Zoe_97 schreef:Best wel een verassende uitslag, gezien hij 2% kans had ee-red te dragen en hij toch drager is. ook blijkt hij tricolour te zijn ipv gewoon bruin, maar door het dominante zwart wat hij is zijn de aftekeningen verborgen.
?
Hoe kom je aan die 2%? Als 1 of beide ouders e drager dan is de kans 50%, draagt geen van de ouders e dan is de kans 0%.
Ik snap ook niet waarom je verbaast bent dat hij onder zijn zwarte jasje tri is. Alle honden dragen iets op de A locus en bij de Border Collie is tri het meest voorkomend. Alleen hebben veel borders het KB gen waardoor ze gewoon zwart zijn(of in jouw geval bruin).
Zoe_97 schreef:hihi, een witte herder is inderdaad standaard wit

zijn er daar genen die meespelen op vlak van vachtlengte die honden kunnen dragen? of ik lang bijvoorbeeld altijd dominant over kort en komt kort enkel uit kort x kort of ne tomgekeerd?
(sorry, vindt het erg interessant)
Kort is dominant en lang recessief. Een korthaar kan dus langhaar dragen, uit kort x kort kan dus langhaar komen als ze het beide dragen. Uit lang x lang komt altijd lang.
Zoe_97 schreef:oh wat vreemd dat het witte aftekeningne niet verbergt, maar bruine (tricolour en sable bijvoorbeeld) wel
KB(dominant zwart) zorgt ervoor dat er geen roodpigment aangemaakt word. Waardoor de haren dus alleen maar zwartpigment hebben. ee(recessief rood) doet het tegenovergestelde honden die ee zijn hebben alleen roodpigment in de haren.
Witte aftekeningen ontstaan doordat zwart en rood pigment allebei ontbreken op die plekken vandaar dat je die in principe altijd ziet.
Sar schreef:Interessant topic!

Ik zit eraan te denken om te testen maar aangezien de Saarloos maar 3 echte kleurslagen heeft weet ik niet of het nuttig is. Wit komt bijna nooit voor en de wildkleur valt onder Wolfsgrauw. Natuurlijk zit er onderling in de kleur wel veel verschil... En belichting doet ook veel natuurlijk. Op de ene foto is hij bruiner dan op de ander.
Mauno zijn moeder is Wolfsgrauw en zijn vader Bosbruin. Kan ik daarmee aannemen dat hij van beide drager is?

Weet niet precies hoe het allemaal werkt
De Saarloos zou in principe altijd aw/aw ky/ky moeten zijn. Aw staat voor wolfsgrauw.
Daarnaast kunnen ze ook bruin zijn. Bruin ligt op de B locus, het ene ras noemt dit bruin, de ander lever, choco of rood maar bij de Saarloos noemen ze het bosbruin. Bruin is recessief aangezien jouw reu een bruine ouder heeft draagt hij inderdaad bruin.
Zonder te testen kun je dus al zeggen dat hij aw/aw B/b E/? ky/ky is.
Waarom het vraagteken bij E/? omdat ondanks wit zeldzaam is en de kans groot is dat hij het niet draagt het wel in het ras zit dus enige manier om zeker te weten dat hij het wel of niet heeft is testen.