Ja. Goed wassen eerst, daarna slechte plekjes eraf en de pit eruit. Dan weer wassen koken en dan de staafmixer erdoor zodat het een mousse is, gaat goed. Zo deden mijn ouders dat vroeger ook met de pruimen en kersen. Dan behoud je de gezonde dingen uit de schil ook
Wij hebben hier wat pruimen geplukt, daar wil ik jam van maken. Maar was bang dat de schillen het dan misschien te zuur maken. Ze zijn vrij klein, misschien zijn het mirabellen.
Tinka, ik heb totaal geen verstand van pruimen maar wat een prachtige kleuren
karuna
Drukke kabouter
Berichten: 40784
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl
Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-23 22:07
Ah dat lijken dezelfden te zijn. Iets andere variant dan de meesten van mij. Ik heb twee bomen die in elkaar staan. De meesten zijn geel, (Nancy versie) een kleiner deel is iets kleiner en met die rode stipjes. Dat schijnt de Metz variant te zijn. Die smaken iets zoeter.
Op 2,8 kilo zitten 5 suikerklontjes toegevoegd. Smaakt heerlijk, iets rins maar minimaal . Ik heb er bewust geen jam van gemaakt omdat ik niet veel suiker erbij wil. De vorige batch afgekoeld was wel jamachtig van structuur trouwens. Een beetje tussen appelmoes en aardbeienjam in kwa gevoel. Die had ik bewust niet geweckt maar in een bakje gedaan omdat ik wilde weten hoe het afgekoeld smaakte en eruit zag.
Deze portie staat nu in de koelkast. Morgen wecken. Het was me nu te laat.
Dit was een deel van de eerste batch, voor verwerking, hier en daar wat kneusplekjes die eraf gehaald zijn. Omdat die wat langer lagen al. De tweede batch vers van de boom is veel helderder van kleur
Maar wel geel en geel met rode stipjes
Eenmaal verwerkt krijg je een soort diep gele kleur
Ik vind de reine Claude altijd het lekkerst, maar die hebben we hier niet. Ik kook ze gewoon in een pan op het vuur, suiker voor jam erbij en dan in jampotten die in de vaatwasser zijn geweest. Gaat altijd goed eigenlijk. We bewaren het niet heel lang hoor.
Alleen als je ze op suikersiroop inmaak moet het velletje eraf. Voor de rest is het gewoon ieder zijn persoonlijke smaak met of zonder velletje.
karuna
Drukke kabouter
Berichten: 40784
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl
Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-23 22:23
Kan ook. Ik eet natuurlijk vooral in mijn eentje, dan gaat het niet zo hard. Wat er in mij kelder staat zijn denk ik een weckpot of 100/150/200 vooral met gele of ooit was het een gele inhoud met hele vruchten
karuna
Drukke kabouter
Berichten: 40784
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl
Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-23 23:32
Niet de beste upload dit keer maar het geeft een idee
mytgard
Berichten: 207
Geregistreerd: 25-05-03
Woonplaats: Lage Vogezen
Geplaatst: 18-08-23 11:13
Ze lijken op mirabellen bij Tinka ook maar die zijn wel kleiner Ik heb vorig jaar een flinke batch mirabellen droog gewekt en die potten staan er nog Ik vergeet ze steeds te pakken om op te eten. Maar droog wecken werkt dus ook goed altijd vers fruit als je er tenminste aan denkt
De metz variant van de mirabel is kleiner, maatje forse kers met rode kleur. Die heb ik ook. Droog wecken ken ik maar ben ik geen fan van. Verse pruimen en mousse mjam. Droog brrr
Vanmorgen de razendsnelle offerte van de septic tank aan huis afgegeven gekregen. De prijs is een opluchting best minder dan waar ik rekening mee gehouden had en dat zonder eventueel subsidie nog. Btw maakt een hoop verschil. Met nl scheelt dat al 1000 euro. Dan heb ik iets extra speelruimte voor de vloer boven
Maar als je droogweckt zijn ze ook vers hoor En als je zonder suiker weckt zitten ze in een heerlijk siroop
karuna
Drukke kabouter
Berichten: 40784
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl
Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-23 12:47
Die staan hieronder zo in de kelder ook. Niet mijn favoriete manier van fruit eten. Dan liever als mousse of jam, lekker in een bakje of bij de yoghurt. En omdat ze gepuureerd zijn nemen ze ook minder ruimte in
Werd vroeger al jaren gedaan en manier om snel fruit te kunnen verwerken.
Appels, peren kun je ook droog wecken. Ik heb mijn peren op suikersiroop en stoofperen als stoofperen geweckt. Heb zelfs nog potten van 2021 staan.
mytgard
Berichten: 207
Geregistreerd: 25-05-03
Woonplaats: Lage Vogezen
Geplaatst: 19-08-23 13:48
pmarena schreef:
Goh nooit van gehoord, droog wecken.
Deze pot heb ik op 02 september 2022 helemaal volgepropt met gewassen mirabellen en daarna twee uur geweckt. De siroop die je onderin ziet is puur van de vruchten en zoals je ziet zijn ze ook iets kleiner geworden. Ze smaken heerlijk en de siroop is lekker zoet. Later las ik dat 30-45 minuten lang genoeg zou zijn geweest dus dat is voor de volgende keer...misschien krimpen ze dan ook minder
karuna
Drukke kabouter
Berichten: 40784
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl
Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-23 14:14
Eet ze, ik zou er niet zo van genieten. Gelukkig doet iedereen het zoals ze het zelf graag willen kwa smaak.
Hier nu 500 gram bramen aan het verwerken tot jam en daarna nog 2 kilo peren verwerken tot stoofpeer en daarna wecken alles.
Toch te warm om iets te doen en vandaag rustdag voor de reisdag van morgen, een alternatieve route ivm de terugreis van veel nl is de voorspelling. Alle belangrijke dingen zijn gedaan. Camper al deels uit en ingepakt ook. Vanmorgen om 8 uur na de bakker al rondjes gerend met de grasmaaier. De laatste dingetjes gedaan kwa reparatie ook
Ah nee helaas, de schroef die ze gebruikt hebben is helemaal aan gort gedraaid zagen we en gaat zonder sloopwerk of aanpassing niet meer los. En ik loop nu het risico eruit is niet meer erin kunnen. En ik heb er de energie ook niet voor en het is veel te bloedje warm om het te gaan doen. En mijn papa wil ik het al helemaal niet laten doen. Iets met wesp en steek en prednison die er enorm inhakt kwa bijwerkingen, zeker met de benauwde warmte die er nu is.
Ik druip gewoon van het zweet, ondanks koelmateriaal, ventilator enz. Vanmorgen hoefde ik niet meer te nemen en ik voel me al minder dweil nu gelukkig.
Ik heb wel van de overbuurvrouw een tip gekregen voor een goede slotenmaker/sleutelservice. Normaal kom ik daar langs maar omdat ik nu morgen vertrek is dat voor de volgende heenweg. Dat schijnt het adres te zijn om bij dergelijke huizen de aanwezige sleutels te laten kopieren.
Mocht dat niet lukken dan heb ik geluk dat ik een grabbel mag doen bij een bedrijf dat een hele bult cilinders met sleutels heeft liggen die verwisseld zijn en in alle maten en modellen zijn. Om te zoeken of de juiste maat er tussen zit. Maar dan moet deze schroef ingeslepen worden tot er een platte schroevendraaier inkan zodat hij losgedraaid kan worden.