Veulen s'nachts halster omlaten??

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Teigetje008

Berichten: 1539
Geregistreerd: 26-01-04
Woonplaats: In het noorden van het land

Veulen s'nachts halster omlaten??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-06-04 23:47

Misschien hoort t niet helemaal in kraamstal thuis, maar zou zo niet weten waar dan wel. Ik heb een vraag: Zal ik mn veulen s'nachts het halster omlaten? Ik zit namelijk in dubio. Ze is nu 2 maanden oud en wordt steeds sterker en eigenwijzer. Als ik haar het halstertje om wil doen ga ik 5 keer de stal rond... Op zich is dit het probleem niet, ik heb wel even geduld en wordt er steeds behendiger in ( zij ook in het niet willen Boos! ). Als ze haar binnen of buiten zetten, loopt ze het hele erf over: Ze is nergens bang voor, en blijft vooral niet bij haar moeder Schijnheilig .
Diegene die de paarden buiten zet zie ik nog niet zo snel dat halster om doen, en heb ik ook liever niet want het is een beetje een "boerenpummel" en ze hoeft natuurlijk niet nu al kopschuw te worden!
Ik heb ook wel een nekband, die heeft mijn paard vroeger ook omgehad, maar toen was ze een jaar. Daar zat ik ook nog over te twijfelen.
Het veulen kan zover als ik weet en nagekeken heb niet ergens achter blijven hangen. Er zit een waterbak en een voerbak in de stal en that's it.
Wat zouden jullie doen? Iedereen heeft wel een mening bij mij op stal, maar als ik vraag waarom dan weten ze geen antwoord. Dus ik zou ook graag een uitleg weten waarom!

Zin in een fotoshoot? --> http://www.opticimage.nl Of check mijn profiel voor voorbeelden!

[WD-K] Derby Kloosterburen 24+25 mei 2014 (B t/m ZZL)


sharonaollie

Berichten: 6441
Geregistreerd: 05-06-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 00:02

ik zou het zelf niet doen.
omdat ze mischien toch ergens vast kan blijven hangen.
maarjah als niemand anders haar halster niet om kan doen zit je toch met een probleem.
kan je geen halstertouw om haar hals doen.
om haar naar buiten te doen.
ik zou gewoon goed blijven oefenen.

Waar de kennis van de ruiter ophoudt,begint zijn grofheid..

Sinterklaas kapoentje,gooi wat in mijn schoentje.

Jan_VT

Berichten: 3487
Geregistreerd: 27-03-03
Woonplaats: in een gezellig plattelandsdorpje

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 00:14

Mag geen probleem zijn hoor. Zie gewoon dat je stal SUPERveilig is. Soms kan je niet anders, als het veulen echt schuw is. Wel is het zo dat wanneer je de moeilijke weg bewandelt (dus telkens halster aan/uit) dit later zijn vruchten zal afwerpen. Wij doen het normaal altijd uit. Dit jaar is Zip echter een beetje schuw, en laten we het aan. Knipoog

Teigetje008

Berichten: 1539
Geregistreerd: 26-01-04
Woonplaats: In het noorden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-06-04 00:18

ja, ik oefen wel elke dag, maar het is gewoon elke keer dikke ruzie... en ik weet niet of dat echt goed is voor het contact. Ik hoop eigenlijk dat als ik het halster omlaat, dat de boerenpummel haar ook aan een touw naar buiten doet. dat kent ze wel, dus moet geen probleem zijn. Daarom ben ik ook zo aan het twijfelen...

Zin in een fotoshoot? --> http://www.opticimage.nl Of check mijn profiel voor voorbeelden!

[WD-K] Derby Kloosterburen 24+25 mei 2014 (B t/m ZZL)

Jan_VT

Berichten: 3487
Geregistreerd: 27-03-03
Woonplaats: in een gezellig plattelandsdorpje

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 00:23

Eens je het veulen hebt. Probeer dan echt contact met hem te zoeken. Desnoods een half uur, een uur lang... Aai het veulen, omhels het, zo gaat ie je beter leren kennen. Je zal zien dat het dan veel sneller zal gaan. Ik wens je veel succes Knipoog

Sterre

Berichten: 15179
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 00:59

Tenzij je een veiligheidshalster hebt, zou ik het niet omlaten !
Ook al ziet een stal er nog zo veilig uit, er kan altijd wat gebeuren!
Wat bijv. als je veulen met z´n wiebelbeentjes zich probeert achter z´n oren te krabben; hij kan dan al snel met z´n achterbeentje in het halster blijven hangen Scheve mond !
Er zijn wel speciale halsters te koop; Kalvakade heeft er bijv. eentje waarvan de neusriem en de nekband elastisch zijn; als ´ie ergens aan blijft hangen, kan hij zichzelf uit het halster bevrijden.
Er zijn er ook die op de neus- en nekband met klitteband sluiten; als daar druk op komt te staan, gaat ´ie vanzelf open.
Wat voor halster heb je trouwens: zo´n "normale", die je over het hoofd heen trekt, of eentje die je bij de nekband met de gesp vastmaakt??

Ik stond met mijn Friese merrie op een pure westernstal Clown en daar heeft ze ook haar veulen gekregen.
Daar op stal hebben ze eigenlijk allemaal zo´n Hammilton halster en doen het als volgt om:
Ze nemen het halster in de linkerhand, gaan met de rechterhand over de hals van het veulen en aaien het daarmee, totdat het veulen rustig staat.
Dan ga je met je linkerhand een beetje onder het koppie door, totdat je de nekband te pakken hebt.
Nu ga je met beide handen voorzichtig naar voren, richting neus en schuift het neus-gedeelte eroverheen.
Als hij weg wil lopen, heb je net iets meer mogelijkheden om hem vast te houden; je hebt immers een hand aan beide kanten van de hals en als het nodig is, laat je het halster weer zakken tot op borsthoogte, zodat hij er niet vandoor kan Knipoog .
Daarna ga je met het gedeelte van de nekband omhoog, achter de oren langs en maakt het met de gesp vast.
Het klinkt misschien een beetje gecompliceerd, maar dat is het niet!!
Ik heb mezelf er iig van overtuigen kunnen, dat veulens deze manier als een stuk minder eng/onaangenaam ervaren Lachen .
Misschien heeft iemand bij jou op stal toevallig zo´n soort halster en kun je het eerst eens uitproberen??
Het enige nadeel is dat deze halsters nogal duur zijn (ik heb vorige week €33,- voor een nieuwe betaald Rolleyes ), maar ze zijn bijna overwoestbaar en dat is ook wat waard Knipoog ! Succes ermee!

Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds zo erg ;( ....
Welkom lieve Mila <3 !
Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren :) ?? http://www.schloss-moehren.nl/
"Als vandaag voorbij is ben je weer een dag verder"

Polly

Berichten: 14225
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 05:48

Ik zou het nooit doen!
Een vriendin van mij (of meer de eigenaar van haar verzorgpaarden) liet altijd 's nachts het halster om en vorig jaar heeft hun veulen zich opgehangen. Die is vast komen te zitten en heeft zich doodgevochten, ik zou het dus NOOIT doen...

kleine muisjes hebben kleine wensjes,
beschuitjes met gestampte mensjes!

elllis
Berichten: 2745
Geregistreerd: 27-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 07:29

Nee nooit doen ook niet bij een volwassen paard de kans op ongelukken daardoor is erg groot.

vivian001

Berichten: 425
Geregistreerd: 16-05-04
Woonplaats: Noord Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 09:04

Toch maar flink oefenen en veulen socialiseren met mensen. Ik denk als je het probleem nu niet oplost, dan kom je het later wel weer tegen. En ze worden maar sterker en sterker!! OK dan! Succes

alabastro
Berichten: 844
Geregistreerd: 09-04-04
Woonplaats: Hasselt-Kuringen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 09:40

Een halster is altijd levensgevaarlijk voor een veulen, ze kan overal achter blijven hangen. Wat het gevaarlijkste is, zijn de benen van de moeder en het veulens eigen benen, die kunnen ook in het halster blijven hangen. Op een fokkerij in Duitsland heb ik zelf een veulen gevonden dat op een of andere manier met het halster aan het achterbeen van de merrie is vastgeraakt, waarschijnlijk is het beginnen trekken en is de merrie daardoor opgestaan. Het was in elk geval al te laat toen wij erbij kwamen, waren stuipen het enige wat het veulen nog kon doen. Nek gebroken. Dus NOOIT een halster oplaten, zeker niet op stal maar ook niet op de weide als het niet echt nodig is. Vooral jonge hengsten geraken wel eens in elkaars halster verstrikt.

Brendageene
Berichten: 1495
Geregistreerd: 12-07-03
Woonplaats: Den Bommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 12:49

Ik zou het ook aflaten, het veulen moet toch leren dat het halster af en aan gedaan wordt. Ik weet niet op welke leeftijd je het veulen hebt laten wennen aan het halster?
Mijn veulen deed ik het halster om op de 2e dag, op stal met iemand erbij die ook weet hoe ze met paarden om moet gaan. Ik heb het veulen achter zn kont en voor zn borst omarmt, dat kende hij al van de eerste dag. Een beetje in een hoekje van de stal gezet en toen heeft de ander het halster omgedaan. Eerst de neus, toen werd er een beetje tegengestribbelt, maar ik had het veulen vast dus die kon geen kant op. Daarna de gesp over het nekje vastgemaakt. Dus wel een halster met 2 gespen.
Mijn veulen had het halster om als hij naar de wei ging en daar deed ik het af. Als hij uit de wei werd gehaald kon ik hem zo pakken en het halster omdoen. Ik had dan wel een veulen wat nieuwschierig was en niet schuw, ik heb geen ervaring met schuwe veulentje, maar denk dat je toch het beste elke dag het halster af en aan moet doen tot hij eraan gewend is.

Teigetje008

Berichten: 1539
Geregistreerd: 26-01-04
Woonplaats: In het noorden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-06-04 12:57

ok, ik zal het niet omlaten. Ik was vandaag vrij en dus vroeg naar stal, ik dacht dan doe ik zelf evenm het halster om maar ze stonden al buiten. Ik heb gelijk geoefend met het veulen en op zich krijg ik het halster ook wel om, dat is het probleem niet. Ik ga maar gewoon nog meer oefenen. Waarschijnlijk stribbelt elk veulen wel tegen.Als ze wat ouder worden zal het wel beter gaan denk ik. Ik heb ook zo'n halster met 2 gespen, en ik doe vaak eerst de nek vast, zodat ik haar igg kan grijpen als ze zich los gewurmt heeft. Voor de rest is ze heel lief en nieuwsgierig en kan ik veel dingen wel met haar doen. Voetjes optillen doet ze bv super. Ik zal wel gewoon geduld moeten hebben! Bedankt voor jullie reacties!

Zin in een fotoshoot? --> http://www.opticimage.nl Of check mijn profiel voor voorbeelden!

[WD-K] Derby Kloosterburen 24+25 mei 2014 (B t/m ZZL)

Yessy

Berichten: 22275
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 13:00

ik zou het zelf nooit omlaten, maar waar ik sta, staan alle veulens snachts met halster om en rose heeft er zelfs een kort touw omhangen, omdat ze maar blijft vechten en ondanks al het oefenen de druk niet accepteert, en dit dus gewoon de uiterste maatregel is...

kirstin
Berichten: 478
Geregistreerd: 05-12-03
Woonplaats: berkel city!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 16:11

Ik hou het halster altijd om, en eigenlijk is dit omdat ik de makkelijke weg bewandel... Het is geen makkelijk veulen, heel erg sterk karakter en anders weet ik zeker dat ik heel erg lang bezig ben om ze 's ochtend naar het land te brengen.

Bij mijn oom staan ze ook altijd met halster om, hij heeft ieder jaar 15 tot 20 veulens en nog nooit heeft een veulen zichzelf iets aan gedaan door het halster... natuurlijk is voorkomen beter dan genezen... toch denk ik dat het in mijn situatie (veulen is echt behoorlijk heftig) voorlopig zo beter is.

(overigens doe ik verder wel vastzetten, voetje, borstelen en meelopen dus ik kijk er zeker wel genoeg naar om Knipoog )

nadezda

Berichten: 1851
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 17:54

Halster altijd af doen, een jong veulen weet nog niet wat ie doet en kan altijd in een nare situatie terecht komen, waarom zou je het risico nemen?
Juist het halster vaak om doen en af doen is een goede oefening.
Ik zou het risico niet nemen en waarvoor ook? Toch veel lekkerder voor het veulen om zonder halster lekker te slapen.

vivian001

Berichten: 425
Geregistreerd: 16-05-04
Woonplaats: Noord Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 21:17

Bij lang laten zitten van zo'n halster heb je ook nog kans op druk- en /of schuurplekken op dat tere huidje.

Sabiy

Berichten: 740
Geregistreerd: 05-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 08:47

Als schuurplekjes het ergste waren, viel het allemaal nog wel mee, halsters zijn voor jonge veulens gewoon levensgevaarlijk. Af doen dus.

Suzan1

Berichten: 1506
Geregistreerd: 10-02-03
Woonplaats: Aan de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 13:53

De meeste reacties zijn erg goed.Af laten dus,en blijven oefenen. Jammer dat ze nu al 2 maand oud is en veel sterker dan toen ze pasgeboren was.Het is dan wel erg arbeidsintensief in het begin, maar het loont echt. Altijd eerst jezelf klein maken in de stal. Probeer het veulen in een hoek van de stal te drijven en hou jouw linkerarm om de nek, zodat ze niet naar voren kan. Ze staat dus in de hoek en kan niet voor of achteruit -jouw linkerarm houdt haar tegen en in het ergste geval hou je met heel jouw lichaam haar tegen. Het halster heb je in jouw rechterhand. Nu schuif je heel voorzichtig het neusje in het halster en probeert het verder om te doen. 2e methode: sommige veulens vinden het heel eng als je naast ze gaat staan. Probeer dan haar weer in een hoekje te drijven en ga voor haar staan. Maak jezelf nog kleiner dan het veulen (maar dat geldt in alle angstige gevallen) stel het gerust en probeer aan de voorzijde het halster om te doen.

Succes Knipoog

Teigetje008

Berichten: 1539
Geregistreerd: 26-01-04
Woonplaats: In het noorden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-06-04 07:32

Ik ben wel diract aan het oefenen gegaan met het halster, toen ze een paar dagen oud was. Dus daar ligt het niet aan. Maar: Het gaat nu super!! Ik heb haar de nekband omgedaan en vastgezet en toen het halster op en af en dan wat lekkers. Weer halster op en af enz. Dit heb ik twee keer zo geoefend en wat denk je? Ik kan nu het halster omdoen zonder dat ze een stap zet!! Echt zo fijn! Ook heb ik de merrie en veueln al twee keer gewoon vastgeknupt een de buitenkant van de stal zodat ik kon uitmesten: geen stap verkeerd. Echt, ik ben helemaal blij, want het kan nu gewoon rustig. (misschien is ze gewoon onder de indruk. (elke keer als ik iets op bokt zet, heb ik vaak zo de oplossing....)
Nogmaals bedankt voor alle tips!!

Zin in een fotoshoot? --> http://www.opticimage.nl Of check mijn profiel voor voorbeelden!

[WD-K] Derby Kloosterburen 24+25 mei 2014 (B t/m ZZL)

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-04 13:49

Heel goed dat het zo is gelukt.
Een ongeluk zit in een super klein hoekje, ik oefen liever dan dat ik het veulen zo aantraf als dat Alabastro zegt, vreselijk.
Ik heb 1 keer meegemaakt dat Theresia als veulen bleef hangen met halster toen ik erbij was, aan zo iets super banketstaaf.
Ik kon het los krijgen, maar o wat was dat beestje in paniek.

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

Caira
Berichten: 23626
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-04 15:24

Mijn kleine beer is nu 2 weken oud, maar die krijg ik dus niet te pakken. Hij is gewoon zo slim! Hij komt knuffelen, kan alles en zodra hij vast zit mag ik alles met hem doen. Maar ik krijg het halster gewoon NIET om! Hij maakt er gewoon een spelletje van. Zodra ik het om wil doen staat hij op zijn achterbenen. Het is gewoon een spel voor hem.

Teigetje008

Berichten: 1539
Geregistreerd: 26-01-04
Woonplaats: In het noorden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-06-04 19:05

He Irish lady, tja, je kan niet alles hebben blijkt wel weer! Maar je hebt wel een super mooi veulen!!(had ik laatst een keertje gecheckt...) Ik zag vandaag een ander veulen bij ons op stal, en de merrie moest rijden. Het veulen was nu 7 weken oud en dit was de tweede keer dat ze uit elkaar waren. Oef, wat ging die merrie te keer!!( recht overeind op de wasplaats, en ze heeft nu 3 wonden aan haar hoofd van het halster...)soms moet je even zien hoe het ook kan. Want vergeleken met die twee
zijn die van mij goed opgevoed...
, en nou ben ik best trots op mijn meiden dat ze allebei eigenlijk heel erg braaf zijn!

Zin in een fotoshoot? --> http://www.opticimage.nl Of check mijn profiel voor voorbeelden!

[WD-K] Derby Kloosterburen 24+25 mei 2014 (B t/m ZZL)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 9 bezoekers