test voor de alvleesklier gedaan.
Zal onze kliniek vertellen dat ze het totaal fout hadden.

JorineV
Berichten: 1091
Geregistreerd: 05-11-15
Woonplaats: Gouda

Re: Kat alvleesklier ontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-18 11:34

Maar dat spreekt elkaar toch niet per se tegen? Natuurlijk zal je kat zich beter voelen met pijnstilling. Er wordt hierboven alleen gewaarschuwd dat het onderliggende probleem waarschijnlijk nog niet verholpen is.

Is er een andere dierenarts in de buurt die meer verstand heeft van voeding? Kan je eigen da je doorverwijzen voor meer advies?

Hoop dat je kat zich goed blijft voelen en dat je er uit komt qua voer.

lein82

Berichten: 298
Geregistreerd: 04-02-09
Woonplaats: aan de kust

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-18 11:52

Mijn kat heeft id gehad van Hills. Is zowel in nat- als droogvoer te verkrijgen. De versie van Royal Canin vond ze niet te eten.

Inmiddels is ze over gegaan op nier voeding ivm haar nieren, maar ze heeft de voeding van Hills 2 jaar gehad. Ze heeft toen ook 3 dagen aan het infuus gelegen met antibiotica en het was acuut. Hierna heeft ze thuis ook nog medicatie gehad voor meerdere weken. Het is bij die van mij hierna niet teruggekeerd.

dierenfan
Berichten: 9617
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-18 13:28

Anoniem schreef:
Tsja, dan geloof je het njet.
Ze was een aantal dagen wederom niet fit en na de pijnstillers begon ze gelijk weer te eten.
Er zijn bloed onderzoeken, echo en een specifieke test voor de alvleesklier gedaan.
Zal onze kliniek vertellen dat ze het totaal fout hadden.


Doe dat gerust vertellen ;)

Symptoom bestrijding ziet er leuk uit maar maakt probleem eerder groter dan dat het iets op lost helaas.

Oh heb helaas behoorlijk ervaring met alvleesklier ontstekingen al is dat bij honden. Echt waar als je het zou kunnen oplossen met paar dagen enkel pijnstilling dat zou dat een enorme uitkomst zijn!!!
Pijnstilling is absoluut wel nodig want het is heel pijnlijk en het zal de ontsteking ook onderdrukken maar niet verwijderen.

Sommige pijnstilling is overigens ook ontsteking remmend he! Maar ookdan is paar dagen en zelfs week veel te kort naast dat die ontsteking remmende werking van de meeste pijnstillers niet afdoende werkt voor dit grote probleem.

Zou je adviseren naar een specialist te gaan. Het feit dat het zo vlot terug kwam zegt ook al genoeg he ;)

Dit is overigens absoluut niet als kritiek bedoeld maar als hulp.

Mijn inmiddels overleden hond is 3 maanden flink aan de medicatie geweest en dieet voeding eer het over was... (metacam en tramadol als pijnstillers, 2 verschillende kuren antibiotica na elkaar omdat de controle aan gaf dat het niet op knapte en zymoral poeder en kleine porties eten enz)

turtlelito

Berichten: 1697
Geregistreerd: 29-08-11
Woonplaats: Hoeven

Re: Kat alvleesklier ontsteking

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-18 13:37

Mijn kat heeft (had) ook alvleesklieronsteking (samen met een schildklierprobleem). Ik heb het op dit moment onder controle door het geven van Cerenia. Dit is eigenlijk een middel tegen de misselijkheid (wagenziekte bij de hond), maar blijkt in de praktijk ook (soms) de ontsteking van de alvleesklier bij katten onder controle te kunnen houden.

Afstemming van de hoeveelheid is een beetje trial and error, ik geef op het moment een halfje per dag, vijf/zes dagen achter elkaar en dan een paar dagen niet (omdat de kat anders een stofje niet aanmaakt wat hij op de lange duur wel nodig heeft).

Bespreek dit eens met je kliniek, misschien is het een optie om te proberen.

dierenfan
Berichten: 9617
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-18 13:49

Maar even uit interesse
Cerenia heeft geen ontsteking remmende en geen pijnstillende werking. Cerenia voorkomt braken maar kan dus geen ontsteking oplossen. Dan is cerenia net als enkel pijnstilling geven een symptoom bestrijder. Het dier voelt zich fijner dus lijkt op geknapt maar in feite wordt er binnen in niets opgelost, enkel het vervelende gevoel wordt weg genomen.

Heel apart die manieren van sommige dierenartsen. Het dier lijkt te zijn geholpen en als eigenaar ben je opgelucht dat het werkt maar in feite geef je iets wat het probleem niet op lost. Enkel de kans is dat het verslechterd en je dit zo laat op merkt door het gebruik van cerenia dat je dadelijk veel grotere problemen hebt dan enkel de alvleesklier ontsteking...

Een ontsteking is niet iets wat obder controle gehouden moet worden. Een ontsteking moet opgelost en dus verwijderd worden! Dus pijnstilling tegen de pijn, antibiotica tegen de ontsteking en zymoral poeder om de pancreas te ondersteunen

Ilco

Berichten: 330
Geregistreerd: 14-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-18 13:55

Onze dierenarts behandeld pancreatitis met ongeveer 5 dagen aan het infuus om te spoelen. Zoveel mogelijk gifstoffen het lichaam uit. Daarnaast krijgen ze buprecare als pijnbestrijding omdat het ontzettend pijnlijk is. En cerenia tegen de misselijkheid. De eigenaren krijgen ook medicatie mee als ze de kat om thuis door te geven. Als voeding kun je je kat Royal Canin Gastro Intestinal moderate calorie geven. Dat zal ze verder ondersteunen tijdens het herstel.
Is de pancreatitis vastgesteld door middel van een bloedonderzoek op de kliniek of hebben ze het opgestuurd naar het lab? Als ze dat laatste hebben gedaan hebben ze ook een waarde. Laat eventueel over een maand opnieuw het bloed controleren zodat je weet of deze waarde ook echt is gezakt. Het kan langere tijd sluimeren en chronisch worden

turtlelito

Berichten: 1697
Geregistreerd: 29-08-11
Woonplaats: Hoeven

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-18 14:09

Cerenia bestrijdt ook de buikpijn. Het lijkt ook ontstekingen te kunnen stoppen, al is dit volgens mij nog niet wetenschappelijk bewezen.

Zie bv volgende tekst:
Substance P is a neurotransmitter involved in vomiting. By blocking it, maropitant can stop vomiting. But substance P is also found elsewhere in the body, especially in mast cells that play a big role in allergic reactions and inflammation.
A few enterprising veterinarians have started experimenting with using maropitant for other substance P-related conditions including allergic skin disease, sinusitis, joint disease, feline interstitial cystitis, coughing, diarrhea, and more. Initial clinical findings indicate that the drug may be beneficial, particularly in combination with rather than instead of more traditional therapies.

Voor de rest is er niet echt een behandeling van de alvleesklierontsteking voorhanden. Het is ook typisch een kwaal waarvan de oorzaak (meestal) onbekend blijft, dus meer dan proberen de acute ontsteking op te lossen en eventueel te voorkomen is zo'n beetje het enige wat je kunt doen.

Natuurlijk is bij een zeer acute ontsteking spoelen (zoals hierboven aangegeven) goed, maar dit kun je moeilijk preventief gaan doen.

Sassol

Berichten: 5254
Geregistreerd: 16-01-09
Woonplaats: Omg. Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-18 12:43

Voeding verlaagd in vetten en rauwe pancreas toevoegen (ook KVV's verkrijgbaar), maar je kunt ook een poeder kopen volgens mij als je liever geen vlees geeft.

dierenfan
Berichten: 9617
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-18 16:33

Sassol schreef:
Voeding verlaagd in vetten en rauwe pancreas toevoegen (ook KVV's verkrijgbaar), maar je kunt ook een poeder kopen volgens mij als je liever geen vlees geeft.


Zymoral is die poeder ;)