Melkkliertumor bij onze hond

Moderators: Essie73, Firelight, xingridx, Muiz, NadjaNadja

 
 
SamCas
Berichten: 440
Geregistreerd: 07-07-14

Melkkliertumor bij onze hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-05-17 18:48

Hallo Bokkers,

Wil toch even mijn verhaal kwijt en misschien kunnen we onze verhalen wisselen hier :)

Een half jaar geleden zag ik een bult op de poot van onze hond. Uiteraard heb ik de DA gebeld en zei vertelde mij dat ik het in de gaten moest houden, als het groter werd of het ging open moest ik langskomen. Die bult bleef zoals hij was dus wij hebben er niets meer mee gedaan.

Tot we 5 weken geleden een bult op de voorpoot zagen zitten ( wel een ander soort bult ) ik heb weer de DA gebeld en gezegt dat ik wil hebben dat ze er even naar gaan kijken. Dus wij een afspraak gemaakt en de DA wou een biopt laten uitvoeren. Ik zei toen van nu we er toch zijn wil je eens naar de bult op de achterpoot kijken. Toen heeft de DA gelijk daar ook een biopt uitgehaald. We zouden een weekje moeten wachten op de uitslag.. nou prima.

Ondertussen waren we aan het kijken voor een vakantie en zou onze hond voor het eerst meegaan ( de hond was van mijn vader, maar is een jaar geleden met mij meeverhuist omdat mijn vader er niet voor kan zorgen)

De zondag nadat we naar de DA zijn geweest zag mijn vriend ineens een bult onderaan haar buik bij een tepel. Maandags gelijk de DA gebelt en er weer heen. Zij vertelde mij dat het een melkkliertumor was maar dat ze hier geen biopt van kunnen nemen. Mocht hij namelijk kwaadaardig zijn verspreid het zich heel snel. We moest even afwachten wat de biopt over de poten zei en vanuit daar zouden we een plan gaan maken.

3 dagen later kregen we het telefoontje. De DA vertelde dat de bult op de achterpoot ( die er al een half jaar zat) kwaadaardig was en de bult op de voorpoot voor zover ze konden zien goedaardig maar dit wisten ze niet zeker.

Haar plan zou zijn alle Bulten tegelijk weghalen ( voorpoot, achterpoot en op de buik ) alleen moesten wij wel bedenken dat we al een wat oudere hond hebben. Dus wij alles op een rij gezet.

Waarom wel:
Omdat we haar lang bij ons willen hebben.
Omdat we het beste voor haar willen.

Waarom niet:
Het is een oude hond ( 9 jaar ) komt ze wel uit de narcose, hou komt ze uit de narcose.
De tumor op de poot kunnen ze niet goed weghalen en omdat hij kwaadaardig is komt hij voor 99% terug.
Melkkliertumor weten ze niet of hij goed of kwaadaardig is. Is hij kwaadaardig en er is lucht bij geweest dan gaat het heel snel.
Ze is al 9 en heeft heupproblemen.

Onze conclusie is dus gekomen op geen operatie. Aan de hond zelf merk je niets, ze is vrolijk, ze rent rond ( wat ze kan kwa heupen) ze heeft er geen pijn aan.

Maar nu twijfel ik heel erg of ik de juiste keuze heb gemaakt. De melkkliertumor word zo groot nu :( ik schrik ervan. Ik hou mijzelf alle punten voor waarom we het niet hebben gedaan. De operatie is gewoon niet dier waarig. Wij gunnen haar liever een half jaar met veel plezier dan een jaar met veel pijn door de operatie. Maar als ik dan die bult zie groeien doet het mij zo'n pijn..

Dit beestje heb ik uit het nestje gezocht dus ze is echt mijn maatje..

Bedankt voor het lezen, het is zo fijn om het van mij af te schrijven. Hebben jullie dit ook al eens meegemaakt.


ingeb0rg

Berichten: 850
Geregistreerd: 17-10-08
Woonplaats: IJmuiden.

Re: Melkkliertumor bij onze hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-17 18:53

Ja ik heb dit meegemaakt en het is misschien niet wat je wil horen, de operatie is een hel en ontzettend heftig en zwaar. Alles wordt verwijderd inclusief tepels en dergelijke. Mijn pincher was 10 uit het asiel vandaan.

1,5 maand na de operatie werd ze benauwd en bleek ze volledig "verkankerd" alles zat helemaal vol en konden we haar in laten slapen.

Weet niet of jouw teefje gesteriliseerd is? Dit is voor mij de reden om het wel te doen, teefje van mij was niet gesteriliseerd.

Mocht ik dit ooit weer meemaken, dan zou ik een operatie niet eens meer overwegen maar de hond door laten lopen tot het niet meer gaat of de hond geen leven meer heeft. Hangt ook misschien van de leeftijd af maar met een oudere hond ga ik er niet meer aan beginnen.

SamCas
Berichten: 440
Geregistreerd: 07-07-14

Re: Melkkliertumor bij onze hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-05-17 19:15

Helaas is ze niet gesteriliseerd, mocht ik nu een toefje krijgen ga ik dat zeker doen..

Dus eigelijk is het de juiste keuze om haar dicht te laten en gewoon lekker laten rondlopen nu ze nog vrolijk en pijnvrij is

DreamUp

Berichten: 1615
Geregistreerd: 14-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-17 19:33

De bulten op de benen heb ik geen ervaring mee dus kan ik niet echt iets nuttigs over vertellen, maar met melkkliertumoren helaas wel ervaring.

Mijn teefje kreeg er volgens mij 3 jaar geleden voor het eerst mee te maken, best snel groeiende bulten, die hebben we toen weg laten halen want ze was nog heel fit en kon in onze en de dierenarts zijn ogen dan nog een tijd mee.
Maar een jaar later zaten er alweer nieuwe, wel kleine gelukkig en deze zitten er nu nog. Zolang ze er geen last van heeft laten we het zo want de operatie was wel heel heftig.

Heel veel niet gesteriliseerde teefjes krijgen hier helaas mee te maken maar gelukkig is het in de meeste gevallen niet (direct) kwaadaardig.

speurneusc

Berichten: 4467
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-17 19:36

wij hadden een dh reu van 11 nog deze operatie bij laten doen is 13,5 geworden. Had duidelijk toch zin om het risico te nemen op die leeftijd.
Laatst bijgewerkt door speurneusc op 02-05-17 19:53, in het totaal 1 keer bewerkt

zelf een hoefijzer maken met epoxy...https://carolsshop.nl onder epoxy en meer, bij de startsets/sets. Tegenwoordig maak ik ook gave decals, western, wolven, paarden noem maar op wel max 29x29cm in div. kleuren mogelijk: https://carolsshop.nl/decals%20van%20vinyl

nuscaniels

Berichten: 1949
Geregistreerd: 17-05-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-17 19:51

Mijn hond is een half jaar geleden geopereerd aan een snel groeiende melkkliertumor.

Voor de operatie hebben we een longfoto laten maken om te kijken of het niet uitgezaaid was. Schone longen is geen garantie want je weet niet hoe ver iets kwaadaardigs al eventueel is.
Had het wel uitgezaaid geweest hadden we niet geopereerd, omdat de levensverwachting dan maar een paar maanden is en we haar dan niet een zware operatie wilden laten ondergaan.
Melkkliertumor is 50% kans op goed of kwaadaardig.
Na de operatie hebben we het weefsel laten onderzoeken en het was gelukkig goedaardig

Het leven is als een kerstmuts

Floortz
Berichten: 1774
Geregistreerd: 19-02-15

Re: Melkkliertumor bij onze hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-17 19:57

onze eerste hond, een mechelaar, is op 12 jarige leeftijd geopereerd; aan 1 kant de hele melklijst weg, bij meerdere tepels zaten bobbels. We hebben niet laten nazien of het kwaad of goedaardig was. Ze heeft de operatie prima doorstaan en is 14,5 geworden. Uiteindelijk is ze overleden omdat haar hart slecht werd. Als je hond verder nog in goede conditie is, dan is het de gok waard.

SamCas
Berichten: 440
Geregistreerd: 07-07-14

Re: Melkkliertumor bij onze hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-05-17 20:43

Onze hond is ook een mechelaar. Ze heeft zowiezo al een kwaadaardige tumor op de poot ziten dus kans ook uitzaaiingen is goed aanwezig.

Als we de operatie wel doen word ze aan haar beide poten en buik geopereerd, omdat zij al heupproblemen heeft en nu soms al moeilijk de mand uitkomt zijn we bang dat ze dan helemaal niet meer omhoog kan komen. En het is niet een hond die ik even optil..

We hebben bij haar aan 1 tepel een bult ontdekt maar dit is wel een flinke geworden.

Moestuin

Berichten: 14315
Geregistreerd: 22-01-11
Woonplaats: Belgiƫ

Re: Melkkliertumor bij onze hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-17 11:38

Ik heb hier een kat (ik weet het, het is geen hond...) die ook een melkklier tumor heeft en op leeftijd is. Wij hebben besloten nog even te genieten en haar 11/05 te laten gaan. Bij haar is het ook al uitgezaaid op haar longen.

Als ze ook al heupproblemen heeft etc en een tumor op de poot zou ik haar gewoon nog even gelukkig laten rondlopen en haar de pijn besparen.

jobamara
Berichten: 3501
Geregistreerd: 23-11-10

Re: Melkkliertumor bij onze hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-17 11:52

Twijfel niet aan je beslissing, melkkliertumor gaat na een operatie nog sneller en meestal blijf je van het 1 i het ander vallen, Geniet van haar iedere dagdat ze er is, en komt het moment dat ze pijn krijgt dan kun je niet meer doen dan eerlijk zijn voor haar. :(:)

CaVaLaPhoto

Berichten: 1618
Geregistreerd: 13-03-05
Woonplaats: Heythuysen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-17 11:55

Mijn Jack-kruising heeft ook melkkliertumoren. 1,5 jaar terug laten nakijken, kreeg ook de optie tot opereren, maar mocht er nog even over nadenken. Thuis overlegd met wat mensen en de tip gekregen een foto te laten maken. Op de foto waren vage bulten bij de longen te zien, dus hoogstwaarschijnlijk al uitgezaaid naar de longen toe. Hondje was toen ook net 12 jaar, dus besloten niet te opereren vanwege leeftijd en het waarschijnlijke uitzaaien dat al bezig was.
Ze loopt nog steeds rond, nu 13,5 jaar oud. Een bult bij de tepels is echt opvallend groot, maar ze heeft er zo geen last van. Heeft zo haar goede en mindere dagen, maar takelt duidelijk beetje bij beetje steeds iets meer af. Ik ben echt aan het afwachten tot ze qua ademhaling of in beweging echt last heeft en het beter is haar te laten gaan. Dus ook zonder operatie kunnen ze gerust nog ruim een jaar vrolijk en pijnvrij rondlopen is mijn ervaring tot nu toe.

petitparis

Berichten: 15502
Geregistreerd: 19-01-09
Woonplaats: Hulshout (Belgiƫ)

Re: Melkkliertumor bij onze hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-17 15:22

welk type hond heb je? Mijn hond (vuilnisbakje van stokmaat +/- 45cm) is op 14-15-jarige leeftijd nog geopereerd aan melkliertumoren, volgens DA had ze nog het hart van een jonge hond. Toen is 1 rij tepels (met tumoren) volledig weggenomen en idealiter had de andere kant ook moeten gebeuren. Dat zag mijn moeder destijds toch niet meer zitten, was best ingrijpend voor de hond. Hond heeft nog 2jaar geleefd vooraleer de oergebleven tumoren zijn gaan woekeren, daarna was het op korte tijd einde verhaal en is ze ingeslapen.

There is beauty in everything, even the things that scare us.

SamCas
Berichten: 440
Geregistreerd: 07-07-14

Re: Melkkliertumor bij onze hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-05-17 17:33

Ik heb een mechelse herder. Als het alleen de melkkliertumor was geweest hadden we het risico wel genomen denk ik. Maar ze heeft op de poten ook zitten waarvan 1 al kwaadaardig is.

We gaan zeker van haar genieten nu en hopen dat ze nog mee kan op vakantie in september. En mocht ze pijn krijgen doen we zeker wat het beste is voor haar.

Bravura
Berichten: 5871
Geregistreerd: 19-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-17 17:55

Ik denk dat je er goed aan doet zoals je nu handelde.

Een herder (7 jr) van een kennis had een bultje op de voorpoot bovenaan en daar hebben ze het bultje weggesneden en opgestuurd om te laten onderzoeken. Resultaat dus kanker wat verder kan uitzaaien rondom de wond zelf maar of eea ver genoeg was weggesneden was de vraag
Voorts is men met deze hond naar een kankerkliniek voor honden gegaan. Daar hebben ze het alsnog ruimer weggehaald. Resultaat: een wond die steeds open knapte van plm 20 cm tot op de schouder, ca 7 cm breed en ruim 5 cm diep tot op het bot. Er kwam zeer veel zorg aan te pas, en om de dag naar de kliniek gedurende weken. Later om de 2 dagen etc. Er zijn nu ruim 3 mnd voorbij en het zit nog niet helemaal dicht....

Een groenendaeler (11) van mij had voorheen wat wratjes op de tepels, zo leek het.
Aan de tepels zelf was slechts een vervorming te zien maar geen bultjes. Dierenarts stelde voor te opereren. Tijdens de operatie is ze ingeslapen. Eea bleek kanker en was al uitgezaaid naar de buik.

Ik denk dat je inderdaad bij wat oudere dieren moet kijken wat haalbaar is en als ze toch een operatie voor stellen dit dan bij een kankerkliniek te laten doen. Anders loop je dus kans dat ze eea niet ver genoeg weg halen en je hond dus alsnog weer geopereerd moet worden of de tumor groeit alweer binnen no time. Een gewone dierenarts weet niet hoe ver te snijden....de specialisten wel. Mbt de nabehandeling zijn ze ook kundiger en worden steeds daarin bijgeschoold op kankergebied. Wat je zelf kunt bieden qua tijd, geld en nazorg na zo'n zware operatie is ook zeker iets om over na te denken.

Nadat ik eea heb gezien bij die 7 jarige herder was voor mij duidelijk dat ik mogelijk een dergelijke operatie en nabehandeling niet zou laten doen bij een hond van mijzelf mocht zoiets zich aandienen. Alleen al de ellende voor het dier zelf gedurende maanden....vreselijk....

SamCas
Berichten: 440
Geregistreerd: 07-07-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-05-17 10:58

Bravura schreef:
Ik denk dat je er goed aan doet zoals je nu handelde.

Een herder (7 jr) van een kennis had een bultje op de voorpoot bovenaan en daar hebben ze het bultje weggesneden en opgestuurd om te laten onderzoeken. Resultaat dus kanker wat verder kan uitzaaien rondom de wond zelf maar of eea ver genoeg was weggesneden was de vraag
Voorts is men met deze hond naar een kankerkliniek voor honden gegaan. Daar hebben ze het alsnog ruimer weggehaald. Resultaat: een wond die steeds open knapte van plm 20 cm tot op de schouder, ca 7 cm breed en ruim 5 cm diep tot op het bot. Er kwam zeer veel zorg aan te pas, en om de dag naar de kliniek gedurende weken. Later om de 2 dagen etc. Er zijn nu ruim 3 mnd voorbij en het zit nog niet helemaal dicht....

Een groenendaeler (11) van mij had voorheen wat wratjes op de tepels, zo leek het.
Aan de tepels zelf was slechts een vervorming te zien maar geen bultjes. Dierenarts stelde voor te opereren. Tijdens de operatie is ze ingeslapen. Eea bleek kanker en was al uitgezaaid naar de buik.

Ik denk dat je inderdaad bij wat oudere dieren moet kijken wat haalbaar is en als ze toch een operatie voor stellen dit dan bij een kankerkliniek te laten doen. Anders loop je dus kans dat ze eea niet ver genoeg weg halen en je hond dus alsnog weer geopereerd moet worden of de tumor groeit alweer binnen no time. Een gewone dierenarts weet niet hoe ver te snijden....de specialisten wel. Mbt de nabehandeling zijn ze ook kundiger en worden steeds daarin bijgeschoold op kankergebied. Wat je zelf kunt bieden qua tijd, geld en nazorg na zo'n zware operatie is ook zeker iets om over na te denken.

Nadat ik eea heb gezien bij die 7 jarige herder was voor mij duidelijk dat ik mogelijk een dergelijke operatie en nabehandeling niet zou laten doen bij een hond van mijzelf mocht zoiets zich aandienen. Alleen al de ellende voor het dier zelf gedurende maanden....vreselijk....Wat een vreselijk verhaal zeg :(
de kwaadaardige tumor van onze hond zit beneden op de poot en idd de dierenarts zei dat ze ruim om de tumor moeten weghalen en aangezien hij beneden op de poot zit er eigelijk niets weg te halen valt hij voor 99% weer terug zou komen. Plus hij is oper geweest dan en de ervaring is dat het sneller en erger terug komt en uitzaaien gaat ook een stuk sneller

Bravura
Berichten: 5871
Geregistreerd: 19-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-17 15:45

http://www.kankerbijdieren.nl/klinieken

Hier staan de gespecialiseerde kankerklinieken voor honden. Mogelijk een second opinion van de specialist?

Er wordt heel recent gewerkt met dna-zalf. Dit wordt in het buitenland gemaakt op bestelling en het dna afkomstig uit de huid van de hond zelf. Was allemaal net nieuw en in het buitenland goede ervaringen mbt grote wonden genezen.
Het bespoedigd de genezing zoals ook bij de herder van 7 te zien was. Anders had de genezing nog langer geduurd en was de hond ingeslapen. De herder maakt het prima nu , nog enkele mm te genezen maar verder zit alles dicht en is mooi genezen. Iets waar ik een hard hoofd in had toen ik de opengeknapte wond na de operatie zag. Door de goede zorg van zowel eigenaar als dierenkliniek is de hond nu weer vrolijk en hopelijk genezen.

SamCas
Berichten: 440
Geregistreerd: 07-07-14

Re: Melkkliertumor bij onze hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-05-17 15:56

Dank u wel. Ik ga kijken op de website

Bravura
Berichten: 5871
Geregistreerd: 19-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-17 15:59

Toitoitoi... :(:)

Verto
Berichten: 242
Geregistreerd: 16-04-11
Woonplaats: Ergens in Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-17 16:07

Wat erg voor jullie. Ik weet uit ervaring hoe vreselijk moeilijk het is om hier de "goede" keuze te maken...

Onze beide honden hebben ook tumoren bij de melkklieren gehad. Bij de ene hebben we de melklijsten inclusief tumoren weg laten halen. Zij was ook al op leeftijd (12) ten tijde van de operatie maar alles was goed gegaan. Helaas is daarna een overgebleven tumor zo enorm hard gaan groeien tot wel bijna 30 cm groot en was onze hond er zo ziek van dat we haar in hebben moeten laten slapen. Waarschijnlijk inderdaad zuurstof bij de tumor (?). Vreselijk voor onze hond en vreselijk voor ons.

Helaas heeft onze andere hond een jaar na overlijden van de eerste, precies hetzelfde gehad, ook weer tumoren rond de melkklieren. Bij haar hebben we ervoor gekozen om niet te opereren omdat we zo'n slechte ervaring hadden bij de andere hond. Ook was haar kwaliteit van leven nog redelijk goed. De tumoren groeiden niet zo heel hard en ze was nog erg blij en energiek. Uiteindelijk is ze 13,5 geworden en hebben we haar vorig jaar in laten slapen omdat ze echt te ziek werd. Wilde niets meer, had pijn, en haar "lichtjes" waren uit.

Ik kan je dus geen advies geven maar wens je wel heel veel sterkte toen in het maken van de keuze wel/niet behandelen en hoe. Zoals je bij ons ziet is een behandeling geen garantie voor succes en andersom ook niet, want kwaadaardig blijft kwaadaardig. Kijk goed naar je hond, is ze nog blij, eet en drinkt en plast en poept ze nog goed. De vraag wanneer je een hond in laat slapen "zijn we niet te vroeg" kun je omdraaien naar "zijn we niet te laat". Ik denk dat wij in beide gevallen net te laat zijn geweest omdat onze honden beide veel pijn hebben gehad. Maar je geeft je hond ook niet zomaar op!

Ik wens je heel veel wijsheid en sterkte toe! En knuffels voor je hond :)

SamCas
Berichten: 440
Geregistreerd: 07-07-14

Re: Melkkliertumor bij onze hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-05-17 19:10

Het is idd altijd moeilijk wat je kiest en of het de juiste keuze is. Als ik nu naar haar kijk is ze nog blij en vrolijk, vooral als ze buiten is ( wel sloom de laatste tijd en slaapt heel veel) ik denk dat het met de operatie alleen maar slechter met haar gaat en dat gun ik haar niet. Heb haar dan liever nog een half jaar bij mij dat ze vrolijk en blij is dan een jaar met veel pijn van de operatie.

Bravura
Berichten: 5871
Geregistreerd: 19-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-17 19:50


Verto
Berichten: 242
Geregistreerd: 16-04-11
Woonplaats: Ergens in Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-17 19:43

Bravura schreef:
Heb in januari mijn herder in laten slapen. Zat net dit te lezen. Een heel mooi stuk qua denkwijzen en overdenkingen....
http://www.dierenkliniekdehaardstede.nl/euthanasie/
Mijn gedachte tijdens het lezen...wauw wat een schrijver en mensenkenner....


Ja dat boekje zocht ik! Is een erg mooi stuk om te lezen en heeft ons heel goed geholpen.

bigone
Berichten: 35635
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-17 19:52

SamCas schreef:
Het is idd altijd moeilijk wat je kiest en of het de juiste keuze is. Als ik nu naar haar kijk is ze nog blij en vrolijk, vooral als ze buiten is ( wel sloom de laatste tijd en slaapt heel veel) ik denk dat het met de operatie alleen maar slechter met haar gaat en dat gun ik haar niet. Heb haar dan liever nog een half jaar bij mij dat ze vrolijk en blij is dan een jaar met veel pijn van de operatie.

Je maakt altijd de juiste keuze, gaat niet twijfelen maar geniet van haar zolang ze er nog is. Je weet namelijk nooit of je de juiste keuze maakt, je kunt niet en en . Vandaar, ik denk dat je in dit geval de juiste keuze gemaakt hebt, leeftijd zegt niet alles , zonder de tumor op de poot had ik geopereerd, nu niet.

De mensheid moet een einde maken aan oorlog of oorlog zal een einde maken aan de mensheid. [John F. Kennedy]

SamCas
Berichten: 440
Geregistreerd: 07-07-14

Re: Melkkliertumor bij onze hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-05-17 21:09

Ooh ja dat is echt een heel mooi stukje. Bedankt voor de link.

Nou idd Bigone je weet nooit of je de juiste keuze maakt. Ik denk dat als ze alleen de melkkliertumor had gehad dat we het ook hadden gedaan, maar met de rest erbij gaat ze meer pijn krijgen dan dat ze nu heeft. Nu geniet of lekker.

Dit is een foto van 2 weken geleden :)
Afbeelding

Bravura
Berichten: 5871
Geregistreerd: 19-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-17 09:13

Geniet nog maar van je hond TS. Er is niks zo naars als te weten dat je een hond van de dag hebt. Als je daar al mee bezig bent in je gedachten komt je beslissing ook op het juiste moment en verzacht het ook voor je.
Leuke mechelaar! Flapoortjes? <3


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 bezoekers