Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Moderators: MirandaT, Duhelo, Essie73, Muiz, Ods, NadjaNadja

 
 
Twinklebel

Berichten: 3953
Geregistreerd: 16-09-03
Woonplaats: Delft

Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-06-08 19:02

Wat wil je nog meer, 24 uur licht, prachtige omgeving en dan de nacht doorbrengen op de rug van een IJslander? Hier een verslag van een geweldige vakantie bij Cold Spirit Riding Tours in Portimojärvi, Fins Lapland. Dit is het bedrijf van Rob en Natascha Rijkens, die een aantal jaar geleden Nederland hebben omgeruild voor het prachtige Lapland, om paardrijtochten en bushcrafttochten te gaan organiseren.

Dag 1:, of liever nacht 1, om vier uur s'nachts gaat mijn wekker, een half uur later staat vriendin Linda op de stoep met haar moeder om naar Schiphol te rijden. Daar aangekomen even bakkie gedaan, ingechekt en dan door de douane. Na twee uur vliegen landen we in Helsinki, uurtje wachten en dan nog een uur op het vliegtuig naar Kemi. Daar aangekomen worden we opgewacht door Rob, de rit van een uurtje naar hun bedrijf beginnen de verhalen al los te komen, en dit zal de rest van de vakantie niet meer stoppen. Het is gelijk duidelijk, dit is een plek waar je je thuis kan voelen, bij mensen met hart voor hun werk. Aangekomen in Portimojärvi worden we eerst luidkeels begroet door Bono, de Finse Lappenhond. Een geweldig enthousiaste lieve hond, die de hele vakantie met ons wil spelen en knuffelen. Nadat we hem uitgebreid begroet hebben krijgt Natascha eindelijk de tijd om kennis met ons te maken. Zij heeft het vuur al brandende in de Grilli-Kotta (klein houten huisje met houtvuur in het midden waar gegeten en gedronken kan worden), en daar krijgen we ons eigen Kuksa (houten drinkbeker) met naam erop. Ook liggen de Makara's klaar, worstjes die je op een stok prikt en boven het vuur braad. Na hier een tijdje gezellig gekletst te hebben rijdt Rob met ons (Linda, ik en nog een Nederlands meisje Margot) naar Aavasaksa, de hoogste top in de omgeving. Daar wandelen we omhoog, maken kennis met de grote hoeveelheden muggen die Lapland deze tijd van het jaar overspoelen en verteld Rob over de omgeving, bushcraften, sneeuwschoenwandelingen, sledetochten, sneeuwscooteren. Daarna terug naar huis en ons bed in, want we zijn toch wel een beetje kapot na zo'n lange dag.
Afbeelding
Grilli-Kotta

Afbeelding
Onze Kuksa's

Dag2: Na rustig opgestaan te zijn, paardjes gevoerd te hebben en zelf versgebakken broodjes verslonden te hebben pakken we onze tas voor onze eerste overnachting in het bos. Deze worden bij Rob in de auto geladen, terwijl wij de paarden uit de bak halen, poetsen en opzadelen. Deze eerste dag rijd ik Ofeigur, een bruine stevige ruin, de baas van de kudde. Achter het huis rijden we gelijk het bos in de helling op. Na een eind stappen komen we op een vlakke weg en legt Natascha uit hoe we moeten tölten, en ja hoor, daar gaan we, allemaal in tölt, wat zit dat geweldig! Na een uur of vier door bos en moeras te hebben gestapt en getölt, met ook een klein galopje komen we op onze kampeerplek voor deze nacht aan. Op deze plek staan de kralen waar de rendieren twee keer per jaar bij elkaar worden gedreven, en waar nu dus ons paarden mooi kunnen overnachten. Ook staat er een houten hut, waar we kunnen zitten en vuurtje stoken, maar het is prachtig weer, dus dat doen we lekker buiten. Rob wacht ons al op met ons bagage, en de Tipitent waar wij in mogen slapen staat al overeind. Rob zal hier met ons de nacht doorbrengen, Natascha gaat naar huis omdat het behoorlijk in haar rug is geschoten en slapen op een matje dan geen succes is.
Daar te plekke leert Rob ons hoe je van een stuk berkenhout een lepel kan maken. Hij doet dat in twintig minuten, zonder zijn hulp zouden wij het in twintig uur nog niet voor elkaar hebben gekregen. Zo zijn we de rest van de middag aan het knutselen en ondertussen maakt Rob een heerlijke pan spaghetti op een houtvuurtje. Na het eten gaan we weer verder met de lepel, tot we besluiten dat wij ze wel mooi genoeg vinden omdat we de blaren op ons handen hebben. We halen de paarden nog even uit de kraal om ze te laten grazen, drinken binnen nog wat thee en koffie en duiken dan ons slaapzak in.
Afbeelding
De Tipitent

Afbeelding
Hond Bono, oftewel, Bonnozel

Dag 3:Kreunend komen we de tent uit, op een matje slapen valt nog niet mee als je dat niet gewend bent. Rob heeft de thee alweer klaar. Wij gaan nog even kijken of de paarden nog water willen en daarna komt Natascha met het ontbijt aanzetten. De spullen worden weer ingepakt en ingeladen en als de paarden uitgebuikt zijn poetsen we en zadelen we op. Dit keer mag ik op Blaer, de kleinste van het stel, en mijn lieveling. Hij zit zo vreselijk lekker, zo zou je heel de dag wel kunnen rijden. We maken weer een urenlange prachtige tocht naar huis. Onderweg moeten we een eind over een onverharde weg, waar helaas die week puinsteen op is gestort. Blaer stapt wat ongelukkig op een steen, loopt een paar passen kreupel en blijft daarna overgevoelig voor steentjes. We besluiten dat het beter is op het pad even naast hem te blijven lopen. Natascha biedt nog aan dat ik haar paard neem en zij met Blaer wandelt, maar ik vind het wel lekker even een stuk te lopen, want ik begin mijn kont te voelen. Natascha loopt ook gezellig mee, om even haar rug te ontlasten. Na een half uur /drie kwartier gaan we weer een zijpad op en kan ik er weer op. Op de zachte bodem is er geen enkel probleem. Moe maar voldaan komen we in de loop van de middag thuis, verzorgen de paarden, komen bij onder de douche en eten een hapje. s'Avonds kruipen we op de bank voor de TV, kijken voetbal, lezen en puzzelen wat. Dan kruipen we weer ons bed in, waar we gelijk compleet van de wereld zijn.

Dag 4:Vandaag een rustdag voor de paarden. Wij gaan na eerst rustig ontbeten te hebben op weg naar Rovaniemi. Eerst komen we langs een prachtig meer, waar ook de poolcirkel loopt, en daar stoppen we even om te genieten van het uitzicht. Daarna door naar de Husky Farm, waar we worden begroet door eigenaar "Huskee Dundy". We worden uitgebreid begroet door een hele meute enthousiaste honden (116), die zo veel mogelijk herrie maken om toch maar vooral aandacht te krijgen. Elke hond heeft zijn eigen hok, en zit daarbij aan een lange ketting. Op het terrein staan nog twee kennels, daar bevinden zich de pups en zoals Rob ze noemt "het tuig". Eerst gaan we bij de pups naar binnen, die het toch wel een beetje eng vinden, van die mensen in hun kennel. Rob vist ze 1 voor 1 onder het hok vandaan, dit vinden ze niet leuk en er wordt luid gepiept. Maar ook dit hoort bij hun socialisatie, en na wat geknuffel en geaai besluiten ze dat dat toch wel lekker is. Daarna gaan we op weg naar het tuig en Rob vraagt grijnzend of we erbij willen. Op het moment dat ik 1 voet in het kennel zet weet ik waarom hij zo grijnsde, want een stuk of 10 kwajongens hangen aan mijn schoenveters, broek, rugzak enz. Als je er 1 voor weghaalt, hangen er achter al weer twee. Na tien minuten vluchten we dan ook de kennel uit en bekijken het nog even aan de buitenkant. Daarna nog een rondleding, uitleg over de sledes en het tuig.
Dan op weg naar Santa Clausvillage, een kort bezoek, we hebben niet veel tijd, want we worden op de rendierfarm verwacht voor de lunch. Maar het is lang genoeg, 20 souvenirswinkels en een kerstman, en bussen vol toeristen.
Op de rendierfarm vertelt Rob ons dat ze in de winter met de rendieren gaan sleeën, maar omdat dat nu niet kan gaan wij ze opeten. Maar we moeten er natuurlijk wel eerst 1 vangen. Dus op de houten bok met rendierhoofd leren we lassowerpen. Nadat we hem allemaal gevangen hebben gaan we er een stel voeren en dan staat de lunch voor ons klaar. Voorgerecht een lekkere soep van wortels, aardappels, knolselderij en nog een hoop meer. Dan rendiervlees met aardappelpuree en bosbessencompote en tot slot om de gaatjes te vullen pannekoeken met bosbessen. Op weg naar huis kunnen we geen pap meer zeggen, zo vol zitten we. Eind van de middag zijn we weer thuis, s'avonds eten we nog wat pasteibroodjes, in een hele maaltijd heeft niemand trek.
Afbeelding
Uitzicht aan het meer bij de poolcirkel

Afbeelding
Huskypup

Afbeelding
Rendieren op de farm

Dag 5:Een trieste dag, s'ochtends als we wakker worden is de kat ernstig ziek, alles lijkt op vergiftiging. Vermoedelijk heeft hij aan de bloemen gevreten. Telefonisch wordt er contact met een dierenarts gezocht, de eigen is op vakantie, de volgende is gesloten in verband met Johannes (midzomernachtfeest) en de dienstdoende woont twee uur met de auto rijden ervandaan, en dat gaat poes niet redden. De dierenarts raad aan hem Norit te geven, maar als Rob terug komt van de apotheek is het al gebeurd, poes is niet meer.
Verslagen stappen we een uur later te paard, ik mag op Smjörvi, de kalme van het stel, hij maakt zich werkelijk nergens druk om, niet om het tempo, niet om mijn knieën, hij wandelt gewoon in zijn tempo verder. We houden het op een rit van een uur of twee, niemand is echt in stemming, ook al is het weer een prachtige rit. s'Avonds grilt Rob een zalmmoot bij het vuur in de Grilli-Kotta, heerlijk, we eten ons vingers er bij op.
Afbeelding
Rob grilt de zalm in de Grilli-Kotta

Dag 6:Vannacht gaan we logeren in een hut in het bos waar Natas de week ervoor voor het eerst geweest is, helaas bleek de route ernaar toe niet te doen te zijn voor de paarden, dus maken we een rit in de omgeving van de stal, stoppen bij een mooi uitzichtpunt, waar we de paarden aan een boom binden en zelf weer Makara's roosteren boven het vuur. Daarna via een andere route weer terug en de paarden weer de bak in. Met de auto rijden we naar de hut, waar ik voor het eerst van mijn leven in een sauna ga. Nadat we daar allemaal lekker gepoedeld hebben eten we met zijn allen en rijden terug naar huis, want vanavond voetbalt Nederland en dat willen we niet missen. Onderweg komen we een grote kudde rendieren in het wild tegen, tot grote vreugde van hond Bono, die haast door de voorruit vliegt. Daarna even een tukje en dan schuiven we voor de tv voor Nederland - Rusland. Tien minuten voor het einde besluiten we dat het hopeloos is, gaan ons verkleden voor een rit, tot Rob begint te schreeuwen, 1-1. Dus nog een half uur kijken, maar daar worden we niet vrolijk van. Dus na de voetbal, half 1 Finse tijd, zadelen we de paarden op en vieren zo ons eigen Johannes, 21 juni, Midzomernacht. Ik mag op Lokandi, een paard wat nog niet zo lang daar is, en een heerlijke drukteschopper. Vier uur s'nachts komen we terug van deze meest geweldige rit, wat een omgeving! Zachtjes zetten we de paarden op stal, stappen in de auto en rijden we terug naar de hut. Onderweg steekt er nog een prachtige vos over. Daar aangekomen duiken we om 5 uur ons bed in, om voor half elf niet wakker te worden.

Dag 7: Dan even opruimen en weer naar huis, waar Rob net de eigengebakken broodjes uit de oven haalt. Na deze brunch worden de paarden weer gezadeld voor onze afscheidsrit. Ik rijd nog een keer op Smjörvi, oftewel Smurf. Onderweg liggen we regelmatig in een deuk, er moeten foto's en fimpjes gemaakt worden, half achterstevoren op het paard maken we töltfilmpjes, die natuurlijk lichtelijk bewogen zijn. Na een rit van een uur of drie verzorgen we de paarden, rennen zelf even onder de douche door en steken de rivier over naar Zweden om bij de Pizzeria te eten.

Dag 8: Helaas, het is alweer voorbij, een week is veel te kort. Na het ontbijt schieten we nog wat foto's van het huis en de paarden, nemen afscheid van mens en dier, dan brengt Natascha ons met de auto naar het vliegveld. Daar drinken we nog een bakkie thee, daarna mogen we door de douane. Helaas vertrekken we met twintig minuten vertraging, en doordat we al niet veel overstaptijd hebben moeten we aardig rennen op Helsinki. Bij de gate aangekomen kunnen we gelijk weer inchecken. Op Schiphol wachten we vergeefs op onze bagage, deze is in Helsinki achtergebleven en wordt de volgende dag thuis bezorgd.
Afbeelding
Een aantal van de paarden

Afbeelding
Het huis vanaf de helling

Alles bij elkaar dus een vakantie om nooit te vergeten, en over een paar jaar, als we weer gespaard hebben gaan we nog een keer terug in maart, om alles nog een keer in de sneeuw mee te maken.
Wil je meer weten over deze vakantie of hem zelf gaan doen, pb me dan gerust voor informatie!

Toscana (Uniform) 21-6-2000 * 22-3-2005,Vienna (Casco) 09-5-2002 31-10-2018
Esmeralda 15-04-2009 * 14-12-2015
Nijn 15-06-2018


blackpegasus

Berichten: 4817
Geregistreerd: 22-07-05
Woonplaats: delfgauw

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 19:11

ooooh, dat ziet er supergaaf uit zeg. *is NIET jaloers*
wat een droomvakantie, Fieke Haha!

Terence en Yoanna. mijn rijkdom.
Vykan, Soete en Sophie love you 4-ever.

Raja

Berichten: 7157
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Thuis

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 19:16

Wow!
Wat super mooi zeg!
Wat zul jij genoten hebben!!!

Dit is iets wat ik ook ooit nog wil gaan doen!
geweldig!!!

*\o/* Va Bene's Roy L2 + 2 *\o/*SF STABLES: MIJN ERVARING!! LEES DIT!!![/size]

xFioon

Berichten: 4830
Geregistreerd: 15-09-06

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 19:25

klinkt geweldig! Haha!
helemaal leuk! en heb je nog spierpijn? Tong uitsteken

            • Bambi & Bandiet <3

Needje

Berichten: 14857
Geregistreerd: 02-02-05
Woonplaats: Hoogland

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 19:26

Ziet er super uit Twink!! Wat zal jij hebben genoten!

Scum

Berichten: 32314
Geregistreerd: 11-08-03

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 19:31

Wat ontzettend gaaf. Niet de standaard vakantie die de meeste mensen hebben.
Je hebt het ook heel mooi beschreven.

Boyke & Hummer :)

nina88
Berichten: 2264
Geregistreerd: 26-09-06

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 19:44

Ohh wat moet dat ontzettend mooi geweest zijn...
Je kan het mooi overbrengen moet ik zeggen, het is bijna of ik er zelf geweest ben!

eevita
Berichten: 1053
Geregistreerd: 26-07-03
Woonplaats: Veluwe

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 19:58

ziet er super uit.. Nu nog een foto van jou op een ijslander Haha!

Twinklebel

Berichten: 3953
Geregistreerd: 16-09-03
Woonplaats: Delft

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-06-08 19:59

Die komt nog, die heeft Linda gemaakt en moet ik nog krijgen.

Toscana (Uniform) 21-6-2000 * 22-3-2005,Vienna (Casco) 09-5-2002 31-10-2018
Esmeralda 15-04-2009 * 14-12-2015
Nijn 15-06-2018

draaakje

Berichten: 4701
Geregistreerd: 16-06-03
Woonplaats: Boekel

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 20:03

wat een mooi verslag, lijkt me heerlijk, heb je geen heimwee Lachen

I'll be with you, I'll be waiting for you,On the other side,And the winds that blow they'll guide you home,Get you through the night,It will all be right
Izzy Khaleesi

maaikemuis
Berichten: 4218
Geregistreerd: 16-06-06
Woonplaats: Hoorn

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 20:03

Ahhhhh, nog een topic!!!!!! Het is er ook zo geweldig, dat ik vorig jaar thuiskwam kon ik ook niet stoppen te praten over de fijne vakantie. Ik voelde me zo enorm thuis bij Rob en Natasja. Deze plek heeft ook bij mij een plekje in mijn hart veroverd.

anshrop

Berichten: 709
Geregistreerd: 26-04-07

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 20:07

WOW gaaaaf!!!!!! Wat een prachtig avontuur! (en een leuk verslag Haha! )

In my opinion, a horse is the animal to have. Eleven-hundred pounds of raw muscle, power, grace, and sweat between your legs - it's something you just can't get from a pet hamster

Twinklebel

Berichten: 3953
Geregistreerd: 16-09-03
Woonplaats: Delft

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-06-08 20:09

draaakje schreef:
wat een mooi verslag, lijkt me heerlijk, heb je geen heimwee Lachen

Ja

Toscana (Uniform) 21-6-2000 * 22-3-2005,Vienna (Casco) 09-5-2002 31-10-2018
Esmeralda 15-04-2009 * 14-12-2015
Nijn 15-06-2018

Waikiki

Berichten: 11088
Geregistreerd: 20-01-06
Woonplaats: Vlakbij Sydney, Australia

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 20:11

Ik = zwáár jaloers Nagelbijten / Gniffelen
Finland is zo mijn favo land Scheve mond Lovers

Echt een top vakantie zo te lezen Ja         The sky is the limit*

Trudy_dJ

Berichten: 3584
Geregistreerd: 28-08-04
Woonplaats: Zuid-Beijerland

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 20:38

Wauw Twinkle wat een gave foto's en zo te lezen echt een geweldige vakantie. Ik wist niet dat Finland ZOOO mooi was!!!

dolor
Berichten: 2063
Geregistreerd: 24-09-06
Woonplaats: utrecht

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 21:09

ziet er super uit. prachtige omgeving ook. erg gave foto's

eevita
Berichten: 1053
Geregistreerd: 26-07-03
Woonplaats: Veluwe

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 21:21

Twinklebel schreef:
Die komt nog, die heeft Linda gemaakt en moet ik nog krijgen.

en die zet je dan hier neer heh! Go jij! Go jij!

Poiuytrewq
Berichten: 15421
Geregistreerd: 06-09-05

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 21:30

Wauw fiek super zeg!!!

Twinklebel

Berichten: 3953
Geregistreerd: 16-09-03
Woonplaats: Delft

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-06-08 21:32

eevita schreef:
Twinklebel schreef:
Die komt nog, die heeft Linda gemaakt en moet ik nog krijgen.

en die zet je dan hier neer heh! Go jij! Go jij!

Is goed!

Toscana (Uniform) 21-6-2000 * 22-3-2005,Vienna (Casco) 09-5-2002 31-10-2018
Esmeralda 15-04-2009 * 14-12-2015
Nijn 15-06-2018

Mallow

Berichten: 4526
Geregistreerd: 15-04-06
Woonplaats: Delft

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 22:02

wow wat een verhaal zeg! heb je heel gaaf omschreven!
wat een super toffe vakantie heb je gehad Haha!.

dauphine

Berichten: 1192
Geregistreerd: 13-04-06
Woonplaats: Appelscha

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 23:14

wauw, klinkt echt heel gaaf.
*bedenkt zich dat ze dit jaar gezellig met paps, mams en broerlief met de sleurhut naar frankrijk gaat*
Denk dat ik maar moet gaan sparen, lijkt me echt geweldig zo'n vakantie!

Aura Tettie (v. Scandic) L1+20

Paardennamen

Berichten: 1960
Geregistreerd: 30-10-04

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-08 23:28

Oe, hier zou ik wel meer informatie van willen hebben! Website bijvoorbeeld Lachen Ziet er ontzettend gaaf uit zeg Haha! Kan me voorstellen dat je zo weer terug wilt...

Zoek je een leuke naam voor je paard? Kijk dan snel op www.paardennamen.nl!

Flurk

Berichten: 4465
Geregistreerd: 14-09-05

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-08 08:42

zo wat heb jij een gave vakantie gehad
hoe kom je op dit idee zeg?
echt cool
wil wel keer meer info van je denk dat ik ook wel zo'n vakantie wil
geweldig bedankt voor het delen van deze info

moeilijke mensen zijn de grootste leermeesters :9
http://www.blesruiters.nl

Ntlie_

Berichten: 12288
Geregistreerd: 29-06-04
Woonplaats: Zeeland

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-08 15:24

Oeh, dat ziet er eens even gaaf uit! Volgensmij echt een geweldige vakantie! Haha!
Lijkt me echt een ontzettend mooie ervaring om zo met die ijslanders rond te trekken en al die typische gewoontes van Lapland van dichtbij mee te maken. Ja
Gaaf hoor!

Cheveyo

Berichten: 17591
Geregistreerd: 03-07-03
Woonplaats: aan het eind van de regenboog!

Re: Fins Lapland, Midzomernacht op de rug van een IJslander

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-08 15:26

KOEL!!!

On the 7th day God created horses, on the 8th he painted the good ones
by Warriorgirl Graphics • Fotografie Feather's Ranch • Onze stal
[WN-ITP] ♥ Bombarie's 2e Halterles ♥


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 bezoekers