MysticTinker schreef:Je hebt wel gelijk hoor, ik ben vegetarisch, eet geen een dier.
Is dat zo?
Koeien, maar ook geiten, geven pas melk als ze een kleintje krijgen. Die worden in de commerciele veehouderij vaak al binnen een dag bij de moeder weggehaald zodat zij niet zelf de melk opdrinken die wij willen gebruiken. Veel jonge dieren komen terecht in de bio-industrie. Met name de stierkalfjes hebben het slecht getroffen; zij staan vaak de eerste 8 weken van hun leven in boxen en kunnen geen kant uit. Als ze zijn vetgemest, gaan de dieren naar de slager.
Het gemiddelde aantal koeien in Nederland in 2002 bedroeg 3,86 miljoen. Ongeveer 2,75 miljoen koeien werden ingezet bij de zuivelproductie, meer dan 713 duizend kalfjes werden gehouden voor hun kalfsvlees en ruim 391 duizend koeien werden gebruikt voor de overige vleesproductie of als weidevee (ter versiering van het landschap). Van de 2,75 miljoen melkkoeien baarden 1,5 miljoen een kalfje om de melkproductie te starten. Van die 1,5 miljoen kalfjes bestond de helft uit stiertjes, die na opmesting geslacht werden, en de andere helft uit vaarzen, die hun voorgangsters in de melkproductie vervingen. Een groot aantal kalfjes werd bovendien snel na de geboorte geslacht voor een enzym in hun maag. Dit enzym wordt gebruikt om kaas te stollen. Deze cijfers zijn te vinden op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (www.cbs.nl) en die van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (www.pve.nl).
Calcium (kalk) is in ons lichaam samen met fosfor en magnesium verantwoordelijk voor de harde botstructuur. Calcium wordt geabsorbeerd via de dunne darm. Voedingsvezels houden die darm gezond en beïnvloeden zo de hoeveelheid calcium die door het lichaam opgenomen wordt. Melk bevat geen voedingsvezels. Bovendien veroorzaakt dierlijk eiwit (bijvoorbeeld uit melk) een sterk verhoogde uitscheiding van calcium. De hoeveelheid eiwit en zout in zuivelproducten belemmert voorts de opname van calcium. Zuivelproducten bevatten zelfs zoveel van deze stoffen dat zij calcium afbreken.
Door het consumeren van melk wordt de kans op bloedarmoede (ijzertekort), migraine en verschillende allergieën verhoogd. De bekende Amerikaanse kinderarts Dr. Benjamin Spock schreef in 1998 dat het drinken van koemelk door kinderen bloedarmoede, allergieën, diabetes en op de lange termijn zwaarlijvigheid en hartziekten kan veroorzaken.
Bovendien zit melk vol cholesterol en vet en is het toch niet normaal dat je kunt kiezen hoe je het wilt? Karnemelk, halfvolle melk, volle melk, magere melk... Het komt verdorie uit een dier, het is toch geen frisdrank!
Doordat de productie van vlees zeer inefficiënt is - voor één kilo vlees is minstens vijf kilo veevoer nodig - is er veel ruimte nodig om veevoer te verbouwen. Het veevoer komt grotendeels uit het buitenland, waar het ten koste gaat van waardevolle natuur. In Zuid-Amerika, waar veel van ons veevoersoja vandaan komt, gaat de grootschalige sojateelt gepaard met mensenrechtenschen-dingen en illegale ontbossing van het Amazonewoud. Tegelijkertijd zorgt de grote hoeveelheid dieren in Nederland voor een enorm mestoverschot. Daarnaast is het schrijnend dat wij dieren in de bio-industrie soja, graan en maïs te eten geven terwijl 850 miljoen mensen hongerlijden. (Bron: www.veganisme.org)
Oude koeien bestaan niet: http://www.wereldveganismedag.nl/wvd_n/ ... c_2005.htm
De kip achter het ei: http://www.wereldveganismedag.nl/wvd_n/ ... c_2001.htm
Biologisch gehouden dieren hebben het uiteindelijk geen haar beter. Tuurlijk, een iets ruimer hokkie, ander voer, maar aan het eind van de dag...
En ja, ik eet veganistisch en probeer het gebruik van dierlijke producten verder zo veel mogelijk te vermijden.
En ja, ik vind koetjes héél erg lief, en ben ook tegen die beesten die een kort rotleven hebben en vervolgens geslacht worden.. maarja, wat doe je eraan ? Als iemand zin heeft om actie te gaan voeren bij zo'n bedrijf, kom maar op ! Dan doe ik mee. Maar ik blijf wel vlees eten, zolang het slachten ook nog doorgaat. Die beesten zijn dan tóch al dood, en eigenlijk 'verlost uit het lijden dat ze niet zouden moeten hebben'
) maar paardenrookvlees ofzo niet.. Waarom ik koeien/varkensvlees wel meer eet: meer een gewoonte, dat wordt het meest gebakken bij ons thuis dus eet ik mee wat de pot schaft