Papegaai/vogelsoorten

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

 
 
DezeNaam

Berichten: 3316
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: België

Papegaai/vogelsoorten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-03-18 20:47

Hallo allemaal!

Aangezien ik ontzettend veel van vogels hou maar keuzes maken niet zo eenvoudig zijn open ik hier even een topic om aan wat meer informatie/ervaringen te komen. (Het zal niet voor de eerste paar maanden zijn dat ik nieuwe vogels zal aanschaffen, misschien ook niet voor het eerste jaar.)

Zelf heb ik thuis twee vogels zitten, maar ik wil voor in de toekomst wel graag kijken naar wat grotere vogelsoorten.
(Ik heb onder andere 'ervaring' met valkparkieten, grasparkieten en kakariki's maar ik zoek dus wat anders.)

Omdat ik vaak verschillende dingen lees over het lawaai dat vogels produceren hoop ik hier misschien nog wat ervaringen te kunnen krijgen.
Mijn voorkeur gaat op het moment heel erg uit naar de zwartkop caique. Nu vroeg ik mij ten eerste ook af of er een verschil is met de witbuik caique?
Wat me erg aantrekt aan deze vogels is hun speelsheid en hun 'gekke toeren'. Alleen weet ik verder niet hoeveel lawaai ze produceren? Liefst heb ik sowieso niet dat het lawaai boven het limiet gaat van een valkparkiet of agapornis. Die bij mijn thuis spelen namelijk graag voor inbraakalarm als iemand het huis betreedt. :+ (Niet dat af en toe wat lawaai erg is, maar het moet doenbaar zijn met de buren en dergelijke. Gewoon wat brabbelen/fluiten valt niet onder lawaai maar heel het huis voor een uur lang bijeen schreeuwen is wat anders.) En vinden ze het ook fijn om geaaid te worden? (Of 'gekrabd' te worden in hun nek)

Verder had ik nog gewoon de 'typische' roodstaart papegaai (over de twee verschillende soorten moet ik ook nog wat lezen) op mijn lijstje. Dat ze mogelijk kunnen praten is natuurlijk heel leuk maar het is ook niet erg moest de vogel het uiteindelijk niet kunnen. Heb er al een paar in het echt mogen meemaken en ik vind het erg lieve beesten. Ik lees alleen ook veel over gedragsproblemen bij (grotere) papegaaien. Ook lees ik dat ze vaak erg eenkennig zijn, dan denk ik dat het beter is om een jonger dier te kopen, maar aan de andere kant lijkt het me ook erg zielig dat zo'n dier 80 jaar kan worden en jou dus zou kunnen overleven. :+ Dus ik vroeg me af of adoptie misschien een optie is en hoe dat kan gaan?
Kaketoes vind ik ook erg leuke vogels maar de meeste soorten maken wel erg veel lawaai.. Nu lees ik soms wel dat er soorten zijn die stiller zijn maar ik denk dat dit misschien eerder een 'risico' is om te nemen?

Verder dacht ik nog om eventueel naar de edelpapegaai te kijken, de monniksparkiet (is wel wat kleiner) en de bonte boer. (Catherina parkieten lijken me trouwens erg schattig, heb ze al een paar keer in iemands volière gezien maar ze lijken me op een manier weer 'te zacht' van karakter?)
Als er nog soorten zijn die interessant zijn om eens naar te kijken hoor ik het graag!

Aangezien de roodstaart en de caique me voorlopig wel het meeste aanspreken vroeg ik me af of je deze soorten zou kunnen combineren? Ik zie/lees namelijk wel nog steeds er vaak dat roodstaart papegaaien alleen gehouden worden maar dat is toch niet echt zo mijn ding.. Maar twee grijze roodstaarten lijkt me dan weer zo 'spijtig' aangezien er dan meestal een voorkeur is naar één vogel (voor mij persoonlijk).
Over de kosten van de kooi (en boom) moet ik niet veel weten. Alleen het uiteindelijke voer(prijs) en de verzorging zal waarschijnlijk heel verschillend zijn per soort?

Alvast bedankt!

Nog even een snelle edit omdat het misschien niet extreem samenhangend is; ik zoek dus voornamelijk een vogel die houdbaar in de woonkamer zonder dat de buren klagen of je gehoorschade oploopt, een vogel met wat persoonlijkheid/karakter is wel fijn, speelsheid zoals de caique is fijn maar geen must, een vogel die 'aaibaar' is vind ik ook wel leuk(al weet ik ook dat die per soort erg van de persoonlijkheid van de vogel afhangt). En eventueel nog wat info over welke soorten absoluut niet samen zouden kunnen moest ik willen combineren.
Laatst bijgewerkt door DezeNaam op 06-03-18 21:02, in het totaal 1 keer bewerkt


Hoppit

Berichten: 1835
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-18 21:00

Goed bezig!
Ik werk met al deze soorten en ben zelf ook helemaal verliefd op caiques. Net een degelijk formaatje, maar niet te groot. En ALTIJD BLIJ <3 Merk zelf geen verschillen tussen zwart en roestkop. Je merkt wel verschillen tussen eigenaars. Iemand die er gewoon lekker mee bezig is, die heeft supertamme dieren. Ben je er niet mee bezig wat schuwer, maar dat slaat op elke vogelsoort. Volgens mij vallen ze wel mee qua geluid, in ieder geval altijd als ik ze in mijn handen heb :Y)

Denk er aan bij grijze roodstaarten dat de wetgeving net veranderd is. Zijn CITES 1 geworden, er moet een chip in zitten als er geen gesloten voetring is. Deze soort kan heel vrij zijn, maar ook heel erg aanhankelijk waardoor ze naar anderen heel erg vals/krijsend kunnen zijn. Het zijn al typische pruttelpotjes (ook als ze blij zijn zitten ze de hele tijd wat te pruttelen) en kunnen een heel groot repertoire opbouwen. We zien ze het meest met gedragsproblemen a la plukken, maar dat heeft ook mee te maken dat ze grofweg gezegd het meest gehouden worden.
Let er op dat ze héél erg stoffig zijn en dit vaak naar andere vogels voor luchtwegproblemen kan zorgen. Plus midden in de kamer zou ik ze ook niet tof vinden, niet goed voor je computers etc. Een grijze met een ara combineren is wachten tot er luchtwegproblemen zijn. Hier moet je dus wel op letten.
Kaketoe's zijn ook zo stoffig (en die krijsen als de neten, dus dan moeten je buren je echt heel leuk vinden).

Bij edels zijn vooral de mannen vaak heel 'vrij', de vrouwen wat pittiger. Ken ze allebei ook absoluut omgekeerd, dus dat is vnl een socialisatie dingetje. Ze hebben natuurlijk altijd hun poppige uiterlijk mee <3

Monniksparkiet ken ik enkel als kweekvogel, dus kan er weinig over zeggen als zijnde tam.
Catharina'tjes vind ik zelf ook erg leuk, maar vind dat ook eerder een volierevogeltje (slaat nergens op, is gewoon een gevoel)

Bonte boer is vergelijkbaar met een Caique, alleen ik heb net een iets grotere zwak voor de caique <3

Alle tamme vogels is het belangrijk dat je oplet dat het geen handopfok is, dit zorgt - zeker bij onervaren eigenaars - vaak tot gedragsproblemen (en dan bedoel ik absurd gehecht zijn aan de eigenaar ook als een gedragsprobleem). Ook koppels kan je beiden prima tam hebben, maar dan moet je goed opletten dat je zelf niet stiekum een voorkeur creëert. En als er meerdere mensen in je huishouden zijn; dat die evenredig voeren, spelen en badderen. Vreemden die niet bang zijn voor vogels => lekker laten tutten!

WBT adoptie kan je de facebookpagina 'Hope for wings' volgen, die plaatsen regelmatig herplaatsers met het karakter er bij.

Volg graag je proces en benieuwd naar wat je in huis haalt!
Laatst bijgewerkt door Hoppit op 06-03-18 21:30, in het totaal 2 keer bewerkt

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==

DezeNaam

Berichten: 3316
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-03-18 21:13

Bedankt voor je reactie!

Het vreugdige van de Caique spreekt me inderdaad ook heel erg aan, net alsof je een peuter in huis hebt rondlopen. :p (Ondanks dat ik geen kinderen wil.xd)

Van die wetgeving zal ik eens moeten opzoeken in België dan. Over gedragsproblemen heb ik inderdaad al wat gelezen. Al vraag ik me af hoe de dominantietheorie bij vogels dan weer in elkaar zit (als het echt om agressie gaat)? Zoals die bij honden bijvoorbeeld al achterhaald is.. Lees ik in sommige boeken dat je papegaaien dus bijvoorbeeld niet op je schouder mag laten zitten omdat ze dan dominant kunnen worden? Nu heb ik sowieso niet graag dat mijn vogels op mijn schouder zitten (en zeker niet zo'n formaat xd), maar ik vraag me af in welke mate dat echt meespeelt met probleemgedrag?
Dat ze stoffig zijn las ik ook wel vaak, alleen dacht ik dat er altijd wel mee overdreven werd? Maar dat is dus niet zo denk ik.. :p Dat stof komt puur uit hun veren of is het ook hun eten en dergelijke dat ze op de grond gooien?

Edels zijn inderdaad erg mooi.. Ik heb ze alleen nog maar 1x in het echt gezien en toen heeft ze even bij mij gezeten, maar het was op de manege en ze leek een beetje onder de indruk dus ik heb toen niet veel kunnen opmaken over het karakter. Maar ze komen wat over als 'serieuzere' vogels of zie ik dat fout?

Dat van dat voorkeur klopt wel. Het is alleen mijn ervaring van toen ik twee valkjes had dat er één vogel was waarmee ik het meeste bezig was. De tweede had ik er namelijk enkel bij gekocht als maatje voor de andere ( :+ ). Nu ik twee verschillende soorten bij elkaar heb merk ik niet direct een voorkeur omdat ze beide zo verschillend zijn maar niet op een manier dat ik een voorkeur krijg. Al verschilde de valkjes die ik toen had ook wel héél erg fel van elkaar en was één van de vogels erg teruggetrokken/weinig karakter. (Ze was uiteindelijk ook wel blind aan één oog dus dat zal ook wel meegespeeld hebben.)

Dat is leuk! Het kan alleen zeker wel nog even duren.. Aangezien ik nog niet zeker ben of ik op kot ga of bij mijn oma (nee, geen typfout xd) ga wonen. Op kot zal het een stuk moeilijker zijn om vogels te houden vrees ik, dus dan kan het wel nog even duren..

Hoppit

Berichten: 1835
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-18 21:27

CITES is internationaal (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), dus dat geldt ook voor België. Weet alleen de handhaving nog niet, maar de kosten van de chip zijn mogelijk je dier kwijt niet waard. Plus als je er nu één aanschaft hoort dat er in te zitten. Zou dat gewoon als één van de vereisten zien, net zoals een geslachtsbepaling en PDD en psittacosetest.

In theorie werken ze wel met hoger op de tak zitten, maar geloof niet dat op de schouder zitten echt meespeelt. Zeker de erg gehechte dieren zien een eigenaar eerder als partner, dus dan zou ie in hun leefwereld continu de partner aan het dekken zijn :') Op je schouder is wel altijd een tikkie risky, als ze even gefrustreerd raken dan wil er wel eens een oor gegrepen worden :') Vaak vinden ze oorbellen hardstikke interessant, dus naast dat dat niet tof is als ze die er uit slopen, is dat ook risico op metaalvergiftiging als ze'm inslikken. Bovendien herken je de echte 'birdladies' ook aan de streep stront achter op hun schouder.

Het stoffige van grijsjes is niet te omschrijven, alles zit onder. Als je hobby afstoffen is: zeker doen, als je een aparte ruimte met luchtbevochtiging/afzuiging hebt: zeker doen. Als je zo'n fan bent van afstoffen als ik: ammenooitniet doen! Het is wel erger bij vogels die niet vaak genoeg gebadderd worden, maar daar zie je dan vaak ook afwijkingen in de snavel (schilferig, dikke lijnen).

Een edel staat qua moeilijkheidsgraad even hoog als een grijze. 't is alleen de enige papegaai die zo'n makkelijk geslachtsdimorfisme heeft, dus je kan voor dat de testen zijn gebeurt al weten wat je op je bord hebt. Ze zijn allebei intelligent en hebben uitdaging nodig. Ook edels kunnen praten, ken er eentje die random onzin spuit wanneer je hem vast hebt :') Grijsjes zijn er vaak wel 'beter' in. Wij hebben er eentje die je alles kan aanleren, jammer dat 't zo'n kreng is. Edels plukken even hard als grijsjes als ze gefrustreerd raken, vaak hebben mensen het zelfs niet eens door. Een grijze hoort geen zalmkleurige veren te hebben. Een edel man hoort iridiserend groen te zijn, een edel vrouw heel erg mooi rood/blauw, zie je in dat pak veren hier en daar een gek gekleurd veertje weet je al dat er geplukt wordt.

Ik zou als ik jou was bij een vogelopvang gaan kennismaken, of bv een meeting van de lokale vogelliefhebbers. Dan kan je met hele tamme in aanraking komen. In een vogelopvang kan je mogelijk een keer zien wat voor drama's slechte huisvesting/voer/opvoeding met zich mee kunnen brengen.

Mensen vergeten vaak dat het inderdaad jarenlange relaties zijn. Dat je nu gaat kijken wat je mss over een tijdje wil is in ieder geval een hele goede stap! Mss vind je oma het ook wel heel leuk :p

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==

DezeNaam

Berichten: 3316
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-03-18 16:30

Dankje voor je reactie Hoppit. :)

Klinkt niet als zo'n leuk idee dat je vogel je eigenlijk constant aan het dekken zou zijn.. _O- Maar papegaaien, of toch zeker de grijze roodstaart zijn toch vrij intelligent? Dan zullen ze toch wel het onderscheid kunnen maken tussen mens en soortgenoot? Op de toepassing van de dominantietheorie dan.
& Birdladies.. _O-
Voor het stof zal ik zelf eens moeten gaan zien dan denk ik.. De grijsjes die ik gezien had zaten heel proper en rondom de kooi zag ik ook niks opvallend ofzo. Mijn chinchilla's vind ik echt vreselijk op dat gebied. Keutels liggen meer uit de kooi dan in de kooi.. x)

Mijn oma houdt erg veel van dieren dus dat is wel handig. :)) Enkel mag ze in principe geen huisdieren houden, maar ze woont er echt wel al lang en heeft een goede relatie met de huisbaas dus misschien kan er dan wel over gesproken worden.

Ik lees nu wel vaak terug dat de Caique een erg doordringende schreeuw/fluit zou hebben? En dat ze dit niet echt op vaste momenten doen maar eerder op random momenten door de dag? Klopt dat een beetje?

Verder zet ik de Meyer en de roodbuik papegaai ook nog even op mijn lijstje om naar te kijken.xd

[Edit] En de Bourke parkiet spreekt me ook wel aan. Is alleen wel iets kleiner dan ik zou willen.
Ik ben op deze site een beetje aan het kijken; https://myrightbird.com/
Ik denk dat het wel vrij betrouwbaar is? Alleen denk ik dat de Caique toch wel wat te luid zal zijn als ik het zo bekijk helaas.
De Splendid parkiet en de Pyrrhura voeg ik ook nog even toe. x)

Nu zag ik ook nog hoornparkieten en wat een schattige beestjes zeg. :oo Kan alleen niet direct iemand vinden die er verkoopt/fokt, dus ik denk dat ze wel een aardige prijs zullen hebben als ze te koop staan. :')

Little_Gift
Berichten: 1405
Geregistreerd: 05-09-07
Woonplaats: Oostende (België / West - Vlaanderen)

Re: Papegaai/vogelsoorten

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-18 19:59

Onze buren hebben Caigues en inderdaad, om de zoveel tijd verspreid over de dag en zelfs 's nachts produceren die onophoudelijk een irritant geschreeuw... van zodra het wat lenteweer wordt, is het dagelijks prijs!

My Horse... My Kingdom for My Horse... Today... Tomorrow... Every Day!!!

Ud'Anna - Udessa ter Pruts: Haflinger x New Forest, °12/06/2007, Dagritten en Trektochten

Quartz van Heiste: BWP Hengst °02/06/2016 RIP 19/06/2020

martine096
Berichten: 447
Geregistreerd: 25-10-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-18 20:09

Ik heb zelf geen vogels (gehad) maar dwergpapegaaien vind ik erg gaaf en lijken me leuk als huisdier. Maken ze veel lawaai?

Sabri

Berichten: 1016
Geregistreerd: 28-06-04
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-18 22:43

Catherine parkieten zijn heel rustig. Piepen een beetje als een cavia, heel af en toe fluiten ze wat harder. Echt veel geluid hoor je daar niet van en in gedrag zijn ze ook langzaam

Hoppit

Berichten: 1835
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Re: Papegaai/vogelsoorten

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-18 23:02

Dan denk ik dat je qua geluid met een Pyrr veiliger zit dan met een Agapornis.
Die hoor je af en toe al vanaf de parkeerplaats aankomen :') Bovendien een aga zonder maatje is vragen om plukken. Niet dat andere vogels alleen moeten zitten, maar een agapornis heet niet voor niets in het Engels 'lovebird'.

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==

Danielleeee_
Berichten: 2890
Geregistreerd: 26-05-12
Woonplaats: Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-18 23:21

martine096 schreef:
Ik heb zelf geen vogels (gehad) maar dwergpapegaaien vind ik erg gaaf en lijken me leuk als huisdier. Maken ze veel lawaai?

Ja! Wij hebben er twee, super leuke en actieve diertjes. :j Maar ze maken echt herrie :=

Ik ben eraan gewend, dus soms schreeuwen ze de boel bij elkaar. Ik hoor dat al lang niet meer, maar bijvoorbeeld bezoek hoort het natuurlijk wel.

Het zijn echt schatjes, actief, nieuwsgierig, hebben echt een karakter. :) Maar als je niet van geschreeuw houdt, zou ik kijken naar andere vogels.

*pum*

Hoppit

Berichten: 1835
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Re: Papegaai/vogelsoorten

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-18 23:23

Plus vrouwelijke aga's zijn vaak een soort slecht afgerichte chihuahua maar dan in nietjesmachine formaat.

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==

rayoow

Berichten: 3420
Geregistreerd: 16-02-09
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-18 23:58

Hallo, je mag altijd een berichtje sturen als je meer info wil
Heb op het moment een rosé kaketoe en een Pyrrhura.
Ook een blauw gele ara gehad die helaas is overleden.
Geluid heb ik eigenlijk nooit last van gehad,
Alleen de ara durfde ons wekker te spelen.
Ze hebben hier een hele speel paradijs dus zijn altijd bezig :) wil denk dat zorgen dat ze zich niet vervelen al veel helpt tegen eventuele schreeuwpartijen hoewel sommige vogels van natura 2x per dag
een roep moment hebben

Je mag ook altijd eens langs komen om ze te ontmoeten
Ik heb nog nooit zo’n vriendelijke vogel als een rosé ontmoet <3

Danielleeee_
Berichten: 2890
Geregistreerd: 26-05-12
Woonplaats: Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-18 09:47

Hoppit schreef:
Plus vrouwelijke aga's zijn vaak een soort slecht afgerichte chihuahua maar dan in nietjesmachine formaat.

:') _O-

Dat is inderdaad wel zo.

*pum*

DezeNaam

Berichten: 3316
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-03-18 18:51

martine096 schreef:
Ik heb zelf geen vogels (gehad) maar dwergpapegaaien vind ik erg gaaf en lijken me leuk als huisdier. Maken ze veel lawaai?

Die maken inderdaad vrij veel lawaai.. Hebben een erg doordringend geluid.xp Forpussen zouden iets minder lawaai maken.

Dankjewel voor het voorstel rayoow! Enkel, hoe oud is je kaketoe nu? Want als ze jong zijn zijn ze meestal nog doenbaar maar de puberteit kan soms wel problemen geven heb ik gehoord.. & Spijtig van je ara..!
De Pyrrhura lijkt me misschien wel leuk. :)

Fenrir
Berichten: 34829
Geregistreerd: 17-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-18 19:00

Ik vind papegaaien eigenlijk geen geschikte huisdieren tenzij je elke dag (de hele dag dus) thuis bent. Ze vragen zo gigantisch veel aandacht en zorg, dat kan je op een andere manier eigenlijk niet bieden. En dat tientallen jaren lang. Een papegaai is meer alsof je een peuter in huis hebt voor +50 jaar dan een huisdier.

Klinkt misschien gek maar heb je wel eens naar een duif gekeken? Is een vogel die wel gedomesticeerd is, erg aaibaar is en zich enorm kan hechten. Daarnaast zijn er veel varianten in allerlei soorten, maten en kleuren te verkrijgen. En ze maken niet zo'n herrie.

Hoppit

Berichten: 1835
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Re: Papegaai/vogelsoorten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-18 19:08

Met die kanttekening dat je ook rustig 20jaar aan een duif vast kan zitten he... Zeker een tamme die geen roofdieren of auto's tegen komt.
Maar je maakt zeker een goed punt! Krijg wel de indruk dat TS in ieder geval wel moeite aan het doen is om verschillende karakters en noden tegen elkaar af te wegen. Betekent ook al heel veel!

Nu we toch een beetje outside the box aan het denken zijn.. Een tamme kip of 2? Een leuk krieltje oid. Eenden (en alle watervogels daarbij) stinken echt als de neten, valt met een tokkie wel mee.

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==

Fenrir
Berichten: 34829
Geregistreerd: 17-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-18 19:16

Klopt Hoppit, bij vogels zit je al gauw vast aan een flink aantal jaartjes.
Maar er zijn imo maar héél weinig mensen geschikt om papegaaien te houden (prachtige dieren, maar als er iets ongeschikt is als huisdier voor 99% van de mensen dan is het een papegaai... maar dat is mijn mening).
Uiteraard is het aan de TS, maar veel mensen denken bij het houden van vogels gelijk aan papegaaien terwijl er soorten zijn zoals duiven die wel gedomesticeerd zijn en voor de gemiddelde persoon veel geschikter als huisdier vanwege behoeftes, karakter, geluid, etc.

En door domesticatie in allerlei leuke maten en kleuren te verkrijgen dus voor ieder wat wils. Van Akener Lakschildmeeuw tot type stadsduif zegmaar. Of van klein krielkipje tot Brahma.

Hoppit

Berichten: 1835
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Re: Papegaai/vogelsoorten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-18 19:23

Ja daarom dat ik ook een beetje zo zit te emmeren over al die gedragsproblemen/huisvesting. Is nu eenmaal wat ik dagelijks zie, en dat is dan ook dan nog maar het kleine percentage dat - soms op tijd -naar de dierenarts gaat.

Ben in ieder geval benieuwd wat het wordt :) Deels omdat 'k er zelf ook wil maar dat wijselijk niet doe. Beetje meegenieten met het proces oid :')

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==

b0hemian

Berichten: 311
Geregistreerd: 05-11-15
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-18 19:43

Ik heb persoonlijk alleen ervaring met agaporniden en nu met de Pyrrhura, maar kan je alvast vertellen dat een Pyrhurra écht een onwijs leuke vogel is.

Afbeelding
Afbeelding

Captain is een vrouwtje, vaak iets pittiger dan een man. Ze bijt wel (flink) door zo nu en dan (iedere vogelhouder kan vast beamen dat dit wel eens gebeurt), maar is ontzettend knuffelig en extreem tam.
Het liefst wilt ze de hele dag bij je zijn (ze hebben dan ook de bijnaam velcrobird) Geluid is zeldzaam, ze brabbelt veel en doet veel geluiden na, maar schreeuwt niet (behalve als ze je uitlacht :')). Stof is niet aanwezig en allergievrij: Pyrrhura's hebben een olieklier. En natuurlijk zijn ze ook nog eens mega intelligent. Ze spelen graag op de rug, zijn echte clowntjes en maken acrobatische vluchten door de lucht.
Enige nadeel kan zijn dat ze qua temperament een Ara nog het kijken na geven en dus moeilijk met andere soorten samen kunnen. Ze worden ook wel omschreven als pitbulls := Hoewel ook daar positieve verhalen over te vinden zijn.
Als je +/- 30 jaar met een altijd-om-aandacht-vragende-kleuter kan omgaan en er ook zeker 5 uur per dag onverdeelde aandacht voor over hebt, vind ik dit een hele leuke keuze!

Caique (witbuik) hoor ik ook veel positieve verhalen over trouwens. Zwartkop lijkt iets moeilijker in contact, naar wat ik hoor. Maar zoals eerder vermeldt; ik heb daar zelf geen ervaring mee.

Er is trouwens ook een actief vogelforum hier op bokt waar je zeker wat inspiratie uit zou kunnen halen!
Veel plezier in je zoektocht en goed dat je zo'n weloverwogen keuze probeert te maken.

live a life you will remember

rayoow

Berichten: 3420
Geregistreerd: 16-02-09
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-18 21:07

DezeNaam schreef:
martine096 schreef:
Ik heb zelf geen vogels (gehad) maar dwergpapegaaien vind ik erg gaaf en lijken me leuk als huisdier. Maken ze veel lawaai?

Die maken inderdaad vrij veel lawaai.. Hebben een erg doordringend geluid.xp Forpussen zouden iets minder lawaai maken.

Dankjewel voor het voorstel rayoow! Enkel, hoe oud is je kaketoe nu? Want als ze jong zijn zijn ze meestal nog doenbaar maar de puberteit kan soms wel problemen geven heb ik gehoord.. & Spijtig van je ara..!
De Pyrrhura lijkt me misschien wel leuk. :)


De kaketoe wordt 1 en de pyrrhura word 4 dit jaar
Rose kaketoes zijn van nature wel heel vriendelijk!!
De pyrrhura heeft hier iets tegen mannen :')

DezeNaam

Berichten: 3316
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-03-18 21:12

Fenrir; papegaaien vragen inderdaad veel aandacht maar als ze met twee zijn zie ik niet direct een probleem. Dan kunnen ze elkaar ook aandacht geven en zijn ze niet zo afhankelijk van jou. (Zo zijn er denk ik genoeg mensen die hun papegaaien met meerdere in volières houden, die zijn denk ik veel gelukkiger samen met soortgenoten dan dat ze eenzaam bij iemand in de woonkamer zitten, ook al is er altijd iemand aanwezig.) Ook zijn mijn oma en opa normaal gezien het grootste deel van de dag thuis dus dat zou niet direct zo'n probleem zijn denk ik. Al ga ik wel even moeten afwegen hoeveel geld ik uiteindelijk wil uitgeven aan een vogel.. Grijsjes zijn in aanschafprijs al erg duur en de overige kosten die erbij komen kijken ook wel denk ik (en het geld op mijn spaarrekening laat ik liever met rust xp).

Duiven zijn erg leuk maar hun ontlasting is nogal ja.. Waterig. :+ Lijkt me niet zo fijn als ze dan op de zetel of op het tapijt hun ding doen.
Kippen zijn leuk maar dan zit je ook weer met de ontlasting. En mijn oma staat voor veel open maar kippen op mijn kamer zal toch net een stap te ver gaan denk ik. :') Al vind ik kwartels wel heel aandoenlijk.

Voorlopig gaat mijn voorkeur wel uit naar de Pyrr. :) Op vogelforums lees ik ook wel regelmatig eens, maar dan komen er weer zoveel nieuwe soorten bij dat het moeilijk wordt om het allemaal overzichtelijk te houden. :')
De bonte boer lijkt me ook nog wel leuk. Alleen blijf ik dus zo'n wisselende dingen lezen over het geluid. x) Anders zal ik toch eerder naar parkieten moeten gaan kijken.

martine096; dat vogels zo'n voorkeuren kunnen ontwikkelen hoor je wel eens vaker..xd Zolang de man maar heel gelaten wordt valt er mee te leven zeker. :p

Hoppit

Berichten: 1835
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Re: Papegaai/vogelsoorten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-18 21:26

Wat trouwens mogelijk ook nog een leuke is... Een kakariki! Volgens mij ook niet zo luid en toch net wat anders dan een valk.

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==

DezeNaam

Berichten: 3316
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: België

Re: Papegaai/vogelsoorten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-03-18 21:35

Kakariki heb ik in mijn OP staan, heb ik al eens gehad. :) Zijn inderdaad wel leuke vogels en maken grappige geluiden. _O- Die van mij maakte als hij ergens van 'schrok' of opgewekt was zo'n clownsneus geluid. :')
Al kan ik het misschien nog wel terug overwegen.

Hoppit

Berichten: 1835
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Re: Papegaai/vogelsoorten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-18 22:54

Oh sorry, da's niet oplettend, lees niet altijd alles terug en slecht geheugen :D

Wat dan ook mogelijk een leuke is als je toch de aandacht kan bieden (dmv je grootouders), een Timneh. 't kleine broertje van de grijze roodstaart. Pruttelt ook lekker, maar iets minder vocaal dan een gewoon grijsje, ze zijn wat minder populair omdat ze ongeveer hetzelfde kosten maar net een tikkie minder getalenteerd zijn qua trucjes/woorden.
Maar Rosé's zijn als ze tam zijn ook supertof. Als ze niet tam zijn hebben ze een heel typisch schril gilletje, moet je maar eens youtubefilmpje van zoeken :')

Maar als je dan binnen de wat hogere onderhoudsvogels (aandacht dan he) gaat zoeken zou ik gewoon lekker voor een caique gaan <3

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==

b0hemian

Berichten: 311
Geregistreerd: 05-11-15
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 11:11

DezeNaam schreef:
Anders zal ik toch eerder naar parkieten moeten gaan kijken.


Pyrrhura is ook een parkiet. De "standaard versie", de molinea is een groenwangparkiet als ik het goed heb. Mijn Captain is een hypoxantha, een geelborst-groenwangparkiet genoemd. In het Engels noemen ze ze (Green cheek) Conures, wat vaak weer beschreven wordt als een papegaai, maar het zijn parkietachtigen.
Leuk dat je naar de Pyrrhura neigt *\o/*

live a life you will remember


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Hicaria en 31 bezoekers