Huidprobleem kat

Moderators: Agossie, MirandaT, RianneH, Dreamy

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Huidprobleem kat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-13 22:03

Onze poes van inmiddels 11 jaar oud heeft sinds kort een steeds erger wordend huidprobleem. Of nou ja, het huidprobleem heeft ze wel al langer, maar ze krijgt nu kale plekken. :(:)

De poes heeft al jaren last van een schilferige huid. Ook heeft ze sinds enkele jaren een kale plek op haar buik tussen de achterpoten. Die werd snel groter omdat ze er ook veel aan likte, maar langzaam maar zeker gaat dat beter. Er komt weer wat haar op en ze likt er steeds minder aan. Als ze er aan likt, dan leiden we haar af.

Toen ze jong was is ze aangereden. Bekken gebroken en dat is toendertijd niet goed opgepakt door de dierenarts. Omdat ze meer en meer last kreeg van artose zit ze sinds de tweede helft van vorig jaar aan de pijnstiller/ontstekingremmer, Novacam 0,5 mg/ml. Ik heb zelf niet de indruk dat dit het huidige probleem veroorzaakt, omdat ze de Novacam al een paar maanden krijgt.

Het lijkt me ook niet direct iets besmettelijks, onze andere kat heeft namelijk helemaal nergens last van. Nou kan hij natuurlijk drager zijn.

Wat ik zelf opvallend vind is dat het op de bekkenknobbels begonnen lijkt te zijn. De kale plekken zijn ergens begin december gekomen. Eén kant is een wond geweest, maar is nu rustig en dicht. Ik heb haar een week geleden gewassen met babyshampoo en daar knapte ze zienderogen van op. Behalve dat de kale plekken nu over haar ruggenwervel rchting haar kop lopen en de kale plekken op haar bekkenknobbels er nog steeds zitten. Ik heb haar net weer gewassen met babyshampoo als tijdelijke oplossing.

Afbeelding

Afbeelding

Ze heeft geen kale plekken bij haar kop. Het komt echt vanuit haar staart.

Ik twijfel of ik hiermee naar de dierenarts wil. Ze heeft geen jeuk, is vrolijk en aanhankelijk. Dierenarts levert stress op en dat wil ik zo veel mogelijk voorkomen. Ik was zelf aan het denken om te gaan wassen met betadineshampoo of tee tree. Van de andere kant, als het wel iets besmettelijks is zijn we straks verder van huis.

Zouden jullie hiermee toch naar de dierenarts gaan of eerst aankijken of het beter wordt met tee tree oid?

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.


perdjes

Berichten: 911
Geregistreerd: 29-10-04
Woonplaats: Venray

Re: Huidprobleem kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-13 22:18

Ik zou er toch even mee na de dierenarts gaan. Het kan namelijk verschillende oorzaken hebben, zoals schimmel, vlooienallergie, stress, voerallergie. Ben je misschien sinds kort overgestapt op ander voer, of is er een andere verandering gekomen? Let wel op als het schimmel is, dat is heel besmettelijk ook voor mensen!

Ferdie: B+20, L1+8 eindstand
Burning Desire: B+14

Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Re: Huidprobleem kat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-13 23:01

Voer wisselt regelmatig, ik heb niet altijd hetzelfde merk/smaakje. Wel ander voer dus, maar niet iets wat ze nooit eerd hebben gehad. Andere verandering geloof ik ook niet. Ik heb hoogstens het huis gepoetst. :D
Ik heb echt de indruk dat het niet besmettelijk is, het is 4 tot 6 weken geleden begonnen. Wij hebben zelf nergens last van en ook de andere kat mankeert niks. Niet eens een schilferige huid...

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.

Rena100

Berichten: 3362
Geregistreerd: 29-10-07
Woonplaats: Almelo

Re: Huidprobleem kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-13 23:06

Weet je zeker dat het niet van het likken is? De kat van mijn zus had het voor een paar jaar geleden op zijn achterpoten, allemaal kale plekken. Dit was kort nadat hij was verhuist van mijn moeders huis naar mijn zus (mijn zus woont in het ouderlijk huis en de kat ging mee met mijn moeder maar kon niet wennen in het nieuwe huis dus we hebben hem terug gedaan naar mijn zus, naar het huis waar hij zijn hele leven al woont). Veel stress dus en dat verklaarde het ook. Is vanzelf weer weggegaan. Maar heeft wel een tijd geduurd.

Tinkermuts

Berichten: 6529
Geregistreerd: 08-03-03
Woonplaats: Erichem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-13 06:07

mijn vorige kat is ooit in een klem oid terecht gekomen, had wat wondjes op de rug, later is over de hele ruglengte het haar eraf gegaan, zag er beetje uit als bij jouw kat maar dan een groter oppervlak.

het haar is bij haar nooit meer terug gekomen, paar x de da er naar laten kijken en die zei dat er ook helemaal geen haarzakjes meer aanwezig waren, ws onstaan door het trauma.

weet niet of je hier iets aan hebt.

gerban
Berichten: 650
Geregistreerd: 28-07-11

Re: Huidprobleem kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-13 06:40

Dat kan inderdaad verschillende oorzaken hebben, mijn eerste gedacht was ook stress.
Komt de kat buiten? Zijn er nieuwe katten in de buurt?

Wijslander

Berichten: 3549
Geregistreerd: 19-06-09
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-13 07:29

Hiermee zou ik toch naar de DA gaan, het kan namelijk ook weleens mijt zijn. Mijt is besmettelijk, maar dit is een wat oudere poes en er kan een weerstandsprobleem aan ten grondslag liggen. Dan kan het goed zijn dat de andere kat nergens last van heeft, dan is die drager zoals je zelf al zegt. Jeuk hoeft niet altijd aanwezig te zijn.

Maargoed, uiteindelijk kan het van alles zijn...

Edit; een kale plek tussen de achterpoten is wel typerend.

Wat je zou kunnen proberen is wassen met Defencare shampoo. Dit moet je wel herhalen, een keer wassen is niet voldoende en ook de andere dieren in huis moeten er dan aan geloven. Als je niet direct naar de DA wilt, kun je wel kijken of dit verbetering oplevert. Het is via internet te bestellen en een flesje kost ongeveer 18 euro.

Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-01-13 08:06

De andere kat is even oud, maar een stuk gezonder. Ze mogen af en toe naar buiten, maar meestal wil ze niet. Te koud en zo. Ze is toevallig vorige week toen het wat warmer was naar buiten geweest, maar toen had ze er al last van. Meestal zit ze gewoon gezellig voor de pui naar buiten te kijken.

Ik zou niet weten waar ze stress van moet hebben. Er is in huis helemaal niets veranderd namelijk. Ik heb er de hele nacht over na liggen denken, maar ik kan niets verzinnen dat sinds december anders is. Plus dat ze de laatste maanden veel vrolijker en aanhankelijker is dan ik haar ooit heb mee gemaakt. Het is nogal een eigenheimer en een echte poes. Tegenwoordig komt ze bij je zitten en kroelen. En ze speelt zelfs met speelgoedmuizen. :+

Gezien de reacties ga ik toch de dierenarts maar even bellen vandaag. Mijn vrije dag is toch al naar de knoppen. :')

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.

Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-01-13 10:10

De korte samenvatting: de dierenarts acht de kans heel waarschijnlijk dat het psychisch is en hij vergelijkt het met automutilatie. := :+ Hij heeft haar een injectie gegeven en ze krijgt vanaf volgende week dexoral. Ik moet over een maand met haar terug om te bekijken hoe het gaat.

Komt ook niet elke dag voor dat je € 40 :$ betaald om te horen dat je kat niet spoort. :')

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.

gerban
Berichten: 650
Geregistreerd: 28-07-11

Re: Huidprobleem kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-13 11:48

:(:) Arm ding, hopelijk werkt de medicatie en kan ze terug wat rust vinden!

Anne_mieke88

Berichten: 5263
Geregistreerd: 30-06-10
Woonplaats: Onder een steen

Re: Huidprobleem kat

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-13 11:51

Dierenarts!
:)

B +11 L1+5
Spoiler:
Als je dit leest ben je een clown :DWe are all traveling through time together, Every day of are lives. All we can do is our best, To relish this remarkable ride.


Anne_mieke88

Berichten: 5263
Geregistreerd: 30-06-10
Woonplaats: Onder een steen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-13 12:41

Tinkermuts schreef:
Lezen!!

Heb ik te laat gelezen...fijn dat ze naar de dierenarts is gegaan...

die diagnose is bij onze (inmiddels overleden) kat ook gesteld... ze kreeg ook injecties..bleef altijd last houden en moest af en toe injecties...heeft echt te maken met stress ...

B +11 L1+5
Spoiler:
Als je dit leest ben je een clown :DWe are all traveling through time together, Every day of are lives. All we can do is our best, To relish this remarkable ride.

princesmax
Berichten: 1353
Geregistreerd: 22-04-06
Woonplaats: ergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-13 14:27

volgende keer niet meer met baby shampoo wassen, dat is namelijk voor mensen niet voor katten. (ja een baby is ook een mens )
De mens heeft een andere phwaarde(zuurgraad) van de huid, als je dan je kat gaat wassen met mensen shampoo kan dit leiden tot serieuze huidproblemen. Gebruik dus alleen een goede kattenshampoo!

I see your true colours and that´s why I love you,
so don´t be afraid to let them show,
your true colours,
true colours are beautiful, like a rainbow.

Wijslander

Berichten: 3549
Geregistreerd: 19-06-09
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-13 15:58

Vind het een knappe diagnose, een kat die niet zou sporen maar voor de zekerheid wel Dexoral voorschrijven? := Is er wel een afkrabsel gemaakt?

Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-02-13 12:55

Nope, geen afkrabsel gemaakt. Ik heb de diagnose inmiddels ook zelf veranderd. Ik vermoed dat ze pijn had en daarom likte.

Ze heeft al 8 jaar last van artrose en dat speelt het laatste jaar op. Ze is toen op de Novacam gekomen en uiteindelijk was het advies om het dagelijks te gaan geven. Ik heb er wat moeite mee om een dier op permanente pijnbestrijding te zetten. Ik heb het in eerste instantie wat afgehouden en op een gegeven moment ben ik haar een iets te lichte dosering gaan geven. Wel dagelijks overigens.

Toen ze die injectie gekregen had, ging het heel snel berg af. Vanaf de tweede week moest ik de pillen gaan geven. En het werd slechter en slechter... De kale plekken gingen naar de buik, staart, verder de rug op. Met name op de plekken waar de gewrichten zitten. De heup, de ruggengraat, etc. Ik ben gestopt met de pillen en ben haar na een dag of wat gewacht te hebben weer op de Novacam gaan zetten. Met de goede dosering, en dat lijkt te werken...

Ze likt nog steeds, maar we zijn inmiddels een maand geleden gestopt met de pillen en ik heb het idee dat ze wel wat beter gaat. Ik wil verder niet met haar gaan artsen, daarvoor is ze te oud en te stressgevoelig en dat wil ik haar gewoon niet aan doen. Ze doet het goed op de Novacam en daarmee is het wat ons betreft klaar. :)

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: annika_s, Aranel, Brimi_Disa, Dimphyl, Fair, Goldwynn, Kabayo, kiwiwitje, maj0, Mars102, mino1, mysltt, Nena_, Penannie, Tribunals, xMadelene9, xnien_ en 159 bezoekers