Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nikki__

Berichten: 4934
Geregistreerd: 21-09-04
Woonplaats: Aan het water

Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-07-09 11:13

Gewoon uit nieuwschierigheid!

Mijn konijnen krijgen dagelijks andijvie, wortel, witlof, komkommer, appel, enz. Dit natuurlijk wel in juiste hoeveelheden en afgewisseld.
Nu vind ik het 'menu' alleen een beetje saai worden en ben ik eigenlijk wel benieuwd wat bokkers hun konijnen aan groenvoer geven.

Dus, wat geef jij je konijn aan groenvoer?

Lien2
Berichten: 1236
Geregistreerd: 20-07-07
Woonplaats: Noord-Holland

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-09 11:28

Op konijnen.nl staan veel voertips.

Koolsoorten zijn niet aan te raden aangezien konijnen nogal gevoelig zijn voor gas. Groenten die niet gegeven mogen worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes. Veel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras. Met de grasmaaier afgemaaid gras mag nooit gegeven worden in verband met gistingsgevaar (trommelzucht), geplukt, met de hand gesneden of geknipt lang gras mag wel gegeven worden. andijvie, broccol(heel weinig)i, venkel(heel weinig), bleekselderij(3 cm), selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes, paardebloemblad, wortel en het loof van wortelen. Voor erbij een takje peterselie, takje selderie.

Die van mij is echt gek op selderij, peterselie en rucola, maar die krijgt hij maar in beperkte mate. Net als af en toe een klein stukje brood. Verder vooral andijvie, wortel, witlof en appel.

Goof

Berichten: 28908
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-09 12:51

Mijn konijntje vroeger was helemaal gek op de bladeren van paardenbloemen, werd ze wild van!

Manou

Berichten: 3377
Geregistreerd: 30-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-09 22:04

Hier krijgen ze standaard andijvie, witlof, wortel, wortelloof, peterselie, selderie, bleekselderij. Daarnaast krijgen ze ook wel radijsjes met blad, spinazie, paksoi, klein blokje appel en soms een paar flintertjes sla.
Ik weet dat sla een groente is waar je voorzichtig mee moet zijn, maar als ze het krijgen is dat een minuscule hoeveelheid vergelijken de rest van de schaal groenvoer die ze dagelijks krijgen. En ze hebben nog nooit problemen gehad met een groente die ik ze gaf, maar ik bouw het ook voorzichtig op.
En laat ik de wilgentakken niet vergeten, met al dat blad telt dat nu ook wel als groenvoer mee. Paardenbloemblad vinden ze ook lekker, maar ik vergeet het vaak te plukken.

benangelique

Berichten: 15658
Geregistreerd: 06-09-04

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 08:51

hier krijgen ze bijzonder weinig: of ze moeten het niet of ze gaan ernstig aan de diaree bij het kleinste flintertje. geen succes dus helaas.

Ragebol1977

Berichten: 2530
Geregistreerd: 09-11-07

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 09:05

Hier krijgen ze radijsjes met blad, wortelen, komkommer, stukjes courgette, af en toe een beetje ijsbergsla, tomaatjes, blad van de paardenbloemen, geplukt langstengelig gras, weegbree, stukjes paprika, af en toe een stukje banaan, stukje appel en af en toe een plakje brood dat ik een nacht heb laten drogen.

Mijn konijnen hebben nog nooit diarree gehad en al zeg ik het zelf, ze zien er heel goed. Ze wonen samen met de kippen in een grote ren. Dat heeft zo zijn voordelen, want de konijnen knagen bij de ijsverg sla echt de harde stukjes en de stronkjes op terwijl de kippen zich tegoed doen aan het blad.

Ook geef ik onbeperkt hooi.

Dat van die frambozenblaadjes ga ik ook proberen want ik heb een frambozenstruik in de tuin.

Mijn konijnen zijn door de buurvrouw gefokt en al vanaf klein konijntje gewend aan groenvoer. Het zijn flinke en grote konijnen en ze kunnen echt tegen een stootje. Oorspronkelijk waren ze voor de slacht gefokt maar daar heb ik met deze twee een stokje voor gestoken.

kinoa

Berichten: 206
Geregistreerd: 29-10-08
Woonplaats: Schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 11:16

Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn:
andijvie, broccoli, venkel(heel weinig), bleekselderij(3 cm), selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes, paardebloemblad, wortel en het loof van wortelen. Voor erbij een takje peterselie, takje selderie.
Er zijn in de natuur nog veel meer kruiden en planten die goed zijn voor konijnen. Jonge toppen van brandnetels bijvoorbeeld, een dag laten liggen om de brand eruit te laten gaan, zijn heel erg gezond voor konijnen. Wilde achillea is heel goed voor de spijsvertering, ook voor stoornissen. Wat wilde achillea iedere dag bij het groenvoer is geen slechte zaak. Weegbree kan met mate toegevoegd worden, (is erg eiwitrijk) omdat dit plantje een goede uitwerking heeft op de darmbeweging. Brandnetels zijn ook geschikt om gedroogd als hooi te geven, gemengd door het gewone hooi.

Groenten die niet gegeven mogen worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes. Veel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras. Met de grasmaaier afgemaaid gras mag nooit gegeven worden in verband met gistingsgevaar (trommelzucht), geplukt, met de hand gesneden of geknipt lang gras mag wel gegeven worden.

Groenvoer kun je beter niet de ene keer wel en de andere keer niet geven. Beter òf helemaal niet, òf elke dag groenvoer geven. Als een bepaalde groentesoort een keer niet voorradig is, en het konijn heeft bijvoorbeeld een week zonder moeten doen, begin dan weer met matig geven, om het maagdarmstelsel opnieuw te wennen.

Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende. Geef liever winterwortel dan bospeen of waspeen

Pluk nooit paardenbloembladeren aan de kant van een weg, die zijn bevuild door uitlaatgassen. Let op dat er geen uitwerpselen van andere dieren liggen, dit kan bij je konijn(en) een wormbesmetting veroozaken. Let op dat niet in de buurt met gif gespoten is!

Fruit mag alleen zeer matig gegeven worden i.v.m. met de suikers die het bevat. Teveel suiker kan grote darmproblemen geven. Dus per dag niet meer dan 1 aardbei of 1 kers, een partje appel enz.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig. Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven. Slechts een paar keer per week een plakje banaan is dan ook meer dan genoeg.

Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden. Ik geef mijn konijnen iedere dag als ochtendbegroeting een stukje hardgeworden brood van ongeveer 2 vierkante centimeter.

Heb ik eff van internet afgeplukt ,was zelf ook benieuwt

C_arola
Hoofdmoderator Informatief, Kantine & Markt
May the horse be with you!

Berichten: 70671
Geregistreerd: 24-05-08

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 11:51

Ik geef mijn konijnen alleen wat extra groenvoer als ik het zelf ook eet.
Winterwortel krijgen ze wel regelmatig, daarnaast af en toe broccolistronkje en soms een bloemkoolstronkje.

Remember

Berichten: 6005
Geregistreerd: 13-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 11:59

Mijn konijnen (1 echt dwergje en 1 ietsje groter) krijgen elke ochtend en avond;

andijvie
witlof
bleekselderij
wortelloof en klein stukje wortel
komkommer
2 cherrytomaatjes
reepje paprika
klein stukje appel en/of banaan

Als ik het afweeg is alles bij elkaar 250-300g per keer, dus ze zitten wel op de halve kg per dag :9
Andijvie en witlof vormen het grootste gedeelte, de rest krijgen ze erbij. Voor de lekker krijgen ze weleens een rozijntje. Als we ander fruit in huis hebben krijgen ze daar ook weleens wat van, of als we wat over hebben van wat we zelf eten. Maar eerlijk gezegd eten mijn konijntjes gezonder dan wij zelf :o

Daarnaast krijgen ze nog een paar brokjes Science Selective, een handje gedroogde kruiden (Vitaverde van Vitakraft) en natuurlijk veel hooi!

edit; zag iemand radijsjes noemen, daar zijn Kleine Konijn en Grote Konijn niet zo dol op hier :n, die aten de blaadjes wel en soms een hap uit een radijsje, maar meestal kon ik 's avond de verschrompelde radijsjes van de ochtend weggooien, verwende nesten :+. Jammer, want het voert wel makkelijk (blijft lang goed, hoef niet te snijden oid!).

InezFlip

Berichten: 2342
Geregistreerd: 17-10-07
Woonplaats: Overijssel

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 12:25

Wortels en witlof

InezFlip

Berichten: 2342
Geregistreerd: 17-10-07
Woonplaats: Overijssel

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 12:26

En appel

ccathalijne
Berichten: 654
Geregistreerd: 18-02-09
Woonplaats: Hardenberg

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 12:33

Ik heb 2 cavia`s en een konijn bij elkaar zitten. Ze eten eigenlijk geen brokje ofzo, maar alleen groenten en fruit en af en toe brood of een crackertje ofzo. Mijn konijn en cavia's zijn trouwens dol op Paksoi en ook de paardebloembladeren zijn favoriet.

Ze zitten op dit moment in een grote ren buiten waar een hoekje is met gras ( de rest was ook gras, maar dat hebben ze compleet geruineerd) en ik voer ze hooi bij.

RoosIris

Berichten: 4719
Geregistreerd: 21-03-08
Woonplaats: Het hoge noorden!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 12:35

Lien2 schreef:
Op konijnen.nl staan veel voertips.

Koolsoorten zijn niet aan te raden aangezien konijnen nogal gevoelig zijn voor gas. Groenten die niet gegeven mogen worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes. Veel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras. Met de grasmaaier afgemaaid gras mag nooit gegeven worden in verband met gistingsgevaar (trommelzucht), geplukt, met de hand gesneden of geknipt lang gras mag wel gegeven worden. andijvie, broccol(heel weinig)i, venkel(heel weinig), bleekselderij(3 cm), selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes, paardebloemblad, wortel en het loof van wortelen. Voor erbij een takje peterselie, takje selderie.

Die van mij is echt gek op selderij, peterselie en rucola, maar die krijgt hij maar in beperkte mate. Net als af en toe een klein stukje brood. Verder vooral andijvie, wortel, witlof en appel.


Ongekookte/gedroogd mais mogen ze wel hebben hoor! Zit ook in gemengd voer!

Het makkelijke van konijnen is, is dat ze zelf heel goed weten wat ze wel en niet mogen eten.. heel handig...

Op het konijnenforum staat een hele lijst met wat ze wel en niet mogen hebben qua groenvoer!
Laatst bijgewerkt door RoosIris op 12-07-09 12:40, in het totaal 1 keer bewerkt

RoosIris

Berichten: 4719
Geregistreerd: 21-03-08
Woonplaats: Het hoge noorden!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 12:39

Heb de lijst even voor je opgezocht! Wel zo makkelijk!

Kruiden die konijnen WEL mogen hebben

akkerdistel -(als hooi)
akkerkool
akkermelkdistel -(als hooi)
bijvoet -(vers, hooi)
brandnetel -(als hooi!!) of hele jonge scheuten, 1 dag laten liggen om de brand eruit te laten gaan
bruidsluier
cichorei klissen -(kleine, grote, gewone) - kleine hoeveelheid
dille
dovenetels -(wit, paars, gevlekt) - beperkt
duizendblad - niet langer als één maand gebruiken (kán lijden tot huidirritatie)
duizendknoop -(villige, knopige)/perzikkruid - mengen
fatsia japonica - (ook wel vingerplant)
ganzevoet/melde -altijd mengen met andere kruiden
gele ganzebloem
heide
hennepnetel
herfstleeuwetand -(vergelijkbaar met paardebloem)
herderstasje
herik/knopherik
hosta
kale Jonker -(als hooi)
kamille -echte/valse (als hooi), darmstimulerend
karwij-carum -beperkt, deflatuerend
kervel
kleefkruid -(vers)
klein hoefblad -(als hooi) beperkt ; voorkomt trommelzucht (gas)
kromhals -(vers)
kruldistel -(als hooi)
krulzuring - weinig, altijd mengen
melkdistels -(ruwe/gewone)
paardebloemen - blad onbeperkt, steel en bloemen mogen ook, blad is darmstimulerend
perzikkruid -in combinatie met ander groenvoer
reigerbek -(gemengd)
ridderzuring - weinig, altijd mengen
rozenblaadjes - de bladeren van de bloem
salie
spurrie
thrincia -(vergelijkbaar met paardebloem)
tijm
tuinkers
varkensgras
veldzuring- weinig, altijd mengen
vergeet-me-nietjes
vingerplant
viooltjes
vogelmuur
vrouwen mantel -(alchemilla mollis)
weegbree -(smal, breed, ruig) onbeperkt; darmfunctie regulerend, goed voor de slijmvliezen
wilde peen
wilgenroosje - beperkt
zevenblad -(zonder bloem!) onbeperkt; urinebevorderend
zilverschoon -(hooi en vers)
zonnebloemsoorten
zuring-rumex -zeer beperkt, in grotere hoeveelheden giftig!

Groenten en fruit die ze WEL mogen hebben

aardbei -beperkt ivm suikers
appel -beperkt ivm suikers, en mogelijk gasvormend bij grotere hoeveelheden
ananas -beperkt ivm suikers
andijvie
Banaan -weinig ivm suikers, en mogelijk verstoppend bij grotere hoeveelheden
Bleekselderij
Bloemkool + bladeren -weinig ivm gasvorming
Boerenkool -weinig ivm gasvorming
Braam -weinig ivm suikers
Brocolli -weinig ivm gasvorming
Cherrytomaat -zonder de groene stukjes, tomaat moet goed rijp zijn!
Courgette
Druif -weinig ivm suikers
Frambozen + blaadjes - frambozen zelf beperkt ivm suikers
Kers -weinig ivm suikers
Kiwi -weinig ivm suikers
komkommer
Koolrabi -weinig ivm gasvorming
Maïs -(alleen gedroogde of verse vorm) (maïs moet geplet zijn, het kan anders lijden tot verstoppingen) weinig ivm suikers
Mandarijn -weinig ivm suikers
Mango -weinig ivm suikers
Mosterdblaadjes
Nectarine - beperkt ivm looizuur (vooral in de bladeren)
Paksoy -weinig ivm gasvroming
Papaya -weinig ivm suikers
Paprika -weinig ivm suikers (alle kleuren paprika's mag gegeven worden)
Peer -weinig ivm suikers
Perzik -weinig ivm suikers
Peterselie -weinig ivm calcium
Pruim -weinig ivm suikers
Radijsjes + blaadjes
Rapen
Raapstelen
Rode -en zwarte bes -(ribes sylvestre & ribes nigrum)
Romeinse sla -weinig
Rozenblaadjes & bloemblaadjes
Rucola
Selderie(knol) -weinig
Sinaasappel -weinig ivm suikers
Sla -weinig
Spinazie -beperkt
Spruiten + bladeren -weinig ivm gasvorming
Taugé
Tamme kastanjes -niet te verwarren met wilde!!!
Tomaten -zonder de groene stukjes, tomaat moet goed rijp zijn!
Veldsla -weinig
Venkel
Viooltjes
Warmoes
Waterkers
(water)meloen -weinig ivm suikers
Witlof
Wortel + loof
Zwarte bessen & takjes


Overig wat konijnen Wel mogen hebben

Druivenstruik -(gedroogde bladeren)
Eikels -weinig ivm looizuur, NIET geven aan drachtige konijnen
Gras -(gedroogd of vers)(géén gemaaid gras ivm looizuur)
Hard brood -weinig, dikmaker
Johannesbrood -weinig, (dikmaker) (géén pitten, niet door te bijten en lijdt tot verstoppingen)
Rozijnen -weinig, dikmaker
Vlinderstruik -(gedroogde bladeren)
Krenten - wassen ivm sulfieten.(Of biologische kopen waar uitdrukkelijk opstaat 'ongezwaveld')

Takken/bomen waar konijnen WEL aan mogen knagen

Appeltakken
Bamboe
berken -vooral jong schot
beuken, zowel haagbeuk als beukenhaag
braam -doornloze struiken
eik
els
framboos
kersen
krul -en kronkelhazelaar -onbespoten takken
perentakken
wilg (krulwilg, knotwilg, treurwilg, enz)
Bij het geven van takken is het aan te raden ze eerst te wassen ivm vogelpoep.
Begin eerst met een klein takje!


Takken/bomen waar konijnen NIET aan mogen knagen

abrikoos -bevat cyanide
coniferen
esdoorn -(de grote)
liguster -(gewone heg)
perzik -bevat cyanide
pruim -bevat cyanide
wilde kastanje


Hartstikke GIFTIG/SLECHT voor konijnen

Aardappel
acacia
afrikaantje
agave
akelei
aloe
amaryllis
ameriakaanse kastanje
andromeda
anemoon
anjer
appeltje-der-liefde
aronskelk(familie)
asperge
aspidista
azelea
begonia
belladonna (nachtschade)
berenklauw
besenginster
bieslook
bilzekruid
bitterzoet
blaartrekkende boterbloem
blauwe monnikskap
blauwe regen
bloedwortel
boerentabak
boksdoorn
bolderik
bonen (alle soorten)
boomwurger
bosbingelkruid
boterbloem(familie)
brem
brunfelsia
buxus
cactussoorten
caladium
calla
capisicum
cipruswolfsmelk
champignons -blijft in de darmen achter als stukjes rubber
christusdoorn
chrysant
christoffelkruid
chinese boksdoorn
chinese kralenboom
clematis
clivia
colocasia
conifeer
crocus
crotone
cyclaam
dagbloem
dalkruid - veroorzaakt maagproblemen
daphne
dieffenbachia
donsnachtschade
doornappel
dotterbloem
duitse brem
éénbes
engeletrompet
erwten
europese trollius
ficus
filodendron
flamingoplant
gatenplant
gebroken hartje
gelderse roos
gele narcis
gela valse acacia
geranium
gevlekte scheerling
gewone steenraket
gewone vlier
gewone vogelmelk
gouden regen
grote anemoon
halfmens
heggerank
herfststijlloos
hortensia
hulst
hyacint
ipomea
iris
jacobskruid (=kruiskruid)
japanse kamperfoelie
jasmijn
jeneverbes
kamercalla
kamperfoelie(familie) -braken diarree, dodelijk
kardinaalsmuts
keizerskroon
kerstroos (helleborus)
kerstster
klein kruiskruid
klimop -(gedroogde bladeren wel)
knikkende vogelmelk
knoflook
kornoelje
kransbladige salomonszegel - irritatie van maag -en darmkanaal
kroontjeskruid
kruisbladige wolfsmelk
kruiskruid (=jacobskruid)
lampionplant
lathyrus
laurierkers
laurier
lavendel(hei)
lelie-achtige
lelietje-van-dalen
lenteklokje
levensboom
liguster
lupine
maagdenpalm(familie)
mahonia
mansoor (hazelwortel)
maretak
marihuana
mirt(familie)
mistletoe
moerasaronskelk
monnikskap
naaldbomen -alles, maar ook als het in het drinkwater ligt
nachtschade(familie) -met uitzondering van tomaten
nachtschone
narcis(familie)
nieskruid
okkernoot
oleander
oranje (appel) boom -vaak dodelijk
oxytropis
paasklokje
palmboompje
pelargonium
paradijsvogelbloem
parapluplant
passiebloem
paternosterboontje
petunia
peperboompje
philodendron
pioenroos
podocarpus
porseleinbloem
pothos
prei
primula
pronkboon
rabarber -dodelijk
ranonkels(familie)
rauwe aardappelen
reuze berenklauw
rhododendron
ridderspoor
rode kamperfoelie
rode klaver
salamonszegel -veroorzaakt maagproblemen
savooiekool (wit en rood)
sier peperkruid
sjalotten
skimmia
slaapbol
slangewortel
smalbladige lepeltjesboom
sneeuwbes
sneeuwklokje
sperziebonen
sporkehout
stijve steenraket
stinkende gouwe
syngonium
taxus -(alles, naalden, bessen..)
tabaksplant
tartaarse kamperfoelie
tomatenplant
trosvlier
tuinhortensia
tulp
tungboom
uien
valkruid
valse wingerd
varens
vaste kool (rode kool)
venijnboom
verfbrem
vijgenplant
vingerhoedskruid
vlier
vogellijm / maretak
voerbieten
vredeslelie
waterscheerling
westerse karmozijnbes
wilde hyancint
wilde kamperfoelie
wilde kastanjes
wilde kattenkruid
wilde kardinaalsmuts
wilde liguster
wildemanskruid
wilde ridderspoor
wisselbloem
witte heggenrank
witte narcis
witte nieswortel
witte paardekastanje
wolfsmelk(familie)
wolfsmelkplant
wollige sneeuwbal
wonderboom -(met en zonder wonderbonen)
zegekruid
zomeradonis
zuring (grote hoeveelheden)
zwarte nachtschade(familie)

Nog meer SLECHT voor konijnen:Knaagstenen - vanwege de vele overbodige mineralen.
Rattengif - is dodelijk! (dier krijgt interne bloedingen en stikt uiteindelijk in zijn eigen bloed)



Bron:
http://ww.konijnforum.nl
http://www.konijnen.nl
http://www.knagers.nl
medirabbit, een site met plaatjes van de giftige planten!

Manou

Berichten: 3377
Geregistreerd: 30-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 14:48

Mais is niet goed omdat de velletjes slecht te verteren zijn en daarom verstoppingen kunnen veroorzaken. En dat het in gemengd voer zit is geen argument aangezien gemengd voer ook niet zo goed is voor een konijn.

Somebitch

Berichten: 17562
Geregistreerd: 06-09-03
Woonplaats: Zeeland

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 14:56

Witlof verder eigenlijk niets. Ja afentoe een worteltje.

RoosIris

Berichten: 4719
Geregistreerd: 21-03-08
Woonplaats: Het hoge noorden!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 16:39

Manou schreef:
Mais is niet goed omdat de velletjes slecht te verteren zijn en daarom verstoppingen kunnen veroorzaken. En dat het in gemengd voer zit is geen argument aangezien gemengd voer ook niet zo goed is voor een konijn.


Toch ken ik zat fokkers die zweren bij gemengd voer.

Een bekende van mij fokt vleeskonijnen(niet in kleine hokken hoor) en die verkoopt ze aan een kok met michelinster... en hij heeft zelden zulke lekkere konijnen als van die bekende!! Konijnen zijn ook altijd heel gezond!

Het verhaal over de velletjes geldt ook voor mensen/paarden/koeien enz enz enz...maakt geen ruk uit.Zolang je ze maar geen kilo's per dag voert.

Als je nou met argument aan was gekomen dat ze er dik van worden.... dat gebeurd ook enkel als ze grote hoeveel heden krijgen.

Gewoon met mate voeren en is er niks aan de hand
Laatst bijgewerkt door RoosIris op 12-07-09 16:44, in het totaal 1 keer bewerkt

Roselie

Berichten: 10764
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Voorhout City

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 16:42

Ik geef mijn konijnen ook groene kool blad. geen grote hoeveelheid maar ik las ergens dat kool slecht zou zijn, maar ze hebben nergens last van.
De konijnen van mijn vader krijgen ook kool en hebben er ook nooit last van.

Sting

Berichten: 12865
Geregistreerd: 22-04-03
Woonplaats: Rolde

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 18:01

Die van mij krijgen alle resten die nog goed zijn van het eten ;). Kolen etc maar in beperkte mate, voor de rest meestal zoveel als over is ;). Daarbij brokjes en hooi natuurlijk, maar zodra ze de deur open horen gaan staan ze voor het hok :D.

Roselie

Berichten: 10764
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Voorhout City

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 18:33

Geven jullie gemengd voor of alleen biks?

Ragebol1977

Berichten: 2530
Geregistreerd: 09-11-07

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 18:51

Hier krijgen ze een heel klein beetje biks bij. Verder heel erg veel hooi en heel veel verschillende groenten en kruiden.
Ik heb een eigen kruidentuin en daar pluk ik regelmatig het een en ander uit.
Ik ben ook heel erg blij met de lijst hierboven want nu kan ik het assortiment aan groen nog een beetje uitbreiden.

Vinden ze vast lekker...

Roselie

Berichten: 10764
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Voorhout City

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 18:53

Ik geef de mijne ook hooi, het is gewoon goed kwaliteitshooi maar ze eten niet heel veel ervan, is dat normaal ?

Ragebol1977

Berichten: 2530
Geregistreerd: 09-11-07

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 18:55

Geen idee, hier gaat het eigenlijk altijd wel op. En er gaat wel een plak in uit een grote baal per dag. Mijn hooi ligt onder een afdak buiten opgeslagen , hooi voor de konijnen heb ik al los liggen en schud ik regelmatig zodat het nagenoeg stofvrij is.

Ze eten er goed van. Zelfs de kippen moeten het ontgelden want ze halen het zelfs nog uit de leghokjes.

sunny_l0ve
Berichten: 3641
Geregistreerd: 07-02-07
Woonplaats: ijmuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 19:00

Ik krijg binnenkort konijnen, bij mij krijgen ze onbeperkt hooi, dat moet ook aangezien zo de darmen op gang blijven. Dus roosje84, het is dan denk ik beter om ander hooi te nemen. Ik weet niet of je die uit een dierenwinkel hebt? Meestal vinden ze het hooi voor paarden veel lekkerder.
Verder krijgen ze alleen biks, geen lekkere dingen ertussen. Dit is slecht voor konijnen, aangezien ze alleen die lekkere dingen op eten en daardoor de bix laten staan en daar zitten de belangrijkste stoffen in.
En ze krijgen lekker veel groen, andijvie doet het erg goed, of wortels en dan het lof ervan is nog lekkerder, appeltjeen nog veel meer! Ik ga zodra ik ze heb ook even een lijst uitprinten wat wel en niet mag, dan kan ik elke dag afwisselen. Als je konijn geen groenvoer gewend is, is het wel heel belangrijk als je het rustig opbouwt zodat ze geen diarree krijgen.

Roselie

Berichten: 10764
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Voorhout City

Re: Wat voor groenvoer geven jullie je konijnen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 19:03

Ik heb juist lekker paardenhooi..moet wel zeggen mijn konijnen zijn hele grote eters.
Ik pluk wel dagelijks lekker gras met van alles, dus misschien dat ze daarom niet zoveel hooi meer eten.