Moeilijk geval, kat plast binnen

Moderators: Essie73, Firelight, xingridx, Muiz, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Rebel_Jits

Berichten: 5347
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Moeilijk geval, kat plast binnen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-18 13:43

Moeilijk verhaal, ik zit echt met m'n handen in het haar.
Het gaat om mijn speciale katje van 5,5 jaar. Met 1 jaar uit het asiel gehaald, na een socialisatie-periode in het asiel zelf (waar ik toen werkte). Komt er op neer dat de socialisatie goed ging, maar alleen met mij :') Niemand anders kon in de buurt komen. Dus katje in huis gehaald.
Hij was toen al bekend met chronische niesziekte en zat bijna constant in isolatie. Bij mij thuis heeft hij een keer of vier een opflakkering gehad, wat na medicijnen altijd weer onder controle kwam. Hij blijft echter 24/7 snuiven, ik maak z'n neusje een keer of vijf per dag schoon (vanwege het snot). Als hij ademt, zie je altijd z'n flanken 'aanduwen' bij de uitademing. Hij kent niet anders, maar ademen kost meer moeite dan je zou willen zien.

Sinds een jaar is hij begonnen met binnen plassen. Op de banken, tegen kastjes, badkamer, tegen de koelkast. Hier ben ik al vier keer voor bij de dierenarts geweest. Eerst dachten ze een blaasontsteking, antibiotica gehad, hielp even, daarna weer plassen. Er is drie keer bloedgeprikt, waarbij de laatste twee keer de blaas- en nierfunctiewaarden is orde waren. Ontstekingswaarden zijn altijd verhoogd, vanwege de niesziekte. Punctie uit de blaas genomen om te checken, was schoon. Er is toen ook een felle hartruis geconstateerd. Waarschijnlijk vergroot hart door het moeilijke ademen.
Telkens als het plassen heel erg werd (dagelijks), ging hij ook heel slecht eten en werd eng dun. Ik voer hem al zo dik mogelijk, zodat hij een reserve heeft als z'n niesziekte oplaait (al wordt hij nooit vet, wat ik ook probeer). Kat drinkt ook de hele dag, wat zich vertaalt in grote plassen.
Ik heb twee bakken staan, die ik goed schoon houd. Er hangt een Feliway in de woonkamer (zodat hij niet op de banken zou plassen? Hielp welgeteld 1 week). Ik laat de kat meerdere keren per dag buiten, 's nachts moet hij binnen blijven (hij wilt nooit lang buiten zitten en met de kou wordt de niesziekte erger). Een tijd geleden stond de kat op van m'n schoot en ging in de hondenbench plassen, om daarna weer verder te slapen bij mij :o? Kattenbak stond maar twee meter verder..

Kort gezegd:
- heeft al z'n hele leven chronische niesziekte, ademen kost zichtbaar moeite
- felle hartruis
- plast continue binnen, maar ook op de bakken en buiten
- snel gestresst, is bang van alles en iedereen

Maar! De kat is nog jong, hij eet momenteel goed voor zijn doen. Komt regelmatig knuffelen en kusjes geven, schreeuwt 's avonds nog altijd (geen idee waarom, hij doet het overal. Na 5 minuten is hij stil), verzorgt zichzelf nog. Hij ziet er niet ziek uit op dit moment.

Ik vind het zo moeilijk. Katten die overal maar plassen, voelen zich niet happy. Dierenartsen vinden niets. En ik ben niet happy met de gore lucht op m'n banken :r
Heel egoistisch misschien, maar ik denk er zelfs aan hem maar te laten inslapen. Maar dan komt hij weer spinnend bij me liggen en :(:)

Wat te doen? Nog magische tips? Of is genoeg genoeg?

Puppies, baby! 8-)


kohtje

Berichten: 8104
Geregistreerd: 26-10-05

Re: Moeilijk geval, kat plast binnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 13:49

Ik zou zo,n dier ook in laten slapen .

Koh-I-Noor , mooie diamant,zijn glans zal nooit verloren gaan, hij schittert voor altijd in mijn hart.

Moestuin

Berichten: 14354
Geregistreerd: 22-01-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 13:53

Ik zou hem laten gaan TS. Ook al kent hij niets anders, hoe zou jij jou voelen moest je een hele dag zoveel moeite moeten doen om adem te halen?

Hier betekende binnen plassen altijd het begin van het einde voor de katten. Telkens kwam na een tijdje wel wat naar boven wat het verklaarde. Mijn kat ronkte en spinde zelfs toen de laatste naald erin ging. Ze woog geen 2 kilo meer en had een grote tumor. Toen zei de dierenarts dat katten ook konden ronken en spinnen van de pijn. Dus misschien ook wel iets om in jou achterhoofd te houden.

Sourire
Berichten: 757
Geregistreerd: 15-08-11
Woonplaats: Groningen

Re: Moeilijk geval, kat plast binnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 14:20

Al eens een gedragstherapeut benaderd? Krijgt de kat geen medicatie verder gezien de probleempjes? Als hij dit altijd al heeft gehad (de lichamelijke dingen) zal er toch een reden zijn waarom je hem in leven hebt gehouden. Waarmee ik bedoel, de lichamelijke problemen zijn voor bijv. een dierenarts schijnbaar geen reden geweest om te twijfelen aan de kwaliteit van zijn leven?

Indien dat inderdaad het geval is zou ik eerst eens een deskundige raadplegen.

BigOne
Berichten: 35731
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Moeilijk geval, kat plast binnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 14:24

Open kattenbak, extra groot en al ander grit geprobeerd?? Gezien het gebrek aan gezondheid zou ik het dier laten hemelen wanneer alle praktische zaken zijn uitgeprobeerd. Eerste paar keer kat op kattenbak zetten wanneer ze aanstalten maakt om te plassen en hopen dat het beter gaat.

De mensheid moet een einde maken aan oorlog of oorlog zal een einde maken aan de mensheid. [John F. Kennedy]

chazzie
Berichten: 409
Geregistreerd: 14-04-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 14:27

De magische tip heb ik helaas niet voor je, was het maar zo.

Mijn oudste kat is op dit moment ook weer niet zindelijk, krijgt disndag as ook een volledige check up incl echo van zijn blaas en nieren.
Moet er wel bij vermelden dat hij een verleden heeft van blaasgruis, daardoor ook een penisamputatie gehad met achtereenvolgens acuut nierfalen door de narcose.
Zijn favo plekje is de bank als hij weer niet lekker is, ik heb daarom een hondendeken voor de auto erover gelegd en nooit heeft hij meer op de bank geplast.
Tevens heb ik een open kattenbak staan wat hij ook veel prettiger vind.

Feliway helpt bij die van mij ook niet en is ook een stresskip, er bestaat ook dieetvoer voor stresskatten, te verkrijgen bij de dierenarts. Wellicht het proberen waard?

Succes met je beslissing!

Zoolgangster

Berichten: 8831
Geregistreerd: 08-04-06
Woonplaats: 587 km van Londen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 14:39

Mijn dierenarts zegt: "Benauwdheid is ook een vorm van pijn..." dus je kat lijdt in feite 24 uur per dag pijn in de vorm van benauwdheid. :(:)

Als een dier zóveel moeite moet doen om adem te halen heeft hij misschien niet eens de energie over om zich druk te maken over waar hij plast... is het een dichte bak? Misschien voelt hij zich extra benauwd in een afgesloten bak.
Misschien geven de kattenbakkorrels stof af, wat extra benauwdheid geeft, en moet je over op dat witte grind (dat spul dat er helemaal niet als kattenbakgrind uitziet)... en wat héél misschien ook te overwegen is: misschien is je kat overgevoelig voor geurtjes uit wasmiddelen, interieurspray, of is er een allergie (voedsel, huisstofmijt, noem maar op) misschien valt er in die richting nog wat te doen... misschien middelen die de luchtwegen verwijden, zou dat mogelijk zijn?

schuimpie
Berichten: 252
Geregistreerd: 15-01-08

Re: Moeilijk geval, kat plast binnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 15:01

Het enige wat mij nog in zou vallen is checken op diabetes, als daar ook niks uitkomt... Sja, hoe nobel het streven ook is, wanneer is het genoeg geweest? Blijft zo vreselijk lastig... :(:)

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 106781
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Re: Moeilijk geval, kat plast binnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 15:03

Pfoe, ik denk dat ik de kat ook zou laten hemelen.
Zo te lezen doe je hem geen plezier om hem in leven te houden met zoveel problemen.

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Pepperrr

Berichten: 7922
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 15:12

Dit klinkt precies als onze kat. Maar die was helemaal gezond.
Kat begon met poepen midden in de woonkamer. Dus nieuwe kattenbakken gekocht, meerdere kattenbakken, op verschillende plaatsen door het huis heen. Niks werkte. Dus bij de DA geweest, meerdere keren zelfs, maar er kwam niks uit. Ja, een iets verhoogde ontstekingswaarde, maar zo minimaal dat je het geen ontsteking kon noemen. Wel antibiotica en pijnstilling gekregen. Hij reageerde enórm positief op de pijnstilling. Hij was weer vrolijk, maakte weer gekke sprongen. Alleen, hij at & dronk nog steeds weinig. Weer terug naar de DA om te kijken of het dan geen suikerziekte was. Meerdere keren laten testen, maar dat was het ook niet. Ook wilde hij de pijnstilling niet meer, dat kregen we echt met geen enkele mogelijkheid meer naar binnen terwijl hij hem eerst zelfs kwam hálen! We hebben ook eens een kattenfluisteraar erbij gehaald. Die vertelde dat hij gewoon enorm gestresst was. Alles geprobeerd om het maar allemaal minder stressvol te maken, maar dat werkte niet met ons gezin...

Uiteindelijk waren we echt ten einde raad, maar toen kwam er ineen een ontzettend lieve vrouw op ons pad die onze kat wel van ons wilde overnemen. Eenmaal verhuisd leek het wel een andere kat! Hij is ontzettend speels en ondeugend daar. Hij heeft nu echt een 5** huisje! <3

Jouw verhaal klinkt precies als mijn verhaal, maar jouw kat heeft helaas die stomme ziektes erbij... Misschien eerst eens kijken of je het voor jouw kat minder stressvol kan maken. Een aparte kamer voor hem (als dat en optie is), wat meer ligplekjes maken (hoog! dat vinden ze het fijnst!) etc.

Veel succes en sterkte!

Let the wind carry you home
Blackbird, fly away
Volg mijn weg naar tattoo artiest op Instagram!

Hevonen

Berichten: 5168
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Re: Moeilijk geval, kat plast binnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 15:23

Ik ken het probleem. Wij hadden meerdere katten (nog steeds trouwens) en een van de poezen plaste ook steeds binnen. Ik heb echt heel veel boeken moeten weggooien en ook meubels etc. Het plassen komt voort uit onzekerheid; ze voelde zich niet veilig. Was altijd de underdog.
Een vroegere kater van mij deed het vanaf zijn achtste. Vanaf het moment dat twee agressieve buurkaters bij ons waren binnengelopen. Dat gebeurde maar eenmaal, maar kennelijk was dat voldoende. Hij is 18 jaar oud geworden. We lieten hem nooit zonder toezicht in een ruimte en hadden de onderkanten van de kasten met dozen afgeschermd. Het is echt heel erg vervelend.

Ik zou jullie kat niet laten inslapen, maar zou absoluut met hem naar de dierenarts gaan om hartmedicatie. Een vergrote hartspier gaat niet over en maakt dat je kat zich niet goed voelt. Betablokkers en bloedverdunners helpen in elk geval een tijd om hem zich beter te laten voelen. Misschien plast hij dan ook wel niet meer, maar dat is niet zeker.
Deze hartkwaal komt helaas veel voor bij katten. Als daardoor een embolie in de bloedbaan terecht komt heeft de kat heel erg veel pijn en overleeft het heel vaak niet.

Voor bijzondere (niet paardgerelateerde) replica's en living history spullen.
ARRE remaining history
Zij werken ook op bestelling! (smeedwerk, hout-, hoorn- en beenbewerking, leer, huiden, en nog veel meer)

kiwiwitje

Berichten: 18423
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 15:24

Ook ik zou gaan voor inslapen, of (eerst) contact opnemen met Den hoek.
Onze kat is daar een stuk beter van geworden. Net als de nierpatient die mijn vriend had(ook kat) Bij de dierenarts opgegeven en door Den Hoek nog een paar super fijne(en nagenoeg zonder ongemak) mee kunnen gaan.

BarkKing Hondensnacks - https://www.barkkinghondensnacks.nl/
Special Muchi - Staffordshire Bull Terriers http://specialmuchi.nl/ - https://www.facebook.com/specialmuchi/

picobello

Berichten: 1971
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Barber, Curacao

Re: Moeilijk geval, kat plast binnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-18 19:19

Moeilijk. Laat eens een gedragstherapeut naar de situatie kijken. Aangezien er lichamelijk niks mis is (behalve de niesziekte) lijkt het plassen stress geinduceerd. Maar je moet vast kunnen stellen waar de stress door komt, anders is het ook niet op te lossen.

GDG

Berichten: 4848
Geregistreerd: 11-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-18 23:25

picobello schreef:
Moeilijk. Laat eens een gedragstherapeut naar de situatie kijken. Aangezien er lichamelijk niks mis is (behalve de niesziekte) lijkt het plassen stress geinduceerd. Maar je moet vast kunnen stellen waar de stress door komt, anders is het ook niet op te lossen.

Niks mis? Het dier heeft een hartruis, mogelijk vergroot hart en het beestje is 24/7 benauwd, elke ademteug moet hij persen...

koeien op de weg...

Freggle_Edge

Berichten: 2117
Geregistreerd: 20-05-10

Re: Moeilijk geval, kat plast binnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-18 23:31

Als het leven lijden wordt dan is de dood een zegen.

Ik zou hem nog een dagje mateloos verwennen en daarna de kat zijn rust gunnen.

MaraYvette

Berichten: 3785
Geregistreerd: 22-12-03
Woonplaats: nergens en tegelijk overal

Re: Moeilijk geval, kat plast binnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-18 23:34

Zijn zn nieren nagekeken en zn blaas

Zo nee doen zo ja bespaar de kat e jezelf frustratie aub en laat m gaan

Succes

My life is a perfect graveyard of buried hopes

A life spent making mistakes is not only more honorable, but more useful than a life spent doing nothing

Rebel_Jits

Berichten: 5347
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-18 00:37

Oef, heel confronterend dat een deel er hetzelfde over denkt, om hem te laten inslapen.

Qua kattenbak: hij gaat ook naar beide bakken. Vaak zelfs, gigantische blokken samengeklonterd grit haal ik eruit (en de nodige drollen).
We hebben ook twee kleine honden en ik weet zeker dat hij daar ook stress van heeft (ze durven nog al eens pesten). Ik let er op dat ze hem niet opjagen, laat ze nooit tegelijk buiten. Er zijn vele hoge plekken in elke ruimte, zodat de kat omhoog kan. En zou de Feliway hier ook niet in moeten verlichten?
De kat herplaatsen is geen optie, met die gedachte heb ik ook gespeeld. T beestje is doodsbang van vreemden en niemand wilt een kat met zulke kwalen.

Blaas en nieren zijn getest met bloedprikken (drie keer zelfs) en een blaaspunctie via echo. Diabetes heb ik ook laten testen, vanwege het vele drinken. Dat was allemaal in orde, ik moest maar meer natvoer geven >;)
Bij de dierenarts gaan z'n luchtwegen precies meer open (van de stress), dan lijkt de benauwdheid minder. Ik ga eens een filmpje maken thuis, zodat ze een beter beeld krijgen. Want de dierenartsen zijn tot nu toe steeds van het opkalefateren. Tijdens het laatste bezoek dacht ik al aan een spuitje, maar toen hebben ze er weer antibiotica en pijnstillers in gegooid.

Nu ligt hij weer bij me op het bureau te slapen en spinnen (en snotteren). |(

Puppies, baby! 8-)

Barbet

Berichten: 10658
Geregistreerd: 12-12-10
Woonplaats: Noord Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 18:29

Hij is inderdaad nog jong, maar wat is anders het doel?
Hem oud laten worden op die manier, wat heeft het katje daaraan?
Dat je dan zelf in ieder geval kan zeggen, dat hij langer geleefd heeft en 'alles' voor hem hebt gedaan.

Alleen het is altijd makkelijker gezegd aan de zijlijn, als je een dier niet persoonlijk kent. :o
Als een dier bij je in huis leeft en je bent er aan gehecht, is het toch moeilijk zo'n keuze te maken.

Laptopmuis
Berichten: 3142
Geregistreerd: 14-08-11

Re: Moeilijk geval, kat plast binnen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 22:03

Op welk voer heb je hem nu staan? Heb je al een urinary geprobeerd?

Ook goede ervaringen met L-Lysine poeder bij chronische niesziek patiënten.

Kan die ook naar buiten?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ievie en 17 bezoekers