Veulen wel of niet naar de opfok

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, C_arola

 
 
Sterrenpony

Berichten: 547
Geregistreerd: 16-03-17

Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-20 09:45

Mijn merrie verwacht eind april/begin mei haar eerste veulen. Super spannend allemaal natuurlijk en zo zit ik nu zelf te twijfelen of ik het veulen na het afspelen naar een opfok zal brengen of in pension ga houden waar mijn merrie staat.

Voor een haflinger veulen is het ten eerste al gigantisch moeilijk om een geschikte opfok adres te vinden. Voor een hengst veulen heb ik wel wat gevonden wat een uur rijden enkele reis is dus op zich nog te doen, voor een merrie veulen zou dit de andere kant van het land betekenen.

Ik ben wel bekend met de voor en nadelen van wel of geen opfok maar toch vind ik het heel erg lastig.

Als ik het in pension hou dan heeft het veulen geen leeftijdgenootje om mee te spelen maar wel oudere paardjes, pony’s of shetjes om mee buiten te spelen in de winter maanden is maar net welke er mee klikt.

Tijdens de weideseizoen kan het veulen (vanaf jaarling) gewoon mee de kudde in naar buiten waar alles gemengd staat.

Mijn merrie zelf heb ik als jaarling gekocht en heeft ook nooit in de opfok gestaan, naar andere paarden toe is het echt het typische merrie altijd wat chagrijnig maar in de hand met mensen de meest betrouwbare pony die je kan hebben.

Wat heeft jullie voorkeur en waarom?


troi
Berichten: 16872
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 09:49

Ik heb het liefste een gemengde kudde, of dat bij mij aan huis is of elders maakt me dan weer minder uit. Het is vaak lastig om een leeftijdsgenoot te vinden bij huis. En de aanwezigheid van een leeftijdsgenoot vind ik vooral het belangrijkste. Ze moeten op die jonge leeftijd wel lekker kunnen spelen! Je zou er ook simpelweg een leeftijdsgenoot bij kunnen kopen en die over een jaar of 2 weer verkopen natuurlijk.

Jinte

Berichten: 4826
Geregistreerd: 08-10-06

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 10:12

Ik heb er voor gekozen om mijn jonkie in een gemengde kudde op te laten groeien. Ik hecht daar zelf meer waarde aan. Ze heeft de 1e paar maanden toen ze van mij was (was 8 maanden toen ik haar kocht) in een paddock paradise ergens anders gestaan.
Inmiddels staat ze 5 maanden thuis met 1 merrie en 2 ruinen van 8, 14 en 30. Ze heeft bij alledrie wel aansluiting, kan leuk spelen maar wordt ook meteen opgevoed. Ik zou het zelf niet anders willen.

Lindor92
Berichten: 6934
Geregistreerd: 14-05-07
Woonplaats: Hardenberg

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 10:16

Als je het veulen op pension kan houden gewoon daar lekker houden. Je hoort best vaak verhalen dat er ongelukken gebeuren in de opfok. Natuurlijk gaat het met veel veulens goed. Maar als het veulen gewoon dichtbij staat heb je er nog wat meer toezicht op. Mijn hengst hebben we toen ook hartstikke ziek en kreupel uit de opfok moeten halen. Daarna nog een merrieveulen gefokt en die lekker thuis gehouden met haar broer en moeder.

Doressa <3 (Lotti x Elcaro) L1 + 12 Verkocht :(

Murphylover

Berichten: 293
Geregistreerd: 14-02-14

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 10:30

Gewoon lekker bij je houden op pension. Een gemengde kudde leren ze meer van vind ik persoonlijk, met leeftijds genoten word er nauwelijks ingegrepen als het te ver gaat.

Ik heb op verschillende pensionstalling gestaan waar op opfok was( en ik was altijd voor de opfok) . Ik zou dus echt nooit mijn veulen in de opfok doen. Er gaat zo veel mis en je veulen is gewoon een nummer 1tje meer of minder maakt de meeste niet uit. Wij willen ook graag een veulen dat zou dus alleen kunnen als we ruimte bij huis hebben, want in de opfok zou ik nooit meer durven na het een poosje van dichtbij te hebben gezien.

❤️Murphy ❤️ Sinds 02-03-2012 van ons.
Dressuur : B+9

fokfanaat

Berichten: 19808
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 15:45

merrieveulen hou ik wel thuis, maar een hengstveulen zou ik altijd naar de opfok doen, die zijn toch veel speelser

cobiie

Berichten: 7156
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 15:48

Een eventuele optie is nog een veulen erbij kopen en ze op de pensionstalling houden in een gemengde groep. Dan kan je bij 2,5/3 jarige leeftijd er altijd nog 1 verkopen.

[o]

Sterrenpony

Berichten: 547
Geregistreerd: 16-03-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-20 16:14

De optie om er een veulen bij aan te schaffen is geen optie financieel gezien.
Vandaar ook het veulen in een kudde zonder leeftijdsgenoten.

Verder is als het een hengstje zou worden niet de bedoeling om het lang hengst te houden.

Ik vind het zelf denk ik fijner dat een veulen wanneer ik het in pension hou dat het elke dag in de hand kom en je zelf alle controle er over hou ipv dat je 2 jaar later je veulen “verwilderd” terug krijg.

Het in de hand komen zal ook niet meer zijn dan aan het halster buiten en binnen zetten en borstelen
Laatst bijgewerkt door Sterrenpony op 08-12-20 16:17, in het totaal 1 keer bewerkt

Hutcherson

Berichten: 6175
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 16:17

Sinds ik mijn tweede jaarling gewoon op eigen terrein kon stallen zeg ik nee tegen opfok.
Mijn ruin heb ik er destijds wel in gehad omdat ik geen andere opties had maar ik vond het toch wel heftig ook hoor. Heb twee opfokken gehad en heet is niet gebruikelijk dat er een hoefsmid komt elk kwartaal, mestonderzoek ho maar, fatsoenlijk drinkwater is vaak ver te zoeken en de winteropfokken ging ik al helemaal van janken.
Dus nee ik pas voor opfok.

Daan13
Berichten: 2869
Geregistreerd: 18-12-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 16:20

Ik heb de mijne naar de gouden hoep gebracht en ik zou het zo weer doen!

Wat een fijn sociaal paard is ze,ze kent rangorde want hun werken met oudere paarden die de groepen leiden.

Veel kennis en goed voer.
Regelmatig de hoefsmid, ontworming, inenten etc.

Ik ging regelmatig even heen om te kijken en het was altijd goed,ze leren veel van kudde gedrag en toen ik haar na anderhalf jaar ophaalde stond ik de volgende dag haar staart te wassen terwijl ze relaxed vast stond aan de box,dus ook al heeft ze in de opfok gestaan, het is geen wild paard geworden - iets wat veel mensen toch wel denken-

Sterrenpony

Berichten: 547
Geregistreerd: 16-03-17

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-20 16:26

Ik denk dat ik het individuele aandacht voor het dier zal missen in de opfok.
Mijn merrie kocht ik als jaarling en stond bijv heel erg toontredig en moest echt elke 8 weken naar de hoefsmid om gecorrigeerd te worden, zei heeft nooit in de opfok gestaan en tot hoever worden er bij bijvoorbeeld zulke dingen opgelet en gehandeld in de opfok.

Ik neig toch naar in pension houden zodat ik daar zelf alle controle over hou en dan kijken of iemand met een veulen er bij wil komen staan

Eline_S_S

Berichten: 3509
Geregistreerd: 13-12-11
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 16:27

Mijn (toentertijd) hengstveulen heeft eerst een jaar in een grote opfok gestaan en is met 1,5 terug gekomen, gecastreerd en op pension gekomen. Hier stond hij wel met 2 leeftijdsgenootjes, een fokmerrie en nog een ruin van 5. Vanaf een jaar of 2 gaat mijn voorkeur toch wel uit naar pension omdat ze hier ook de allerdaagse dingen zoals binnen/buiten zetten, voeren, tractoren etc mee krijgen.
Ik heb er veel baat bij gehad om bijvoorbeeld de routine uit de wei halen, poetsen, iets qua training doen, op stal voeren en weer naar de wei brengen aan te leren. Ook heb ik veel door de rijdende paarden in de bak gewandeld. Resultaat is een heel braaf paard :D.
Mocht je echt tussen het een of het ander moeten kiezen zou ik toch voor de pensionstalling gaan. Hier gebeurt toch veel meer en heb je meer mogelijkheden om het veulen aan normale paarden dingen te laten wennen :)

Starlight van 't Olle Stee <3
Lucky Luuk <3

RianneH
Hoofdmoderator Kantine

Berichten: 27715
Geregistreerd: 02-05-05
Woonplaats: Amersfoort

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 16:39

Een goede, en daarmee bedoel ik echt een kwalitatief goede opfok, is goud waard. Daar leert je veulen alles wat ze horen te leren in de eerste paar jaar, is het geen kleuterklas zonder juf, is er individuele aandacht voor het paard, maar staan ze ook droog, met (heel) veel beweging en veilig. Veel problemen bij paarden in een opfok is doordat er een groep paarden ergens in een landje gegooid worden die zich 3 jaar moeten redden zonder de juiste controle en dat wordt in stand gehouden door eigenaren die weinig willen betalen want het is 'maar' opfok.

Naar mijn mening is opfok, op een, nogmaals, goede opfok (en ja dat kost vaak wel iets meer dan 100,- per maand) voor een jong paard essentieel. Sowieso voor een hengstveulen, ik heb op een opfok gewerkt, zag de paarden meerdere keren per dag en die hengsten hebben echt een groep nodig met verschillende leeftijden waarin ze nooit 3-4 jaar lang de jongste zijn, maar ook de brutaalste niet 4 jaar lang de baas kan zijn. Toch moeten ze hun energie en spelen kwijt kunnen, af en toe winnen en dan weer eens verliezen in een speelse knokpartij en veel km's maken. 's Nachts in een loopstal prima, 's nachts in een individuele stal is toch in 80% van de tijd 12-16 uren stil staan, en dat valt niet aan te raden voor de ontwikkeling van het gestel.

Merrie's hebben veel minder behoefte aan het opboksen tegen elkaar en die functioneren veel beter in een setting waarin ze in een gemengde groep staan, een leeftijdgenootje hebben waarmee ze kunnen rennen of samen slapen, op onderzoek uit gaat ed. Maar ook hier, beweging is heel belangrijk voor het gestel, dus ik zou zelf een jonge merrie eerder thuis houden in een setting waarin ook 's nachts goed bewogen kan worden dan voor de nacht opgehokt in een normaal formaat box.
Zolang een veulen het veulen ABC geleerd heeft is mijn ervaring altijd geweest dat het 4 jaar lang in de opfok prima benaderbaar en handelbaar was door stalpersoneel, eigenaar, behandelaar (DA, hoefsmid ed) en ook de overgang naar rijpaard geen gekke dingen heeft gegeven.

Voordat je een keus maakt, heb je al eens (goede) opfokstallen bezocht? Eens gepraat met de staleigenaren over het beleid?

"Een draver, is gaver" :D

Sterrenpony

Berichten: 547
Geregistreerd: 16-03-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-20 16:48

Ik heb heel wat door heel het land opfok adressen bezocht. Althans zo veel zijn het er niet geweest want 9/10 opfok adressen willen simpel weg gewoon geen koudbloed veulen in hun opfok hebben.

De ene waar ik goed gevoel bij zou hebben is aan de andere kant van het land. Dichterbij huis voel ik niets bij omdat er geen individuele aandacht is of dat ze in de wintermaand maar een halfuurtje per dag naar buiten gaan.

Heb voor een hengstje eventueel een kleinschalige opfok wat een uur rijden op enkele reis is, voor een merrie niets te vinden dan alleen aan de andere kant van het land.

Voor een rijpaard veulen kan je overal te recht maar voor pony’s is het echt heel erg moeilijk om een goede opfok plek te vinden. Vandaar dan maar beter in pension houden en dan in de gemengde kudde

Eline_S_S

Berichten: 3509
Geregistreerd: 13-12-11
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 17:45

Wellicht kun je een oproepje op fb/bokt oid plaatsen. Er is tegen de tijd dat de veulens worden geboren vaak ook aanbod van mensen die het veulen op pension/aan huis willen houden maar ook een leeftijdgenootje zoeken.

Starlight van 't Olle Stee <3
Lucky Luuk <3

Sterrenpony

Berichten: 547
Geregistreerd: 16-03-17

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-20 17:47

Ja dat is wel mijn idee ook om te gaan doen

StalDiefdijk

Berichten: 1152
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 18:16

Alles wat RianneH zegt! _/-\o_

Ideaal is aan huis in een gemengde groep mét een leeftijdsgenootje, maar waar dat niet kan zou ik een goede opfok prefereren boven een pensionstal.

Daan13
Berichten: 2869
Geregistreerd: 18-12-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 18:55

Sterrenpony schreef:
Ik heb heel wat door heel het land opfok adressen bezocht. Althans zo veel zijn het er niet geweest want 9/10 opfok adressen willen simpel weg gewoon geen koudbloed veulen in hun opfok hebben.

De ene waar ik goed gevoel bij zou hebben is aan de andere kant van het land.


In welke omgeving zit je?


De gouden hoep heeft verschillende groepen, Friezen apart van de kwpners want die zijn veel wendbaarder en sneller dan een fries, behalve de underdogs van de kwpn groep want die passen weer heel mooi bij de Friezen in, die bloeien dan weer op.

Hij kijkt heel erg naar rangorde,hoe de paarden zich gedragen en of er rust in de groep is.

In de winter komen ze wel veel minder buiten maar ze kunnen in een bak/paddock en ze hebben hele ruime stallen.

fokfanaat

Berichten: 19808
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 18:59

Gemengde groep is ook niet altijd handig, ik heb een merrieveulen thuis, maar kan niet 1 groep maken, de twenters zijn echt gemeen, opjagen en slaan. De oude merrie bemoeit zich er niet mee, dus heb 2 groepen moeten maken.

Sterrenpony

Berichten: 547
Geregistreerd: 16-03-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-20 19:01

Ik zit in regio zuid-Holland richting Zeeland
De gouden hoepel is 3 uur rijden enkele reis dus dat is echt geen optie voor mij.

Alles hier op een straal van 1uur rijden enkele reis nemen geen haflinger veulens, of komen in de winter Max halfuurtje buiten.
Heb 1 plekje gereserveerd staan voor als ik een hengst veulen krijg die is kleinschalig.

Verder hoop ik dat ik met de tijd iemand anders nog een plekje zoekt in mijn omgeving zodat ik die erbij kan zetten

Sterrenpony

Berichten: 547
Geregistreerd: 16-03-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-20 19:02

fokfanaat schreef:
Gemengde groep is ook niet altijd handig, ik heb een merrieveulen thuis, maar kan niet 1 groep maken, de twenters zijn echt gemeen, opjagen en slaan. De oude merrie bemoeit zich er niet mee, dus heb 2 groepen moeten maken.


Bij mij in de pensionstal waar mijn merrie staat is het alles bij elkaar. En de paarden die dat niet kunnen krijgen een ander stuk weiland met een maatje waar het mee klikt

Daan13
Berichten: 2869
Geregistreerd: 18-12-19

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 19:42

Das idd een heel eind uit de richting.

RianneH kan het goed verwoorden,er zijn bagger opfoks, meestal ook net iets goedkoper en opfoks waar ze goed kijken naar de paarden.

Wij hebben meerdere opfok bedrijven bekeken en uiteindelijk 1 gevonden wat voor ruim 95% met mijn wensen overkwam en ja,die was iets duurder maar iedere cent waard.

Hiervoor een Friese merrie gehad die bij mensen thuis was opgegroeid,jeeminee wat een asociaal paard, echt een bitch from hell naar andere paarden toe -voor mij wel een fijn paard hoor- maar nooit geen sociale paarden opvoeding gehad.

Sterrenpony

Berichten: 547
Geregistreerd: 16-03-17

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-20 19:47

RianneH doet het zeker heel mooi verwoorden.
Alleen lijkt die optie voor mij dus echt onmogelijk te zijn zeker als je er ook nog wel gewoon langs wil ipv na 2 jaar maar een keer weer ophalen.

Vandaar dat ik zoiets heb van waarom hou ik het dan niet gewoon in pension waar we wel de ruimte kunnen bieden alleen enkel dat leeftijdsgenootje niet.

Mijn merrie is ook niet in de opfok geweest en is een gouden pony en kan ook gewoon met andere

Felien_Kyra

Berichten: 1963
Geregistreerd: 28-04-08
Woonplaats: Achterhoek

Re: Veulen wel of niet naar de opfok

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-20 19:52

Ik lees dit topic en heb zelf nooit een veulen gehad of geen plannen er voor, maar na het lezen ben ik heel benieuwd waarom een koudbloed veulen vaak niet wordt gewild in de opfok?

Elaya ~ dressuur : B+11 - springen B+7

Sterrenpony

Berichten: 547
Geregistreerd: 16-03-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-20 20:01

Felien_Kyra schreef:
Ik lees dit topic en heb zelf nooit een veulen gehad of geen plannen er voor, maar na het lezen ben ik heel benieuwd waarom een koudbloed veulen vaak niet wordt gewild in de opfok?


Oké heb je even :')

Laat ik beginnen dat ik echt elk opfok adres in zuid-Holland en Zeeland gecontact heb die ik kon vinden via Facebook (incl eigen oproepjes in groepen) Google en bokt.

De argumenten die ik veel al heb gekregen is:

- een haflinger past niet tussen de warmbloeden deze blijven laag in rangorde waardoor het er niet bij gaat.
- de omheining is niet geschikt voor een koudbloed veulen, de haflinger veulens gaan er onder door dus neem ik ze niet.
- een koudbloed veulen moet je anders houden in voer dus past het niet tussen het voer patroon van de warmbloeden
- de opfok is te duur voor een haflinger want 2 jaar opfok is €4000,- aan opfok kosten (excl hoefsmid, enten ontwormen ect) en dat is een haflinger niet waard

Zo kan ik nog wel even doorgaan.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Lanoca, SentiBot en 7 bezoekers