De strijd met mijn Toller

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
BOKTMANDYY

Berichten: 873
Geregistreerd: 25-10-12
Woonplaats: Valkenswaard

De strijd met mijn Toller

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-10-15 16:27

Waar moet ik toch beginnen.......

Ik heb een hele lieve en leuke 4 jarige kleuter toller.
ik ben super gek op haar maar naast dit haalt ze gruwelijk het bloed onder mijn nagels vandaan, ik weet niet meer wat te doen.
Daarom hoop ik op ervaringen en tips.

Ik kreeg mijn tollertje, ze was super, oke misschien last van wat ADHD maar de mensen waar ze woonde konden haar niet de beweging geven die ze nodig had, ik wel. Ik loop met haar 3x per dag in het bos. 1keer 1/1,5 uur en 2 keer een half uur. daartussen door kleine rondjes plassen. je zou zeggen dat ze genoeg beweging krijgt en haar ei kwijt kan, nou dat is ook zo want ze is er rustiger op geworden.

Ze mukt heel erg wat heel vervelend is, dit doet ze ALTIJD, continu.
Als ik sta te praten tijdens het wandelen piept ze alles bij elkaar, als ik met haar ga wandelen en ik moet de deur op slot doen, gaat voor haar niet snel genoeg, jankt ze weer alles bij elkaar. Zo ook als ze andere honden tegen komen, ook gewoon mensen die langskomen. En soms doet ze het om niks.
Ik wil dit er gewoon uit hebben want het is heel vervelend.

Ze kan niet normaal contact leggen met andere honden (behalve mijn oppashond en hond van ouders.) want die vinden haar niet leuk, en dat is begrijpelijk hoe zij op die hond afloopt. (het is heel lastig uit te leggen hoe dit precies gaat dus ik doe mijn best) Ze begint dus te piepen, trekt als een gek aan de riem om zo snel mogelijk bij de hond te komen. dan gaat ze heel hitsig doen, zich eigen groot maken en tegen de andere hond op duwen, dit gaat dus 9 vd 10 keer fout.

Thuis is ook een drama, als zij niet genoeg aandacht krijgt gaat ze of de prullenbak leeghalen, ze bijt iets kapot of gaat plassen/overgeven in huis. zodat ik het alsnog op moet ruimen en zij heeft wat ze hebben wil.
Ik heb een bench aangeschaft, zodat ze niks kapot kan maken, nou dat had ik dus fout, ik heb 2 dekens in de bench gehad die ze alle 2 onder gezeken heeft. Daarna heb ik haar een kussen gegeven, halve dag later lag de voering van 't kussen overal.

Speeltjes heeft ze echt meer als voldoende en omdat ze er zoveel heeft doe ik om de zoveel tijd wat speeltjes wisselen zodat ze zicht niet verveelt.

Er is echt niks medisch aan de hand met mijn tollertje, we hebben een super DA.

Ook heb ik geprobeerd denk spelletjes met haar te doen (balletje-balletje met brokjes) dit intereseert haar dus helemaal niks.

Ik hoop dat iemand raad voor mij heeft, ik weet niet meer wat te doen

speedfiets_2
Badass Cowgirl

Berichten: 3100
Geregistreerd: 15-03-09
Woonplaats: Den Bosch

Re: De strijd met mijn Toller

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-15 16:31

Ik zou even een gedragstherapeut raadplegen. Dit klinkt als een fundamunteel probleem wat niet zo achter de computer opgelost kan worden

Rex_Rolfo

Berichten: 5545
Geregistreerd: 27-07-13

Re: De strijd met mijn Toller

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-15 16:36

Eens met speedfiets.

Gaat om een Nova Scotia Duck Toller retriever nietwaar? Wij komen die bij onze rondjes ook regelmatig eentje tegen. Hele leuke hond en gaat prima samen met de onze. Is ie misschien heel jong al bij de moeder weggehaald? Of dat er iets tijdens de socialisatie periode niet helemaal goed is gegaan?

Steppe

Berichten: 2932
Geregistreerd: 15-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-15 16:48

Mijn ervaring met dit ras is dat ze redelijk verbaal zijn zoals ik dat noem en actief, ik denk dat alleen moe maken voor deze hond echt niet genoeg is ze moet aan het werk met het hoofd.
Lichamelijk moe is heel wat anders dan in het hoofd moe en zorgen dat er ook regelmaat en rust is.
Ik weet niet hoe jij regeert als ze gaat joelen ?

Maar zo te lezen is er ergens iets niet helemaal goed gegaan met de opvoeding en idd een gedragstherapeut contacten en jouw eigen gedrag onder de loep nemen, hoe reageer je, wat doe je wanneer.

lien_87

Berichten: 543
Geregistreerd: 15-09-05
Woonplaats: capelle aan den ijssel

Re: De strijd met mijn Toller

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-15 16:57

Tollers moeten sporten! Fribee, behendigheid noem maar op. 'Gewone' rondjes door het bos zijn niet genoeg, al duren ze nog zo lang.
Verder is het aandacht vragen al zo lang aanwezig dat ik daar idd mee naar een gedragstherapeut zou gaan als ik jou was, daar is geen 'quick fix' voor...

canisia

Berichten: 788
Geregistreerd: 13-10-12
Woonplaats: Brielle

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-15 16:58

Oef lastig, maar heel herkenbaar gedrag van een toller.

Tollers zijn werkhonden, uren loslopen zet geen zoden aan de dijk, ze moeten mentaal bezig worden gehouden.. mét jou. Mijn eigen hond is een kruising tussen herder, border collie, toller en labrador (een lading werkhonden bij elkaar.. dus niet bepaald ideaal), het is een neuroot, autist en workaholic in 1. Heel lastig om dat in juiste banen te lijden en wat je omschrijft klinkt erg bekend, maar met 2/3 jaar fanatiek trainen op een hondenschool heb ik er nu een wereldhond voor terug (met wel een bijbehorende gebruiksaanwijzing ;) )

Ze dwingt jou continue af haar aandacht te geven, door het plassen, dingen kapot maken, piepen en janken... Probeer te bedenken waar zij wél voor wilt werken. Is dat jou aandacht? Simpel, ze krijgt enkel jou volledige aandacht als ze normaal doet op de momenten dat ze nu juist lastig doet. De rest van de tijd negeer je haar volledig (het moeilijkste wat er bestaat), geen aai thuis voor het slapen gaan, geen kroel omdat ze langs loopt. Laat haar haar aandacht verdienen door zich naar jou normen en waarden te gedragen. In hondentaal is negeren de nr 1 opvoed tip, een drukke pup wordt door een oudere hond vaak uren genegeerd, pas als de pup zich gedraagt zoals de oudere hond wilt, dan schenkt deze er pas aandacht aan. En negeren doen honden héél duidelijk, geen blik geven ze en keren de andere hond letterlijk continue de rug toe.

Is aandacht niet de trigger, kan je kijken of 'werken voor voer' helpt. Geen ontbijt en avond eten, maar enkel eten krijgen tijdens het 'trainen' van haar lastige punten. En splits het op. Ga bijv dag 1 enkel focussen op normaal wachten bij de deur of rustig naast je zitten als je 5minuten stil staat in het bos. Geef haar brokjes + evt anders lekkers waar ze het voor doet, op de momenten dat ze zich gedraagt. Gedraagt ze zich niet, jammer joh, geen eten, over een paar uur gaan we weer, nieuwe ronde nieuwe kansen. Sommige honden kunnen dit zo 2/3 dagen volhouden, maar uiteindelijk moeten ze toch echt eten en zullen ze weten dat JIJ die gene bent waar ze eten kunnen halen en dat dit enkel kan als ze zich naar jou normen en waarden gedraagt. Uiteindelijk wil je er naar toe dat ze bereikbaarder wordt en je haar uit het neurotische gedrag kan halen, dat rustig zijn en geduld hebben haar meer oplevert (iets lekkers en jou positieve aandacht) dan zitten piepen en krijsen (en een geïrriteerde baas).

Let wel op, Tollers zijn rete slim, ze hebben in no time door 'Blaf, naar je opkijken, stil zijn = brokje' ze gaan dan de blaf gebruiken om jou af te dwingen ze daarna te belonen voor het stil zijn.

Het leren omgaan met andere honden is lastig te trainen omdat je situaties met vreemde honden nooit in scene kan zetten en dit maakt het moeilijk te trainen. Ik zal hiervoor echt naar een hondenschool gaan, in combinatie met een gedragstherapeut.
Mijn eigen hond kan ook erg lastig met andere, eigenlijk is hij liever alleen, maar omdat 9 vd 10 honden op hem in komen rennen, heeft hij zichzelf aangeleerd eerst maar hard uit te vallen, dan druipt de andere hond hopelijk snel af. Heb heb ik aangeleerd naar mij te komen zodra hij een hond ziet, dit geeft hem veiligheid en zodoende zorg ik ervoor dat hij niet de keuze hoeft te maken om de boel zelf op te lossen. Vliegt hij er toch naar toe, ren ik direct de andere kant op. Loop ik achter hem aan op de vreemde hond af, voelt hij zich 10x sterker.. ga ik hem staan roepen, dan zal hij nóg veel opgefokter worden.. Met weglopen zorg ik dat ik zijn veiligheid (mij zelf) wegneem en zo druipt hij vaak al snel af bij de andere hond, of kiest van te voren al eieren voor zijn geld.


Zeker met een Toller zal ik absoluut niet gaan werken met slipketting en dat soort ongein, daar gaan ze uiteindelijk dwars doorheen.
En let goed op je eigen houding, ze is al druk genoeg, dus blijf zelf de rust zelfe en laat je niet door haar gek maken. Haalt ze het bloed onder je nagels vandaan, zeg haar even in een andere kamer. Het wegzetten is voor een hond (een roedel dier) vaak een erge correctie, zo kunnen ze namelijk de situatie niet meer controleren. Laat haar naar paar seconden/halve minuut er weer bij, begint ze weer opnieuw, hopla zonder eigen emotie's haar weer wegzetten. Na 3 x heeft ze door dat ze zich wellicht maar beter kan gedragen.

En een goeie om bij stil te staan: "Als jij doet wat je deed, krijg je wat je kreeg" ..honden zijn gewoonte dieren en doen er alles aan het zo te houden. Probeer dit positief te gaan ondebreken, maar houd er rekening mee, gedrag wordt eerst erger voordat het afneemt. Is een teken dat je op de goede weg zit en houd vol! (google maar eens op Extinction burst)

lizy29

Berichten: 6390
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-15 17:01

Ik gok dat ze en niet goed is gesocialiseerd en dat je haar mentaal niet moe genoeg maakt.

Mijn toller is ook niet dol op brokjes maar wel gek op aandacht. Dus doen we oefeningen die uitdagend zijn en waar hij over na moet denken. Wij zijn in eerste instantie begonnen met een cursus ABC training en hebben dit zelf uitgebouwd.
Een toller werkt ontzettend graag voor zijn baas en daar kan je gebruik van maken.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-15 17:10

Hier een mooie lijst van een fokker, waarom men vooral GEEN Toller moet nemen.......

http://www.dekkershof.nl/
Ik denk dat jouw hond ondanks al jouw goede zorgen zich verveelt en tekort aandacht krijgt. Dit is niet persoonlijk aan jou gericht, maar dat is nu eenmaal de aard van de hond.

Esther

Berichten: 4234
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-15 17:16

Ook mijn mening is dat je hond aan het werk moet, met onze halve tollers hebben we jachttraining gedaan, dat heeft zeker geholpen om ze in balans te krijgen. Is ook iets wat je zelf kunt trainen tussen de lessen door. Apporteersport is daarvoor een goed alternatief als je niet met dood wild wilt werken.

Verder aan de gang met impulscontrole. Laten zitten voordat ze een deur door mag, zit ze niet of piept ze dan blijft de deur dicht. Doe je de deur open en zo springt op of begint te piepen, deur gaat weer dicht. Aanpakken van een snoepje gaat rustig, anders gaat de hand dicht en weg. Zitten voordat ze mag eten, pas op commando mag ze beginnen. En dat consequent, ondanks dat mijn honden half toller zijn merk ik dat het weer uit de hand gaat lopen als ik wat laat gaan..

Tegenkomen van andere honden, daar hoeft ze niks mee, vraag haar aandacht en doorlopen.

Jammer dat Heeze zo uit de richting ligt... ;)

Suzzy_3

Berichten: 1234
Geregistreerd: 10-01-07
Woonplaats: Diepenbeek (België)

Re: De strijd met mijn Toller

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-15 20:15

Ik denk ook dat je best eens bij een gedragstherapeut langsgaat, zodat je hier onder begeleiding aan kan werken.
Concrete tips kan ik niet geven, want mijn tollertje is juist het tegenovergestelde. Ligt uren in haar mand, natuurlijk heel vrolijk als ze moet werken, maar als ik niks vraag super rustig. Wel van in het begin heel streng opgevoed. Moet maar kijken en ze weet hoe laat het is.

BOKTMANDYY

Berichten: 873
Geregistreerd: 25-10-12
Woonplaats: Valkenswaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-10-15 01:40

Nou zie ik dat ik dus nog wat vergeten te melden ben, inderdaad misschien wel het belangrijkste.
Ik ben haar 3e eigenaar, en bij de eerste eigenaar is ze mishandeld geweest, hoe en wat precies weet ik niet (wil ik ook niet weten.) Toen hebben de 2e eigenaren haar het vertrouwen weer terug gegeven, dit is prima gegaan (ook omdat ik de 2e eigenaren goed ken en jill dus al langer ken dan ze bij mij is.)
Het Joelen heeft er bij haar altijd ingezeten, maar dat andere is er naderhand bijgekomen.

Oh maar tijdens het wandelen doen we ook spelen, ik heb de frisbee regelmatig mee, want daar is ze dan wel knettergek van

Edit; Haar straffen is niet echt een optie, ik kan mijn stem niet verheffen dan word ze bang. Haar erop wijzen met een normale toon ziet zij niet als fout, dan komt ze kwispelend naar mij toe.
Ik zit te denken om aan de slag te gaan met een schokband, maar dan alleen de trilfunctie die erop zit te gebruiken, want ik denk dat de schok voor haar niet nodig is. Wat is jullie ervaring met deze band?

BOKTMANDYY

Berichten: 873
Geregistreerd: 25-10-12
Woonplaats: Valkenswaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-10-15 01:55

canisia schreef:
Oef lastig, maar heel herkenbaar gedrag van een toller.

Tollers zijn werkhonden, uren loslopen zet geen zoden aan de dijk, ze moeten mentaal bezig worden gehouden.. mét jou. Mijn eigen hond is een kruising tussen herder, border collie, toller en labrador (een lading werkhonden bij elkaar.. dus niet bepaald ideaal), het is een neuroot, autist en workaholic in 1. Heel lastig om dat in juiste banen te lijden en wat je omschrijft klinkt erg bekend, maar met 2/3 jaar fanatiek trainen op een hondenschool heb ik er nu een wereldhond voor terug (met wel een bijbehorende gebruiksaanwijzing ;) )

Ze dwingt jou continue af haar aandacht te geven, door het plassen, dingen kapot maken, piepen en janken... Probeer te bedenken waar zij wél voor wilt werken. Is dat jou aandacht? Simpel, ze krijgt enkel jou volledige aandacht als ze normaal doet op de momenten dat ze nu juist lastig doet. De rest van de tijd negeer je haar volledig (het moeilijkste wat er bestaat), geen aai thuis voor het slapen gaan, geen kroel omdat ze langs loopt. Laat haar haar aandacht verdienen door zich naar jou normen en waarden te gedragen. In hondentaal is negeren de nr 1 opvoed tip, een drukke pup wordt door een oudere hond vaak uren genegeerd, pas als de pup zich gedraagt zoals de oudere hond wilt, dan schenkt deze er pas aandacht aan. En negeren doen honden héél duidelijk, geen blik geven ze en keren de andere hond letterlijk continue de rug toe.

Is aandacht niet de trigger, kan je kijken of 'werken voor voer' helpt. Geen ontbijt en avond eten, maar enkel eten krijgen tijdens het 'trainen' van haar lastige punten. En splits het op. Ga bijv dag 1 enkel focussen op normaal wachten bij de deur of rustig naast je zitten als je 5minuten stil staat in het bos. Geef haar brokjes + evt anders lekkers waar ze het voor doet, op de momenten dat ze zich gedraagt. Gedraagt ze zich niet, jammer joh, geen eten, over een paar uur gaan we weer, nieuwe ronde nieuwe kansen. Sommige honden kunnen dit zo 2/3 dagen volhouden, maar uiteindelijk moeten ze toch echt eten en zullen ze weten dat JIJ die gene bent waar ze eten kunnen halen en dat dit enkel kan als ze zich naar jou normen en waarden gedraagt. Uiteindelijk wil je er naar toe dat ze bereikbaarder wordt en je haar uit het neurotische gedrag kan halen, dat rustig zijn en geduld hebben haar meer oplevert (iets lekkers en jou positieve aandacht) dan zitten piepen en krijsen (en een geïrriteerde baas).

Let wel op, Tollers zijn rete slim, ze hebben in no time door 'Blaf, naar je opkijken, stil zijn = brokje' ze gaan dan de blaf gebruiken om jou af te dwingen ze daarna te belonen voor het stil zijn.

Het leren omgaan met andere honden is lastig te trainen omdat je situaties met vreemde honden nooit in scene kan zetten en dit maakt het moeilijk te trainen. Ik zal hiervoor echt naar een hondenschool gaan, in combinatie met een gedragstherapeut.
Mijn eigen hond kan ook erg lastig met andere, eigenlijk is hij liever alleen, maar omdat 9 vd 10 honden op hem in komen rennen, heeft hij zichzelf aangeleerd eerst maar hard uit te vallen, dan druipt de andere hond hopelijk snel af. Heb heb ik aangeleerd naar mij te komen zodra hij een hond ziet, dit geeft hem veiligheid en zodoende zorg ik ervoor dat hij niet de keuze hoeft te maken om de boel zelf op te lossen. Vliegt hij er toch naar toe, ren ik direct de andere kant op. Loop ik achter hem aan op de vreemde hond af, voelt hij zich 10x sterker.. ga ik hem staan roepen, dan zal hij nóg veel opgefokter worden.. Met weglopen zorg ik dat ik zijn veiligheid (mij zelf) wegneem en zo druipt hij vaak al snel af bij de andere hond, of kiest van te voren al eieren voor zijn geld.


Zeker met een Toller zal ik absoluut niet gaan werken met slipketting en dat soort ongein, daar gaan ze uiteindelijk dwars doorheen.
En let goed op je eigen houding, ze is al druk genoeg, dus blijf zelf de rust zelfe en laat je niet door haar gek maken. Haalt ze het bloed onder je nagels vandaan, zeg haar even in een andere kamer. Het wegzetten is voor een hond (een roedel dier) vaak een erge correctie, zo kunnen ze namelijk de situatie niet meer controleren. Laat haar naar paar seconden/halve minuut er weer bij, begint ze weer opnieuw, hopla zonder eigen emotie's haar weer wegzetten. Na 3 x heeft ze door dat ze zich wellicht maar beter kan gedragen.

En een goeie om bij stil te staan: "Als jij doet wat je deed, krijg je wat je kreeg" ..honden zijn gewoonte dieren en doen er alles aan het zo te houden. Probeer dit positief te gaan ondebreken, maar houd er rekening mee, gedrag wordt eerst erger voordat het afneemt. Is een teken dat je op de goede weg zit en houd vol! (google maar eens op Extinction burst)


Wauw.. hier kan ik zeker wat mee! Dankje :j

KellyR

Berichten: 1640
Geregistreerd: 23-02-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-15 01:58

Lastig dit. Had een toller op de frisbee cursus, die vond het vooral heel leuk om te zien hoe zijn baas achter de frisbee aan ging :+
Iedere hond heeft denk ik zijn eigen hobby en je moet van alles proberen om uit te vinden wat ze leuk vinden + wat ze mentaal uitdaagt en dus moe maakt.
Je zegt dat de frisbee leuk is en dat je die meeneemt. Wij trainde 2,5 uur, waarvan de helft cursus voor de mens was en de helft voor de hond en dan waren ze gesloopt! Een paar keer een frisbee gooien is niet hetzelfde als frisbee als sport doen. Je hebt verschillende werp technieken, hierbij moet de hond ook anders reageren. Op deze manier moet de hond continu op jou blijven anticiperen. Daarbij zijn er nog heel veel kunstjes te leren die het moeilijker/uitdagender maken voor zowel jou als de hond. Wij hadden ook een deel doggy dance in de cursus zitten, super leuk!

Piepen, negeren en als dat niet kan corrigeren, doe iets om haar uit balans te brengen. Dit kan een rukje aan de riem zijn waardoor ze zich even moet herstellen. Maar ook zoals Cesar Milan het doet met het nabootsen van een bijt met je hand. Mocht dit echt niet werken kan je haar altijd nog "naar beneden werken" (hiervoor zou ik wel even tactieken opzoeken, als je het fout doet maakt het namelijk niks uit) Hierdoor maak jij jezelf dominant en laat je merken dat je het niet pikt.

Hebben jullie misschien een hondenuitlaat? Geef haar een paar keer mee, regelmatig in een roedel meelopen doet wonderen. Ons kleine angsthaasje is er aardig stoer van geworden en weet zich goed te gedragen nu, dat scheelt haar een hoop stres. En je zegt dat ze begint te trekken als ze een andere hond ziet, wat doet ze als je haar los hebt? Door een riem geef jijzelf namelijk enorm veel spanning mee. Jij weet namelijk wat er gaat gebeuren en hebt al angst voor een eventuele uitval, terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn!

Tollers zijn natuurlijk ook slimme honden, heb je wel een met een klikker gewerkt? Zoek iets waar ze gek op is, worst, kaas, een specifiek koekje. In het begin klik je een paar keer zonder iets te vragen en geef je de beloning, op deze manier leert de hond, klikje is beloning. Een klik is veel sneller dan je stem, dus je kunt veel makkelijker dingen bevestigen. Doe oefeningen die hierboven ook al zijn gegeven zoals wachten voor de deur etc. Op het moment dat ze het goed doet meteen klikken en belonen! Als ze het snapt ga je alleen nog klikken bij verbetering. En zo kan je ook het commando "stop" of " stil" of wat je dan ook maar wilt aanleren om het piepen te stoppen. Elke seconde stil is er namelijk 1 en deze kan je super snel bevestigen met je klikker, niet met je stem.

Erg zielig dat ze mishandeld is maar denk er niet aan, honden leven in het nu en nemen het verleden niet met zich. Uiteraard kunnen ze wel verbindingen leggen aan voorwerpen zoals een stok waar ze geslagen mee zijn, maar ook dit moet er uit te halen zijn als jou mindset helemaal goed is en dat ook op haar over weet te brengen. Dus heb geen medelijden, het maakt het alleen maar erger.

BOKTMANDYY

Berichten: 873
Geregistreerd: 25-10-12
Woonplaats: Valkenswaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-10-15 02:08

Ja het piepen, dat zal echt zo lastig worden, ik heb letterlijk alles al geprobeerd (daarom zit ik hiervoor te denken aan een trilling in de band), rukje aan de riem, idd de moederbijt naar hond maar dan zakt ze van angst weg, en ik wil ook niet dat mensen op straat me scheel aan zitten te kijken omdat ze denkt dat ik mijn hond sta te mishandelen want ze kan me toch overdreven reageren op een correctie.

Nou ik heb toevallig 2 oppashonden, een vlinderhondje en een ierse setter. Mijn moeder heeft een labrador. elke dag lopen we samen rond hetzelfde tijdstip, mijn hond kan erg goed met de labrador en ierse setter. Het vlinderhondje neem ik nooit mee is niet sociaal en kan niet met andere honden. En tja zodra er een andere hond komt gaat ze zo achterlijk liggen doen, waarop de andere hond fel uitreageert wat begrijpelijk is, Jill ziet dit als een dreigement en duikt er meteen boven op, dat word flink vechten dus.

Ik heb toevallig ergens een klikker liggen, dat kan ik ook zeker met haar gaan doen.

Edit; Hier met haar beste vriend Guus.

Afbeelding

Afbeelding

KellyR

Berichten: 1640
Geregistreerd: 23-02-15

Re: De strijd met mijn Toller

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-15 02:33

Beetje bot, maar heb schijt aan wat andere mensen denken.
Mijn ex had een stafford die agressief kon zijn, en soms nam ik die mee als ik ging lopen (Wel aangelijnd). Als ze idioot ging doen ging doen kreeg ze een flinke ruk en een klap voor der hasses waarna ik der op de grond gooide om het even naar te zeggen. Daarna was ze poeslief. Je had de mensen moeten zien kijken! Maar liever dit dan dat ze een andere hond pakte.
Trillerband kan helpen, maar ligt eraan hoe slim ze is. Als ze weet dat het alleen trilt na een tijdje, dan kan ze er gewoon door heen gaan piepen. Of ze leert het onderscheid kennen tussen die riem en een gewone riem en doet het dus alleen wanneer ze de niet triller om heeft.

In jou geval, liever een hond die doet wat je wilt dan scheve blikken van mensen die je toch niet kennen.
Dat piepen hoeft niet perse angst te zijn, maar kan ook aanstellerietus zijn. Als ik bij mijn Aussie's mijn stem verhef, dan kruipt 1 van hen bijna over de grond. En dat arme ding is nooit mishandeld en heb haar nooit met een verkeerde vinger aangeraakt, soms zit het er gewoon in. Maar ondanks dat ze dit doet, blijf ik stabiel en weet ze dat ze het niet mag doen.
Wederom, geen medelijden, dit versterkt het gedrag alleen maar.

Maar nogmaals, doet ze dat als ze vast zit of los is? En ik snap dat dit lastig is, zeker wanneer ze los loopt, want je hebt ook geen invloed op de andere hond. Mijn honden kraaien er niet om, die kijken met een scheef oog wat er aan de hand is en lopen door. Maar er zijn zat honden die hier inderdaad fel op reageren.
Maar wat gebeurt er als ze "aangevallen" wordt? Mijn oudste Aussie ws enorm dominant, deed ook aan staarttrekken etc. Dit hield pas nadat hij een aantal keer goed op zijn plaatst gezet was door een andere hond, daarna nooit last van gehad.
Dus als het alleen een correctie is van de andere hond dan zou ik het lekker laten gaan, je moet het natuurlijk niet laten uitlopen tot een gevecht, maar vaak klikt/ziet het een stuk erger dan dat het is. Sommige honden maken grote bewegingen om in de dominante positie te komen of maken erg veel geluid. En in veel gevallen hoort daar ook een goeie snauw bij.

Maar ik zou haar is een keer in een grote roedel meegeven, zonder dat jij er bij bent. Als de reactie positief is, dan weet je dat ze het dus alleen met jou doet en dat jij zal gaan moeten veranderen om haar verder te kunnen gaan helpen.

AstridJ

Berichten: 2310
Geregistreerd: 11-02-10
Woonplaats: Wintelre

Re: De strijd met mijn Toller

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-15 02:58

Ga aub een Toller niet straffen of met een schrikband werken! Dat werkt niet bij Tollers. Met Tollers moet je altijd positief werken anders doen ze niks voor je. Je kan het beste hulp zoeken want dit gaat je alleen niet lukken ben ik bang.
Je zou eens contact op kunnen nemen met Helma van der Hamsvoord, zij heeft een hele roedel Tollers (ik geloof een stuk of 12) en fokt en traint ze. Ze heeft heel veel ervaring met Tollers. Ze woont in Hoogeloon, dat is niet ver van je vandaan.

Maartje1990

Berichten: 22374
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Re: De strijd met mijn Toller

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-15 03:12

En ga ook alsjeblieft je hond geen voer onthouden. Wat een rare tip is dat.... Dat snapt een hond, zelfs een slimme hond als de toller, echt niet hoor. Gewoon z'n brokjes geven en zoeken naar een beloning die dusdanig lekker is dat hij daarvoor iets wil doen. Doe je ook clickertraining met je hond?

farahdiba46
Berichten: 1420
Geregistreerd: 01-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-15 03:38

Klinkt als stress en nervositeit. Heb vroeger een hond gehad die PRECIES zo was, heeft niets met ras te maken. Ze is ruim 16 geworden bij me maar is altijd een piepende, slopende dwingeland gebleven. Oorzaak bij haar was gemiste socialisatie en verlatingsangst.
als ik heel eerlijk ben lees ik niet veel liefde in je bericht, wel veel irritatie. Probeer het haar niet kwalijk te nemen, ze is alleen maar een productvan haar verkeerd gelopen leventje, de ziel...

alice0cullen

Berichten: 2480
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Deventer

Re: De strijd met mijn Toller

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-15 04:07

Goede gedragstherapeut voor zowel hond als baasje. Klinkt bij mij ook als nerveusiteit misschien gepaard met verschillende gedragingen maar toch.
Medelijde moet je nooit hebben, hond heeft zeer snel door waarom je niet doorpakt. Wij hebben zelf een opvanghond gehad die naar vrachtwagens sprong en mij dus vanuit het niets mee sleurde, ik heb rare blikken gekregen toen ik hem een keer een flinke oplaawaai verkocht. Het was zielig en wat niet.
Maar met dit gedrag bracht hij zichzelf maar ook mij in gevaar los van de mensen op de weg.

Ookal duikt ze weg het is en blijft ongewenst gedraf en is onstabiel gedrag, in een roedel zou dit niet geacepteerd worden dus wordt er ingegrepen, een correctie om ze uit balans te brengen en zo daardoor terug snapt naar het hier en nu en waar ze nu op moet letten en hoe ze zich moet gedragen.

Misschien gaat het nooit meer helemaal weg maar dit weet je nooit.
In ieeder geval succes.

Esther

Berichten: 4234
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-15 09:35

astridklomp schreef:
Ga aub een Toller niet straffen of met een schrikband werken! Dat werkt niet bij Tollers. Met Tollers moet je altijd positief werken anders doen ze niks voor je. Je kan het beste hulp zoeken want dit gaat je alleen niet lukken ben ik bang.
Je zou eens contact op kunnen nemen met Helma van der Hamsvoord, zij heeft een hele roedel Tollers (ik geloof een stuk of 12) en fokt en traint ze. Ze heeft heel veel ervaring met Tollers. Ze woont in Hoogeloon, dat is niet ver van je vandaan.

Inderdaad, tollers niet corrigeren met stroombanden, op de grond gooien en zogenaamde beten over neuzen. Daar zijn ze te slim voor en je beschadigd alleen maar het vertrouwen. Een correctie is pas een correctie als de hond dat ook zo ziet, bovenstaande snappen ze niet en zien ze dus niet als correctie. Overigens denk ik dat het bij andere honden ook niet nodig hoeft te zijn.

Ze heeft meer uitdaging nodig dan alleen 'dom' achter een frisbee aan rennen. Maak het moeilijker, leg er meer uitdaging in voor haar. Voer ook eens wat oefeningen uit onderweg met wandelen, op een boomstam staan/zitten/lopen, stukje volgen, zit/lig en blijf. Verstop een favoriet speeltje/dummy in het bos die ze op moet zoeken. Als je hond meer tevreden is dan zal het piepen ook minder worden.

Begeleid haar in het contact met andere honden, laat haar bij je komen en zitten, komt een andere hond dichterbij laat je haar rustig contact maken. Imo is contact met andere honden niet nodig en zou ik haar aandacht bij jou houden en doorlopen. Mijn halve tollers zijn gestoord in hun gedrag (fijn zulke vorige eigenaren), ik hou ze bij me en laat rustig contact maken, wat nu na 4 jaar aardig goed gaat. Niemand die het opvalt dat ze hondentaal niet goed snappen en dat mijn reu reu-agressief is.

BOKTMANDYY

Berichten: 873
Geregistreerd: 25-10-12
Woonplaats: Valkenswaard

Re: De strijd met mijn Toller

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-10-15 11:30

Wauw echt bedankt voor deze tips!!!!!
Ik ga hier zeker mee a.d slag en wel straks al :D

Ze ligt nu nog heerlijk langs me op de bank, even uitrusten van het eerste rondje, gaan we zo weer met de Ierse Setter lopen, dat mutsje doet toch haar eigen ding, ga ik mooi aan de slag.

Nogmaals dankjulliewel voor alle tips en ervaringen, het heeft mij en Jill nu zeker al een stapje naar de goede richting geholpen! +:)+

canisia

Berichten: 788
Geregistreerd: 13-10-12
Woonplaats: Brielle

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-15 12:30

Ik zou zeker niet met een trilband of wat dan ook gaan werken, ook het cecar milan verhaal..dit werkt enkel bij mensen die héél goed weten wat ze doen (er is niet voor niets een enorme stijging van bijt incidenten sinds hij op tv is..)
Persoonlijk ben ik ook echt geen fan van naar de grond werken, ook dit moet zo correct gaan wil het op de juiste manier overkomen, dat dit vaak nog meer afstand tussen je hond en jou creëert waardoor je nog verder van huis bent.
Een hond gaat op zijn rug uit overgave en onderdanigheid, in deze houding hoor jij ze niet neer te leggen, dit zal je een hond in een roedel ook nooit zien doen bij een ander. De lagere zal zelfstandig als volledige overgave op zijn rug gaan liggen en dit is het teken dat het klaar is.. Gooi je ze zelf op hun rug, dan haal je de boel aardig door elkaar.
Hoeveel mensen ik wel niet gillend boven hun zie staan en hun hond met een smak op een rug gooien, omdat ze een blaf geven.. Ja ze zullen er wellicht van leren dat blaffen een gevolg heeft, pijn.. Voed je je kinderen/paard of wat dan ook op met pijn? Er zijn ook een andere manieren. Overigens ben ik niet tegen een correctie, maar een correctie betekend niks zonder beloning.. Er is geen Nee zonder Ja en geen Ja zonder Nee.
Geef je hond een keuze, laat haar der hersens gebruiken (die werken namelijk bizar goed, zeker bij een Toller ;) ).

Denk bij alles na, wil ik dit? Nee, oke de boel negeren, of weg zetten zodat je je er niet druk om kan maken en je haar er erna weer bij kan halen voor een nieuwe poging. Zorg ervoor dat haar gedrag niet oplevert wat zij wil, jou aandacht of beweging of wat dan ook. En koppel aan goed gedrag iets positiefs, iets lekkers of een aai, een balletje/frisbee wat dan ook.
Is de situatie zo dat je een correctie (ruk aan de riem, stem verheffing, wat dan ook) moet geven, zorg dan in godsnaam dat je direct beloont zodra ze op de correctie reageert! Een correctie betekend helemaal niks en geeft ze niks om over na te denken, ze leren er niks van, als er geen beloning komt na het gedrag wat ze zojuist hebben aangepast door de correctie.

Een trekkende hond, kan je met een ruk op de riem laten stoppen met trekken, maar heeft hij dan geleerd wat hij wél precies moet doen? Nee alleen dat hij niet in die situatie op die plek mag lopen.. maar 5meter verder is die situatie voor een hond alweer anders, je zal dus continue moeten blijven herhalen met het rukken.. Niet fijn voor de baas en niet fijn voor de hond. Geef je echter je hond de optie, daar lopen is ruk aan de riem (of beter zelf, achteruit lopen, zodat ze niet komt waar die heen wilt) en naast je lopen is volledige aandacht van jou en overladen met brokjes worden. Die hersentjes krijgen in no time door dat die plek naast je met alle beloning veeel leuker is en haar veel meer oplevert dan in die riem hangen.

Nu weet ik niet of ze ook trekt, maar dit kan je op álles toepassen, denk goed na.. wat levert dit gedrag haar op, hoe turn ik dat om in gedrag dat ik wil zien én belangrijk hoe zorg ik ervoor dat het gedrag wat ik wil zien leuk is voor haar!

Het in elkaar duiken en zwaar overreageren op jou correctie klinkt heel bekend haha, als ik die van mij alleen al boos aankijk krijst die de boel al bij elkaar. Tollers zijn gevoelige hondjes, en hun emoties schieten alle kanten op, zorg ervoor dat je jou eigen emoties ten alle tijden onder controle hebt!
Een clicker werkt hier perfect voor! Een klik is altijd hetzelfde geluid en betekend altijd 'goedzo! beloning!' Ookal was jij saggo van je werk, of verzin het maar, zodra jij een klik geeft met de clicker betekend het voor haar dat ze het op dat moment geweldig deed! En met een clicker kan je ook veel beter op afstand belonen. Loopt ze los en negeert ze een hond die voorbij komt, 'klik' op het moment dat ze negeert, je beloont dan het goede moment en ze komt dan bij jou haar snoepje halen. Zou je dit zonder klik willen belonen ben je eigenlijk net te laat, want ze loopt 100m vandaan, hoort je wellicht niet, etc.
Clickeren is goed te leren, maar vraagt wel wat timing. Veel hondenscholen werken met clickers en er zijn veel boeken en youtube video's over gemaakt. Op youtube staan overigens super veel leuke truukjes die je je hond kan leren! Veel mensen zeggen, ah het is toch geen circus hond, nee misschien niet, maar als je hond voor jou wilt werken is het dé manier om ook als je thuis zit, of op een veldje waar ze normaal geen aandacht voor je heeft, leuk samen truukjes te gaan leren. Tollers vinden dat geweldig!

Haha voer onthouden rare tip? Een hond is een jacht dier, een hond werkt van nature voor zijn voer. Wat wij mensen doen, is een hond sochtends en savonds heel menselijk een bakkie voorschotelen waar ze niks voor hebben hoeven doen, behalve er zijn. Een hond is ervoor gemaakt, zijn hersens en zijn lichaam, om iets te moeten doen voor hij zijn eten krijgt. Ze worden er vaak zelfs een stuk gelukkiger van, want zo werkt hun instinct. Nu verschilt dit natuurlijk wel per ras, een hoop rassen zijn flink doorgefokt en staan minde dicht bij de natuur, maar neem de herders, aussies, cattle dog, husky, tollers, labradors, goldens, poedels, borders, etc. dit zijn allemaal werk honden. Honden die snel gek worden als ze niet te doen hebben.

Ze voor hun voer laten werken klinkt voor ons mensen héél raar, maar is voor een hond dood normaal. En je onthoud ze hun voer niet, ze krijgen evenveel voer als normaal, alleen niet simpel in een bakje na en voor het slapen gaan, maar buiten door aandacht bij jou te houden. En ja voor veel honden is het genoeg om gewoon wat lekkers te gebruiken en dan doen ze het daar ook voor, dat is ook helemaal geen probleem natuurlijk!
Enigste is dat wat lekkers vaak een stuk minder gezond is en als je bijvoorbeeld 3x per dag aan het trainen bent zet dat lekkers wel erg snel aan en zitten ze op een gegeven moment ook gewoon vol.. Terwijl als ze hun ontbijt nog niet hebben gehad, ze net een tikkie meer honger hebben en net een tikkie meer voor jou willen doen en langer de aandacht erbij houden. Plus je kan dan het normale voer combineren met extra lekkere dingen, zodoende beloon je ook nog eens met gezonder voer.
Persoonlijk heb ik toch liever een hond die misschien een keer een ontbijt en avond eten heeft overgeslagen en volledig op mij gefocust is om voor mij te werken voor zijn voer, zodat ik ongewenst gedrag op een positieve manier kan omturnen naar gewenst gedag, dan een schokband om te moeten hangen of aan een riem te moeten sleuren, etc.
En uiteindelijk bouw je dit natuurlijk weer af! Ik heb mijn hond misschien een maandje écht op 'werken voor voer' gehad, erna waren alle grote problemen eruit en kreeg hij gewoon zijn ochtend en avond prakkie in zijn voerbak. Maar ik ken er genoeg die flink puberende honden zo een jaar enkel hun eten geven tijdens trainingen en die krijgen echt geen minder eten als normaal, alleen moeten ze er wat voor doen.. en dat zijn de honden die rete strak zijn afgetrained en vrijwel nooit een correctie hebben hoeven krijgen..
Het is maar waar je zelf voor kiest :)

canisia

Berichten: 788
Geregistreerd: 13-10-12
Woonplaats: Brielle

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-15 12:43

Het is wellicht heel wat uit de richting, maar je kan als je het gedrag echt snel omgeturnd wil hebben, kijken of je het ervoor over hebt om misschien hierheen te gaan:

http://www.kynologischnederland.nl/

Deze hondenschool wordt gerund door Jeroen Oomen en Debby van den Ban. Over Jeroen is echt meeer dan genoeg te vinden op het internet, dus moet je maar even googlen ;)
Ik heb het geluk gehad dat ik een periode bij hun instructeur heb mogen zijn en heb ontiegelijk veel kunnen leren van deze twee fantastische mensen.
Wellicht heb jij er ook wat aan :)

BOKTMANDYY

Berichten: 873
Geregistreerd: 25-10-12
Woonplaats: Valkenswaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-10-15 14:13

Ik heb al heeeeeeeeeel veel filmpjes van clickertraining achter de rug, ik ben hier echt enthousiast over, ik denk echt dat dit ook goed bij Jill past, ik ben net ook direct begonnen met een connectie leggen tussen de klik en iets lekkers, daarna iets neerleggen wat ze moest aanraken, ondanks dat de brokjes die ik uit mijn zak toverde veeel interessanter waren dan het object wat ze moest aanraken deed ze het goed voor de 1e keer. Toen liep ze weg en ben ik gestopt, heb ik daarmee juist gehandeld?

Edit: Over een gedragstherapeut/hondenschool dat blijft echt achterin mijn hoofd zitten, maar ik wil eerst alle eerlijke manieren van mij naar Jill proberen voor ik die inschakel

lizy29

Berichten: 6390
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-15 14:21

Probeer volgende keer te stoppen voordat zij er mee stopt. Spel en training moet altijd door jou gestart en gestopt worden.

Mijn toller vind de clicker eng dus verder heb ik er geen ervaring. Hij is vooral gek op mij dus aandacht voor mij is altijd beloning genoeg.