Hond onvoldoende gesocialiseerd met andere honden. Help?

Moderators: Essie73, Firelight, xingridx, Muiz, NadjaNadja

 
 
Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 106641
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Hond onvoldoende gesocialiseerd met andere honden. Help?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-07-17 22:31

Ik wilde deze vraag eigenlijk op het Hondenforum stellen, maar mijn account is daar nog altijd niet geactiveerd.

Sinds afgelopen zondag hebben wij een 2.5-jarige (niet-gesteriliseerde) witte herder teef genaamd Fajah.
We hebben haar overgenomen van de vorige eigenaren omdat zij deze week naar Spanje verhuizen en daar de eerste tijd bij hun ouders op een appartement zitten. Daarnaast hebben ze met 3 kinderen ook geen tijd voor haar, waardoor ze veel te weinig beweging kreeg en door de opgekropte energie ook ongewenst gedrag ging vertonen (uitvallen naar verkeer, trekken aan de lijn, etc).
Als klap op de vuurpijl is er vorig jaar bij hen ingebroken door een bekende, waarbij ze ook nog eens flinke rake klappen heeft gehad. Daardoor is ze wat schuw naar vreemden.

Kortom, een hond met een rugzakje dus. We zijn de eerste keer dan ook alleen wezen kennis maken, zodat we er rustig over na konden denken.
We hebben besloten ervoor te gaan en hoewel ze hier nog maar 48 uur is, is het al een wereld van verschil! Ze trekt niet meer aan de lijn, valt niet meer uit naar fietsers en is een ontzettend blije hond!
Wel blijft het schuwe gedrag naar vreemden en bij groot verkeer wil ze het liefst in je kruipen, maar er zit duidelijk verbetering in. Ze is wel hyperalert op haar omgeving. Ik wil ons dan ook binnenkort aanmelden bij een hondenschool zodat we kunnen werken aan haar verdere opvoeding en socialisatie.

Maar nu het probleem: ze valt uit naar andere honden. Ik heb niet het idee dat ze het agressief bedoeld, maar gewoon oprecht niet weet wat ze er mee aan moet. Wel heb ik het idee dat ze behoorlijk dominant kan zijn naar andere honden. Gisteren kwamen we bijvoorbeeld een Dalmatiër tegen waarmee het goed ging (ze viel wel uit, maar begon daarna te kwispelen en wilde duidelijk spelen), maar vanochtend kwam er een luid keffende Jack Russel aangerend en dan gaan haar haren overeind staan en moet ik alle zeilen bij zetten om haar bij me te houden.

Heeft er iemand hier tips om dit probleem aan te pakken? En zou een hondenschool ons met dit probleem wel aan willen nemen?

Edit: Ik heb zelf ook al nagedacht over sterilisatie, maar dat is me door meerdere personen afgeraden omdat het haar karakter nadelig kan beïnvloeden.

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert


dierenfan
Berichten: 8402
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-17 22:41

Jep een teef kan na sterilisatie flink feller worden maarrrrr sommigen erg last van de hormonen zeker rondom de loopsheid en bij die groep kan sterilisatie een enorm uitkomst zijn.
Reuen worden vaak milder en teven feller. Een onzekere reu kan gewoon angstig worden maar onzekere teef kan dus zekerder worden.

Moeilijk dus om zo te zeggen wat waarschijnlijk beter is bij jou hond. Dat ga je de komende tijd ontdekken.

Verder leer ze een muilkorf aan. Dan kan ze veilig kennismaken met andere honden onder jou begeleiding! Zo doe ik het met mijn puber ook. De ene hond is lucht de andere vind hij oke en de volgende doodeng en dan vind hij dat hij de eerste klap uit moet delen. Gaat dan vol in de nek hangen en schudden. Dat wil ik niet en nog minder zin in vechtpartijen. Dus nu wel contact met andere honden om te leren met vreemde honden om te gaan maar aangelijnd en gemuilkorft met honden die stabiel zijn. Ik loop wel erg relaxt nu omdat ik weet dat hij niets kan. Zo ook veel beter re trainen.

Zeker tegenwoordig met alle bijtincindenten wil ik echt geen risico nemen ;)

Een goede hondenschool wil jullie zeker helpen maarrrr ze zullen dat misschien niet goed kunnen. Immers vaak groepen van 5 a 7 honden die allemaal komen om te leren. In het uur trainen willen uiteraard al die eigenaren ook aandacht en advies hebben. Dan voor 1 trainer niet gemakkelijk om jullie ook goed in de gaten te houden en te begeleiden. Ik zou dit dus van te voren bespreken hoe hun hier mee om gaan ;)

marionblo
Berichten: 873
Geregistreerd: 21-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-17 22:46

Bij N&N dogtrainers in Nieuwendijk hebben ze cursussen en bieden ze ook privélessen voor honden met dit soort gedrag. Staan goed bekend.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 33753
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-17 22:51

Tsja ik ben eigenlijk niet verbaasd. Een witte herder die toch al wat issues heeft is meestal ook feller tegen andere honden aan de lijn. Meestal het gevolg van onzeker/angstig gedrag wat zich kan uiten in een grote bek geven in de hoop dat de andere hond uit de buurt blijft. Een vorm van angstagressie. Op zich heel goed trainbaar met de juiste aanpak, geduld en duidelijkheid. En geen kans geven de mist in te gaan.

Witte man hier aan de lijn bloedfel, uitvallen haren overeind, groot maken, los is meestal haren overeind staart laag en wegwezen. Langzaam aan gaat het de goede kant op. Durft nu soms te spelen ook.

Ik raad jullie aan om voor alle problemen waar jullie tegenaan lopen een goede rustige gedragstherapeut te raadplegen. Een die ervaren is met bange gevoelige honden die een rustige aanpak nodig hebben.

Jammer dat jullie zover van me afwonen. Zou je graag helpen, witte hier is derde hier wonende heropvoed witte herder en de vijfde die we weer op het goede pad hebben geholpen,

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo Dag oude man

Hannanas
Berichten: 12139
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-17 22:58

Klinkt als onzekerheid.
Rustig gaan socialiseren. BAT training zou je je in kunnen verdiepen.
En: rust rust rust. Lekker wandelen en een band opbouwen.

Heel veel plezier met jullie witte!

Niet banketstaaf maar poetsen.

Rebel_Jits

Berichten: 5342
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-17 23:04

Sowieso niet geforceerd laten kennismaken met elke hond die je tegenkomt. Hou afstand, steek desnoods de straat over of keer om. Als je toch telkens een ontmoeting krijgt (met alle heisa er omheen), wordt het gedrag vaak versterkt.
Ik denk dat de hondenschool al een goede stap gaat zijn, maar niet om de sociale contacten. Meer om te leren werken en concentreren op jou, en daarbij andere honden leren negeren.

BAT-training kan inderdaad ook een uitkomst zijn.

Puppies, baby! 8-)

Anoniem

Re: Hond onvoldoende gesocialiseerd met andere honden. Help?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-17 23:09


Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 106641
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Re: Hond onvoldoende gesocialiseerd met andere honden. Help?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-07-17 23:13

Bedankt voor de tips! Ik was er idd al van op de hoogte dat witjes bij onvoldoende socialisatie erg schuw kunnen worden. Dat is bij haar duidelijk ook het geval. Ze heeft gewoon heel veel dingen nog niet meegemaakt (of op een verkeerde manier). Verder is het echt een wereldhond.

Ik had nog nooit van BAT training gehoord. Ik heb al wel een clicker aangeschaft, maar ga eens inlezen in BAT.

Een muilkorf zou idd ook nog wel een optie zijn, maar schrikt dat hondeneigenaren juist niet af om hun hond kennis te laten maken met die van mij?
Vandaag was ze zo onbesuisd dat ze bijna dwars door een hek heen liep toen een hond het losloopgebied passeerde :=

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

nuscaniels

Berichten: 1949
Geregistreerd: 17-05-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-17 23:32

Socialisatie met andere honden houdt niet in met elke hond kunnen en willen spelen.
Mijn herderteef heeft als pup met verschillende honden kennis gemaakt en onder begeleiding gespeeld. Dit ging goed totdat ze zelf volwassen werd. Nu heeft ze haar duidelijke voorkeuren met wie het wel en niet goed gaat.
Terughoudend naar vreemden is bij mijn weten een typische trek van zeker witte herders.
Ik weet niet op wat voor manier zij terughoudend is, maar ik zelf zou zolang daar geen angst of agressie bij komt niet over inzitten.

Het leven is als een kerstmuts

sayenti
Berichten: 564
Geregistreerd: 07-08-07
Woonplaats: belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 00:04

Haha wij hebben 3 weken geleden een hond van 20maand gaan halen.
Flink verwaarloost en de nodige meppen gehad.
Erg agressief naar mensen en honden toe.

Dus mijn hart sloeg al in mijn keel toen we hem gingen hale.

De eerste uren veranderde hij zo fel! Van angstig naar iets rustiger en op dag 4 durfde hij voor het eerst zelfs ontspannen gaan liggen.
Hij heeft bij de vorige eigenaars hond aan flarde gebeten kat stuk gescheurd.


Hier loop hij nu met 3honden en 3katten.

De eerste week hebben we rustig gedaan mee in ons ritueel laten komen gewenning geven.
Rustig de dominantste hond er aan toegevoegd ging erg goed toen de onzekere ging redelijk.
En toen de erg lastige.
En puur aan uiterlijke kenmerken zie je wanneer je hond gaat nerveus worden je mag haar niet de tijd geven om dit te doen

BV tijdens het spelen ging zijn staart recht naar achter van opwinding jammer dan halen we hem uit de groep enkele bevelen spelletjes dat zijn gedachten anders zijn en hup er terug in sturen nu weet hij dit onder controle te houden en is er dus niets meer van agressie/nerveuzietijd.


Wandelen kan je beter eventjes een jachtlijn gebruiken en net achter zijn hoofd bevestigen voor de snellere corrigatie.
Bij fietsers die langs komen doen/deden wij het commando zit met lekkere worst en de consentratie naar je vragen en vaak belonen fietser voorbij kan je weer door wandelen.

Auto's in de buurt kan je dat doen of een stuk vlees in je hand houden en haar laten ruiken tot de auto jullie voorbij is en dan geven maar blijven door wandelen.

Honden aan de lijn zijn ook trouwens anders als honden die los zijn.

Als ons honden aan de lijn zijn word er ook geen contact gezocht met anderen omdat ze zich veel te beschermd opstellen en er dan conflicten kunnen komen.

Hondeschool is zeker een luxe voor het sociaal contact en bezigheid die witte herders willen werken en kunnen werken.

Ze zijn nooit te oud om te leren en ben er zeker van dat ze je op een goede school zeker verder goed gaan begeleiden.

onderschriftloos .

dierenfan
Berichten: 8402
Geregistreerd: 27-02-10

Re: Hond onvoldoende gesocialiseerd met andere honden. Help?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 05:46

Heb verre van het idee dat een nuilkorf mensen af schrikt. Eerlijk gezegd schrik ik er vsn hoeveel mensen er totaal geen punt van maken. Vorige week nog een jong gezin. Hadden het onderling over die hond met muilkorf daar. Vervolgens hun dochter van denk 7 ofzo rakelings langs mijn aangelijnde hond. Binnen bereik vd riem zelfs.

Mensen met andere hinden hebben ook vaak na paar minuten zoiets van doe die korf uit joh het gaat best.
Uhmmmm nee ik neem geen risico's ;)

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 106641
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Re: Hond onvoldoende gesocialiseerd met andere honden. Help?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-07-17 07:34

Hmm, zo had ik het nog niet bekeken :)
Wat voor gedrag toont jouw hond dat je een muilkorf om hebt?

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

HorseTopShop

Berichten: 7731
Geregistreerd: 28-06-05
Woonplaats: Hellevoetsluis (Nieuwenhoorn)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 07:43

Er is een grote kans dat dit gedrag er niet uit gaat. Heb hier een CC teef herplaatser. Gaat als een idioot tekeer tegen andere honden. Na 4,5 intensief trainen is er veel verbetering in al haar andere ongewenste gedrag, maar honden blijft een probleem. Ze moet ze gewoon niet. Prima, dat accepteer ik.
Dit was trouwens idem bij mijn andere herplaatsers. Is nooit meer goed gekomen.

_Alarm_wlkp

Berichten: 2495
Geregistreerd: 14-04-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 08:36

Ik zou eerst zorgen dat de hond zich correct gaat gedragen in zijn omgeving.
Dat wilt zeggen, op wandel niet reageren op vreemde geluiden en dergelijke.

Dan zou ik leren niet reageren op andere honden!
Socialiseren wilt niet zeggen met elke hond moeten snuffelen of spelen.

Leren de hond in elke situatie neutraal te laten gedragen.

Ik ben niet voor muilkorven.
Hond is onzeker en kan sneller zorgen dat andere honden er van gaan profiteren wat de situatie alleen maar verergerd.

dierenfan
Berichten: 8402
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 09:02

Cayenne schreef:
Hmm, zo had ik het nog niet bekeken :)
Wat voor gedrag toont jouw hond dat je een muilkorf om hebt?


Hij is onzeker maar wil wel contact. Hij vliegt naar andere honden toe om dan vervolgens vol in de nek te gaan hangen en schudden zodra de andere hond wil spelen. Aangelijnd geen probleem dan heb ik de controle. In spel wel een probleem hij wordt echt bloed fanatiek. Is niet gek gedrag voor zijn kruising (duitse herder met deel mechelaar). Zijn fanatieke gedreven honden en herders werken graag met hun bek en drijven graag op. Dus hij mag los op overzichtelijk gebied en dan lekker spelen met mij en de bal. Bij minder overzicht muilkorf aan en okk in gebieden met veel honden. Veel honden lopen los waar het niet mag en luisteren dan ook nog eens niet. Ik wil gewoon geen problemen dus hij gaat gemuilkorfd. Hij vind dat ook totaal niet erg gelukkig en zo heeft hij toch leuk contact buiten eigen roedel (5) honden

luuntje

Berichten: 12439
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Nieuw-Vennep

Re: Hond onvoldoende gesocialiseerd met andere honden. Help?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 10:38

Fijn dat de hond bij jullie een kans krijgt.
En dat je er mee aan de slag wil.

Blaffende hond die op jou en je hond afkwam is fout.
Logisch dat ze dat niet kan waarderen.

Wij hebben nu een pup. En wanneer andere honden te lomp en agressief er op af stormen stap ik voor mijn pup. Ik blokkeer de andere hond.

[o]

Sclimpre
Berichten: 4101
Geregistreerd: 01-06-15

Re: Hond onvoldoende gesocialiseerd met andere honden. Help?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 10:48

De hond is nog geen week bij jullie. Hij moet wennen aan een nieuwe omgeving en ken jullie nog niet voldoende om jullie aanwezigheid als een steun te zien.
Je hebt al een hele evolutie gemerkt de eerste dagen. Maar ook in de loop van de komende weken, en zelfs maanden zal je merken dat de hond zich meer en meer thuis gaat voelen en zich anders gaan gedragen.
Nu zit hij in een moeilijke periode, dus ik zou dit probleem even 'parkeren'. Ttz. absoluut vermijden dat hij zijn verkeerd gedrag kan herhalen (want dan wordt het al snel een gewoonte), maar ook nog geen speciale acties gaan ondernemen voordat je de hond wat beter kent. Want het is nog niet duidelijk of haar gedrag voortkomt uit dominantie of net uit angst. In geen van beide gevallen is het acceptabel, maar de oplossing zal verschillend zijn.
Concreet zou ik andere honden vermijden tot jullie mekaar wat beter kennen. Je kan uiteraard wel al eens op zoek gaan naar een goede hondenschool en eens gaan kijken (zonder hond).

Erin_89

Berichten: 235
Geregistreerd: 07-11-06
Woonplaats: Leeuwarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 10:49

Ik heb een kruising mechelaar van nu 13 maand die sinds de leeftijd van 6 maand begon uit te vallen naar andere honden. Hij is goed gesocialiseerd dus we wisten niet waar het probleem weg kwam. Zondag hebben we een gedragsdeskundige thuis gehad en het is gewoon puur angst en onzekerheid. Hij is een hele slimme hond dus wij moeten rustig aan hem leren dat blaffen naar honden niet helpt en dat ze niet weg gaan. Dit doen we met behulp van een paar stabiele honden die gewoon met hun eigenaar blijven staan. Wij moeten dan op afstand er langs lopen en goed belonen als hij de aandacht bij ons heeft. De afstand wordt met de tijd kleiner en op den duur kunnen we samen met de honden gaan wandelen. Daarbij hebben we hem de muilkorf aangeleerd ivm alle wetten en regels van tegenwoordig. Ook gaan we een paar keer per week met een andere hond wandelen waar hij wel mee kan. Zodat hij naast een stabiele hond loopt en daardoor hopelijk wat zekerder word. Hij laat ook veel stress en opwinding zien als we buiten zijn...dus aandachtsoefeningen doen we ook.
Hopelijk heb je hier iets aan.

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 106641
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-07-17 10:55

Ik wil ook absoluut niet te snel hoor. Maar mijn vorige hond was heel makkelijk met andere (vreemde) honden, dus ik vroeg me af of ik nu wel correct reageer. Ik wil het niet verergeren ;)

Bedankt voor de tips! Ze is vooral erg snel zenuwachtig naar vreemde mensen (staart gaat dan tussen de poten en ze gaat dicht tegen je aan lopen) en op andere honden kan ze dus pittig reageren. Wanneer ik haar beloon zie je haar wel echt groeien trouwens.
Maar het is echt een wereldhond! Ben nu al helemaal stapel op haar. Ik slaap heel slecht en had vannacht een nachtmerrie (waarbij ik vaak in mijn slaap begin te bewegen). Ik werd wakker van haar omdat ze mijn hand aan het likken was en toen ik op keek lag ze naast het bed :+:
Laatst bijgewerkt door Cayenne op 19-07-17 11:25, in het totaal 1 keer bewerkt

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Hannanas
Berichten: 12139
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 11:21

dierenfan schreef:
Heb verre van het idee dat een nuilkorf mensen af schrikt. Eerlijk gezegd schrik ik er vsn hoeveel mensen er totaal geen punt van maken. Vorige week nog een jong gezin. Hadden het onderling over die hond met muilkorf daar. Vervolgens hun dochter van denk 7 ofzo rakelings langs mijn aangelijnde hond. Binnen bereik vd riem zelfs.

Mensen met andere hinden hebben ook vaak na paar minuten zoiets van doe die korf uit joh het gaat best.
Uhmmmm nee ik neem geen risico's ;)


Is ook mijn ervaring.
Ik vind het altijd enorm getuigen van hond inzicht. Je geeft desbetreffende hond een hondwaardiger leven met de mogelijkheid tot vrij wandelen zonder dat de baas bang is voor elke struik of boom omdat "stel je voor dat er toch een andere hond om de hoek komt!".

Met doggydaten ken ik een dogo argentino en deze loopt gemuilkorfd los mee met doggydate wandelingen. Echt perfect. Zo geef je de hond veel meer mogelijkheden zonder het lot te tarten met risico's.

Niet banketstaaf maar poetsen.

Hannanas
Berichten: 12139
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Re: Hond onvoldoende gesocialiseerd met andere honden. Help?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 11:24

Lief ts!
Ik zou zelf nergens zijn zonder mijn hondenmaatje. Ik herken je ervaring dus volledig. Wat een rijkdom!

Niet banketstaaf maar poetsen.

Anoniem

Re: Hond onvoldoende gesocialiseerd met andere honden. Help?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 16:40

Probeer zoveel mogelijk conflicten met andere honden tegen te gaan.
Draai dus om of ga lopen waar de hond geen andere honden tegenkomt.
Eerst werken aan vertrouwen.

En ga wanneer mogelijk met een andere stabiele hond die hij goed kent samen wandelen.
Dan leert hij dat wanneer de andere hond dus niet op spannende momenten reageert er geen angst nodig is.

marleen_usar

Berichten: 23546
Geregistreerd: 04-04-05
Woonplaats: Pernis

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 19:46

Je hebt een pb.

dierenfan
Berichten: 8402
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-17 22:12

Hannanas schreef:
dierenfan schreef:
Heb verre van het idee dat een nuilkorf mensen af schrikt. Eerlijk gezegd schrik ik er vsn hoeveel mensen er totaal geen punt van maken. Vorige week nog een jong gezin. Hadden het onderling over die hond met muilkorf daar. Vervolgens hun dochter van denk 7 ofzo rakelings langs mijn aangelijnde hond. Binnen bereik vd riem zelfs.

Mensen met andere hinden hebben ook vaak na paar minuten zoiets van doe die korf uit joh het gaat best.
Uhmmmm nee ik neem geen risico's ;)


Is ook mijn ervaring.
Ik vind het altijd enorm getuigen van hond inzicht. Je geeft desbetreffende hond een hondwaardiger leven met de mogelijkheid tot vrij wandelen zonder dat de baas bang is voor elke struik of boom omdat "stel je voor dat er toch een andere hond om de hoek komt!".

Met doggydaten ken ik een dogo argentino en deze loopt gemuilkorfd los mee met doggydate wandelingen. Echt perfect. Zo geef je de hond veel meer mogelijkheden zonder het lot te tarten met risico's.


Idd en doordat ik zo kan ontspannen geef ik hem ook geen extra stress. Daarnaast ben ik voor hem gelukkig veel leuker dan de gemiddelde andere hond dus als hij eerder een hond ziet kan ik hem meestal probleemloos terug roepen. Toch geeft de korf idd net dat extra stukje zekerheid waardoor hij veel meer vrijheid heeft. Ik train nu een maand met korf en hij gaat echt vooruit qua gedrag!

Nogmaals ik gebruik de korf nooit als middel "hij kan toch niets doen dus laat het hem maar uitzoeken nu"
Wel gebruiken voor veiligheid en trainen. Als ik ooit merk dat hij liever totaal geen contact maakt met andere honden dan is dat ook goed maar momenteel geniet hij daar wel erg van zodra hij over zijn onzekerheid heen is tegenover de vreemde hond.

Pauline
Berichten: 11990
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Hond onvoldoende gesocialiseerd met andere honden. Help?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-17 01:21

Ik zou overigens wel gaan steriliseren, teven krijgen vaak vroeg of laat mamatumoren en nog meer van dat soort ellende.
Ik had een leonberger in de opvang die zodra hij iets zag bewegen uit pure angst uitviel: blaffen, grommen, er naartoe springen en bijten. Allemaal angst..
Wat ik heb gedaan was een hele duidelijke routine die begon met zitten voor het aanlijnen, en dat belonen. In het begin buiten gemuilkorfd ( hij vond dat echt stom maar geen risico). En dan liepen we elke jeer hetxelfde rondje. Na een week wist hij waar hij was, dat er mensen en verkeer en andere honden voorbij komen die je níet allemaal pijn doen enz. Ik liet hem steeds wat meer ontdekken, en commando's leren als naast, ho en zit. Maar die structuur en routine die steeds gelijk is in het begin geeft veiligheid.
Na een week of drie kon hij zonder muilkorf wandelen maar hield ik hem nog wel weg bij andere honden om zijn stresslevel niet te hoog te laten worden. Weerd dat wel te hoog sloot hij zich af en was ik hem geestelijk kwijt. Dan was hij enkel nog maar bang.
Na vijf weken is hij geadopteerd en doet het erg goed. Zelfde commando's, zelfde routines en hij speelt nu heel goed met wat andere honden.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Florenc, MerelV, MiVita, rockwitch, Silvia, Suusw, tirzasarah10, xReetch, YandexBot en 51 bezoekers