Ervaringen met vogels in huis

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

 
 
AlwaysH

Berichten: 10034
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-03-18 14:10

Ja sorry, kon niet echt iets beters bedenken. :')

Al enige tijd zit ik er aan te denken om in de toekomst een (of meerdere als ze niet solitair leven uiteraard) vogel aan te schaffen.
Dit heeft geen haast, ben nogal druk met hamsters, die nu ook mijn favoriete huisdiertjes zijn.
Vogel hoeft dus niet per se, maar ik zou me graag wat beter inlezen etc. Omdat het dus wel heel erg aantrekkelijk is en ik ze graag zou willen aanschaffen in de toekomst.

Goed, heb op bokt al verschillende topics doorgelezen, maar omdat ik in een andere situatie zit dan anderen en ook andere vragen heb, maak ik een topic aan.

Ik heb een klein beetje rondgekeken naar verschillende agaponiden/dwergpapagaaien/papagaaien/parkieten. Heb in mijn omgeving niet echt mensen die echt exotische vogels huisvesten.

Laat ik even vooropstellen dat ik geen grasparkieten of valkparkieten wil. :) heb ervaring met deze vogels, dus dat weet ik zeker.

Het is wel de bedoeling om er dusdanig aandacht aan te geven, dat het echt een vogeltje is die gewoon los in de kamer/op de kooi kan en gewoon te hanteren is.
Daarom dus ook graag een iets grotere vogel.

Welke soorten hebben jullie ervaringen mee? Hoe houden jullie deze? Alleen? Met meerdere?
Wat voor verblijf hebben ze nodig?

Wat ik leuke vind om in ieder geval naar te kijken zijn halsband parkieten en amazonepapegaaien en dan dus vooral met maskers weet ik wat vanaf, maar laat vooral onbekende soorten zien! (weet niet of deze onder elkaar vallen?)

Vind grotere soorten zoals roodstaarten ook onwijs gaaf <3 , maar het lijkt mij dat deze niet echt handig zijn voor een scholier?

Vroeg mij ook af of er Facebook pagina's zijn die ik kan afspeuren!

Voeding etc is iets waar ik gelukkig wel al vele vanaf weet, dus dat komt goed. Maar durf voor de rest niks te ondernemen als ik het niet zeker weet. Beter te veel vragen, dan te weinig. :P

Liefs!


AlwaysH

Berichten: 10034
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Re: Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-03-18 14:23

Lees net dat het woyrdt afgeraden om een papagaai vrij te laten rondlopen, omdat ze dan vaak dingen slopen. Is dit gevaar ook zo aanwezig bij kleinere soorten, of alleen bij Ara's etc.

Sowieso zou ik dan graag een 'boom' (stok) op mijn bureau hebben zodat ze/hij daar op kan zitten als ik bijvoorbeeld bezig ben.

Hoe doen jullie dit met plekken uit de kooi?

Hoppit

Berichten: 1834
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Re: Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 14:30

Heb zelf geen papegaaien, maar wel veel ervaring mee.

Alle soorten slopen = natuurlijk gedrag om overal aan te knagen. Lees je daarom ook in over metaal/loodvergiftiging. Lood zit op meer plekken dan je denkt. Kropverstopping komt ook vaak voor bij de extreme knagers.

Een boom op je bureau zou ik niet doen... Ze bukken wel eens voorover en schijten dan recht achteruit. Als ie net met de rug naar je toe zit, zit je huiswerk onder de stront :')

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==

FenrirJarig
Berichten: 34829
Geregistreerd: 17-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 14:30

Als je meer dan 50 jaar vast wil zitten aan een destructieve peuter die elke dag minimaal 4 tot 6 uur aandacht nodig heeft dan is een papegaai wat voor jou...
Zowel de grote als de kleinere soorten al zit er natuurlijk wel enig verschil in, maar het komt redelijk op hetzelfde neer. Er was hier laatst ook een topic over en toen heb ik hetzelfde gezegd; het zijn imo geen huisdieren voor het gros van de mensen. Ze hebben gigantisch veel aandacht nodig (eigenlijk moet je thuis werken imo) en veel soorten leven enorm lang, dus hou er rekening mee dat mogelijk je kinderen (!) nog vast zitten aan jouw huisdier.
Vergeet ook niet dat veel papegaaien en parkietensoorten gigantisch veel herrie kunnen maken, en dit vaak ook doen.
Mensen hebben er een veel te idyllisch beeld bij.

Mocht je echt een vogel willen kan ik je aanraden ook eens naar gedomesticeerde soorten te kijken (zoals duiven) die imo veel beter geschikt zijn voor de meeste mensen.

Edit: haha Hoppit, jij ook weer hier :D @ TS dit was het andere recente topic: [BB] Papegaai/vogelsoorten

AlwaysH

Berichten: 10034
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Re: Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-03-18 14:46

Dat topic had ik wel gezien inderdaad.
Wil ook geen grote papagaai aanschaffen. Maar dus een slag kleiner, haha.

Dat weet ik inderdaad, ben op de hoogte van leeftijd etc. Daarom juist ervaringen.

Wij hebben een volière waar momenteel alleen kippen in zitten. Eventueel van de zomer komt daar weer wat in. Diamantduifjes vind ik erg leuk.

Echt duiven vinden mijn ouders waarschijnlijk geen goed idee. Ivm nogal veel katten in de buurt en het feit dat mijn moeder vroeger sportduiven had. :P
Neem aan dat je deze niet normaal in een slaapkamer/huiskamer kan houden. :')

Zijn er eventueel kleine volierevogels die ook makkelijk tam worden?

Al heb ik ze sowieso liever binnen.

FenrirJarig
Berichten: 34829
Geregistreerd: 17-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 14:53

Er zijn zeker wel mensen die 1 of 2 duiven binnen houden :j zeker de wat kleinere rassen. Ook los in huis met bijv. een grote hondenbench als slaaphonk. Enorm aanhankelijke dieren en zonder het gekrijs en sloopgedrag van papagaaiachtigen.

Chapeau2002

Berichten: 872
Geregistreerd: 18-03-15
Woonplaats: Heemskerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 14:57

Ik heb al ruim 20 jaar 2 grijsroodstaart papegaaien en ik kan je vertellen dat het ontzettend leuke vogels zijn maar enorm eenkennig en ontzettende slopers. Mijn vogels praten veel en schreeuwen nooit maar ook dat moet je treffen. Ik geef ze vaak kinderspeelgoed om ze bezig te houden Afbeelding
Afbeelding

Alles wat je aandacht geeft groeit..

Lori

Berichten: 3469
Geregistreerd: 11-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 15:01

Ik ben vroeger zoals velen begonnen met valkparkieten, dat waren er die gewoon in hun kooi zaten en verder niks.

Jaren erna een kaketoe gehad (oranje kuif) tot deze gestolen werd, net als vele andere een enorme sloper maar hij kon niet vliegen dus enkel de dingen waar hij aan kon al klimmend sloopte die. Enorm slim ook zo moeten extra sloten op de kooi steken als die buitenzat want anders raakte die eruit. Heeft zo eens een leuning van een tuinstoel gesloopt. Verder heerlijk dier en kregen er enorm veel liefde van terug, kon ook praten en al bij al mis 'm enorm. Nooit terug gevonden helaas is nu 3jaar geleden sinds de 13ste. Hij had wel regelmatig even een schreeuw kwartiertje dus niet echt voor op een appartement, hier op de buiten nooit klachten gehad maar die kon er wat van hoor. :')

Enkele maanden erna een zonparkiet genomen, net een week voor het uitvliegen nog enkele dagen gepapt en is enorm tam. Ook een voorkeur voor slopen natuurlijk en als er iets haar niet zint dan weet ze dit wel te uiten. Heeft zo eens op de laptop van mijn mama gepoept toen ze boos was := . Ze kan wel vliegen maar blijft altijd bij ons. Ze roept enkel als ze iemand buiten hoort voor/achter het huis.

Ook nog een agapornis maar die is niet tam, hij sloopt eigenlijk amper. Zo eens papieren dingen maar verder blijft die er van af. Zoeken voor hem nog terug een vrouwtje na het verlies van zijn vriendinnetje vorig jaar.

Op facebook heb je enkele groepen met kromsnavel liefhebbers en dergelijke, misschien wat voor jou?

beestenfreak

Berichten: 1236
Geregistreerd: 17-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 15:09

Ik weet niet of je op jezelf woont, zo niet zou ik eerst even met je huisgenoten overleggen hoe zij erover denken. Vogels zijn heel leuk maar ze kunnen best, ehm, aanwezig zijn :=
Ik heb een koppeltje pyrrhura's, hele leuke vogeltjes en ze zijn er in veel verschillende kleuren, zijn ook erg tam te krijgen als je er veel tijd insteekt.
Ze kunnen erg schreeuwen, vreten alles aan (inclusief behang) en roven alles van je bord als je niet oplet (complete patatjes en koekjes vliegen ze makkelijk mee weg) maar hebben een heel vriendelijk karakter. Die van ons hebben nu twee keer een nestje gehad, als het vrouwtje zit te broeden is het mannetje een stuk aanhankelijker naar ons toe. Normaal trekken ze vooral met elkaar op maar ze zijn wel makkelijk te pakken en terug in de kooi te doen. Als we thuis zijn vliegen ze eigenlijk altijd los, planten staan allemaal in wekpotten of diepe vazen zodat ze er niet bij kunnen, fruitschaal staat in de kast omdat ze anders de bananen met schil en al opvreten :o Persoonlijk vind ik vogels heel leuk maar ik zou er wel echt heel goed over nadenken. Ze worden behoorlijk oud, daarnaast zijn ze met periodes behoorlijk aanwezig en ze vragen aardig meer aandacht dan bijvoorbeeld een hamster of konijn.

AlwaysH

Berichten: 10034
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Re: Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-03-18 17:27

Ik woon gewoon thuis, haha. Ben zeventien. Mijn ouders zijn gewend aan de beestenboel en vinden vogels leuk, daarom ook een volière uiteraard.

Duiven in huis wordt hem niet. Ze gaan op mijn kamer. We hebben in de huiskamer katten en een hond. De katten blijven van de volière vogels af, maar ze komen vaak thuis met duiven.

assie

Berichten: 9008
Geregistreerd: 31-07-01
Woonplaats: Grun

Re: Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 17:41

Ben je van plan om de komende zoveel jaar ook thuis te wonen?
Zo nee, dan zou ik er nog even mee wachten tot je op jezelf woont, je studie hebt afgerond en wat meer gesetteld bent. Het is namelijk een flinke uitdaging om een huurkamer (en soms ook huis) te vinden waar je huisdieren mee mag nemen.
Het zou zonde zijn als je een enorme band met een dier opbouwt en het daarna moet achterlaten bij pa en ma omdat jij verder gaat, maar de vogel niet mee kan. Het zou óók zonde zijn als jij je beperkt voelt in je verdere leven opbouwen omdat je vogel niet mee kan ;) .

Dat gezegd hebbend: ik heb geen grote vogels, maar grasparkieten (illegaal) op mijn studentenkamer gehad. Hoewel ze heel schattig en tam waren, was het echt geen succes. Als ik wilde studeren, slapen, of even tv kijken, dan moest jippie er met zijn grote snavel tussendoor, of kusjes komen geven of anderszins bezig gehouden worden. Het maakte niet uit dat ze met zijn tweeën waren en genoeg ruimte hadden om te vliegen (los in de kamer). Nee, de aandacht moest van mij komen. Dat vond ik best pittig; ik wil af en toe ook gewoon even alleen zijn. En zeker met een vogel op je kamer, dan lukt dat dus niet. Dat hadi ik wel even onderschat. Het is toch anders als je een heel huis hebt, dan kun je de deur van de vogelkamer nog eens achter je dicht trekken ;)
Uiteindelijk zijn de twee heren bij mijn acherbuurman in de buitenvolière (15m x 5 m) beland, waar ze een prima leven hadden. Ik miste ze wel, maar ik wist ook zeker dat ze het daar goed hadden, dus dat maakte veel goed.
En tegelijkertijd gaf het me ook zóóóveel rust om in een stille kamer te wonen. Maar goed, dat is persoonlijk natuurlijk.

Kipu Pabu's Tentsi. Dressuur M+1, Vaardigheid M+2

Oppassie, dierenoppas.

Christiene
Berichten: 7582
Geregistreerd: 18-11-04

Re: Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 18:22

Een vriendin had een tamme agapornis. Beestjes zat bij haar op de hand of op der schouder maar iedereen kon er verder niets mee dan beet die. Zij kon er alles mee.

The end

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 105890
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Re: Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 18:31

Wij hebben sinds kort een Edelpapegaai en er komt nog een maatje bij.
Maar hou er rekening mee dat je een papegaai altijd moet blijven entertainen en qua voeding flink moet uitbalanceren (zeker met een Edel). Anders heb je kans op stereotypisch gedrag zoals plukken etc.

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Benfan

Berichten: 3730
Geregistreerd: 08-10-07
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 20:05

Ikzelf werk bij een opvang voor exotische vogels (dus ook kromsnavel) heb heb zelf ook vogels in huis. Je moet je heel goed gaan bedenken wat je wil met de vogel, waar je tegen gaat kunnen (bv veel lawaai, veel rotzooi, veel werk) en of je deze evt 'appartement vriendelijk' is (denk ook aan je buren, ook die je de komende jaren naast je kunt hebben) Daarbij is kennis, en training van de vogel van essentieel belang, bijten en schreeuwen kunnen negeren, hoe erg of pijnlijk het ook is. Al komt er bloed uit zijn bek stromen dat van jou is, geen reactie geven. Niet schreeuwen, niet met je armen wapperen... cool weg kunnen zetten en weg lopen.... kun je dat? En weet je zeker dat je dit kunt blijven doen?

Geen partner gedrag uitlokken, weten wat het betekend om met een hormonale vogel te zitten in huis, en hoe je dit uitlokt. Kennis hebben van lichaams gedrag, en weten dat goed voer duur is, calcium gebrek komt bv veel voor bij kromsnavels. Veel voeders doen teveel vette zaden in het voer, en wat doet levende organisme met je vogel? wat is bv het verschil tussen voeren van zaden, en pellet.

Ik weet niet waar je woont, maar World of Birds in Erica (nabij Emmen, Drenthe) heeft in het weekend van 7/8 april een open dag. 1800 vogels in ruime volières. Van de kleinste parkietenkindjes tot de grootste slopers zitten hier in een opvang. Hier zou je kunnen gaan kijken en kennis opdoen van soorten en hun 'gebreken'

https://www.facebook.com/HyperPhilicAvium
Everything about parrots and parakeets!

DiantaM
Berichten: 10926
Geregistreerd: 10-04-04

Re: Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 20:23

Agaporniden moeten in ieder geval écht niet alleen gehouden worden. Ze heten niet voor niets lovebirds in het Engels.

Wij hebben er 2 gehad die met de hand gevoed waren. Gekocht toen ik weinig verstand van vogeltjes had. Die 2 zijn zo ontzettend tam geweest, ze waren tammer en aanhankelijker dan de meeste honden. Eigenlijk te aanhankelijk. Ze gingen mee als ik onder de douche ging, ze aten met ons mee etc. Maar dit is natuurlijk helemaal geen natuurlijk gedrag, ook al klinkt het heel leuk.

Ze schreeuwen overigens echt bizar erg, dus bij gevoelige oren zou ik ze alleen al om die reden niet nemen.

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 105890
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Re: Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 20:30

Geen enkele vogel zou alleen moeten zitten ;)

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Benfan

Berichten: 3730
Geregistreerd: 08-10-07
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 20:32

Helaas denken veel mensen dat vogels hierdoor sneller tam worden. Als koppel, of zelfs in een 'zwerm'/groep zou dit nooit kunnen.... zo is de illusie

Cayenne schreef:
Geen enkele vogel zou alleen moeten zitten ;)

https://www.facebook.com/HyperPhilicAvium
Everything about parrots and parakeets!

Benfan

Berichten: 3730
Geregistreerd: 08-10-07
Woonplaats: Emmen

Re: Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 20:37

Afbeelding
Afbeelding
Het groepje van 4 vliegt los in huis, zijn uit eigen wil tam aan het worden. Eten al uit de hand. De 2 anderen hebben een handicap, zitten samen met een gehandicapte agaponis.

https://www.facebook.com/HyperPhilicAvium
Everything about parrots and parakeets!

Dorine92
Berichten: 4023
Geregistreerd: 21-04-12
Woonplaats: Schagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 20:41

Ik zeg Japanse kwartels. Die worden geweldig tam, leggen dagelijks lekkere eitjes en maken gezellig grappig geluid. De Chinese worden minder tam maar maken wel heel grappig geluid. Soms hoor ik er twee met elkaar. Het klinkt net alsof ze aan het lachen gieren brullen zijn.
Die ene hahahahaha. Die andere hahahahahaha. Die ene HAhaha. Die andere WHAAAAAAHAHAHA. En wij liggen natuurlijk ook helemaal dubbel

Wohlan inter 2 startgerechtigd
Beliche zz-licht+2
Ugalla Sz zz-zwaar startgerechtigd

AlwaysH

Berichten: 10034
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Re: Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-03-18 20:58

Ik reageer even snel, maar sowieso heb ik binnekort 10+ hamsters, dus ik moet sowieso ergens gaan wonen waar dieren zijn toegestaan.
Was niet van plan om binnenkort uit huis te gaan, en ga een nieuwe opleiding doen.

Op de rest reageer ik later! :)

Danielleeee_
Berichten: 2889
Geregistreerd: 26-05-12
Woonplaats: Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 21:15

Wij hebben twee dwergpapegaaien (agaponis). Tweety is heel lief, wel eenkennig. Baby is wat banger en bijt graag, maar het gaat steeds beter :)

Ze slopen alles :') Ik geef ze van alles aan speelgoed om ze bezig te houden, ook een wc-rol kunnen ze uren zoet mee zijn en vind je terug in kleine stukjes. Als ze uit de kooi zijn, maken ze alles kapot wat ze tegenkomen, planten, gordijnen, papieren, mijn eten als ik aan het eten ben. :+ Ze poepen overal, ze schreeuwen heel hard en ze maken een ontzettende troep door hun voer uit de kooi te gooien. Ze hebben ook het talent ontwikkeld om uit de kooi te poepen :')

Maar verder zijn het zulke lieve beestjes, kan me echt niet voorstellen dat ze er niet zouden zijn. Ze zijn leuk om naar te kijken en laten me vaak lachen, ze zijn heel gezellig, hebben echt een eigen karakter :j Toen ik een paar weken weg was geweest en toen weer thuis kwam en Tweety mijn stem hoorde, begon hij zo lief te piepen op een manier die ik nog niet had gehoord. Ik merkte dat hij heel blij was dat ik er weer was. Hij wilde ook niet meer bij me weg die avond.

Dus of ik ze zou aanraden weet ik niet, aangezien er heeel veel andere leuke vogelsoorten zijn waar ik geen verstand van heb. Maar dwergpapegaaitjes zijn, als je tegen troep en geschreeuw kan, erg leuk :D

Afbeelding

*pum*

TheWelsh

Berichten: 1489
Geregistreerd: 19-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 21:25

Wij hebben een Timney. Dit is een kleinere grijze roodstaart.
Ik zou in jouw situatie zeker niet voor een papegaai gaan.

Mijn man is altijd thuis, dus hij krijgt heel de dag ontzettend veel aandacht. Hij is nu bijna 2 jaar.
In het begin gilde hij veel en hij heeft mijn man regelmatig tot bloedens toe gebeten.
Hij bleef testen wanneer mijn man zou reageren. Papegaaien zijn namelijk dol op DRAMA!

Inmiddels kletst hij de hele dag door en blaft hij vrolijk met onze hond mee. _O-
Bijten doet hij nog af en toe, maar hij is ook gek op kroelen.
S avonds vliegt hij bij ons los.

Maarrr...het is idd een destructieve peuter. Een die constant aandacht nodig heeft, anders gaat ie plukken.
En een die ontzettend veel rotzooi maakt!

Faelynn

Berichten: 2605
Geregistreerd: 25-10-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 21:31

Geweldig, ik ga mee met de bovenstaande reactie.
Ben eigenaar van 6 dwergpapegaaien. Het behang op mijn kamer is afgekloven, overal liggen zaadjes en veertjes en inderdaad hebben ze een talent om uit de kooi precies op mijn witte muur te poepen, Ook al staat de kooi er 10cm vanaf. schoonmaken is onbegonnen werk, want een keer fladderen en je hebt het gevoel dat alles voor niks was.
Tv kijken op mijn kamer gaat met het volume op 20 en de ondertiteling aan anders versta ik er niks van.
Verder zijn ze op dit moment bezig met mijn lange haar omtoveren tot een kort pittig kapsel/vogelnest.

Maar afgezien van al deze minpunten vind ik het heerlijke beestjes, je moet alleen wel echt weten waar je aan begint, het is niet te vergelijken met een hamster :')

Anoniem

Re: Ervaringen met vogels in huis

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 21:34

heb een tijdje een kakariki gehad en een penant rosella. Die laatste was erg leuk en tam. Die eerste ook wel maar was nog erg jong. Het was wel weer stil in huis toen ze na 3 maanden weer naar hun eigen baasje terug konden verhuizen. De kakariki moest nog wel goed leren om niet overal een poepje te leggen als ze los rondvloog. De rosella was daar makkelijk in.

Lukasje
Berichten: 9432
Geregistreerd: 06-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-18 21:55

Cayenne schreef:
Wij hebben sinds kort een Edelpapegaai en er komt nog een maatje bij.
Maar hou er rekening mee dat je een papegaai altijd moet blijven entertainen en qua voeding flink moet uitbalanceren (zeker met een Edel). Anders heb je kans op stereotypisch gedrag zoals plukken etc.


Vreemd gegaan Cayenne ? :)

Don't take anything for granted


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, donnar en 45 bezoekers