een hengstige drachtige merrie?

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Suzan1

Berichten: 1506
Geregistreerd: 10-02-03
Woonplaats: Aan de IJssel

een hengstige drachtige merrie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-04-04 22:41

laatst schreef ik al dat er bij ons een merrie op stal stond, die -naar ons werd verteld- 9 maanden drachtig was en de uiers al behoorlijk vol liepen. Inmiddels is de merrie weer bij de eigenaar. Er wordt getwijfeld aan de geboortedatum van het veulen. De merrie is kunstmatig geinsimineerd op 8 mei 2003 en ze is daarna 3x terug gehengst. Laatste KI datum is 18 juli 2003. Na deze datum is de merrie niet meer gescand.
De merrie staat nu met hele volle uiers op stal en de eigenaar heeft geen leven meer. De een vertelt hem dat als het veulen nu komt het levenloos zal worden geboren (omdat midden juni de uitgerekende datum moet zijn)en de ander vertelt dat het misschien wel een tweelingdracht zou kunnen zijn. Ook de dierenartsen weten niet goed wat zij er mee aan moeten. De buik van de merrie is niet heel erg dik, maar de uiers zijn nagenoeg vol en er loopt regelmatig melk uit. Heeft iemand van jullie dit meegemaakt? Verward


Jan_VT

Berichten: 3487
Geregistreerd: 27-03-03
Woonplaats: in een gezellig plattelandsdorpje

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-04 01:28

Ook ik ken iemand die een merrie had einde dracht, en hengstig werd. Het veulen was helaas ook dood. Zeer vreemd.

Sabiy

Berichten: 740
Geregistreerd: 05-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-04 08:32

Dikke kans dat deze merrie gewoon van de mei-dekking drachtig geraakt is, en dat ze daarna nog een paar keer hengstig is geworden. Dat ze aan de melk staat, is wat mij betreft een teken dat de bevalling eraan zit te komen, dus te vroeg of niet, zorgen dat je erbij bent en gewoon afwachten wat er van komt. Succes !

Suzan1

Berichten: 1506
Geregistreerd: 10-02-03
Woonplaats: Aan de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-04-04 12:47

er wordt ook rekening mee gehouden dat de merrie elke dag kan gaan veulenen (arme eigenaar, stel dat het nog 60 dagen duurt....)
Als de merrie van de eerste dekking (8 mei)al dragend was, kan het dan wel gebeuren dat er nog steeds een eitje zich aan het voorbereiden was? Ze is nl t.m. 18 juli wel gescand.

Sabiy

Berichten: 740
Geregistreerd: 05-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-04 13:36

Het komt weleens voor dat merries "leeggescand" worden terwijl ze toch drachtig zijn. Alhoewel het wel apart zou zijn als ze op 18 juli nog steeds "leeg" zou zijn, als ze vanaf mei al drachtig was, moet dat in juli toch echt wel te zien geweest zijn. Maar ja, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.....
Als ze pas vanaf juli drachtig is, heeft ze dus in principe nog tot half juni te gaan, en zou het, als het "nu" zou komen, een vroeggeboorte zijn, waarbij het veulen niet levensvatbaar zal zijn. Of een tweeling, dat kan ook. Hoe dan ook, in alle gevallen geldt : zorg dat je (of iemand) er bij bent, wie weet valt het mee, en in het ergste geval kun je er dan in elk geval voor zorgen dat er niks met de merrie gebeurt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers