Een puppy, help!

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

 
 
gezienanas

Berichten: 215
Geregistreerd: 28-08-14

Een puppy, help!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-17 18:14

Dag bokkers!

Ik zou graag jullie kennis en ervaring willen gebruiken!

Mijn broertje wil al zijn hele leven een hond. Mijn ouders zagen dit eerder niet zitten omdat zij er dan voor op zouden draaien :D nu is mijn broertje volgens hun oud en wijs genoeg om een hond op te voeden en Te verzorgen. Wij krijgen daarom aanstaande vrijdag een puppy! De puppy is driekwart friese stabij en word een mooi tussen maatje. Het is een teefje en ze is straks acht weken oud. Omdat wij in ons gezin nog nooit eerder een hond hebben gehad ben ik benieuwd naar jullie tips en verhalen. Mijn broertje gaat straks naar puppy cursus, toch ben ik benieuwd of er nog dingen zijn waar we op moeten letten.

En of er ook bokkers zijn met katten en honden in huis. Wij hebben namelijk al twee katten die beide geboren zijn op een plek met honden, maar daar nu niet meer aan gewend zijn. Wat kunnen wij doen om te kennismaking zo soepel mogelijk te laten verlopen?


Afbeelding

Life is like a box of chocolate, You never know what your gonna get


Nala

Berichten: 7702
Geregistreerd: 11-04-13
Woonplaats: Kerkrade

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 18:25

Wat een schatje!
Hier een hond van ondertussen 10, maar ik kan me de puppytijd nog goed herinneren.
Die van ons had veel steun aan zijn bench, en sleepte al zijn dekentjes etc altijd erheen. Uiteindelijk is hij groter geworden dan de bench, dus het 'afleren' van de bench, mocht dat nodig zijn geweest, was heel makkelijk.
Verder zou ik altijd opletten het 'schattige' puppy gedrag niet té lang toe te staan. Tuurlijk, een bijtende/je omver lopende/respectloze puppy kan in de eerste tijd aandoenlijk zijn, maar het kan later problemen geven...
Qua wanneer waarmee beginnen kan ik je niet veel advies geven, onze hond was al op een leeftijd dat hij alle inentingen gehad had en al naar buiten mocht en kon toen we hem kregen.
Qua leven met hond en kat ook geen idee, hier alleen een hond.

En nog een grappige: Koop in de eerste tijd niet al te schattige speeltjes, ze overleven het waarschijnlijk nog geen week met die scherpe tandjes :(:) Die van ons had een knuffel olifantje gekregen... Het is ons gelukt ongeveer 10 foto's te maken van de twee, daarna was het olifantje al snel overleden.

❤ Nala 29/06/2019 ❤
❤ Bayron 06/04/2014 ❤ Titan 06/07/2016 ❤

Pasha_2011

Berichten: 1011
Geregistreerd: 09-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 18:34

Leuk!!!
Wat goed dat jullie naar puppycursus gaan! Niet alleen belangrijk voor de socialisatie en het goed aanleren van de gehoorzaamheid, ook om ervaringen met andere puppyeigenaren te delen en je vraag te stellen aan de instructeur.

Zelf ben ik ook instructeur ;)

Wat betreft de katten. Ik weet niet of je bijvoorbeeld een kleedje uit het nest al voor de komst van de pup in huis kan leggen?
Dan kunnen de katten vast wennen aan de hond.
Verder zou ik het gewoon laten gebeuren met katten. De hond zal eerst wel onderdanig zijn en later nieuwsgierig en druk en opdringerig.
Echter, de kat zal in de meeste gevallen de pup wel op z'n plaats zetten (nu die nog jong is).
En dat zou wel goed zijn. Ook al is dat voor de pup dan vast even schrikken.
Het hoort er bij. Het leven is niet lang leve de lol met alle nestgenootjes. Als andere dieren/soortgenoten aangeven dat puppy over de grens gaat, moet hij/zij zich aanpassen. Dat moeten ze leren.
De kans is groot dat puppy dan piept en wegrent. Geef er dan maar even geen aandacht aan (dus ook niet teveel naar kijken).
Het zal wel even duren, maar dan went het wel voor ze. Puppy's willen alles ontdekken, overal achteraan, maar hopelijk gaan de katten hun grenzen aangeven.
Dwing ze echter niet tot contact.

Verder, maak het huis puppyproof. Lees: geen losse kabels/stopcontacten, schoenen en ander spul op de vloer.
Puppy's vinden dat namelijk heeeeeeeel erg interessant (om hun tandjes in te zetten).
Het is de eerste dagen/weken erg intensief omdat je constant op de pup moet letten, wat doet ie, waar gaat ie naar toe, wat doen andere mensen met hem/haar, heeft hij in huis geplast of niet etc.

Qua eten, ga je brokjes voeren?
Let op dat je dit over de dag verspreid. 3 of 4 keer is voor de kleine maag bij puppy's wel aan te raden.
Biedt het voer aan, en als hij/zij niet wil, dan haal je het weg. Laat hem op vaste momenten eten.
Na het eten moet de puppy minstens een half uur rust hebben. Dus niet rennen/spelen/uitlaten/in de auto. Waarom? Puppy's (maar ook zeker volwassen honden) kunnen anders een maagthorsie (maagkanteling) krijgen. Met het gevolg dat de hond vaak komt te overlijden.

Qua wandelen, leer hem/haar direct om aan een lijntje mee te lopen.
Waarschijnlijk vindt hij alles interessant en duurt een 100m stukje misschien een paar minuten.
Geef hem natuurlijk wel eens de kans om te snuffelen, maar probeer de juiste balans te vinden door ook grenzen te stellen "en nu moet hij doorlopen".

Denk eigenlijk bij alles "Wat hij als volwassen hond niet mag, mag hij nu als puppy ook niet". Wees consequent daarin.
Sommige mensen laten hun puppy op de bank, maar als volwassen hond mogen ze dat ineens niet meer.
Of, tegen je op springen. Of, likjes geven. Of, overal snuffelen. Of, in de tuin plassen. etc.

Waarschijnlijk weet je het ook wel, maar een pup kan nog niet direct een uur lopen.
Bouw dat met kleine wandelingetjes verspreid over de dag uit. Er zijn verschillende formules daarvoor wel te vinden op internet.

Dit is iets, maar natuurlijk lang nog niet alles.
Mocht je vragen hebben, bericht me gerust hoor!
Ohja, en... Investeer met het hele gezin in de regels. Bij iedereen moeten dezelfde regels en consequenties volgen. Iedereen van het gezin moet achter de regels staan.

Mossel
Berichten: 11718
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Een puppy, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 18:40

Wbt opvoeding, zoek een goede hondenschool, daar kan je ook veel vragen stellen. Verder is er hier boven al het e.e.a. Genoemd

Wbt de katten, ik heb het met mijn kat gewoon zn beloop laten gaan, de hond af en toe wel gecorrigeerd als het teveel werd mijn kat tollereerd geen andere beesten om haar heen, maar ze liggen nu bijna 2 jaar later toch regelmatig bij elkaar.
Afbeelding

Maar boven alles geniet van de pup ze zijn zo groot

Pasha_2011

Berichten: 1011
Geregistreerd: 09-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 18:41

@MorganeR haha ja idd, die speeltjes. Direct maar gewone volwassen speeltjes, want de meeste "schattige" speeltjes is toch flut spul en gaat (zeker met puppygeweld) snel stuk.

De bench vind ik trouwens ook een aanrader. Ik zie zo vaak cursisten die niet een bench willen omdat ze "hun hond niet willen opsluiten".
Maar, bedenk je dat het een slaapkamer is voor de hond. Een veilige plek.
Onze hond is nu 8+ maar is nog steeds dol op de bench.
Het eerste jaar sliep ze er in de nacht in en als we niet thuis waren, met het deurtje dicht.
Daarna hebben we haar zo nu en dan overdag met deurtje open gelaten en heeft zij ons het vertrouwen gegeven dat ze niks sloopt etc. Dus nu is het deurtje altijd open.
maar, ze gaat er zo vaak uit zichzelf in liggen.
De bench is HAAR plek. De plek waar zij niet gestoord wordt.
Een pup in de bench: je voorkomt sloopgedrag.
Een cursist van mij vond het niet leuk dat de hond in de bench moest en liet de hond los.
maar... de hond heeft toen dingen gesloopt (bank, gordijnen, planten etc). En na 1,5 jaar vindt hij dat nog normaal, want de hond is nooit op heterdaad betrapt.
Mijn hond heeft nooit de kans gehad om iets te slopen in de nacht of als we weg waren doordat ze in de bench was. Ze weet dus ook niet wat slopen is.

De eerste nachten zullen misschien pittig zijn doordat ze op een nieuwe plek zijn, en het niet gewend zijn om beneden alleen te zijn. maar echt, ga er voor. Dan heb je er heel veel aan.

gezienanas

Berichten: 215
Geregistreerd: 28-08-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-17 18:54

Wauw bedankt voor jullie reacties! Hier kunnen wij wat mee.

Wat betreft grenzen stellen, hoe doe je dat bij zo'n jonge hond? Ik begrijp goed dat je bepaald gedrag niet wil zien bij volwassen hond. Het lijkt mij lastig om te bepalen of het puppy gedrag is en of het afgestraft moet worden of niet. En hoe je dat dan aanpakt

Life is like a box of chocolate, You never know what your gonna get

Azmay

Berichten: 16981
Geregistreerd: 01-01-09
Woonplaats: Geldrop

Re: Een puppy, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 19:11

Afstraffen is een groot woord, hier gaat het "nee"-commando er al snel op en veel voorkom je door een bench te gebruiken op te letten en te negeren.
Overigens is het raadzaam nooit de naam te gebruiken als waarschuwing of straf, je wilt zeker bij een jonge pup een positieve associatie met de naam.

xGaab

Berichten: 1352
Geregistreerd: 05-04-08
Woonplaats: De meern

Re: Een puppy, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 19:24

Veel van de tips zijn al gegeven, maar wat mij bij is gebleven, is dat iedereen consequent moet zijn. Als je broertje op puppycursus gaat en wat leert, moet de rest van de familie dit overnemen. Anders wordt het een scheve verhouding.

Mijn vader is namelijk erg goed in alles wat wij hebben aangeleerd aan onze puppy, in een minuut al weer afgeleerd. Want hij heeft zijn eigen regels (vind hij).


BSMPJSGAA♥♥

♥♥ Michael
Soms is houden van, loslaten. Ik mis je Amigo.

kohtje

Berichten: 8104
Geregistreerd: 26-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 19:25

Hoe oud is je broertje? Als ik een pup verkocht zei ik altijd dat als ouder je de opvoeding doet en dat een kind je die verantwoording niet moet geven.

Koh-I-Noor , mooie diamant,zijn glans zal nooit verloren gaan, hij schittert voor altijd in mijn hart.

gezienanas

Berichten: 215
Geregistreerd: 28-08-14

Re: Een puppy, help!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-17 19:38

Mijn broertje is 17, het wordt zijn hond, maar mijn ouders begeleiden daar waar nodig.

Bedankt voor jullie tips en verhalen.

Life is like a box of chocolate, You never know what your gonna get

Pasha_2011

Berichten: 1011
Geregistreerd: 09-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 19:47

gezienanas schreef:
Mijn broertje is 17, het wordt zijn hond, maar mijn ouders begeleiden daar waar nodig.

Bedankt voor jullie tips en verhalen.


En wat als hij klaar is met het voortgezet onderwijs?
Ik weet ook nog wel toen ik bij mijn ouders woonde en mijn eerste hond eindelijk kreeg toen ik 14 was.
Dat was wel een keuze van het hele gezin en iedereen ging er mee bezig. Iedereen hielp met opvoeden, uitlaten etc.
Dat is gewoon nodig.
Echter, na een paar jaar ging ik studeren. Ik woonde dan nog wel thuis, maar het is gewoon een feit dat je er dan minder aan toe komt, en dan moeten toch de ouders er voor op draaien.
Voor 't zelfde geld ging ik op kamers en stonden mijn ouders er helemaal alleen voor.

Pasha_2011

Berichten: 1011
Geregistreerd: 09-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 19:49

Azmay schreef:
Afstraffen is een groot woord, hier gaat het "nee"-commando er al snel op en veel voorkom je door een bench te gebruiken op te letten en te negeren.
Overigens is het raadzaam nooit de naam te gebruiken als waarschuwing of straf, je wilt zeker bij een jonge pup een positieve associatie met de naam.Yes! Jij snapt 't! _/-\o_ *\o/*
Er zijn helaas zoveel mensen die de naam vd pup/hond boos roepen als ie iets doet wat niet mag.
en tjsa, dat gebeurt nou eenmaal met puppy's (iets doen wat niet mag).

gezienanas

Berichten: 215
Geregistreerd: 28-08-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-17 20:15

Pasha_2011 schreef:
gezienanas schreef:
Mijn broertje is 17, het wordt zijn hond, maar mijn ouders begeleiden daar waar nodig.

Bedankt voor jullie tips en verhalen.


En wat als hij klaar is met het voortgezet onderwijs?
Ik weet ook nog wel toen ik bij mijn ouders woonde en mijn eerste hond eindelijk kreeg toen ik 14 was.
Dat was wel een keuze van het hele gezin en iedereen ging er mee bezig. Iedereen hielp met opvoeden, uitlaten etc.
Dat is gewoon nodig.
Echter, na een paar jaar ging ik studeren. Ik woonde dan nog wel thuis, maar het is gewoon een feit dat je er dan minder aan toe komt, en dan moeten toch de ouders er voor op draaien.
Voor 't zelfde geld ging ik op kamers en stonden mijn ouders er helemaal alleen voor.


Mijn broertje is al klaar met het voortgezet onderwijs. Hij studeert dit jaar af. Het zal niet zo zijn dat als mijn broertje er niet is dat de hond dan de hele dag binnen blijft. Mijn moeder werkt parttime en kan tussen de middag altijd de hond uitlaten. Mijn broertje moet er voor zorgen dat de hond er ochtends en avonds uitkomt. Wij zijn thuis met zijn vieren, dus lukt het voor mijn broertje even niet kan de rest van het gezin bijspringen waar nodig. Mocht mijn broertje met een aantal jaar opzich zelf gaan dan gaat de hond mee, hoe dan ook de hond blijft bij ons tot zijn eind, het gaat niet zo zijn dat als het over een paar jaar niet meer in het leven van mijn broertje past dat de hond dan naar het asiel of iets dergelijke gaat.

Life is like a box of chocolate, You never know what your gonna get

Nyaleti

Berichten: 3833
Geregistreerd: 05-04-10
Woonplaats: Hoedspruit, Zuid Afrika

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 20:21

Mossel schreef:
Wbt opvoeding, zoek een goede hondenschool, daar kan je ook veel vragen stellen. Verder is er hier boven al het e.e.a. Genoemd

Wbt de katten, ik heb het met mijn kat gewoon zn beloop laten gaan, de hond af en toe wel gecorrigeerd als het teveel werd mijn kat tollereerd geen andere beesten om haar heen, maar ze liggen nu bijna 2 jaar later toch regelmatig bij elkaar.
[ [url=m/YSrtvL.jpg]Afbeelding[/url] ]

Maar boven alles geniet van de pup ze zijn zo grootEven offtopic, maar die hond wauw! Wat is hij voor kruising? Sennenhond x sheltie? :))

verder ga ik mee met verschillende reacties; zorg dat je al snel uitvindt wel trainingsmanier bij jullie past en breng dit ook overal in toe. Zie regelmatig dat mensen met verschillende methodes aan de gang gaan (met zindelijk maken lief nee zeggen, met aan de riem lopen ineens vrij hardhandig) en dit zorgt voor veel onzekerheid voor de pup.

Mossel
Berichten: 11718
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 20:25

casperzazoe schreef:
Mossel schreef:
Wbt opvoeding, zoek een goede hondenschool, daar kan je ook veel vragen stellen. Verder is er hier boven al het e.e.a. Genoemd

Wbt de katten, ik heb het met mijn kat gewoon zn beloop laten gaan, de hond af en toe wel gecorrigeerd als het teveel werd mijn kat tollereerd geen andere beesten om haar heen, maar ze liggen nu bijna 2 jaar later toch regelmatig bij elkaar.
[ [url=m/YSrtvL.jpg]Afbeelding[/url] ]

Maar boven alles geniet van de pup ze zijn zo grootEven offtopic, maar die hond wauw! Wat is hij voor kruising? Sennenhond x sheltie? :))

verder ga ik mee met verschillende reacties; zorg dat je al snel uitvindt wel trainingsmanier bij jullie past en breng dit ook overal in toe. Zie regelmatig dat mensen met verschillende methodes aan de gang gaan (met zindelijk maken lief nee zeggen, met aan de riem lopen ineens vrij hardhandig) en dit zorgt voor veel onzekerheid voor de pup.


Alles behalve een kruising :) hij is een Australian shepherd

gezienanas

Berichten: 215
Geregistreerd: 28-08-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-17 20:25

Zindelijkheid... dat is natuurlijk ook wel een dingetje, het hondje poept en plast alwel.buiten de mand, in een soort kattenbak voor honden :D maar hoe kunnen wij dit straks thuis goed aanpakken?

Life is like a box of chocolate, You never know what your gonna get

Azmay

Berichten: 16981
Geregistreerd: 01-01-09
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 20:26

gezienanas schreef:
Zindelijkheid... dat is natuurlijk ook wel een dingetje, het hondje poept en plast alwel.buiten de mand, in een soort kattenbak voor honden :D maar hoe kunnen wij dit straks thuis goed aanpakken?


Spelen slapen meteen laten plassen buiten en opnieuw, heel basic.
Op een gegeven moment laten ze zien wanneer ze moeten plassen dus opletten als een aasgier :Y)

Mossel
Berichten: 11718
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 20:26

Na elke maaltijd, na elk dutje en na het spelen naar buiten. En hem belonen voor het feit dat hij buiten op de goeie plek zn behoefte doet

FatCat

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-01-17
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 20:37

Wij hadden vroeger ook een Cat, en daar is dan een paar jaar later een hond bij gekomen. De hond vond de kat geweldig, maar het gevoel was niet wederzijds :)

Katten kunnen altijd op de meubles springen als ze rust willen of zich bedreigt voelen. Ik zou me dus niet te druk maken. Gewoon niets forceren en zorg ervoor dat elke dier zijn plekje heeft, en de optie heeft om weg te vluchten.

gezienanas

Berichten: 215
Geregistreerd: 28-08-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-17 21:14

FatCat schreef:
Wij hadden vroeger ook een Cat, en daar is dan een paar jaar later een hond bij gekomen. De hond vond de kat geweldig, maar het gevoel was niet wederzijds :)

Katten kunnen altijd op de meubles springen als ze rust willen of zich bedreigt voelen. Ik zou me dus niet te druk maken. Gewoon niets forceren en zorg ervoor dat elke dier zijn plekje heeft, en de optie heeft om weg te vluchten.


Wij zorgen er ook voor dat de katten altijd naar boven kunnen voor een rustig plekje dus dat moet goed komen :)

Life is like a box of chocolate, You never know what your gonna get

Nynke1
Berichten: 4320
Geregistreerd: 27-09-08

Re: Een puppy, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 21:32

Wat leuk een pup, gefeliciteerd! Hoe gaat hij dat doen met school en het alleen laten? Houd er rekening mee dat hij er 's nachts uit zal moeten en je kunt de pup natuurlijk niet gelijk alleen laten.

gezienanas

Berichten: 215
Geregistreerd: 28-08-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-17 21:57

Nynke1 schreef:
Wat leuk een pup, gefeliciteerd! Hoe gaat hij dat doen met school en het alleen laten? Houd er rekening mee dat hij er 's nachts uit zal moeten en je kunt de pup natuurlijk niet gelijk alleen laten.


Bedankt! de pup komt op vrijdag avond zodat er altijd iemand thuis is het gehele weekend, verder heeft mijn moeder een rooster waar de puppy goed in past. Verder hebben wij een bench waar hij de eerste periode in kan. Dit is geen vrijbrief om haar alleen te kunnen laten. Maar zo heeft ze wel haar eigen plekje. Mijn broertje (en wij allemaal natuurlijk!) Kijkt erg uit naar de pup en vind het vast niet erg om er snachts eens uit te moeten :)

Life is like a box of chocolate, You never know what your gonna get

Nynke1
Berichten: 4320
Geregistreerd: 27-09-08

Re: Een puppy, help!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 22:07

Een bench moeten ze leren als eigen plekje te zien, maar bij de een gaat dit natuurlijk sneller als bij de andere. Die pup zal niet na het weekend ineens denken: hey, ik ga lekker in mijn bench liggen de komende uren. Bij mijn ene ging dit redelijk snel en die liep er uiteindelijk zelf in als hij moe was en dat was inderdaad echt zijn plek.!Ik heb nu sinds 2 maanden een pup er bij maar die vindt het niks. Hij heeft het geaccepteerd dat hij er in zit als ik weg ben, en slaapt er 's nachts ook gewoon in maar die heeft heel wat af gejankt en geblaft en gaat er ook niet uit zichzelf in. Ook niet als hij moe is.

En in de eerste weken zul je er wel vaker dan "eens" 's nachts uit moeten. Tenzij je mazzel hebt, maar geloof me dat het je anders op gaat breken. Zie het als het hebben van een baby. Dus onderschat dat niet. Ik hoop natuurlijk voor jullie dat jullie geen "huil baby" :D hebben.

mijntje92

Berichten: 237
Geregistreerd: 14-08-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-17 22:11

Wat leuk dat jullie een pup krijgen, wat een schatje :) De meeste tips qua opvoeding zijn al vermeld zie ik. met name consequentie in het hele gezin is echt belangrijk.

Wat ik je verder nog op het hart wil drukken als dierenartsassistente: probeer af en toe voor de leuk langs te gaan bij de dierenarts. Even wegen, koekje erin - zo maak je het een leuk uitje in plaats van elke keer spannend en die nare prik of gefrunnik aan haar/zijn lijfje. Scheelt voor jou stress als dierenartsbezoekjes makkelijk gaan en ook voor de dierenarts zelf ;)

Geniet ervan!!

gezienanas

Berichten: 215
Geregistreerd: 28-08-14

Re: Een puppy, help!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-17 22:17

Haha ik ben bang dat dit een huil baby gaat worden :z maar dat geeft niks.

Zijn er ook richtlijnen wat betreft het huilen? Moeten we dat negeren, of gaan troosten? Tien minuten regel toepassen net als bij echte huil baby's? Komen wij daar ons bed voor uit :D of is het meer voor een plasje een knuffeltje en een geruststelling?

Life is like a box of chocolate, You never know what your gonna get


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: belindaap88, GoogleAdsense, lanouska, Sigge, zuperzmoker en 26 bezoekers