Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Nickeltje schreef:Ik heb vorige week roofmijten besteld tegen bloedluis bij de kippen en zag op de website van de leverancier dat ze dit ook specifiek tegen varroa aanboden...
Verhaal klinkt interessant, ik heb er geen ervaring mee...
Indy_Mouse_9 schreef:Bij onze vereniging is er een paar jaar geleden een presentatie over geweest.
De mensen die ze bij ons gebruikten / zijn gaan gebruiken deden dat met de kast op een soort compostbak waar de mijten dan in wonen. Met sensoren voor de vochtigheid want anders blijven ze niet leven.
Dus niet zoals bij de kippen dat je een zakje vrijlaat en succes ermee
Het idee was dat de mijten ‘s nachts de kast in komen (op zoek naar warmte?) en dan dus idd op de bijen de varroa opeten.
Ik zal eens informeren of iemand die opstelling nog steeds heeft, en wat hun ervaringen zijn.
Citaat:Steeds meer imkers kiezen ervoor om de varroamijt biologisch te bestrijden met roofmijt – de Stratiolaelaps scimitus (ook bekend als Hypoaspis miles).
Het bestrijden van varroamijten gebeurt van oudsher veelal met chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen hebben effect maar hebben ook een negatieve invloed op de bijen en de honing. Biologische bestrijding met de genoemde roofmijt is een natuurlijker manier.
De Stratiolaelaps scimitus is een natuurlijk vijand van de varroamijt en richt zich alleen op de bestrijding van de mijten en niet op de bijen.
Het belangrijkste voor een goede bestrijding is het creëren van een aangename plaats voor de roofmijten. Als de roofmijten een habitat hebben waar ze kunnen wonen dan volgt de bestrijding vanzelf. De roofmijten zoeken de varroamijten actief op. Als de varroamijten door de mijten gestoken zijn en naar beneden vallen springen de roofmijten er direct bovenop. Als de bijen de kast binnen komen kruipen de roofmijten ook op de bijen en bestrijden de varroamijten daar. In sommige gevallen zoeken de bijen de roofmijten zelfs op. Ze weten dat ze in de buurt van de roofmijten geen last hebben van de varroa mijten.
De roofmijten dienen te worden uitgezet op of onder de bodem van de kast waarna de roofmijten zullen zich richten op de bestrijding van de varroamijten.
Kanttekening is dat roofmijten niet houden van temperaturen boven de 28 graden, helaas wordt deze temperatuur snel bereikt in een kast. Zodra het warmer dan 28 graden wordt zullen de roofmijten zich verbergen en in een ruststand overgaan om te overleven.
Ook vergt het enige aanpassing van de meest gebruikelijke opstellingen van bijenkasten. De roofmijten leven in een laag compost met een vochtigheid van 30%. Wil je varroa bestrijden met roofmijt dan moet je er dus voor zorgen dat je kasten rechtstreeks in contact staan met de compost. Bovendien moet je de vochtigheid van de compost reguleren. De roofmijten bestel je op internet.
Marcella schreef:Eh heb ongeveer 10 honing kamer ramen met verzegeld honing.
En dan nog minimaal 10 broedkamer ramen verzegeld honing.
Op langstroth maat.