Hoe hond beschermen tegen loslopende honden?

Moderators: xingridx, Firelight, Muiz, Essie73, NadjaNadja

 
 
DreamUp

Berichten: 1616
Geregistreerd: 14-06-09

Hoe hond beschermen tegen loslopende honden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-09-16 13:38

Loslopende (voornamelijk grote) honden omdat het niet per definitie om agressieve honden gaat, maar ook over enthousiaste en dominante honden.

Ik heb twee mini maltezers, 1 van nog geen jaar (Loena) en 1 van 12 (Sofie). Loena is van zichzelf vrij angstig, de dierenarts heeft haar al eens grappend een drama queen genoemd. We proberen uiteraard veel aan haar zelfvertrouwen te werken met spelletjes enzovoort. Sofie is een heel stabiele, kalme hond die zich echt niet snel druk maakt. Ze gaat in mijn ogen beleefd met andere honden om, en negeert ze wanneer ik dit vraag.

Loena hebben wij al vroeg aan zo veel mogelijk laten wennen en dit ging erg goed. Ik heb haar toen ze (nog) klein(er) was ook aan andere honden voorgesteld, echter voornamelijk aan kleine honden en rustige grote honden. In mijn ogen hoeft een hondje van nog geen kilo namelijk niet te spelen met een hond van over de 30 kilo bij wijze van spreken, maar ze moet er niet bang van zijn.
Ook dit ging best goed, tot wij een deense dog tegen kwamen die super enthousiast was hij dook boven op Loena die direct begon te janken en probeerde te vluchten, ze zat gewoon aan de lijn en mijn moeder die met haar liep probeerde haar op te pakken aangezien de deense dog los was en de eigenaren hem niet terug geroepen kregen. Dit lukte pas na een aantal pogingen omdat ze angstig om haar heen rende en sprong en de deense dog erachter aan bleef jagen.

Hierna was ze weer terug bij af en angstig voor alles groter dan een chihuahua. Ik baalde daar natuurlijk flink van en heb haar toen aan veel honden die wel rustig met haar om konden gaan laten wennen. Dit ging goed alleen wederom kwam er een soort gelijke situatie als met de deense dog. Ondertussen kwamen we niet meer in losloop gebieden omdat het te vaak gebeurde. Maar er lopen hier overal honden los.

Het is niet meer op 2 handen te tellen hoe vaak het naar mijn idee maar net goed gegaan is. Ze worden regelmatig vertrappeld, de lucht in geslingerd en in de nek vastgehouden door honden die “alleen maar willen spelen”.
Wel komen we nog graag in het bos en op het strand waar honden natuurlijk ook loslopen. Het valt mij trouwens op dat op het strand minder van dit soort incidenten zijn. Maar tijdens een rondje door het bos van het weekend waren er wel weer twee.

Nu zou ik graag willen weten wat ik hieraan kan doen, om mijn honden veilig te houden. Mensen adviseren me om ze op te pakken, echter wil ik de angst van Loena ook niet voeren. Daarnaast ben ik niet de langste en kan elke wat grotere hond alsnog zonder moeite bij ze komen als ik ze op pak. En eigenaren van de andere hond verwijten mij dan dat het mijn schuld is dat hun hond zich niet gedraagt, of zijn beledigd want hun hond doet toch niets.

Martin Gaus adviseerde mij om deze honden niet tegen te komen. (Hoe dan? “Ja door ze niet tegen te komen!”) Dus dan zouden ze niet meer verder dan de tuin kunnen komen, lijkt me ook geen oplossing.

De dierenarts (nee geen gedrag deskundige) adviseert me ook om ze op te pakken voor “het een keer echt fout gaat”.

Weer iemand anders zei dat ik gewoon moest zorgen dat mensen in een niet losloop gebied de hond bij zich houden door te vragen. Ook geprobeerd en dit zorgde per rondje wandelen elke keer wel voor 1 of meerdere discussies, boze gezichten en maar enkelen die de hond dan ook echt bij zich hielden en begripvol reageerden.

Ik weet het niet meer dus eigenlijk hoopte ik dat mensen hier nuttige tips zouden hebben.

Voor de duidelijkheid ik heb niks tegen grote honden, alleen de "asocialen" daaronder zijn in dit verhaal wel het grootste probleem aangezien ik er op deze manier ook angstig van begin te worden. Kleine hondjes die "asociaal" zijn heb ik minder “last” van aangezien over enthousiast gedrag van hun niet veel schade toe kan brengen aan mijn honden, en agressief gedrag simpelweg minder snel schade toebrengt en makkelijker te stoppen is.
Ik besef me ook dat Loena door haar angst het uit kan “lokken” maar hier zijn we druk mee bezig en ondertussen wil ik haar wel veilig uit kunnen laten.


Pluttersput

Berichten: 14917
Geregistreerd: 11-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 13:43

O zo herkenbaar dit! Ik heb ook 2 van die kleintjes. Niet zo klein als die van jou maar toch. Mijn honden zijn absoluut niet vriendelijk en lopen daarom, als ik het niet kan overzien of als er een hond aan komt aangelijnd en kort. Ik wil andere honden daar niet bij in de buurt hebben. De mensen die dan roepen:
Ja maar hij doet niks! Hij wil echt alleen maar spelen!
Die krijgen een: ja maar die van mij wel.. terug. Schorrevoetend worden dan de honden bij zich geroepen.

Gebeurt dat niet, ben ik daar heel kort in. Komen de honden dichtbij dan houd ik die van mij achter en ga ik er tussen staan. Ik wil nog wel waarschuwen maar als de hond toch doorzet krijgt hij van mij een flinke schop waar ik hem kan raken. banketstaaf voor de losse hond, maar de bazen zijn verantwoordelijk.
En dan niet omdat ik bang ben dat die honden die van mij iets aan doen, maar gewoon omdat ik niet wil dat mijn honden in een situatie worden gebracht waar ze op andere honden aan kunnen vliegen.

Mijn moeder heeft een kruising chihuahua van net over de kilo. Als zulke grote gevaartes er aan komen stuiven wordt ze opgepakt en worden de honden weggebonjourd.

mirriejj

Berichten: 3476
Geregistreerd: 07-11-05
Woonplaats: Roermond

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 13:45

Op plaatsen lopen waar geen loslopende honden zijn en het dan voor lief nemen dat je eigen honden ook niet los kunnen :)

Hier ook een hond die opgejaagd wordt omdat ze angstig is, ik loop dan ook niet in drukbezochte losloopgebieden. Je kunt daarin niet verwachten dat mensen hun hond meteen aanlijnen.

MissYvette4u

Berichten: 2928
Geregistreerd: 15-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 13:46

Jeetje wat frustrerend!

Een tijdje terug zag ik een oranje lintje aan de lijn voorbij komen als zijnde kan niet met andere honden. Ik weet niet in hoeverre dat gebruikt en begrepen wordt......

Anoukloves_
Berichten: 568
Geregistreerd: 24-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 13:47

Ik heb helaas geen tips voor je, maar wens je sterkte met het zoeken naar een oplossing. Dit is namelijk niet fijn voor jou en je hond.

Overigens snap ik niet hoe mensen boos reageren als jij vraagt of ze de hond bij zich willen houden. Wij wandelen regelmatig in het bos met een grote enthousiaste, lompe hond. Deze loopt eigenlijk altijd los, tenzij we het niet kunnen overzien. Maar zodra we een aangelijnde hond zien, maken we haar altijd vast of overleggen op een afstand even met de andere eigenaar. Die hond is niet voor niets aangelijnd toch!?

Kerstmuts

Pluttersput

Berichten: 14917
Geregistreerd: 11-09-05

Re: Hoe hond beschermen tegen loslopende honden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 13:49

Mirriej ik denk, uit het verhaal van TS lezend, dat het vooral over de niet losloopgebieden gaat. Dat is althans waar ik het ook over heb. Losloopgebieden is de gok nemen, maar niet losloopgebieden gaat het vaak dus fout.

mirriejj

Berichten: 3476
Geregistreerd: 07-11-05
Woonplaats: Roermond

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 13:52

Pluttersput schreef:
Mirriej ik denk, uit het verhaal van TS lezend, dat het vooral over de niet losloopgebieden gaat. Dat is althans waar ik het ook over heb. Losloopgebieden is de gok nemen, maar niet losloopgebieden gaat het vaak dus fout.


Dan zoek je toch gewoon gebieden op waar weinig mensen lopen?

Als je een bange hond hebt, dan moet je die situaties gewoon ontwijken. Dat is je eigen verantwoording, niet die van andere hondeneigenaren. Klinkt heel bot en ik was in het begin ook vaak gefrustreerd als er weer eens een hond achter juna aanschoot terwijl zij dat doodeng vond.
Tegenwoordig lijn ik haar aan en ontwijk de loslopende hond, door een pad in te lopen of eventueel een stuk terug te lopen. Ts zal haar hondje er echt geen plezier mee doen door op plekken te lopen waar honden erop af kunnen stuiven.

Als ik Juna niet bij heb en alleen de andere 2 waaronder een sociale border en een dominante kees, dan vraag ik van afstand om de hond aan te lijnen. Wordt dit niet gedaan, dan leg ik mijn honden in de berm en blok de andere hond.

Pluttersput

Berichten: 14917
Geregistreerd: 11-09-05

Re: Hoe hond beschermen tegen loslopende honden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 13:54

Gebieden waar weinig mensen lopen.. Grapje zeker.
Natuurlijk heb ik die hier wel, maar op mooi-weer-dagen kom je altijd mensen tegen die besluiten met hun honden een blokje om te doen.
Ik heb hier zat plekken waar ik met de hond heen kan gaan, die doe ik dan ook aan. Maar je komt er áltijd wel tegen.

mirriejj

Berichten: 3476
Geregistreerd: 07-11-05
Woonplaats: Roermond

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 13:56

Pluttersput schreef:
Gebieden waar weinig mensen lopen.. Grapje zeker.
Natuurlijk heb ik die hier wel, maar op mooi-weer-dagen kom je altijd mensen tegen die besluiten met hun honden een blokje om te doen.
Ik heb hier zat plekken waar ik met de hond heen kan gaan, die doe ik dan ook aan. Maar je komt er áltijd wel tegen.


Blijkbaar loop ik dan steeds op onbekende gebieden ( limburg/brabant/gelderland ) want ik kom zelden andere honden tegen *\o/* Laat het er zeg 1 hooguit 2 per wandeling zijn.

fannetje

Berichten: 3354
Geregistreerd: 07-08-05
Woonplaats: ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 13:57

DreamUp schreef:
Weer iemand anders zei dat ik gewoon moest zorgen dat mensen in een niet losloop gebied de hond bij zich houden door te vragen. Ook geprobeerd en dit zorgde per rondje wandelen elke keer wel voor 1 of meerdere discussies, boze gezichten en maar enkelen die de hond dan ook echt bij zich hielden en begripvol reageerden.


Hier ben ik het mee eens, het is niet voor niets geen losloop gebied.
Sowieso is het eigenlijk een soort van regel, dat zodra je een aangelijnde tegenkomt, je jouw hond bij je moet roepen/houden en/of aanlijnen, maar kan me voorstellen dat mensen in losloopgebieden daar wat meer moeite mee hebben (want je gaat tenslotte naar een losloopgebied om je hond los te laten ;) al betekent dat niet dat de hond niet onder controle dient te zijn).
En misschien is het handig om af te spreken met andere kleine honden eigenaren (bv via doggydating) om samen te wandelen, zodat je hond toch beter socialiseert.

Xjosee

Berichten: 1625
Geregistreerd: 14-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 13:59

Mijn ervaring is dat het optillen van je hond niet werkt, ik denk doordat het nogal onnatuurlijk is. Het fijnst was geweest als je hond de aller eerste keer bij een incident het zelf had mogen uitzoeken. Vaak weten ze dan heel goed hoe het werkt.

Voor nu: Ik denk dat je inderdaad alleen je hond kan beschermen door fysiek tussen je hond en de aankomende hond te gaan staan en met je houding de hond weg te sturen. Dit kan alleen als je hond wel bij jou blijft als hij angstig is. Het wordt dat lastiger als hij dan de bosjes in schiet.

Het is voor mij, als baasje van een grote hond, helaas een bekend verhaal. Daarom lijnen wij onze hond tegenwoordig aan als we een kleine hond tegen komen. Helaas zijn er ook gewoon veel kleine honden die als knuffeldieren worden gezien. Hierdoor vertonen veel kleine honden ambivalent gedrag (stoer lopen, met koppie uitdagen, maar ondertussen de rest van het lijf signalen van spanning vertonen) wat bij onze hond uitlokt dat ze wilt vertellen dat de hond normaal moet doen. Dit uit zich bij haar in over de hond heen staan, waardoor de kleine hond vaak gaat piepen (terwijl er niet wordt gebeten oid). Hierdoor raken baasjes in de stress en voila de situatie kan zo escaleren.

Geen gewenst gedrag van onze hond, maar wel hondsgedrag. Daarom voor ons de keuze om onze hond aan te lijnen. Het is vervelend om conflicten met andere baasjes te krijgen. Ervaring leert overigens wel dat de honden die onze hond mocht corrigeren vervolgens prima met onze hond en andere grote honden konden omgaan. Nu is dit natuurlijk ander gedrag dan dat je je kleine hond door de lucht ziet vliegen.

Het blijft lastig in een klein land met zoveel honden.

Overigens had ik laatst een gesprek met een gedragskundige over dit onderwerp. Zij was bezig met een onderzoek waarin zij onderzocht of dit gedrag een relatie heeft tot het gebruik van piepspeeltjes. Haar theorie was dat doordat men tegenwoordig gebruik maakt van piepspeeltjes we verkeerd gedrag aanleren. Piepen van een pup/andere hond geeft normaal aan dat de andere hond moet stoppen. Door te leren dat je juist moet bijten in iets dat piept leer je de hond verkeerd gedrag aan. Zij was nog bezig met het onderzoek dus ik weet niet of bovenstaande ook echt klopt, maar ik vond het een aannemelijke theorie.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 14:02

MissYvette4u schreef:
Jeetje wat frustrerend!

Een tijdje terug zag ik een oranje lintje aan de lijn voorbij komen als zijnde kan niet met andere honden. Ik weet niet in hoeverre dat gebruikt en begrepen wordt......

Inderdaad zo'n oranje lintje aan de lijn. En dan briefjes in de bussen doen van hondeneigenaar in de buurt met informatie erover, zodat hun ook echt weten wat het is, en er dus ook rekening mee kunnen houden. Of informatie ervoer op een plaatselijke Facebook pagina zetten dat veel mensen het lezen.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 35089
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 14:02

Als je echt een panische hond hebt zit er niets anders op dan op tijden en plekken te komen dat er weinig andere honden zijn. Aangelijnd dan wel los. En oefenen oefenen oefenen. Altijd blijven ontlopen leert de hond niets van. Begin leeg en bouw langzaam op

De witte herders die we gehad hebben zijn eigenlijk allemaal begonnen met alleen uitlaten op gekke tijden en niet standaard plekken zodat we liefst niemand tegenkomen om in de kramp schietende hond te voorkomen. Was soms best een eind rijden met de auto of heel vroeg of juist heel laat gaan. Maar een hond die over de zeik is continue doet toch niets aan de riem. Maar langzaam aan wel opgebouwd naar iets drukkere plekken met aangelijnde honden zodat de honden konden wennen aan drukte.

De witte die ik nu heb is daarin het lastigste. Los van zijn angst door gebrek aan socialisatie is hij ook een aantal keren de pineut geweest met een hondenuitlaat service die als meute achter hem aangingen jagen. Na lang heel lang oefenen en opbouwen(lees jaren) is hij nu zo dat hij op niet al te overbevolkte plekken aan de lijn redelijk ok functioneert. Heel drukke losloop gebieden moet hij stukken aan de riem omdat hij dan in zijn paniek naar de auto kan rennen als hij teveel druk krijgt van anderen. Maar ver genoeg van de auto af bij niet al te opdringerige honden kan hij na even aanzien wel gewoon los weer. En heel soms wil hij zelfs onhandig spelen.

O ja ik heb voor hem net een oranje tuig gekocht. De oude was kapot dus dan ook maar bewust voor oranje gekozen. En is ook een mooie kleur :D

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo Dag oude man

Duhelo

Berichten: 28008
Geregistreerd: 29-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 14:06

In theorie mag je inderdaad de hond niet optillen, etc. Mijn advies zou hier echter zijn om het wel te doen. Het hondje doet zich niet stoerder voor dan het is maar is gewoon echt bang. Weet je op wat een bange wegrennende hond lijkt? op een konijn of een prooi, dit kan voor grote honden een trigger zijn om te grijpen.
Dus het zelf laten uitzoeken is hier simpelweg niet veilig genoeg, een hondje van amper 1 kilo is gewoon kwetsbaar. Zeker ook als het aan de leiband is en de ander gewoon los.

Ik persoonlijk zou in dergelijke situatie's ook hondje opnemen (wel zorgen dat het zich dan niet vanop je arm dominant gaat gedragen, dat wil je ook weer niet). Tot je weet hoe de andere hond is en of het veilig is. Een poot er te hard op of een te harde beet kan nl het einde zijn van een dergelijk hondje.
Daarnaast jezelf ook assertief opstellen naar de loslopende hond, zijn weg gaan blokkeren en de hond gaan terugsturen zodat die niet in je persoonlijke ruimte komt.

MxW

Berichten: 1533
Geregistreerd: 04-12-09
Woonplaats: Renkum

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 14:13

Pluttersput schreef:
O zo herkenbaar dit! Ik heb ook 2 van die kleintjes. Niet zo klein als die van jou maar toch. Mijn honden zijn absoluut niet vriendelijk en lopen daarom, als ik het niet kan overzien of als er een hond aan komt aangelijnd en kort. Ik wil andere honden daar niet bij in de buurt hebben. De mensen die dan roepen:
Ja maar hij doet niks! Hij wil echt alleen maar spelen!
Die krijgen een: ja maar die van mij wel.. terug. Schorrevoetend worden dan de honden bij zich geroepen.

Gebeurt dat niet, ben ik daar heel kort in. Komen de honden dichtbij dan houd ik die van mij achter en ga ik er tussen staan. Ik wil nog wel waarschuwen maar als de hond toch doorzet krijgt hij van mij een flinke schop waar ik hem kan raken. banketstaaf voor de losse hond, maar de bazen zijn verantwoordelijk.
En dan niet omdat ik bang ben dat die honden die van mij iets aan doen, maar gewoon omdat ik niet wil dat mijn honden in een situatie worden gebracht waar ze op andere honden aan kunnen vliegen.

Mijn moeder heeft een kruising chihuahua van net over de kilo. Als zulke grote gevaartes er aan komen stuiven wordt ze opgepakt en worden de honden weggebonjourd.


Precies dit. Pas nog, kon een man in een niet losloopgebied zijn vier labradors niet meer aan en liet hij ineens zijn honden los. Die vervolgens op mij en mijn kreng afstoven. Nou is mijn hond sowieso al bangig, wat geuit wordt in agressiviteit. En dan komen vier joekels op je af :') eigenaar maar roepen, ze doen niks! Ja dat zeg je wel zo leuk, maar weet je het zeker? Vorige keer dat iemand dat zij had mijn hond een dikke jaap in haar nek

Heb snel mijn hond opgepakt en een van de labradors die tegen me aansprongen met handen en voeten van me weggehouden.

Het is gedragstechnisch misschien niet juist, maar in dit geval gaat de veiligheid van mijn hond voor hoor.

kim_hester

Berichten: 1092
Geregistreerd: 06-04-08
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 14:16

Herkenbaar, al is die van mij niet zo klein als een Maltezer ;)
Afgelopen zondag naar het strand geweest, stikte van de honden, meesten liepen ook nog los!
Beau kent eigenlijk vrij weinig, maar is wel super sociaal zolang ze niet aangevallen wordt door een andere teef ;)
Gelukkig heb ik dan een hond die het allemaal wel dikke prima vindt en netjes aan de lijn meeloopt.
Maar als zo'n andere hond haar zij grijpen en de mijne zou wat terug doen ben ik verd*mme ook nog letterlijk de gebeten hond ook...
Iets met een risicofactor hond, blabla (aldus half Nederland, die denkt dat bulldogs echt super Mega vet gevaarlijk zijn...)

Kim van Steenbruggen fotografie
Want ieder einde is een nieuw begin...

Daphne__
Berichten: 12098
Geregistreerd: 12-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 14:19

Zo bekend.. Mijn hond (Jack x Chihuahua) is als pup aangevallen door een grote hond. Hij weet nu niet hoe hard hij er vandoor moet gaan als er een hond op hem af komt, maar zit hij aan de riem en kan hij geen kant op, dan gaat hij helemaal door het lint. Laat de andere hond hem dan niet met rust, dan bijt hij...

Ik doe mijn best hem socialer te maken en hij gaat langzaam vooruit, maar dan ga ik met hem wandelen, zoek bewust een plek waar honden niet los mogen zodat hij geen honden achter zich aan krijgt... Laten mensen tóch hun hond los lopen. En dat boeit me niet eens, maar die honden komen 9 van de 10 keer als een gek op mijn hond afgestormd en dan begint mijn hond achteruit te lopen, om mij heen te rennen, alles om weg te komen. En die loslopende hond maar achter mijn hond aan rennen, terwijl de eigenaar roept; Hij doet niks hoor! Zal best, maar 1) Mijn hond heeft weer een geweldig fijne ervaring erbij 2) Mijn hond doet mogelijk wel wat!

Soms erg verleidelijk om te roepen dat mijn hond iets besmettelijks heeft.... :')

Julie (Stermerrie van Jacodi's Bo's Barclay x Jasper) x Asterhof's Magic Gold - 29 April: Buzz Lightyear!
Pebbles x Asterhof's Magic Gold - 18 Juni: Greatest Showman!

DreamUp

Berichten: 1616
Geregistreerd: 14-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-09-16 14:20

Pluttersput: "Fijn" dat ik niet de enige met dit probleem ben. Maar natuurlijk rot voor iedereen die er last van heeft. Er tussen staan probeer ik ook wel eens maar ze stuiven meestal zo om me heen, een trap geven durf ik om eerlijk te zijn niet echt omdat ik geen agressie wil uitlokken, en ik me kan voorstellen dat de eigenaar van die hond daar ook niet van gediend is.

mirriejj: Het gaat dus ook voornamelijk om de niet losloop gebieden. Omdat ik begrijp dat honden los mogen in een losloop gebied, echter lijkt het mij dan nog wel normaal om de hond terug te kunnen roepen als het fout gaat.
Als ik naar gebieden moet waar niet gelopen wordt met loslopende honden heb ik geen flauw idee waar ik naartoe kan, ik woon in een drukke omgeving en zou dan voor elke wandeling een stuk met de auto moeten, wat niet altijd mogelijk is. Omlopen waar mogelijk als ik iemand met een losse hond tegen kom doe ik ook.
Wat mij dus stoort is dat ik dan op een gegeven moment nergens meer met mijn honden kan lopen omdat anderen hun hond niet opvoeden of bij zich houden waar dat hoort.

MissYvette4u: Daar kan ik zeker eens naar kijken. Dan is het alleen nog lastig met de honden die erg ver van de eigenaar zijn.

Anoukloves_: Het zou erg fijn zijn als meerdere eigenaren inderdaad rekening met elkaar houden. Mensen die dat wel doen bedank ik ook altijd.

Fannetje: Ik ben het er ook zeker mee eens alleen in praktijk stuitte het blijkbaar veel mensen tegen de borst en had het niet veel nut. Ik loop inderdaad ook vaak met anderen op, in het begin is ze dan erg angstig maar als we daar niet veel aandacht aan schenken is ze na een paar minuten vrolijk met de andere hond aan het spelen. Het is dus echt de kennismaking die stress oplevert en vaak ook fout gaat.

Xjosee: Het zelf uitzoeken vind ik niet erg maar dan wel bij een hond waar ze aan gewaagd is, als ze zelf nog geen kilo weegt en bijna even groot is als de poot van de hond van een kilo of 50 vind ik dat gevaarlijk. Ze zal niet de eerste zijn waarbij dat gruwelijk mis gaat.
Ik begrijp het gedrag van jouw hond ook zeker. Echter is ze erg onderdanig en kruipt ze het liefst weg als ze een hond aan ziet komen. Eerst zou dat tussen mijn benen zijn maar als de hond te dichtbij komt schiet ze in de vluchtmodus. Vandaar dat ik haar kort hou als ik dat aan zie komen.
Soms zie ik dus ook wel een hond die denk ik hetzelfde doet als jouw hond, maar je ziet dan dat dit gaat om kalmeren. Daar heb ik echt niets op tegen. Echter gaat het in de gevallen die ik beschrijf er inderdaad vaak anders aan toe helaas.
Van de piepspeeltjes heb ik inderdaad ook wel eens over gehoord, diegene dachten vaak dat mijn honden als een speeltje gezien werden.

Karuna: Dat is hier helaas erg lastig we wonen in een dichtbevolkt gebied waar ik altijd wel meerdere honden tegen kom helaas.

Duhelo: Precies een prooi, daar heb ik ook al eens iemand over gehoord, haar hond had ook de neiging erachter aan te jagen, gelukkig wist ze dit en handelde ze er ook naar. Op de arm wilt ze inderdaad wel eens een grote mond krijgen wat ik wel gelijk corrigeer.

ogidni
Berichten: 390
Geregistreerd: 16-10-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 14:20

mirriejj schreef:
Pluttersput schreef:
Mirriej ik denk, uit het verhaal van TS lezend, dat het vooral over de niet losloopgebieden gaat. Dat is althans waar ik het ook over heb. Losloopgebieden is de gok nemen, maar niet losloopgebieden gaat het vaak dus fout.


Als je een bange hond hebt, dan moet je die situaties gewoon ontwijken. Dat is je eigen verantwoording, niet die van andere hondeneigenaren. Klinkt heel bot en ik was in het begin ook vaak gefrustreerd als er weer eens een hond achter juna aanschoot terwijl zij dat doodeng vond.


Dit klinkt inderdaad heel bot. Zeker als je al naar gebieden gaat waar een aanlijnplicht is, daar mag je toch op zijn minst verwachten dat de honden aangelijnd zijn nietwaar?
En als iedere honden eigenaar zijn verantwoording neemt door in dit soort gebieden zijn hond aan de lijn te houden is het hele probleem opgelost.
TS ontwijkt die situaties al door naar gebieden te gaan waar een aanlijnplicht is.

silverwind

Berichten: 218
Geregistreerd: 25-07-06
Woonplaats: Meppel.

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 14:26

Oh wat herkenbaar zeg!
Hier ook een niet sociaal Jack Russell teefje die er niet van gediend is dat er loslopende honden op haar afstormen.
Voel me vaak heel onbegrepen als ik vraag of roep of ze hun hond bij zich willen houden omdat die van mij bijt, hier in de buurt ( gewone woonwijk ) lopen er veel honden los....heel vervelend.
En het is maar net hoe mijn hoofd staat, of ik til haar op, of de hond krijgt een schop, of ik heb ruzie met de eigenaar.
Heb al is contact gehad met de gemeente en er is in de woonwijk een aanlijn plicht.

Hoop is
Dat je iedere dag opnieuw mag beginnen.
Gisteren ben je kwijt.
Morgen moet nog komen.
Vandaag is de enige dag.
Die je even in handen houden mag.

Zapje
Berichten: 702
Geregistreerd: 11-12-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 14:28

Ik heb ook zo'n mini en ik herken je probleem. Ik erger me dood aan mensen die hun drukke lompe honden niet bij zich houden wanneer je dit vraagt.

honden die 10 minuten tegen je opspringen voordat ze terug geroepen worden, zelfs als je het een paar keer vraagt. Ik vind dat heel onbeleefd.

Ik Ontwijk grote honden zo veel mogelijk. Laat haar wel spelen of snuffelen met rustige of kleine hondjes. Vraag mensen met grote honden soms om ze bij zich te houden. En kom niet in losloopgebieden. Als er grote honden op ons af stormen til ik haar op. Meestal niet ideaal want dan gaan ze springen. Maar ze is zo kwetsbaar, oud en 3 kilo dat ik haar niet op de grond durf te laten. En dan hoop ik altijd dat het baasje snel komt...

mirriejj

Berichten: 3476
Geregistreerd: 07-11-05
Woonplaats: Roermond

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 14:28

ogidni schreef:
Dit klinkt inderdaad heel bot. Zeker als je al naar gebieden gaat waar een aanlijnplicht is, daar mag je toch op zijn minst verwachten dat de honden aangelijnd zijn nietwaar?
En als iedere honden eigenaar zijn verantwoording neemt door in dit soort gebieden zijn hond aan de lijn te houden is het hele probleem opgelost.
TS ontwijkt die situaties al door naar gebieden te gaan waar een aanlijnplicht is.


Maar het gaat toch nooit gebeuren dat iedereen zich op dat gebied aan de regels houdt ;)
Hier in de omgeving van 25 km zijn bijvoorbeeld geen losloopgebieden. Dus kun je er van uit gaan dat mensen die regels aan de laars lappen en hun honden los laten lopen.
Je kunt er dan voor kiezen om je hond als het ware in het diepe te gooien, of om dat niet te doen en toch andere plaatsen of zoals door iemand anders al gezegd minder populaire tijden te gaan wandelen.
De omgekeerde wereld ja, klopt. Maar wat wil je er aan doen?

higgins

Berichten: 1027
Geregistreerd: 26-08-06
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 14:31

Herkenbaar en dan is die van mij zelfs nog een 40 cm 'groot'
De enige optie is het uit de weg gaan...
En dit houd soms in omlopen
Veel hondeneigenaren hebben gewoon geen idee wat voor een schade ze zo'n diertje aandoen, lichamelijk en geestelijk.
Die van mij kon geopereerd worden omdat een collie het nodig vond hem omver te walsen en hem tegen een boom aan te knallen. Elleboog uit de kom... En bedankt he

Mooie column

https://hondenbescherming.nl/nieuws/201 ... tend-itis/

“Winter is coming”

DreamUp

Berichten: 1616
Geregistreerd: 14-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-09-16 14:33

Silverwind: hier is inderdaad ook een aanlijnplicht tenzij anders aan gegeven. Helaas hebben mensen daar niet zo veel mee.

Mirriejj: Ik begrijp dat ik er niet voor kan zorgen dat iedereen zich aan de regels houd, dat is ook niet de insteek. Echter is het hier gewoon niet mogelijk om geen honden tegen te komen tenzij ik voor elke wandeling met de auto weg moet (wat niet kan) of alleen nog maar s ’nachts ga wandelen wat ook niet kan.
Edit: er zijn hier trouwens ook echt meer dan genoeg losloop gebieden.

mirriejj

Berichten: 3476
Geregistreerd: 07-11-05
Woonplaats: Roermond

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 14:38

DreamUp schreef:
Silverwind: hier is inderdaad ook een aanlijnplicht tenzij anders aan gegeven. Helaas hebben mensen daar niet zo veel mee.

Mirriejj: Ik begrijp dat ik er niet voor kan zorgen dat iedereen zich aan de regels houd, dat is ook niet de insteek. Echter is het hier gewoon niet mogelijk om geen honden tegen te komen tenzij ik voor elke wandeling met de auto weg moet (wat niet kan) of alleen nog maar s ’nachts ga wandelen wat ook niet kan.


Ik begrijp je punt ook wel hoor, ik ben er ook heel lang gefrustreerd over geweest toen juna echt nog enorm angstig was.
Maar je kunt er weinig aan doen, mensen vragen om de hond bij zich te houden, de hond blokken (schoppen vind ik een no go, daar had je bij mij ook niet mee aan hoeven komen ;) ) en proberen het zoveel mogelijk te ontwijken.

Vanmorgen had ik het zelf ook nog aan de hand hoor. Net terug van 8 km lopen, geen enkele hond tegen gekomen en van een afstand zie ik 2 vrouwen staan praten, waarmee ik laatst al een aanvaring had omdat ze haar patsreu gewoon rond laat schoffelen en er niet op let. Haar hond stond bij mijn auto, dus baasjes gewaarschuwd, maar die deden niets. Dus zelf gewoon doorgelopen, mijn eigen honden tot orde geroepen niet te reageren en netjes in de auto te gaan .
Hond kwam inderdaad weer patsen, dus geblokt en weggeduwd. Meer kun je op zo een moment gewoon niet.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Liv, ComscoreBot, Donderwolk55, Eleeke, GoogleAdsense, Laarvv, mvermeulen1, Schuur_, Zick_Zack en 27 bezoekers