Afspenen eerste veulen

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, Pistasche, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
bieke86
Berichten: 80
Geregistreerd: 14-01-15

Afspenen eerste veulen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-17 15:05

Ik stel de vraag voor een niet-boktvriendin en hoop dat het hier tevens goed staat :)

3 maanden geleden is ze trotse eigenaar geworden van een eerste merrieveulen. Het kwam eigenlijk een beetje als een verrassing, want ze wist indertijd niet dat de merrie die ze gekocht had drachtig was..

Alles gaat goed met moeder en kind, maar ze stelt zich nu de vraag hoe ze moet gaan afspenen binnenkort.

De situatie/mogelijkheden is/zijn als volgt:

- aan huis heeft ze een weide van 40 are waar de merrie en het veulen staan onder hun tweetjes.
- aan de voorkant van het huis heeft ze nog een stuk weide van 40 are.
- haar ruin en mijn ruin staan sinds een jaar samen op mijn weide van 80 are (in 4'en gedeeld).
- in diezelfde straat hebben we nog een weide van zo'n 40 are ter beschikking

Omdat heel het veulengebeuren nieuw is voor haar (en voor mij) zijn we aan het nadenken hoe we moeten afspenen, wanneer en wat het beste scenario is. Moeten we tijdelijk best onze groepen gaan opslitsen of herschikken? Kan het veulen beter naar een opfok of kan ze gewoon bij de merrie terug nadat ze is afgespeend?

Graag tips en advies hoe we dit best kunnen aanpakken!

Alvast bedankt.


fleurtjeuh
Berichten: 8304
Geregistreerd: 24-05-11

Re: Afspenen eerste veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-17 15:10

Ik zou zowiezo wachten tot het veulen 6 maanden is, zolang dit niet een te grote belasting is op de merrie.
En verder heeft iedereen een beetje zn eigen manier.
Sommige doen het geleidelijk, elke dag een uurtje meer totdat ze overdag zobder elkaar kunnen en dan de nacht ook zonder elkaar laten.
Sommigen zetten het veulen wel in zicht van de moeder, bijvoorbeeld de weide ernaast, maar persoonlijk zou ik dan bang zijn voor uitbreken.
Sommigen zetten het veulen een paar wekeb ergens anders(bij je ruinen bijvoorbeeld) en dan terug bij de moeder
En nóg weer andere mensen brengen get veulen meteen naar de opfok en halen het pas in de lente weer naar huis. Of laten ze zelfs in de opfok staan tot ze een jaar of 3 zijn

[HAR] Marktonderzoek voor "Stel je eigen dekje samen"

My current situation is not my final destination.

Agnes

Berichten: 2156
Geregistreerd: 01-11-02
Woonplaats: Stiens (frl)

Re: Afspenen eerste veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-17 15:14

Ik ga dit topic volgen. Volgend jaar hopelijk een veulen en ik heb alleen mijn merrie. Hoorde laatst een discussie over opfok. Als een veulen in het wild opgroeit, zitten alle leeftijden door elkaar. Als je een groep enters bij elkaar zet, dan zijn ze dus gelijke oud. Krijg je altijd een leider, een underdog en wat er tussenin. Maar wil jij dat je veulen de leider wordt en dus jou ook gaat uitdagen? Dat zal je in een grotere, gemengde groep dus niet gebeuren. En een underdog wil je ook niet. Dus wat is wijsheid? Iemand daar ook handige tips over?

Op Marktplaats, heb ik meer dan 500 advertenties actief. Zie link: http://www.marktplaats.nl/verkopers/12778728.html

fleurtjeuh
Berichten: 8304
Geregistreerd: 24-05-11

Re: Afspenen eerste veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-17 15:18

Persoonlijk, ik heb zelf geen eigen paard of veulen, zou ik het fijner vinden om een gemengde groep te hebben. Of op zn minst 1 of 2 oudere merries die de boel een veetje op orde houden

[HAR] Marktonderzoek voor "Stel je eigen dekje samen"

My current situation is not my final destination.

tamary

Berichten: 26298
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-17 15:23

Wil je het veulen inscharen in een opfok, dan zal je ergens rond 5-6 maanden moeten afspenen omdat ze daar alles redelijk tegelijk bijelkaar willen doen. Wil je het veulen thuis houden, dan zou ik kijken of je de 2 ruinen en de merrie + veulen in 1 groep kan zetten en veulen als nodig met 9-10 maanden afspenen (mits de merrie dat aan kan). 2 ruinen met 1 merrie gaat lang niet altijd goed, dus dat is even opletten. Veulen tussen goed sociale volwassen dieren heeft mijn voorkeur boven enkel leeftijdsgenootjes, maar het hangt er van af wat je ter beschikking hebt en keertje in de jeugd kennis maken met andere paarden/verhuizen/etc. doet wel veel voor de ontwikkeling. Leren dat de wereld groter is dan wei en mama, scheelt ook later met inrijden/buiten rijden/etc. en je hoeft er qua uren training weinig in te steken. Wat erg fijn is met een jong dier dat voor zulke trainingen van een mens gewoon het concentratievermogen nog niet heeft. Als het veulen abc van vast staan, voetjes geven, meelopen, overal aangeraakt worden er goed in zit, dan stof je dat na jaartje of wat opfok zo weer af.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

Kendra

Berichten: 8262
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-17 15:35

Mijn voorkeur gaat voor merrieveulens uit naar een gemengde groep, maar zeker altijd met één of twee leeftijdgenootjes. Slechte ervaring met één veulen met alleen oudere paarden, veel te weinig om te spelen en te dollen voor zo'n kleintje; en de oudere paarden worden soms gek van zo'n veulen. Dan nog liever in de opfok. Nu hebben wij sportpaarden, die zijn altijd lekker fanatiek, misschien valt het met iets koudbloediger types mee.
De optie van Tamary (allemaal samen en wat later afspenen) is wel een mooie - maar moet inderdaad haalbaar zijn. Waar je de eerste tijd na het spenen om moet denken is dat je veulen een veilige stabiele plek heeft. Dus niet teveel wisselingen in de kudde en nooit alleen in de wei laten.

Agnes

Berichten: 2156
Geregistreerd: 01-11-02
Woonplaats: Stiens (frl)

Re: Afspenen eerste veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-17 16:50

Kendra, zou je dan eerder het veulen een uurtje alleen in de box laten als je bijv. met mams gaat rijden???? En niet alleen in de wei laten? En hier vlakbij hebben ze opfok, maar dat zijn paarden. Die adviseerde me al om GEEN ponyveulen tussen de paardenveulens te doen omdat deze dan kleiner is en daardoor de underdog zou worden. Wat vinden jullie daarvan?

Op Marktplaats, heb ik meer dan 500 advertenties actief. Zie link: http://www.marktplaats.nl/verkopers/12778728.html

Kendra

Berichten: 8262
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-17 17:03

Ik weet niet of jullie merrie en veulen al eens hebben gescheiden? Als je veulen alleen achterblijft moet je die zeker op stal zetten. Je moet zeker weten dat de box veulen-proof is. Dat er geen pootjes tussen de spijlen door kunnen en dat je veulen zich nergens aan kan bezeren. Je gaat met merrie en veulen de box in en haalt de merrie er weer uit. Je doet de deur dicht en één persoon gaat met de merrie weg. Het liefst wat doen. Longeren, grondwerk, rijden - weet wat je gaat doen. Niet te lang de eerste keer. Langzamerhand uitbreiden. Als je veulen eenmaal gewend is aan de ruinen en het zijn dikke maatjes, dan kan ze daar blijven. Heeft ze gezelschap, beter! Wel voorzichtig proberen, het zou niet de eerste keer zijn dat een veulen achter de merrie aan de sloot in rent.....

Over de opfok: ik kan me voorstellen dat een ponyveulen het niet makkelijk krijgt, maar het ligt er wel aan of het een shet is of een E-pony..... Ik zou me met een merrieveulen iets minder zorgen maken dan met een hengst. Een andere optie is een advertentie op Bokt of marktplaats te zetten. Er zijn altijd mensen met een soortgelijk probleem (is onze ervaring) en samen kom je dan soms tot een mooie oplossing.

Gimme_Joy

Berichten: 7708
Geregistreerd: 27-10-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-17 17:09

Vorig jaar heb ik mijn merrieveulen gekocht met bijna 6 maanden. Samen met de fokster (ook merrie+veulen aan huis en twee haflinger ruinen) en Wolvega overlegt wat het beste zou zijn.

Uiteindelijk besloten veulen op te halen en dus afspenen en vervoer naar opfok tegelijk te laten verlopen.

Ik zal je eerlijk zeggen dat het trailerladen geen pretje was. Mama stond op stal te gillen en veulen ging no way de trailer op. Na 2 uur besloten mam eerst te laden, veulen erbij en dan mama er weer uit. Klep dicht en rijden. Waarschijnlijk keurt half bokt dit af, maar mijn veulen heeft het fantastisch gedaan daarna. In de opfok in een stalletje eerst een paard dagen alleen en daarna kennisgemaakt met het koppel. Dat ging prima. Ze staat in een kleinschalige opfok, dus dat kennismaken ging heel rustig. Ze is niet teruggevallen in gewicht oid. Ik had voor de eerste dagen het voer van de fokker mee, daarna is ze overgegaan op het veulenbrok van de opfok.

Mama heeft het ook goed gemaakt. Moest nog 1 keer gemolken worden en is een keer uitgebroken om op zoek te gaan naar haar baby.

Wolvega stond achter deze methode, omdat het veulen (en mama) dan maar één keer een stressmoment heeft. Wat ik je dus ook kan aanraden is het veulen afspenen en naar een opfok brengen. Doe dit alleen wel (als merrie het ook trekt) pas rond de 6 maanden

Ride softly, Listen carefully and Love completely
~~~~Haidas Magic Joy~~~~
[WN-AM] [VOLG]Joy, van Guppie naar Showstopper

NatasjavE

Berichten: 30783
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Re: Afspenen eerste veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-17 17:14

Als je vriendin maar 1 veulen heeft zou ik het naar een goede opfokstal brengen. Veulens hebben speelmaatjes nodig voor een goede fysieke en mentale ontwikkeling.

That awkward moment when someone yells at you for clicking your pen and you have to click it one more time to use it....

bieke86
Berichten: 80
Geregistreerd: 14-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-09-17 15:50

Ik ga hier nog eens een vraag plaatsen.

Ondertussen heeft de vriendin beslist om het veulen niet naar een opfok te brengen.

Haar DA geeft haar het volgende advies:

- Splits paard A + B een paar weken voor het afspenen (B is mijn paard, die nu al een jaar met haar paard op onze grote weide staat).

- Zet paard A bij merrie en veulen zodat ze aan elkaar kunnen wennen. Ondertussen staat paard B een tweetal weken alleen..
- Na twee weken haal je merrie en veulen uit elkaar, merrie breng je naar paard B en veulen laat je staan bij paard A.
Dit met het idee dat veulen en paard A bij haar aan huis blijven staan en paard B en merrie tezamen komen op onze grote weide.

Gezien mijn paard dan een tijd alleen komt te staan, is dit een scenario dat ik het minst graag zie gebeuren natuurlijk :).

Ik wilde jullie vragen of volgend idee een alternatief kan zijn:

Momenteel is onze weide (80 are) opgedeeld in 4 stukken weide met afzonderlijk een paddock met schuilhok. We verplaatsen de paarden om de zoveel tijd voor vers gras.
https://imgur.com/IwL7w8l

- Merrie en veulen komen twee weken in stuk 1 te staan met plooistal, paard A + B blijven in stuk 3 met schuilstal. Op die manier wennen ze al aan het draadje.
- Bij afspenen verhuist paard A naar veulen op stuk 1, en merrie verhuist naar stuk 3 met paard B

Gevolg: veulen blijft merrie wel zien en horen tijdens afspeenperiode, maar geen enkel paard komt alleen te staan.

Nog een laatste optie: we hebben op het einde van de straat van onze weide nog een weide liggen waar we eventueel veulen + paard A naartoe kunnen brengen. Gevolg: veulen hoort merrie nog, maar kan ze niet meer zien.

Persoonlijk lijkt het me het makkelijkste en fijnste om ze allen gewoon op één groot stuk te houden, afgescheiden met draadjes. Maar gezien ik geen veulenervaring heb, kom ik hier vragen :).
Wat denken jullie?

Daantjuh88

Berichten: 1633
Geregistreerd: 13-08-07

Re: Afspenen eerste veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-17 15:56

Ik heb tot op heden altijd de mama een paar weekjes weg gebracht. Veulen als het een beetje uitgeschreeuwd is in de kudde met mijn andere merrie en ruin. Met 5 weekjes kwam mams weer terug en die er ook weer bij in.

Hadden eerst een poging gedaan om ze te splitsen op hetzelfde erf, maar ze kwamen door de draden heen je weer tegemoet. Dat was echt geen succes zolang ze elkaar kunnen horen!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: SemrushBot en 0 bezoekers