Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
prompter

Berichten: 14704
Geregistreerd: 28-09-02

Re: Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-24 22:28

Ik ben allergisch voor druiven -O-

Tinka

Berichten: 4775
Geregistreerd: 20-12-01
Woonplaats: Lacaune

Re: Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-24 22:41

Hoe maak je druiven sap? Met ern sapcentrifuge?
Wij zullen in het nieuwe huis ook veel druiven hebben, vind druiven sap wel lekker, lust geen wijn.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40783
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-09-24 23:08

Ik heb een sapextractor gevonden in huis. Die bestaat uit 3 nivos. Onderste doe je water in. In de bovenste doe je waar je sap van wilt hebben. Daar zitten gaatjes in. De middelste zit een slang aan..water kookt daardoor gaat het fruit of groente koken. Laat het sap los dat zakt naar beneden en kan door de slang worden afgetapt ik heb alleen een externe warmtebron nodig. De achterburen hebben een die zelf verwarmd

Marcella

Berichten: 40775
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-24 23:32

Druivensap kan met een sapppan of weckketel met ontsnappen.

En er zijn volgens internet nog meer manieren.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40783
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-09-24 13:27

Prompter. Jammer, ik mag veel fruit niet hebben en druiven juist wel.

De eerste kilo druiven zit er nu in, ik durf er niet meer in te doen. Geen idee hoe het met de warmte zit. Eraf halen gaat vlot. Steeltje vasthouden en eraf ritsen.

Dit moet nog

Afbeelding

De eerste lege steeltjes


Afbeelding

De opstelling

Afbeelding

Verder op het programma

Boontjes inmaken, de rest van de druiven verwerken. Bananencake en appelcake maken, appelmoes maken. Bramen en frambozen plukken en deze mogelijk al tot jam verwerken.

Kortom ik ben nog wel even bezig met oogst bewaarklaar maken vandaag. :+

En o ja de was doen en hier en daar weer schoonmaken. :P

Mijn tuin is weer ontdaan van twee tentjes (het was kort maar gezellig, jammer van het prutweer -O- ) en ik mag het weer even in mijn eentje volhouden.

De tomaten die ik gekregen heb waren goed voor twee potten tomatensaus en een deel voor de maaltijd van gister en nog twee porties in de vriezer. *\o/* En mijn eigen geplukte tomaten moeten nog gedaan worden. Maar die redden het nog wel even in de koelkast.

Prairy

Berichten: 10322
Geregistreerd: 28-12-03

Re: Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-24 14:05

Ga je de cakes ook wecken?

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40783
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-09-24 14:34

Nee die gaan op :Y) of in de vriezer. Het eerste sap loopt goed. Al ging de eerste 200 cc over het aanrecht ivm een wegschietende slang -O- . Ik houd het voor nu even bij 2 kilo druiven. Even proeven hoe het smaakt als het afgekoeld is.

Misschien worden de cakes morgen. Nu even niks doen. Teveel gedaan afgelopen dagen en de energie is even helemaal weg. Rustig pootjes hoog tv kijken met een bak warme pasta is even een beter idee :+

Achterom
Berichten: 23617
Geregistreerd: 28-09-04

Re: Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-24 14:39

Tip voor de sappan: stop er gewoon hele trossen druiven in, gaat prima!

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40783
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-09-24 14:55

Dat is de volgende stap ook eerste poging even zo daarna hop alles erin. Minder werk

speurneusc

Berichten: 5816
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-24 15:03

ik haal die trossteeltjes er ook altijd ff, gelijk ff check of er geen beestjes bij zitten en de rotte druifjes er ook uit, die smaken niet lekker.

maar idd in theorie hoeft het niet en kan het zo in de sappan, bij meerdere ladingen tussendoor ff checken of er in de onderste genoeg water in zit anders kookt ie droog. Maar zo'n pan ideaal. Ik kon de passaviet niet meer ronddraaien om de pitjes etc te verwijderen dus superpan.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40783
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-09-24 15:09

Passaviet lukt me nog wel. Dat gebruik ik altijd voor appel.en perenmoes. Water aan de onderkant vul ik steeds bij. Wel even prutsen met d rest erboven. Ik heb een lieveheersbeestje gered al. Die was blij. En een schimmelige druif

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40783
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-09-24 16:13

Eerste portie ik denk 1,5 liter op 2 kilo druiven, netjes. Volgende stap flessen kopen zodat ik het sap kan gaan conserveren. Dit gaat in de koelkast en zo op. Ik ben aangenaam verrast over de hoeveelheid sap. Iemand een idee hoe ik de restjes uit de toch nog vochtige druivenprut kan krijgen. Daar zit misschien nog zeker wel 100 ml in


Afbeelding

speurneusc

Berichten: 5816
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-24 16:24

iets zwaars erop zetten, ik heb ooit een soort aardappelstamper gevonden, platte schijf met kleine gaatjes, dat ging perfect om hiermee te duwen.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40783
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-09-24 16:25

Ah dat is nog een idee ja. :D geen idee of ik iets heb dat erin past. Misschien een bord met de pan met sap erop

Prairy

Berichten: 10322
Geregistreerd: 28-12-03

Re: Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-24 16:34

Zijn er geen Facebook groepen waarin je om lege flessen en potten kunt vragen? Zo ben ik aan een hoop lege hak potten gekomen. Bij horeca zaken hebben ze vaak ook van die kleine flesjes van Schulp die anders weg gaan of grotere flessen. Hoef je alleen nieuwe doppen te kopen, stuk goedkoper.

En ik heb een tijdje geleden flessen appelsap etc gekocht in de aanbieding bij de ah, iets duurder dan lege flessen maar dan heb je iig nog wat lekkers eruit. Ook daar kun je weer nieuwe doppen voor bestellen of degene die erop zitten hergebruiken.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40783
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-09-24 16:44

Daar heb ik hier nu alleen weinig aan. de meeste mensen hier maken sap van overgebleven groentes en fruit dus alle soorten flessen worden maximaal gebruikt. En de druiven moeten echt verwerkt worden voor zaterdag. Anders moet ik ze weggooien, dat zou zonde zijn. -O- ik heb wel weckpotten staan maar voor sap misschien wat onhandig. Ik ga dan eerst de bonen verwerken. En hopelijk heb ik dan wat over aan potten. Maar daar vrees ik wel voor dat ik tekort kom dan

Jet

Berichten: 12647
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-24 17:26


tamary

Berichten: 30490
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-24 17:36

Plastic, dat werkt niet voor conserveren zonder fabriek.
Optie lijkt mij invriezen of inkoken tot stroop.

Jet

Berichten: 12647
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-24 17:48

Duidelijk Tamary, dat wist ik niet.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40783
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-09-24 18:30

Of ergens glazen flessen of potten vinden en wecken/inmaken enz. Ik zal hooguit een liter of 3 eraf krijgen nog. Wat ik in halve liters wil bewaren.

speurneusc

Berichten: 5816
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-24 19:26

als je groot vind ff zolang in groot doen, wecken en volgende bezoek kleinere flesjes meebrengen overgieten en weer wecken.

nou denk ik dat je in frankrijk miss in een supermarkt best wel weck spullen kan vinden, zou het niet?

Marcella

Berichten: 40775
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-24 22:33

Achterom schreef:
Tip voor de sappan: stop er gewoon hele trossen druiven in, gaat prima!

Dit en wil je makkelijk schoonmaken gebruik een oude theedoek onderin.

Mij veel te veel werk alles van trossen halen.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40783
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-09-24 11:34

Koel bekertje druivensap. erg lekker, wat rins maar daar houd ik van :Y)


Afbeelding


De bananencakes zitten in de oven, helaas kom ik er achter dat mijn kookboeken nog ingepakt zitten weer. Het allergie kookboek geeft de juiste verhoudingen aan met de olie en water. Nu op de gok gedaan. De dikte was wel ongeveer cakebeslag. Een cupcake blik vol, twee mini springvormpjes en een iets grotere vorm. Gemaakt met eenden ei dit keer en 1,5 kilo bananen :') .

Benieuwd hoe ze gaan smaken :+

Afbeelding

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40783
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-09-24 15:27

5 porties boterbonen nu in de vriezer en voor geblancheerd, en nog een bult te gaan. Deels al geplukt deels moet nog geplukt worden. Ook de "normale" harico verts moeten nog gedaan worden, ook daar deels vriezer deels wecken,

En mijn potjes rood fruit jam zijn gevuld. Niet slecht voor 550 gram fruit. Het derde gevuld potje gaat zo de koelkast in. Die gaat op als ik mijn huidige potje jam op heb. Ik gebruik bewust kleine potjes omdat ik ze vooral alleen moet opeten, zonde als het overstuur gaat omdat het teveel is Het smaakt extra lekker als je gewoon je eigen jam uit de kast kunt trekken :Y) :D

Afbeelding

Alleen zo nog drie geoogste preien blancheren en invriezen. Deze schoten in bloei en ik heb geen idee wat voor gevolgen dat heeft voor prei. Het is mijn eerste keer dat ik ze teel. :P

Dorien66

Berichten: 1878
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Re: Ook ik vertrek naar Frankrijk, grote sprong in het onbekende

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-24 15:47

Ik blancheer prei niet eens voor het invriezen. Gaat prima. Net als paprika.