merrie overleden bij geboorte veulen, paar vragen.

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nicole85

Berichten: 6697
Geregistreerd: 20-06-02

merrie overleden bij geboorte veulen, paar vragen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-04 16:20

Afgelopen zaterdag avond is er een kern gezond hengstveulen geboren. Geboorte ging super vlot. De merrie is echter half uur na de geboorte bezweken aan hartstilstand.
Nu heb ik een paar vragen.

-Vanaf wanneer kan het veulen een beetje hooi eten?
-Vanaf wanneer drinken ze voor het eerst water?
-Vanaf wanneer eten ze brokjes. Heb je nog speciale brokjes voor veulens? Bijv een brok voor de veulenbrok om te wennen?
-Kan je om en duur, ik heb het hier over 2 a 3 maanden ongeveer, een flesvoeding laten vervallen als je brokken geeft?

Alvast bedankt voor reactie.


Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 16:22

Met drie maanden moet het veulen wel brok kunnen verdragen hoor, ze eten al hooi en een beetje brok vanaf de eerste week. Water kunnen ze ook vanaf dag 1 drinken, is alleen niet goed voor ze Haha!

Hebben jullie al geprobeerd om een merrie te vinden bij de merrie/veulencentrale? Als het echt niet lukt om het bij een merrie te zetten: heel veel succes met de opvoeding van het veulen...

Je suis Charlie.

Faniek

Berichten: 15902
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 16:22

- nemen ze over van andere paarden meestal spelenderwijs laten wennen aan alles.
- leren ze ook vanzelf als ze er aan toe zijn, meestal nemen ze het van andere paarden over.
- je hebt speciale veulenbrokken, maar weet er niks over
- geen idee

Het beste is dat ze het eten van hooi en drinken van een ander paard over nemen. Een mens kan nooit de moeder vervangen in de dingen die ze moeten leren.
Veulencentrale bellen?!

Er zitten zoveel konijntjes in de opvang te wachten --> http://www.konijnenparadijs.com

Nicole85

Berichten: 6697
Geregistreerd: 20-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-04 16:26

ja we hebben overal rond gebeld om het veulen onder te brengen. Hij staat nu bij een pleegmama, maar mag er alleen niet drinken. Maar hij leert zo wel de paardenmanieren. Hij krijgt melk uit een lammerenbar.
Zo associeert hij de mens niet zo met de fles en melk ed. Wij willen dat hij gewoon paard blijft.

Ik heb hem afgelopen zaterdagnacht een hele nacht de fles gegeven en je merkte heel snel dat hij aan je ging hangen. Dus zondagochtend is hij op de trailer naar de plaatselijke kinderboerderij gegaan en daar staat hij nu bij zn haflingerpleegmama.
We hebben tot aan noord frankrijk rond gezocht voor een pleegmoeder, nergens te vinden.
Was er een man in Turnhout die een merrie had die een veulen afgelopen zaterdag was verloren. Kon hij daar eerst naar toe. Was praktisch alles geregeld, belt die man op met de mededeling dat hij er 600 euro voor wilt hebben. J dat slaat gewoon nergens op.

Dus nu hebben we ond er maar bij neergelegd dat hij gewoon flessenveulen is, maar hij staat tenminste onder de paarden Lachen

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 16:30

Sommige mensen proberen overal geld uit te slaan. Ik hoop dat hij zich blijft ontwikkelen tot een gezond veulen....succes ermee.

Je suis Charlie.

Nicole85

Berichten: 6697
Geregistreerd: 20-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-04 16:33

Dank je wel. Hij redt het wel denken we. We zijn de merrie als een gek gaan melken meteen toen ze overleden was. Halve liter biest heeft hij van zn ma gehad minimaal. Dan zijn we 's avonds rond 12 uur naar een paardenmelkerij gereden daar biest gehaald en veel melk.

Hij heet niet voor niets nu: Cracker's tough Banjo Knipoog

Hij springt rond in zn stal en in de wei. We hebben er vertrouwen in dat het goed komt!

Rhea

Berichten: 3489
Geregistreerd: 10-12-03
Woonplaats: Dussen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 17:40

Mijn veulen heeft al vanaf week 1 Mijten veulenmengeling gegeten. Met een maand kreeg hij toch al 2 maal 2/3 schep en soms nog vaker...
Water dronk hij ook al vanaf de eerste week, op zich is er niet zoveel mis met water drinken, echter hebben ze het niet nodig en het MOET schoon zijn en het MAG niet teveel zijn. Veulens drinken zich dood....
Mijn veulens staat ook al vanaf 3 weken apart met eten, in de stal naast zijn moeder. Ons 2e veulen zetten we nu ook daarbij tijdens het voeren. Misschien is dat wel een optie, een paar uur per dag bij een ander veulen...
Daarnaast zijn er ook merries die meer dan één veulen accepteren. Het veulen wat naast mijn merrie staat duikt ook regelmatig bij die van mij eronder. Ze heeft daar niet al te veel op tegen...misschien is dat een optie

Rhea

Berichten: 3489
Geregistreerd: 10-12-03
Woonplaats: Dussen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 17:42

Er zuller inmiddels (nu je zo laat op het jaar zit) ook wel al veulens aan het afspenen toe zijn. Misschien zijn er mensen die volgens jaar geen veulen fokken en waarvan de merries momenteel dus niet dragend zijn, die misschien een "vervolg"veulen accepteren??

Nicole85

Berichten: 6697
Geregistreerd: 20-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-04 21:15

Rhea over dat veulen mngeling van Mijten. Heb je daar site van?
Waar kan je dat halen?

Hij wordt gesocialiseerd hoor door een haflingermerrie en shetlandermerrie die beide veulens hebben. Met de opvoeding komt het wel goed.
Maar de hafligermerrie laat hem nog niet drinken, misschien dat dit nog komt?

WISH IT, DREAM IT, DO IT!

Faniek

Berichten: 15902
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 21:36

Tjah mijn merrie heeft nog een jaarling aan zich hangen (ja het is erg) en geeft nog melk, maar niet de melk dus wat een jong veulen nodig heeft denk ik. We hebben tijdje de jaarling weggehad, maar mits was leeg en nik slurpt er weer aan (accepteert ze zo weer) en nu drinkt ze weer)

Binnenkort gaat jaarling weer bij mams weg.

Suc6 met je veulen en hopen dat die een sterk mooi veulentje word Lachen

Er zitten zoveel konijntjes in de opvang te wachten --> http://www.konijnenparadijs.com

Rhea

Berichten: 3489
Geregistreerd: 10-12-03
Woonplaats: Dussen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 08:09

Dat krijg je overal, de mueslis en met name de paardendiner van Mijten wordt op veel plaatsen gegeven. Het komt uit belgië meen ik http://www.mijten.be/

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 10:52

Ik heb je een PB gestuurd.

Viennanova

Berichten: 1393
Geregistreerd: 08-06-04
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 07:24

Wij zijn vorige jaar een paar uur na de geboorte van ons hengstenveulen van Jazz onze merrie ook kwijtgeraakt. Ze had een gescheurde baarmoederophanging waardoor ze persdrang bleef houden en haar baarmoeder eruit geperst heeft.
Het veulen heeft het wel gered. We hebben ons vrij strikt aan het schema gehouden wat op de ton van de veulenmelk stond. Al vrij snel gaven we hem een plukje hooi in zijn stal, en kort daarna ook een emmer met water (niet helemaal vol). Af en toe probeerden we of hij wat brokjes wilde opslobberen, we hebben ze ook wel eens wat geweekt in melk, zodat die smaak er wat aan zat. Warschau liep bij zijn oma, die gaf ook geen melk maar voedde hem wel op. Van haar heeft hij gras eten geleerd. Ik zou je wel willen aanraden dat je zo weinig mogelijk met het veulen doet, die van ons werd een echte aap omdat hij zoveel aandacht kreeg (en dat was dan alleen van het voeren en op stal zetten!). Hij heeft totaal geen angst voor mensen. Daarom loopt hij nu tussen dertig hengsten in de wei, we hopen dat hij zo wat manieren leert. We zijn wel altijd heel consequent met hem geweest, maar emmerveulens zijn gewoon een beetje anders.....Succes *LOL* !

~het leven is ruiger met een tuiger~

Viennanova

Berichten: 1393
Geregistreerd: 08-06-04
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 07:27

Oja, wij hebben het ook geprobeerd met een pleegmoeder, deze mepte ons door de stal, dus die is snel weer terug gegaan naar de eigenaar. De hengstenhouder vertelde ons dat je het in de eerste vijf dagen moet proberen, anders zijn ze te oud (het veulen) en leren ze het drinken aan een uier bijna niet meer.

~het leven is ruiger met een tuiger~

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 08:23

Dat laatste ben ik niet helemaal met je eens. Vooral als je een pleegmerrie hebt met voldoende grote spenen, valt het kwartje vaak redelijk snel. En ok je zult ze wel de weg moeten wijzen.
Laat het veulen maar achter de fles aan lopen en houdt die tussen het uier van de pleegmerrie en laat hem daar uit de fles drinken.
Als je dit een paar x doet, gaat het veulen op het moment dat hij honger heeft zelf op die plek zoeken. En geloof maar dat ze dit snel door hebben.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 5 bezoekers