2 Konijnen hebben na 8 jaar ruzie

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
joey_lover

Berichten: 1281
Geregistreerd: 13-01-09

2 Konijnen hebben na 8 jaar ruzie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 13:46

Momenteel heb ik hier 2 konijnen, Stunt en Kleintje (moeder en dochter (half wild)) die tot voor kort samen buiten in de ren zaten. Stunt heeft sinds het voorjaar al last met plassen (oorzaak helaas nog steeds niet achterhaald, denken nu toch aan teveel calcium opname, maar zelfs met aangepast voer blijft ze moeilijk plassen), wat uiteindelijk voor urinebrand heeft gezorgd. Eind augustus is de vacht achter bij haar dus helemaal weg geschoren en toen bleek dat de huid daar toch behoorlijk was gaan ontsteken. Hierdoor heeft ze een weekje apart gezeten omdat ze met haar ontstoken huid niet op de zand grond van de ren mocht zitten. Ik heb toen een stukje van de ren afgeschermd met gaas en daar kleden op de grond gelegd. In eerste instantie had ik ze beiden in het afgeschermde stukje gezet, maar Kleintje was al snel weer naar het andere deel van de ren ontsnapt, dus toen heb ik ze maar zo van elkaar gescheiden laten zitten.

Na 8 dagen heb ik de afscheiding weggehaald zodat ze weer samen zouden zitten, maar sindsdien lagen er constant veel plukken haar in de ren en had Stunt ook wel wat bijtwondjes/kale plekken. Ik dacht dat ze eventjes de rangorde weer moesten bepalen en dat het vanzelf wel wat minder zou worden. Achteraf gezien had ik ze beter meteen eerst op neutraal terrein weer aan elkaar kunnen laten wennen. Maar heb eigenlijk tot nu toe nooit problemen gehad met een konijn dat na 1 weekje terug de ren in komt.

Hoe dan ook, een paar dagen nadat ik ze weer bij elkaar had gedaan, vond ik Stunt met een hele grote wond op de schouder. Ze hadden blijkbaar toch echt gevochten en de wond moest geniet worden. Omdat de wond schoon moest blijven en omdat ik bang was voor vliegeneitjes, heb ik Stunt toen naar binnen gehaald. Na 5 dagen zat de wond zodanig dicht dat ik haar weer naar buiten wilde doen, aangezien ze het binnen echt niet fijn vindt. Ik heb toen weer hetzelfde stuk van de ren afgescheiden, en heb haar daar in gezet. Het plan was om haar daar te laten zitten totdat de nietjes eruit konden en de wond helemaal goed dicht zou zitten. Vervolgens wilde ik dan nog een poging wagen om haar en Kleintje op neutraal terrein te koppelen. Echter is Kleintje na 1 dag in het deel van Stunt gekomen. Overal lagen haren en de wond van Stunt was weer open gegaan, plus ze had nog wat meer kleinere wondjes. De wond moest dus opnieuw geniet worden en sinds dien zit ze weer binnen. Afgelopen vrijdag zijn de nietjes verwijderd en zit de wond weer dicht.

Tot nu toe hebben ze hier de laatste 8 jaar samen in een ren (ong 12 vierkante meter) gezeten. In eerste instantie ook nog met een ram en een andere voedster, maar nu al zo’n 4 jaar alleen met z’n 2tjes. Dit is op zich altijd redelijk goed gegaan. Ik heb ze echter nooit heel knus bij elkaar zien liggen en er lagen ook wel eens plukken haar in de kooi en ze joegen elkaar ook wel eens weg bij het voer. Ook heeft Stunt een aantal jaar geleden een beschadiging aan haar oog opgelopen, waarbij ik Kleintje wel verdacht heb, maar waarvan ik niet weet of het bewust of per ongeluk gebeurd is. De vakantieoppas heeft ze ook 1 keer moeten scheiden, omdat ze bij haar dus wel aan het vechten waren. Dit was de eerste keer dat ze alleen met z’n 2tjes bij de oppas zaten in plaats van met z’n 4tjes. We dachten toen dat dit zou kunnen komen doordat daar veel andere konijnengeuren waren en ze daar samen in 1 hok zaten. Eenmaal thuis in de ren ging het toen wel weer goed. En de keer erop ging het bij de oppas ook wel gewoon weer goed.

Dus hoewel er wel eens kleine incidenten waren, ging het voor het grootste deel gewoon goed. Waarschijnlijk ook omdat ze altijd de ruimte hebben gehad om bij elkaar weg te gaan. Maar nu weet ik dus niet meer goed wat ik moet doen.

Het liefst zou ik toch nog een koppelpoging proberen op neutraal terrein. Maar ik ben wel erg bang dat het mis gaat. Ook is het zo dat de nietjes er nog maar vanaf vrijdag uit zijn en ik dus niet zeker weet of het al verstandig is om nu al iets te ondernemen? Een ander nadeel is dat we nog steeds niet weten waarom Stunt zo moeilijk plast. Hier ga ik morgen weer over bellen en het is dus goed mogelijk dat we daarvoor weer naar een specialist moeten, waardoor we zo weer een halve dag weg zijn. Als ik nu een koppelpoging ga doen, dan lijken me zulke onderbrekingen niet heel erg handig. Echter wil ik ook niet al te lang wachten omdat ze nu dus al een paar weken alleen zitten en ik volgend weekend ook zeker geen tijd heb. Dus dan zijn we zo 2 weken verder voordat er wat kan gebeuren.

Waar ik ook aan zit te denken is om misschien in plaats van alleen Stunt en Kleintje te koppelen, er misschien 1 of 2 nieuwe konijnen bij te doen (waarvan minimaal 1 ram). Op deze manier zijn ze niet meer zo op elkaar aangewezen, maar kunnen ze hopelijk nog wel bij elkaar in 1 ren en wordt het allemaal wat stabieler. Hebben mensen hier ervaring mee?
Het probleem hiermee is wel dat ik er eigenlijk liever geen konijnen meer bij neem. Het plan was om na Stunt en Kleintje te stoppen met konijnen, omdat ik momenteel nog thuis woon, maar dit niet heel lang meer gaat zijn.

Hierom probeer ik dus liever om ze eerst alleen te koppelen. Alleen ben ik bang dat als dat mis gaat, het ook niet meer gaat lukken om ze tegelijkertijd met andere konijnen te koppelen. Dus ik zit nu heel erg te twijfelen. Wel proberen te koppelen, met als gevolg dat ze misschien helemaal niet meer bij elkaar kunnen, of kijken of ik ze samen met andere konijnen kan koppelen? Wat zouden jullie doen?

Een andere optie is om ze inderdaad te scheiden en voor beide een nieuw vriendje te zoeken. Echter zit ik dan straks met 2 groepen en wordt het alleen maar lastiger om te stoppen.

Als laatste optie heb ik om een van de konijnen weg te doen. Afgezien of ik het wil of niet, denk ik dat dit niet mogelijk is. Ze zijn beiden al op leeftijd. Daarnaast heeft Stunt momenteel nog steeds last met plassen, dus haar nu weg doen is geen optie. Kleintje is half wild en heeft altijd buiten in een grote ren geleefd. Ze moet ook niets van mensen weten. Ik zal haar dus alleen meegeven aan mensen waarbij ze ook weer in een grote ren komt te zitten en die het niet erg vinden om een ‘kijk’ konijn te hebben. Ik geloof niet dat ik zulke mensen snel zal vinden.

Het is een heel verhaal geworden, sorry :o Hopelijk begrijpen jullie het nog en kunnen jullie mij wat input geven zodat ik wat makkelijker kan beslissen over hoe en wat :)


tamary

Berichten: 25083
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: 2 Konijnen hebben na 8 jaar ruzie

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 14:05

Kan het zijn dat zeker omdat dochter half wild is zij moeders die ziek is en dus roofdieren aantrekt weg wil hebben omdat het aantrekken van roofdieren ook voor haar een bedreiging is? Zat andere diersoorten die dit gedrag vertonen nl.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

Maeve
Berichten: 1714
Geregistreerd: 12-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 14:11

tamary schreef:
Kan het zijn dat zeker omdat dochter half wild is zij moeders die ziek is en dus roofdieren aantrekt weg wil hebben omdat het aantrekken van roofdieren ook voor haar een bedreiging is? Zat andere diersoorten die dit gedrag vertonen nl.


Daar zat ik ook aan te denken inderdaad. Typisch dat het nu ineens fout gaat sinds ma ''kwetsbaar'' is.

Joker's Valentine

joey_lover

Berichten: 1281
Geregistreerd: 13-01-09

Re: 2 Konijnen hebben na 8 jaar ruzie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 14:55

Dat heeft inderdaad ook al wel bij mij door het hoofd gespookt. Stunt is verder wel gewoon levendig en je ziet er verder niets aan. Maar er is dus wel iets mis, anders zou ze niet zo moeilijk plassen. Dus dat zou Kleintje natuurlijk wel gewoon door kunnen hebben.

Echter heeft Stunt zo'n 1.5 jaar geleden een baarmoederontsteking gehad, waar ze erg ziek van is geweest. Toen heeft ze ook een tijdje binnen gezeten en kon ik haar daarna gewoon weer in de ren doen, zonder dat Kleintje vervelend deed. Dus als Kleintje zo erg zou reageren op ziekte/zwakte, dan zou ik verwachten dat ze dat toen ook wel gedaan zou hebben.

Anniek22

Berichten: 1780
Geregistreerd: 12-08-14

Re: 2 Konijnen hebben na 8 jaar ruzie

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 20:10

Kan zijn door de nieuwe geuren - andere urine, "dokterlucht", handdoeken, wasmiddel.. Noem maar op.

Denk dat je nu op een plek van zo'n 2 m2 moet koppelen, op een plek waar ze nog geweest zijn en wat dus voor ze beide nieuw is.

Gewoon doen alsof je ze pas net hebt - aan elkaar koppelen.

Succes :)

HARTniek’s ART is the creative, chill and yogic place to go....

Riel

Berichten: 1953
Geregistreerd: 04-11-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 20:20

Misschien is Stunt inderdaad zieker dan dat je denkt/beseft en doet kleintje daarom zo raar. Ik denk dat je Stunt goed moet laten onderzoeken. Mbt koppelen kan je doen wat Anniek22 zegt al zou ik een grondig medisch onderzoek afwachten. Mocht het koppelen deze keer niet meer lukken zou ik het toch niet meer proberen.

hoefijzers
Berichten: 192
Geregistreerd: 17-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 20:41

Ik denk ook dat kleintje zo reageert omdat stunt ziek is.

Urinebrand kan dacht ik ook van E.C komen dan zou je haar met panacure moeten behandelen.

Zijn ze beide wel gesteriliseerd?

Vervelend hoor.

joey_lover

Berichten: 1281
Geregistreerd: 13-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 22:37

Bedankt voor het mee denken :)

Het lijkt heel aannemelijk om aan te nemen dat Kleintje zo doet omdat Stunt ziek is. Echter was Stunt er veel slechter aan toe, voordat ze behandeld is voor de urinebrand. Ik zou dan verwacht hebben dat juist toen Kleintje vervelend zou moeten zijn gaan doen. Maar toen was er niets aan de hand tussen hen.

Ik ga morgen wel bellen om Stunt verder te laten onderzoeken. Vier weken geleden ben ik al met haar naar Driebergen geweest, waar een dierenarts zit met veel verstand van konijnen. Dit omdat m'n eigen dierenarts dus niets kon vinden (foto's, urine onderzoek, echo, hierdoor waren we zo 2 maand verder en in die tijd had ze helaas urinebrand gekregen). De DA uit Driebergen dacht toch dat het calcium was, omdat de haren te zien waren op de röntgenfoto en dat kan alleen als er kalk op zit. E.C dacht hij in eerste instantie niet aan, omdat de nieren enzo allemaal goed werken. Dus haar eerst op een calcium-arm dieet gezet. Maar hij zei ook dat mocht het plassen niet beter gaan, dat er meer onderzoek gedaan moet worden. Hier is dus helaas even het gevecht en de wond tussen gekomen.

Maar jullie zouden dan dus wachten. Daar neig ik ook wel naar, alleen het nadeel is dat Stunt dan nog steeds binnen moet blijven zitten (wat ze echt niet leuk vindt) en ze beide ook nog langer alleen moeten zitten, iets wat ik eigenlijk bij konijnen zo min mogelijk wil. Maar het is waarschijnlijk toch wel verstandiger om even het vervolg onderzoek af te wachten, voordat ik wat ga beslissen.

Stunt is trouwens wel gesteriliseerd, Kleintje niet. Haar laten steriliseren is ook echt een laatste redmiddel, ten eerste omdat ze al 8 is (alhoewel ze gezond genoeg is om het denk ik wel gewoon aan te kunnen), maar vooral omdat ik haar dan en naar binnen moet halen en haar medicatie moet gaan geven. Beide dingen die haar op z'n zacht gezegd ontzettend veel stress geven.

joey_lover

Berichten: 1281
Geregistreerd: 13-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-16 17:21

Nou, vandaag weer bij de DA geweest en hij dacht dat het misschien iets in de rug kon zijn. Foto's laten maken en in haar wervelkolom was inderdaad een knik te zien. Ook nog wat andere kleine dingetjes wezen erop dat ze waarschijnlijk spondylose heeft :(
Maar ik denk dat ik ze dan toch na het weekend op neutraal terrein nog 1 keer ga proberen te koppelen. Mocht dat niet gaan, dan moet ik dan maar iets anders gaan verzinnen.

somokkele

Berichten: 1016
Geregistreerd: 08-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 18:50

Ik heb hier ook 2 voedsters, 5 jaar bij elkaar gezeten en ineens was het bonje en goede bonje. 1 Konijn met een ongelooflijk gat, de ander had niets. Na een hernieuwde koppelpoging is het weer 3 weken goed gegaan en toen weer volledig mis. Nu kunnen ze helemaal niet meer bij elkaar. De jongste (5 jaar) lijkt wel een Pittbull. Bijt vast en laat niet meer los. Ik heb niet meer geprobeerd te koppelen, ik zet de ram nu over, de ene dag bij de 1 en de andere dag bij de ander. Dit lijkt tot nu toe prima te gaan. Maar vervelend is het wel. Ik hoop dat je ze weer bij elkaar krijgt, hier is het niet meer gelukt, maar durf het ook niet meer aan

Sizzle

Berichten: 29215
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: 2 Konijnen hebben na 8 jaar ruzie

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 19:08

Plotseling gedragsveranderingen bij voedsters denk ik meestal direct aan eierstok en baarmoeder tumoren (hormoon overdosis).
Maar het ziek zijn van een vriendje kan het inderdaad ook in de hand werken.
Soms kan een 3e jongere dan de boel tot rust krijgen.

joey_lover

Berichten: 1281
Geregistreerd: 13-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-16 20:57

Somokkelle, want ontzettend balen dat het bij jou ook mis is gegaan. Maar had jij een groepje van 2 voedsters en 1 ram? Of heb je de ram er later bij gehaald?
Ik vind het zelf ook wel eng, zeker om wat jij zegt, dat het zelfs na een paar weken toch opeens nog weer mis zou kunnen gaan.

Sizzle, met Stunt kan wat betreft de baarmoeder/eierstokken niets mis zijn, want ze is gecastreerd. Kleintje zou nog wel kunnen, alleen zie ik echt verder helemaal niets aan haar, ze is levendig en eet/drinkt goed. Nu zijn konijnen wel een meester in het verbergen van pijn en ik denk dat (half) wildjes dat waarschijnlijk zelf nog beter kunnen, dus zal haar ook even goed in de gaten houden.

somokkele

Berichten: 1016
Geregistreerd: 08-11-05

Re: 2 Konijnen hebben na 8 jaar ruzie

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 21:40

Ik had een groepje van 3, ram van 10 jaar oud, en 2 voedsters, 7 en 5 jaar oud.

Sizzle, ik ga nav jouw berichtje toch de jongste alsnog laten castreren. Dank je wel. Overigens gaf de da aan dat de meeste oudere ongecastreerde voedsters beginnende tumoren in dat gebied hebben. Dus geen gek idee ;-)

Sizzle

Berichten: 29215
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: 2 Konijnen hebben na 8 jaar ruzie

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 23:05

Konijnen tonen zelden ziek van tumoren, pas als het uitgezaaid is naar een orgaan, maar dan is het daarna snel gebeurd.

joey_lover

Berichten: 1281
Geregistreerd: 13-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-10-16 21:12

Nou, heb vandaag besloten om het toch nog een keertje te proberen. De wond van Stunt zit goed dicht en het was nu of nooit, aangezien het koude weer er ook aan zit te komen en ik ze anders niet meer binnen kan koppelen. Ze vanochtend dus met z'n tweetjes op neutraal terrein gezet (in een puppyren op m'n kamer, waar ze beiden de laatste 8 jaar niet meer zijn geweest). En tot nu toe zijn ze elkaar nog niet in de haren gevlogen :)

Stunt zoekt soms wel de confrontatie op door achter Kleintje aan te jagen. Kleintje is echter sneller en rent dus gewoon weg. Tot nu toe hebben ze dus nog niet gevochten (gelukkig!). Ze zijn ook nog lang geen vriendjes, dus we wachten even af hoe ze zich de komende dagen gaan gedragen. Hopelijk dat ze toch snel weer naar elkaar toe trekken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense, Kimberley_ en 24 bezoekers