Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

 
 
420BlazeIt

Berichten: 2106
Geregistreerd: 10-12-12

Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-16 23:43

Hoi mensen.

Ik zat met heel wat problemen en had toen impulsief een husky gekocht - de eerste weken was het keihard strijden maar ik zou hem voor geen goud meer willen missen <3 De stabiliteit en de de liefde die hij mij geeft hebben mij echt uit een milieu getrokken waar ik veel verkeerde beslissingen neem, momenteel hang ik meer op het randje van dat milieu.

Nu is het alleen zo dat ik bij onze eerdere honden (berner sennens) heb aangehouden om per maand maar tien minuutjes te lopen, dus bij zes maanden een uur. Met mijn Hus van zes maanden loop ik momenteel vijf kwartier. Die per maand tien minuten kregen we van de hondenschool, anders zou het niet goed zijn voor het tere lijfje.

Alleen het is zo ... het liefst loop ik hele avonden, maar zonder hond durf ik niet meer te lopen. Punt is dat ik daardoor weer naar de (verkeerde) vrienden toe ga omdat er, na mijn rondje lopen, gewoon een groot gat in mijn avond zit waar ik niet mee weet hoe ik daarmee om moet gaan. Ik neem me telkens voor om te gamen maar voel me dan enorm leeg van binnen. Nu ben ik dus heel ongeduldig, mijn vraag; kan het echt kwaad met een ras die veel beweging nodig heeft om langer te gaan lopen als ze nog zo jong zijn? Mijn hond rent altijd nog na de wandeling in de tuin vijf minuutjes dus echt moe is hij niet.

Ik voel me best wel egoïstisch met deze vraag, vanaf de andere kant denk ik; stuk ongeduld, wacht gewoon nog een jaar en vind een andere manier uit hoe je hiermee omgaat die werkt. Toch stel ik mijn vraag hier, als hetgeen wat ik graag wil onredelijk is zal ik het niet doen, maar twee uur gaan lopen lijkt mij al heel fijn ... maar ik wil zijn lijfje niet beschadigen ...

Groetjes,
Emily


amyyy55

Berichten: 1645
Geregistreerd: 28-11-10
Woonplaats: Katwijk

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 23:47

Geduld is een schone zaak.. Ik zou echt geen twee uur gaan lopen met zo'n jonge hond.
Misschien kun je een hond in de regio vinden die je zo lang mag meenemen.

Tooske

Berichten: 6547
Geregistreerd: 26-07-03
Woonplaats: Almkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 23:47

Ik zou dat nog niet doen. 10 minuten per maand is al ruim. Zou daar nog even mee wachten.

Aaronsroos

Berichten: 331
Geregistreerd: 05-07-08
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 23:55

Gho, ik vind dat je best al heel lang wandelt... Het hangt er ook wel vanaf hoe je het verspreid op een dag... Je kan wel bijvoorbeeld verschillende keren op een dag wandelingen doen, maar niet zo intensief. Wij gaan 3x per dag wandelen. Dat is toch wat ik er van begrepen heb.

Ik doe maar 5 minuten per maand. Mij nu 7 maand oude bearded collie heb ik nu als richtlijn een dik half uur . Ik merk ook dat mijn pup heel moe is als ik meer doe vb 1 uur aan 1 stuk... En dit ook aangeeft door te gaan liggen onderweg. En ik heb een heel energieke hond ;)

Maartje1990

Berichten: 22278
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 23:58

Ik ken de vuistregel aantal weken is aantal minuten... 26 minuten dus geen 5 kwartier :oo hond is vanaf een maand of 12 meen ik volgroeid... Dus dan heb je meer speling... MAar jeetje...5 kwartier...

Paddock paradise, training en opfok in Noord-Limburg www.ppdegangelt.nl
''Pak m'n hand maar''

420BlazeIt

Berichten: 2106
Geregistreerd: 10-12-12

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-09-16 00:02

ja, en daarna rent hij thuis ook nog dus dacht dat ik goed zat ... Is het verstandig dan af te bouwen nu of zo te blijven?

briitje

Berichten: 3712
Geregistreerd: 22-10-07

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 00:19

Langer zou ik ook niet doen, maar waarom verzin je geen leuke hersenspelletjes om de tijd te doden. Hond word hier ook moe van en jullie zijn lekker samen bezig.
Of misschien kan je eens langs het asiel gaan en kijken of je daar met andere honden kan wandelen.
Zet je je tenminste nuttig in

Lijkt jou het lekker om HELLO FRESH voor 15 euro uit te proberen zonder verplichtingen ? Klik op deze link voor de korting : https://www.hellofresh.nl/?utm_source=r ... d-whatsapp

Wispeltuur
Berichten: 1600
Geregistreerd: 06-09-09
Woonplaats: Helmond

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 00:33

Ik weet niet of je het geld hebt of zelf handig genoeg bent maar waarom neem je hem niet mee in een soort (bolder)kar? Als je iets met een duwstang hebt kun je hem ook mooi zien en samen de wereld bekijken.

Ook dan geen uren en uren want in het koppie worden ze ook moe maar zo kun je wel een stuk verder wandelen :j

Lijkt me zelfs alleen maar goed omdat je zo weer extra kunt socialiseren.

lisem94

Berichten: 676
Geregistreerd: 01-03-10
Woonplaats: Ergens in zuid-west Brabant

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 00:54

Zelfs al is de energie er, je moet zo'n hond dan toch een beetje tegen zichzelf beschermen. Als je nu te graag wil haalt dat je ergens in en dan zit je met een vroeg versleten hond waar je dan alsnog niet mee kan doen wat je wil.

Als je zo graag met hem bezig wil zijn waarom ga je dan niet aan de slag met braingames of clickeren. Voordeel daarvan is ook dat je niet met een mega drukke hond thuis zit want dat put ze evengoed uit ;).

Voor denkspelletjes kan je gewoon is kijken bij dierenwinkels. Of Googlen naar de verschillende denkspelletjes die je zelf in elkaar kan fabriceren. Hier doen we bijvoorbeeld wat lekkers (klein stukje knakworst) strak in een handdoek vouwen, dan zijn de honden druk om er zo snel mogelijk bij te komen, echt hartstikke leuk! En zo heb je nog veel meer!

Iets anders wat je kan doen is clickeren. Lees je goed in op internet of kijk naar een cursus. Je kan je hond zo de leukste dingetjes aanleren. Wij hebben onze hond bijvoorbeeld geleerd om haar eigen speeltjes op te ruimen door ze in de huiskamer te pakken en ze naar een mandje te brengen.

Er zijn echt genoeg leuke dingen naast wandelen. Straks als hij volwassenen is kan je dat nog genoeg :D.

Anne_GTI

Berichten: 18200
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 01:22

Een husky is geen berner. Gewoon elke keer iets langer en op de hond blijven letten. Ook de ondergrond maakt verschil. Op harde ondergrond lopen ze de zolen veel sneller kapot dan op een bospad.

lisem94

Berichten: 676
Geregistreerd: 01-03-10
Woonplaats: Ergens in zuid-west Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 02:26

Anne_GTI schreef:
Een husky is geen berner. Gewoon elke keer iets langer en op de hond blijven letten. Ook de ondergrond maakt verschil. Op harde ondergrond lopen ze de zolen veel sneller kapot dan op een bospad.


Een Husky is wel een hond met dezelfde aandachtspunten zoals iedere andere hond wat betreft beweging in het eerste jaar.

Een Husky heeft zo'n drive tot bewegen dat de meeste zich, ook al op de leeftijd van 6 maanden, gewoon "kapot" kunnen lopen als ze de kans krijgen. Die ruimte moet je ze dus niet geven. Het feit dat ze "altijd" energie hebben is bijzonder misleidend wat betreft de mate van beweging die ze maximaal kunnen hebben op hun gestel.

En elke keer iets langer, dus opbouwen. Is voor nu juist niet meer de bedoeling aangezien ts al 5 kwartier wandeld met een pup van 6 maanden ;).

Florenc
Berichten: 1439
Geregistreerd: 14-09-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 08:03

Anne_GTI schreef:
Een husky is geen berner. Gewoon elke keer iets langer en op de hond blijven letten. Ook de ondergrond maakt verschil. Op harde ondergrond lopen ze de zolen veel sneller kapot dan op een bospad.


Een husky is evenzeer een groot ras, waar je dus altijd iets meer aandacht moet geven aan gewrichten. Probleem bij zo een jonge hond is niet dat ze niet willen of kunnen (integendeel). Wel dat hun spieren die fysieke inspanning nog niet aankunnen. Zodra er een beetje spiervermoeidheid optreedt, gaan ze anders lopen en hun gewrichten foutief belasten. En herhaaldelijk foutief belasten, geeft problemen in de toekomst.

Ts, ik vind eerlijk gezegd 5kwartier al heel erg lang. Op een half jaar zou ik max 30min pakken.

Niets wat je natuurlijk tegenhoudt om wel langer weg te zijn. 10min wandelen, 5min oefeningen (zit, staan, liggen, zitvoor, touch,...), 5min spelen, terug 10min wandelen, opnieuw wat oefeningen of truckjes enz.

Heb je al eens met een clicker gewerkt? Lees je daar anders eens over in. Wij hebben die met onze jonge pup ook geïntroduceerd, en hij vind het geweldig! En dan ben je zonder teveel te belasten, wel op een leuke manier bezig met je hond.

assie

Berichten: 9485
Geregistreerd: 31-07-01
Woonplaats: Grun

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 08:16

Je kunt natuurlijk ook een stuk met hem gaan wandelen naar een veldje en daar dan een uurtje met hem omtuttelen. Samen op zoek naar een stok of snoepjes, geen intensieve lichaamsbeweging, maar wel bezig zijn. Dan loop je daarna weer terug. Op die manier overbelast je hem niet, maar kun je toch een gat in je avond opvullen.

Of... ga honden van anderen uitlaten.

Kipu Pabu's Tentsi. Dressuur M+1, Vaardigheid M+2

Oppassie, dierenoppas.

XxDiandraxX

Berichten: 3996
Geregistreerd: 07-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 08:19

Pfoe ik vind 5 kwartier voor een pup van 6 maanden ook al erg veel. Mijn hond is nu 18maanden en heeft vorige week voor het eerst langer dan een uur gelopen..

Rustig aan doen als ze jong zijn daar heb je alleen maar profijt van als ze ouder zijn.

En in een opwelling een husky kopen.. -O-

Maldu(v. Lyckangs Tempo X Sonja v. Jarbo) Vy van de Vossenberg geb. 4-4-24
Reesa (Lavi X Sitske van den Bosdries v. Almglimt) Vajèn van de Vossenberg geb. 14-4-24
Yuna van de Vossenberg (v. Gamleskolens Thule X Maldu)

keona
Berichten: 10751
Geregistreerd: 29-03-09
Woonplaats: meers(gemeente stein)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 08:21

5min per mnd rest denken spelletjes of in karretje duwen.of leen een hond.

mendurance klasse 1 +6 dubbelspan pony's.
www.fiftyshadesofred.nl

SuperZodiaX
Berichten: 1337
Geregistreerd: 26-05-03
Woonplaats: Dordrecht

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 08:31

Ik hou altijd de regel 5 min per levensmaand aan, meer is al echt niet goed voor de opgroeiende lijfjes. Probleem met rassen die graag lopen (ik heb border collies) is dat je ze heus wel anderhalf uur kan laten lopen, ze hebben zelf namelijk geen rem, maar hun lijf is echt nog niet in zo verre belastbaar en als je daar in doorzet heb je kans dat je hond met een jaar of drie/vier al versleten is. Beter is het om tot een jaar rustig aan op te bouwen met meerdere korte wandelingen per dag met daarnaast oefeningen bijv dmv clickertraining, hersenwerk en hondenschool. Ik heb voor mijn pup nu een joggerbuggy, zo loopt ze een gedeelte van de wandeling mee met de oudere border collie en daarna gaat ze de buggy in en kan ik mn wandeling vervolgen, misschien is dat ook wat voor jou? Of vrijwillig erbij bij het asiel wat andere honden nog blij maken met een extra wandeling?

Tooske

Berichten: 6547
Geregistreerd: 26-07-03
Woonplaats: Almkerk

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 08:54

Ik vind de 5 minuten regel echt wel achterhaald hoor. Veel spelen is een belasting maar gewoon rechtuit aan de riem kan echt wel langer.

daniweerd
Berichten: 1200
Geregistreerd: 27-03-09

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 08:59

Allereerst, goed van je dat je je probeert te ontworstelen uit het verkeerde milieu, dapper van je!
Hier liep onze stabij ook wel meer en inmiddels is hij 6 en nog steeds een gezonde hond, vind dat idee van een bolderkar ook niet verkeerd, dan heb jij de beweging en de hond bij je voor het veilige gevoel

Hingefallen?!
Krone richten..
Weitergehen!

Anoniem

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 09:02

Kun je geen hond lenen bij bekenden of een asiel en daar grote stukken mee wandelen? Ik zou zeker niet meer dan 5kwartier wandelen met zo een jonge hond.

loez

Berichten: 11070
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Broekhuizen (lb)

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 09:22

Je geeft aan dat je hond nog wat speelt in de tuin als jullie terugkomen. En dat hij dus nog niet moe is... Lichamelijk misschien niet, maar vergis je absoluut niet in wat er in zijn koppie allemaal omgaat.

Mijn hond is nu 8, en als ik haar aan jou meegeef, dan kun jij 5 uur gaan wandelen zonder dat jij doorhebt dat ze moe is. Praktijk bij ons is, dat ze na een half uur al ontzettend kapot is, maar dit lichamelijk niet helemaal laat zien.

Voor jullie dus zeker belangrijk om goed te kijken en te luisteren naar je hond. Desnoods met hulp van buiten af. En kijken of er toch niet iets is waardoor je een minder groot gat in je avond krijgt.

Ook een volwassen hond gaat je niet direct helpen, door 4 uur aan een stuk te gaan wandelen bijvoorbeeld...

Succes!

[o]

KarmaChansy

Berichten: 6926
Geregistreerd: 17-05-05
Woonplaats: Sverige

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 09:28

tja mijn husky had toen ze 6 maanden was ook zo'n drive om te werken. Wij hebben ons best gedaan om het gedoseerd mogelijk te houden en ontzettend veel denk spelletjes te doen. Ik merk dat dit voor karma nu ze ouder is niet meer genoeg is dus wij doen nu ook aan weightpulling. Een kwartiertje met de kettingen lopen en ze is echt doodop :j als ik dat zo hoor is dat voor jouw husky ook een goed doel voor wanneer hij ouder is.

Dit was karma haar eerste keer, dan geeft het je een beetje een idee let wel dit is echt pas voor als hij ouder is!

https://www.youtube.com/watch?v=m68z8GvyieM

You are either an ocean or a puddle, don't be a puddle. People walk through puddles like there nothing. Oceans fiets destroy cities
Karma 30/06/2015 <3 Chansy 17/04/2011 <3 Balto 15/10/2017 <3 Jinx 18/02/2019 <3

amyyy55

Berichten: 1645
Geregistreerd: 28-11-10
Woonplaats: Katwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 10:36

420BlazeIt schreef:
ja, en daarna rent hij thuis ook nog dus dacht dat ik goed zat ... Is het verstandig dan af te bouwen nu of zo te blijven?

Ik zou nog eerder af gaan bouwen, de hond wil graag actief zijn, maar voor zijn ontwikkeling is het veel beter om rustig aan te doen..

Shirley

Berichten: 26905
Geregistreerd: 17-09-01
Woonplaats: West-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 10:42

Fietsen niks voor je?
Hond mee in een karretje.
Lekker eind fietsen, daar wandelen en weer terug?

Woon je nog steeds bij mij in de buurt?
Heb eventueel wel een fiets karretje en/of bolderkar voor je te leen :(:)

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
A bird sitting on a tree is never afraid of the branch breaking,

because her trust is not on the branch but on her own wings.

Always believe in yourself !

Faruba

Berichten: 1807
Geregistreerd: 22-07-08
Woonplaats: Reeuwijk.

Re: Kan mijn hond al grotere afstanden afleggen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-16 11:06

Pers.zou ik nooit zo lang lopen met een jonge hond,veel mensen vergissen zich er in wat dat met de gewrichten en botten doet. Van zo'n jonge hond zijn de botten nog lang niet helemaal verbot en/of op sterkte. Ook balspelletjes zou ik vermijden vanwege heupen en ellebogen. Hebben de fokkers je daar niks over verteld?

Je kunt ook denkspelletjes met je hond doen,kan gewoon in huis,ik denk dan bv.aan een snuffelmat. Zijn ze een poosje zoet en vinden ze leuk. Ook kun je gaan speuren,honden worden erg moe van het gebruik van hun neus.

Ik ben altijd tot een jaar echt voorzichtig met onze jonge honden. Met een maand of 15/16 laat ik ze röntgenen en als alles okee is mogen ze ravotten zoveel als ze willen en vanaf die tijd gaan ze ook pas mee op lange wandelingen en bv. mee naar het strand.

420BlazeIt

Berichten: 2106
Geregistreerd: 10-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-09-16 11:14

Wat ben ik blij dat ik dit topic geopend heb eer ik de verkeerde keuzes gemaakt had, pfft, bedankt iedereen!

Moet gewoon geduld hebben en andere oplossingen zoeken ... lastig maar ff doorzetten.

Fietsen vind ik niks aan helaas, af en toe een rondje op mijn racefietsje wel maar daar blijft het bij. Ik heb wel sinds kort mijn rijbewijs, ik kan daarmee wel naar mooie locaties toe gaan met de hond (waar rustplekjes aanwezig zijn), ben je ook wat langer onderweg. Daar was ik nog niet op gekomen :)*

Clickeren zijn we mee bezig maar is voor ons beide nog lastig. Het is wel grappig, je ziet Boris echt nadenken. Nog veel oefenen dus. Is wel een ideetje om dit standaard na het wandelen te doen in plaats van tussendoor af en toe.

Mijn buurman heeft vroeger ook Hussen gehad, die voor de slee gingen. Als hij weer is thuis is zal ik hem ook weer eens eventjes aanspreken.

Bedankt iedereen voor de goede adviezen!
Groetjes,
Emily


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, YandexBot en 16 bezoekers