Eerste hond(en), wat vinden jullie hiervan?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
xSiep

Berichten: 3687
Geregistreerd: 25-12-06
Woonplaats: Vilnius, Litouwen

Eerste hond(en), wat vinden jullie hiervan?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-12-17 13:27

Hoi allemaal,


Ik zou graag jullie mening en tips ontvangen over het volgende. Ik woon al 2 jaar in Litouwen met mijn Litouwse man en we zijn hier een vrijstaand huis aan het bouwen met 15 are, aan het bos. Nu zou ik heel graag twee honden nemen, zodra we in het huis gaan wonen. Ik heb wel wat ervaring met oppashonden bij de paarden, maar thuis hebben wij nooit honden gehad, vandaar dat ik nogal wat twijfel over van alles en nogwat. Zie ik niets over het hoofd, doen we het zo wel verstandig, etc :+
Mijn man heeft ook geen ervaring met honden opvoeden, maar vindt het wel leuk.
In Litouwen houden ze de honden nogal wat anders dan in Nederland. Buiten de stad zitten honden veelal in een buitenklein hok of buiten aan een ketting. Honden uitlaten vinden de meeste mensen onzin, al komt het wel steeds meer op, vooral in de steden. Uiteraard wil ik de honden gaan houden zoals ik dat in Nederland gewend ben, maar dit zal niet helemaal mogelijk zijn. Zo werken wij beide fulltime (parttime bestaat hier bijna niet en dan zouden we ook geen huis kunnen betalen). Wat betekent dat de honden redelijk veel zonder ons zullen zijn. (Savonds en in het weekend zijn we wel veel thuis) De honden zouden dan wel altijd in de tuin kunnen en zelf in en uit de garage kunnen gaan d.m.v. een hondenluik. Als wij thuis zijn mogen ze dan ook in de woonkamer. Niet ideaal wellicht, maar vele malen beter dan in een klein hok in een asiel of een heel leven aan de ketting, lijkt mij.

Een ander punt is waar ik over twijfel is, als we dan honden nemen, of ik de hond van de oma van mijn man zal overnemen. Zij heeft een hond, reu, buiten aan de ketting die nu ongeveer 4 jaar is. Hij is zeer lief en enorm enthousiast, altijd vrolijk en hyper. Uiteraard heeft hij nooit in zijn leven iets hoeven aan of afleren en daarom twijfel ik of het wel een geschikte huis-gezinshond kan worden. Zo blaft hij enorm veel, is erg gefixeerd op harde geluiden en auto´s die langs komen, dan vliegt hij er blaffend op af. Ik heb zelf het vermoeden dat dit voortkomt uit onzekerheid, aandacht tekort en afwezigheid van een leiderfiguur voor hem. Wij laten hem ook altijd uit als we daar zijn, dan trekt hij echt enorm aan de lijn. Maar dat is ook wel weer begrijpelijk als je 1 keer per maand wordt uitgelaten en veel energie hebt. In de auto naar het bos doen we ook wel, dan is hij eigenlijk heel braaf, maar hij vindt het doodeng, dus hij piept aan een stuk door. Met veel doen komt dat vast goed.

Waar ik het meeste nog over twijfel is dat ik hem van de zomer steeds als we daar waren getraind heb, hij kan nu zitten op comando en komt ook redelijk goed als ik hem roep. Daarom hebben we hem toen in het bos vlakbij zijn huis eens losgelaten van de riem, ging best goed. Volgende dag nog eens, en ineens rook hij iets en ging zijn neus achterna, weg hond. Ik erachteraan, maar hij bleef wegrennen. Hierdoor denk ik dat ik hem nooit meer zou durven loslaten, ben echt bang dat hij nog een keer weg zou rennen. En ik wil wel echt een hond die ik los kan laten bij het wandelen.

Aan de ene kant zou ik het echt super vinden om hem een ´echt´ huisje te geven, waar hij lekker binnen mag, niet meer aan een ketting hoeft, elke dag in het bos mag rennen, beter voer krijgt en etc. Maar aan de andere kant twijfel ik of het wel mogelijk is om hem te laten gedragen als een ´normale´huishond´. Hierbij maak ik me het meeste zorgen om zijn hypergedrag, het vele blaffen en het loslopen. Mijn schoonouders wonen bijvoorbeeld 1,5 uur rijden van ons vandaan in en flat 5 hoog in een stad, waar we ongeveer elke 3 weken wel heengaan in het weekend en we dan ook blijven overnachten. De honden zouden dan meemoeten uiteraard, wat mijn schoonouders nog een gek idee vinden haha :Y) Opzicht vinden ze dit wel goed, als we de honden in een afgesloten gedeelte van de kamer laten en de honden zich rustig en goed gedragen.

Ik vind het lastig om in te schatten hoe moeilijk het zal zijn om dit gedrag af-aan te leren. Natuurlijk zie ik hem nu maar 1 keer per maand, waarmee je nog geen echte trainings resultaten kan verwachten. Uiteraard zal ik met de hond dan een hondencursus gaan volgen, en privelessen indien nodig. Daarnaast ook nog het punt dat hij nu zijn behoefte kan doen waar en wanneer hij maar wil. Ook zou ik hem willen laten castreren, wellicht dat dat zijn speurgedrag zal verminderen en daardoor makkelijker wordt om hem los te laten lopen.

De tweede hond zouden we er dan bij willen nemen als deze hond helemaal gewend is aan zijn nieuwe leven en gaan we dan ook zeker uit het asiel halen. Zo hebben ze gezelschap aan elkaar wanneer wij aan het werk zijn.

Nog twee foto´s erbij voor beeldvorming :Y)

Afbeelding

Afbeelding

Ik hoor graag jullie mening-advies hierover :D

dierenfan
Berichten: 9649
Geregistreerd: 27-02-10

Re: Eerste hond(en), wat vinden jullie hiervan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-17 23:17

Ik denk als de hond een enorme tuin krijgt en garage ipv ketting en jullie elke dag een stuk gaan wandelen hij ook rustiger zal worden en goed mogelijk ook los kan lopen dan. Zeker als je wat lekkers mee neemt en "hier" altijd beloond.

Je zit over het alleen zijn. Krijgt hij nu als ketting hond meer aandacht dan straks bij jullie?

Enne als jullie hem nemen komt er dan een nieuwe ketting hond?

Een volwassen hond zindelijk maken is meestal zeer makkelijk en gaat vaak als vanzelf.

Castreren zou ik ook doen ivm mogelijk uit breek gedrag.

En tja mijn mening is gelijk 2de hond erbij zetten. Veel gezelliger voor hem en je zit dan nog niet met eigen terrein enz dus veel makkelijker te koppelen ook.

Foundtheone

Berichten: 477
Geregistreerd: 09-08-13

Re: Eerste hond(en), wat vinden jullie hiervan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-17 23:26

In te springen op het bericht hierboven, als je twee 'kettinghonden' hebt die niet stabiel zijn zullen ze elkaar versterken in gedrag. Blaffen etc. Als je één stabiele hond hebt, en daar een ander bij plaatst lijkt mij in dit geval handiger aangezien TS geen ervaring heeft met honden opvoedden e.d. Anders zit je straks in een vicieuze cirkel.

senna21

Berichten: 11881
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-17 23:27

Als je geen ervaring hebt, lijkt het mij veel beter om 1 hond te nemen.
Twee honden trekken naar elkaar toe of/en kunnen onenigheid met elkaar hebben. De begeleiding vraagt dan meer van jullie.

troi
Berichten: 17022
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-17 23:45

Tja, er zit erg veel verschil tussen de hond die je zoekt en dit hondje, behalve een lief karakter. Helemaal als eerste hond zou ik een ‘blanco’ pup aanraden, dan is je slagingskans veel groter.

Maar volgens mij ben je hartstikke gek op dit dier en dat is ook veel waard!

Al moet je je wel beseffen dat de kans enorm groot is dat je de komende 10 jaar een (lief!) hyper, blaffend, wegloop projectje hebt. Hij zal best wat bijleren maar echt grote verschillen mag je niet verwachten!

DezeNaam

Berichten: 3353
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-17 00:36

troi schreef:
Tja, er zit erg veel verschil tussen de hond die je zoekt en dit hondje, behalve een lief karakter. Helemaal als eerste hond zou ik een ‘blanco’ pup aanraden, dan is je slagingskans veel groter.

Maar volgens mij ben je hartstikke gek op dit dier en dat is ook veel waard!

Al moet je je wel beseffen dat de kans enorm groot is dat je de komende 10 jaar een (lief!) hyper, blaffend, wegloop projectje hebt. Hij zal best wat bijleren maar echt grote verschillen mag je niet verwachten!

Hier ben ik het niet helemaal mee eens... De slaagkans kan inderdaad groter zijn, maar dat is dan ook afhankelijk van hoe goed je je inleest en ook een beetje van het ras. Pubertijd kan ook ontzettend heftig zijn. Maar een volwassen stabiele (!) hond lijkt me helemaal geslaagd. Alleen vind je stabiele honden denk ik meestal niet in het asiel, maar als je eens gaat kijken in FB groepen zijn er genoeg stabiele honden te vinden. En aangezien TS zegt dat ze zoveel moet werken lijkt het mij moeilijk om een pup op te voeden.. Je kan dat beestje niet in eens de hele dag alleen laten. Al kan TS en/of haar vriend misschien voor een tijd verlof krijgen, dat weet ik niet.

Ik zit in een aantal groepen voor herdershonden en daar komen regelmatig leuke beestjes voorbij.
Met de rest van je bericht ben ik het wel eens, wat jij beschrijft en wat je verwacht lijkt niet bepaald een match.. Al kan je natuurlijk nog trainen, maar je weet nooit in hoeverre je het gedrag er nog uit zal kunnen krijgen. Maar aangezien jullie veel van huis zijn zou ik voor een iets minder baasgericht ras gaan en dan zou het ook wel fijn kunnen zijn als ze met twee zitten. Al is 'minder baasgericht' nu natuurlijk ook wat vaag omschreven, husky's zijn ook niet zo baasgericht maar kunnen toch moeilijk alleen blijven. :+ Maar ik denk dat je wel snapt wat ik bedoel, alleen kom ik nu niet direct op een voorbeeld van een ras dat makkelijker alleen kan zijn.

khirshanta

Berichten: 7565
Geregistreerd: 28-08-06

Re: Eerste hond(en), wat vinden jullie hiervan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-17 01:24

Sorry, maar ik denk dat je dit beter uit je hoofd kunt zetten.

Een paar uurtjes 's avonds en in het weekend- buiten het huishouden en andere uitjes in het weekend zijn niet genoeg om een hond te heropvoeden, naar mijn mening.

Daarnaast denk ik dat het onrealistisch is te verwachten dat een hyper hond die veel blaft en gefixeerd is op harde geluiden, die nu alleen maar buiten is, erg blij gaat worden tijdens de bezoeken aan jullie schoonouders.

Persoonlijk zou ik in jullie situatie helemaal geen hond nemen. Als jullie er toch écht een willen, lijkt mij het beste voor jullie twee al goed (basis) getrainde honden, die ook binnen al de basis manieren kennen, maar die graag buiten zijn (want ze zullen denk ik overdag buiten moeten zijn).

Dan heb je kans dat zij zich best goed gedragen kunnen bij je schoonouders ook.

tamary

Berichten: 29203
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Eerste hond(en), wat vinden jullie hiervan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-17 01:47

TS : zo uit je beschrijvingen te lezen zijn de kettinghonden daar geselecteerd op hun functie als deurbel/inbraakalarm, dat zijn geen eigenschappen die ze geschikt maken als huishond. Voor een onervaren eigenaar is een heropvoeder al helemaal geen goede keuze, kan van beide kanten flink mis gaan en daar help je geen hond mee. Dat er mensen zijn in de stad die een hond meer gaan zien als huisdier is leuk, maar als je dan al een hond uit letland zelf wil, zal je in die groep moeten kijken wat er eventueel is. Daar is dingen als niet blaffen en zindelijk zijn namelijk wel gewenst. Kan echter heel goed dat die uit buitenland komen incl. dikke afstamming en prijs (modeartikel zeg maar) zoek dat dus goed uit voordat je met een Nederlandse bril en verwachtingen op zoek gaat naar een lokale huishond.

xSiep

Berichten: 3687
Geregistreerd: 25-12-06
Woonplaats: Vilnius, Litouwen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-12-17 18:59

Bedankt voor jullie reacties!

@dierenfan: Ja hij zal zeker bij ons meer aandacht krijgen. Nu krijgt hij dat eigenlijk bijna niet. Alleen bij het eten geven een aai. En er zal geen nieuwe hond komen voor Oma, nee. Dat vind ik ook wel belangrijk. Deze hond heeft ze eigenlijk alleen genomen\opgevangen omdat iemand een nestje had gehad en niet wist wat hij met de puppy´s moest :\

@Foundtheone: dat was ook mijn theorie, al is het voor de hond natuurlijk wel leuker om gelijk samen te zijn. Deze hond is in ieder geval wel makkelijk met andere honden.

@troi: Tja dat klopt wel een beetje, kwa gedrag nu niet echt waar je op zit te wachten bij een huishond. Maar ik heb toch hoop dat hij wel zo kan veranderen dat het gewoon normaal leefbaar is. Wellicht is het inderdaad niet zo, dan is er altijd nog de optie dat hij terug kan naar oma, hoe sneu misschien ook.

@DezeNaam: Ik zal ook niet voor een pup kiezen inderdaad. In combinatie met fulltime werken zie ik dat niet zitten. Ik kan natuurlijk wel 2 weken vrijnemen dan en een week van huis werken o.i.d., maar dan is de hond nog steeds pup.
In de asielen hier zie je wel heel andere honden dan in de asielen in Nederland. Veel minder gedragsproblemen, meer zwerfhonden met lief karakter.
Minder baasgericht zou ik inderdaad ook beter vinden passen. Herderachtige is alleen niks voor mij, daar heb ik geen goed ervaring mee, die druf ik niet eens te aaien :+ Husky wel geweldig, maar inderdaad lastig alleen en loslopen vaak een issue. Daarnaast denk ik niet echt in rassen, omdat ik absoluut zeker ben dat ik geen raspup wil (veel te veel zwerf/dakloze honden hier om meer te willen fokken).

@khirshanta: Bedankt voor je eerlijke antwoord. Ik ben me er inderdaad van bewust dat het wellicht niet lukt met trainen. Echter denk ik dan ook, mocht er echt geen verbetering zijn na bijvoorbeeld een half jaar, dan kan de hond altijd weer terug. Dan is dat enorm zonde voor de hond, want ik weet zeker dat hij het helemaal geweldig zou vinden. (als hij nu zijn groene k9 tuigje ziet wordt hij echt helemaal dol, en zo blij hoe hij is als we gaan wandelen. Dat zou je die hond toch elke dag gunnen, in plaats van 1 keer per maand). Maar voor de mens moet het ook leuk/haalbaar blijven natuurlijk.
Wat betreft de bezoeken aan de schoonouders. Dit heb ik niet zo uitgebreid verteld, maar dit gaat eigenlijk altijd alleen om een avond plus nacht, als overnachting, zodat we de volgende dag door kunnen rijden naar de opa en omas. Daar blijven we dan de rest van het weeken, en kan de hond in de tuin.
Een goed getrainde hond zou inderdaad ideaal zijn, helaas zijn die hier zeeer schaars als herplaatshond.

@tamary: Dat over waakhond/deurbel klopt niet helemaal. Er zijn inderdaad genoeg honden hier die daarvoor bedoeld zijn, maar dat is hier niet het geval. Deze hond is type ´zal de inbreker aflebberen in plaast van afschrikken´ :')
Wat betreft hond uit letland/buitenland snap ik niet helemaal goed wat je bedoelt. Het zal sowieso een hond uit het asiel worden of wellicht een herplaatser, waarbij uiteraard wordt opgelet dat het geen broodfok betreft en sowieso zal er niet betaald worden voor een hond. Mensen die ervan willen verdienen daar ben ik niet in geinteresseerd. Enige die ik zal betalen is het asiel voor de onkosten uiteraard. Maar genoeg lokale zwerfhonden om uit te kiezen. Vaak zijn die honden die door het baasje achtergelaten worden in het bos bijvoorbeeld, dus geen echt verwilderde honden.

khirshanta

Berichten: 7565
Geregistreerd: 28-08-06

Re: Eerste hond(en), wat vinden jullie hiervan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-17 19:22

Een hond terugsturen naar een slechtere situatie, komt naar mijn mening niet overeen met je doel: deze lieverd gelukkig maken.

Hij zit nu 24/7 aan de ketting/in een hokje als ik het goed begrijp. Dan gaat hij naar 24/7 los en een paar uurtjes mensen om zich heen, maar zou zich naar goed gedragende binnenhuishond moeten laten omtrainen.

De tijd die je al daarvoor hebt lijkt mij erg kort ('s avonds en weekend), maar na een half jaar waar hij eindelijk goed geaard is- maar wellicht nog lang niet dat blaffen is afgeleerd, of toch niet de ideale binnenhond blijkt meer, moet hij weer terug naar 24/7 vast.

Dat vind ik geen eerlijke manier van aan een hond beginnen- sorry.

Of je gaat ervoor, en je neemt op de koop toe dat heropvoeden lang duurt- soms wel een jaar, soms zelfs nog meer, duurt (en sommige dingen krijg je er misschien helemaal niet uit), of je kiest voor een beter passende hond- of even geen hond.

Ik werk zelf, en heb een hele gemakkelijke hond die overdag op stal blijft met 'andere mammie' en een heel stabiele andere hond. Zij heeft de hele dag aandacht, kan rennen, spelen, krijgt waar nodig correcties... dat vind ik niet ideaal (want ik wil liefst zelf de hele dag erbij zijn) maar mijn hond is en blijft, en is en blijft gelukkig.

Als je niet zeker voor deze hond gaat, en hem niet gelukkig denkt te kunnen maken of gelukkig van hem te worden... bezint eer ge begint. Vaak doe je er dan beter aan een andere keuze te maken (hoe lief deze hond ook zou zijn!)

xSiep

Berichten: 3687
Geregistreerd: 25-12-06
Woonplaats: Vilnius, Litouwen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-12-17 19:41

Je beschrijft het wel erg negatief zo ;) Er zit ook nog een grijs gebied tussen binnenhond en in de tuin loslopende hond, natuurlijk.

Ik snap dat het wellicht wat oneerlijk overkomt. Een hond zal echt niet zomaar teruggaan, geloof mij dat ik bereid ben tot veel, bijvoorbeeld wekelijks privelessen van een honden gedragskundige nemen. Wat ik bedoel te zeggen, is dat ik de hond graag een kans geef op een beter leven. Voor deze hond is het namelijk: Of ik die hem zo een kans geef. Of hij nog 10 jaar aan de ketting zo.

Uiteraard ga ik vol voor deze hond, als ik hem zou overnemen, en weet ik 100 procent zeker dat dit hem gelukkig zou maken, maar ik ben realistisch genoeg om in te zien dat ik niet 100 procent kan garanderen dat dit gaat lukken. Niemand kan in de toekomst kijken. Ik zei niet dat hij met een half jaar zich voorbeeldig moet gedragen, maar na een half jaar trainen en lessen zou ik wel iets verbetering willen zien ja, om de hoop te hebben dat hij uiteindelijk goed genoeg zal verbeteren. Zo dramatisch is zijn gedrag namelijk ook niet, wellicht heb ik het wat overdreven/niet goed beschreven.
Maar ja, is er een kans dat hij wellicht terug zou moeten, mocht het gewoon echt niet werken. Dan maar vanaf het begin al niet aan beginnen, omdat er een kans is dat het niet lukt? Dat vind ik wel erg negatief en wat kortzichtig, ik denk dat deze hond graag deze kans zou nemen om niet meer aan een ketting te leven.

betadine

Berichten: 3243
Geregistreerd: 19-08-10
Woonplaats: Belgie

Re: Eerste hond(en), wat vinden jullie hiervan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-17 20:20

Je kunt deze hond een beter leven geven in je huidige situatie en dat is al veel. Ik zou wel beginnen met 1 hond en pas een jaar later een tweede erbij nemen. Dan heb je echt meer tijd om met deze hond een band op te bouwen.
Buiten het blaffen om lijkt hij best een gemakkelijke en lieve hond te zijn. Een blaffer blijft een blaffer, maar in jouw aanwezigheid kun je dat door corrigeren in combinatie met uitdaging en afleiding best wel verbeteren denk ik.
Dat jullie moeten werken kun je weinig aan veranderen. De meeste honden kunnen die tijd echt wel op een ontspannen manier overbruggen. Ideaal is het niet, maar om daardoor nu geen hond te nemen vind ik overdreven. Vooral omdat je een 2de hond inplant. Ik ga ook werken, maar mijn hond gaat mee naar de paarden, op reis naar overal eigenlijk. Die ligt meestal te slapen tot ik thuiskom. Voorheen had ik er 2 maar door het overlijden van de eerste is het nu even niet anders. Mijn andere hond die overleden is die ging ik wel nooit alleen gehouden kunnen hebben, dat kan per hond enorm verschillen. Maar de hond van je schoonfamilie is het naar wat ik lees best gewend om alleen te zijn. Die gaat er in jouw situatie alleen maar op vooruit. Ik zou het in jouw geval wel een kans durven geven.

Nikass

Berichten: 16733
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-17 20:32

Ik zou hem ook een kans geven, maar ik zou me wel heel erg gaan verdiepen in positieve (clicker-) training.
Ik vind het oneerlijk om deze hond die niets gewend is en niets geleerd heeft te gaan corrigeren. Dat maakt die hond alleen maar hartstikke onzeker, terwijl hij waarschijnlijk heel graag verschrikkelijk zijn best wil doen om alles te leren wat jullie op een positieve manier aanbieden.
Het hoeft dan geen heel groot probleem te zijn dat jullie onervaren zijn. Je kunt in relatief korte tijd in elk geval een heleboel theorie tot je nemen. Zodat je in elk geval weet hoe een hond leert, en iets van gedrag begrijpt.

Het alleen zitten vind ik wel lastig, maar bezien vanuit de situatie waaruit deze hond komt kan het best zijn dat het geen problemen gaat geven. Een lekker vast plekje voor hem in de tuin, liefst geen zicht op de straat, een vaste structuur van uitlaten en voeren, kan wonderen doen.

khirshanta

Berichten: 7565
Geregistreerd: 28-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-17 20:45

xSiep schreef:
Je beschrijft het wel erg negatief zo ;) Er zit ook nog een grijs gebied tussen binnenhond en in de tuin loslopende hond, natuurlijk.

Ik snap dat het wellicht wat oneerlijk overkomt. Een hond zal echt niet zomaar teruggaan, geloof mij dat ik bereid ben tot veel, bijvoorbeeld wekelijks privelessen van een honden gedragskundige nemen. Wat ik bedoel te zeggen, is dat ik de hond graag een kans geef op een beter leven. Voor deze hond is het namelijk: Of ik die hem zo een kans geef. Of hij nog 10 jaar aan de ketting zo.

Uiteraard ga ik vol voor deze hond, als ik hem zou overnemen, en weet ik 100 procent zeker dat dit hem gelukkig zou maken, maar ik ben realistisch genoeg om in te zien dat ik niet 100 procent kan garanderen dat dit gaat lukken. Niemand kan in de toekomst kijken. Ik zei niet dat hij met een half jaar zich voorbeeldig moet gedragen, maar na een half jaar trainen en lessen zou ik wel iets verbetering willen zien ja, om de hoop te hebben dat hij uiteindelijk goed genoeg zal verbeteren. Zo dramatisch is zijn gedrag namelijk ook niet, wellicht heb ik het wat overdreven/niet goed beschreven.
Maar ja, is er een kans dat hij wellicht terug zou moeten, mocht het gewoon echt niet werken. Dan maar vanaf het begin al niet aan beginnen, omdat er een kans is dat het niet lukt? Dat vind ik wel erg negatief en wat kortzichtig, ik denk dat deze hond graag deze kans zou nemen om niet meer aan een ketting te leven.


Het klonk mij in de oren of je er wat laconieker over dacht dan je aangeeft- wellicht ook omdat ik vooral ervaar dat mensen er daadwerkelijk te laconiek over denken.

Een buiten of een binnen hond, daar zit veel tussenin inderdaad. Het is niet of-of, vaak, veel is gewoon en-en. Gelukkig! En ook ik ben ervan overtuigd dat de juiste hond in jullie situatie heel blij kan zijn (liefst inderdaad met een maatje of zelfs twee)

Natuurlijk verwacht je niet dat het de perfecte binnenhond is, maar wel een portie goed gedrag. Soms kan dat vies tegenvallen, maar als hij al niet zo'n 'ernstig' geval is als je omschreef (en er zijn heeeeel veel ernstigere hoor!), kan het prima slagen. De honden die uit een onplezierige situatie komen hebben naar mijn ervaring vaak een nog grotere 'will to please' dan de hond die het altijd al had.

Ik probeer(de) je er alleen nogmaals van bewust te maken dat het best tegen kan vallen, en dat een niet ideale situatie met een niet ideale beginnershond uitdagingen kan geven die groter blijken dan eerst gedacht.

Lijkt me dat ik dat nu wel vaak genoeg heb gezegd :p :+

Jij kent de hond het beste, je insteek hem een beter leven te geven is sowieso lovenswaardig en dat je dit topic opent getuigt, denk ik, ook dat je tips aan wilt nemen.

Als je ervoor gaat hoop ik wel dat je vaker over hem post, dan ben ik heel benieuwd hoe het gaat!

Mona81

Berichten: 919
Geregistreerd: 10-05-12
Woonplaats: Oegstgeest

Re: Eerste hond(en), wat vinden jullie hiervan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-17 23:20

Als ik het zo lees TS, dan heb je eigenlijk je besluit al bijna genomen toch? ;)
In dit geval zou ik ook adviseren om eerst alleen het hondje van je oma te nemen, zoals een aantal ook al schreven. Hij is gewend om alleen buiten te zetten en je hebt alle tijd en aandacht om hem opnieuw op te voeden. En als alles dan goed gaat, dan een tweede erbij :)

beatje
Berichten: 5970
Geregistreerd: 05-02-12

Re: Eerste hond(en), wat vinden jullie hiervan?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-17 23:32

Als ik jou was zou ik de hond van Oma wel durven nemen.Maar houd goed in je achterhoofd dat julie best weinig tijd voor het opvoeden en trainen van een hond hebben en dit dus wel lang kan duren voordat je resultaat ziet.
Een 2e zou ik er pas bijnemen als je deze goed opgevoed hebt.Want 2 honden opvoeden en bijleren als onervaren persoon met weinig tijd is een onmogelijke opdracht.Bovendien zullen de honden meer naar elkaar trekken als naar jou en elkaar versterken in het kwaad.
Maar ...je klinkt als een nuchter persoon dus ik denk dat het met jou en oma's hond best goed komt.

xSiep

Berichten: 3687
Geregistreerd: 25-12-06
Woonplaats: Vilnius, Litouwen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-12-17 19:02

Bedankt allen voor de reacties!
Ik denk dat we er inderdaad voor zullen gaan kiezen om deze hond over te nemen. Na jullie reacties denk ik ook dat het beter is om eerst deze hond alleen te houden, te trainen en pas als hij helemaal gewend is een tweede hond erbij te nemen. In het begin zullen we zeker de tijd voor hem nodig hebben :Y) En daarnaast is hij inderdaad gewend om alleen te leven. Ik ben me aan het inlezen in clickertraining en zal zeker nog eens iets posten als hij straks echt bij ons woont. (Eerst huis nog even woonbaar maken :+ )

BarbaLala

Berichten: 9618
Geregistreerd: 13-11-04
Woonplaats: Omgeving Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-17 19:20

Hoi TS,

Ik denk dat je zeker een of 2 honden zou kunnen houden, liever 2 dan 1 zou ik zeggen, in verband met het gezelschap dat ze dan aan elkaar hebben as jullie weg zijn.

Wat betreft de hond waar je het over hebt; Het valt of staat met jullie omgang met het dier.
Ik heb zelf een voormalig kettinghond (wel een senior) maar deze kunnen net zo goed een prima huishond worden.
Het enige is; Een hond geeft geen garanties, en trainen en omscholen kan veel tijd kosten. Dat hoeft niet, maar dat kan wel het geval zijn.
Houd er rekening mee dat als dit dier zijn hele leven al kettinghond is, hij alles zal moeten leren in huis, net als een pup. Niet overal plassen, niet op meubels knagen of springen en het accepteren dat hij niet alles kan doen en laten wat hij wil en kon toen hij aan de ketting lag.

Nou ken ik de situatie niet exact dus een compleet advies geven kan niemand je in deze, maar een wat oppervlakkiger advies kan ik je wel geven.
Kettinghonden vertonen vaak obsessief gedrag door hun frustratie.
Het uitvallen, snel overprikkeld zijn, overenthousiast gedrag.
Als jij de hond regelmaat, structuur, beweging en uitdaging kan bieden heb je de helft al gewonnen.
Als je daarnaast ook een goede leider kan zijn dan wordt dit een succes.
Of de hond dan braaf gaat zijn als hij mee gaat naar je schoonouders???? Geen idee, dat is nogal wat om te verlangen van een dier; In een vreemde omgeving met zo'n verleden kalm en stil zijn. Dat is voor menig Nederlandse hond al een hele uitdaging.
Wat betreft het loslopen; Dat hoeft geen probleem te zijn; De hond is nu niet gewend om op regelmatige basis vrijheid te hebben en ziet jou niet als zijn baas, als je de hond op regelmatige basis uitlaat, een band met hem hebt opgebouwd en hem onder commando zet met koek en "hier", voorzie ik geen wegloop problemen.

Kortom; Ik denk zeker dat je idee kans van slagen heeft. Als jullie er 100% voor gaan!

Sassol

Berichten: 5254
Geregistreerd: 16-01-09
Woonplaats: Omg. Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-17 15:03

Ja hoor, zo'n hond kan prima leren een huishond te zijn. Ik heb wel de vraag waarom de hond niet in de woonkamer mag als jullie weg zijn? (Met het oog op dat hij straks ook in een flat moet kunnen)

En ook al ben ik het niet altijd eens met Cesar Millan, 1 ding (oké wel meerdere) heeft hij wel gelijk in: het is Exercise, Discipline en dan Affection. Zeker bij een hond die z'n hele leven aan de ketting zit, laat hem eerst eens de excessieve energie eruit gooien. En dan kan het best zijn dat je de eerste paar keren wandelingen van 3/4u maakt (zeker gezien je hem los nog niet vertrouwt) maar dan heb je al de helft minder problemen in je handen.

Denk er ook aan dat als hij los op het erf loopt, je hem wel alle gelegenheid geeft om dus overal naar te blaffen en doen (om deze reden zou ik hem dus juist in de woonkamer houden in het begin, later als hij rustiger is pas op het erf doen). Of jullie moeten zo afgelegen wonen dat dit geen probleem zal vormen.

En de tip: ga niet teveel doen. Deze hond is niks gewend, als je hem verhuist, meteen meeneemt naar de hondentraining en mee in de auto etc. kan het ook best eens teveel worden voor zo'n hond. Eerst laten wennen, flink veel wandelen om die energie eruit te gooien en aankijken hoe hij het doet in huis. Als je merkt dat het wat soepeler loopt tussen iedereen en hij z'n draai heeft gevonden zou ik dan pas denken aan de hondenschool.

Heel veel plezier en succes alvast!

Nikass

Berichten: 16733
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-17 19:35

3/4 uur lopen, met deze hond? Denk je echt dat hij daar de conditie voor heeft? Ik zou dat juist niet doen. Ik zou een vast ritme aangaan, dat je ook na lange tijd kan blijven volhouden. En ik ben zeker voor veel beweging, maar met deze hond zal je dat moeten opbouwen lijkt me. Rust, reinheid en regelmaat lijkt me een veel beter principe dan dat militaristische gedoe van Cesar Milan. En affectie kan je meteen mee starten hoor, geen enkel probleem ;)

Sassol

Berichten: 5254
Geregistreerd: 16-01-09
Woonplaats: Omg. Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-17 10:49

Ja hoor, honden kunnen prima ongetraind een paar uur wandelen. Zoals ik zeg: ik ga dan uit van aangelijnd wandelen en dus niet 3/4 uur rennen.
En de hond zal daarna flink moe zijn ja, dat is ook de bedoeling.
En uiteraard mag je de hond best knuffelen, maar beweging is wel het allerbelangrijkste als je met een dergelijke hond aan de slag gaat, knuffelen is dan ondergeschikt als het ware.

Een hond gaan corrigeren op allerlei gedrag terwijl hij nog veel te veel energie over heeft en niet in balans is, is naar mijn mening oneerlijk. Vandaar dat ik aanraad eerst ervoor te zorgen dat de hond in balans kán zijn, door een stuk te gaan sjouwen (een uurtje is dan niet voldoende).

Nikass

Berichten: 16733
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-17 11:23

Deze hond gaan corrigeren is überhaupt oneerlijk ;)

dierenfan
Berichten: 9649
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-17 13:02

Foundtheone schreef:
In te springen op het bericht hierboven, als je twee 'kettinghonden' hebt die niet stabiel zijn zullen ze elkaar versterken in gedrag. Blaffen etc. Als je één stabiele hond hebt, en daar een ander bij plaatst lijkt mij in dit geval handiger aangezien TS geen ervaring heeft met honden opvoedden e.d. Anders zit je straks in een vicieuze cirkel.


Lezen!! ;)

Ik schrijf je red deze hond vd ketting maarrrrrrr gaat er dan gewoon weer een nieuwe terug aan die ketting??? Zo ja, hoe hard ook maar deze dan laten zitten :(

Nikass

Berichten: 16733
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-17 21:18

Volgens mij reageert ze op het stukje "direct een tweede hond erbij nemen", helemaal onderaan je bericht.

dierenfan
Berichten: 9649
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-17 21:43

Nikass schreef:
Volgens mij reageert ze op het stukje "direct een tweede hond erbij nemen", helemaal onderaan je bericht.


Denk het niet want heb het nergens over dat ze het beste 2 ex kettinghonden kan nemen ;)

Mijns inziens is direct 2de hond wel mogelijke optie mits deze de eerste op kan vangen en dus gemakkelijk en stabiel is ;)