Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Moderators: Nicole288, C_arola, Coby, Dyonne, Pistasche

 
 
Cabelz

Berichten: 417
Geregistreerd: 22-02-10
Woonplaats: Noord Holland

Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-06-17 10:26

Nadat gisteravond mijn merrie heel plotseling is overleden aan koliek zitten wij met een veulen van twee maanden zonder moeder. Nu heeft de dierenarts gezegd dat ze zich zou moeten redden met water en veulenbrok, maar toen ik gisterochtend op de kliniek afscheid ging nemen van mijn merrie kreeg ik van een andere dierenarts te horen dat ik toch echt melk erbij moest proberen te geven. Dat heb ik gister de hele dag geprobeerd maar ze wilt het echt niet.

Water drinkt ze wel en ze eet veulenbrokjes, gras en hooi. Ook hebben we voor extra gezelschap mijn jaarling uit de opfok gehaald en erbij gezet, dit gaat gelukkig erg goed.

Dus nu ben ik op zoek naar tips hoe ik ervoor kan zorgen dat ze toch wat melk drinkt, het is geen enorme ramp als het niet lukt omdat de da zei dat het zonder kan, maar voor de overgang zou het fijn zijn als ze toch wel wat begint te drinken.

Don Cavalier (Cavalier x Corland) Dressuur M1 | Springen M
Let It Be (Freeman VDL x Silverstone)
Maleficent (Etoulon VDL x Silverstone) Drachtig van Jardonnay VDLmiezelke

Berichten: 1254
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 11:51

Waar drinkt ze water uit? Kan je daar niet wat melk bij gieten?

Veel sterkte trouwens met het verlies van ja merrie :(:)

Pinda_Dipje
Berichten: 3464
Geregistreerd: 20-01-06
Woonplaats: Oene

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 11:53

Het zou mijn voorkeur hebben om gewoon een pleegmerrie te vinden. Er werden er gisteren weer enkele vermeld bij de veulencentrale.

Kleinschalige dierenopvang
C'est Spring Flower (v. Van Gogh x ELITE SPORT Hamlet)
Happy (v. Westenwind x ELITE SPORT Johnson)

CoRiNa1983

Berichten: 1707
Geregistreerd: 24-12-06
Woonplaats: Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 11:59

Je veulen is 2mnd, het is vroeg maar ze zou zich inderdaad kunnen redden op water, hooi/ gras en veulenbrok, maar het is beter als ze ook melk drinkt.

Hoe geef je de melk? ik zou het proberen te geven in een emmer of bak want ik neem aan dat ze daar ook water uit drinkt?

Een pleegmoeder zou je kunnen proberen maar de kans zal heel klein zijn dat ze elkaar accepteren omdat je veulen al 2mnd bij haar moeder heeft gelopen.

Succes en sterkte!
Laatst bijgewerkt door CoRiNa1983 op 04-06-17 12:04, in het totaal 1 keer bewerkt

Kwaliteit hoef niet altijd duur te zijn!
Sorry voor de spelfouten of verkeerde zinsopbouw, ik heb daar vaak moeite mee.

Maaike_Indy

Berichten: 665
Geregistreerd: 25-03-11
Woonplaats: Roemenie

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 12:02

Wat triest, sterkte met het verlies van je merrie!

Ik heb zelf geen ervaring met veulens, wel veel ervaring met kalfjes. Bij kalfjes moet je in ieder geval nooit water door de melk heen mengen. Dat is vragen om problemen (diarree). Nu weet ik dat een veulen geen kalf is maar zou dat toch eerst even met je dierenarts overleggen mocht je dat willen proberen.

Heb je geprobeerd om de melk met een fles of gewoon uit de emmer te geven? Is het mogelijk bij een veulen om je vingers in de mond te krijgen of bijten ze dan echt? Anders zou je kunnen proberen om het te laten sabbelen op je vingers en dan proberen het bekkie in een (eventueel lage) emmer met melk te dirigeren.

Dieren die eenmaal bij de moeder gewend zijn te drinken zijn wel heel lastig op (speen) emmers te krijgen. Daar komt nog bij dat de melk die jij geeft anders smaakt dan de melk die het veulen gewend is. Het kan een kwestie zijn van volhouden maar misschien lukt het ook helemaal niet.

Cabelz

Berichten: 417
Geregistreerd: 22-02-10
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-06-17 12:04

Melk geef ik uit dezelfde emmer waar ze ook het water uit drinkt, maar dat wil dus helaas niet. Heb het melk ook al heel erg proberen te verdunnen en een keer heeft ze er toen wel wat uit gedronken, maar daarna heeft ze het gewoon niet meer aangeraakt. Denk zelf dat het de kleur of de geur is?

Dierenarts zei ook dat een pleegmerrie helaas niet de oplossing was omdat het veulen die merrie waarschijnlijk niet als haar moeder zal zien en er dus ook niet bij zal gaan drinken.

Maaike_Indy het melk wat ik geef is melkpoeder van Pavo en moet sowieso gemengd worden met water. Sabbelen wilt ze ook niet, ze wilt gewoon echt niet in de buurt van de melk komen.

Don Cavalier (Cavalier x Corland) Dressuur M1 | Springen M
Let It Be (Freeman VDL x Silverstone)
Maleficent (Etoulon VDL x Silverstone) Drachtig van Jardonnay VDL


CoRiNa1983

Berichten: 1707
Geregistreerd: 24-12-06
Woonplaats: Noord Brabant

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 12:19

Wat je ook nog zou kunnen proberen is een paarden melkerij opzoeken en daar melk kopen en kijken of ze dat wil drinken, dat zal meer in de smaakrichting zijn van de melk van moeders en dan kun je proberen langzaam over te gaan op de poedermelk.

Kwaliteit hoef niet altijd duur te zijn!
Sorry voor de spelfouten of verkeerde zinsopbouw, ik heb daar vaak moeite mee.

sasja0705
Berichten: 1385
Geregistreerd: 03-08-10

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 12:41

Onze kleine verloor met 9 weken haar moeder. Maar zij vrat nog geen brok En ze wilde eerst ook geen melk. Van de da moesten wij haar n paar uur zonder alles laten en toen weer melk aanbieden. Ging gelukkig goed en toen begon ze. Heeft ze dan ook nog ca 8 weken gedaan ( natuurlijk met hooi en brok er bij, maar langsaam aan laten wennen )... misschien dat een idee?

Knoetje
Berichten: 93
Geregistreerd: 27-08-16

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 13:03

Kan het zijn dat ze/hij melk is gaan associëren aan haar/zijn overleden moeder? #zegtookmaarwat

janouk

Berichten: 16769
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 13:10

Als hij al goed water drinkt, kan je de melk eerst heel erg verdund door het water doen en per keer de verdunning verminderen.
Aan de fles gaat je waarschijnlijk niet meer lukken met een veulen van twee maanden oud.

Verdrietig om je merrie zo te moeten verliezen. :(:)

Meneer Anton M dressuur Z vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 3 overwinningen, kilometer record 1.16.0
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

Maaike_Indy

Berichten: 665
Geregistreerd: 25-03-11
Woonplaats: Roemenie

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 13:13

Ik vermoedde ook wel dat je poedermelk zou gebruiken maar ook dit moet je in de goede verhouding aanbieden. Teveel poeder of teveel water, of slecht opgeloste poeder kan problemen geven. Nu ben ik dus geen veulen specialist maar zou dat toch wel even met de veearts overleggen. Diarree is wel het laatste wat je wil.

Wat soms ook wel eens wil helpen bij dieren die niet willen sabbelen is met je vingers (mits je in de mond kan komen natuurlijk) het verhemelte wrijven. Dit is vaak ook een aantal keren proberen want het lukt niet altijd in een keer. Wat ik ook nog wel eens probeer is met een fles of speenemmer, de speen in de mond wurmen en dan een paar keer in de speen knijpen waardoor er wat melk in de mond komt. Maar goed, een twee maanden oud veulen heeft al behoorlijk wat kracht natuurlijk dus het kan zijn dat dit niet eens mogelijk is.

Even een tijdje zonder water en voer is ook het proberen waard. Had er ook wel aan gedacht maar was bang dat dit bij het bokt publiek niet zo goed zou vallen.... :')

Wat ik zelf merk (bij de kalfjes) is wanneer ik ze vol aan het melk drinken heb, sommigen weinig interesse hebben in vast voer. Wanneer ik dan de melk afbouw zie ik dat de opname van vast voer omhoog schiet. Gezonde dieren hebben nu eenmaal hun behoefte aan voedingsstoffen en wanneer de ene bron wegvalt (in de geval de melk van de merrie) zal je zien (hopelijk) dat dit gecompenseerd gaat worden door de verhoogde opname van vast voedsel en water.

Cabelz

Berichten: 417
Geregistreerd: 22-02-10
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-06-17 13:48

CoRiNa1983 dat is nog wel een goed idee! Zal is kijken want er zit er wel een hier in de buurt maar die verkoopt volgens mij enkel poeder, maar moet vast ook iets anders te regelen zijn.

Ze heeft gister ook een pittig tijdje zonder water gestaan omdat wij inderdaad ook hoopte dat ze maar dorst genoeg zou krijgen, maar heeft niet geholpen. Als je dan met water kwam had ze ook echt dorst. Heb ook al geprobeerd water emmer voor haar neus en dan voordat ze wou drinken snel wisselen onder haar neus met melk maar dat werkt ook niet. Ook over de gehemelte hebben we al geprobeerd, net zoals handje melk gewoon er proberen in te stoppen, maar lijkt allemaal alleen maar averechts te werken.

Mijn vader kwam net wel met het idee om te kijken of we de melk niet met veulenbrok kunnen mengen later vandaag om te kijken of ze dat wilt en dat ze dan in ieder geval de "smaak te pakken krijgt". Geen idee of dat helpt maar is natuurlijk te proberen.

Maaike_Indy daar heb ik eigenlijk niet over nagedacht, ik weet dat het bij babymelk geen kwaad kan? Zal het even goed bekijken in ieder geval want hoef dat er inderdaad niet bij te hebben!

En iedereen bedankt voor die lieve reacties, was gister echt een nachtmerrie vooral omdat je met elke beslissing ook nog eens het veulen in je hoofd hebt

Don Cavalier (Cavalier x Corland) Dressuur M1 | Springen M
Let It Be (Freeman VDL x Silverstone)
Maleficent (Etoulon VDL x Silverstone) Drachtig van Jardonnay VDL


janouk

Berichten: 16769
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 16:31

Aan de andere kant, als het veulen nu goed drinkt en brokjes eet, zou ik daar heel blij mee zij en niet teveel veranderen.
Het laatste wat je wil, is dat het stopt met drinken,
Succes

Meneer Anton M dressuur Z vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 3 overwinningen, kilometer record 1.16.0
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

Danielleeee_
Berichten: 2940
Geregistreerd: 26-05-12
Woonplaats: Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 16:38

Ik heb er geen verstand van maar ik wil je wel heel graag sterkte wensen met het verlies van je merrie Y;(

*pum*

tengeltje11
Berichten: 6040
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: w-vl,belgie

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 16:54

ik volg Janouk ergens wel.
maak ook geen extreem ding van het melk drinken ed.
als het veulen goed eet en drinkt,is dat nu het voornaamste.
het laatste wat je wil is idd dat hij plots weigert te eten of drinken.
dan heb je een nog groter probleem dan dat hij nu geen melk drinkt.

een paardenmelkerij zou ik proberen,naast een bak met water,bv een bakje met melk zetten,wil hij niet,jammer,kan je niet veel meer aan doen.

adoptiemoeder zal hij te groot voor zijn idd.

wat voor het veulen,naast de voeding,nu ook enorm belangrijk is,dat hij in een kudde paarden terecht komt,volwassenen en ook veulens. De veulens om mee te spelen en de oudere paarden om hem manieren bij te brengen.(want veulens die echt door mensen opgevoed worden,zonder veel sociaal paardencontact,zijn de meest onrespectvolle en onhandelbare paarden vaak.)

josien_m_
Berichten: 1889
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 16:59

in veulenbrok zit melkpoeder, dat krijgt ze dus dan wel binnen.

Boef2016
Berichten: 40
Geregistreerd: 27-04-17

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 17:38

Geen melk geven! Ze kan prima opgroeien met brok en hooi. Zehebben op die leeftijd geen melk meer nodig , maar drinken meer ter geruststelling en een veilig gevoel.

Anoniem

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 17:55

Wat doet ze bij een ander paard? Wel zoeken naar melk? Misschien een fles onder het paard door houden ter hoogte van het uier?

Heb er verder geen ervaring mee helaas... Heel erg veel sterkte met het verlies van je merrie!

Zinzi_jewel

Berichten: 8101
Geregistreerd: 24-01-08
Woonplaats: In het mooie zuiden !!

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 18:35

Brok zit melkpoeder in verwerkt
Het ideaalste was nog een hele tijd moedermelk
Helaas kan dat niet meer
Ik zou niet gaan proberen elke keer met melk
Maar brok en water

Hooguit miss een liter melk oplossen in 500 gram brok
En daar een slobber pap van maken
Lukt dit ook niet
Heb je je best gedaan

Geef het veulen dan vaak beetjes eten
Gewoon 5 keer per etmaal brokken

Chasing Dreams ...
Zinti , My very own princess
Fanny, also a princess...
What a luck to have 2 of those Amazing girls
[*]2 wow dressuur zadels te koop [*]

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 18:53

Ik zag laatst een filmpje van een zes weken oud veulen, wat probleemloos werd geadopteerd door een pleegmerrie.

Tymone

Berichten: 877
Geregistreerd: 05-03-15
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 19:12

Kliniek dennenoord heeft pleeg merries staan. Even Google raadplegen

Cabelz

Berichten: 417
Geregistreerd: 22-02-10
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-06-17 21:00

Ja daarom zei ik ook al in de opening dat als het niet lukt, lukt het niet. Ook geen ramp, wel jammer. Probeer het ook niet meer uit de emmer omdat ik al blij ben dat ze daar vrijwel zelfstandig water uit drinkt en het zonde zou vinden om dit te verpesten. Is ook echt een super gezond veulen en heeft echt een goede start gehad, zoals uit het boekje. Moet ook geen koste wat het kost worden, maar ben blij met alle tips. Vooral die van de melkerij is echt nog wel een goede om te proberen.

tengeltje11 ze staat nu op de wei met mijn ruin die ook al bij mijn merrie stond en die is nu echt een vader figuur voor haar. Jammer genoeg wel iets té want hij wilt de jaarling er niet bij en valt haar echt aan dus die hebben we nu in weiland ernaast en hopen die er binnenkort rustig aan bij te kunnen zetten. Op stal staat ze met de jaarling in een stal, naast de ruin. Dit gaat godzijdank -tot nu toe- echt super!

amoj ze zoekt gewoon echt niet, jammer genoeg. En wil er ook geen flessenveulen van maken dus weiger zelf een beetje om haar uit een fles te laten drinken, vooral omdat het geen nood is (hoop nu niet dat heel bokt over mij valt).

Zinzi_jewel gaan we idd nog proberen! Heb haar toen ze binnen kwam gewoon veulenbrok gegeven, wil zo kijken of zo'n papje wilt.

damian23 en Tymone, zou echt mooi zijn als dat een optie was, maar da heeft het mij echt sterk afgeraden vooral omdat het nu "rustig" voor haar is en ze in haar bekende omgeving is met vertrouwde paarden en de kans is gewoon echt te klein om dat te proberen.

Iedereen bedankt voor de input

Don Cavalier (Cavalier x Corland) Dressuur M1 | Springen M
Let It Be (Freeman VDL x Silverstone)
Maleficent (Etoulon VDL x Silverstone) Drachtig van Jardonnay VDL


Anoeska27

Berichten: 5846
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: Meerveld

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 21:04

Tymone schreef:
Kliniek dennenoord heeft pleeg merries staan. Even Google raadplegen

Die hebben op dit moment geen merries klaar staan. Er zijn wel wat nieuwe merries binnen gekomen, maar het duurt ongeveer een week voor ze ingezet kunnen worden. En er zit een behoorlijk kostenplaatje aan. Daar zou ik bij een jong veulen niet over twijfelen, maar bij een oudere die al brok eet zou ik een maatje zoeken.

Cabelz

Berichten: 417
Geregistreerd: 22-02-10
Woonplaats: Noord Holland

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-06-17 21:08

Heb voor als ik het echt nog zou willen een adres waar een merrie staat die melk geeft. Die hadden het ook al aangeboden, maar zie het niet zitten om haar nu nog is ook hier weg te trekken. Misschien dat ik het wel vermenselijk hoor maar aangezien zowel de da als mijn baas (werk op een fokkerij) zeggen dat het geen goed idee is voel ik mij hier op dit moment het beste bij.

Don Cavalier (Cavalier x Corland) Dressuur M1 | Springen M
Let It Be (Freeman VDL x Silverstone)
Maleficent (Etoulon VDL x Silverstone) Drachtig van Jardonnay VDL


tengeltje11
Berichten: 6040
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: w-vl,belgie

Re: Moeder overleden van 2mnd oud veulen, melk?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-17 21:11

is maar logisch ook,het jong die is haar moeder kwijt,heeft een maatje in je ruin,ook ik zou niet verkiezen om haar dan daar ook nog weg te trekken om perse nog iets melk bij te kunnen geven terwijl ze het prima doet zonder.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Facebook, Setteli en 1 bezoeker