tamary schreef:Is het practisch noodzakelijk om te spenen? Zo te lezen blijven beide thuis in dezelfde kudde staan (na het spenen), tenzij dit een hengstenveulen is (mogelijk vruchtbaar vanaf 8-9 maanden) of veulen de merrie leegtrekt, is spenen niet iets wat moet. Meestal doet mama dat vanzelf wel en dan droogt de melk ook eigenlijk vanzelf op. Spenen omdat iedereen dat doet op zeg 6 maanden, is gewoonte ivm bv opfok, paar maanden langer bij mama is qua ontwikkeling geen bezwaar (misschien wel beter juist).
Dit is juist niet mijn ervaring, van alle gevallen die ik heb gezien waar mensen het van de merrie af lieten hangen eindigde het in een 3 jarige of ouder die nog stond te lurken bij de moeder. Als ze opnieuw drachtig worden dan is het een leuk idee, maar volgt er geen volgende veulen dan blijven ze vaak gewoon doorgaan met het laten zogen van de eerste en stopt het ook niet zonder interventie.
Ik heb met mijn veulen wel iets langer gewacht dan normaal, moeder leverde geen grammetje in (zijn nu nog bezig met de vetjes eraf te krijgen
) en ik had voorkeur voor spenen in het weideseizoen. Dus die van mij is gespeend vlak voor ze 1 werd.
Voor het echte spenen waren ze al wel gewend dat ik met de moeder op buitenrit ging en stonden ze 's nachts al in aparte boxen (maar wel naast elkaar).
Wij hebben de kudde in 2en gedeeld, weiland (met aan elke kant een schuilstal) ook opgedeeld en een sluisje ertussen gemaakt. Ze konden elkaar dus nog wel zien, maar geen fysiek contact maken door het sluisje. Ze stonden in vertrouwde setting en we hadden de groep (5 in totaal, met merrie en dochter) zo verdeeld dat ze beide aanspraak hadden met een vriendje.
Na 6 weken het sluisje verwijderd en een week daarna liepen ze weer samen, is helemaal prima verlopen. 1 keer zijn ze door de draad gegaan, maar dat kwam omdat mijn ruin in een lompe bui was vergeten dat er nieuwe draadjes stonden. Dus niet omdat ze naar elkaar toe wilden.
Ik heb inderdaad krachtvoer geminderd, beweging juist opgevoerd. Dus elke dag bewegen, eerste week ook de uier gekoeld met water. Eerste paar dagen zijn even sneu, maar dat is snel over. De uier slinkt in het 'begin' (zo na 2 a 4 dagen, als de ergste spanning eraf is) best snel, het laatste beetje duurde heel lang in mijn beleving. Ik heb op het laatst vooral op gedrag bepaald wanneer ze er weer bij kon, maar bij mij stonden ze natuurlijk dichtbij genoeg om even te kijken of er nog interesse was.